Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Diri diri gömülen kız çocukları=cahiliye (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2456)

K.C. 27-07-2006 16:57

Diri diri gömülen kız çocukları=cahiliye

Müslüman arkadaşların kadın haklarıyla ilgili en çok ileri sürdüğü 'islamiyet öncesi Arap toplumunda kız çocuklarının diri diri gömülmesi' olayı ne derece doğru?
Kaç vakıa ulaşmış bu güne dek?
Ömer'in kızını gömdüğü hadisi ve 1-2 ayet dışında böyle bir bilgiye rastlıyor muyuz?
Tarihi kaynaklarda mesela Teberi bu hususta ne demiş, Müslümanların abarttığı kadar yaygın bir olay mıymış?
Kız çocuklarının diri diri gömülmesinin sebebi onların değersiz görünmesi midir yoksa geçim sıkıntısı mıdır?
Yaygın bir uygulama ise Araplarda kadın nüfusu fazlalığı ne şekilde izah ediliyor?
Madem ki cahiliyede erkekler dört eşten çok çok daha fazlasına sahipti (ki 4 kadın sınırlaması getirildi) ve madem ki kız çocukları yaygın olarak öldürülüyordu cahiliye erkeklerinin eşleri gökten zembille mi iniyordu?

Caliye döneminde Araplar kadınlara değer vermiyordu ise niçin en çok taptıkları putları dişilerden oluşuyordu? Putlarını Tanrının kızları diye yücelten bir cahiliyede kadınlara değer verilmediği söylenebilir mi? Bu mantıklı olur mu?

kHuG 27-07-2006 17:05

Re: Diri diri gömülen kız çocukları=cahiliye

Cahiliye deyince sadece kızların diri diri toprağa gömülmesi mi aklına geliyor?Aklına gelebilecek her türlü pislik O DÖNEMDE var!!!

27-07-2006 17:14

hadi farzedelim kadına değer veriliyodu ve kaynaklarıda atalım boşverelim yani biraz işte kendimizi kandıralım.AMA BU YİNEDE O DÖNEMİN TOPLUMSAL YAPISININ NE KADAR DEJENERE OLDUĞU GERCEĞİNİ DEĞİŞTTİRMEYECEKTİR

27-07-2006 17:54

size=18][/size] *cahillik devam ediyor .maalesef *günümüzde anlamıyorlar k.c *ESKİDEN *DİRİ DİRİ GÖMÜYORLARDI. ŞİMDİ İSE DİRİ *DİRİ * KESİYORLAR.CAHİLLİK BU KATİLLİK BU İMANSIZLIK BİLGİSİZLİK NE
DERSENDE KÜRTAJ NE KÖTÜ CAHİL ZİHNİYET.
SANA TAVSİYEM *İŞİNE GELDİĞİ GİBİ DEĞİL *DOĞRU LARI ARAŞTIR.
VE BUGÜNDE VAR BU DURUM.KATİLLİK.
İŞTE EVRİM İŞTE CİNAYET *İŞTE IRKÇILIK *OH BE *BİTTİ ARTIKTA *KURTULDUK

K.C. 27-07-2006 18:03

kHuG,
Muhakkak vardı, ben sadece kadın'ı ilgilendiren konuları ayrı ayrı başlıklar şeklinde açıyorum ki bu sorunlar diğer topiklerde arada kaynayıp gitmesin. Pislikle kastınız Arapların pisliğiydi herhalde değil mi? Yoksa tüm dünya halklarının aynı pislikte olduğunu herhalde söyleyemeyiz.

Kemal,
Kendimizi kandıralım demişsiniz ama ben tarihin tarafsız bir şekilde incelenmesi taraftarıyım. Bize İslam camiasınca öğretilen Arap tarihinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını nereden bileceğiz? Belki de onlar bizi kandırıyor. İslamı sağlam temellere dayandırmak için uydurulmuş bir tarih olamaz mı?
Farklı kaynaklara da bu yüzden bakmakta fayda var.
İslam'da kadın deyince tüm Müslümanların ilk söylemi cahiliyede diri diri gömülen kız çocukları oluyor. Bunu engellediği için İslamiyet yüceltiliyor. Ama cahiliye diye tanımladıkları dönemde kadınların sahip olduğu bazı hakların İslamiyetle ortadan kalktığını ne yazık ki İslam dünyasına kabul ettirmek pek imkan dahilinde değil.
Mesela Türk toplumunun öyle bir derdi mi vardı? Türkler kızları diri toprağa mı gömerlerdi? Yoo... islamı kabul etmekle Türk aile yapısı nasıl bir değişim geçirdi bunu düşünüp ortaya koyan var mı? Daha mı medeni bir hal aldı Türkler yoksa mevcut değerlerini de mi yitirmek durumunda kaldılar?
Bunları tartışmak lazım. Tarafsız kanıtları (Tarihte tarafsızlık olmaz gerçi de en azından islam dışındaki kanıtları da) ortaya koymak lazım. Bakalım bize dayadılan İslam tarihi gerçek mi? Bakalım İslam gerçekten dünyaya medeniyet mi getirmiş?

turok 27-07-2006 18:15

Eger kadin haklarindan anladigimiz onlarin diri diri topraga gomulmelerini engellemekse , o zaman islam sadece cahiliye devri araplarina gelmistir. Diger toplumlarda boyle bir adet yok idi .

* *Merak etmisimdir islamda kadinin hakki nedir , yada gelin soruyu tersten soralim islamda kadinin neler degildir!

* * *Benim aklima ilk *bedenini kullanma hakki geliyor. Kadin evlilik icersinde cinsel birlesmeye razi olmama hakki yoktur. Bu bence bir nevi evlilik ici tecevuze girer medeni ulkelerde suctur.

* * ne biliyim bosanma hakki belki. Kadin erkegini bosayabilir mi *? bakin bu konuyu gercekden bilmiyorum.
* *
* * *Mehirden soz ediliyor. medeni ulkelerde kadin bosanma sonrasi *kendi ve varsa cocuklarinin gecimini sagliyacak olcude ve hatta mallarin yarisindan fazlasini alabiliyor. bu durumda islam bence medeni kanundan geri kalmis gibi duruyor.

* Calisma hakki,arkadas edinme hakki su hakki bu hakki gercekden islamda kadinlarin ne gibi haklari yoktur .. bunu bir arkadas yazabilirmi

sargon 27-07-2006 19:28

Türklerin tarihini biliyoruz. Türklerde kadınların statüsünün İslamiyetten önce hiç de aşağı olmadığını (elbette ataerkil bir toplum çerçevesinde bir ilerilikten sözediyorum), hatta pek çok defa yöneticilik yaptıklarını biliyoruz. Buna fazlaca girmeye gerek yok.

Sorun Araplar'da "cahiliye" devri denen dönemde böyle olayların olup olmadığı. Ben İslamiyetin İslam öncesi tarihi baştan aşağı çarpıttığını ve sağlıklı olarak değerlendirmek istiyorsak çoğu zaman tersten okumamız gerektiğini düşünmeye başladım.

Herşeyden önce "cahiliye" sözcüğü bunu gösteriyor. Ayrıca Muhammed'in düşmanları kabul edilen ve saldırılan kişiler için de aynı şey geçerli. *Bu kişilerden örneğin Ebu Cehil, ki "Cehaletin Babası" demek, gerçekte dönemin *bilgili, saygı duyulan ve dürüstlüğüne güvenlen birisi. Gerçek adı ise Hisam Ebu'l Hakem. Yani bu adamı hakem yapıyorlar, dürüstlüğüne herkes güveniyor. Ancak İslamiyeti kabul etmiyor ve Muhammet hakemlik etmesini ve Ebu'l Hakem diye çağrılmasını yasaklıyor. Adını da Ebu Cehil koyuyor.

http://www.blogcu.com/sargon/Muhammedin_dusmanlari

Bir başka örnek Ömer örneği. Gerçekte adaletsiz, gaddar, kandökücü biri. Ama bir başka halife olan Ömer'İn özellikleri buna yüklenip adalet timsali yapılıyor.

Buna benzer çok örnek sayabilirim İslam tarihinden. Kız çocuklarının diri diri gömülmesi konusuna gelince. Bu konuda şu ana kadar beni ikna edecek hiçbirşey görmedim. Eski Araplarda kız çocuklarının gömülmesi diye bir gelenek olmuş olsaydı, birçok tarihçinin bunu yazmış olması ve bu konuda yüzlerce örnek olması gerekirdi. Çünkü tarih öncesi bir dönemden bahsetmiyoruz. Sadece 1400 yıl önceki bir dönemden bahsediyoruz. Yazı var, tarih bilinci var, bir sürü olanak var. Ama ben böyle bir olayı tarihçilerden hiç duymadım. Sadece müslümanların dillerinde söylenegelen birşey.

Peki bu söylentinin kökeni ne olabilir: Bence bunun kökeni, Kuran ve İslam'daki birçok şeyde olduğu gibi Tevrat'tır. Kuran'da geçen birçok hikaye bildiğiniz gibi Tevrat'tan alınma. Ancak bazen öyle yarım yamalak alıntılar yapılmış ki, öyküyü izleyip anlamak bile zor oluyor.

http://www.blogcu.com/sargon/_Kuran_Okuyorum

Tevrat'ta kız çocuklarının değil ama çocukların yakılmalarına dair anlatımlar var. Tevrat'a göre Kenanların dininde insanlar çocuklarını kurban ediyorlar. Bu iş de Ge-Hinnom yada Ben-Hinnom vadisi denen yerde yapıyorlarmış. Yeremya'da bu konu geçiyor:

Yer.19: 5 Çocuklarını ateşte Baal'a* kurban etmek için tapınma yerleri
kurdular. Böyle bir şey ne buyurdum ne sözünü ettim ne de aklımdan geçirdim.

Yer.19: 6 Bundan ötürü buranın artık Tofet* ya da Ben-Hinnom Vadisi
değil, Kıyım Vadisi diye anılacağı günler geliyor, diyor RAB.

http://www.incil.info/incil-eskiceviri/Yer.htm

Baal adlı tanrıya çocukların kurban edilmesinden bahsediliyor. Hatta Yehova'cılara göre cehennem bu vadiden adını alıyor. Çünkü Musevilikle birlikte bu vadide kurban törenleri yasaklanıyor ve buraya hayvan leşleri ve çöpler atılıyor. Dönem dönem de burası yakılıyor. Gerçekten de Tevrat'ta Cehennem yoktur. İncil'le birlikte İran dinlerinden alınarak cehennem yaratılıyor.

Açıkçası ben Kenanların da çocuklarını kurban ettiklerinden pek emin değilim. Bu aslında çok daha önceki dönemlere ait birşey olmalı. Çünkü Kenan dinine ait bir iki şey okudum, orda da insan kurbanı görmedim. Ancak henüz kapsamlı bir araştırma yapmadan bunu iddia etmek doğru olmaz.

Şunu biliyoruz ki, insan kurbanları çok eski dönemlerde vardı, ancak hiç de söylenildiği kadar büyük yaygınlıkta değildi. Hele hele M.S. 600'lü yıllarda böyle birşeyin sadece kulaklarda yankısı kalmış olmalı. İste bu kulaklarda kalan yarım yamalak söylentilerden kız çocuklarının diri diri gömüldüğü şeklinde uyduruk bir efsane çıkarılmıştır ortaya. Benim iddiam bu. Bu iddianın biraz daha derinleştirilip sağlamlaştırılmaya ihtiyacı olduğunu biliyorum. Ancak konu hakkında bir fikir verebileceğini umuyorum.

İnsan kurban etme ile ilgili:
http://www.blogcu.com/sargon/Insan_Kurban_Etme

sargon 28-07-2006 20:41

Bir yerde İslam öncesi Araplarla ilgili şunları okudum. Kaynak Alican Baytekin.

İslam öncesi Araplarda kadınlar zorla evlendirilmiyordu, eşlerini kendileri seçebiliyrodu. Hatta, esir alınan kadınların rızası olmadan onlarla ilişkiye girilmiyordu. Söz konusu "cahiliye" döneminin Arabistan'ında kadınlar kabile reisi, sultan ve kraliçe olabiliyorlardı. Saba ve Zenabiya'dan başka iki kraliçe daha vardır. İslam öncesinde kadınların hakimlik yaptığı ve Arapların demir paralarının üzerinde kadın resimleri bulunması bu gerçeği kanıtlamaktadır. Ayrıca, İslam öncesi Arabistan'da kadınlar serbest meslek sahibi olarak iş hayatının da içindelerdi. Bunun en abartısız örneği bizzat Muhammed'in kendi eşi Hatice'dir. Muhammed, Hatice'nin üçüncü kocasıdır. Hatice kendi isteği ile Muhammed ile evlenmiştir. Evlilikler nihak kıyılarak resmileştirilirdi.

Başka kaynaklar aradım bulamadım. Örneğin paraların üzerindeki resimler. Halife dönemi paralarından buldum. Örneğin Ebu Süfyan dönemi paraları gayet güzel resimli, daha sonra resimleri kaldırmışlar.

http://islamiccoins.ancients.info/um...yadcaliphs.htm

K.C. 28-07-2006 20:56

Sargon,
İslam ve öncesi kadın araştırmalarınız ve verdiğiniz kaynaklar için teşekkür etmek istiyorum öncelikle. Sitenizdeki ilgili yazıların çoğunu okudum sanırım. Adem ve Naciye hikayesi de oldukça hoştu :)
Önerdiğiniz kitabı tez zamanda alabilirim umarım.

Bu gün eski topikleri okurken mutezile'nin de benzer satırlarına rastladım. Kaynaklarınız farklı olduğu için o satırları da buraya almak istiyorum.

1)Muhammed El Bagdadi: islamdan önce arap kadının sosyal ve ekonomik haklara sahip olduğunu, evleneceği erkeği seçmekte ya da dileyeceği işi görmekte özgür bulunduğunu kanıtlayan örnekler verir. (=Eyyamü'l Arab).

2)Farazdak ve Gaip Şa'şa:
cahiliyye devri arap kadınlarının özgürlüğünü ve en az erkekler kadar haklara sahip olduklarını şiir ve metinlerde dile getirirler.

Ama Muhammedin ilk karısı Hatice şüphesiz en ilginç örnektir:

3) (İbni İshak ve İbni Hişam, Kitabu'-l-magazi'de Muhammedin ilk karısı hatice hakkında en temel kaynak olarak bilinegelmiştir) Kureyş kadınları arasında itibarlı, şeref ve servet bakımından üstün bir kadın olan hatice ticaretle uğraşır. Dul kaldığı andan itibaren her erkek onunla evlenmek için can atar. Muhammede kervanlarını emanet eden ve ona kar payı veren hatice, bir süre sonra ona evlenme teklifi eder. Muhammed amcası Abdülmuttalibi göndererek haticeyi istetir ve evlenirler.

Mutezile

sargon 28-07-2006 21:59

Keşke Sevgili Mutezile olsaydı. Mutezile İslami kaynaklardan çok güzel araştırmalar yapıyordu. Keşke yazılarını derleyip bir yerde yayınlasa.

İslamiyet öncesi Araplar'la ilgili internette özellikle İngilizce ve Almanca kaynaklar olacağına inanıyorum. Biraz aradım ama pek birşey bulamadım.

Bu arada bu kız çocukları meselesini şimdiye kadar bu forumda belki beşinci defa dile getiriyorum. İslamcılardan hiç cevap gelmiyor. Bir defa Hiramusta ayetleri yazdı. Tekrar soruyorum: Ayetler ve Ömer'in kendi kızını diri diri toprağa gömdüğünü söylediği ve bence bilinçli olarak uydurulmuş olan hadis dışında, tarihçilerden şöyle bir iki kaynak verebilecekler mi?

deli_cevat 28-07-2006 22:10

mutezille abiye noldu hakket nie hiç girmiyo

hiramusta 28-07-2006 22:28

Bununla ilgili Üstad Muhammed Esed'in tefsirinden bir alıntı yapmak istiyorum:
Barbarca bir gelenek olan kız çocuklarını diri diri gömme, çoğunlukla zannedildiği kadar olmasa da, İslam öncesi Arabistan'da oldukça yaygın bulunmaktaydı. Bunun sebepleri iki yönlüydü: kız çocukları sayısındaki bir artışın ekonomik yükümlülükleri ağırlaştıracağı korkusu ve kızların sık sık düşman kabileler tarafından esir alınmaları ve sonunda kendilerini esir alanları ailelerine ve kardeşlerine tercih etmelerinin yarattığı aşağılanma korkusu. İslam'dan önce bu geleneğe muhalif olanların önde gelenlerinden biri, Ömer b. Hattâb'ın akrabası ve Muhammed (s)'in manevî habercilerinden biri olan Zeyd b. ‘Amr b. Nufeyl idi (karş. Buhârî, Fezâilu Ashâbi'n-Nebî, Abdullah b. Ömer'den rivayet): bu zat Muhammed (s)'in nübüvvetinden kısa süre önce ölmüştü (Fethu'l-Bârî VII, 112). Başka bir adam, Sa‘sa‘ah b. Nâciye et-Temîmî -şair Ferazdak'ın dedesi- bu şekilde ölüme mahkum edilen kız çocuklarının kurtarıcısı olarak şöhret yaptı. O da sonra İslam'ı kabul etti. İbni Hallikân (II, 197), Sa‘sa‘a'nın yaklaşık otuz kızı ailelerine fidye ödemek suretiyle kurtardığını zikreder.

hiramusta 28-07-2006 22:39

Bu da Mevdudiden bir alıntı;

'Bir adam Rasûlullah'a (s.a.) geldi ve cahiliyye döneminde şöyle yaptığını anlattı; "Benim küçük bir kızım vardı ve beni çok severdi. Öyle ki ben onu çağırdığım zaman koşa koşa yanıma gelirdi. Birgün yine ben onu çağırdım ve koşa koşa yanıma geldi. Sonra onu beraberime alarak, yolda rastladığımız bir kuyuya onu elinden tutarak attım. Kulaklarıma gelen son sözleri "babacığım, babacağım" diyen çığlıklarıydı.' Bunları duyunca Rasûlullah'ın (s.a) gözlerinden yaşlar süzüldü. Ve bunun üzerine orada hazır bulunanlardan biri: 'Ey filan! Sen Rasûlullah'ı (s.a.) üzdün' dedi. Rasûlullah (s.a) 'ona engel olmayın, neler hissettiğini anlatsın' diyerek o adama 'bu olayı yeniden anlat' diye buyurdu. O şahıs da bu olayı yeniden anlatınca, Rasûlullah (s.a) mübarek sakalı ıslanıncaya değin ağladı. Daha sonra ona 'cahiliyye döneminde yaptığın için Allah (c.c.) seni affetti. Kendi hayatına yeniden başla' diye buyurdu."
:cry: *:cry: *:cry: *:cry: *:cry:

sargon 30-07-2006 15:00

Şu adreste de bazı tartışmalar var. Birisi bunları çevirip derlese, bize daha sağlıklı bilgi verse ne güzel olacak.

faithfreedom.org

Önce Al-Hansa'dan bahsediliyor. 575 - 645 arasında yaşamış ve Arap şiirinin önemli temsilcilerinden bir kadın şair.

http://www.al-funun.org/al-funun/images/al-khansa.html

Sevgili Hiramusta,

Mevdudi'nin anlattığı öykünün tamamını da okudum. Böyle tek tük anlatımlar olduğunu biliyorum. Ancak bunlar eski Araplarda böyle bir gelenek olduğuna kanıt değil. Biz bugün bile çocuklarını kurban eden bir takım manyaklar olduğunu biliyoruz. 20. yy.da bile böyle şeyler yaşanabiliyor. Zaten öyküde Muhammed'in tekrar tekrar anlattırıp ağlaması da garip birşey. Ben bu ağlama hikayelerinin hiçbirine inanmıyorum ama doğru ise de bir gariplik var bu işte. Eğer böyle bir gelenek varsa, yüzlerce çocuğun bu şekilde gömülmüş olması gerekir. Ve şaşkınlıkla dinlenecek birşey değil, bilinen, alışılmış birşey olmalı. Örneğin bugün bildiğimiz kan davaları gibi. Yüzlerce, binlerce örneği olmalı.

Muhammed Esad'ın Ferazdak'In dedesine ilişkin söylediği şey ciddi. Birisinin 30 kız çocuğunu kurtarmış olması kız çocuklarının diri diri gömülüyor olduklarına ilişkin elle tutulur bir argüman gibi görülüyor. Ancak Sa‘sa‘ah b. Nâciye et-Temîmî hakkında başka bir bilgi bulamadım ben. İnternette tarattım, sadece Esed'in tefsiri çıkıyor.

Bu kadar önemli bir konunun, ciddi bir toplumsal olayın bir iki masal benzeri olayla açıklanmaya çalışılmasını benim aklım almıyor doğrusu. Örneğin Roux, eski Türklerde ölülerin ağaçlar üzerinde sergilendiğini anlatır ve onlarca kanıt getirir. Dönemin içinde yerine oturtur. Bilimsel kanıtlama böyle yapılır.

Henüz bir olay kanıtlanmadan onun nedenlerine girmek ise saçma sapan bir iş. Bütün İslamcı sitelerde bu yapılıyor. Nedenler

1.yoksulluk
2.gelenekler
3.savaşlarda esir alınma

Bu gerekçelerin hiçbir tutarlılığı yok bence. Tarih boyunca insan kurbanlarının tek nedeni dinsel inanışlar ve tanrılara yapılan kurban törenleridir.

vacsmt 30-07-2006 17:34

Sevgili K.C ! Kuran da kız çocuklarının diri diri gömüldüğü bilgisi
yer almaz .Kuran da yazan (Sure ve ayet ezberimde değil )
geçim sıkıntısı sebebiyle arapların çocuklarını (Kız ya da erkek
ayrımı olmadan ) diri diri toprağa gömmelerinin pek kötü birşey
olduğunun vurgulanmasıdır !Ayrıca İslam öncesi Arap yaşam
tarzını ve toplumsal hayatını anlatan kitaplardan da öğrendimiz
bu yeni doğan çocukları geçim sıkıntısı sebebiyle diri diri
toprağa gömme geleneğinin fazla yaygın olmadığıdır !

K.C. 30-07-2006 19:55

Bir ayette geçiyordu vacsmt,
*
* Tekvir suresi:
* * 1. O güneş dürüldüğünde, *
* * 2. yıldızlar bulandığında, *
* * 3. dağlar yürütüldüğünde, *
* * 4. kıyılmaz mallar bırakıldığında, *
* * 5. vahşi hayvanlar bir araya toplandığında, *
* * 6. denizler ateşlendiğinde, *
* * 7. ruhlar eşleştirildiğinde. *
* * 8. Diri diri gömülen kıza sorulduğunda; *
* * 9. hangi suçtan öldürüldü diye, *
(Hamdi Yazır Meali)
* *

Ararken daha önce dikkat etmedeğim bir ayete rastladım:
Zuhruf 16-

Yoksa O, yaratıp durduğu mahluklarından kendine kızlar edindi de oğullarla imtiyazı size mi verdi? (Hamdi Yazır meali)

Bizzat Kur'an'daki Allah oğul sahibi olmanın imtiyaz, ayrıcalık olduğunu söylüyor. Artık bize söyleyecek laf kalmıyor.

Müslüman arkadaşlar ayetin ne maksatla indiğini yazarlar belki, ben de biliyorum nüzul sebebini ancak o sebep erkeklerin Allah katında İMTİYAZLI GÖRÜLDÜKLERİ gerçeğini değiştirmiyor ne yazık ki. Ayette kullanılan kelime ortada.

hiramusta 31-07-2006 00:45

Sevgili Sargon kız çocuklarının 1450-1500 sene önce diri diri toprağa gömülmesinin bilimsel kanıtı nasıl olur bilemiyorum.Bize göre Kur'an bilimsel bir kanıttır.Hem Allah tarafından inzal olmuştur hemde 1400 sene öncesi yazılmış doğruluk derecesi Müslümanlarca su götürmez bir gerçek olarak addedilmiştir.(Kur'anın doğruluk derecesi Türkiye Cumhuriyetinin resmi tarihinden çok çok yüksektir.)Ha birde doğrusuyla yanlışıyla İslam tarihi diye yazıla gelmiş kaynaklar var.Bu kaynakların bu konuyla alakalı tarafına değinecek olursak;adam diyorsaki ben şukadar çocuğu gömülmekten kurtardım.Biz yok sen yalan konuşuyorsun diye karşı mı çıkacağız.(Sa'sa'a b. Naciye el-Mücaşi ile ilgili 3 tefsire baktım 3 de de geçiyor.Diğerleri Elmalı ve Mevdudi)

vacsmt 31-07-2006 14:05

Teşekkürler K.C !Bu Tekvir suresinin ilgili ayeti tamamen aklımdan
çıkmış.Yalnız dediğim gibi başka bir yerdede kız/oğlan ayrımı olmaksızın
yeni doğan coçukların geçim sıkıntısı için öldürülmelerinin pek fena
bir şey olduğu yazıyor !Erkeklerin Allah katında imtiyazlı olması
konusunda ise bir yorumum yok !Takdir-i İlahi * :)

sargon 31-07-2006 22:20

Sevgili Hiramusta,

şı sıralar zaman ayıramıyorum pek. Ama Tekvir 8'in Mevdudi'de ve Elmalı'daki bölümünü okumuştum, hatırlamıyorum bu 30 kız çocuğu meselesini. Orda mı geçiyor, başka bir ayetle ilgili yerde mi. Zamanım olunca tekrar bakacağım.

sodomo-- 01-08-2006 09:44

Hz.İbrahim'i ararım Kur'anda ve bakarım ki benim sünnetini izlemek adına canımı bile vereceğim Resül'üme dahi Hz.İbrahim'e uyması söyleniyor

Pek güzel dostum, Hz.İbrahim olarak adlandırdığın peygamber şu oğlunu boğazlamaya kalkan peygamber değil mi ? Ve nasıl olurda senin gibi okumuş etmiş kendisini geliştirmiş ve dini konulara bi hakkın vakıf olmuş bir arkadaşımız oğlunu boğazlamaya kalkan birine peygamberlik vasfını layık görür ? Yahu şu Allah'ın peygamberleri içinde bir tane de aklı başında bir adama rastlayaydık ne olurdu sanki ? Yani çok mu bi şey istiyoruz acaba ?

Sonra sünneti için canını bile verdiğin peygamberinin sünnetinin içinde üvey oğlunun karısı ile evlenme (Ahzap 37) ve bilcümle bütün akraba tayfasında bulunan kızları kendine helal etmek (Ahzap 50) bile var iken nasıl olur da onun sünnetini izlemek uğruna canını bile verirsin onun için anlamam ki anlamam. Canını vereceğin bir adam var ise en azından adam gibi bir adam olsun bari...

Yalnızca hoş ve esen kalmanı değil aynı zamanda artık gözlerini açıp gerçekleri görmeni de dilerim.

soro 01-08-2006 10:00

bu topicle işim yok amma,gerektiği için *haricen bakıp geçecem,
sodomo,
daha önce bahsettiğimiz bir meseleyi araya katmışsın.lütfen düzelt,
"üvey oğlunun " demişsin,

üvey oğlu değildir.hiçbir bağı yoktur.senin çok sevdiğin bir tanıdığının oğluna "nasılsın evladım" demendeki gibi bir "evladım" ifadesi vardır.hepsi bu.

sizin oğlunuza birisi,"evladım baban nerede görüşmek istiyorum" dese oadam sizin çocuğunuzun üvey babası mı oluyor şimdi.

aradaki farkı belirterek yazınız.

sodomo-- 01-08-2006 10:11

Sorogren bu Zeyd öyle "evladım gel buraya" denilen türden bir evlat değil kardeşim bak Elmalılı tefsirinden bir pasaj aktarayım belki daha iyi anlarsın.

"............Bunun üzerine Zeyd b. Harise'yi çağırdılar. Resulullah (s.a.v.) "Bunları tanıyor musun?" buyurdu. Zeyd: "Evet şu babam, şu amcam" dedi. Resulullah: "Ben de bildiğinim, sana olan davranışımı ve arkadaşlığımı gördün. Şimdi ya beni tercih et, ya onları." O zaman Zeyd dedi ki: "Ben sana karşı kimseyi tercih edemem. Sen benim hem babam, hem amcam yerinesin." Buna karşı babası ve amcası: "Yazık sana ey Zeyd, köleliği hürriyete, babana, amcana ve ehli beytine tercih mi ediyorsun?" dediler. Zeyd de: "Ben bu zattan öyle şeyler gördüm ki, ona karşı hiçbir kimseyi tercih edemem." diye cevap verdi. Resulullah bunu görünce, onu Hıcr'e çıkardı. Ve buyurdu ki: "Şahid olun Zeyd benim oğlumdur, bana varis olacak, ben de ona varis olacağım." Bunu görünce babası ile amcasının da gönülleri hoş oldu, memnun olarak dönüp gittiler."

Sorogren sen ne zaman uyanacaksın, diye merak ediyorum.

Bir de Ahzap 50 ile ilgili bir açıklama beklerim senden zahmet olmaz ise.

soro 01-08-2006 10:14

zahmet olur.

sargon 01-08-2006 10:47

Hiramusta haklısın, Elmalı'nın tefsirinde varmış. Sonradan hatırladım, benim Elmalılı'nın tefsirine baktığım site o gün çalışmıyordu, Seyyid Kutub ve Mevdudi'ye bakmıştım, Elmalı'ya bakamamıştım. O zaman da goggle'da "Sa‘sa‘ah b. Nâciye et-Temîmî" diye tarattırdım bir tek Esed'in tefsiri çıktı. Nedenini Elmalı tefsirini başka yerden okuyunca anladım. Elmalı'da adamın adı Sa'sa'a b. Naciye el-Mücaşi diye geçiyor. Bence en ciddi iddia budur. Diğerleri sık rastladığımız öyküler.

Şimdi Esed ve Elmalı'dan bu bölümleri alntılayayım.

Önce Esed:

Başka bir adam, Sa‘sa‘ah b. Nâciye et-Temîmî -şair Ferazdak'ın dedesi- bu şekilde ölüme mahkum edilen kız çocuklarının kurtarıcısı olarak şöhret yaptı. O da sonra İslam'ı kabul etti. İbni Hallikân (II, 197), Sa‘sa‘a'nın yaklaşık otuz kızı ailelerine fidye ödemek suretiyle kurtardığını zikreder.

Ve Elmalı:

Bununla beraber Araplar içinde kız çocuğunu bu şekilde toprağa gömmeyi çirkin görenler de vardı. Ferezdak'ın dedesi Sa'sa'a b. Naciye el-Mücaşi kendi kavmi olan Beni Temim'den toprağa gömülecek kız çocuklarını fidye ile kurtarırdı. Ferezdak şu beytinde:

"Çocuklarını diri diri gömen kadınları yasaklayan dedem hakkı için! Dedem bu şekilde gömülecek olanın yaşamasını sağladı da gömülmez oldular." diye dedesiyle iftihar etmiştir.

Taberanî adı geçen bu Sa'sa'a'dan şöyle rivayet etmiştir: "Ey Allah'ın Resulü! dedim. Ben cahiliyye devrinde bazı işler işledim. Onlarda bir ecir ve sevap var mıdır? Diri diri gömülecek olan üçyüzaltmış kız çocuğunun hayatını kurtardım. Her birini iki tane on aylık gebe deve ile satın alırdım. Bunlarda bana bir ecir var mıdır? Hz. Peygamber (s.a.v) buyurdu ki: "Sana onun ecri var. Çünkü yüce Allah sana nimet olarak İslâm'ı verdi."

Birinde 30, diğerinde 360 kız diye geçiyor.

hiramusta 01-08-2006 14:33

Aradaki çelişkiyi bende çözemedim Sargon.Acaba Esed'in meal-tefsirini çevirenlerde mi bi hata var?

sargon 03-08-2006 16:49

İslamiyet öncesi dönemde kız çocuklarının diri diri toprağa gömülmesine dair başka bir kaynak bulamadım hala. Özellikle Hitti gibi objektif Arap tarihi uzmanlarının bu konuda yazdıklarına dair bir bilgisi olanların yazmasını rica ediyorum.

Benim bulabildiğim sadece şu: İslamiyetten önce Arap kabilelerini türdeş görmek yanlış. Her kabilenin farklı uygulamaları var. Bu konuyu araştırmayı sürdüreceğim.

Bu arada İslamiyet öncesi Araplardan başka kadın örnekleri vermeyi sürdüreyim. Daha önce Tumadir bint 'Amr yada el-Hansa adındaki kadın şaire ilişkin adres vermiştim. Al-Hansa'nın bir şiirini de vereyim:

You want
You want like all women
Solomon's treasures
Like all women

Pools of perfumes
Combs of ivory
A horde of slaves...

Shahrazad
Like all women
You want me to give you the stars in the heavens...

Bir de yine 600'lı yılların sonlarında yaşamış bir başka kadın şair var. Laila Akhyaliyya /Layla al-Akhyaliyyah bizim söyleyişimizle Leyla Ahyaliya, 704'de ölmüş.

Laila Akhyaliyya, a member of a noble family of the 'Uqail (in modern Iraq) She lived in the later 600s, and knew two of the Umayyad caliphs, whose dynasty led the Islamic world from 661 to 750. She was married to a man named Sawwar, but many of her poems are laments for Tauba ibn Humayyar (d.674), a fellow poet and perhaps her lover, who apparently died an outlaw. Tradition describes her as often wittily holding her own in debate with Umayyad authorities who criticized her for her defense of Tauba

Hatta, Willis Barmstone tarafından İngilizce'ye çevrilmiş bir de şiiri var.

O, bravo the man you were, Tauba,
when the high points met and the low one were raised.
Bravo the man you were, O Tauba..

Bravo the man, O Tauba, as neighbor and friend.
Bravo the man, O Tauba, as you excelled.

By my life, you are a man whose loss I weep
as ancestors, though gossips complain of him.
By my life, you are a man whose loss I mourn
increasing my waking for him no end.
By my life, you are a man whose loss I mourn
when great things multiply for the dying.

Had Allah not removed you, O Tauba,
yet you had met death's dart, and death is swift.
Had Allah not removed you, O Tauba,
yet on you would a dark morning cloud shower.

servet 04-08-2006 00:16

bence bu chiliye dönemi denilen dönemde kız çocuklarını gömme geleneği olduğu fazla abartılmış, belki 3-5 barbar arap o zamanlar böyle şey yapmış olabilir ama herkesin yaptığı yanlıştır yoksa kadın nufusu sıfıra iner nesil kururdu. islamı üstün göstermek için abartılı konuşuyorlar.

hiramusta 05-08-2006 04:53

Eskiyle bugün arasında bir fark var!Eskiden sadece kız çocukları diri diri toprağa gömülüyorlardı.Bugün ise kız-erkek ayrımı yapmadan beton blokların altına gömülüyorlar.Şanslı olanları daha doğmadan ana rahminde paramparça edilerek öldürülüyorlar.(kürtaj)

ozgur_beyin 30-10-2013 21:27

bana çok ilginç geldi ilk defa duyduğum şeyler söyledi erdem

Felâsife 10-03-2014 20:46

Video müthişmiş :D
e bir takım yanlışlıkları kotarma gayretleri, ört bas işlemleri olacaktır.

Kız çocuklarını da büyük bir ideal ile, daha kötü olmasın diye öldürüyorlarmış, gelde inan.

Tekvir suresi:
* * 9. hangi suçtan öldürüldü diye, * (Hamdi Yazır Meali)
* *

Peki bu kız çocuğu hangi milletten? bunu okuyan herkes sanırım cevabı biliyordur.
Oğlan çocuğuda değil, illa kız çocuğu !

Aslında Muhammediler bu diri diri gömülen ve sonrada konuşturulacak olan kız çocuğunun ne diyeceğini merak etseler iyi olacak.
Adeta bu kız çocuğu için kıyamet kopturulmuş ki suçu neydi bu kızcağızın?

Araplar tövbe ettik, müslüman olduk, iş bitti diyorsa veya sonradan gelenler bana ne o suçu eski atalarımız işledi diyorsa, bir daha düşünsünler; o kız çocuğu Arabın çocuğudur..bundan tüm Araplar sorumludur.!

Bu ne saçmalık hiç adil değil, sonradan gelenlerin ve bu zamanda olanların suçu ne diyenler olabilir. (Kuran müslümanlar için kıyamete kadar geçerli değil midir)
Sonradan gelenler kız çocukları için ne yapmışlardır?
Sadece kendi ülkelerinde ki değil, diğer ülkelerde ki kız çocuklarına ne yapmışlardır, bir gayretleri var mıdır? kaç gece ağlamışlardır, kaç gün yas tutmuşlardır vs. vs.

İslâm inancında Kabil'in, kardeşi Habil'i öldürdüğünde ilk katil olduğuna inanılır.
Olay bununla da bitmez, her işlenen cinayetten Kabil'e de bir pay gittiğine de inanılır.

Ayet açık, Diri diri gömülen kız çocuğuna hangi suçtan öldürün diye sorulacak..
Demek ki birde gömen var! o kim? veya kimler?

inferno 12-03-2014 01:18

Eren ERDEM iyi hoş anlatıyor da şairler sürekli liderleri övmüş falan böyle
ona göre yalakalık yapılmış.
Şimdi bir sürü şair çıktı ve bunlar sürekli liderleri öven kişiler. Şu an aldın eline tarih kitabını bakıyorsun islam öncesi her şey güllük gülistanlık.
Biri kalkıp da sormaz mı Erene yahu nedir senin kanıtın diye?
hani bir yerlerde şairler yalakaydı diye bir yazı mı buldu?

Kadınların (Erdeme göre ****** olduğu) zorluk çektiği dönemde Muhammedin gelişi ile ******luktan kurtulmuş olmaları gerekiyor ve buna en çok kadınların sevinmesi gerekirken.
Kadın bir şairin Muhammedin aleyhine şiir yazdı diye recm edilmesi nedir?
Bu kadın şair Erdeme göre Genelev annesiydi herhalde.
kimse geçmişe gidemiyor ya kaynak ta kısıtlı salla sallayabildiğin kadar meydan geniş.

bakkalmahmud 12-03-2014 01:50

Alıntı:

Felâsife´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 513590)
Video müthişmiş :D
e bir takım yanlışlıkları kotarma gayretleri, ört bas işlemleri olacaktır.

Kız çocuklarını da büyük bir ideal ile, daha kötü olmasın diye öldürüyorlarmış, gelde inan.

Tekvir suresi:
* * 9. hangi suçtan öldürüldü diye, * (Hamdi Yazır Meali)
* *

Peki bu kız çocuğu hangi milletten? bunu okuyan herkes sanırım cevabı biliyordur.
Oğlan çocuğuda değil, illa kız çocuğu !

Aslında Muhammediler bu diri diri gömülen ve sonrada konuşturulacak olan kız çocuğunun ne diyeceğini merak etseler iyi olacak.
Adeta bu kız çocuğu için kıyamet kopturulmuş ki suçu neydi bu kızcağızın?

Araplar tövbe ettik, müslüman olduk, iş bitti diyorsa veya sonradan gelenler bana ne o suçu eski atalarımız işledi diyorsa, bir daha düşünsünler; o kız çocuğu Arabın çocuğudur..bundan tüm Araplar sorumludur.!

Bu ne saçmalık hiç adil değil, sonradan gelenlerin ve bu zamanda olanların suçu ne diyenler olabilir. (Kuran müslümanlar için kıyamete kadar geçerli değil midir)
Sonradan gelenler kız çocukları için ne yapmışlardır?
Sadece kendi ülkelerinde ki değil, diğer ülkelerde ki kız çocuklarına ne yapmışlardır, bir gayretleri var mıdır? kaç gece ağlamışlardır, kaç gün yas tutmuşlardır vs. vs.

İslâm inancında Kabil'in, kardeşi Habil'i öldürdüğünde ilk katil olduğuna inanılır.
Olay bununla da bitmez, her işlenen cinayetten Kabil'e de bir pay gittiğine de inanılır.

Ayet açık, Diri diri gömülen kız çocuğuna hangi suçtan öldürün diye sorulacak..
Demek ki birde gömen var! o kim? veya kimler?

Yukardaki tekvir suresi,siir gibi,Diri diri gömülen kiza soruldugunda,,,kiz bebeklerine demiyor,oysa bu zamana kadar bize anlatilan hep yeni dogan kiz cocuklarinin gömüldüyüydü,,,siirde acik acik diri diri gömülen kiza diyor,,ben sahsen bir iki vakanin disinda,böyle bir olaya inanmiyorum,islami ayakda tutmak icin uydurulmus yalan,asil islam kiz lari diri diri gömüyor(carsaf yada burkanin icine).herkese iyi geceler.

Felâsife 12-03-2014 11:32

Alıntı:

inferno´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 513704)
kimse geçmişe gidemiyor ya kaynak ta kısıtlı salla sallayabildiğin kadar meydan geniş.

Aynen öyle.

@anti-ka
Olay şiir gibi dediğinizden de ötede aslında, alta videoyu dinleyen bu ayetin ne anlattığını anlamaktan aciz kalır, kafa basmaz olur.
Kendini kaptırır gider, zaten evvelinde din sarhoşuğuda vardır ki olay ayetin ne anlatığından ziyade, "haz" 'lara gelir dayanır.

O yüzden bebekmiş, kızmış, karıymış, kimin umurunda..
Cennette huriler varken, çöle gömülen kimin hesabında..

http://www.youtube.com/watch?v=hOAUfvMTUHM
----
----

Aslında bu konu değilde benzeri bir konu için bende şiir yazmıştım zamanında.
Şiir yazmak zor değildir, onu anlaması çok daha zordur ki kuran okuyanların rahatlığı buradan geliyor birazda...kitabı an la mı yor lar.

Yaban çocuğu
Çocuk dediğimiz şeydir, esirgenmeye muhtaç olan.
Bir tomurcuğa misalidir o ışığa suya ihtiyaç duyan.
Değil mi ki ışık ve su ona verilmez, o dal kurutulur.
Bir kaya kenarında büyüsede, geliş amacını unutan.
Hadi o amacını unuttu, unutmayanlara acaba ne oldu?
Bir izbede bir yaban çocuğu doğdu, o niye böyle oldu?
Bu çocuk istikbâlde ki bir katil miydi, şimdi infaz oldu?
Hayat bu kadar mı adil? herkes ondan mı seyirci oldu?
Doğmamış lanetin bedenlenmiş Ey saf tebessümü.
Aynan puslu değildi ki onu diyenler iblisin tezâhürü.
O yüz ki o pus’un arkasında bile ışıldayan bir sırdır.
O sır ki bir günahın zorla akladığı acıların temâyülü.
Ey zorlukların çocuğu, senin kolay hiç bir şeyin yok ki.
Hıçkırıkların da içine kapanıktır, ahh’ını duyan yok ki.
Bey zâdelerin iğrenç emelleri, kaderini tayin ediyorken.
Hayatta yapa yalnızsın, koruyanın gözetenin de yok ki.
Ama hiç yok’ta değil, yok’luğun karşısına varlık durursa.
Bir kıvılcım Dünyayı yakar, her ne kadar karanlık olursa.
Belki tek tesellin budur hayattan, siz ötekilerini kurtarın
Yaban doğup yabani kaldın, bir de duyanların bulunursa.

(Bu şiir Çocuk Ve Bilgi Güvenliği Derneği nin çalışmalarına konu olan çocuklara ithâf olunmuştur.)

mrdragon 12-03-2014 17:31

Açıkçası şu anda devre dışı olan bir sitede islamiyet öncesi arabistan ile ilgili bir üniversite tez yazısında bu diri diri gömülme ile ilgili kısmı okumuştum.

Sadece bir kabilenin bu tarz bir uygulama yaptığı kayıtlarda yer almış. Aklımda kalan budur.

Oldukça detaylı ve güzel bir yazıydı. O sitede çok değerli belgelere ulaşılabiliyordu yazık olmuş.

Bu adak olayı dışında, fakir ailelerin bu tarz bir eylem yaptığı düşünülebilir. Doğum kontrol olayı da olmayınca, bu şekilde bir uygulamaya günümüzde de gidenler var.

Felâsife 13-03-2014 01:53

Sevgili @mrdragon

Malum bu din işleri sıkıntılı bir konu ama genede yazmak gerekiyor tabii, İslam geldi diye bu mesele aynı kabe gibi örtülmüş olabilir, günahlar gizlenmiş olabilir hatta bazı hadislerde de geçer bu mevzu, şu kadar kızımı gömdüm filan diye af dileyenler, durumlarını soranlar olmuştur Muhammed'den.

Videoda insanların kendilerinden geçtiklerini görüyorsun, EYVAHHHH diyecekleri yerde ALLAHHHH diyorlar. Buda bir nevi sarhoşluktur aslında. Ayet diri diri gömülen kıza soracağım diyor, dinleyenler başka bir havada.

Ben o Arapların yerinde olayım o çölü karış karış ararım, o çocukların en azından kemiklerini bulup, ruhları için artık develer mi kesilir, ağıtlar mı yakılır, günler mi düzenlenir bilemiyorum ama en azından bir şeyler yapmaya gayret ederdim.
Zira dinlerde bahsedilen Tanrı resmen tuzaklar kurmuş, kuranın şiirsel olmasıda bu açıdan bana göre Araplar için çok tehlikeli.
Zira şiirde haz vardır, şiirden haz alanda onun verdiği mesajdan çok, aldığı haz'a bakar ki kafa başka yerlere gider. (gitmiş zaten)

Örn. dün şurada bir yazıya yorum yazdım.
Tanrı insanlarla adeta oynuyor, tabii din gönderdiği toplumlara yapıyor bunu; insan olacaksın ama ruhani gibi davranacaksın..Hiç olmayacak bir şeydir bu.

Meselede aslında olup olmaması veya kurallar kendisi değil, mesele tuzak.

Herneyse günümüze gelince bizde de çöpe atılan çocuklar, kötü yola düşenler vs. envia çeşit şeyler oluyor, (hatta yukarıda ki dernek bu amaçlar için çırpınıyor, istismara uğrayan çocukları ki bir kaç organizasyonuda katılmıştım, üyeydim vs.) elbette ama bir ceza sistemi iyi kötü o suçlu kimseleri yargılıyor günümüzde.

O devirde böyle bir yargılama yok anladığımız, devreye de ilahi bir yargılama giriyor ki şıp diye kesiliyor...mı acaba..gömme işlemleri.

Bence kesilmedi..o çocuk(lar) hâlâ çöllerde feryat ediyor..duyan(lar)a tabii..

bakkalmahmud 13-03-2014 02:02

Alıntı:

Felâsife´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 513735)
Aynen öyle.

@anti-ka
Olay şiir gibi dediğinizden de ötede aslında, alta videoyu dinleyen bu ayetin ne anlattığını anlamaktan aciz kalır, kafa basmaz olur.
Kendini kaptırır gider, zaten evvelinde din sarhoşuğuda vardır ki olay ayetin ne anlatığından ziyade, "haz" 'lara gelir dayanır.

O yüzden bebekmiş, kızmış, karıymış, kimin umurunda..
Cennette huriler varken, çöle gömülen kimin hesabında..

http://www.youtube.com/watch?v=hOAUfvMTUHM
----
----

Aslında bu konu değilde benzeri bir konu için bende şiir yazmıştım zamanında.
Şiir yazmak zor değildir, onu anlaması çok daha zordur ki kuran okuyanların rahatlığı buradan geliyor birazda...kitabı an la mı yor lar.

Yaban çocuğu
Çocuk dediğimiz şeydir, esirgenmeye muhtaç olan.
Bir tomurcuğa misalidir o ışığa suya ihtiyaç duyan.
Değil mi ki ışık ve su ona verilmez, o dal kurutulur.
Bir kaya kenarında büyüsede, geliş amacını unutan.
Hadi o amacını unuttu, unutmayanlara acaba ne oldu?
Bir izbede bir yaban çocuğu doğdu, o niye böyle oldu?
Bu çocuk istikbâlde ki bir katil miydi, şimdi infaz oldu?
Hayat bu kadar mı adil? herkes ondan mı seyirci oldu?
Doğmamış lanetin bedenlenmiş Ey saf tebessümü.
Aynan puslu değildi ki onu diyenler iblisin tezâhürü.
O yüz ki o pus'un arkasında bile ışıldayan bir sırdır.
O sır ki bir günahın zorla akladığı acıların temâyülü.
Ey zorlukların çocuğu, senin kolay hiç bir şeyin yok ki.
Hıçkırıkların da içine kapanıktır, ahh'ını duyan yok ki.
Bey zâdelerin iğrenç emelleri, kaderini tayin ediyorken.
Hayatta yapa yalnızsın, koruyanın gözetenin de yok ki.
Ama hiç yok'ta değil, yok'luğun karşısına varlık durursa.
Bir kıvılcım Dünyayı yakar, her ne kadar karanlık olursa.
Belki tek tesellin budur hayattan, siz ötekilerini kurtarın
Yaban doğup yabani kaldın, bir de duyanların bulunursa.

(Bu şiir Çocuk Ve Bilgi Güvenliği Derneği nin çalışmalarına konu olan çocuklara ithâf olunmuştur.)

Sayin felasife ,videoyu izledim ve tekvir suresinin siirden öte birsey olmadigindan süphem kalmadi,orda söz olarak gecen ,diri diri gömülen kiz cocugu sözü, sadece siirin sözleri.
Sizin yada baskalarinin siirlerine gelince,,ne yazarsaniz yazin , okunusda ortaya, kuranla kiyaslanabilecek birsey cikacagina inanmam cünkü kuran hüzünlü ve asikar okunur insani etkileyen yönüde budur,arap dili gercekden siir icin mükemmel bir dil(mana olarak cok üstünleri mutlaka vardir ve cikabilirde,mesela sadece nazim hikmetin,bir agac gibi hür ve bir orman gibi kardescesine misralari bile bana göre kurandan cok cok üstün ve benzeri zor yazilir).

Felâsife 13-03-2014 02:17

Arabın yazısıda çok estetiktir bana göre, o kıvrımlar, dizilimleri filan çok hoştur, bizim atalarımız adeta resim gibi işlemişlerdir onu.

Kuran Arabistan'da doğmuştur, Mısır'da okunmuştur, Osmanlı'da yazılmıştır. denir bu yüzden.

Şunuda söylemem gerekirse "Vahiy ve İlham" bir birine çok uzak değillerdir, o yüzden benzer etkiler yapabilirler, yapmasıda normaldir.
Tabii birine semavi özelliği eklendiği için etkisi daha farklı olacaktır..

EK:
Bu arada Kuran kendini şiir olarakta görmez, söyleyim :)

bakkalmahmud 13-03-2014 02:51

Alıntı:

Felâsife´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 513822)

EK:
Bu arada Kuran kendini şiir olarakta görmez, söyleyim :)

Kuranin kendini nasil gördüyünün yada göstermek istediyinin bi önemi yok,önemli olan ne oldugu,siyaset,yalan dolan ve siir,,yillarca kandirildik,,
ahhulanmankafaahh:frusty:.

Felâsife 13-03-2014 03:18

Alıntı:

anti-ka´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 513829)
Kuranin kendini nasil gördüyünün yada göstermek istediyinin bi önemi yok,önemli olan ne oldugu,siyaset,yalan dolan ve siir,,yillarca kandirildik,,
ahhulanmankafaahh:frusty:.

Kandırılmakta yerinde sevgili @anti-ka :)

Biz o yanlışlar olmazsa, doğruyu nasıl bulacaktık?

Bu konuda kendini çokta yargılama, hatta geçmişini de bu anlamda bir kayıp olarak değilde bir kazanç olarak gör, neticede bu bizim bir yanlışımız olasada, bir başkasının doğrusudur, en azından doğrusu görünmektedir.

Bizimkisi yanlış zaman, yanlış insan hesabı, olmayacak yerde ve mekanda bulunmaktan kaynaklanıyor.
Urfa'da Oxford vardıda biz mi okumadık hesabı, doğru vardıda biz mi okumadık, elde olan bu maalesef.

Nereye baksan doğru diye dayatılan şeyler var...oysa onlar yanlışlarmış...nasıl bilinebilir ki bu..

Hayatımın son 10-12 yılı insanların doğru diye inandığı ne varsa arkasındakileri düşünmekle geçmiştir diyebilirim.

Hasılı "doğrular" her zaman 1. şüphelidir benim için. :evil:

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:31 .