Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   ATEISTLERE SORULAR. (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=26)

24-11-2004 21:55

ATEISTLERE SORULAR.

Herkese Merhaba

Bu forumda ateizmi savunma adi altinda Ismamiyetle ugrasan arkadaslar!

Ateizm nedir?Bunu hic tartismadik.Eminimki bunun ne demek oldugunu biliyorsunuzdur.Sorularimi bir yobazin din dusmanlarina sordugu bir soru olarak algilamayin lutfen.Gercekten bilmek istiyorum.

"Ateizm Tanri''ya inanmamaktir." demeyin.Cunki bu cevabi herkes biliyor.
Bana ateizmi dogru bir sekilde anlatin.

Ciddi bir sekilde polemige girmeden,saygi kurallari icerisinde tartisalim.

Cevabinizi ictenlikle bekliyorum.
SAYGILAR.

Ebu Leheb 24-11-2004 23:27

ateizm herhangi bir dine ya da tanriya inanmamaktır.

bu tanım seni tatmin etti mi?

25-11-2004 09:16

Merhaba Ebuleheb.

Ateizmin baska bir tanimi yokmu?Mesela ideolojisi falan.
SAYGILAR

quixsoul 25-11-2004 11:34

Benimde merak ettiklerim :
1-Neden tanrı inancı kutsal kitaplar ve geçmiş hikayelerdeki inandırıcılık ve mantıklılıkla sınırlı.
2-Muhammedin kuranı kendi ve arkadaşlarının yazdığı kabul edilirse buradan tanrının var olmadığı kanıtı hangi mantıkla çıkarılıyor.
3-Ve tanrı kelimesi ateizmde neye karşılık geliyor
- yaratıcı olarak Tanrı
- hükmeden olarak Tanrı
- her iki kavramı da içeren Tanrı

Bir yaratıcının varlığını kabul edip, ancak onun üstünlüğünü ve hükümlerini kabul etmemek, ondan korkmamak ve çekinmemek de ateizmde yer alırmı ?
Yaratıcı nın insan ırkından üstün olduğu düşünülüyor.Ancak insan da "boynuz kulağı geçer" deyiminide unutmadan geçemiyor.

25-11-2004 12:24

Merhaba quixsodal
Sondan başlayarak sana cevap vermeye çalışayım.
3- Eğer bir yaratıcı varsa onun hem yaratıcı hemde hükmeden olması gerkir. Niçin Tanrı, yarattığı şeylere hükmedemesin. Boynuz kulağı geçer ifadesi ise bir öğrencinin öğretmenini geçmesi manasında kullanılır. Yaratmak ise eğitmekten çok farklıdır. Yaratmayı biz kafamızda tasavvur bile edemeyiz aslında. Çünkü bir atomu bile yoktan var edemedik ve edemeyiz de. Sadece üretebiliriz.
2- "Muhammedin kuranı kendi ve arkadaşlarının yazdığı kabul edilirse buradan tanrının var olmadığı kanıtı hangi mantıkla çıkarılıyor. "
Buna ben de henüz cevap alamadım. Ateistler neden dine bakıp yaratıcıyı reddediyorlar bilmiyorum.
1- Kutsal kitaplar, yaratıcının bize bildirmek istediği şeyleri anlatır. Bize bildirmediği bir çok şey de olabilir. Ama biz bilemeyiz.
Burada vurgulamak istediğim, bir yaratıcı varsa neden bize hükmetmesin isterse. Kim O''nu engelleyebilir.

Görüşmek üzere...

25-11-2004 16:07

Ateizmin ne oldugunu bilen yokmu?
Nerde ateistler?
Gercekten nedir bu ateizm?Merak ediyorum.

haci 25-11-2004 17:02

Yeni
Ebu Leheb''n ateizmi tanimi seni tatmin etmedi mi?
Ne dememizi istiyorsun?
Ateizmin bu kadar basit bir sey oldugunu dusunmemistin degil mi?
Basittir. Cunku karsi geldigi egilim daha da basit ve ilkeldir.

Ebu Leheb 25-11-2004 17:08

Yeni nickli üye galiba ateizmle materyalizmi karıştırıyor. Veya ateizmle marxisimi ya da sosyalizmi... :D

Ateizmin sisyasal,sosyal ya da ekonomik boyutları yoktur. Ateizm sadece tanriya ya da dine inanmamaktır.Bu nedenle herkes ateist olabilir. Bir liberal, bir sosyal demokrat, bir milliyetçi, bir sosyalist veya bir kapitalist ateist olabilir.

25-11-2004 19:02

Anlasilan kendisini ateist diye tanimlayanlar ateizm hakkinda bu kadar biliyorlarmis.
O zaman soyle bir sonuc ortaya cikiyor.
Ateistlerde bazi yobazlar gibi kotu olabilirler.Ateistinde iyisi vardir kotusu vardir.
mademki ateizm bir ideoloji vs.. degildir.Neden baskalarinin inanclariyla ugrasiyorsunuz.Ugrasin ama bunu ateist olarak degil kisisel bir sorun olarak ele alin.
Itirazi olan varmi?

25-11-2004 20:08

Ateist olmak "bir dine veya tanriya inanmamak.." diyorsunuz.
Insanlar inanmadiklari seylerle ugrasmak zorunda degillerdir.Yani bisiyle dost olmamaniz onunla dusman olacaginiz anlamina gelmez.Yani Islam''a ininmamaniz ona dusman olacaginiz anlamina gelmez.

Butun bunlara ragmen Islam ile her seferinde ugrasiyorsaniz bunun aciklamasi cok basit:
1)Islam''in yasakladigi veya emrettigi seyler kisisel cikarlariniza dokunuyor.
2)Bir sekilde Islam''dan darbe yediniz.
3)Inaniyorsunuz ama inancin getirdigi sorumluluklar agiriniza gidiyor onun icin karsi cikiyorsunuz.
4)Bati''ya karsi komleks icerisindesiniz.
5)Farkliliginizi bu sekilde ispat etmek istiyorsunuz.
6)Ruhsal sorunlariniz var.
7)Yapacak baska isiniz gucunuz yok.
Vs...

Bende ateizmi birsey sanmistim.

haci 25-11-2004 21:04

Yeni..
Sonunda sacmalamaya basladin...
Senin de sonun bu kadarmis..
Hadi bakiiiiiiimmmmmmmmm

SERMED-I_MAHDUT 25-11-2004 21:10

YENİ
İnanın sizi takdir ettim.daha ne yaptığının ve ne yapacağının bilincinde bile olmayan bir güruh işte.serazat ruhlar,erdemden uzak,hikmete küsmüş,mana''yı kavrayamamış,kendi çelişkisinin çelişkiliğini çelişkiyle kapatmaya çalışan bir grup,sesleri bütün kainatı yaran bir musiki kahramanlarının oluşturduğu yekvücuda sümüklü burunlarıyla eşlik eden çocuklar,kendi egosunun yönetiminde gül bahçesinde yaşayan diken.......efendinin biri de tanımında ateizmin karşı çıktığı şeyler basit ve ilkel diyor da kendi yamyamlığının farkında değil.
Hadi bakalım ateistler cevap verin..
RABBIM size hakikatleri görmeniz için bir menfez aralamış nolur kapamaya çalışmayın...

Ebu Leheb 25-11-2004 21:23

körler sağırlar birbirini ağırlar! :P

1)Islam''in yasakladigi veya emrettigi seyler kisisel cikarlariniza dokunuyor.
kişisel çıkarlarıma dokunmuyor aklıma ve mantığma dokunuyor.
2)Bir sekilde Islam''dan darbe yediniz.
İslamdan darbe yiyen sadece bizmiyiz?Kaç ülke islam yüzünden geri kaldı? Kaç milyon insan islam yüzünden öldü?
3)Inaniyorsunuz ama inancin getirdigi sorumluluklar agiriniza gidiyor onun icin karsi cikiyorsunuz.

İnanmadığım için sorumluluk taşımıyorum, inanlar düşünsün.
4)Bati''ya karsi komleks icerisindesiniz.
Batıyı önemsiyorum ama onlara karşı komplex içinde değilim. Bunu nerden çıkardın?
5)Farkliliginizi bu sekilde ispat etmek istiyorsunuz.
Hiçbir dangalak farklı olmak amacıyla cehennemde yanmayı ya da cennetteki ödülleri kaçırmayı göze almaz.
6)Ruhsal sorunlariniz var.
Yapma ya? Senin psikoloji formasyonun olduğunu bilmiyordum. Bari teşhis koy. Şizofreni mi, mani melanloli mi? Yoksa depresif mi?
7)Yapacak baska isiniz gucunuz yok.
Kimin ne yapacağına sen karar veremzsin. İsteyen istediği fikri dile getirir. Neden rahatsız oluyorsun?

SERMED-I_MAHDUT 25-11-2004 21:44

Leheb Efendi,

O mesajda ihtimaller üzerinde durulmuş.hepsi size uyacak diye bir kural mı var ki hepsine cevap vermişsiniz.hadi diyelim hepsi uydu.bunlar ne kadar gerçekçi ya da tatminkar.mesela akıl ve mantığınız neyi anlamadı?islam ülkeleri ve biz DİN yüzünden mi darbe yedik yoksa DİNİMİZİ savunamadığımız için mi?Sorumluluk taşımak için illa inanmış olmak mı lazım?Batının neyini önemsiyorsunuz?dünyada ateist olarak yaşamak cennet ödüllerinden daha mı değerli?Ruhsal sorununuzu ben söyleyeyim:demogoji ve diyalektik.en son maddede çok haklısınız fikirleri özgürce paylaşmak lazım.yoksa sizin fikirleriniz olmasa biz kendi fikirlerimizin özelliğini ve güzelliğini nasıl daha iyi anlayabilirdik...

haci 25-11-2004 21:51

Sermed-i Mahmut..
Sen Yeni''den daha akilli biri degilsin ki.. Sizi yanitlayan Ebu Leheb''e tesekkur edeceginize ona saldiriyorsunuz. Cocuk sizi adam yerine koyuyor. Ben ise koyamiyorum.
Sacmaliyorsunuz..
Siz bizim rakibimiz olamazsiniz..
Cocukla seylerle ugrasiyorsunuz..
Sizi ciddi olmaya davet edecem ama, bu davete icabet edemeyecek kadar ilkel oldugunuz belli oluyor..

25-11-2004 22:19

Haci efendi.
Sen ateist falan degilsin.
Hatta hic birsey degilsin.
Adam gibi soru sorduk aldigimiz cevaplara bak.
Ateizm''i her seferinde kalkan olarak kullananlar "ateizm inanmamaktir" deyip gecemezler.
Ben ateizmi ciddiye almistim.Ama siz icine ettiniz.
Ateizmin ne oldugunu aciklayacak ADAM gibi biri yokmu?

haci 25-11-2004 22:23

Hadi ordan !
Adam gibi sordun ama aptal gibi dinliyorsun..
Ac gozunu.. Sana ateizmin ne oldugu yazildi.. Aciklandi.. Ne bekliyorsun bilmem..
Bi de ahkam kesiyorsun..
Seni adamdan saymak hatali.....
Hadi bakiiiiiiiimmmmmmmmm

SERMED-I_MAHDUT 25-11-2004 22:27

Galiba içinizde bazılarının vicdanlarında manevi kıpırdanmalar oluşması sizi rahatsız etmişe benziyor.....?

Ebu Leheb 25-11-2004 22:40

ateizm tanrıya ve dinlere inanmamaktır dedik daha ne diyelim? ne dememizi bekliyorsun Yeni?

eger eksik veya yanlış bir tanım yaptıysak doğrusunu sizden dinleyelim.

25-11-2004 23:14

Sizin mantiginizla anlatalim.
Din bir tanriya inanmaktir.
Bu sizin icin yeterli.
Hadi bosuna zaman kaybetmeyin isinize gucunuze bakin.

26-11-2004 14:26

Deizmden ateizme nasıl geçiliyor ben bunu anlamadım. Cevaplarsanız sevinirim.

Ebu Leheb 26-11-2004 14:43

Alıntı:

mekorkmaz´isimli üyeden Alıntı
Deizmden ateizme nasıl geçiliyor ben bunu anlamadım. Cevaplarsanız sevinirim.

Deizm, dinlerin saçmalığını ve mantıksızlığını gören ancak tanrı fikrini kafasından atamayan kişilerin yöneldiği bir fikirdir.

Eger deist bir insan zamanla tanrının da var olmadığını anlarsa(ki çoğu zaman böyle olur) ateizme yönelir.

ngcoskun 26-11-2004 15:41

allah çarpar dikkat

şu demişki falan alıntılarını henüz yapamıyorum ama şu soruya cevap yazmak istedim kendimce.
quixsoul
2-Muhammedin kuranı kendi ve arkadaşlarının yazdığı kabul edilirse buradan tanrının var olmadığı kanıtı hangi mantıkla çıkarılıyor.

eğer tanrı - ki aslında allah denmesi gerekiyor ya- varsa, muhammedin yaşadığı dönemdeki mucizeleri de dikkate alırsak, tanrıya karşı bir sahtekarlık yaptığı için ibrete alem olsun diye ilk onu cezlandırırdı herhalde.hani çarpardı yani.

26-11-2004 16:11

Herkese Merhaba.

Sordugum sorular balik oldu galiba.
Bu forumda ateistlere soru sordugum gibi muslumanlarada soru sordum.Ateistlerle muslumanlarin cevaplari arasindaki farki herkes net bir sekilde gorebilir.

Anladigim kadariyla sizin ateizm diye savundugunuz sey o kadar basit degil.Ben ateizminde bir erdem olduguna inaniyorum.Ama sizin yaptiginiz ateizm degil,din dusmanligida degil.
Sizin yaptiginiz resmen Islam dusmanligi.

Ateist felsefeyle kurulan devletlerin ne hale geldigini gorduk.Bu devletler dagildiktan sonra somurdukleri insanlarin ne hale geldigini gorduk.Oyle perisan olmuslar ki yasadiklarindan bahsetmeye dilim varmiyor.

Birileri diyecekki ateizmle materiyalizm ayni degil.Kimseyi kandirmayin.Bal gibide ayni.

Benim anladigim manadaki ateizm:
Insanlar inanip inanmamakta hurdurler.Kimse kimseye kendi inancini zorla kabul ettiremez.Kimse kimseye inancindan dolayi hakaret edemez.Insanlar inanclarindan dolayi katagorize edilemez.

Eminimki benim ateizm tanimlamam kendisini ateist kabul edenlerin hosuna gitmeyecek. :roll:

ngcoskun 26-11-2004 16:23

yanlış tanım

DEMİŞ Kİ
Yeni
( Benim anladigim manadaki ateizm:
Insanlar inanip inanmamakta hurdurler.Kimse kimseye kendi inancini zorla kabul ettiremez.Kimse kimseye inancindan dolayi hakaret edemez.Insanlar inanclarindan dolayi katagorize edilemez. )

Bu yazdıkların tabiki doğru ama ateizmi açıklamıyor ki.hiç bilmeyen biri sana ateizm nedir diye sorduğun da bunu mu söyleyeceksin .dışardan bir bak bakalım neyi anlatıyor senin bu tanımın.Demokratik bir ülkede yaşayanların yaşam şekli hür iradeleridir senin tanımın ve kendi bağlamında doğrudur.yani bir ateist de bunlara uyar bir hristiyanda bir müslümanda, bu bir ayraç değil.

26-11-2004 16:46

Merhaba ngcoskun
Ateizm nedir diye sordum.Ateizm dine veya tanriya inanmamaktir dediler.Bende kendime gore bir tanim yaptim.
Ama sen ateizmin ne oldugunu,faydalarini,zazarlarini yazacaksan cevabini sabirsizlikla bekliyorum.

ngcoskun 26-11-2004 17:18

Merhaba ngcoskun
Ateizm nedir diye sordum.Ateizm dine veya tanriya inanmamaktir dediler.Bende kendime gore bir tanim yaptim.
Ama sen ateizmin ne oldugunu,faydalarini,zazarlarini yazacaksan cevabini sabirsizlikla bekliyorum.

Selam yeni
belki benden farklı bir cevap bekliyorsun, belki seni hayal kırıklığına uğratıcam ama gerçek şu ki benim bildiğim dilde - türkçede - ateizmin farklı bir açıklaması yok. sadece belki kişiye özel açılımı olabilir.
olmayan, varsa varlığını bana direk isbat edememiş soyut bir varlığa inanma fikrinin saçmalığı ile çıktığım belkide bilinçsizce olan bu yolda beni fikrimden değiştirecek bir güç bir ilahiyat bulamadım ve bu gün ateist diye sözcüklendirdiğiniz duruma keldim.kendi adıma bana sorsan sen nesin diye .ateistim demem.dememişimdir de hiçbir zaman. bunun sebebi ateistlere de mi karşı olmam.hayır bununla da ilgisi yok. ben ille de isim koymak gerekiyor bunlara diye oluşturulmuş bir zihniyeti bir gruplaşma psikolojisini reddediyorum.ben böyleyim, sen öylesin bir başkası şöyle. hadi bunları toplayalım hepsini bir kazana atalım bunlar a olsun şunlar b diye birşey yok.ille de benim bu safsata, kendini biryerlere bağlama yoksa düşme, sahiplenilme isteği, sığınma ve güdülme iç güdüsüne karşı durmama, bilimin açıklayıcı olduğuna ve doğanın bununla örtüşme durumuna inanmama bir isim koymak istiyorsanız kendi aranızda istediğinizi koyabilirsiniz.son derece duyarsız olabilirim bu konuda.ben varım kendi varlığımla birilerini mutlu edebiliyorsam ne güzel.yok eğer üzüyorsam insanları ve yakın çevremi bunlar dinle, inançla, ateizm ya da deizm ile açıklanamaz bunlar kişisel hayatlardır.tarihte birkaç uyanığın sayesinde günümüze süregelmiş olan dinlere ve garip inançlara, batıllara inanmıyorum, yada onların dışındayım hepsi bu.

26-11-2004 18:01

Alıntı:

Ebu Leheb´isimli üyeden Alıntı
Eger deist bir insan zamanla tanrının da var olmadığını anlarsa(ki çoğu zaman böyle olur) ateizme yönelir.

Bu, bir deistin ateist olması için yeterli değil.

islmc 27-11-2004 03:15

Merhaba ngcuskun

ngcoskun demişki:
(kendi varlığımla birilerini mutlu edebiliyorsam ne güzel.yok eğer üzüyorsam insanları ve yakın çevremi bunlar dinle, inançla, ateizm ya da deizm ile açıklanamaz)bak kendini burada sınıflandırmışsın.Bizler istesek te istemesekte fikirlerimiz uyuşmadığı sürece gruplaşmaya devam edeceğiz.
1-Ayrıca hiçbir uyanık kendi askerlerinden 3 kat fazla olan düşman birliğini görünce savaşı kendisi yönetmezdi...(Bedir savaşı)
2-Hangi uyanık amcasını savaşta kaybetmeyi göze alabilir?,hatta savaşta kaybettiği amcasının cesedinin parçalanıp ciğerinin düşman tarafından ısırılmasına göz yumabilirki??İşte iftira attığınız bu insan,bunu yapanlar yakalanıp önüne getirildikten sonra amcasını o hale sokan kişileri affetme şerefine erişmiştir (hangi mantık sahibi bu adama uyanık diyebilir)

quixsoul 27-11-2004 13:01

Alıntı:

mekorkmaz´isimli üyeden Alıntı
Merhaba quixsodal
Sondan başlayarak sana cevap vermeye çalışayım.
3- Eğer bir yaratıcı varsa onun hem yaratıcı hemde hükmeden olması gerkir. Niçin Tanrı, yarattığı şeylere hükmedemesin. Boynuz kulağı geçer ifadesi ise bir öğrencinin öğretmenini geçmesi manasında kullanılır. Yaratmak ise eğitmekten çok farklıdır. Yaratmayı biz kafamızda tasavvur bile edemeyiz aslında. Çünkü bir atomu bile yoktan var edemedik ve edemeyiz de. Sadece üretebiliriz.

Yaratıclık ve hükmederlik ayrı kavramlardır.Yaratıcının hükümler vermesinden kastım "insanlara belirli bir sorumluluk getirmek, insanlara bir amaç bağlamak, insnalara müdahalerde bulunmak" .
Sim city oyununu bilirsin.Biz oyuna istesek müdahale etmeyiz öyle devam eder herşey.Ama aynı zamanda strateji oyunlarıda insanın hükmetme ve yönetme içgüdülerini harekete geçirir.
Yaratıcıda sırf insan hayatını izlemek için yapmış olabilir.aksini kanıtlayamadığımızdan bu sadece bir teori.

Yaratıcı
a-hükmeder
b-hükmetmez

Seçenek ona kalmıştır.İkisinide uygulayabilir.

27-11-2004 15:20

Merhaba

Ateislerin temel dusuncelerinden biride sudur.Ilk canli suda olusmus bir hucredir.Tesadufen bircok inorganik maddeler bir araya gelmis sonra organik olmuslar ve daha sonra tesadufen ilk hucre olusmus.

Peki bu ilk hucre neden kendisini cogaltma ihtiyaci duymustur?
Ilk hucre akillimiydi?

Ebu Leheb 27-11-2004 15:31

Alıntı:

Yeni´isimli üyeden Alıntı
Merhaba

Ateislerin temel dusuncelerinden biride sudur.Ilk canli suda olusmus bir hucredir.Tesadufen bircok inorganik maddeler bir araya gelmis sonra organik olmuslar ve daha sonra tesadufen ilk hucre olusmus.

Peki bu ilk hucre neden kendisini cogaltma ihtiyaci duymustur?
Ilk hucre akillimiydi?

paratoner kullanılmadan önceki dönemlerde, camiilere binlerce yıldırım düşmüştür ve binlerce imam daha cehenneme gitmeden yanmıştır.

peki bu yıldırım akıllımıydıki çarpacağı adamlari iyi seçmiş?
:D

27-11-2004 16:32

Allah belani versin sapik sey...

jesabel 28-11-2004 12:38

Selamlar,
Yeni ateizmi sormuşsun ateizm bir din değildir,insanı insan dinini ,mezhebini ,dilini ırkını vs. gözetmeksizin sadece insan diye gören, bir yönetici yada yaratıcısı olmayan düşünceye verilmiş isimdir.
Dinler, muhammet,isa , musa ve diğerleri devrin zeki insanlarıymış kendilerine göre devrimciymişler bana göre.İnsanlık dar zamanlarında sığınacağı manevi bir güç aramış hep bunada tanrı demişler.Bu güneş olmuş,toprak olmuş,put olmuş vs. daha sonraki dönemlerde peygamberleriniz bu açıktan faydalanarak kitap yazmışlar.
bana kimse gel ateist ol demedi bir başkan bir yüneticide bilmiyorum ama baktım ki benim gibi düşünenelere ateist deniyor bu bir isimdir mantığın ismi Yeni.Ha bu arada demişsinki ateizmle yönetilen ülkeler çöktü :D yoo hayır onu karıştırma çünkü o ülkelerin hristiyanlık vb. gibi dinleri ve mezhepleri var, ancak onlardada bizim gibi düşünenler çoksiz demokrat yada sol düşünceyle karıştırmayın lütfen...
Ayrıca, dinleri sentezlersek bana göre en ilkel din arap kültürü etkisinde kalmış islam`,4 kadın hakkı var ,cennete gidince 40 huri erkeği bekler,50 yaşında adam 40 yaşında kızı alabilir,tek sözcükle(boş ol)kadını boşar :D kadın insan değil ya onun ne hakkı var boşamaya...Ayrıca diğer hristiyan gibi dinlere bağlı ülkeler rönesansla olayı bitirirken biz hala avrupa birliği diye çırpınırız adam olacağız ya...

jesabel 28-11-2004 12:44

pardon 40 ın 4 olacağını umarım anlamışsınızdır yoo 6 mıydı neyse ne farkı var ama 40 değil

Russell 28-11-2004 14:53

her ateist aynı zamanda meteryalistmidir?eğer öyle değilse ateistler metafizik kavramını nasıl açıklıyor?

slycako 28-11-2004 16:48

hücreler akıllı mıdır?

Merhaba,

(yeni''ye)

Bu benim ilk yazım olacak. Uzatmadan konuya gireyim. Hücrelerin kendini çoğaltmasından ötürü akıllı olup olmadığını görmek için ilk hücreye gitmeye gerek yok. İster tek hücreli ister çok hücreli olsun bugün de hücreler bölünüp duruyor. Bunun elbetteki akıla ilgisi yok. Hücreyi bölünmeye (sizin deyiminizle öğaltmaya) teşvik eden nedenler daha nesneldir. Örneğin hücredeki yüzey/hacim oranı önemlidir. Ama bir hücrenin bölünmesiyle ilgili daha önemli bir durum DNA''nın kendini eşleyebilme yeteneğidir. Bu konu bugün oldukça iyi biliniyor. Bir hücreye bölünme sinyalini veren, etkileşim içinde olduğu çevre ve kendi iç devinimleridir. Sonuçta bunun için bazı biyokimyasal etkileşimleri bilmek/öğrenmek gerekiyor. Akıllı mı peki hücre? Değil tabi. Bazı mekanizmaları öğrenip üstüne gittikçe hücrenin daha küçük bileşenleri için de onlar da akıllı mı peki diye sormak zorunda kalırsınız. Daha da ilerleyip bir karbon atonu akılı mıdır sorusuna varırsınız. Burada önemli bir soru akla geliyor, çoğalma mekanizmaları bilindiğine göre yaratıcı hangi aşamada devreye giriyor da olaylara yön veriyor? Umarım sorunuza yanıt verebilmişimdir. Görüşmek üzere, saygılarımla...

Putperest 28-11-2004 17:03

Alıntı:

RUSSEL´isimli üyeden Alıntı
her ateist aynı zamanda meteryalistmidir?eğer öyle değilse ateistler metafizik kavramını nasıl açıklıyor?

her ateist materyalist olmak zorundadir.

felsefi düsünce temelde 2 kola ayrılır.
1-idealistler
2-materyalistler

idealistler metafizik yöntemi kullanır ve ruhun maddeyi yarattigini söylerler ve ruha dolayısıyla tanrıya inanırlar. materyalistler ise maddenin ruhu yarattigini söylerler ve ruha yada tanrıya inanmazlar.

o halde sen idealistmisin materyalistmisin?

28-11-2004 18:51

Herkese Merhaba
Ateistler ruhun varligina inanmiyorlar.

Peki akli,dusunceyi ve sevgiyi fizik yasalarina gore izah edecek biri varmi?

Ebu Leheb 28-11-2004 19:12

Alıntı:

Yeni´isimli üyeden Alıntı
Herkese Merhaba
Ateistler ruhun varligina inanmiyorlar.

Peki akli,dusunceyi ve sevgiyi fizik yasalarina gore izah edecek biri varmi?

evet akıl,sevgi, vicdan ve aşk vardır ama bunlar maddenin birer yansımalardır. ben güzel bir kadın gördüğüm zaman aşık oluyorum ve aşk ortaya çıkıyor. güzel bir kadını görmesem aşk olmazki! veya bir katili görüyorum ve nefret duyuyorum ama o katili görmesem nefret duymayacaktım..veya kötü bir koku alıyorum ve ttiksiniyorum o koku olmasaydı tiksinemezdim. gördüğünüz gibi maddenin yansıması olan duygular, 5 duyu organı aracılığıyla algılanan şeylerdir. ama sizin tanrınız öyle mi? ne bir madde ne de maddenin bir yansıması! tanrıyı veya tanrıya ait herhangi birşeyi 5 duyu organınızla algılayabiliyormunuz?

ayrıca aşk ve sevgi gibi kavramlar, duyu organlarının sayesinde oluşan duygulardır. örnek güzel birini gör, aşık ol; yanlışlıkla birini öldürdüğünü gör, vicdan azabı çek gibi. sen bunları görmesen bu duygular oluşabilirmiydi?

ama sizin tanrınızı ben 5 duyu organımla algılayamıyorum!

bu arada elektrik vardır çünkü bana enerji veriyor, yeri geldiğinde beni çarpıyor ama tanrınız bunları yapamıyor.

ben söylediğin kavrmaları ispat ettim hadi sen de tanrıyı ispat et! :D

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:31 .