![]() |
risale-i nur komedisi (külliyat-ı komedi)
Arkadaşlar nurcu birisi şu sorularımı cevaplasın lütfen..
kırmızı yazılar bediüzzaman web sitesinden alıntıdır: "İşte Bediüzzaman, Risale-i Nur'la düşünce dünyasındaki bu gidişatı olması gereken mecraya çevirdi-tıpkı ilim dünyasında Kopernik'in yaptığı gibi. Nasıl ki Kopernik, 'Dünyanın sabit, güneşin onun etrafında döndüğü şeklindeki eski görüşü ortadan kaldırıp; onun yerine, dünyanın hem kendi etrafında, hem güneşin etrafında döndüğünü' ispat etti; Bediüzzaman da Risale-i Nur'la düşünce dünyasında buna benzer bir inkılâp gerçekleştirdi" İslamda devrim yapmış.. Helal olsun. İslamda devrim yapmak islama uygun mudur? "Risale-i Nur, Kur'ân âyetlerinin nurlu bir tefsiridir." Daha öncekiler NURsuz muydu da, bu nurlu bir tefsir olarak tanımlanmıştır? "Risale-i Nur, asrın ihtiyaçlarına tam cevab verir." kuran bu konuda yetersiz mi görülmektedir? kuranın, asrın ihtiyaçlarına cevap vermekten aciz olduğu itiraf mı edilmektedir? "Bediüzzaman, Risale-i Nur'la beşeri sefâhet ve dalâletten kurtarırken, korku ve dehşet vermek tarzını tâkib etmez." bu nasıl bir tefsirdir ki allahın yöntemlerini hiçe sayar ve bununla gurur duyar? Bu allahın yöntemini hor görmek, küçümsemek değil midir? "Binaenaleyh Kur'ân’ın ince mânâlarının ve tefsirlerde dağınık bir surette bulunan mehasininin ve zamanın tecrübesiyle fennin keşfi sayesinde tecelli eden hakikatlarının tesbitiyle, herbiri birkaç fende mütehassıs olmak üzere muhakkikîn-i ulemadan yüksek bir heyetin tedkikatıyla, tahkikatıyla bir tefsirin yapılması lâzımdır." kuranın bir bilim adamları heyetinin değerlendirmeleri sonucu anlaşılır hale gelebileceği düşüncesinin dayanağı nedir? Kuran tekrar tekrar "APAÇIK KİTAP" olduğunu vurgulamamışmıydı? Bu kuranı yalanlamak değil midir? "kanunî hükümlerin tanzim ve ıttıradı, bir ferdin fikrinden değil, yüksek bir heyetin nazar-ı dikkat ve tedkikatından geçmesi lâzımdır" Yahu kuranın neresinde yazıyor böyle bişey gerektiği? "Bediüzzaman ne söylerse hakikattır." muhammed bile bir hadisde her sözünün(din hakkındaki sözleri hariç) hakikat olmayabileceğini ifade etmişken, saidi nursi bu hususda kendisini muhammedden de yüksek bir mertebede mi görmektedir? "Evet Risale-i Nur kalblerin fatihi ve mahbubu, ruhların sultanı, akılların muallimi, nefislerin mürebbii ve müzekkîsidir." risalei nur için uygun görülen bu sıfatlar (özellikle "ruhların sultanı" sıfatı) onun kurandan daha yüce bir eser olduğunu mu ima etmektedir? Böyle bişey nasıl mümkün olabilir? "Risale-i Nur, emsali görülmemiş bir şâheserdir" Bu ve benzeri cümlelerin hiçbirinde "kurandan sonra" gibi ifadeler kullanılmamış olmasının sebebi nedir? Nurcular risalei nur'u kurandan daha yüce bir kitap olarak mı görmektedir? Bu konuda diğer müslüman arkadaşların da yorumlarını merak ediyorum... |
sevgili ex...
iyi bir konu..oncelikle turk dusmani saidi kurdi'yi tanimak gerekli bence.. kimdir bu cahil? Said-i Nursi adi layik gorulen okur fakat yazamaz, imla bilmez yasadığı seksen sene boyunca içinde yaşadığı millet olan Türk’ün lisanını yeteri kadar ogrenmekten aciz toplum disi bir kurt milliyetcisidir said-i kurdi... yasasa bugun abdullah ocalanin yanibasinda olacagi kesin olan assagilik turk dusmanidir... nurculuk adli islami akımın kurucusu Saidi Nursi'yi oncelikle işin kokune inerek nasıl biri olduğunu forumdaki dostlara anlatmak gerekli.. hazretin sacmaliklarindan birini burada ben yazmak istiyorum... islami bilimsel akil !!!!! yolu ile aciklayan saidi kurdi radyodan bahsederken dünyanın bir ucundan söylenen bir sözün kilometrelerce uzaklıktaki bir kutudan duyulmasını kutudaki meleklerle açıklamaktadır. (kaynak: Reddiye Armağanı Son Osmanlı Şeyhulislamı Mustafa Sabri) oncelikle saidi kurdi'nin hayranlarindan bir yorum alalim... kurt saitin kim oldugunu daha iyi gorecegiz... |
Hem bilmez, hem bilmedigini bilmez, hem de bildigini zaneden
Dünyada öyle bir sahsI manevi varki sizin tüm fikirleri cürütmüstür. 1400 küsür senedir ehli hak´tan milyarlarca insan -bunlarin icinde en büyük alimler- Kurani tasdik edip, degil indirdigine bir kusur bulmus olsunlar belagatInda ve yazilis seklinde dahi bir kusur yoktur. Kusur gören kendi becerikzligindendir. "Dön bak bir kusur görüyormusun?"
Su kainatta? Nasil olurda bir igne ustasiz, bir harf katipsiz olmuyorda. Hersey yerli yerinde,muntazam bu dünya basi bos olsun. Biliyorsunuz! Siz arastirdiniz, duydunuz. Ehli dalalet bütün alemi arastiriyor ve hic bir kusur bulamiyor. Bilakis en kücük zanettikleri seyler öyle büyük islere yariyor ki ehli gaflet kendi kendine gözünü oyuyor. Allah onlara ayetlerini severek okutturuyor. Evet su alemde hic bir zerre yoktur ki AllahIn ayeti olmasin. "Ey siddeti zuhurundan gizlenmis Rabbim, ey herseyi isiten, herseye gücü yeten, herseyi bilen,münkirleri hidayete erdir". Ben sapitmis bir genctim. Fakat Risalei Nur benim hidayetime vesile oldu. Risalei Nur ise Kuranin malidir. Kuran dahi ARSI-AZAMA baglidir. Kimin haddi var oraya "eilini" uzatsin o "ipleri" cözsün". Ey nefis perest arkadas (Sen kendini öyle bildigin icin öyle hitap ediyorum) eger hakki bulmak istiyorsan hakka kulak vermelisin! Bu ise Kuranin yolundan ve o yoldan giden -düsmanlari tarafindan bile tasdik edilen- Mohammed sav yoludur. Ben slogan atmiyorum. Her meseleyi ispat etmeye hazirim. Foruma üye olup sizi hidayete erdirecem onu yapamasam susturacam. Kalbi ve insafi tamamen sönmüs bir insan ancak gündüz vakti günesi inkar edebilir. Gözünü kapatarak sadece kendine gece yapabilir baskasina degil. Allahin varligindan süphe eden, Allahin indirdigini tasdik emesi mümkün degildir. Öyleyse bütün meseleleri bIrakIp, en mühim meseleyi size ispat edeyim. Dinlersiniz, dinlemezsiniz. Sizin bileceginiz dir. Bana düsen sadece hakki teblig etmektir. Hakki arayani da Allah mutlaka hidayete erdirir. Hamd alemlerin Rabbi olan Allaha mahsustur. |
....sizi hidayete erdirecem onu yapamasam susturacam.....
arkadaş bu nasıl bir tebliğ sistemidir ? demokrasi bunun neresinde ? |
Re: Hem bilmez, hem bilmedigini bilmez, hem de bildigini zan
Dinin demokrasiyle yayıldığı nerde görülmüş gameover. Yurdum müslümanlarının ataları araplarla müslüman olmamak için savaşmadı mı? arap ordusu karşısında yenilip canını kurtarmak için son çağre müslüman olmadı mı? Hatta atalarımızdan bazıları islamiyet yerine ölümü seçmedi mi?
Alıntı:
|
''Ben sapitmis bir genctim. Fakat Risalei Nur benim hidayetime vesile oldu. Risalei Nur ise Kuranin malidir. Kuran dahi ARSI-AZAMA baglidir. Kimin haddi var oraya "eilini" uzatsin o "ipleri" cözsün". ''
Evet sevgili dostum önce siteye hoşgeldin... Anlamak istediğimiz bişiler var.açalım.. Öncelikler şu sapıtmış bir gençtim,cümlesi..Sapıtmış olmak ne demek?bu sapkınlığın derecesi nedir ve bundan nasıl kurtuldun.Şimdi sapıtmamışmı oluyorsun.ve şimdi genç değilmisin.ben o ipleri çözmeye kalkarsam elimi kırarmısın. Bunlar nasıl cümleler anlayamadım.Kılavuz aldığın kitap yada kitapların cümlelerimi yoksa senin kurduğun bişilermi.Kim sana neler ettide böyle oldun,kimler kıydı sana.Bak can kılavuzu karga olanın burnu boktan kurtulmazmış.Eğer biraz eğitimin varsa gel şu eski sapkın halıne dön yoksa karanlıklar hepten yok edecek seni... |
Özgür bir Kürdistan tohumu ekiyorum. Onu geliştirip büyütün”
Yalnızca bir dakika durup düşünün. Yukarıdaki tümceyi kim söylemiş olabilir? Apo mu? Aklınıza hemen Apo geldiyse, aslında bir bakıma başarılı oldular demektir. Görünen düşmana karşı Türk’ün savaşması zor olmaz. Ama saf Türk halkının görünmeyen sinsi düşmana karşı savaşması çok daha zordur. Yukarıdaki tümceyi söyleyen kişi amansız bir Türk düşmanı olan ve son soluğuna kadar Türkiye toprakları üzerinde bir Kürdistan kurma düşüyle ölen Kürt Said ya da çoğunun bildiği adıyla Nurculuğun kurucusu Said-i Nursi’dir. Bu tümce, bir zamanlar çıkarılan ve kime hizmet ettiğini herkesin çok iyi bildiği Özgür Ülke gazetesinde yayınlanmıştır. Yine bu gazetenin ifadesinde ve diğer Kürtçü yayın organlarında Kürt Said için “devrim şehidi” ifadesinin kullanılması nurculuğun hangi ereğe hizmet ettiğinin en kesin kanıtıdır Nurculuk savaşla ulaşılamayan bir hedefin sinsi bir düşünce yapısı ile başarılması uğraşıdır. Bu uğraşın ana hedefini de Türkiye’nin doğusunda bağımsız bir Kürdistan kurmadır. |
Re: risale-i nur komedisi (külliyat-ı komedi)
bu baslikta sorularina cevap alamayan exclusive'e tatmin edici cevap verecek olan varmi?
|
ya şurdan biri çağırsın nurcuları böyle olmuyo kardeşim .
bu işi burda bitirelim gelinn nurcular nerdesiniz hayır bi ben varım ama benim de halim ortada Benim yasam artık şarap, çalgı, eğlenti; Dinim dinsizlik, bıraktım her ibadeti; Nişanlım dünyaya: Ne çeyiz istersin, dedim: Çeyizim, senin gamsız yüreğindir, dedi. |
abim bu fıkra size cevap olurmu*?
---------- - Dadaş, Yeni bir pehlivan töremiş, "Teyo ne ki ben onu bir barmağımnan yıkarım" diyormuş -Biz de "Ola Teyoya nasıl bele dersen, haydı Cuma namazından sora millet bahçasındaki çayırlığa dedik" Teyo ne desin -Ola ey demişsiz" Gün saat gelir çayırlığa çıkılır, Hasankalanın bütün Teyo tiryakileri ordadır, bir şamata bir gürültü içinde güreş başlar, ve başlaması ile birlikte, genç Teyo yu bohçalayarak altına alır. Herkes söz birliği halinde -Olmadı, ısınmadan da yıkma yıkılma mı olur. Isınsınlar yeniden tutsunlar. Bu itiraz üzerine ikinci defa tutuşulur, yine Teyo pehlivanın sırtı yerdedir. Ama seyircilere bu sonucu kabul ettirmek ne mümkün. -Canım çim ıslah, Teyonun ayağı kaydı, bu sayılmaz, yeniden tutsunlar göreceksiz. Böylece üçüncü tutuşma olur. Genç bu sefer göstere göstere Teyoyu altına alır, sırtını yere yapıştırdıktan sonra da göbeğinin üstüne çıkar oturur. -Tamam mı pehlivan? Teyo -İlk sefer de tamamdı ama bu kavatlar inanmirlar cml. |
İnternetin her tarafında Said-i Kürdinin Kürt Teali Cemiyeti kurucularından olduğu yazıyor, hatta bir mahkeme kaydında o eski Saiddir deyip gençlik hatası olduğunu kabul etmiş.
Tüm bu iddialar yalan olsa ne olur? Adamın yazdıkları ortada işte. Kürt Said Kurandan yeni anlamlar çıkarmış. Onu okuyan milyonlarca öğrenciside onun yazdıklarından yeni anlamlar çıkarıyor. Bu iş böyle zincirleme gidiyor. Geçenlerde Materyalist bu konu hakkında çok güzel bir yazı yazmıştı. Bence Kürt Saidi en iyi o anlamış :lol: *:lol: *:lol: |
O değilde bu Kürt Saidle Fethullah hoca neden evlenmemiş? Biliyorum tercihlere saygılı olmamız lazım, ancak insan merak ediyor.
Muhammed on küsur eş ve onlarca cariye aldığı halde gözü doymazken, bunlar neden bir tarla(kadın) sahibi olmadı? Yoksa bunların çiftçilik yeteneği yokmuydu? |
Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
|
said-i kürdiyi kürtçüdür diye atmayın ortaya said nursi öte dünya hezeyanlarını bırakıp kürdistan için çalışsaydı kürt milleti bu gün bu halde olurmuydu said-i kürdi sadece milletti uyutan dozu diğer inançlardan birazdaha yüksek bir afyondur biraz da ulumu fününü methedip milletti fen ve terakiyyat adı altında uyutuyor kanmayın ona halen evrenini yaşının muhammed hadislerine dayanan 7000 yıllık tır safsatasına inan aksam-ı cüheladandır böyle biri alem-i beşer için terakiyyata vesile değil bilakis tediniyyata vesiledir saygılar yoldaşlar KAHROLSUN MÜRTECİLER
|
Alıntı:
|
ya bu saidi kurdiciler böyle ! Allah'dan cok Allahci ve Peygamberden cok Peygamber'ci gecinirler.... bunlara göre apacik olan Kurani Kerim sifreli mifreli bir kitap ve bu sifrenin tek decoderi bu said'in iki dudak arasindan cikan zirvaliklar..... bunlar ki müslümanlari arapca ögrenip kurani kerim metinlerini ana kaynagindan ögrenmek isteklerini "yooo olmaz kurani kerim öyle önüne her gelen anlyamaz" deyip insan yorumu olan tefsirni millete dayatmaktadirlar.... bu duruma ne yazik ki müslümanlardan cok ateistler tepki gösteriyor bende buna sasiyorum.... |
arkadaşlar
öncelikle beklediğiniz medeniyetle sizi selamlıyorum. inananlar içinse Allah'ın slmı üzerlerine olsun diyorum... bu nurculukla ilgili bilmek istediğiniz ne varsa bu formda lütfen sorun.elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.herşeyi cevaplayacam diye bir iddiam yok.ama gördüğüm kadarıyla yanlış malumatlar almışsınız. bir kaç küçük ricam var ama sizden.birincisi soruları teker teker konuşalım.çünkü hepsini birden cevaplamak çok zaman alıyor.ve yeterli zamn bulamama ihtimali de var.ikincisi ise ben sizi tanımadan da olsa hakkaten seviyorum ve saygı duyuyorum.beklentim medeni olmamızdır arkadaşlar.şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum. ii akşmlar..... sorularınızı bekliyorum. |
,
* * * *sayın sifiriz * * * *aramıza hoş geldiniz. * * * *Aktaracagınız bilgilerin kendi dagarcıgınızdan olmasına lütfen dikkat edin. *Gerekirse de uzun copy-paste lerden ziyade, link koyarak fikirlerinizi desteklemeye çalışın. * * * *Kolay gelsin. * * * *saygılarımla |
tavsiyelerinize uymaya çalışacağım.
teşekkür ediyorum. inşallah arkadaşlar da tavırlarımdan anlayacaktır yiğidi öldürsek bile hakkının verilmesi gerektiği taraftarıyım. herkesi biraz sabırla karşılarsalar dinlemeye hazırım. kolay gelsin... tekrar teşekkürler. |
sayın sifiriz
* * * *başlıgı açan arkadaşın sorularına cevap verilememiş gördügüm kadarıyla, isterseniz oradan başlayabilirsiniz. * * * * saygılarımla |
anlıyorum.ama arkadaş pek ilgilenmedi ondan yeni sorular bekleyeyim demiştim.
belki de aynı sorular artık kafasına takılmıyordur.çünkü başlık açılalı baya olmuş gördüğüm kadarıyla.arkadaşın soruları zamn aşımına uğramadıysa cevaplayabilirim elimden geldince. ne diyorsun exclusive? ya da diğer arkadaşlar? |
said-i nursi nursi cahili aslında islamın geçmişteki barbarlığının yüzünü örtüp ona farklı barışsever demokrat bir kılıf giydirmeye çalışma çabasıdır bu yüzden said beyefendi kimi zaman bunun için kavaninin şeriatten dahi taviz vermekten geri kalmıyor tabi süslü akıcı anlatımıylada hatta kimi gafil profesörleride avlamaktadır o gafiller islamı hadisten ayetten değilde said nursinin hurafatından öğreniyorlar VEYL O KİMSELER Kİ BAŞLARINI KUMA SOKARLAR KARANLIK EFKARLAR MUHAKKAK Kİ ONLARI BEKLEMEKTEDİR
*SURE-İ İHTİLAL *AYET *1789 |
kışkırmaya mı çalışıyorsun ya da soru sorma sitilin mi bu anlayamadım?
ama sana cevaben şunları söyleyesim var: risaleler kuranı anlattığı için kıymetlidir. şeriatten anlamadığın cümlelerinden anlaşılıyor. ayrıca merak ediyorum şu ya da bu siteden değil de kaç defa orjinalinden yani o sayfaları elinde tutarak okudun bu eserlerden? onda kurana ters düşen hiç birşey yoktur. aksine zaten o bir tefsirdir. saygılarımla.... |
exclusive sen şu yazıyı aldığın yerin tam adresini bi versene.
|
Alıntı:
|
sifiriz, peki risale-i nur denen şey, neden bir deli saçmasından ibarettir? Yoksa bu yazarının tescilli bir deli olmasından mı kaynaklanmaktadır?
|
yazanlar zorunuza gitmesin çünkü kuran-ı kerim de olan ayetlerin açıklayıcı ve mantığa uygun olduğunu gösteren ve ateist kurallarını deviren bir kitaptır
|
Mep artık Deniz'lerdende gelmeye başladılar ..bak ilim irfan yuvası olmaya başladı bura Â*?
|
Alıntı:
belli bi yerden tefsir ilmi nasıl neşredilir diye bir tahsil de mi bulundun? bilakis bilerek hayali kahramanlar kullanılarak her insanın anlayabileceği düzeyde anlatılmıştır.zira insan en çok hikayelerden ve kıssalardan etkilenir. önemli olan zaten hakiaktlerin anlaşılmasıdır.onun için en etkili anlatım tarzzı kullanılmıştır.hatta bu bir nevi taklittir.çünkü kuranın da bir bölümü kıssalardan oluşmuştur. bu arada senin kastettiğin incil meselesine gelince nerde geçenden bahsettin bilmiyorum ama tahminlerde bulunacağım. incilde efendimizden ahmet diye bahseder.bu onun isimlerindendir.belki yazar insanlar kim oldunu açıkça anlasın diye bir karışıklığı önlemek için ahmet yerine bilinen ismini kullanarak incile atıfta bulunmuştur. ya da bozulmayan incili kastetmiştir ki ikisinin de kaynağı aynı olduğuna göre bozulmayanda belki açıkça geçiyordur, bilmiyorum. |
Alıntı:
çünkü bana göre de bu risale i nur denen şey, Allah'ın bir lutfundan ibaret.Bu lutfun kaynağı ise makbul bir kul olan yazarın sebep olmasıyla kendinin yüceliğini konuşturuyor. tabi bi de unutmamak lazım sebepleri yaratan da Allah'tır..... :) |
Alıntı:
kötü mü ettim.dalganı geçiyon ama. sana rağmen seni de seviyorum bu arada kardeş....... |
Alıntı:
ama şunu söyleyim sana arkadaşım orda yazılanları yalanlamadım bilmiyorum farkında mısın? ama arkadaşın alıntı yaptığı yerlerin hepsi risaleden bölümler değil sitedeki yorumlar da var içinde. hiddete luzum yok.... |
bu arada ben sana adresi vereyim kardeş:
http://www.bediuzzaman.net/rnnedir.php?tid=rnk hayrını gör... |
hiddet yok sifiriz hiddet yok. hiddet olsa nolacak bu sanal alemde ya. neyse.
"İşte Bediüzzaman, *Risale-i Nur’la düşünce dünyasındaki *bu *gidişatı *olması *gereken *mecraya *çevirdi-tıpkı *ilim *dünyasında *Kopernik'in *yaptığı *gibi. *Nasıl ki *Kopernik, *'Dünyanın *sabit, *güneşin *onun *etrafında *döndüğü *şeklindeki *eski *görüşü *ortadan *kaldırıp; *onun *yerine, *dünyanın *hem *kendi *etrafında, *hem *güneşin *etrafında *döndüğünü' *ispat *etti; *Bediüzzaman *da *Risale-i *Nur'la *düşünce *dünyasında *buna *benzer *bir *inkılâp *gerçekleştirdi" İslamda *devrim *yapmış.. *Helal *olsun. *İslamda *devrim *yapmak *islama *uygun *mudur? * Devamını niye yazmazsın be adam? Yazının devamında ; 'İnsanın düşünce dünyası sabit olamaz. Düşünce dünyası hem kendi ekseni etrafında döner, hem de vahiy güneşinin etrafında döner' diyerek insan düşüncesinin olması gereken asıl yerini tespit etmiş, aklı yalnızlık ve karanlıktan kurtararak aydınlatmış ve rahatlatmıştır." Aslında hoş bir tabir olmuş, en azından benim hoşuma gitti. Senin niye zoruna gitti onu anlamadım. "Risale-i *Nur, *Kur'ân *âyetlerinin *nurlu *bir *tefsiridir." Daha *öncekiler *NURsuz *muydu *da, *bu *nurlu *bir *tefsir *olarak *tanımlanmıştır? Tabi buradaki saçma polemiğe cevap vermek “Ata’nın selamı var. Hangi Ata’nın? LimonATA’nın, ha ha ha” gibi abuk subuk bir espriye cevap vermekten daha absürt bir durum olur. * "Risale-i *Nur, *asrın *ihtiyaçlarına *tam *cevab *verir." kuran *bu *konuda *yetersiz *mi *görülmektedir? *kuranın, *asrın *ihtiyaçlarına *cevap *vermekten *aciz *olduğu *itiraf *mı *edilmektedir? He itiraf edilmektedir, mutlu oldun mu? Risale-i Nur bir tefsirdir ve tefsir olduğu için Kuran’dan ayrı düşünülemez, asrın ihtiyaçlarına tam cevap veren de neticede Risale-i Nur’un menbaı (çıkış kaynağı) olan Kuran-ı Kerimdir. Ah gerçekten anlamak kastıyla okusanız bu tür gülünç durumlara düşmeyeceksiniz de illa ki bi saçmalık uydurup yamamaya çalışacaksınız. “İşte Bediüzzaman Said Nursî; Kur'an-ı Kerîm'deki bu asrın muhtaç olduğu hakikatleri keşfedip, Nur risalelerinde, herkesin kabiliyeti nisbetinde istifade edebileceği bir tarzda tefsir ve îzah etmek muvaffakıyetine mazhar olmuştur.” Aradaki farkı anlayabiliyor musun? Nerede senin anlamak istediğin herze, nerede bu açıklama? Gerçi sende suç yok, senin akıl hocaların da asli kaynaklardaki ifadeleri çarpıtıp çarpıtıp milletin aklını çelmeye meraklılardı, siz de onlardan öğrendiniz tabi bunları. *"Bediüzzaman, *Risale-i *Nur'la *beşeri *sefâhet *ve *dalâletten *kurtarırken, *korku *ve *dehşet *vermek *tarzını *tâkib *etmez." bu *nasıl *bir *tefsirdir *ki *allahın *yöntemlerini *hiçe *sayar *ve *bununla *gurur *duyar? *Bu *allahın *yöntemini *hor *görmek, *küçümsemek *değil *midir? Aha da tek haklı olduğun yer, o da yarım bi haklılık. Çünkü bunu yazan vatandaş da usulde hata etmiş. Kuran’ın beyanlarında korku ve müjde de vardır, Risale-i Nurda da vardır bunlar. “korku ve dehşet vermek tarzını tâkib etmez” derken zannedersem sadece dehşet, yani salt korkutma, müjde ve ümit olmadan mücerret tehdit yoktur denmek istenmiş ki doğrudur. Allah’ın yöntemine aykırı bir şey yok. "Binaenaleyh *Kur'ân’ın *ince *mânâlarının *ve *tefsirlerde *dağınık *bir *surette *bulunan *mehasininin *ve *zamanın *tecrübesiyle *fennin *keşfi *sayesinde *tecelli *eden *hakikatlarının *tesbitiyle, *herbiri *birkaç *fende *mütehassıs *olmak *üzere *muhakkikîn-i *ulemadan *yüksek *bir *heyetin *tedkikatıyla, *tahkikatıyla *bir *tefsirin *yapılması *lâzımdır." kuranın *bir *bilim *adamları *heyetinin *değerlendirmeleri *sonucu *anlaşılır *hale *gelebileceği *düşüncesinin *dayanağı *nedir? *Kuran *tekrar *tekrar *"APAÇIK *KİTAP" *olduğunu *vurgulamamışmıydı? *Bu *kuranı *yalanlamak *değil *midir? * Siz bu kitab-ı mübin (Apaçık Kitap) tabiri hakkında ne kadar da saplantılı bir fikre sahipsiniz böyle. Bir ifadenin, bir ibarenin herkes tarafından anlaşılacak biçimde apaçık olması ile o ifadenin aslî anlamıyla çelişmeyecek şekilde daha derin manaları olması birbiriyle zıt meseleler değildir. Kuran’ın tefsir edilmesi Kuran’ın açıklanmaya muhtaç bir kitap oluşundan değildir, her bir ayetin birden çok yönünü seviyeleri birbirinden değişik idraklere yansıtma kabiliyetindendir ki burada insanın buna ihtiyacından bahsedilebilir, Kuran’ın açıklanmaya ihtiyacı olmasından değil. Evet, Kuran-ı Kerim Apaçık bir kitaptır, dağ başındaki çobana da hitap eder, kürsüdeki profesöre de, ikisinin de anlayışları, zihinsel kabiliyetleri yönünden kendilerine ait bir şeyler bulması mümkündür, ancak tefsirler bizim içindir, Kuran için değil. Bunu sittin sene anlayamayacaksınız. Retorik bilmez, edebiyat bilmez, gramer bilmez, İ’caz ve İcâz arasındaki farkı bilmez, Arap edebiyatından bihaber (Kaldı ki Kuran’ın üslubu Arap edebiyatından bile yüksektir) kişilerin bunu anlamasını beklemek zaten beyhude. "kanunî *hükümlerin *tanzim *ve *ıttıradı, *bir *ferdin *fikrinden *değil, *yüksek *bir *heyetin *nazar-ı *dikkat *ve *tedkikatından *geçmesi *lâzımdır" Yahu *kuranın *neresinde *yazıyor *böyle *bişey *gerektiği? * Valla burayı ben de anlamadım, o yüzden şimdilik bir şey diyemem. "Bediüzzaman *ne *söylerse *hakikattır." muhammed *bile *bir *hadisde *her *sözünün(din *hakkındaki *sözleri *hariç) *hakikat *olmayabileceğini *ifade *etmişken, *saidi *nursi *bu *hususda *kendisini *muhammedden *de *yüksek *bir *mertebede *mi *görmektedir? Her zaman yırtınıyoruz ya ula bir kere de bir paragrafı bütünüyle değerlendirin be. Bir kere yahu bir kere, fazla değil. Aha da paragrafın tamamı; “İşte büyük ulemâ-i İslâm ve meşâyih-i kiram çok tecrübe ve imtihanlarla şöyle bir kanaata varmışlardır ki: Bediüzzaman ne söylerse hakikattır. Bediüzzaman'ın eserleri, sünuhât-ı kalbîye olup, cumhur-u ulemânın tasdik ve takdîrine mazhardır” Yani Risale-i Nur’un bu özellikleri müellifi olan Bediüzzaman’dan sudur etmiyor, bilakis müellifin tek başvuru kaynağı olan Kuran-ı Kerim’den ve ilham-ı ilahiden (İlahi İlham) kaynaklanıyor. Bunu tasdik edenler de Risaleleri görmüş, okumuş, tetkik etmiş olan sair İslam alimleridir ki bu konuda çok misal var. Ah şu çarpıtma mantığından hem kendinizi hem bizi bi kurtarsanız. "Evet *Risale-i *Nur *kalblerin *fatihi *ve *mahbubu, *ruhların *sultanı, *akılların *muallimi, *nefislerin *mürebbii *ve *müzekkîsidir." risalei *nur *için *uygun *görülen *bu *sıfatlar *(özellikle *"ruhların *sultanı" *sıfatı) *onun *kurandan *daha *yüce *bir *eser *olduğunu *mu *ima *etmektedir? *Böyle *bişey *nasıl *mümkün *olabilir? Risale-i Nur’un bütün özellikleri ne müellifinden ne de kendinden kaynaklanır, tamamen Kuran’a ve ilham-ı İlahi’ye dayanmasındadır. Bunu Bediüzzaman’ın kendisi de sık sık ikrar eder. Nazarları kendi şahsından çok Risale-i Nurlara yönlendirir ki baki hakikatler fani şahıslarla sınırlandırılmasın. * "Risale-i *Nur, *emsali *görülmemiş *bir *şâheserdir" Bu *ve *benzeri *cümlelerin *hiçbirinde *"kurandan *sonra" *gibi *ifadeler *kullanılmamış *olmasının *sebebi *nedir? *Nurcular *risalei *nur'u *kurandan *daha *yüce *bir *kitap *olarak *mı *görmektedir? Nurcuların Risaleleri Kuran’dan üstün gördükleri safsatası ayrı konu, uzun uzun tartışılır. Öyle bir şey zaten yok da sen buradan o anlamı nasıl çıkardın onu anlayamadım. Risale-i Nur emsalleri içinde evet şaheserdir. * Bu *konuda *diğer *müslüman *arkadaşların *da *yorumlarını *merak *ediyorum |
Sevgili Aluminyum,
Risale-i Nuru okudum bir tefsir den çok bir şeyhin sohbetine benziyor. Nur cemaatinden olan abilermiz anlayarak okumamı tavsiye etiler ama ben onların söylediği şekilde anlayarak okumayı beceremedim nasıl okumamızı istiyorlar? |
sevgili tewderi,
risale-i nurlar klasik tefsir tarzında yazılmış kitaplar değildir evet. Yani bir İbn Kesir, Zemahşeri, Taberani, Elmalılı Hamdi gibi klasik tefsir üstadlarının yazdığı ayet ayet sırayla açıklama yoluyla yazılan tefsirlerden değildir. Bunun yerine günümüzün şartlarında İslam'a ve iman hakikatlerine yöneltilen yıkıcı eleştiriler hakkında Kuran ayetlerinin manalarını açıklamaya çalışan ve bunu da pekala mükemmel bir şekilde gerçekleştiren eserlerdir. Dilinin ağır olması eleştiri konusu olabilir ama bunda eleştirilmesi gereken Risaleler değil bizzat kendimiziz. Risaleleri anlayarak okumak bir kabiliyet işi değil sadece emek işi. Birazcık gayret risalelerin yüzündeki peçeyi kaldırmamıza yetecek de artacak bile. En azından lugat yardımı kesin fayda sağlar. Diğer taraftan pek çok kelimenin izahı bir sonraki cümlede ya da kelimede zaten verilmiş bir şekilde belirir. Hepsi bu. |
Sevgili Aliminyum, * RİSALEİ NUR esasında çok ince *ve iyi ayarlanmış bir promosyon *külliyatıdır.
* * Eğer bir nurcu metni ''meali''yle beraber ezberlememişse, okuduklarını anlayamaz. İşte bu anlamama veya anlayamama raddesinde ''kutsallık'' başlıyor. * *Said'in yazdıkları nurculara göre aynı şimdiki inciller gibi ''tanrısal 'esinlenmeyle'' yazılmış veya yazdırılmıştır. * Saidin yazdıkları ne kürtçedir, ne türkçedir, ne farsça nede arapçadır. hepsinden bir tutam vardır. * Kuranın ne dediği belli saidin ne dediğini anlamak için saidçe! bilen tercümana ihtiyaç var. *bu dil HALİTASI nasıl tefsir edecekmiş kuranı. bu işe *kargalar bile bazı yerleriyle gülerler. * *Haplanmış gibi beyniniz yıkanırsa, size her söyleneni *HASAN SABBAH'ın müritleri gibi ,şeksiz şüphesiz inanır ve uygularsınız. |
ozgur_beyin afaki konuşuyorsun. Bir risale-i nur uzmanı gibi konuşuyorsun ama rumuzunun aksine beyninin özgür değil saplantılarının kölesi olduğu anlaşılıyor. Risale-i Nur metinlerinin meali yok ki bir nurcu o meali alıp da ezberlesin sonra da ona göre anlasın. Risaleler ilk telif edildiği günden birkaç sene öncesine kadar yıllardır sadeleştirilmeden asli metin özelliklerine sadık kalınarak telif edildi ve her yerde öyle okutuldu. Son birkaç yıldır sadeleştirme çalışmaları yapılıyor ancak aslolan yine de asli metinlerdir, bunu sadeleştirme çalışmalarını yürütenler de bilir ve zaten beyan eder orada bir sıkıntı yok.
Said Nursinin yazdıkları ne kürtçe ne türkçe ne farsça ne arapça hepsinden bir tutam var demişsin. Güzel kardeşim hangi dil öz haliyle muhafaza edildi şu ana kadar yeryüzünde. Risale-i Nur'un dilsel özelliği apayrı bir forum konusu aslında ancak bu özellik için HALİTA tabiri ne kadar doğru bilmiyorum. Doğru da olabilir ama bu Risalelerin dilinin ANLAŞILMAZ olduğunu göstermez. Risaleleri anlamak için azıcık bir gayret yeterli, bu kadar da olacak elbette, hazıra konmak işine gelmiyorsa o senin ve sizin gibilerin sorunu. |
sevgili aliminyum , afaki konuşmuyorum. nurcumusun bilmem bu benide ilgilendirmez. ama yüz nurcudan doksanı bu metinleri birinin yardımı olmadan anlamaz işte meal dediğim yardım edenin açıklamalarıdır.
* *bak sana şunu söyleyeyim *said yazdıklarının *sadeleştirilmesini yasaklamıştır. * *dost *tv yi seyrediyorsan yazı 80 lerde takkeli ufak tefek bir ihtiyar adam saidin şakirtlerinden bu piri faninin ağzından dinledim. ismi şuan aklımda değil merak edersen onun adınıda söylerim. yasaklamasıda mantıklı çünkü anlatım kolaylaşırsa metindeki düzey de belli olur. *güller güzeldir demek varken *'' Şah-ı bahçenin ,behçevanının aklı derununda *firak-ı suzanlara garkolup od olup ,yanmada olan yarı- lebin ayinesidir gül.'' demek dahamı güzel * KURAN kendini ''anlayasnız'' düstüruyla tanımlıyor, sen biraz gayret bekliyorsun. üstün metin hangisi? *kuran mı külliyat mı? * *Eğer kuranın Saidin külliyatına ihtiyacı varsa, bu işte bir sakatlık var demektir. * Ben ilahiyat mezunuyum yanımda kamus yada osmanlıca- türkçe sözlük olmadan tam anlayamıyorum. * Bu gün liseden veya üniversiteden mezun olmuş *bir genç AHMED MİTHAT EFENDİNİN dilini bile anlayamaz kaldıki saidin ağdalı * alameti -farikasını. * *Sevgili aliminyum inan buna hiç bir saplantım yok. esas saplantı *mahalli dergide bile zor yayınlanacak bir yazıyı *veya yazıları '' NOBEL'' alacak düzeyde zannedilmesindedir |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:23 . |