![]() |
İslam'daki Faiz Yasağı
Faiz paradan para kazanma anlamına gelir.
Ama insanların büyük bir kısmının artı değer olarak tanımlanabilecek birikimi vardır. İnsanlar eskiden beri birikimlerini koruma kaygısı taşırlar. Çözüm paranın güvenilir yerlere emenet edilmesidir. İlk çağ uygarlıklarında bu sorun şöyle çözülmüştür. Parası olan parasını tapınağa bırakır. Tapınak görevlileri parayı işletir.. Para kazanırlar. Paranın gerçek sahibi "sevap" kazanır.. Tapınaklar ilk "banka" lardır. Düzen budur. İslamı vahy edenler bu düzenin "banker"leridir. Paralar bunlara verilir. Faiz alınmaz.. Bir belge düzenlenir. Alan memnun veren mümin.. |
İslam'daki faiz yasağının insanlar hele ezilen insanlar için konulduğuna inananlar -ki bunlardan bazıları "solcu"- yanılırlar.
Bütün mesele varlıklı insanların parasını iyi etmektir.. İslamda değil ayet,hadis hiç bir harf yoktur ki bir çıkarın üstünü perdelemesin. |
Yanlış sayın theatre
Öncelikle ilk tapınaklar MÖ 3-4 binlere yerleşiyor. Ayrıca ilk tapınaklar temel ekonomik birimler ve kiralama yapıyorlar ama toplum adına. İslam camilerinden para transferine ilişkin bir verimiz yok, sizin varsa bizi aydınlatın. Ayrıca faiz haramdır ayeti sırasındaki ekonomik durumu da açıklayın bize ki taşlar yerine otursun. İslam tarih ve ideolojisinde tapınaklara para getirin diye bir söylem var mı. Ya da borçlunun eli genişleyinceye kadar beklenir ayetinin faizle ne alakası var. saygılarımla - |
Daha vahim olan ne biliyor musunuz?
2009 yılında İslamı bir devrim,Peygamberini bir devrimci görenlerin varlığıdır. Üstelik bir de bunlar solcu,marksist,maoist ve inanmayacaksınız ama bir kısmı da Atatürkçü .. Devrime bak hiyaza gel.. |
Devrime bak hiyaza gel..
Devrimi tanımlar mısınız bana. saygılarımla |
Alıntı:
Almanya'dan kamyonlarla getirilen paralar mısır papirüsü mü? |
Sayın theatre
Lütfen Muhammed dönemine ve İslamın başlangıcına yogunlaşalım ve bu konudaki verilerinizi alalım. İddia sahibi sizsiniz ve tapınakların işlevini böyle açıkladınız. 21. yy a gelmenin alemi yok. İslamın başına dönün ve bu konudaki kanıtlarınızı dile getirin. saygılarımla |
Bununla ilgili delili mutlaka bulacağım.
Bir belge ya da mantıklı bir açıklama. Ama zaman gerekecek. Ortaçağ,sanılanın aksine en iyi bilinen bir dönemin tarihinin adıdır. İslam ve tarihi uydurulduğu için onlarla ilgili belge bulunamaz doğal olarak. Ama İslam diye bir örgütlenmenin ortaya çıktığı tarihten itibaren belgelere ulaşılabiliniyor ve bu belgeleri bulacağım. |
Ama İslam diye bir örgütlenmenin ortaya çıktığı tarihten itibaren belgelere ulaşılabiliyor ve bu belgeleri bulacağım.
Sayın theatre Bilim öngörülere göre yapılmaz, şartlanmalara göre de yapılmaz. Önce teori oluşturup sonra verilere ulaşılamaz. Mevcut verilere göre teori oluşturulur ve bu teori de sınanır. Sizin yaptıgınız ise önce nefret temelinde bir teori oluşturup sonra buna uygun kanıt aramanız. Ve de kendinizi buna zorunlu hissetmeniz. Neyse verilerinizi bekleyip degerlendirecegiz elbette. saygılarımla |
Kimseden nefret etmiyorum..
Hele İslam'dan.. Enayiler olmasa uyanıklar nasıl ...? Felsefesine inanırım. İslamdaki faiz yasağının benim yaptığımdan daha iyi hiç bir açıklaması yapılamaz. Bırak eli günü .. De.. Herhangi bir yakınından para iste bakalım. "Tamamen duygusal" .. Bir reklam repliğidir. |
Alıntı:
Sizin gibi insaflı ateistlerde olmasa |
Eldeki verileri değerlendirmeye çalışalım.
1) İslam bir külttür (yani en özet haliyle bir adamda hikmet aramaktır). Bu sebeple olayı Muhammed özelinde değerlendirmemiz gerekmektedir. 2) Hadislerde Muhammed öldüğünde bir Yahudi'ye borçlu olduğu anlatılır. Rehin olarak galiba silahını bırakmış. 3) Yazılan son ayet faiz hakkındadır. Bakara 279: "Eğer böyle yapmazsanız, o zaman Allah ve Resulü tarafından size savaş açılmış olduğunu bilin. Eğer tevbe ederseniz, sermayeleriniz sizindir. Haksızlık etmezsiniz, haksızlığa da uğramazsınız." İslam'da faizin yasaklanması üzerine tahlil: Muhammed borçlu olduğu Yahudilere kazık atmak üzere faizi yasaklamış ve ana paralarını kurtarmaları için de asla kabul etmeyecekleri bir şart ileri sürmüştür. Tövbe etmeleri, yani Müslüman olmaları. Muhammed Yahudilerden faizle aldığı borçlarını ödememek için senaryo gereği faizi yasaklamış ve de asıl amacı olan ilave birkaç hüküm beyan etmiştir. Varislerini düşünmüş olması muhtemeldir, ancak borçlu ölenin şehit olamayacağı hükmüyle -ki bu hüküm de kendi eseridir- çelişmemek istemesi ve ömrünün son günlerinde Müslümanlar içindeki saf çoğunluğun gözündeki saygınlığını korumak istemesi daha muhtemeldir. Not: Her hal ve şartta ölen mümin şehittir. Bulaşıcı hastalık, karın hastalığı, din savaşı, deprem, boğularak ölen vs... Yeter ki borçlu ölmesin. |
"Her hal ve şartta ölen mümin şehittir. Yeter ki borçlu olmasın."
Kim uydurmuş bunu? Bizlere baskıcı diyen zihniyet, kendisi bunun bin fazlasını yapıyor anlam veremiyorum buna. Konuşmuş olmak için konuşulmaz ki, özgürlük, özgürlük ama TD gerçekten bazı insanların içlerindeki öfkeyi dökme yeri olmuş. Yazık... Saygılar |
Envyme,
Al sana Kütübüsitte'den cevap Fasil:CİHAD BÖLÜMÜKonu:Cihad`ın AdabıRavi:Ebu`d-DerdaHadis:Anlattığına göre, cihada giderken, yola çıkıp, halkın geçeceği yere durarak, herkese duyuracak şekilde şöyle bağırırmış: "Ey insanlar: Kimin üzerinde bir borç olduğu halde, cihada katılır ve bilirse ki, öldüğü takdirde bu borç ödenmeyecektir, hemen geri dönsün, sakın peşime takılmasın. Zira, o, bu haliyle cihadın karşılığını alamaz." (Rezin`in ilavesidir.)HadisNo:1040 Eh artik, bir özür dilersin... Önceki cahilce inkarından dolayı tövbe etmeyi de unutma; küfrün işkencesi büyüktür... Not: Muhammed'in kurnazlığına değil de bir ayrıntıya itiraz ettiğinin de gözden kaçtığını sanma. |
Selam,
Bu gidişle Dinimiz bile yaşamayacağız. Çünkü bilmem maocu olacağız falan falan... Faizyaşağı bir yasaktır ve Müslümanlar üzerinde farzdır. Bu ister Mrxsizm olsun iseter Maoizm çokta tın... Mao ve lenin geçmişi nedir? Faiz Kapitalizmin temelidir. Bu yasak Kur'an'dan öncede Tevrat'ta vardı. Devrimci vb. şeyler bizi kesmez. Çünkü benim Peygamberim kendi düşüncesini tahta taşımak için kan dökecek değil. Savunmasını yapar. Marx vb. bunlardan istifade edilebilir ama biz solcu sağcı falan değiliz sadeve Dinimizi yaşarız. Yahu kardeş Allah ''biz sizi türden türe geçirerek yaratık'' diyor. Ayeti yazıyoruz kalkıp diyor var bunlar Evrime yenik düştü. Kusura bakmayın yeni bir Kur'an yazamayız ne varsa kabulumuzudr. Sevgi... |
Faizsiz bankacıLık adı aLtında türLü rekLamLar yapıyor isLamcı bankaLar...Bunu biLmek için Ekonomist ya da iktisatçı oLmaya gerek yoktur ki; hiç bir banka-Finans kuruLuşu FAİZ ALMADAN-VERMEDEN ayakta duramaz..
|
Alıntı:
Faiz ile ilgili söylediklerinize, konuyu açan kişiye sayın dilaver'in verdiği yazıları okumanızı tavsiye ederim. Nasıl bir İslam'a size inandırdılar ise, kimler sizlere İslam'ı öğretti ise, bizim İslam adına söylediğimiz her söz inkar oluyor. Çok tuhaf aslında bu. Saygılar |
Selam,
isLamcı bankaLar... İslam'da bankamı varmımıymış? Sevgi... |
Güzel bir başlık;
Özellikle faiz konusu eflasyonun yüksek olduğu dönemlerde kafam çok takılan bir konuydu. İslamın ortaya çıktığı zamanlardaki ekonominin işleyiş şeklini bilmiyorum. O dönemlerde eflasyon, deflasyon, devalsyon vs. var mıdı bilmiyorum. Ama günümüzü enflasyonun % 70-80 olduğu dönemde elindeki 100 TL bir yıl sonra reel olarak yaklaşık 55- 60 tl oluyor. Hep merak ettiğim Elimdeki 100 TL faiz olmadan reel olarak nasıl koruyabilirim. ( Not: altın, Gayrimenkul, Yatırım ortaklığı, vs. istemiyorum TL olarak elimde 1 yıl tutacağım) |
Alıntı:
|
İslam'daki faiz yasağını benden daha iyi ve bu yasağı bundan daha iyi açıklayacak başka hiç bir "izah" tarzı yoktur.
Bu yasağın Tanrı ile hiç alakası yok.. İnsanları savaşa gönderen,ölmeyi ve öldürmeyi kutsallayan.. Dört kadını ve cariyeleri hoş gören.. Bir dinin.. Çok ta umurunda idi kredi alıpta ödemeyenlerin durumu.. Bütün hikaye varlıklı müminlerin parasını iyi etmek. En son okuduğum habere göre Almanya'da "camilerde" müslümanlardan toplanan para 30 milyar euro.. Siteye sorun çıkmasın diye İslamın faiz yasağının çağdaş soyguna nasıl yol olduğunu gösterecek belgeleri aktarmıyorum.. |
Sayın theatre
Öncelikle İslamın çıkışında euro yok. Bunu özdeşleştirmeyelim. Daha önce de yazmıştım. İslam 7 yy. Solon İÖ 594. Hiç Solon'u ve reformlarını incelediniz mi. O zamanlar 1/6 uygulaması var ve insanlar köle oluyor bu yüzden. Solon bunları kaldırıyor. Ama uygulamayı degil. Borçları kaybediyor ve yasaklıyor. 12 yy önce. Bunları bir arada ele almakta fayda var. Üstelik Solon bir Aristokrat. Ama o sırada Yunanistan'da da ciddi bir kalkışma var. Nitekim demokrasiye geçiliyor. Toplum bazı şeyleri tanrı vahyi diye koymaz. Tanrı vahyi diye lanse edilir o ise ayrı. İÖ 594 te Solon'un yaptıgını İS 622 den sonra Muhammed yapmaya çalışmış. Fazla da yadırgamamak gerekiyor. saygılarımla |
Olur mu?
Aynı faiz yasağı Hristiyanlarda da var. Hristiyanlar bakmışlar ki birileri malı götürüyor.. Tabii bu birileri Yahudiler.. Özellıikle para işleri bütün Ortadoğu ve Akdeniz coğrafyasında Yahudilerin elinde.. Faiz vermeden parayı alıp.. Parayı işiletip.. Bankerlik te deniyor.. Sistem bu.. İlk çağ uygarlıklarında var. Para güvenilen tapınağa veriliyor.. Parayı işletenler malı götürüyor.. Tefecilik.. Faiz haram.. Tefecilik,ne var yani? Benim bu sözlerimi isterseniz bir düşünün.. |
sayın theatre
İsevilerde olması son derece dogal. Hıristiyanlar devlet dini olana kadar tarihin gördügü en uzun süreli komünal yaşantıyı gerçekleştirmişler. Burada kasıt yazılı tarihtir. İsa baştan da Esseni idi ve paylaşımcı idi. Para icat edildikten sonra faiz gayet dogal, ama bunun tarihi zannedersem 6 ya da 8 yy İÖ. Biz tapınaklardan bahsediyoruz. Mısır, Sümer, İndüs tapınaklarından. Kaldı ki Göbeklitepe hakkında da tapınak iddiası var, buna girmiyorum çünkü kitabı daha okuyamadım. Ama ilginç olan şey şu. Devrimci tutum faize karşı çıkmakla olur. Peki faize karşı çıkanlar kimler ve hangi düşünceler. Ne zaman karşı çıkmış ve ne zaman da uzlaşmışlar. saygılarımla |
Sevgili dilaver,
İslam'daki faiz yasağının tek bir nedeni var.. Zengin müminlerin birikimlerini iyi etmek.. Bütün Ortadoğu ve Akdeniz dünyasında bu yapılmış.. Şimdi de,şu an bile yapılıyor.. |
Zengin müminlerin birikimlerini iyi etmek..
Bu cümlenin biraz açılmaya ihtiyacı var gibi gözüküyor. Ben pek anlam veremedim. saygılarımla |
Üşenmesem..
İslam tarihinde para hareketleri,ortaklıklar,sermaye vs..vs.. Konusunda çok şey döktüreceğim ama.. Üşenmesem.. De.. En azından bu konu ile ilgilenenler için en doğru yolu gösterdim.. Bir kere daha söyleyeyim.. İslam'daki faiz yasağının nedeni.. Varlıklı müminlerin paralarını alıp işletmektir.. Tanrı ile de hiç bir alakası yok.. |
Alıntı:
|
sayın theatre
Bunlarla ilgili Muhammed dönemine ilişkin örneklemeler yapmanız mümkün mü. saygılarımla |
Muhammed dönemi Dört Halife dönemi diye bir dönem yok..
Ama benim sözünü ettiğim durum Yahudilik,Hristiyanlık ve İslamın belgelendiği dönemlerde var. Faiz yasağının başka hiç bir mantıklı açıklaması yok.. Şu an da milyonlarca insan faizle kredi kullanıyor.. Hani haram (dı). |
Sayın theatre,
Konu çok ilginç kısa da olsa bir makale yazmanızı en azından okuyabileceğimiz bir kaynak vermenizi beklerim. Sayın Dilaver, Mülkiyeti yücelten, ganimeti meşru gören, köleliği sıradan sayan, ticareti ve karı peygamber mesleği diye kutsallaştıran bir anlayış faizi yasaklamakla devrimci oluyorsa boşa uğraşmış yıllardır devrimcilerimiz. Faiz yasağının arkasında bende de başka amaçlar yattığı kuşkusu doğuyoruyor ama bu konuya vakıf değilim. |
nazilerde bu tur propagandalarla alman halkinin kafasini yikayarak yuzbinlerde fakir , emekci basit halkan yahudiyi oldurmusdu.Onlarin hicbiri banker degildi..
Bu soylediklerin sadece basit fasit dusunceler, baska bir sey degil .. Islamda faizin ne zaman kalktigi yasaklandigi konusunda bir fikrin var mi ? veda hacinda , muhammedin olumunden kisa bir sure once. ilk kaldirdigi faiz ise amcasinin oglunun borclari ayrica islamda camiler hic bir zaman paranin toplandigi ve isletildigi yerler olmamistir. Yesil sermaye olarak adlandirdigimiz yimpaslar kombasanlar , insanlardan faizsiz borc toplamamistir , onlara yuksek kar oranlari vaat etmislerdir.. Hic kimse onlara faiz haram diye bir karsilik beklemeden paralarini borc filan vermis degildir .. bu cok daha ayri bir konudur. ama takip ettiginiz yol , ozellikle yahudiler uzerinden giderseniz , islamda faiz konusu tam net olarak anlayamazsiniz. |
Yıllar önce gördüğüm bir karikatürü aktarayım..
İki Yahudi.. Bir müslümana bakarak şöyle konuşuyorlar.. "Bunlar bizi de geçti be" Yanisi boynuz kulağı geçti.. Otuz milyar euro.. Bir de.. İşinize gelince Hitlerin Yahudileri katl ettiği yalan dersiniz.. İşinize gelince Hitler Yahudileri böyle diyerek katl etti dersiniz.. Yine söyliyeyim.. İslam'daki faiz yasağının başka hiç bir nedeni yok.. Var sa.. Aha başlık.. Yazın da biz de bilelim. |
Alıntı:
Ben söylenecek şeyi söyledim. Bu sadece bana ait olan özgün bilgilerden birisidir. Bu konu üzerinde araştırma yapmam ise her şeyden çok çabuk sıkıldığım için imkansız. Ama en azından bu konuda çalışma yapacaklara enfes bir yol açtım. Sevgili dilaver'e yazdığın devrimcilikle ilgili yanıt ta enfes.. |
İslam'da ki faiz yasağının nedeni,
Az sonra... gibi olmuş mesajlarınız sayın theatre, yanlış anlamayın ama tüm mesajları okudum. Sayın dilaver ısrarla sormuş, ısrarla sizde az sonra demişsiniz. Bugünden mi bahsediyorsunuz, Peygamberimiz döneminden mi belli değil. Saygılar |
Otuz milyar euro..
Otuuuuuz milyaaaaaaar euro.. |
Alıntı:
|
Sayın kafasıkarışık
Başka bir başlıkta yazdıgımı anımsıyorum. Üretici güçleri güçlendiren ve önünü açan her hareket ilericidir. Buna göre de ilkel komünal toplumu yadsıyan köleci toplum ilericidir. Uygarlık ancak kölecilikle ya da temeli olan özel mülkiyetle varolabilmiştir. Özel mülkiyet ve onun ilk sonucu olan köleci toplum olmasaydı biz uygarlıgın eşigine bile gelemezdik. En basit örnek Aborjinler'dir. Bu insanlar özel mülkiyeti ancak modern insanlarla tanıdıktan sonra ögrenebildiler ve bu zamana kafar da uygarlıga ulaşamadan duragan bir toplum olarak kaldılar. Tarihi ve toplumsal gelişmeleri birinin uçkuruna, digerinin yaşamına göre degerlendiremeyiz. Varolan olay sonucunda toplumsal gelişmeler neler olmuştur ve toplum nereye gitmiştir bunu göz önüne almamız gerekmektedir. Dikkat edilirse İslam'ın sonucunda uygarlıgın çıtası İslam ülkelerine geçmiştir. Arapça evrensel bir dil olmuştur, üstelik de o zamanın bilim dili haline gelmiştir. İslam alimlerinin eski Yunan düşüncesini tercüme çabası olmasaydı Rönesans gerçekleşemezdi. 13. yy a kadar uygarlıgın ve bilimin taşıyıcısının İslamiyet olmasını peki neye göre açıklayacaksınız. Bunda elbetteki dinin koydugu hükümlerin bir alakası yoktur. Ama o ideoloji etrafında birleşen insanlar özellikle de Mevali sınıfına dahil olanlar ciddi bir birikime önderlik etmişlerdir. Gerçi bu son tahlilde mevali ile Arap oligarşisi arasındaki çelişkiye de indirgenebilir ama onların tamamını birleştiren nedir . Bu tahlilin yapılması gerekir. Şayet buna yol açan İslami ideoloji altında birleşme ise o halde rahat rahat buna yol açan İslamiyetin o dönem için ilerici bir rol oynadıgını öne sürebiliriz. Böyle bir olguya sebep olan kişinin de devrimci olarak addedilmesi zorunludur. Maxime Rodinson bu konuda oldukça faydalı şeyler yazmıştır. Türkiye'da da Dr. Hikmet Kıvılcımlı Muhammed ve onun devrimciligini ayrıntılı olarak tahlil etmiştir. İlgilenenler için Kıvılcımlı'nın tahlilleri net ortamında kolaylıkla bulunabilir. saygılarımla |
Sabahtan beridir İslam ekonomisi ile kitapları inceliyorum.
Yok.. Walla yok.. İslam toplumlarında parası olanların paralarını nasıl değerlendirdiğine dair en ufak bir bilgi yok.. Kırıntı yok.. Herifçi oğulları İslam Ekonomi Tarihlleri yazmışlar,İslam Müesseselerinin Tarihlerini anlatmışlar ama parası olan müminlerin paralarını nerede değerlendirdiklerine dair en ufak bir ip ucu yok. Vakıf,öşür,cizye falan end filan.. İyi de parası olan müslümanlar parayı ne yapıyordu? Orası sır.. Hoş Alman savcıları incelemese idi alınan otuz milyar euro'da iyi satte olsunlara karışacaktı ya.. Umarım sitede ekonomi ve tarihi ile ilgilenen birileri vardır.. |
sayın theatre
Bulamazsınız. Bulamamnızın nedeni de Haricileri kavrayamamanızda yatar. Mehmedim Salihim bir yerlerde başlık açmış, oraya yazacaktım ama sürdüremeyecegimden yazamadım. Ama olayın özü şudur : Hariciler eski komünal adetleri talep ederler ve kökleri Ebubekirde yatar ama Ali zamanında çıkmışlardır ya da çelişkileri uzlaşmaz çelişki haline gelmiştir. Çünkü esas devleti kuran Ömer dir. Muhammed zamanında cezaevi olmadıgını söyleyeyim, belki o zaman beni anlarsınız. Cezaevi devletin eseridir, sınıflaşmanın eseridir. Muhammed dönemi hala komüncü dönemdir. İslamcıların pek övündügü Şuralar da komünden başka bir şey degildir. Muhammed döneminde krallık yoktur, seçimle iş başına gelme vardır. Liderler her an düşürülebilir ve ayrıcalıkları yoktur. Muhammed döneminde geçmişten gelen bir paylaşım vardır. Ridde savaşları zekat yüzündendir ama neden. Zekatın topluma mal edilmesi istenmiştir devlete degil. Böyle bir ortamda faiz komünal topluma ters düşer. Faiz için sermaye birikimi ve sınıflaşma gereklidir. saygılarımla |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:57 . |