![]() |
Kutsal Ruh Kim ya da Nedir?
Vaftiz Törenlerinde klişe bir cümle var:
"baba, oğul ve kutsal ruh adına...... diye başlayan. Babayı anladık, oğul da malum kutsal ruh kimdir neyin nesidir? |
Kutsal Ruh Tanrı’nın tüm evrende olan diri Ruhu’dur. Tanrı gibi, Mesih gibi, kendine özgü bir kişidir. Yaratılmamış Ruh. Başlangıcı olmayan tanrısal kişilik. Kişi terimini kullanabilmek için salt vücut varlığını gerekli saymak, materyalist kavramda bir tutum takınmak olur. Ruhsal kişilik var, bedensel kişilik var. Örneğin, meleklerin kişiliği ruhsaldır. Kutsal Ruh’un kişiliği ruhsaldır:
‘Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı. Tanrı`nın Ruhu suların üzerinde dalgalanıyordu’ (Yaratılış 1:2). Kutsal Ruh aynı zamanda Yaratıcı’dır: ‘Tanrı’nın Ruh’u beni yarattı. Güçlü Olan’ın soluğu beni diriltti' (Eyub 33:44). ‘Yaşam sağlayan Ruh’tur. Vücut hiçbir şeye yaramaz' (Yuhanna 6:63). ‘Ruh’unu gönderirsin yaratılırlar ve yeryüzünü tazelersin' (Mezmur 104:30). 'Kutsal Ruh tanrısal gerçeklerin öğreticisidir' (Nehemya 9:20; Yuhanna 14:26). 'Geleceğe değğin peygamberlik edendir' ( Vahiy 9:10). 'Dualarda yardımcıdır (Romalılara Mektup' 8:26). 'İnanlıya Tanrı yasalarında yaşamayı öğretendir' (Hezekiel 36:27). 'İnanlının varlığında oturandır'(Yuhanna 14:17; 1.Korintliler 3:16). 'Mesih’in yeryüzüne gelişini hazırlayandır' (Esinleme 22:17). Tanrı’ya karşı olduğu gibi Kutsal Ruh’a karşı da günah işleme olanağı kişiye hatırlatılıyor. ‘Petrus ona, “Hananya, nasıl oldu da Şeytan`a uydun, Kutsal Ruh`a yalan söyleyip tarlanın parasının bir kısmını kendine sakladın?” dedi. Tarla satılmadan önce sana ait değil miydi? Sen onu sattıktan sonra da parayı dilediğin gibi kullanamaz mıydın? Neden yüreğinde böyle bir düzen kurdun? Sen insanlara değil, Tanrı`ya yalan söylemiş oldun. Hananya bu sözleri işitince yere yıkılıp can verdi. Olanları duyan herkesi büyük bir korku sardı. Gençler kalkıp Hananya`nın ölüsünü kefenlediler ve dışarı taşıyıp gömdüler. Bundan yaklaşık üç saat sonra Hananya`nın karısı, olanlardan habersiz içeri girdi’ (Elçilerin İşleri 5:3-8). ‘İsa Mesih’in sözleri Ruh’tur ve hayattır’ (Yuhanna 6:63). Kutsal Kitap’ı Tanrı esini niteliğinde uygulayan Kutsal Ruh’tur. ‘Oysa insana ruh, Her Şeye Gücü Yeten`in soluğu akıl verir’ (Eyub 32:8). ‘Öncelikle şunu bilin ki, Kutsal Yazılar`daki hiçbir peygamberlik sözü kimsenin özel yorumu değildir. Çünkü hiçbir peygamberlik sözü insan isteğinden kaynaklanmadı. Kutsal Ruh tarafından yöneltilen insanlar Tanrı`nın sözlerini ilettiler’ (2.Petrus 1:20-21). ‘O’nun başka adları şunlardır: Rabbin Ruh’u, hikmet ve anlayış Ruh’u, kuvvet Ruhu, bilgi ve Rab korkusu Ruh’u’ (Yeşeya 11:2). ‘Kutsallık Ruh’u’ (Romalılara Mekt. 1:4). ‘Adalet Ruh’u’ (Yeşeya 4:4). ‘Yaşam Ruh’u’ (Romalılar mekt. 8 :2). Bu üstün özellikleri kişiliğinde toplayan Kutsal Ruh, Tanrı Ruhu’dur. O’na tapınmak Tanrı’ya tapınmakla eşittir. Mesih inanlısı Tanrı’ya, Mesih’e ve Kutsal Ruh’a aynı saygı ve bağlanışla tapınır. |
Kısaltması da B.O.K tur.:) Birlikteykende voltranı oluştururlar,ayrı ayrı güçleri vardır.Okeyede 4. aradıkları olur.
|
Alıntı:
|
benim bildiğim bu kutsal ruh bir beyaz güvercindir ... :)
|
Sn. Lusin
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Bir tanrıya inanmıyor, dini inanç taşımıyorum. Bu bağlamda kendimi "ateist" olarak tanımlıyorum. İslam içeriğine dair bir takım bilgilenmelere ulaşmak diğerlerine nazaran (en azından benim için) daha kolay. Cevabın tam da bu noktada muhatabı olan bir üyeden gelmesi son derece uygun oldu. Tekrar teşekkürler. Esenkalınız |
Saygideger arkadaslar;
Peki tuz ruhunun bu konuyla bir bagi var mi? Bir de kutsal olmayan ruh nedir? Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Ne dediğini anlayamadım "özgür beyin" biraz daha açıkla sonra küs :) |
Alıntı:
E pes yani "uyar". :horn: :cheer2: |
Alıntı:
|
Hiç alakası yok değerli "Evrensel İnsan"
Tuz ruhunu en son yer temizliği için kullanıp orta şidette bir zehirlenme yaşamıştım.:painkiller::rofl:başım aynen böyle fır fır dönmüştü :) Kutsal olmayan ruh? güzel soru. Şahsi cevabım, mesela benim ruhumun kutsal öğeler içermediğidir :) |
Alıntı:
walla matilda... atmıyorum inanmassan lusin'e sor sürekli kutsal ruhu tasvir için eski ressamlar güvercin çizerler... yalan sölüyosam müslüman oliim.. aaaaaaaaaa matilda..sen de ruh mu var bu arada?? aman bulaşıcı olmasın.. antibiyotik kullan.. aşısı var mı acaba?? |
Alıntı:
İnanıp inanmamanız beni ilgilendirmiyor. İnançlarından çok kişilikleri daha önemli benim gözümde insanların. Açıklamak zorunda değildiniz. =) |
Alıntı:
O bir açıklama mıydı :):fear: Çık biraz hava al gel derim. ;) şaka bak alınmak yok |
Alıntı:
Yeri gelmişken bir soru daha o halde. Bebeklerin alnına damlatılan ya da başlarını bir miktar su ya da sıvı bir karışım içine daldırmak gibi de yapılan seremoninin açılımı- anlamı nedir? İslamdaki "sünnet töreni" nine denk düşüyor gibi(mi?) İslamdakiler gibi bu tören ya da ayin de hristiyanlık geleneğinin; "olmazsa olmazlarından" biri mi? Teşekkürler. |
Alıntı:
"uyar" sana burdan kocaman bir DUOBLE PESS! :smokin: yanında da bir adet küçük emrah bakışı:wacko: |
Saygideger matilda;
Şahsi cevabım, mesela benim ruhumun kutsal öğeler içermediğidir -matilda- Belli mi olur, bence kendine haksizlik etme. Gerci, yasamdan sonra ogrenebilirsin, kutsal olup olmadigini, ama; ogrenen sen mi olursun, orasini bilemem.:help: Ama diyorsan ki "yok, kutsal ruh sadece yaraticinindir" o zaman da ayrimcilik yapmis olursun. Gerci, yaratici ayrimciligi her zaman yapiyor da; senin yapmani nasil karsilar, onu da bilemem. :help: Bence ayrimcilikta sadece ona mahsus olmali. Iste insanoglu bunu bir kavrayabilse; dusunce ve davranista, o zaman insan gibi yasar/davranir. Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Sevgili "Evrensel İnsan" kutsal öğeler içermeyen ruh derken kendi ruhumun tanrı ya da din gibi inançlara sahip olmadığını vurgulamak istemiştim. Yoksa ruhumla aram gayet de iyidir kendisini bir yavru kedi gibi mırrık mırrık sever, yaşadığım tecrübelerle ve olabildiğince de iyi niyetimle beslerim özetle "O" benim herşeyimm caanım ciğerimdir.. :) :) Teşekkürler |
Saygideger matilda;
Sevgili "Evrensel İnsan" kutsal öğeler içermeyen ruh derken kendi ruhumun tanrı ya da din gibi inançlara sahip olmadığını vurgulamak istemiştim. Yoksa ruhumla aram gayet de iyidir kendisini bir yavru kedi gibi mırrık mırrık sever, yaşadığım tecrübelerle ve olabildiğince de iyi niyetimle beslerim özetle "O" benim herşeyimm caanım ciğerimdir-matilda- Anladim senin ruhun, ne tuz ruhu, ne de kutsal/dini/tanrisal v.s. ruh; seninkisi insanoglunun ruhu. Bu ruh bencil mi?, yoksa tursel mi?:decision: Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Vaftiz hristiyanlığa giren birinin ruhsal olarak temizlenmesini sembolize eden bir ritüeldir. İlk zamanlarda yalnızca yetişkinlere yapılırdı. Ancak hristiyan anne ve babalar çocuklarının da Hristiyan olacaklarını(?) bildiklerinden(?) doğumlarından kısa bir süre sonra onları vaftiz ettirmektedirler. Evet hristiyanlıkta olmazsa olmazdır. Çok önemlidir. Ama bence yalnızca yetişkinler vaftiz olmalıdır. Esenlikler... |
Kutsal Ruh Rabbin Ruhudur.Kutsal Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir.Kelamın birçok yerinde geçer.Örneğin Matta 28'de
19-Onları Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla[çç] vaftiz edin. |
Aklıma bir imamın bir rahibe "Siz günde kaç vakit kiliseye gidersiniz, kaç kere namaz kılarsınız, kaç kere abdest alırsınız, yılda kaç ay oruç tutarsınız" gibi soruları sorup "Bizde böyle şeyler yoktur" cevabı üzerine, "Dininin kıymetini bil" dediği fıkra geldi.
Vaftizle "all-in-one" abdest, haftada bir kutsal mekana giderek ibadet, şarap vs... Valla Hıristiyanlık güzel din! :) Şaka yapıyorum elbette, hıristiyan arkadaşlar kızmasınlar. Hıristiyanlığı az-çok tanıyorum. İbadetlerin anlattığım gibi basit olmadığını biliyorum, o nedenle yanlış biliyorsun da ondan böyle yazıyorsun demeyin. Ama Hıristiyanlıkla kıyaslayınca, İslam bayağı zor din. Allah müslümanlara kolaylık versin. |
Alıntı:
|
Vaftizci Yahyadan söz ediyorsun sanırım.Rab İsa Mesih zamanında vaftiz ediyordu.Mesihin yaşadığı dönemde yaşamıştır.
|
Alıntı:
|
İSA MESİHTEN önce vaftiz yapıyordu.Evet etmiştir Mesihi vaftiz.Müjdelemeye başlamadan önce Mesihi vaftiz etmiştir Yahya peygamber.
|
Alıntı:
güzel fikra ))))) insan sirke (üclü) girdimi daha baska bir sey yapmasi gerekmiyor cünki yapa bileceyi en büyük günahi yapmis bile he birde tanri öldü (intihar camrihda) diye inanmak birde Tanrinin etini yemek (ekmek bölme ayini) ve kanini icmek (sarap ayini) daha ne yapsin bunlardan daha büyük bir günah ola bilirmi ki yapsin sevgi ve saygilar |
Alıntı:
vesperdan alıntı ; Vaftiz hristiyanlığa giren birinin ruhsal olarak temizlenmesini sembolize eden bir ritüeldir. İlk zamanlarda yalnızca yetişkinlere yapılırdı. Ancak hristiyan anne ve babalar çocuklarının da Hristiyan olacaklarını(?) bildiklerinden(?) doğumlarından kısa bir süre sonra onları vaftiz ettirmektedirler. Evet hristiyanlıkta olmazsa olmazdır. Çok önemlidir. Ama bence yalnızca yetişkinler vaftiz olmalıdır. |
bu hristiyanlık müslümanlık tartışması tam tencerem dibim kara seninki bende kara tartışması.............:)
kolay gelsin |
Ancak iki vaftiz arasında fark vardır.Yahya peygamberin vaftizi su ve tövbe amaçlıdır.Mesihin vaftizi ise Kutsal Ruhla ve yeniden doğuş amaçlıdır.
|
Nazzamcığım buda benden sana hediyem olsun))))))))))))))))
-5Eğer bir kişi farklı öğretiler yayar ve doğru sözleri, yani Rabbimiz İsa Mesih'in sözlerini ve Tanrıyoluna dayanan öğretiyi onaylamazsa, kendini beğenmiş, bilgisiz bir kişidir. Böyle biri, tartışmalar ve kelime kavgaları çıkarmayı hastalık derecesinde sever. Bu şeyler kıskançlıklara, çekişmelere, iftiralara, kötü kuşkulara, düşünceleri yozlaşmış ve Tanrı yolunu kazanç yolu sanıp gerçeği yitirmiş adamların durmadan sürtüşmelerine yol açar. .1 Timoteos 6 |
Ne bereketli topraklarmış bu israil coğrafyası, aynı anda iki peygamber var düşünün! Tanrı kızılderelilere bir tek peygamberi çok görürken, Yahudilere ikişer, üçer gönderiyor peygamberleri. Biri sağından diğeri solundan düzeltiyor kaybolmuş yoldan çıkmış İnsanları. Bu ne yaman çelişki değilmi? Aynı anda aynı yerde iki peygamber!, Üstelik birisi öldürüldükten sonra onun müridleri kalmadığı yada seslerinin kesildiği dönemde, sonraki peygamberi müjdelemek için geldiği söylenebiliyor. Geleceğini söylediği peygambere katılmıyor, onunla mücadele etmiyor nedense bu yardımcı peygamber.
|
var bu yahudilerde bi nane abi.. tam çözemedim ama :) ne derseniz deyin zeki millet wesselam :)
|
Sanırım sizde bilgisizsiniz.MESİH İSA'nın peygamber olduğunu kim söyledi?)))))))
|
Evet İsa Üçün biridir biliyorum :D
Baba+Oğul+Kutsal ruh... |
Alıntı:
aa doğru o tanrı... yok yok tanrının oğlu .. anası da meryem... aa yok yok meryem bakire... babasızlara ne denir biliyoruz da anasızlar da tanrı deniyor herhlde.... |
Sizin gibilere bizim orda birşey denir ya neyse.Terbiyem müsade etmiyor))))))))MESİH İSA TANRIDIR.Kötü sözde sahibine aittir.Hahahah))))))))))))Sizinde müslümanlardan farkınız yok.Hemende hakaret ediyorsunuz.İnsanların inançlarını bile sövmekten geri kalmıyorsunuz.Boşuna dememişler.Ateistler ahlaksız diye.Görünen köy kılavız istemiyor.
|
Alıntı:
ee ben de dedim şimdi ... bildim di mi paolo :)))) ben isa için babasız demedim anasız dedim... di mi :) |
Alıntı:
Değerli "vesper" İzah ve bilgilendirme için teşekkür ederim. Bu kurallar ve kaideler silsilesinde belli ki sizde anlamlandıramadığınız handikaplara sahipsiniz. Bence siz bir an önce ateizme geçin ;) soru işaretlerine ölümmm :) :) efenim kesinlikle şakadır neye inandığınızdan ziyade kendinize ne kadar inandığınızdır aslolan elbette.. Saygılar |
Alıntı:
Anlamlandıramadığım yer değil=)... Hristiyanlıkla ilgili değil Hristiyanlarla ilgili bir durum bu... Nasıl Müslüman ailede doğan bir çocuk kendisine sorulmadan sünnet ettiriliyorsa, hristiyan ailede doğan çocuk da minicik bir bebekken vaftiz oluyor. Buna kesinlikle karşıyım... Bir insan ille de anne babasının inançlarını taşımak zorunda değildir. Bebek vaftizi Hrisityanların sonradan uygulamaya başladığı bir olay... ben kendi adıma çocuğumu bebekken vaftiz ettirmek istemiyorum. İleride Hristiyan olmak isterse kendisi vaftiz olabilir. Esenlikler:)... |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:37 . |