Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Cennet'e girmenin koşulları (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2446)

oguz 09-03-2006 18:42

Cennettlik bir mevzu

Kuran'da bir Ayet var;

Meryem-62 Orada bos soz degil, sadece selam duyarlar. Ve orada sabah aksam kendilerine ait riziklari vardir.

Ayet gayet guzel ve anlamli... Ama burada aklimiza hemen bir-iki soru geliyor, soyle ki; cennette sabah aksam olur mu? Olursa nasil olur? Peki, sabah aksam olmasinin kosullari nedir? Sabah aksam olan yer nasil bir yerdir? Ornegin nereye benzer?

aldostu 09-03-2006 20:10

Re: Cennettlik bir mevzu

Oğuz,

Sen inanmadığın için bööle şeyleri bilemezsin..

Orası ne diyem..

Konya'nın Meram bağlarına benzer..

Bade içersin..
Güzel seversin..
Göğüsleri yeni tomurcuklanmış güzeller..

Bazen de şarkı söylersin,
"Sabah olduuu..
akşam olduu..
yaar gelmez.."

Gelmez abi..
Tomurcu hayal ederek öteye geçersen..

Daha çook beklersin tomurcukları hafızz..

***********….*************….***********….********* ****….*********
Her şey Tanrı 'dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı 'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrim/tekamül den geçmektir.

pante 09-03-2006 20:46

Cennet ve cehennemin dünyada olduğuna inananları , örneğin Alevilerin bir kesimini bu ayet doğrular görünmekte.Çünkü , ayette geçen "sabah - akşam" sözcükleri gece ve gündüzün olduğu bir yeri , dolayısıyla dünyayı akla getiriyor.
Ama durum öyle değil.
NECM
14. Sidretü’l Müntehâ’nın yanında.
15. Me’va cenneti onun (Sidre’nin) yanındadır.

Sidretülmünteha'nın da arş'ta , yani göğün en üst katında olduğu belirtilir.
Bu durumda , gece-gündüz için bizdeki gibi bir güneş sistemi olması gerekiyor.Yani yine bir gezegendeyiz , cennetlik de olsak , cehennemlikte.

Ayeti mecazi anlamda yorumlamak da mümkün tabi.Yani , sabah-akşam derken , bir süreklilik kastediliyor olabilir.

Oğuz ;
cennet-cehennemle ilgili soru ve eleştiri üretmen için ;
http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file =viewtopic&t=2554&postdays=0&postorder=asc&&start= 0
"Cennet-cehennem bilgi bankası" ndan yararlanabilirsin..6.sayfa

oguz 09-03-2006 20:59

Alıntı:

aldostu";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 27508)
Oğuz,

Sen inanmadığın için bööle şeyleri bilemezsin..

Orası ne diyem..

Konya'nın Meram bağlarına benzer..

Bade içersin..
Güzel seversin..
Göğüsleri yeni tomurcuklanmış güzeller..

Bazen de şarkı söylersin,
"Sabah olduuu..
akşam olduu..
yaar gelmez.."

Gelmez abi..
Tomurcu hayal ederek öteye geçersen..

Daha çook beklersin tomurcukları hafızz..

Her şey Tanrı 'dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı 'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrim/tekamül den geçmektir.

Ahhhh aldostu, ah! Musluman oldugun icin boylesi komplike sorulari senin algilayip cevaplayabilecegini elbette beklemiyorum. Bir umut daha akli basinda, daha bilgili bir musluman karsima cikar da, soyle bir seyler tartisirim diye hayal ediyorum. Yoksa bos bir umut mu besliyorum?

(NOT: Arap aristokrasisinin yasadigi hayata ozenen fakir muslumanlari avutmak icin uydurulmus cennet denen sahte mekan, sadece zavalli muslumanlar icin beklenen, hayaliyle avunulan bir yerdir. Akli basinda olan hic kimse memeleri henuz tomurcuklanmis subyanlara kavusacagi gunu hayal etmez... Benim gibi Ateist'ler ise bu yalanlara zerre kadar itibar etmezler ve subyan hayali kurmazlar... Bunlar hastaliki Arap subyancilari icin kurgulanmis yalan mekanlardir...)

aldostu 10-03-2006 00:06

OĞUZ' um,
Garibim..
7 senedir bu yobazlara ,
bir şeyler öğreteceğim diye oradan oraya..
Çöller divanesi gibi koşturan aslan ateistim..

Koştururken ..
aklın mı düştü bir yerlerde..
Divane kardaşım benim..

Bir çengelli iğne vereyim de,
aklını tutuştur kafana..

Aziz dostum..
Hiç okumadın mı benim yazdıklarımı..

Bu okuduğun yazının 1. satırında mı kaldın..

Ardını okuyup da bu yazının cennet fikri ile
dalga geçtiğini anlayamayacak kadar sersem olmaman gerekir amma..

Hayret yani..
Zeki geçinipde..
Espri anlamayanlara ahmak derim ben ama..

Sen ne de olsa ateistsin..
Burada sevip saydığımız,kültürüne
mantığına,terbiyesine sevgi duyduğumuz arkadaşlarımız var..
Seni de onlar gibi kabul edelim de,ayıbını görmezden gelelim..

Oğuz'um
Koşturmaktan yorgun ve şaşkın ateistim..

[s:f21a1f54ab]"Ahhhh aldostu, ah! Musluman oldugun icin boylesi
komplike sorulari senin algilayip cevaplayabilecegini elbette beklemiyorum.
Bir umut daha akli basinda, daha bilgili bir musluman karsima cikar da,
soyle bir seyler tartisirim diye hayal ediyorum.
Yoksa bos bir umut mu besliyorum? "[/s:f21a1f54ab]
diyorsun..

Sen daha okuduğun yazıdaki espriyi anlıyamıyacak çapsızlıkta iken..
Sana göre,herhalde çok komplike olan bu müthiş soruları,
benim algılayıp algıyamıyacağımı nasıl tartabiliyorsun..

Babam,senin etin ne,budun ne..
Cemiyetteki yerin,okuduğun okul ,icra ettiğin mesleğin.
mesleğindeki kariyerin ne..yazdığın yazı ne..

Kaç kuruşluk aklın olduğu ,
okuduğunu idrak edememenden belli..
Gerisi..ne yazarsan yaz..boş..

Temenni ederim hatanı anlarsın..
Hatayı anlamak da bir faziletdir..

Beni anlamak istiyorsan,
yazdıklarımı oku..
Yalnız,aklını çengelle de ,
okuduğunu anlıyabilesin.

Aslan Ateistim benim..

Çook fırın ekmeğini ye de,ondan sonra beni müslüman olarak tavsif et..

oguz 10-03-2006 02:06

Aldostu,

ben elli yere deynek calan, elli yaziyi pespese okuyan biri olarak kim tesbih yapmis, kim kinaye yapmis arastiramam.. Ana hattiyla okudugum yaziya cevabi yazar gecerim.. Kendini tanitir bir yazini gosterirsen, okur tanimaya calisiriz..

master 10-03-2006 06:56

oğuzz kardeşim ayetteki sabah akşamı okuduktan sonra sabah akşam nasıl olur nedir ne diildir cevaplarına peygamber olsa gösteremez o yüzden bu tarz sorularını burda diil tüm insanlıktan cevap bulamazsın.

Sana bir iki şey söylemek isterim mesela biz Allah ı şuanki gözlerimizle gördüktemi inandık veya aile baskısıylamı inandık yoksa toplum müslümanları dışlıyo diyemi müslümanız? Kimseyi bilmem ama ben bu üçünüde kabul etmem etmedimde kendi kendine, kendi başına kalıp hiç Kuran ı okumadanda inanabilirsin

O yüzden Cennet Cehennemde sabah akşam nasıl olur u bulmak diil inşallah inanıp ölürsünde sende görürsün ama öldükten sonra bu tarz soruların cevabı görülür İnşallah hepimiz Cehenneme uğramadan hemen Cennete giderizde görürüz

Mutezile 10-03-2006 08:22

Master, cevabını beğenmedim.

Yürüttüğün mantık şu: Kuranda yazılı olan ''Cenette sabah - akşam olma olayını sana kimse anlatamaz, zira bunu cennete nail olanlar görecek'' diyorsun özet olarak..

''Allahın Kitabında'' böyle bir mantık diğer ayetlerde görülmemektedir. Dolayısı ile 'Kitabın' tümüne şümul olmayan bir şeyi bu ayet için -sırf kendin açıklama sıkıntısı yaşadığın için- öne süremezsin.

Aksine Kitabu'l-Ekmel insanların anlaması için Mübin, Muffassıl olarak indirilmiştir (Ayette yazıyor böyle).

Allahın Kuranda kullandığı Metodolojiyi en net gösteren ayetlerden biri Nisa 34 / diğer Maide 38'dir.

İnsanların daha bu dünyada y a ş a r k e n anlamaları ve yaşamaları için bazı Şeriatlar şart koşmaktadır. Özetlersek Maide 38 de ''Eydüyehema!'' - Nisa 34'te ''Vadribu Hunne!'' diyebiliriz.

Türkçesi: Hırsızlık yapanları ''ellerini kesin!'' / İtaatsizlik yapmalarından endişe (Nüşuz) ettiğiniz karılarınızı...Dövün''

Görüldüğü gibi herhangi bir sembolik mana, ahiret aramaya mahal bırakmadan Zat-ı Zül Celal Meramını anlatmaya pekala muktedirdir...

Kuran ayetleri içinde anlamadığın yerler hakkında tefekkür ederken daha akla yatkın argümanlar getirmen gerek;
Ya da doğrusu ''Ben bilmiyorum'' deyip ilişmemen gerek..

2. yolu öneririm; ben de o yolun yolcusuyum, bilmediğim konuları dinleyip okumayı erdem sayanlardanım

oguz 10-03-2006 15:48

"""oğuzz kardeşim ayetteki sabah akşamı okuduktan sonra sabah akşam nasıl olur nedir ne diildir cevaplarına peygamber olsa gösteremez o yüzden bu tarz sorularını burda diil tüm insanlıktan cevap bulamazsın"""

Yukarida Mutezile de deginmis, ama ben de degineyim biraz..

Siz muslumanlar kafanizi calistirmadiginiz, calistirmak istemediginiz icin muslumansiniz. Sizin felsefeniz "hikmetinden sual olunmaz"dir. Oysa ki "hikmetinden neden sual olunmaz" sorusunu sorabilseniz, bu miskinlikten belki de bu dinden kurtulacaksiniz. Fakat maalesef siz kosulsuz ve sorgusuz olarak bu dine inanmis ve dusunmeyi unutmussunuz...

Ne sordum ben baslik yazisinda? Cennette sabah-aksam nasil oluyor dedim degil mi? Bir tekiniz bu konuda fikir yurutemedi, yorum yapamadi.. Sen ciktin diyorsun ki "peygamber bile bunu cevaplayamaz".. Bu tembellik, beynin dusunmeyi birakmasi degil de nedir?

Cennetteki sabah aksam konusunu, kendimi senin yerine koyup dusundum... Soyle bir cevap buldum: Ayette sabah aksam kendilerine ait rizklari var denilerek, acaba yemek ogunlerinden soz ediliyor olabilir mi?

Bak ben kendimi senin yerine koydum ve bir cevap buldum ayak ustu.. Ama ben de dusunen sorgulayan bir beyin var. Kendimi bir muslumanin yerine dahi koysam, bu beyin fonksiyonunu devam ettiriyor..

Neyse, simdi sira sende, beynini canlandir, bir cevapta sen bul...

K.C. 26-07-2006 00:56

Cennet'e girmenin koşulları

Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA
Konu : İman ve İslam`ın Fazileti
Ravi : Ubade İbnus-Samit el-Ensari
Hadis : Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdular: "Kim Allah`tan başka ilah olmadığına Allah`ın bir ve şeriksiz olduğuna ve Muhammed`in onun kulu ve Resulü (elçisi) olduğuna, keza Hz. İsa`nın da Allah`ın kulu ve elçisi olup, Hz. Meryem`e attığı bir kelimesi ve kendinden bir ruh olduğuna, keza cennet ve cehennemin hak olduğuna şehadet ederse, her ne amel üzere olursa olsun Allah onu cennetine koyacaktır."
HadisNo : 1
Cennet'e girmenin koşulları arasında iyi kalpli, hayırsever, ırzını koruyan, cana kıymayan, hırsızlık yapmayan, güzel amel işleyen, iyi huylu insan olmak yok.

kHuG 26-07-2006 01:03

Re: Cennet'e girmenin koşulları

Alıntı:

Cennet'e girmenin koşulları arasında iyi kalpli, hayırsever, ırzını koruyan, cana kıymayan, hırsızlık yapmayan, güzel amel işleyen, iyi huylu insan olmak yok.
Bu tür günahları işleyenler belirli süre cehennemde azap çektikten sonra cennete gireceklerdir.Öyle Hoop diye cennete girmeyecekler :D.

meas_0 26-07-2006 01:20

önce bi cenneti tanıyalım olmazmı:)

Madde-1

Cennetlerin isim ve vasıflarını, akan nehirlerini, meyveli ağaçlarını, yüksek köşklerini ve değerli giyimlerini bildirir:

Ey aziz, bil ki tefsir ve hadis ehlinin ittifakla bildirdiklerine göre, Cenab-ı Hak, kudretiyle Arş ve kürsi altında ve 7 kat göklerin üstünde Arşın nuruyla 8 Cennet yaratmıştır ki, biri diğerinden üstündür ve hepsinin alası Aden Cennetidir ki Cenab-ı Hak’kın görme konusudur.

Birinci Cennetin ismi Darül Celal’dir ki, beyaz incidendir.

İkincisinin adı Darüs-selamdır ki kırmızı yakuttandır.

Üçüncüsünü ismi, Cennet-ül me’vadır ki yeşil Zeberceddendir.

Dördüncüsünün adı, Cennet-ün -naim’dir ki beyaz gümüştendir.

Altıncısının adı Cennet-ül-firdevs’tir ki kırmızı altındandır.

Yedincisinin adı Cennet-ül karar’dır sarı misktendir.

Sekizincinin adı Aden Cennetidir ki en güzel Lü’lu’dendir.

Aden Cenneti, büyük bir şehrin ortasında ve yüksek bir dağ üzerinde bulunan bir iç kale gibi bütün cennetlerin içerisinde ve ortalarında bulunmakla yeri, hepsinden dana güzel ve daha şereflidir. Cennetlerdeki nehirlerin çoğunun kaynağı buradadır. Sıddıkların ve Kur’an hafızlarının yeri burasıdır. Aynı zamanda Cenab-ı Hak’kın tecelli ettiği (göründüğü) yerdir. Her cennetin bir kapısı vardır ki, eni ve uzunluğu yüz yıllık yoldur ve her kapının iki kanadı vardır. Tekparça sarı altındandır. Rengarenk çeşitli mücevherlerle süslenmiştir. Birinci Cennetin kapısı üzerinde, La ilahe-illallah-Muhammed -ün resulullah yazılıdır. Diğer kapıların üzerinde (E ne la a’zap men kale La ilahe illallah= Ben, La ilahe illallah diyene azap vermem) yazılıdır. Bütün cennetlerin toprağı misk, taşları mücevherdir. Bitkileri çeşitli renkte kırmızı Za’ferran çiçekleridir. Binalarının bir taşı altın, bir taşı gümüş, toprağı amberdir. Köşkleri, en güzel lü’lü’dendir ve sarı yakuttandır ve hepsinin kapıları mücevherdir. Her köşkün önünde dört nehir akar ki biri hayat suyu, biri halis yoğurt, biri temiz şarap, biri süzülmüş baldır. Nehirlerin çevresi, meyveli ağaçlarla dolu ve süslüdür. Bu ağaçların dalları kurumaz, yaprakları dökülüp çürümez, meyveleri hiçbir zaman tükenmez. Birbirinden güzel ve üstün olan sekiz cennette akan daha nice (s:17) nehirler vardır. Biri Rahman nehridir ki bütün cennetlerden geçer, suyu bütün nehirlerden saf ve baldan tatlıdır. Rengi kardan beyazdır, kumu inciden üstündür. Cennet nehirlerinden biri de kevser nehridir. Cenab-ı Hak, onu sevgilisi Hz. Peygamber (S.A.) Efendimize vermiştir. Bu nehrin eni 900 mildir ve kaynağı, Arşın altında olup oradan Sidre’ye gelir. Oradan da Firdevs Cenneti’ne dökülür. Yaydan atılmış ok gibi süretle Firdevs-i ala ile diğer Cennetlerden akar durur. Bunun rengi yoğurttan beyazdır, tadı şekerden lezzetli, kokusu amberden hoştur ve ondan içen hastalık görmez ve lezzetini kaatiyyen unutmaz ve evvelki Cennetin kapısı yanında ve kevser nehrinin kenarında renkli cevherlerden kaseler vardır ki sayıları yıldızlardan çoktur. Sonra haşır olmadan, Sırat Köprüsünü geçmeden ve Hz. Peygamber (S.A.) Cennete giirmeden evvel, ümmetiyle bu nehirden su içeceklerdir. Kevser nehrinin bütün çevresi en güzel Lü’lü ve kırmızı yakuttan saf saf yüksek ağaçlar vardır ki, dallarının çoğu çeşitli güzel sesler çıkarır ve dalların üstünde başka türlerden kuşlar vardır ki çeşityli lügatlarla Allahı tebih ederler (Subha-nal lah) derler.

Cennet nehirlerinin bir kafur, biri nesim, biri selsebil, biri rahik-ı- mahtumdur. Bu saydığımız nehirlerden başka yüksek Cennetler içinde akan nice bin nehir vardır ki, çevrelerinde nice 100 bin ağaç ve güzel meyveler vardır ve Cennet ehli için Sünrüs ve istibrak gibi nice bin renkte değerli elbiseler vardır ve nice bin çeşit lezzetli yemekler ve tatlı icçkiler vardır ki sayısını ancak Allah bilir. Cennetlerin eni, yani sekiz surundan, her iki surun arasındaki mesafe, gökle yerin eni kadar, uzunluğu ise sonsuzdur. Bütün cennetlerin derecelerinin toplamı 6666 derecedir. Kur’an-ı Kerim’in bütün ayetleri kadar. Her iki derecenin arası 500 yıllık mesafedir. Çünkü Cennet ehli, ezberledikleri Kur’an ayetleri kadar derecelere nail olurlar. Bu sebepten Kur’an hafızları Cennet derecelerinin yükseğini bulmuş ve yerleri Aden cennetinin ortası olmuştur.

daha madde birdeyiz...

K.C. 26-07-2006 01:20

Ben orada günahtan bahsetmiyorum ki, sevaptan bahsediyorum.
Müslüman olmayanlara iyi davranışlarından dolayı sevap olmayacağına göre, tüm iyi yürekli gayrı müslimler sonsuz cehenneme.

Kötü kalpli müslümanlar da önünde sonunda Cennete.

Amel'in önemi çok çok az.

K.C. 26-07-2006 01:31

sevgili meas,
cennetler ve mahiyetleriyle ilgili başka bir topik vardı yanlış hatırlamıyorsam.
Bu başlık altına cennete girmenin koşullarını ihtiva eden ayet ve hadisler yazılırsa memnun olurum.

sağlıcakla...

kHuG 26-07-2006 01:56

Güzel abicim sen Allah'ı inkar ettikten sonra istediğin kadar iyilik yap Allah'ın nazarında ne değerin kalır ???
Ona olan en büyük saygısızlığı yap sonrada beni cennetine al de olacak iş mi ??? Cennette Cehennemde Allah'ın önce onu tanı sonra iyi amel et , *ibadet et ......

Tunca 26-07-2006 02:18

Yukaridaki kategoriye muslumanlarin cogu uymadigina gore cennet bos kalacak gibime geliyor.

Birde Meas'in tarif ettigi cennete deginmek istiyorum. Kuran'daki cennet anlatimi colde hayatini gecirmeye mahkum biri icin gayet cekici bir yer olmali. Ama su fani dunyada Kurandaki cenntten daha guzel yerler var. Ama kimse 10 gunden fazla kalmiyor. Nedenmi ? Boyle fanateziler elde edilene kadar guzeldir. Ondan sonra hic bir ozellikleri kalmaz. Cennete oyle bir yer.

Yukarida anlatilan cennette sonsuza kadar kalma ozlemi duymak icin insanin olaganustu tembel ve idealsiz birisi olmasi gerekir. Buda insanlarda yok.

K.C. 26-07-2006 02:23

sevgili kHuG,
ben orada gayrı müslimler dedim. Bunların içine tek tanrı inancı olan kişiler de dahildir.
Mesela Afrikada açlıkla boğuşan, kendisine İslamiyet tebliğ edildiği halde inanmamış olan, kollarındaki çocuğu askeri rejimin askerlerinin tecavüzleri sonucu edinmiş, kendisine düşen günlük 2.7 bardak suyun 1 bardağını o tecavüz mahsulü çocuğun yaşaması için ayıran, inandığı Tanrısı'nın adına Allah değil de başka bir adla seslenen kadın da dahildir.

küçük bir not: ben Allah'a inanıyorum. Ama o hadise göre ben sonsuz Cehennemliğim. Sebebi ise 'muhammeden resulullah' diyememem.

Adil bir Allah kendisine kalpten inanan kulları arasında böyle ayrım yapmaz. Ben o adil Allah'a inanıyorum.
Adil bir Allah, kendisine elçi diye seçtiği bir insan, tüm insanlığı elçiliğine inandıramadı diye inanmayanları sonsuz cehennemle cezalandırmaz. Ben o Allah'a inanıyorum.
Yüce bir Allah, kötülük işlememiş, aksine iyilikte yarışmış ama kendisine inanmamış kullarını acizliklerinden dolayı (dikkat edin, kötülük veya günah demiyorum, inanamamış olma, inandırılamamış olma acizliğinden bahsediyorum) işte Yüce bir zat, sırf kendisine inanmadı diye aciz bir kulu sonsuz cehennemle cezalandırmaz. Yüceliğe sığmaz.

Karınca benim insan olduğuma inanmasın mesela. Bu beni ırgalar mı? Hatta bana sabah akşam kafa tutsun, yumruk sallasın 'sen de insan mısın' desin, benim tepkim ne olur? Gitsin diğer karıncalarla beni çekiştirsin. Hakkımda iftiralar atsın, hadi küfür de etsin... ben celallenip topunu ateşte pirzola yapar mıyım? Yazarken bile komik geldi.
Lütfen, verdiğim örnekte neler var ve neler yok dikkat edin. Karıncanın kötülük etmesinden bahsetmiyorum. Bana kafa tutmasından bahsediyorum.

Yüce olarak nitelendirdiğimiz Allah'a öyle insanca ve nakıs sıfatlar yüklüyoruz ki.
Geçen yıl bizim evde epeyce karınca vardı. Çocukta karınca fobisi oluştu gördüğü yerde öldürmeye başladı. Ama o bir çocuk. karıncadan korkan bir çocuk, kişiliği yücelikle değil eksiklikle anılan bir çocuk, aklı ermeyen bir çocuk, karakteri kemalden çok uzak bir çocuk.
Ve Allah'ı tıpkı bu kadar noksan sıfatlı bir çocuğa benzetircesine sorular soruyorsunuz? O sorular YÜCE ALLAH'a yakıştırılmakla bence iftira ediliyor.
Benim inandığım Allah, Tüm noksan sıfatlardan münezzeh ve bir insandaki olgunlaşmamışlığı gösteren EGO'dan da münezzeh.

iyi geceler...

K.C. 26-07-2006 02:27

Alıntı:

Tunca";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 40251)

Yukaridaki kategoriye muslumanlarin cogu uymadigina gore cennet bos kalacak gibime geliyor.

Tunca,
O cümlemi yanlış anlamışsınız, Cennet sadece müslümanlar için, muhemmeden resulluh diyenler için. İyi yüreklilikle ilgili değil.

K.C. 26-07-2006 02:31

Hımm, ilginç bir hadis buldum, müslümanların da işine yarayabilir, ama neshi kabul ettiği için aleyhlerine de kullanılabilir. Ne ilginç şey şu din olgusu. İki ayrı bakış açısıyla farklı şeyler sunuyor insana.

Fasil : TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR
Konu : Nisa Suresi
Ravi : Sa`id İbnu Cübeyr
Hadis : İbnu Abbas (ra)`a: "Bir mü`mini kasden öldürenin tevbesi makbul olur mu?" diye sordum da bana "Hayır!" diye cevap verdi. Ben de kendisine, Furkan süresindeki : "Onlar ki Allah`ın yanında başka tanrı tutup ona yalvarmazlar, Allah`ın haram kıldığı cana kıymazlar... Ancak tevbe eden, inanıp, yararlı iş işleyenlerin, işte Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah bağışlar ve merhamet eder" (Furkan, 68-70) ayetini okudum. Bana şu cevabı verdi. "Senin okuduğun ayet Mekke`de nazil olmuştur. Onu Medine`de nazil olan: "Kim bir mü`mini kasden öldürürse, cezası, içinde ebedi kalacağı cehennemdir..." (Nisa, 93) ayeti neshetmiştir."
HadisNo : 564

kHuG 26-07-2006 02:34

sevgili K.C.

o nasıl söz kelime-i şahadete inanmayıpda müslüman olmak Allah'ın habibim dediği,Rasulüm dediği insanı inkar ediyorsun...

Allah yardımcın olsun ...

K.C. 26-07-2006 02:48

Müslüman değilim kHuG,
Ama olmayışım Allah'a inanmama engel değil.
Hatta Allah'ı kur'an'dan ve özellikle Muhammet'ten soyutladıktan sonra Allah'a ne çok iftiralar edildiğini fark ettim. Hem kur'anda hem hadislerde.

Allah cümlemizin yardımcısı olsun...

kHuG 26-07-2006 02:54

Anladım K.C. teşekkürler,

Söylediklerin bana büyük ölçüde gülünç geliyor.Çünkü sözlerin çok çelişkili bence...

K.C. 26-07-2006 02:57

Çelişki bulduğunuz kısımları açar mısınız kHuG?

kHuG 26-07-2006 03:04

Ben fikrimi söyledim.Müslüman değilsin ve Allah'a inanıyorsun(?)

Bana çok çelişkili geliyor.Hadi müslümanlıktan haberin olmayacak kadar mahrumiyet bölgesinde olsan neyse.Ama hertürlü olanak var elinde.Allah'a inanan bir insanı biz müslüman zannederdik ama baya değişmiş ortam :D neyse selametle ...

K.C. 26-07-2006 03:18

:)
kHuG,
Ben 1.5 ay öncesine kadar müslümandım. Hem öyle nüfüs kağıdı müslümanlarından da değil. Anlatmayayım şimdi üye bir arkadaşımız kızıp misyonerlikle suçluyor çünkü.
Yaratıcıyı inkar edecek safhaya gelmedim, inşallah gelmem de.
Ama Muhammet'in peygamber olamayacağına inandım. Bunda da çelişkili bir durum yok.
Deistler, panteistler, pananteistler de (başka da vardır belki, bilmiyorum) Yaratıcıya inanıyorlar. Bu o kadar şaşılacak bir durum değil.

Burada Yaratıcı inancı olup müslüman olmayan çok değerli arkadaşlar var. Aldostu ve pananteider'in yazılarını okumanızı önerebilirim.
Mevlana ve Yunus'un Âşıkını bulmaya adanmış müslüman olmayan yürekler de var.
Yaradan aynı Yaradan değil mi? Severek yaratmadı mı bizi. Amacımız kamil insan olabilmek değil mi? Ona ulaşmanın bunca yolu varken, İslam aleminin ulaşma yöntemleri de meydandayken neden sevgi dolu yüreklerimizin seçeceği daha insanca, daha fıtratımıza, kişiliğimize, açlığımıza uygun bir yol denemeyelim ki?
Amaç aynı değil mi?

kHuG 26-07-2006 03:27

Arkadaşım ne diyebilirim ki islamı gözünüzde öyle bi yere getirmişiniz ki ne diyeceğimi bilemiyorum nutkum tutuluyor *:( .

26-07-2006 08:59

Müslüman değilsin ve Allah'a inanıyorsun(?)

sayın kHuG
Allah a inanmak sadece müslümanların tekelinde olan birşey midir?
o zaman başka inançta olan insanların Allah a inanmak gibi bir tercihleri yok!
bilmem yanlış mı anladım sizi?

deli_cevat 26-07-2006 09:40

meas abi ikinci maddeyi bekliyorum çok geciktirme

26-07-2006 17:58

ya beyler bayan lar neden siz kendi kendinize strese giriyorsunuz madem la ilahe illallah muhammedin resullullah dediğimiz zaman eninde sonunda cennete gireceğiz ozaman gelin sizde müslüman olun eninde sonunda cennete girin .

bakara suresi 25 . ayet :25. İman edip salih ameller işleyenlere, kendileri için; içinden ırmaklar akan cennetler olduğunu müjdele. Cennetlerin meyvelerinden kendilerine her rızık verilişinde, “Bu (tıpkı) daha önce (dünyada iken) bize verilen rızık!” diyecekler. Halbuki bu rızık onlara (dünyadakine) benzer olarak verilmiştir. Onlar için orada tertemiz eşler de vardır. Onlar orada ebedi kalacaklardır.

salih amel :Yapılması Allah ve Peygamberi tarafından istenen, fert ve toplum için faydalı işler ve davranışlardır.

şimdik demek ki iyi işlerde yapmak zorundasın cennete gidebilmek için .

şimdik cehennemin o azabın şiddetini bilmediğimiz için bak sonunda cennete gidecek deriz ya sen o cehennemin azabını nereden bilebilirsinki sanki tamam basit bir olaymış gibi algılıyoruz .

ateşe dayanabileceğimiz kadar günah işleyelim !

kuranı kerim demiyormu bize iyilik yapın insanlara yardım edin fuhuş zina zulüm yalancılık hırsızlık ve buna benzer kötülüklerden uzak durun demiyormu ?

elinize bir kibrit alın onu ateşleyin bakalım parmağınızı ne kadar süre tutabileceksiniz ki bu sadece bir dünya ateşi ki 700 derece dolaylarında !

ya cehennemin azabını sen çocuk oyuncağı mı sanıyorsun !

sana apaçık kuranda belirtiyor allaha eş koşmayın ona inanın ve hz muhammede inanın diye şimdik gelip biri ben hz muhammedin peygamber olduğuna inanmıyorum derse ateşe hazırlasın kendini .

vartor 26-07-2006 18:42

1955, kurandan nasil bu kadar emin olabiliyorsun? Yoksa allah tepene mi indirdi? Ya insan yapisi ise , O zaman ne yapacaksin?
*Unutma ki ,diger dinlere inananlar da, en az senin kadar, kendi yollarinin dogru olduguna ZANNEDIYOR. Yuzlerce inanc sistemi geldi gecti, bir agaca tapanla bir allaha tapan arasinda iman yonunden bir fark yok. Her ikisi de iman etmis kendini inancini dogru ZANNEDIYOR.
*Sen mutluysan, zannetmeye devam et,( zaten baska turlusunu kaldiramiyacagin ortada )yeter ki baskalarinin zannina mudahale etmiyesin.

26-07-2006 22:52

Alıntı:

vartor";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 40325)
1955, kurandan nasil bu kadar emin olabiliyorsun? Yoksa allah tepene mi indirdi? Ya insan yapisi ise , O zaman ne yapacaksin?
Unutma ki ,diger dinlere inananlar da, en az senin kadar, kendi yollarinin dogru olduguna ZANNEDIYOR. Yuzlerce inanc sistemi geldi gecti, bir agaca tapanla bir allaha tapan arasinda iman yonunden bir fark yok. Her ikisi de iman etmis kendini inancini dogru ZANNEDIYOR.
Sen mutluysan, zannetmeye devam et,( zaten baska turlusunu kaldiramiyacagin ortada )yeter ki baskalarinin zannina mudahale etmiyesin.

bak ne yazmışın allaha inanmakla bir ağaca inanan tapanla iman yönünden fark yokdur diyorsun çok biyik fark var !

ben görmediğime inanıyorum oysa o görünene aradaki fark bu sonra kuranı kerimi böyle basit insan yapısı gibi göstermen senin okuduğun öğrendiğin bütün kitaplar ozaman basit insan yapısı sen nasıl inanırsın bu kitaplara !

insan yapısı sonra ne yapıcaksın diyoesun ben allaha inanmakla ne kaybederim bana onu söylermisin ?

vartor 27-07-2006 07:24

Sen butun sorularin cevabini allahta, digeri agacta buluyor. Iman yonunden fark yok.
Inanmakla ne mi kaybedersin? Once yargina bak: Kim ki muhammede inanmazsa, cehennemde yanmiya hazirlansin diyorsun.
Belki sana zarari yok fakat bu zihniyetin zarari butun insanliga.
Bir digeri de kim Isaya inanmazsa cehennemlik, Musaya ,Manituya, yehovaya,v,s *v.s...diyor.
Zeus'a inanmazsan cehenneme gidersin desem , benim hakkimda ne dusunursun?

kHuG 27-07-2006 11:09

Benim niyetim farklıydı sizleri kırdıysam özür dilerim.Bilin ki ameller niyetlere göredir.

K.C. 27-07-2006 11:18

kHuG, kırılmadım, hayır. :)

Dün sohbet odasında söylediğiniz sözü İmzanız yapmışsınız ne güzel.
Hümanist ateist ve gayrı müslim arkadaşlarda epeyce iman var desenize.

kHuG 27-07-2006 11:26

İman ; Allah'ın varlığına ve birliğine inanmak , Hz.Muhammedin(s.a.v)'ında onun kulu ve elçisi olduğunu madden ve manen inanmaktır.

Bu yüzden Hümanist ateist ve gayri müslüm arkadaşlarda ne kadar iman vardır tartışılır :D

(Not : o söz zaten imzam idi , Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin sözüdür o söz).

Saygılarımla ...

27-07-2006 11:50

Alıntı:

vartor";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 40364)
Sen butun sorularin cevabini allahta, digeri agacta buluyor. Iman yonunden fark yok.
Inanmakla ne mi kaybedersin? Once yargina bak: Kim ki muhammede inanmazsa, cehennemde yanmiya hazirlansin diyorsun.
Belki sana zarari yok fakat bu zihniyetin zarari butun insanliga.
Bir digeri de kim Isaya inanmazsa cehennemlik, Musaya ,Manituya, yehovaya,v,s v.s...diyor.

Zeus'a inanmazsan cehenneme gidersin desem , benim hakkimda ne dusunursun?

senin hakkında ne mi düşünürüm sana saygı gösteririm senin inancındır seni bağlar derim eleştiri yapmam ozaman .

hiramusta 27-07-2006 14:33

Psiko ağabey mükemmel noktalara parmak bastınız,teşekkür ederim.Sözlerinize katılmamak mümkün değil.Ben bu konuya müslüman kimdir olarak bir ayetle katkıda bulunmak istiyorum.

Şüphesiz, iman edenler(le) yahudiler, hristiyanlar ve sabiiler(den kim) Allah'a (O'nu hangi isimle çağırırsanız çağırın,en güzel isimler O'nundur )ve ahiret gününe iman eder ve salih amellerde bulunursa, artık onların Allah katında ecirleri vardır. Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır. (2/62)

K.C. 27-07-2006 15:11

Hiramusta, yukarıya aldığınız bakara/62 Mekki bildiğim kadarıyla. Medeni ayetlerle neshedilmiş olabilir mi? Özellikle sabii'lerin de diğer kitap ehli gibi o ayette zikredilmiş olması gerçekten ilginç. Sabii'lik bir nevi puta taparlık, güneşe taparlık değil mi?
Neshedilmediyse bir çelişki yok mu sizce? :(

Ali İmran 85- Kim İslam'dan başka bir din ararsa, (bilsin ki o din) ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacaktır.

Burada bahsedilen İslam tüm semavi dinleri kapsar mı yoksa sadece Muhammet'in getirdiği dini mi kapsar?

Nisa 119- Kim, kendisine hidayet (doğru yol) besbelli olduktan sonra peygambere karşı çıkar, mü'minlerin yolundan başkasına uyarsa, onu yöneldiği yolda bırakırız ve cehenneme sokarız. Orası ne kötü bir varış yeridir.

Nisa 140- Oysa Allah size Kitapta (Kur'an'da) "Allah'ın âyetlerinin inkar edildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğiniz zaman, başka bir söze geçmedikleri müddetçe, onlarla oturmayın, aksi halde siz de onlar gibi olursunuz" diye hüküm indirmiştir. Şüphesiz Allah, münafıkların ve kâfirlerin hepsini cehennemde toplayacaktır.

Bu ayetteki kafirler sözü, Allah'a inanmayanlar mı, yoksa Peygamber'in getirdiği dine inanmayanlar mı?

En’am 26- Onlar başkalarını ondan (Kur'an'dan) alıkoyarlar, hem de kendileri ondan uzak kalırlar. Onlar farkına varmaksızın, ancak kendilerini helak ediyorlar.

hiramusta 27-07-2006 15:32

Sevgili HC bakara suresinin tamamı medenidir.O ayette çelişki olarak gördükleriniz aslında çelişki değildir.Ayette iman ettiğini söyleyenler,yahudiler,hristiyanlar ve sabiiler zikrediliyor.Yani tüm insanlık.Özetle Allah'a ve ahiret gününe iman eden,bu imanının bir neticesi olması gereken doğru ve yararlı işleri yapan herkes Müslümandır.Ve Müslümanlar direk cennete giderler.Sevgili kardeşim diğer sorularını daha sonra yanıtlayacağım inşallah.Şu an vaktim yok çıkmam lazım...Affola.

istavrit 12-08-2006 19:58

Cennete Gitmeyi Düşünenler.. Delilleriniz Lütfen

Delillerinizi getirin

Cennetin var oldugunu kabul edelim..
kimler cennete gidecek diye sorarsak muglak cevaplar alacagimiz da *kesin..
diyelimki takva sahibi muslumanlar cennete gideceklerdir.

2/111. "Yahudi veya hiristiyan olmayan kimse elbettte cennete girmeyecek" dediler; bu onlarin kuruntularidir. De ki: "Sozunuz dogru ise delillerinizi getirin"

allahin varligina, kuranin onun kitabi olduguna, muhammedin peygamber olduguna delil istemek hakkimiz doguyor o zaman.

Yukaridaki ayete gore kuranin ucube allahi cennete girmenin delili oldugunu dusunuyor..veya bu konuda delil olabilecegini ima ediyor.

semevi denilen din sacmalaiklarina uyan her tapinir, cennete gidecegine inanir..sitedeki musluman arkadaslarda teblig gorevini yerine getirerek parsadan payini alacaklarini dusunuyor olmalari son derece dogal..hiristiyan ve yahudilerde cennette yerini alacaklarindan eminler..

2/82. Inanip yararli isler yapan kimseler cennetlik olanlardir, onlar da orada temellidirler.

Bana gore yoklugun, hicligin delili olmaz ama;
bende sizin allahin yontemi ile size soruyorum...Sozunuz dogru ise delillerinizi getirin *

Delili olan bir adim one ciksin..hem oyle noter tasdiki falanda istemez..!

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:56 .