Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Kuran'da Beyin Yerine Kalpten Bahsedilir (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=19611)

YasasinBilim 14-07-2010 17:06

Kuran'da Beyin Yerine Kalpten Bahsedilir

Sevgili arkadaşlar;

Kur-an'ın yazıldığı 7. yüzyılda, beynin ne işe yaradığı bilinmemekteydi.

Aklın ve de düşünme yeteneğinin kalp tarafından gerçekleştiğine inanılıyordu.

Bu nedenle Kur-an'da düşünmenin beyin aracılığıyla yapıldığına dair bir ayet bulamazsanız. Aksine, düşünmeyle ilgili fonksiyonlar kalbe yüklenmiştir.

Bu da Kur-an'ın o dönemdeki bilgiler çerçevesinde yazıldığının bir kanıtıdır.

Tanrı kelamı olsa mutlaka beyinden ve beyinle düşünmeden bahsedilirdi.

Görüşlerinizi merak ediyorum.

saygılar...

AerA 14-07-2010 17:16

Kanımca düşünmek ile alakalı bir ayet olmamakla beraber aslında hepsi inanmak ile, kalpten inanmak, üzerinedir. Sebep bu olabilir. Çünkü tarih boyunca kalp organına yakıştırılan görevlerin haddi hesabı olmamakla beraber Arapca tercümelerinde de benzeri bir benzetmeye gidilebilmiş olabilir.

Ama bir doktor çok rahatlıkla söyleyebilir ki "insan yapısı hakkında halen çok az bilgiye sahibiz", ki böyle olunca 6.YY Arabının tıp hakkında fazlasını bilmesini beklemek çok yanlış olur. Sarılığa bile içine cin girmiş diyebilirler, veyahut üfürükle tedaviye (!), tükürükle tedaviye (!) kaçabilirler ki yapmamışlar mı?

aliyarasfal 14-07-2010 17:21

Doğrusu akletmez misiniz, düşünmezmisiniz? şeklinde çok sık kullanılan ayetler olduğunu biliyorum ama bu düşünme ve akletmenin hangi organca yapıldığı yada direk beyin ile ilgili bir bölüm yada düşünme organı olarak beyinin gösterildiği ayetler olduğunu hatırlamıyorum. Varsa iyi bilen arkadaşlar sunarsa sevinirim, böylece daha net bilgiler ışığında tartışabiliriz.
Şimdilik saygımla gittim..

YasasinBilim 14-07-2010 17:31

Alıntı:

aliyarasfal´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319011)
Doğrusu akletmez misiniz, düşünmezmisiniz? şeklinde çok sık kullanılan ayetler olduğunu biliyorum ama bu düşünme ve akletmenin hangi organca yapıldığı yada direk beyin ile ilgili bir bölüm yada düşünme organı olarak beyinin gösterildiği ayetler olduğunu hatırlamıyorum. Varsa iyi bilen arkadaşlar sunarsa sevinirim, böylece daha net bilgiler ışığında tartışabiliriz.
Şimdilik saygımla gittim..

İçinde kalp kelimesi geçen 121 ayet vardır. Bunların bir kısmında duygunun kaynağı olarak (bugünkü inanıştaki gibi) anılmıştır.

Bir kısmında ise düşüncenin kaynağı olarak (bugünkü bilgilere ters).

Hac Suresi(46)Yeryüzünde gezip dolaşmadılar mı ki, düşünecek kalpleri, işitecek kulakları olsun? (Dolaştılar, ama ibret almadılar). Çünkü gerçekte gözler değil, göğüslerdeki kalpler (kalp gözleri) kör olur.

Muhammed Suresi(24)Onlar Kur'an'ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalplerin üzerinde kilitleri mi var?

Nahl Suresi(22)Sizin ilahınız tek bir ilahtır. Ahirete inanmayanların kalpleri bunu inkâr etmekte, kendileri de büyüklük taslamaktadırlar.

İsra Suresi(36)Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur.

İsra Suresi(46)Kur'an'ı anlamamaları için kalpleri üzerine perdeler, kulaklarına da ağırlık koyarız. Kur'an'da (ibadete layık ilah olarak) sadece Rabbini andığın zaman arkalarına dönüp kaçarlar.

Kehf Suresi(57)Kim, kendisine Rabbinin âyetleri hatırlatılıp da onlardan yüz çeviren ve elleriyle yaptığını unutandan daha zalimdir? Şüphesiz biz, onu anlamamaları için, kalplerine perdeler gerdik, kulaklarına da ağırlıklar koyduk. Sen onları hidayete çağırsan da artık ebediyen hidayet bulamazlar.

saygılar..

AerA 14-07-2010 17:39

sayın YasasınBilim ;

Öncesindede söylediğim gibi bence burada düşünmekten kasıt hep "kalpten inanmak" şeklinde. Düşünce ve eleştirel bakışın bir dinde işi ne ola ki?

saygılar

YasasinBilim 14-07-2010 18:19

Alıntı:

AerA´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319019)
sayın YasasınBilim ;

Öncesindede söylediğim gibi bence burada düşünmekten kasıt hep "kalpten inanmak" şeklinde. Düşünce ve eleştirel bakışın bir dinde işi ne ola ki?

saygılar

Sevgili AerA;

Kur-an dinle ilgili bir kitap olduğu için tabii ki inanmaktan bahsedecektir. Kalben inanmak Türkçe'de kullandığımız bir deyimdir. Kalp organıyla inanma eyleminin bir alakası yoktur.

İnanmak, bir fikri, bir görüşü anlamak ve benimsemektir. Bu da beyin adını verdiğimiz organla gerçekleşir.

Burada irdelenmesi gereken olay, Kur-an'ın beyinden bahsetmemesi, bu da yetmezmiş gibi beyin gerektiren faaliyetlerde kalbi kullanmasıdır.

İsra Suresi(36)Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur.

Yukarıdaki ayet ne demek istediğimi daha net açıklıyor. Bu ayette dinen inanmak yerine rutin bir olaydan bahsediyor ve bilgi sahibi olma işlevinini kalp tarafından gerçekleştiriyor.

Bu da o zamanki bilimsel bilgilerle sınırlı, hatalı bir bilgidir. Kur-an'ının bildikleri ancak muhamedin bildikleri kadardır. Tanrı bu işe müdahil olsaydı mutlaka beyinden bahsederdi.

saygılar...

AerA 14-07-2010 18:27

Tabiki sayın YasasınBilim ;

Gerçek anlamda bir Tanrı var olsaydı nelerden, nelerden bahsedecekti ama elimizde sadece belli kişilerin beyninlerinde şekillenip sonrasında toplumuna mal olmayı başarmış Tanrılardan başka hiç bir şey yok. Birgün adı Yehova, birgün Ra, birgün Quetzalquatl, Bugün adı Allah, dün El-Lah'dı yarın bakalım ne olacak. gerçi artık yeni tanrılar oluşturmaktansa yeni mesheplere, tarikatlara meyil etti teoloji.

saygılarımla.

troyya 14-07-2010 19:28

Alıntı:

YasasinBilim´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319006)
Sevgili arkadaşlar;

Kur-an'ın yazıldığı 7. yüzyılda, beynin ne işe yaradığı bilinmemekteydi.

Aklın ve de düşünme yeteneğinin kalp tarafından gerçekleştiğine inanılıyordu.

Bu nedenle Kur-an'da düşünmenin beyin aracılığıyla yapıldığına dair bir ayet bulamazsanız. Aksine, düşünmeyle ilgili fonksiyonlar kalbe yüklenmiştir.

Bu da Kur-an'ın o dönemdeki bilgiler çerçevesinde yazıldığının bir kanıtıdır.

Tanrı kelamı olsa mutlaka beyinden ve beyinle düşünmeden bahsedilirdi.

Görüşlerinizi merak ediyorum.

saygılar...

hey Allahım yarabbim..:)

http://www.diyanet.gov.tr/kuran/fihrist.asp?index=16

caheletin de bu kadarı dedirtiyor...

aliyarasfal 14-07-2010 20:13

Sayın troyya;
Cehalet kısmını dikkate almayıp verdiğiniz linki incelediğimde konuyla alakasız bir çok ayet ve ayetlerin genelinde akletmezmisiniz, düşünmezmisiniz tarzı düşünmek ve akıl kelimesinin kuranda kullanıldığı üzerine kanıt sunduğunuzu gördüm.Soru ise kurana göre düşünme ve akletme organı hangisidir idi.

Alıntı yapıyorum;

Hac Suresi(46)Yeryüzünde gezip dolaşmadılar mı ki, düşünecek kalpleri, işitecek kulakları olsun? (Dolaştılar, ama ibret almadılar). Çünkü gerçekte gözler değil, göğüslerdeki kalpler (kalp gözleri) kör olur.

Muhammed Suresi(24)Onlar Kur'an'ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalplerin üzerinde kilitleri mi var?

Nahl Suresi(22)Sizin ilahınız tek bir ilahtır. Ahirete inanmayanların kalpleri bunu inkâr etmekte, kendileri de büyüklük taslamaktadırlar.

İsra Suresi(46)Kur'an'ı anlamamaları için kalpleri üzerine perdeler, kulaklarına da ağırlık koyarız. Kur'an'da (ibadete layık ilah olarak) sadece Rabbini andığın zaman arkalarına dönüp kaçarlar.

Kehf Suresi(57)Kim, kendisine Rabbinin âyetleri hatırlatılıp da onlardan yüz çeviren ve elleriyle yaptığını unutandan daha zalimdir? Şüphesiz biz, onu anlamamaları için, kalplerine perdeler gerdik, kulaklarına da ağırlıklar koyduk. Sen onları hidayete çağırsan da artık ebediyen hidayet bulamazlar.

Burdan anlaşıldığı kadarı ile anlama ve düşünme organı kalp olarak belirtilmiş kuranda.Siz düşünme ve akletmenin kelime olarak kuranda olduğunu kanıtlamışsınız. Ama yukardaki ayetlerle kalbin bu işlevleri yerine getiren organ olduğunu görmezden gelmişiniz. Düşünmek ve akletmek kuranda yazmasada biliniyor o devirde. Ama kitabınız kalbi düşünme ve akletme organı olarak yazınca haliyle sormak gerekmiyor mu beyin yada kafa diye belirten ayet yok mu diye?Çünkü evrensel tanrı kavramı iddiası olan apaçık bir kitap böyle bir yanılgıya düşmemeli.Tekrar yanlış anladığınızı soruyu düşünerek, lütfen kalp dışında düşünme ve akletme organı beyin yada kafa bölgesini işaret eden yada açıkça söyleyen ayet var mı? Yazarsanız sevinirim.Eminim siz cahil değilsiniz sadece yanlış algılamışsınız soruyu.

Şimdilik saygımla gittim...

yucemanitu 14-07-2010 20:33

Eskiden insanlar düşünce idrak gibi şeylerin beyinde değil de kalpte oluştuğuna inanırdı:

"Burundan bir çengelle girilip beyin parçalanır ve parça parça çıkarılıp atılırdı. Beynin korunmamasının nedeni Eski Mısırlılar’ ın beyine önem vermemelerindendir: Eski Mısır’da yaşam kalpten girer, kalpte yaşar, kalpten çıkardı. Eski Mısırlılara göre, düşünce merkezi de yine kalpti. Bu nedenle kalp çıkarıldıktan sonra mumyalanıp tekrar yerine konulmasına rağmen, beyin hiçbir şekilde saklanmamıştır, beyin önemsenmediğinden dolayı, hiyerogliflerde bile yer almamıştır."
Kaynak: http://www.girgin.org/ansiklopedi/misirdamumyalama.htm

Kuran'da bakalım ne diyor:
Andolsun, cehennem için cinlerden ve insanlardan çok sayıda kişi yarattık (hazırladık). Kalbleri vardır bununla kavrayıp-anlamazlar, gözleri vardır bununla görmezler, kulakları vardır bununla işitmezler. Bunlar hayvanlar gibidir, hatta daha aşağılıktırlar. İşte bunlar gafil olanlardır. (A'RAF SURESİ / 179)

YasasinBilim 14-07-2010 20:57

Alıntı:

yucemanitu´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319061)
Eskiden insanlar düşünce idrak gibi şeylerin beyinde değil de kalpte oluştuğuna inanırdı:

"Burundan bir çengelle girilip beyin parçalanır ve parça parça çıkarılıp atılırdı. Beynin korunmamasının nedeni Eski Mısırlılar’ ın beyine önem vermemelerindendir: Eski Mısır’da yaşam kalpten girer, kalpte yaşar, kalpten çıkardı. Eski Mısırlılara göre, düşünce merkezi de yine kalpti. Bu nedenle kalp çıkarıldıktan sonra mumyalanıp tekrar yerine konulmasına rağmen, beyin hiçbir şekilde saklanmamıştır, beyin önemsenmediğinden dolayı, hiyerogliflerde bile yer almamıştır."
Kaynak: http://www.girgin.org/ansiklopedi/misirdamumyalama.htm

Kuran'da bakalım ne diyor:
Andolsun, cehennem için cinlerden ve insanlardan çok sayıda kişi yarattık (hazırladık). Kalbleri vardır bununla kavrayıp-anlamazlar, gözleri vardır bununla görmezler, kulakları vardır bununla işitmezler. Bunlar hayvanlar gibidir, hatta daha aşağılıktırlar. İşte bunlar gafil olanlardır. (A'RAF SURESİ / 179)

süper bir belge olmuş.
ellerine sağlık.

saygılar...

İvan Karamazov 14-07-2010 21:06

ne diye bu kadar üstüne gidiyorsunuz sevgili tanrım allahımın! kalp ile beyin kelimelerini karıştırmış olamaz mı yani! onun uğraşacak ne kadar çok işi gücü olduğunu bilmeyen sizler, gelip bir de burada, cahil cahil: "niye 'beyin' değil de 'kalp' demiş" gibi laflar ediyorsunuz... tey allahım ya rabbim...

YasasinBilim 14-07-2010 21:17

Alıntı:

İvan Karamazov´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319067)
ne diye bu kadar üstüne gidiyorsunuz sevgili tanrım allahımın! kalp ile beyin kelimelerini karıştırmış olamaz mı yani! onun uğraşacak ne kadar çok işi gücü olduğunu bilmeyen sizler, gelip bir de burada, cahil cahil: "niye 'beyin' değil de 'kalp' demiş" gibi laflar ediyorsunuz... tey allahım ya rabbim...

Espiri yaptığınızı bazı okuyucular anlamayıp ciddiye alabilir.

Tüm organların (ciğer, dalak, böbrek, beyin, mide vs.) adları insan konuşmaya başladığından itibaren konulmuştur.

7. yüzyılda hayvanların beyninden salata, yahni bile yapılıyordur. Gözle görülür elle tutulur bir organın düşünmeye yaradığı bilinmiyordu sadece.

Öküz altında buzağı arar gibi mucize peşinde koşanlar önce buraya baksınlar. Daha beynin ne işe yaradığını bilmeyen Kur-an'dan mucize bekleyenlere de kapak olur bu.

saygılar...

YasasinBilim 14-07-2010 23:22

Her konuya balıklama dalıp aynı cümlelerle cevap veren müslüman arkadaşlardan tık yok.

Sırf bu çelişki bile Kuran'ın uydurma olduğunun kanıtıdır.

aliyarasfal 14-07-2010 23:32

Hud suresi-120(Ey Muhammed!) Peygamberlerin haberlerinden, kendileriyle senin kalbini pekiştirdiğimiz her bir haberi sana aktarıyoruz. Bunlarda, sana hak, mü’minlere de bir öğüt ve hatırlatma gelmiştir.

kehf suresi-28

Sabah akşam Rablerine, O’nun rızasını dileyerek dua edenlerle birlikte ol. Dünya hayatının zînetini arzu edip de gözlerini onlardan ayırma. Kalbini bizi anmaktan gafil kıldığımız, boş arzularına uymuş ve işi hep aşırılık olmuş kimselere boyun eğme.

Bu ve benzeri bir çok kalb geçen ayete baktığımda kalbin beyin yerine düşünme, anlama ve algılama organı olarak tasvir edildiğini gördüm.

troyya 14-07-2010 23:51

Alıntı:

aliyarasfal´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319058)
Sayın troyya;
Cehalet kısmını dikkate almayıp verdiğiniz linki incelediğimde konuyla alakasız bir çok ayet ve ayetlerin genelinde akletmezmisiniz, düşünmezmisiniz tarzı düşünmek ve akıl kelimesinin kuranda kullanıldığı üzerine kanıt sunduğunuzu gördüm.Soru ise kurana göre düşünme ve akletme organı hangisidir idi.

Alıntı yapıyorum;

Burdan anlaşıldığı kadarı ile anlama ve düşünme organı kalp olarak belirtilmiş kuranda.Siz düşünme ve akletmenin kelime olarak kuranda olduğunu kanıtlamışsınız. Ama yukardaki ayetlerle kalbin bu işlevleri yerine getiren organ olduğunu görmezden gelmişiniz. Düşünmek ve akletmek kuranda yazmasada biliniyor o devirde. Ama kitabınız kalbi düşünme ve akletme organı olarak yazınca haliyle sormak gerekmiyor mu beyin yada kafa diye belirten ayet yok mu diye?Çünkü evrensel tanrı kavramı iddiası olan apaçık bir kitap böyle bir yanılgıya düşmemeli.Tekrar yanlış anladığınızı soruyu düşünerek, lütfen kalp dışında düşünme ve akletme organı beyin yada kafa bölgesini işaret eden yada açıkça söyleyen ayet var mı? Yazarsanız sevinirim.Eminim siz cahil değilsiniz sadece yanlış algılamışsınız soruyu.

:):)

peki halk arasında derlerki..vallahi su an kalbimden geciyordun...:):) yahu mecaz diye bir şeyden de haberiniz yok sizin...:) tartısılcak konu bile değil..alakasız yerlerde dolasıyorsunuz..mecaz bilmeyen bir adam....

aynı düşünceyi aynı anda düşünen insanlar derler ki..valla kalplerimiz aynı...

sende buna muhalefet eder durursun..:)

iyi calısmalar diliyorum size...boyle kuranı anlayamazsınız siz...

aliyarasfal 14-07-2010 23:59

Sayın troyya;
Cahil olmadığınızı söylemiştim sanırım, farkettiyseniz bizlerde değiliz, çelişki çok açık, soru net, lütfen ayetler var ise sunarmısınız, bırakın şu demogojik söylemleri lütfen.Biz kalp ile beynin ne işe yaradığınıda, mecazıda, gerçek anlamda kullanıldığı yeride çok iyi ayırt edip bilecek zekadayız.Şimdilik görülen oki cevabınız yok. Ben yinede ayetler var ise sunmanızı bekliyorum. Teşekkürler...
Şimdilik saygımla gittim.

troyya 15-07-2010 00:04

aliyarasfal şaka mı yapıyorsun kardeşim sen...sen ordaki kalbin göğüsteki kanı pompalayan kalp olarak görüyorsan...senin daha 40 fırın ekmek yemen lazım..soruma cevap ver...asıl demagojiyi sen yapıyorsun...madem cok biliyorsun...

aynı dusunceyi paylasan insanlar...derler ki birbirlerine...vallahi kalplerimiz aynı...

hadi aliyarasfal ustun edebiyatını konustur bakalım...bekliyorum...

UlulElbab 15-07-2010 00:10

İnsan üç bölgesi ile "düşünür".

Beyin, Kalp ve Bağırsakları ile...

Almanca bilenler için ikinci linkte "Bauchgehirn" .....Karnından düşünmek ile ilgili bir makale...

:) Gülünüz..bence mahsur yok...ama aşağıda ki Linkide inceleyiniz...

http://www.heartmath.org/research/re...art-brain.html

http://arbeitsblaetter.stangl-taller...auchhirn.shtml

selam

aliyarasfal 15-07-2010 00:11

Sayın troyya ayetleri okuyorum, kör değilim, kalbe resmen beyin muamelesi yapılmış, bırakın inkarıda varsa beynin yada kafanın düşünme, anlama yada algılama merkezi olduğunu belirten ayet varsa yazın, yoksa tek yaptığınızın konuyu demogoji ile dağıtmaya çalışmak olduğunu düşüneceğim. Birbirimizi anladığımıza eminim, sizinde ne olduğunu konunun farkında olduğunuza eminim, panik yapmayın ve konuyu sabote etmeden kutsal kitabınızdaki ayetlere yine kutsal kitabınızdan ayetlerle gereken cevabı verin. Kalp neden beyin yerine konulmuştur? varsa cevabınız alalım.

UlulElbab 15-07-2010 00:17

Alıntı:

aliyarasfal´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319134)
Sayın troyya ayetleri okuyorum, kör değilim, kalbe resmen beyin muamelesi yapılmış, bırakın inkarıda varsa beynin yada kafanın düşünme, anlama yada algılama merkezi olduğunu belirten ayet varsa yazın, yoksa tek yaptığınızın konuyu demogoji ile dağıtmaya çalışmak olduğunu düşüneceğim. Birbirimizi anladığımıza eminim, sizinde ne olduğunu konunun farkında olduğunuza eminim, panik yapmayın ve konuyu sabote etmeden kutsal kitabınızdaki ayetlere yine kutsal kitabınızdan ayetlerle gereken cevabı verin. Kalp neden beyin yerine konulmuştur? varsa cevabınız alalım.

Birde lütfen Kuranda UlulElbab ne anlamda kullanılmış bir bakınız...
Bununla birlikte ZİKR günümüzde alışılageldiği gibi "bir kelimeyi tekrar etmek" değildir.
Tezekkur dorudan Beyne atfedilen bir fiildir.
Bende saygılarımla gittim...

troyya 15-07-2010 00:19

Alıntı:

aliyarasfal´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319134)

kardesim anlamıyorsan ben ne edeyim sana yaa....herkese anlayın diyemem ki...

bak buyuk harflerle yazıyorum...

MECAZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ.......!!!!!!! !!!!

offf allahım...

gramerimizde mecaz ne demekmiş bir görelim

Sözcüğün gerçek anlamının dışında kullanılma*sıyla kazandığı anlamına mecaz anlam denir. Sözcükler, ancak cümle ya da deyimlerin içerisinde mecaz anlam kazanır.

daha da anlamıyorsan ben sana yapacak bir şey bulamıyorum....git yoluna derim sana...

......................

bir ornek daha buldum sana...

Tamda kalbimden geçiyordun :):)

sen bunlara cevap veremiyorsun tabi..cunku sen mecaz nedir bilmiyorsun...

ve kuranda mecaz kavramı icin

http://www.islamustundur.com/kurandatesbih_mecaz.htm

suraya bakınız...

.....................

Son olarak aliyarasfal kardesim...bana lutfen sunları bir acıkla..istiram ediyorum...

aynı dusunceyi paylasan insanlar...derler ki birbirlerine...vallahi kalplerimiz aynı...

aliyarasfal 15-07-2010 00:26

Sayın troyya;
Anlıyorum paniklemenizi, verdiğiniz mecaz örnek kutsal kitabınızda o şekilde geçseydi sorun yoktu, sizde biliyorsunuzki ayetlerde direk olarak kalp beyin yerine konularak düşünme, akletme, algılama merkezi olarak verilmiş. Yani mecaz bir tarafı yok. Gelelim asıl konuya, kalp ile düşünen, anlayan, akleden tanrı kavramınız bir tane bile düşünme, akletme yada algılama ile beraber beyin yada kafa kelimesini kullanmamıştır. Ayetleri toplayıp yeniden koyacağım, çünkü hiç bir mecaz yanları yok. Konu dışındaki gereksiz saptırmaya yönelik insanlar arası deyimleri kanıt kabul edecek kadar küçümsemeyin lütfen kimseyi. Ayet diyorum, varsa koyarmısınız.

troyya 15-07-2010 00:33

valla komedisin sen yaa...:)

Birtakım beyinsiz insanlar: "Onları daha önceki kıblelerinden çeviren nedir?" diyecekler. De ki: "Doğu da Allah'ındır, batı da. O dilediğini doğru yola yöneltir." (Bakara Suresi, 142)

Musa, belirlediğimiz buluşma zamanı için kavminden yetmiş adam seçip-ayırdı. Bunları da 'dayanılmaz bir sarsıntı' tutuverince, dedi ki: "Rabbim, eğer dileseydin, onları ve beni daha önceden helak ederdin. (Şimdi) İçimizdeki beyinsizlerin yaptıklarından dolayı bizi helak edecek misin? O da Senin denemenden başkası değildir. Onunla Sen dilediğini saptırır, dilediğini hidayete erdirirsin. Bizim Velimiz Sensin. Öyleyse bizi bağışla, bizi esirge; Sen bağışlayanların en hayırlısısın." (Araf Suresi, 155)

"Doğrusu şu: Bizim beyinsizlerimiz, Allah'a karşı 'bir sürü saçma şeyler' söylemişler." (Cin Suresi, 4)

-----------------------

burdaki beyini yanlıslıkla soylemis herhalde tanrı...beyinsiz :):) ne demek istiyor acaba..düsünme organı kalp olduguna gore...beyinsiz derken ne demek istiyor bana bir acıklar mısın..

----------------------------------

ayrıca hala aynı şeyleri tekrarladıgının farkındamısın...senin edebiyatın felan olmadıgına inanıcam...cunku verdigim suali cevaplamak yerine laf ebeliğine basvuruyorsun...hadi buyur acıkla yukarıdaki ayetleri..

aliyarasfal 15-07-2010 00:36

Hud suresi-120(Ey Muhammed!) Peygamberlerin haberlerinden, kendileriyle senin kalbini pekiştirdiğimiz her bir haberi sana aktarıyoruz. Bunlarda, sana hak, mü’minlere de bir öğüt ve hatırlatma gelmiştir.

kehf suresi-28

Sabah akşam Rablerine, O’nun rızasını dileyerek dua edenlerle birlikte ol. Dünya hayatının zînetini arzu edip de gözlerini onlardan ayırma. Kalbini bizi anmaktan gafil kıldığımız, boş arzularına uymuş ve işi hep aşırılık olmuş kimselere boyun eğme.

Soruyu tekrarlıyorum, kalbin Kuranda akletmenin, düşünmenin algılamanın merkezi olarak verildiği kesin. Peki neden beyin yada kafa kuranda düşünme yada akletme algılama merkezi olarak ifade edilmemiştir?
Bunun nedeni o devirde kalbin düşünmek, akletmek algılamak ile görevli organ sanılmasından ileri geldiği ve bu nedenlede kuranın tanrısal bir güç tarafından değil insanlar tarafından yazıldığı ve beynin ne işe yaradığını bilmemelerinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır.

Tersi bir ayet var ise, beynin yada kafanın kuranda aklın ve düşüncenin merkezi olduğunu yazan, lütfen yazınız. Teşekkürler ve saygılarımla gittim...

YasasinBilim 15-07-2010 00:37

Alıntı:

troyya´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319138)
bak buyuk harflerle yazıyorum...

MECAZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ.......!!!!!!! !!!!

sen bunlara cevap veremiyorsun tabi..cunku sen mecaz nedir bilmiyorsun...

ve kuranda mecaz kavramı icin

http://www.islamustundur.com/kurandatesbih_mecaz.htm

suraya bakınız...

.....................

Son olarak aliyarasfal kardesim...bana lutfen sunları bir acıkla..istiram ediyorum...

sayın troyya;

Mecazın ne olduğuna örnek vermeye gerek yok.
Hepimiz mecazın ne olduğunu biliyoruz. "Kalpten geçme", "kalplerimiz aynı" vs. binlerce yıllık yanlış bilgiden dilimize yerleşmiş deyimlerdir. Günlük yaşamda bu deyimleri kullanıyor olmamıza rağmen yanlıştırlar.

Muhammed'in sözde tanrısı hep mecaz mı takılmış. Bir tane yerde bile ciddi olamamış mı?

Şimdiye kadar ki çelişkilerde şöyle bir ihtimale yer verilebilirdi.

Tanrı (cebrail vasıtasıyla) çelişkisiz ayetler indirmiş, ama muhammed öldükten sonra kuranı yazıya dökenler hata yapmışlardır. Bu nedenle saçma sapan bir kitap haline gelmiştir.

Fakat bu çelişki, Kur-an'ın bütününü kapsar ve tüyler ürpertici bir çelişkidir.
Bu çelişkiyi çürütebilecek insanoğlu henüz anasından doğmadı.

troyya 15-07-2010 00:46

Mecazın ne olduğuna örnek vermeye gerek yok.
Hepimiz mecazın ne olduğunu biliyoruz. "Kalpten geçme", "kalplerimiz aynı" vs. binlerce yıllık yanlış bilgiden dilimize yerleşmiş deyimlerdir. Günlük yaşamda bu deyimleri kullanıyor olmamıza rağmen yanlıştırlar.

ya güzel kardesim...buna yanlıs kullanım mecaz diyorsunda...kuranın ayetlerine niye mecaz diyemiyorsun...belli cunku kuran dusmanlıgı beyninizi kaplamıs..senden yukarıdaki mesajımın ispatını istiyorum...

aliyarasfal 15-07-2010 00:53

Cin 4-
ve enne-hu: ve onun ..... olduğu
2.kâne: oldu
3.yekûlu: söylüyor
4.sefîhu-nâ: bizim sefih, ahmak olanımız
5.alâ allâhi: Allah'a karşı
6.şetatan: asılsız, saçmasapan şeyler

İmam İskender Ali Mihr :Ve o bizim sefih (ahmak) olanımızın (iblisin), Allah'a karşı asılsız (saçma sapan şeyler) söylemiş olduğuna (inanıyoruz).

Diyanet İşleri:“Demek bizim beyinsiz olanımız, Allah hakkında doğruluktan uzak sözler söylüyormuş.”

Abdulbaki Gölpınarlı:Ve şüphe yok ki aklı olmayanımız, Allah hakkında saçma ve boş lâflar ediyormuş.

Bakara 142
1.se: yakında, olacak
2.yekûlu: derler, söylerler
3.es sufehâu: sefihler, kendini bilmeyenler
4.min en nâsi: insanlardan
5.mâ vellâ-hum: onları çeviren nedir
6.an kıbleti-him: kıblelerinden
7.elletî: o ki, ki o
8.kânû: oldular
9.aleyhâ: onun üzerinde
10.kul: de ki
11.lillâhi (li allâhi): Allah'ın
12.el meşrıku: doğu
13.ve el magrıbu: ve batı
14.yehdî: hidayet eder
15.men: kimse, kişi
16.yeşâu: diler
17.ilâ sırâtın mustakîmin: Sıratı Mustakîm'e, Allah'a ulaştıran yol

İmam İskender Ali Mihr :İnsanlardan sefih olanlar diyecekler ki: “Onları, üzerinde bulundukları kıbleden çeviren nedir?” De ki: “Doğu vebatı Allah'ındır. O, dilediğini Sıratı Mustakîm'e hidayet eder (ulaştırır).”

Diyanet İşleri:Birtakım kendini bilmez insanlar, “Onları (müslümanları) yönelmekte oldukları kıbleden çeviren nedir?” diyecekler. De ki: “Doğu da, Batı da Allah’ındır. Allah, dilediği kimseyi doğru yola iletir.”

Araf suresi-155

1.vahtâra (ve ahtâre): ve seçti
2.mûsâ: Musa
3.kavme-hu: kavmi(den)
4.seb'îne: 70 (seb'a
5.raculen: adam
6.li mîkâti-nâ: belirlediğimiz vakit için (tayin ettiğimiz zaman)
7.fe lemmâ: sonra, böylece, ...dığı zaman
8.ehazethum er recfetu: onları bir sarsıntı aldı
9.kâle: dedi
10.rabbi: Rabbim
11.lev şi'te: eğer sen dileseydin, isteseydin
12.ehlekte-hum: onları helâk ettin
13.min kablu: önceden, daha önce
14.ve iyyâye: ve beni
15.e tuhliku-nâ: bizi helâk mı edeceksin (biz senin tarafından helâk mı edileceğiz)
16.bimâ: sebebiyle, dolayısıyla
17.feala es sufehâu: sefihlerin yaptıkları
18.min-nâ: bizden
19.in: ise
20.hiye: o
21.illâ: yalnız, ancak, ...den başka
22.fitnetu-ke: senin imtihanın
23.tudıllu: dalâlete düşürürsün
24.bihâ: onun ile
25.men teşâu: dilediğin kimse
26.ve tehdî: ve hidayete erdirirsin
27.men teşâu: dilediğin kimse
28.ente: sen
29.veliyyu-nâ: bizim velîmizsin, dostumuzsun
30.fâgfirle-nâ (fe ıgfir lenâ): artık bize mağfiret et
31.verhamnâ (ve ırham-nâ): ve bize merhamet et
32.ve ente: ve sen
33.hayrû el gâfirîne: mağfiret edenlerin en hayırlısısın

İmam İskender Ali Mihr :Ve Musa (A.S), Bizim belirlediğimiz buluşma zamanımız için kavminden yetmiş adam seçti. Onları, şiddetli bir sarsıntı yakalayınca şöyle dedi: “Rabbim, şâyet dileseydin daha önce onları ve beni helâk ederdin. İçimizden sefihlerin yaptıklarından dolayı, bizi helâk mı edeceksin? O ancak Senin bir imtihanındır. Onunla dilediğini dalâlette bırakırsın ve dilediğini hidayete erdirirsin. Sen, bizim dostumuzsun. Artık bizi mağfiret et ve bize rahmet (merhamet) et. Sen, mağfiret edenlerin en hayırlısısın.”

Diyanet İşleri:Mûsâ, kavminden, belirlediğimiz yere gitmek için yetmiş adam seçti. Onları sarsıntı yakalayınca (bayıldılar). Mûsâ, “Ey Rabbim! Dileseydin onları da beni de bundan önce helâk ederdin. Şimdi içimizden birtakım beyinsizlerin işledikleri günah sebebiyle bizi helâk mı edeceksin? Bu, sırf senin bir imtihanındır. Onunla dilediğin kimseyi saptırırsın, dilediğini de doğruya iletirsin. Sen, bizim velimizsin. Artık bizi bağışla ve bize acı. Sen, bağışlayanların en hayırlısısın” dedi.

Abdulbaki Gölpınarlı:Ve Mûsâ, kendisine vâde verdiğimiz yere götürmek üzere kavminden yetmiş kişi seçti. Derken bulundukları yerde şiddetli bir deprem başlayınca yâ Rabbi dedi, dileseydin onları da daha önce helâk ederdin, beni de. İçimizdeki akılsızların işledikleri suç yüzünden bizi de mi helâk edeceksin? Bu, ancak senin bir sınamandan başka bir şey değil. Onunla dilediğini doğru yoldan çıkarırsın, dilediğini doğru yola sevk edersin. Sensin yardımcımız ve sahibimiz, ört bizim suçlarımızı ve acı bize, sensin suçları örtenlerin en hayırlısı.

Şimdi sayın troyya, çevirilerle işi çarpıtmanız biraz zor. Çünkü bu ayetlerde geçen sefih kelimesi beyin demek değil, kendini bilmez ve akletmez anlamına gelir. Siz orjinaline sadık kalmamış çevirileri alıp biraz işin üçkağıdına kaçmışsınız. Soru geçerli.

YasasinBilim 15-07-2010 00:56

Alıntı:

troyya´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319143)
valla komedisin sen yaa...:)

Birtakım beyinsiz insanlar: "Onları daha önceki kıblelerinden çeviren nedir?" diyecekler. De ki: "Doğu da Allah'ındır, batı da. O dilediğini doğru yola yöneltir." (Bakara Suresi, 142)

Musa, belirlediğimiz buluşma zamanı için kavminden yetmiş adam seçip-ayırdı. Bunları da 'dayanılmaz bir sarsıntı' tutuverince, dedi ki: "Rabbim, eğer dileseydin, onları ve beni daha önceden helak ederdin. (Şimdi) İçimizdeki beyinsizlerin yaptıklarından dolayı bizi helak edecek misin? O da Senin denemenden başkası değildir. Onunla Sen dilediğini saptırır, dilediğini hidayete erdirirsin. Bizim Velimiz Sensin. Öyleyse bizi bağışla, bizi esirge; Sen bağışlayanların en hayırlısısın." (Araf Suresi, 155)

"Doğrusu şu: Bizim beyinsizlerimiz, Allah'a karşı 'bir sürü saçma şeyler' söylemişler." (Cin Suresi, 4)

-----------------------

burdaki beyini yanlıslıkla soylemis herhalde tanrı...beyinsiz :):) ne demek istiyor acaba..düsünme organı kalp olduguna gore...beyinsiz derken ne demek istiyor bana bir acıklar mısın..

----------------------------------

ayrıca hala aynı şeyleri tekrarladıgının farkındamısın...senin edebiyatın felan olmadıgına inanıcam...cunku verdigim suali cevaplamak yerine laf ebeliğine basvuruyorsun...hadi buyur acıkla yukarıdaki ayetleri..

Bu surelerdeki "beyinsiz" kelimesi "akılsız", "aptal" anlamında kullanılmıştır.

Bunu mealcilere de sorsanız aynı cevabı alırsınız.

Bu da Araf 155'in ingilizce meali.

"And Moses chose seventy of his people for Our place of meeting: when they were seized with violent quaking, he prayed: "O my Lord! if it had been Thy will, Thou couldst have destroyed, long before both them and me: wouldst Thou destroy us for the deeds of the foolish ones among us? This is no more than Thy trial: by it Thou causest whom Thou wilt stray, and Thou leadest whom Thou wilt into the right path. Thou art our protector: so forgive us and give us Thy mercy; for Thou art the Best of those who forgive"

Beyin organının düşünmeye yaradığını gösteren bir tek ayet gösteremezsiniz.

Arapça bilen arkadaşlar da bu ayetlerdeki beyinsiz kelimesinin beyin organıyla bir alakası olmadığını, "aptal, akılsız" yerine kullanıldığını kabul edeceklerdir.

Kur-an'da akıl ve düşünmenin kalp organı tarafından gerçekleştiğinin aksini ispatlayacak bir tek ayet bile yoktur.

saygılar...

İvan Karamazov 15-07-2010 01:24

Alıntı:

troyya´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319151)
:))):):):):):)

imam iskender mihr kim biliyon mu sen ?

çarpıtmalarını görüp de gülmemek elde değil. :lol:

boş ver mihri filan... sen verdiğin ayetlerin arapçalarından hangisinde beyin kelimesi geçiyor onu söyle. "bak şu şu kelime beyin anlamına gelir arapçada" de... sevgili alchindus'tan öğrendiğim bir tabir var: meal münekkidliği yapma burada :lol:

YasasinBilim 15-07-2010 01:32

Alıntı:

troyya´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319152)
velhasıl artık bu komediye dur demek lazım...cunku yattıgım yerden fena gülme krizlerine tutuldum...arapca bilmeyen adam mihr sahte peygamberin sitesinden alıntı yapıp gozume carpıyor...

diyor ki bir de...o zamanın insanları kalbi dusunme organı olarak goruyolarmıs...

bunu soyleyen adam ispat yapacak..hadis ve tarihle...yapamıyor tabi...uyduruyor...

diyor ki...mecaz biliyoruz herhalde...benim verdigim ornekler var ama onlar yanlıs kullanım diyor...cevir kazı yanmasın :):) edebiyat üstadı :) yanlıs kullanıldıgına dair bir ispat yine yok...

biride cıkıp diyor ki...o beyinsizler...akılsız ve aptal manasında kullanılıyor beyin gecmiyor onda diyor..ama akıl senin ne tarafında acaba onu bilmiyor tabi...

velhasıl ispatsız kanıtsız...ayetleri carpıtan ateist tayfa...bugun yine beni gulme krizine tuttu...ha yaşayın siz...iyi geceler diliyorum sizlere...

Alın size kapı gibi kaynak.
Bundan daha iyisini dünyada bulamazsınız.

http://www.google.com/books?hl=tr&lr...page&q&f=false

"ORIGINS OF NEUROSCIENCE"
Oxford ünversitesi baskısı.
Antik çağlardan başlayıp günümüze kadar, beyin üzerindeki yanlış inanışlar, keşiflerden bahseder.

Beynin ne işe yaradığıyla ilgili ilk çalışmalar Leonardo Da Vinci tarafından yapılmıştır.

Eğer Kura-an'dan başka kitap okuyacak kaabileyitiniz varsa okursunuz.

Kur-an'da hiç bir yerde beyin kelimesi (organ anlamında) geçmez.
Hiçbir İngilizce çeviride "Brain" kelimesine rastlayamazsınız.
Aptal kelimesinin "beyinsiz" kelimesiyle eş anlamlı kullanılması sadece Türkçe'ye mahsustur ve son birkaç onyılda dilimize yerleşmiştir.

Eski Türkçe yazılarda "beyinsiz" diye bir kelime yoktur.

YasasinBilim 15-07-2010 12:16

--güncelleme---

Khaos 15-07-2010 14:01

görecek göz, düşünecek kalp.

hangisi mecaz.
düşünecek kalp mecaz olursa gören göz de mecaz mı.

işte iman etmek böyle bişeydir.
bu kitap aşkın bir otoritenin değil, döneminin bilgi düzeyini yansıtan bir adamın yazdığı bir kitap.
bu da birinci dereceden delili.
ama inkar etmek zorundalar.
doğdukları günden beri böyle şartlandırıldılar.
ve öldükten sonra da sonsuz hayata ulaşacaklarına inanarak yaşabilirler ancak.

yazık ki aslında zeki ve akıllı ancak aklı iman tarafından esir alınmış bir adam önüne koyulan bu delilden faydalanarak bu masalı sorgulama fırsatına dönüştürmek yerine,
savunulacak tarafı olmayan bir şeyi en akla aykırı biçimde savunmaya kalkarak bir de kendini komik durumlara düşürmüş.
fırsatı krize çevirmiş yani.

troyya 15-07-2010 14:06

kör olan kalpler...bu mecaz...düşünen kalp mecaz değil :) yani kısaca diyorsunuz ki..işime geleni böyle yorumlarım işime gelmeyeni böyle yorumlarım..

(Sana karşı çıkanlar) hiç yeryüzünde dolaşmadılar mı? Zira dolaşsalardı elbette düşünecek kalpleri ve işitecek kulakları olurdu. Ama gerçek şu ki, gözler kör olmaz; lakin göğüsler içindeki kalpler kör olur.

YasasinBilim 15-07-2010 14:27

Alıntı:

troyya´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319292)
kör olan kalpler...bu mecaz...düşünen kalp mecaz değil :) yani kısaca diyorsunuz ki..işime geleni böyle yorumlarım işime gelmeyeni böyle yorumlarım..

(Sana karşı çıkanlar) hiç yeryüzünde dolaşmadılar mı? Zira dolaşsalardı elbette düşünecek kalpleri ve işitecek kulakları olurdu. Ama gerçek şu ki, gözler kör olmaz; lakin göğüsler içindeki kalpler kör olur.

sayın Troyya.

Yazdıklarınızdan çıkardığım sonuç şu:

Sizin kalbiniz kör olmuş.

saygılar...

troyya 15-07-2010 14:32

sayın yasasın bilim..

(Ey bilginler!) Sizler Kitab'ı (Tevrat'ı) okuduğunuz (gerçekleri bildiğiniz) halde, insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Aklınızı kullanmıyor musunuz?

bu ayette gecen aklın hangi organa ait oldugunu bana tefsir edermisin..mecaz var burda diyeceksin kesinde o yüzden soruyorum...

sayın arkadasım...beyin bir organdır...fonksiyonu ise akıldır...illa organ isimlerini mi yazacak...sperm diyor cunku fonksiyon o ...penis niye desin...bu kadarını da mı anlamıyorsunuz...

kalpler kör olur mecaz...ama aynı ayet icinde düşünen kalp mecaz değil...buna kim karar veriyor...sayın turandursun sitesi sakinleri...

yok ben almiyim..alanada mani olmam...isteyen istediğini alsın...bir ayetin icinde td sakinleri su mecaz ama su mecaz degil diyorsa kusura bakmayın ama buna işime geleni alırım demektir...

tabi buda kuranı ben anlamam demekle dogru orantılıdır...

Khaos 15-07-2010 14:41

söylediğim gibi sayın troyya

iman budur işte.
troyya gibi akıllı bir adamı gerçeğe yaklaştırmak yerine gerçekten uzaklaştırır.

dostum bunun teşbihle alakası yok.
düşünen kalp, işiten kulak diyor.
işiten kulakta teşbih nasıl yoksa düşünen kalpte de yok.

insanlar kulakla işitip, gözle görüldüğünü o devirde de biliyorlar.
çünkü eliyle gözünü kapatınca göremez, kulağını kapatınca duyamaz oluyor.
burda teşbih falan yok da, sadece düşünen kalpte mi var.

orda bir tane teşbih var kalpler kör olur diyor ya işte onda.
ordaki teşbih de zaten senin değil yaşasınbilimin iddiasının delili zaten.

çünkü kalp ne görür ne duyar ne kör olur ne de düşünür.
kalp kan pompalar.kalp göze teşbih edilerek kör olur derken düşünemez olur denmeye çalışılmış ki, yine düşünmenin kalple yapıldığı yanlış tespitine dayalı bir teşbih o.

Ovidius 15-07-2010 14:43

Günümüzden 1500-2000 yıl önce insanın ,
düşünen organının KALP olduğunu sanması çok normal.
Neden derseniz:İnsan heyecanlandığında,aklından kötü bir şey geçirdiğinde,korktuğunda bu olaylara çabuk ve hissedilir tepkiyi veren organ sadece kalptir.
Düşüncelerimize göre beynimiz zıplamadığına göre düşünen kalptir demek o günün şartları için mantıklı.
Fakat günümüz bilgisi bunun böyle olmadığını ortaya çıkarmıştır ve
buda gösteriyor ki;Kuran da zamanının bilgisi dışında birşey yok.

YasasinBilim 15-07-2010 14:45

Alıntı:

troyya´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 319303)
sayın yasasın bilim..

(Ey bilginler!) Sizler Kitab'ı (Tevrat'ı) okuduğunuz (gerçekleri bildiğiniz) halde, insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Aklınızı kullanmıyor musunuz?

bu ayette gecen aklın hangi organa ait oldugunu bana tefsir edermisin..mecaz var burda diyeceksin kesinde o yüzden soruyorum...

sayın arkadasım...beyin bir organdır...fonksiyonu ise akıldır...illa organ isimlerini mi yazacak...sperm diyor cunku fonksiyon o ...penis niye desin...bu kadarını da mı anlamıyorsunuz...

kalpler kör olur mecaz...ama aynı ayet icinde düşünen kalp mecaz değil...buna kim karar veriyor...sayın turandursun sitesi sakinleri...

yok ben almiyim..alanada mani olmam...isteyen istediğini alsın...bir ayetin icinde td sakinleri su mecaz ama su mecaz degil diyorsa kusura bakmayın ama buna işime geleni alırım demektir...

tabi buda kuranı ben anlamam demekle dogru orantılıdır...

1) Ayette akıldan bahsediyor. Bu ayete bakarak aklın, düşünmenin hangi organın sorumluluğunda olduğunu çıkaramayız.

2) Üremekten bahsederken sperm ve yumurtalar söz konusudur. Bugünkü bilimsel makalelerde de penis'ten bahsetmez (ayıp olduğu için değil gereksiz olduğu için). Ama seksten bahsedecek olursanız o zaman işe karışan organları anmanız gerekir.

Valla kardeşim Evrim Teorisini, İzafiyet Teorisini, Kuantum Fiziğini, Diferansiyel denklemleri anlıyoruz da ne yapsak Kur-an'ı aklımızla (beynimizle) anlayamıyoruz (başka bir organla belki anlaşılıyordur).

Bizde mi bir gariplik var yoksa apaçık yazıldığı iddia edilen Kur-an'da mı?

saygılar...

troyya 15-07-2010 15:06

Alıntı:

1) Ayette akıldan bahsediyor. Bu ayete bakarak aklın, düşünmenin hangi organın sorumluluğunda olduğunu çıkaramayız.
akıl nerde işte...madem tekrarlayıp duruyorsunuz neden buradaki ayette kalbinizle akletmezmisiniz neden demiyor...madem cok onemli bir mevzu...ama demiyor...cunku akıl beynin fonksiyonudur..

şimdi sana bir soru

akletmeyen beyin ne işe yarar?..et parçasından ibarettir..işte islamiyet et parçasınla ilgilenmez...ozellikle Allah...onu nasıl kullandıgınla ilgilenir...o yüzden sen bu ayetten hic bir zaman kalbi cıkaramazsın..cunku teşbih yoktur yani benzetme...

kaldı ki akleden beyin...mutlaka duygularını da işe katar..o yüzden kalple teşbih kullanması çok normaldir...cunku beyin komutlarını motor reflektore verirken..kalbinde etkilenip etkilenmeyecegine gore ayarlama yaparak verir...

Alıntı:

2) Üremekten bahsederken sperm ve yumurtalar söz konusudur. Bugünkü bilimsel makalelerde de penis'ten bahsetmez (ayıp olduğu için değil gereksiz olduğu için). Ama seksten bahsedecek olursanız o zaman işe karışan organları anmanız gerekir.
bahsedenleri getirirsem ne vereceksin bana :):) hayır sperm ve penis ilişkisini bahsedenleri..

Alıntı:

Valla kardeşim Evrim Teorisini, İzafiyet Teorisini, Kuantum Fiziğini, Diferansiyel denklemleri anlıyoruz da ne yapsak Kur-an'ı aklımızla (beynimizle) anlayamıyoruz (başka bir organla belki anlaşılıyordur).
hiç birini anladıgını sanmıyorum...cunku bu teoremler eğitim gerektirir...yuksek lisans gerektirir...evrimde oyle bir şey yokda diğerlerinde var...

kuranı anlamazsınız cunku isinize geleni yorumluyorsunuz...

ivankaramazov diyor ki

kalpler kör olur bunda mecaz vardır...ispatı yok...kafasına göre...hangi tefsirde yazıyor...düşünen kalpin mecaz olmadıgını kalplerin kör oldugunun mecaz oldugunu...

bariz hatalı bir kere

düşünen kalp ve kalplerin kör olması...5 yasındaki cocuk anlar bunların benzetme oldugunu...siz hala beyin arıyorsunuz...:):)

cok ararsınız daha...

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:38 .