Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Sufizm (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=158)
-   -   Yunus Emre, Mevlana ruh hastasi midir? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=28512)

Sayokan 22-07-2012 19:41

Yunus Emre, Mevlana ruh hastasi midir?

Alıntı:

endulus´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445259)
Sayın undersun artık ne taraflarımla güleceğime şaşırmaya başladım, sizin din bilgininiz bakın neler söylüyormuş tabi eminim sadece kulaktan dolma bilgilerle bilgi sahibi olduğunu zannettiğiniz için daha çok koyun gibi melemek zorunda kalacaksınız.

Risalelerden inciler...

Tarihçe-i Hayat, c. II, s. 2123-2124 de geçen
“.. daha çocukken asrın bilgini olarak tanınmış ve kimseye soru sormamış, ama sorulan bütün sorulara mutlaka cevap vermiştir”

Peygamberden rüyada izin aldığını, hadis kitaplarında ve Kur’an ‘da Risale-i Nur kitaplarına dair işaretler bulunduğunu söyler. Kur’an ‘da, Risale-i Nur kitaplarından bahseden ayetler varmış. (Şualar 706)

Kur’an’da Hz.Muhammed’e açıklanmadığı halde Said Nursi’ye açıklanmış gizli gerçekler var mıdır? Risalei Nur; Kur’an’nın gizli gerçeklerinin arştan inen kesin delili midir?

Şualar, Birinci Şua, Yirmi dördüncü Ayette geçen; “Kur’an’ın gizli hakikatleri Risale-i Nur ile birlikte bize iniyor!!...”

Kastamonu Lâhikası, 231, Yirmiyedinci Mektubda geçen; “Risale-i Nur, yüze yakın din tılsımlarını ve hakâik-ı Kur'aniyenin muammalarını keşfetmiştir ki; her bir tılsımın bilinmemesinden çok insanlar şübehata ve şükûke düşüp, tereddüdlerden kurtulmayıp, bazan îmanını kaybederdi. Şimdi, bütün denizler toplansalar, o tılsımların keşfinden sonra galebe edemezler.”

Şualar, Birinci Şua, Yirmi ikinci Ayet ve Ayetler, c. I, s. 841’de geçen;

“Resailin Nur denilen otuz üç aded Söz ve otuz üç aded Mektub ve otuz bir aded Lem'alar, bu zamanda, Kitabı Mübin'deki âyetlerin âyetleridir”.

Bu iddiaları ileri sürenlere göre; Said Nursi yeni bir peygamber, Risaleler ise yeni bir ilahi kitap, Kur’an sırlarla dolu açıklanmamış gizli bir kitap, Risale-i Nur’lar imanı kurtaran kitap, Hz.Muhammed ise Kur’an’ın sırlarından habersiz veya haberi varsa bunları ümmetten saklamış bir peygamber olur ki böyle bir iddia küfürdür

Risaleler itfayeciler gibi yangına engel olabilirler mi?

Emirdağ Lahikası, Yirmi Yedinci Mektup, c. II, s. 1723. de geçen:

“ bîçare Ceylan yanıma geldi, dedi: "Biz yanıyoruz, mahvolduk." Ben de iki gün evvel mağazalarında bulunan Âyet-ül Kübra'nın bir kısım matbu' nüshalarını yanıma getirmek için söyledim, fakat getirmedi. Demek o ateşi söndürmek için orada kalmıştı. Ben de Risale-i Nur'u ve Âyet-ül Kübra'yı şefaatçı yapıp: "Ya Rabbi kurtar" dedim. Üç saat o dehşetli yangın hücumunda bütün o büyük daireyi mahvetti. Altında ve bitişiğindeki dükkânları bütün yaktı, yıktırdı. Risale-i Nur'un ve Âyet-ül Kübra'nın hıfzında (korumasında) olan mağazaya kat'iyyen ilişmedi ve altındaki şakirdin dükkânı da müstesna olarak sağlam kaldı.” Sözleriyle Said Nursi Risalelerin yangına engel olduğunu, mağazayı koruduğunu iddia ederek şirk işlemiyor mu?

Bu adam size göre din bilgini imiş vay be..

Tüm yazınızı okudum , boşuna tımarhaneye kapatmamışlar...
Said-i nursininde diğer mevlana, yunus emre...
ruh hastalarından farkı yok.

endulus 22-07-2012 20:18

Alıntı:

Sayokan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445264)
Tüm yazınızı okudum , boşuna tımarhaneye kapatmamışlar...
Said-i nursininde diğer mevlana, yunus emre...
ruh hastalarından farkı yok.

Dostum aslında sayfalar dlusu saçmalıkları var bu adamın fakat burada forum kirliliği yaratmak istemedşm. Bunlar sadec binde biri kadardır buna emin olabilirsin ve bugun gülen cemaati denilen güruhunda bu adamın izinden gittiğini düşünürsen düşün ülkenin halini.

Bu arada saidi nursi nin sadece 3 aylık bir din eğitimi almış biri olarak allamei cihan olduğunu iddaa etmesi de ayrı bir komikliktir.

bozok6666 22-07-2012 21:21

Mevlana,yunus emreyi engin bilginizle tımarhanelik ettiniz tebrik ediyorum kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş sizin haliniz bu hiçdeğilse adamların birkaç metnini okuyun ona göre yorum yapın .

Sayokan 22-07-2012 22:00

Alıntı:

bozok6666´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445292)
Mevlana,yunus emreyi engin bilginizle tımarhanelik ettiniz tebrik ediyorum kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş sizin haliniz bu hiçdeğilse adamların birkaç metnini okuyun ona göre yorum yapın .

Kendini aylarca eve kapatıp sadece tahıl ve zeytinle beslenmeye çalışan bir insana ne dersiniz? Kendini toplumdan soyutlayıp aylarca hayali varlıklarla konuşan?

Neva 23-07-2012 00:56

Alıntı:

Sayokan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445234)
Said-i Nursi gibi akıl hastanesinde yatmış birini ilim insanı olarak nasıl değerlendirirsiniz ?

Akil hastanesine yatmis biri, ilim insani olamaz diye kural mi var?

Nobelli sizofrenlere ne diyeceksiniz peki?

Neva 23-07-2012 01:00

Alıntı:

Sayokan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445305)
Kendini aylarca eve kapatıp sadece tahıl ve zeytinle beslenmeye çalışan bir insana ne dersiniz? Kendini toplumdan soyutlayıp aylarca hayali varlıklarla konuşan?

Antik bilim okumanizi tavsiye ederim bir miktar.

Yunus Emre'ye ruh hastasi diyen insanin, ruh hastasi kadar akli yoktur.

Herkes toplumla bagdasik yasamak mecburiyetinde midir? Boyle bir kural mi var?

Sayokan 23-07-2012 01:06

Alıntı:

Neva´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445396)
Antik bilim okumanizi tavsiye ederim bir miktar.

Yunus Emre'ye ruh hastasi diyen insanin, ruh hastasi kadar akli yoktur.

Herkes toplumla bagdasik yasamak mecburiyetinde midir? Boyle bir kural mi var?

Sayın Neva,
bu bir kişilik bozukluğudur.İsterseniz araştırabilirsiniz.İnsan sosyal bir varlıktır.
NTV yayınlarının Paranoyak adlı cep kitabını almanızı tavsiye ederim.
Psikolojide hastalıkların tanımı en makul "normal insan" tanımından aykırılıklara göre değerlendirilir.

Neva 23-07-2012 01:17

Alıntı:

Sayokan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445404)
Sayın Neva,
bu bir kişilik bozukluğudur.İsterseniz araştırabilirsiniz.İnsan sosyal bir varlıktır.

Tarziniz ve uslubunuz hic hos degil.

Tum geneli kapsayacak halde, ruh hastasi , manyak, escinsel, sapik vs. turden saydirmalar ciddi bir kisilik bozuklugudur, zira baska turlu ifade edemiyordur kendini kisi.

Ben buradayim, beni de gorun demenin psikolojik kususudur..

Sayokan 23-07-2012 01:21

Alıntı:

Neva´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445409)
Tarziniz ve uslubunuz hic hos degil.

Tum geneli kapsayacak halde, ruh hastasi , manyak, escinsel, sapik vs. turden saydirmalar ciddi bir kisilik bozuklugudur, zira baska turlu ifade edemiyordur kendini kisi.

Ben buradayim, beni de gorun demenin psikolojik kususudur..

Sapık diye hiç kimseye hitap etmedim,ruh hastası manyak diye sadece kendini evine aylarca kapatıp hayali varlıklarla sohbet eden insanları kast ettim.Tüm geneli nerde kapsıyor bu ? Yunus Emre , Mevlana , Said-i Nursi ye akıl hastası dedim diye tüm genelimi kapsadım.Eşncinsellik bir suçlama değildir,sadece bir insanın hem eşcinsel hem müslüman olması aykırı bir durumdur diye belirttim.
Size o kişinin kişilik bozukluğunun neden olduğunu,sebebini belirttim.Şimdi siz bana kişilik bozukluğunuz var diyorsunuz,sizin görüşünüz peki tamam saygı duyarım.Ama yukarıda da açıkladığım gibi hiçbir zaman tüm müslümanlarn ruh hastasıdır , manyaktır gibi bir beyanda bulunmadım.

Lütfen cümlelerimi çarpıtmayın.

Dikkat çekmek için yapılabilecek son hareketler olsa gerek , beni görün amaçlı bir hareket diyorsunuz ya.Toplumun genel olarak saygı duyduğıu bu ,insanlara akıl hastası olabileceğini belirtmek dikkat çekmek için değil yalnızca yıllardır islam dininin markaları haline gelmiş,iyilik meleği,evliya gibi gösterilen alim diye gösterilen bu insanların psikoloji uzmanlarının görüşlerinde incelenmesi gerektiğini belirttim.

Yunus Emre ve Mevlana hakkındaki görüşlerimden rahatsız olduğunuz belli,bundan dolayı bana karşı saldırıda bulunan cümleleriniz var.

Sert üsluba sahip biri olduğumu kabul ediyorum,çoğu zaman hakaretede varıyor benim kötü bir yanımdır düzeltmem gerekir buna saygı duyuyorum ama,yazdığım mesajları ben burdayım demek için hiçbir zaman yazmadım.

Neva 23-07-2012 01:45

Alıntı:

Sayokan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445411)
Sapık diye hiç kimseye hitap etmedim,ruh hastası manyak diye sadece kendini evine aylarca kapatıp hayali varlıklarla sohbet eden insanları kast ettim.Tüm geneli nerde kapsıyor bu ? Yunus Emre , Mevlana , Said-i Nursi ye akıl hastası dedim diye tüm genelimi kapsadım.Eşncinsellik bir suçlama değildir,sadece bir insanın hem eşcinsel hem müslüman olması aykırı bir durumdur diye belirttim.
Size o kişinin kişilik bozukluğunun neden olduğunu,sebebini belirttim.Şimdi siz bana kişilik bozukluğunuz var diyorsunuz,sizin görüşünüz peki tamam saygı duyarım.Ama yukarıda da açıkladığım gibi hiçbir zaman tüm müslümanlarn ruh hastasıdır , manyaktır gibi bir beyanda bulunmadım.

Lütfen cümlelerimi çarpıtmayın.

Dikkat çekmek için yapılabilecek son hareketler olsa gerek , beni görün amaçlı bir hareket diyorsunuz ya.Toplumun genel olarak saygı duyduğıu bu ,insanlara akıl hastası olabileceğini belirtmek dikkat çekmek için değil yalnızca yıllardır islam dininin markaları haline gelmiş,iyilik meleği,evliya gibi gösterilen alim diye gösterilen bu insanların psikoloji uzmanlarının görüşlerinde incelenmesi gerektiğini belirttim.

Yunus Emre ve Mevlana hakkındaki görüşlerimden rahatsız olduğunuz belli,bundan dolayı bana karşı saldırıda bulunan cümleleriniz var.

Ben size muslumanlara hakaret ettiniz gibi ifade de bulundum mu?

Kendini gunlerce aylarca eve kapatan insanlar ne manyaktir, ne de ruh hastasidir. Evladini , esini, annesini vs, sevdiklerini kaybeden bir insan da uzun surecler kendini eve kapatabilir ve toplumdan izole olabilir.

Ruh hastasi mi veya manyak mi diyecegiz simdi bu insanlara?

Toplumun genel olarak saygi duydugu bu insanlar, tarihsel veya politik kisilerdir. Ve sizin onlari ruh hastasi vs. elestirmeniz , o insanlara sevip saygi duyan kitleyi de kapsar. Ve sitemizde o insanlara saygi duyan, seven uyelerimiz de mevcut.

Gerek Mevlana, gerek Yunus Emre , gerek Nursi vs. toplum tarafindan genis kitlelere sahip insanlardir kisilik olarak.

Bu insanlari hakaret etmeden de elestirebilirsiniz.

Benim size saldirmama gerek yok ki, zaten ust mesajda size ortayollu bir mesaj yazdim degil mi? Nobelli sizofrenler var diye.

Bu sebeple ben de, sizde kisilik bozukluguna dair gostergelerin oldugunu yazdim. Zira kisilik bozukluguydu bahse konu ettiginiz.

Siz baskalarini bu sekilde cagirdiginizda sorun olmuyorsa, baskalari da sizi boyle cagirdiginda sorun olmamali.

Sonucta psikoloji yonunden bakiyorsunuz degil mi? Siz de ustte dogrulamissiniz zaten.

Sayokan 23-07-2012 01:50

Alıntı:

Neva´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445425)
Ben size muslumanlara hakaret ettiniz gibi ifade de bulundum mu?

Kendini gunlerce aylarca eve kapatan insanlar ne manyaktir, ne de ruh hastasidir.

Toplumun genel olarak saygi duydugu bu insanlar, tarihsel veya politik kisilerdir. Ve sizin onlari ruh hastasi vs. elestirmeniz , o insanlara sevip saygi duyan kitleyi de kapsar. Ve sitemizde o insanlara saygi duyan, seven uyelerimiz de mevcut.

Gerek Mevlana, gerek Yunus Emre , gerek Nursi vs. toplum tarafindan genis kitlelere sahip insanlardir kisilik olarak.

Bu insanlari hakaret etmeden de elestirebilirsiniz.

Benim size saldirmama gerek yok ki, zaten ust mesajda size ortayollu bir mesaj yazdim degil mi? Nobelli sizofrenler var diye.

Bu sebeple ben de, sizde kisilik bozukluguna dair gostergelerin oldugunu yazdim. Zira kisilik bozukluguydu bahse konu ettiginiz.

Siz baskalarini bu sekilde cagirdiginizda sorun olmuyorsa, baskalari da sizi boyle cagirdiginda sorun olmamali.

Sonucta psikoloji yonunden bakiyorsunuz degil mi? Siz de ustte dogrulamissiniz zaten.

Ben onlara saygı duyan kitle akıl sağlığı bozuk ruh hastası demedim.Sadece saygı duydukları insanlara dedim.

"Yunus Emre'ye ruh hastasi diyen insanin, ruh hastasi kadar akli yoktur. " burda gayette savunma durumundasınız ve bir saldırı yapmışsınız.

Ben bana kişilil bozukluğu var demenizden rahatsız olmadığımı belirttim,saygı duyarım dedim sizin görüşünüz.

"Toplumun genel olarak saygi duydugu bu insanlar, tarihsel veya politik kisilerdir. Ve sizin onlari ruh hastasi vs. elestirmeniz , o insanlara sevip saygi duyan kitleyi de kapsar. Ve sitemizde o insanlara saygi duyan, seven uyelerimiz de mevcut."

İyi o zaman Caligula'yı Hannibal'i kimse eleştirmesin onlarda sonuçta başkalarının saygı duyduğu kişiler gerçeklerimi örtelim yani ?
Hani demişsiniz ya herkes toplumla bağdaşmakmı zorunda, ee napalım onlarda adam öldürmekten zevk alıyor zevkler renkler tartışılmaz demeye benziyor.

İsterse 6 milyar insan saygı duysun,benim o kişi hakkında ruh sağlığı bozuk diye bir görüşüm varsa söylemekten çekinmem.

Sarfettiğiniz sözler tamamen Yunus Emre'ye olan saygınızdan kaynaklanıyor,bende saygı duyduğunuz bir kişi hakkında sizi hoşnutsuz bırakacak bir iddaada bulundum.

Neva 23-07-2012 03:47

Evet halen aynini soyluyorum.

Yunus'a ruh hastasi diyenin, ruh hastasi kadar akli yoktur.

Ilim ilim bilmektir.
Ilim kendin bilmektir.
Sen kendini bilmessen.
Bu nice okumaktir.

Ruh hastasi mi simdi bu satirlarin yazari?

Biz size elestirmeyin demedik ki, hakaret olarak algilanmayacak sekilde de elestirebilirsiniz diyoruz.

Yani onumuze gelene manyak, sapik , ruh hastasi vs. yaftasi yapistirarak nereye varabilirsiniz ki?

Elbette cekinmeyin soyleyin, ancak benzer bir yorum size gelirse o zaman ustte oldugu gibi saldiriyorsunuz da demeyin.

Sayokan 23-07-2012 03:57

Alıntı:

Neva´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445471)
Evet halen aynini soyluyorum.

Yunus'a ruh hastasi diyenin, ruh hastasi kadar akli yoktur.

Ilim ilim bilmektir.
Ilim kendin bilmektir.
Sen kendini bilmessen.
Bu nice okumaktir.

Ruh hastasi mi simdi bu satirlarin yazari?

Biz size elestirmeyin demedik ki, hakaret olarak algilanmayacak sekilde de elestirebilirsiniz diyoruz.

Yani onumuze gelene manyak, sapik , ruh hastasi vs. yaftasi yapistirarak nereye varabilirsiniz ki?

Elbette cekinmeyin soyleyin, ancak benzer bir yorum size gelirse o zaman ustte oldugu gibi saldiriyorsunuz da demeyin.

3 kişiye ruh hastası dedim diye her önüme gelene demiş oldum öyle mi?O yazıyı döken kişi,40 yıl boyunca bir adama evliya diye hizmet etmiş kişidir aynı zamanda.Bana göre yaptığı mazoşistlikti.Orda ilimden,pozitif bilimleri kast ettiğinide hiç zannetmiyorum.
Ben orda Yunus Emre'ye hitaben dedim,ona saygı duyanlara hitaben demediğim için yaptığım suçlama yunus emreye saygı duyanlara değil yunus emreyedir.Sizinki direk olarak şahsa olduğundan saldırıdır dedim.

Bana göre bir insanın akıl sağlığının yerinde olmaması hakaret değildir.O dönemde teşhis ve tedavi koyacak kurumlar yoktu ne yazıkki,dediğim gibi bugün evliyalık iddaa edenler,kendini evlerine kapatanlar tedavi görüyor.O zaman ise onlara akıl sağlığı yerinde değil diyecek biri için cesaret gerekir,kaldıki insanları ney müziğiyle iyileştirmeye çalıştıran bir doğu psikiyatri anlayışıda teşhis koymakta ne kadar başarılıdır orası tartışılır.

Yani bugün neden böyle insanlar çıkmıyor diye bir düşünün bakalım,sebebini söyleyeyim insanlar orta çağda olduğu gibi hayali varlıklara olan inançlar daha azaldı ve bu tarz kendini dünyadan soyutlama çabalarına giren insanları tedavi edecek kadar psikiyatri gelişti.
İnsanlarla iletişimi kesme en basitinden depresyona işarettir,teşhis koymak istemem ama çok basit bir örnek olduğundan verdim.

Sadece kendinizi sürekli kitap okuyarak veya zikrederek bir evde kapalı düşün aylarca böyle,ve dünyevi yaşamdan kurtulma adı altında tahıl zeytin yiyorsunuz.Sizce bu süreci geçiren birinin akli dengesi yerinde midir ?

Eğer hakaret olarak algıladıysanız daha hafif bir üslupla "psikolojik sorunları var bu insanların" diyebilirim.
Sadece benim kullandığım tabir kaba bir tabirdir ama iki deyimde aynı kapıya çıkar.

Neva 23-07-2012 04:08

Alıntı:

Sayokan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445475)
3 kişiye ruh hastası dedim diye her önüme gelene demiş oldum öyle mi?O yazıyı döken kişi,40 yıl boyunca bir adama evliya diye hizmet etmiş kişidir aynı zamanda.Bana göre yaptığı mazoşistlikti.Orda ilimden,pozitif bilimleri kast ettiğinide hiç zannetmiyorum.
Ben orda Yunus Emre'ye hitaben dedim,ona saygı duyanlara hitaben demediğim için yaptığım suçlama yunus emreye saygı duyanlara değil yunus emreyedir.Sizinki direk olarak şahsa olduğundan saldırıdır dedim.

Bana göre bir insanın akıl sağlığının yerinde olmaması hakaret değildir.O dönemde teşhis ve tedavi koyacak kurumlar yoktu ne yazıkki,dediğim gibi bugün evliyalık iddaa edenler,kendini evlerine kapatanlar tedavi görüyor.O zaman ise onlara akıl sağlığı yerinde değil diyecek biri için cesaret gerekir,kaldıki insanları ney müziğiyle iyileştirmeye çalıştıran bir doğu psikiyatri anlayışıda teşhis koymakta ne kadar başarılıdır orası tartışılır.

Yani bugün neden böyle insanlar çıkmıyor diye bir düşünün bakalım,sebebini söyleyeyim insanlar orta çağda olduğu gibi hayali varlıklara olan inançlar daha azaldı ve bu tarz kendini dünyadan soyutlama çabalarına giren insanları tedavi edecek kadar psikiyatri gelişti.
İnsanlarla iletişimi kesme en basitinden depresyona işarettir,teşhis koymak istemem ama çok basit bir örnek olduğundan verdim.

Sadece kendinizi sürekli kitap okuyarak veya zikrederek bir evde kapalı düşün aylarca böyle,ve dünyevi yaşamdan kurtulma adı altında tahıl zeytin yiyorsunuz.Sizce bu süreci geçiren birinin akli dengesi yerinde midir ?

Eğer hakaret olarak algıladıysanız daha hafif bir üslupla "psikolojik sorunları var bu insanların" diyebilirim.
Sadece benim kullandığım tabir kaba bir tabirdir ama iki deyimde aynı kapıya çıkar.

Bakin sizin anlayamadiginiz sey sudur.

Bir insanin 40 yil evliyaya hizmet etmesi onu ruh hastasi yapar mi?

Siz inandiginiz donemlerde ruh hastasi miydiniz? Tedavi gordunuz mu?

O donemlerde de vardir tedavi . Siz okumadiniz diye yok degildir yani.

Antik Misir dogal penisilin kullaniyordu, biz 1920'lerde filan kesfettik. Hala kullaniyoruz.

Felsefe diye birsey bu yuzden vardir.

Muzik bu yuzden vardir.

Yemeden icmeden gunlerce gokyuzune kilitlenip, insanlardan kendini soyutlayip, hesaba kitaba oturan insanlar, yani bugunku modern bilimin babalari , ruh hastasi midir?

Sayokan 23-07-2012 04:25

Alıntı:

Neva´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445476)
Bakin sizin anlayamadiginiz sey sudur.

Bir insanin 40 yil evliyaya hizmet etmesi onu ruh hastasi yapar mi?

Siz inandiginiz donemlerde ruh hastasi miydiniz? Tedavi gordunuz mu?

O donemlerde de vardir tedavi . Siz okumadiniz diye yok degildir yani.

Antik Misir dogal penisilin kullaniyordu, biz 1920'lerde filan kesfettik. Hala kullaniyoruz.

Felsefe diye birsey bu yuzden vardir.

Muzik bu yuzden vardir.

Yemeden icmeden gunlerce gokyuzune kilitlenip, insanlardan kendini soyutlayip, hesaba kitaba oturan insanlar, yani bugunku modern bilimin babalari , ruh hastasi midir?

Bakın penisilinle,anti depresan gibi ilaçları karşılaştırmak çok manasız.
Ayrıca şunuda ekleyeyim sosyopatlar mesela insanlara kendini mükemmelmiş gibi tanıtır,yani kişiliklerine hayran bıraktırır.O kişinin sosyopat olduğunu ancak yaptığı icraatlerden anlayabilirsiniz.Yani Yunus Emre'nin iyi bir şair olması o dörtlükleri yazması hiçbir şey kanıtlamaz.
Yunus Emre 40 yıl bir dergaha odun taşımış şekli düzgün olacak şekilde buna kutsiyet vererek bana göre bu hastalıklı bir bünyenin belirtileridir.
Bilim adamları bir amaç ve hedef doğrultusunda sonuca gitmek için somut bir veri elde etmek için çok sıkı ve taviz vermeden çalışabilir ama bunu kendini görünmeyen varlıklara adamış,kendini evlerine kapatarak görünmeyen varlıklarla ilişki kurduğunu yaklaştığını zanneden.Kendilerini yemekten dahi mahrum bırakan insanlarla karşılaştırmanız absürddür.

Dinlerin bana göre iki kaynağı vardır zaten; birincisi bilinmeyen açıklanamayana anlam kazandırma, ikinciside ruhsal hastalıklar(Dünyada tanrıdan mesaj aldığını iddaa edip insan öldüren kişileri unutmamak lazım)

Benim tam manasıyla bir inanca sahip olduğum bir dönem yok işte problem orda, o yüzden tam inanca sahip birinin hissettiklerini bilmem olanaksız.

Neva 23-07-2012 05:16

Alıntı:

Sayokan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445478)
Bakın penisilinle,anti depresan gibi ilaçları karşılaştırmak çok manasız.
Ayrıca şunuda ekleyeyim sosyopatlar mesela insanlara kendini mükemmelmiş gibi tanıtır,yani kişiliklerine hayran bıraktırır.O kişinin sosyopat olduğunu ancak yaptığı icraatlerden anlayabilirsiniz.Yani Yunus Emre'nin iyi bir şair olması o dörtlükleri yazması hiçbir şey kanıtlamaz.
Yunus Emre 40 yıl bir dergaha odun taşımış şekli düzgün olacak şekilde buna kutsiyet vererek bana göre bu hastalıklı bir bünyenin belirtileridir.
Bilim adamları bir amaç ve hedef doğrultusunda sonuca gitmek için somut bir veri elde etmek için çok sıkı ve taviz vermeden çalışabilir ama bunu kendini görünmeyen varlıklara adamış,kendini evlerine kapatarak görünmeyen varlıklarla ilişki kurduğunu yaklaştığını zanneden.Kendilerini yemekten dahi mahrum bırakan insanlarla karşılaştırmanız absürddür.

Dinlerin bana göre iki kaynağı vardır zaten; birincisi bilinmeyen açıklanamayana anlam kazandırma, ikinciside ruhsal hastalıklar(Dünyada tanrıdan mesaj aldığını iddaa edip insan öldüren kişileri unutmamak lazım)

Benim tam manasıyla bir inanca sahip olduğum bir dönem yok işte problem orda, o yüzden tam inanca sahip birinin hissettiklerini bilmem olanaksız.

Depresan'dan bahsettigimi hatirlamiyorum!???

Ayni sekilde Yunus Emre'nin 40 yil dergaha odun tasimasi da onun ruh hastasi oldugunu kanitlamaz ki..

O da kendince bir amac ugruna odun tasimis olamaz mi?

Ustelik dunyanin en agir meslegidir hamallik! Herkes meslek sahibi olabilir, ama herkes hamal olamaz.

Hem kendini modern bilime adamis bilim insanlarinin kendini gorunmeyen varliklara adamadigina nasil bu kadar eminsiniz?

Siz antik bilim ve felsefecileri okudugunuza emin misiniz?

Saglik sebebiyle diyet'e giren insanlar ruh hastasi midir?

Ateist ne gerekceyle oldurur peki?

Sayet, tam manasiyla inanca sahip olmadiysaniz hicbir zaman, bilmediginiz bir duruma, yasama vs. ruh hastasi demenizdeki gerekce nedir o halde?

Bilmediginizi bilmiyor olusunuz mu?

Sayokan 23-07-2012 05:24

Alıntı:

Neva´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445491)
Depresan'dan bahsettigimi hatirlamiyorum!???

Ayni sekilde Yunus Emre'nin 40 yil dergaha odun tasimasi da onun ruh hastasi oldugunu kanitlamaz ki..

O da kendince bir amac ugruna odun tasimis olamaz mi?

Ustelik dunyanin en agir meslegidir hamallik! Herkes meslek sahibi olabilir, ama herkes hamal olamaz.

Hem kendini modern bilime adamis bilim insanlarinin kendini gorunmeyen varliklara adamadigina nasil bu kadar eminsiniz?

Siz antik bilim ve felsefecileri okudugunuza emin misiniz?

Saglik sebebiyle diyet'e giren insanlar ruh hastasi midir?

Ateist ne gerekceyle oldurur peki?

Sayet, tam manasiyla inanca sahip olmadiysaniz hicbir zaman, bilmediginiz bir duruma, yasama vs. ruh hastasi demenizdeki gerekce nedir o halde?

Bilmediginizi bilmemeniz mi?

Antik bilim ve felsefeci diyorsunuz da?Onlar haklıydı gibi veya onlar şu andaki insanlardan daha iyiydi gibi bir çıkarıma nerden varıyorsunuz.Onları kendi çağlarının şartları altında incelemek gerek.
Ateist ilahi bir amaçla öldürmeyeceği kesin ( somut bir sebebi olacaktır).
Benim inançlı bir insan olmama gerek yok,sorun inançlarında değil dediğim gibi sorun yaptıkları davranışlarda.İnançlı bir insanın halini bilemem diyorum zaten.Ama mevlananın aylarca kendini evine kapatması,
Hamallık bir meslektir doğru ama hamallığı sırf ilahi bir amaca dayandırıp, bir insanın kutsal olduğuna inanarak yapıyorsa bana göre bu eylem akıl sağlığı yerinde olan bir insanın eylemi değildir.Mazoşistliktir bu.

Sağlık nedeniyle diyet tutanlarla , dünyevi şeylerden uzaklaşmak için oruç tutanları nasıl bir tutarsınız ?
Bu tarz dünyevi şeylerden uzaklaşmak için tutulan oruçlar vücud sağlığına zararlıdır.Her şeyden önce bir insanın günlük alması gereken bir protein ihtiyacı vardır.Kalori ihtiyacı vardır.Eğer siz bunları almazsanız kendi elinizle vücudunuza zarar vermiş olursunuz kaslarınız erir vücudunuzda yağ kalmaz.
Sadece tahıl zeytin hayvani gıdalardan uzak durmuş ve neredeyse aç kalmış bir insan kendine eziyet etmekte. Niçin allaha yakın olmak için ?

Burda kişisel görüş ayrılığımız şu siz normal görüyorsunuz ben görmüyorum.

Neva 23-07-2012 05:59

Alıntı:

Sayokan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445492)
Antik bilim ve felsefeci diyorsunuz da?Onlar haklıydı gibi veya onlar şu andaki insanlardan daha iyiydi gibi bir çıkarıma nerden varıyorsunuz.Onları kendi çağlarının şartları altında incelemek gerek.
Ateist ilahi bir amaçla öldürmeyeceği kesin ( somut bir sebebi olacaktır).
Benim inançlı bir insan olmama gerek yok,sorun inançlarında değil dediğim gibi sorun yaptıkları davranışlarda
.İnançlı bir insanın halini bilemem diyorum zaten.Ama mevlananın aylarca kendini evine kapatması,
Hamallık bir meslektir doğru ama hamallığı sırf ilahi bir amaca dayandırıp, bir insanın kutsal olduğuna inanarak yapıyorsa bana göre bu eylem akıl sağlığı yerinde olan bir insanın eylemi değildir.Mazoşistliktir bu
.

Sağlık nedeniyle diyet tutanlarla , dünyevi şeylerden uzaklaşmak için oruç tutanları nasıl bir tutarsınız ?
Bu tarz dünyevi şeylerden uzaklaşmak için tutulan oruçlar vücud sağlığına zararlıdır.Her şeyden önce bir insanın günlük alması gereken bir protein ihtiyacı vardır.Kalori ihtiyacı vardır.Eğer siz bunları almazsanız kendi elinizle vücudunuza zarar vermiş olursunuz kaslarınız erir vücudunuzda yağ kalmaz.
Sadece tahıl zeytin hayvani gıdalardan uzak durmuş ve neredeyse aç kalmış bir insan kendine eziyet etmekte. Niçin allaha yakın olmak için ?

Burda kişisel görüş ayrılığımız şu siz normal görüyorsunuz ben görmüyorum.

Insanlarin caglari degismez ki?

Insan her yerde, her haliyle insandir.

Mesela bir adamin 40 yil boyunca dergah'a odun tasimasiyla, 40 yil boyunca ayni meslege gidip gelip, eve ekmek tasimasi arasinda ne gibi bir fark var?

Bu her iki ornegi de ruh hastasi yapar mi amac sahibi olduklari icin?

Ayni sekilde Mevlana ornegine iliskin, mazosist diyorsunuz.

Mazosistlik de bir yonelimdir. Ask'i, sevgiyi kisaca beyinsel uyarimi, acidan ayiramassiniz ki? Karsiligi zevk'tir tatmindir cunku.

Neden "Mutlu ask yoktur" der Aragon sizce?

Pekala bir tutabiliriz. Ikisi de kisinin secimi olabilir!!!?

Biri cok veya bilincsiz yemeyi secmistir, diyet ona sonuc olarak yansir.

Digeri dunyevi seyleri secmistir bikar,daralir, kabuga cekilmek ona bir sonuc olarak yansir.
Ikisi de secimdir sonucta. Yok hayir hic de zararli degildir bahsettiginiz tarzda oruclar. Zarari secmek de kisisel bir yonelim olabilir ayrica. Zarar, zararsizligin mola verilmis halidir.

Zeytin ve tahillar da en temel besin gruplarindandir. Niye sorun yaratsin ki?

Ayrica yaniliyorsunuz, bu tip oruclar istisnasiz sadece Allah icin yapilmaz.

SHADOWofGODonEARTH 23-07-2012 07:32

Mevlana'yı bilmiyorum ama Yunus Emre'ye ruh hastası demek biraz ağır olmuş.
Çünkü normal insan kimdir, sağlıklı insan kimdir, bilemiyoruz bugün.
Aslında biliyoruza da normal insanlar bugün hala azınlıktalar,
ruh hastaları hala çoğunlukta.

Belki de ruh hastası dediğiniz Yunus Emre sağlıklı bir insandı,
diğerleri yanlış,
hastaydı.
Ki şiirlerine bakarsak,
mantığını kavrarsak öyle olduğunu görürüz.
Diğerleri namaz kılıp savaşa gidip sevaplarını arttırmaya çalışırken,
Yunus Emre dünyayı kavramaya çalışıyordu.
Topluma uymuyor, köşeye kapanıp şiir yazıyor felsefe yapıyor diye ruh hastası demek yanlış olur diye düşünüyorum.
Osmanlı'da Yunus Emre'nin şiirleri yasaklanmıştır.
Çünkü Osmanlı'da anlayış, sus itaat et sorgulama, namazını kıl,
savaş olursa da cepheye gel anlayışı var iken,
Yunus Emre'de kendini bil, iyi insan ol anlayışı vardır.
Enel hak anlayışı vardır.
Bir bakıma bugünün tabiriyle ateist, deist hümanist bir bakış açısı vardır.

O zamanın ruh hastası, o zamanlar rağbet görmemiştir,
ama bugün Yunus Emre deyince bile,
bir ateist olarak şiirlerini hatırladığımda, hayranlık duyuyorum,
keşke İslam Yunus Emre'nin anlattığı gibi olsaydı diyorum.

''Ete Kemiğe büründüm, Yunus diye göründüm''

Bu sözü gerçek islamın uygulandığı bir ülkede söylerseniz,
bugün bile öldürülebilirsiniz.
Açıkça şirktir. Hallacı Mansur gibi öldürülebilirsiniz.

Konuyu toparlayacak olursak, o günün ruh hastası,
bugünün gerçek normal sağlıklı insanıdır.
O günün normalleri de bugünün ruh hastalarıdır.
Onlar yanacak ahehey, vurun öldürün kırın yakın diyenler ruh hastasıdır.
Bizden olmayanı kesin, dinden çıkanı öldürün, ya sev ya terket diyenler ruh hastasıdır.

yaşasın Yunus Emre, Ne mutlu Türkiye :)

Sayokan 23-07-2012 17:44

Bakın o oruçları normal görmeniz büyük bir tehlikedir,diyorumki insanın alması gereken günlük protein miktarı vardır.Tahıl genel olarak karbonhidrat ihtiyacınızı karşılar vücudunuzu vitamin, protein vb. önemli ana faktörlerden mahrum bırakmak mazoşistliktir.Bunun sonucunda çok ciddi sağlık problemleri ortaya çıkar,vücudunuzdaki kaslar erir,vitamin eksiklikleri sonucu pek çok hastalık ortaya çıkar.Bu dini ayin tarzı oruçlar göründüğü kadar masum değildir !
O kişiler zaten bunu doktor olmasa bile vücudunda duyduğu rahatsızlıklardan anlıyorlardı fakat buna rağmen devam ediyorlardı.
40 yıl boyunca aynı mesleği yapmakla,40 kıl boyunca ilahi düşünceyle aynı işi yapmak arasında fark vardır.
Hiçbir diyetisyen size kaslarınızın eriyeceği vücut sağlığınızı bozacak bir diyet vermez.
Bir insanın günlük protein ihtiyacını alması için her öğün protein içerikli besinler alması gerek süt et yumurta vb. bunlarda sadece protein yoktur aynı zamanda önemli vitaminlerde vardır.B12 eksikliğinde sinir hastalıklarıda ortaya çıkmaktadır.

Dediğim gibi mazoşistliği bir kişilik sorunu olarak bile kabul etmeyişiniz çok tehlikeli bir yaklaşımdır.

Neva 24-07-2012 03:29

Alıntı:

Sayokan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445545)
Bakın o oruçları normal görmeniz büyük bir tehlikedir,diyorumki insanın alması gereken günlük protein miktarı vardır.Tahıl genel olarak karbonhidrat ihtiyacınızı karşılar vücudunuzu vitamin, protein vb. önemli ana faktörlerden mahrum bırakmak mazoşistliktir.Bunun sonucunda çok ciddi sağlık problemleri ortaya çıkar,vücudunuzdaki kaslar erir,vitamin eksiklikleri sonucu pek çok hastalık ortaya çıkar.Bu dini ayin tarzı oruçlar göründüğü kadar masum değildir !
O kişiler zaten bunu doktor olmasa bile vücudunda duyduğu rahatsızlıklardan anlıyorlardı fakat buna rağmen devam ediyorlardı.
40 yıl boyunca aynı mesleği yapmakla,40 kıl boyunca ilahi düşünceyle aynı işi yapmak arasında fark vardır.
Hiçbir diyetisyen size kaslarınızın eriyeceği vücut sağlığınızı bozacak bir diyet vermez.
Bir insanın günlük protein ihtiyacını alması için her öğün protein içerikli besinler alması gerek süt et yumurta vb. bunlarda sadece protein yoktur aynı zamanda önemli vitaminlerde vardır.B12 eksikliğinde sinir hastalıklarıda ortaya çıkmaktadır.

Dediğim gibi mazoşistliği bir kişilik sorunu olarak bile kabul etmeyişiniz çok tehlikeli bir yaklaşımdır.

Siz o proteinleri, tahillari, diyetleri vs. bilmeyenlere anlatirsiniz.

Partnerinin onunde iki buklum olup, kendini kamcilatan adam'in niye tehlikelidir?

Hani sizin ahlak degerleriniz yoktu? :)

Sayokan 24-07-2012 03:36

Alıntı:

Neva´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445693)
Siz o proteinleri, tahillari, diyetleri vs. bilmeyenlere anlatirsiniz.

Partnerinin onunde iki buklum olup, kendini kamcilatan adam'in niye tehlikelidir?

Hani sizin ahlak degerleriniz yoktu? :)

Bunun ahlakla alakası var mı?Mazoşistlik bir hastalıktır.

Beslenme üzerine bilgisiz olduğunuz belli, yoksa sadece tahıl ve zeytinle beslenilir demezdiniz.

Neva 24-07-2012 03:39

Alıntı:

Sayokan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445695)
Bunun ahlakla alakası var mı?Mazoşistlik bir hastalıktır.

Beslenme üzerine bilgisiz olduğunuz belli, yoksa sadece tahıl ve zeytinle beslenilir demezdiniz.

Kullandiginiz kavramlarin icerigi ogrenmeniz gerekiyor once.

O kadar aydinlattiniz ki beslenme uzerine ne kadar tesekkur etsek azdir.

Yunus Emre'nin ruh hastasi oldugunu, beslenme uzerinden aciklama cabasi takdire sayandir.

Sesli 24-07-2012 20:45

Sayın Neva,

Bu forumu ben insanlara aşağılayıcı söylemlerden kaçınan bir forum diye biliyordum. Ve bu ülkenin kültürüne kaynaklık etmiş olan kişileri de bu katkıları nedeniyle saygı duyulması gerekenler olarak bilmekteyim.

Ancak burada saygısızlığı düşüncesizlik olarak algılayamayan üyelerin de bulunması nedeniyle hayret içinde kaldım.

Eleştiride bulunmanın, herhangi bir kimsenin eylemlerinin topluma karşı ne denli olumsuz olduklarını ortaya koyarak, o kişinin kişiliğine hiç bir şekilde değinmeksizin, gerçeklerin sergilenmesi olarak bilmekteyim.

Ancak bu bilgi, demek ki her üyemizde bu şekilde yer etmemiş. Eleştiri adı altında kişileri aşağılamaya yönelik söylemleri burada bir maharet sananları açıkça kınamaktayım. Ve bu tarzdaki üyelerin daha bu yanlışları üzerinde devam etmeleri ve idarecilerin de bu kişilerin bu olumsuz ve saygısız tutumlarını devam etmesine izin verircesine yazılarını asmalarına ses çıkartmamalarını esefle karşılamaktayım.

Mevlana Celaleddin RUMİ'yi kimsenin sevmek zorunluluğu yoktur. Ancak bu kişiye bilmeden eserlerini okumadan abuk subuk, aşağılayıcı sözler etmesi de hiç kendini bilen bir kişiye yakışmaz diye düşünmekteyim.

YUNUS EMRE ise HALK edebiyatımızın en başta gelen en eski ozanlarından olup, psikoloji bilimine de, pek çok literatürde, atıflarda bulunulması nedeniyle çok eski devirlerde hizmeti olan bir büyük insan olarak tanıyor ve biliyoruz. Liseyi 1958 yılında bitirdim. Bizim edebiyat derslerimizde bize öğretilenler böyleydi.Şimdi değişmiş mi acaba?

Şimdi bazı kişilerin bilgisizlikleri ile, yok odaya kapanıyordu, yok akıl hastasıydı gibi havsalasından atışlar yaparak, terbiye sınırlarını aşmasına burada izin verilmeyeceğine inanmaktayım. Yaşamında Mesnevi okumamış, ondan bundan duyduklarını gerçek sanmış kişilerin RUMİ'ye hakaret edecek kadar
böylesi boş ve aşağılayıcı söylemlerde bulunacağını bilemezdim. Onu da görmüş oldum.

Özgürlük demek, istediğimiz anda istediğimiz tarzda insanları aşağılayıcı söylemlerde bulunmak demek değildir. Bu saygısızlık odaklarının bu gerçeği öğrenmesinden yanayım.

Sevmediklerimize de saygılı olmak durumundayız.

Bu nedenle idareci arkadaşların bu konularda daha dikkatli olması gerektiğini burada bir defa da açıkça belirtmekte fayda görmekteyim.

Selam ve saygılarımla,

Olimpiyat 24-07-2012 23:03

Alıntı:

Sesli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445826)
. Liseyi 1958 yılında bitirdim. Bizim edebiyat derslerimizde bize öğretilenler böyleydi.Şimdi değişmiş mi acaba?

Sayın Sesli, konu dışı olacak ama keşke en başta bilseydik yaşınızı.

En azından kendi adıma konuşuyorum sizi 20-30 yaşlarında birisi sandığım için üslubumda ona göre oldu hep.

Neyse çok çok pardon, en derin saygılarımla.

Neva 24-07-2012 23:15

Sayin Sesli ;

Herkes herseyi koklu sekilde bilemez. Bu dogaldir. Ona bir sekilde izah edilir.

Kuskusuz birileri birseyleri sevmek zorunda degil, ama insan bilincaltinda bilmedigi seye dusmanlik besler.

Bizler bu konuda dikkatle izliyoruz zaten, ama kuskusuz gozden kacirdiklarimiz da olabiliyor(yasam, is vs.), bu durumda da uyelerimizden raporlamalarini istiyoruz, ancak sizler malum(forumun farkli bir bolumunde ele alindigindan) bircok seyi gorememektesiniz. Arkadasimiz kendi istegiyle, aramizdan ayrildi. Duyurular bolumunde gorebilirsiniz.

Mesnevi'yi hayatinda hic okumamis biri, zaten onun epik oldugunu bilemez. Kopyala, yapistirla Mesnevi curutulmez yani. Epikler kendine has dil ve anlatim ozellikleri tasir.

Kaldi ki hakkini vermek gerekir Mevlana saglam sekilde ironi yapar. Ancak ironisi agirdir, okundugunda zor anlasilir.

Evet sitedeki bir kisim uyemiz benzer donemlerin jenerasyonudur, yas araligi olarak. Mesela sevgili Vartor sizden kucuktu hatirladigim kadariyla(tanisma basliginiz)

Idareci kadrosu da benzerdir. Bir kismi belli bir yas araligina sahip insanlardir. Bu yuzden insanlarin fikirlerini sonuna degin soylemesini destekliyoruz, (elestirilerimizi de mumkun mertebe altini doldurarak koyuyoruz ortaya), ancak elbetteki forum tuzugunu delik desik etmeyecek sekilde.

Mevlana'nin belli bir donemden beridir bilincli olarak kotulenip karalanmasi gerceginin altinda evrim temeline destek vermis bir baba dusunur olusudur. Evrim Darwin'den eskidir fikir olarak. Sanilanin aksine Darwin'le baslamaz yani.

Bakin dikkat edin, medyada cogunluk saglam evrim karsitlari elestirir Mevlana'yi. Bayindiroglu vs.

Kaldi ki insanlar escinsel oldugunu da ileri surebilir. Dusunce bu yani, engelleyemessiniz. Insan bilmedigi seye dusmanlik besler. Tu kaka ilan eder.

Anlayacaginiz bu tip adamlar(sairler, ozanlar, epikciler) her cagda kendini ayirip ortaya koyar, her caga hitap edecek adamlardir eserleriyle.

Ahlaksız 25-07-2012 00:06

Mevlana veya Yunus Emre gibi insanlar,insanların İslam'a ısındırılması yönünde müspet katkılar yaparlar..Bu tür insanların varlığı,radikal müslümanlar için çok iyi bir malzemedir..Hem bu insanlar sayesinde kişileri İslam'a ısındırırlar,hem de zaman zaman bu insanlara sataşarak kendilerini yüceltme yarışına girerler..Mesela Mevlana ''kadını dinle ama dediğinin tersini yap'' der,tıpkı Muhammed gibi..Muhammed'in burada ve farklı ortamlarda şizofren olduğu rahatlıkla söylenebilirken,neden Muhammed'le aynı üslubu kullanan Mevlana için şizofren kelimesini kullanamayalım?!
Ben bu tür insanların insanlığa Usame Bin Ladin'den daha çok zarar verdiğini düşünüyorum..Kitleler bu insanların İslam'ı farklı yorumlaması nedeniyle akın akın İslam'a geçtiler/geçiyorlar..O yüzden İslam'la alakası olan herkes benim gözümde birdir..
Tamam,çok büyük insan olabilirler ama hepsini toplasan bir Newton etmez...!
Bu insanları herkes çok abartıyor,iki şiir yazdı diye,iki laf etti diye bu insanların dokunulmaz oldukları söyleniyor..!
Böyle bir saçmalık yok..!

Usame bin Ladin'e içimden ne diyorsam,Yunus'a da/Mevlana'ya da aynısını diyorum..!

Neva 25-07-2012 03:39

Alıntı:

fthgzl79´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445873)
Mevlana veya Yunus Emre gibi insanlar,insanların İslam'a ısındırılması yönünde müspet katkılar yaparlar..

Sizin islama veya Muhammed'e tepkili olusunuz veya sevmeyisiniz, sanat anlaminda tarihi baglamaz. Ikisi ayri seylerdir.

Bir insan'a sizofren diyebilmek icin, oncelikle insanin kendine dair sizofren olup olmamasindan emin olmasi gerekir.

Akil yarikligi bulasici bir hastalik gibidir cunku.

Newton etmek zorunda degiller, ama bir evrim fikri cikiyor onlardan.

Evrimin babasi olan adamlardan bazilari, sadece inancli olduklari icin silkip atilamaz.

Newton inancsiz miydi?

Hristiyanlik tehlikesiz midir islamdan?

Olimpiyat 25-07-2012 09:49

Newton da hristiyanlar için önemli bir figür (Nasıl Mevlana müslümanlar için artı değerse)

Ahlaksız 25-07-2012 14:31

Alıntı:

Neva´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445912)
Sizin islama veya Muhammed'e tepkili olusunuz veya sevmeyisiniz, sanat anlaminda tarihi baglamaz. Ikisi ayri seylerdir.

Bir insan'a sizofren diyebilmek icin, oncelikle insanin kendine dair sizofren olup olmamasindan emin olmasi gerekir.

Akil yarikligi bulasici bir hastalik gibidir cunku.

Newton etmek zorunda degiller, ama bir evrim fikri cikiyor onlardan.

Evrimin babasi olan adamlardan bazilari, sadece inancli olduklari icin silkip atilamaz.

Newton inancsiz miydi?

Hristiyanlik tehlikesiz midir islamdan?

Alıntı:

Olimpiyat´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445948)
Newton da hristiyanlar için önemli bir figür (Nasıl Mevlana müslümanlar için artı değerse)

Mevlana eşek hikayesi anlatıyor,Yunus şiirle meşgul oluyor.
Newton ne yapmış?
Adını bilim/insanlık tarihine altın harflerle yazdırmış..
Newton'un inançlı veya inançsız olması önemli değil..Adam bilimde çığır açmış..
İslam aleminde Newton gibi birisi çıkmış mı?!

Olimpiyat 25-07-2012 14:36

İbni Sina 10 tane Newton eder.

Müslüman mıdır değil midir tartışılır tabi:)

Ahlaksız 25-07-2012 14:44

Alıntı:

Olimpiyat´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 446001)
İbni Sina 10 tane Newton eder.

Müslüman mıdır değil midir tartışılır tabi:)

İbni Sina veya El harezmi gibi isimler İslam Dünya'sının sembolleridirler ama kardeşim bir Newton çıkaramamıştır İslam Dünya'sı:)
Bir müddet İslam Dünya'sı bilimde ön sıralarda yer alsa da,devamlılığını sağlayamamıştır..

Sesli 25-07-2012 15:03

Eleştirinin adı aşağılama olmamalıdır.

Alıntı:

fthgzl79´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 445873)
Mevlana veya Yunus Emre gibi insanlar,insanların İslam'a ısındırılması yönünde müspet katkılar yaparlar..Bu tür insanların varlığı,radikal müslümanlar için çok iyi bir malzemedir..Hem bu insanlar sayesinde kişileri İslam'a ısındırırlar,hem de zaman zaman bu insanlara sataşarak kendilerini yüceltme yarışına girerler..Mesela Mevlana ''kadını dinle ama dediğinin tersini yap'' der,tıpkı Muhammed gibi..Muhammed'in burada ve farklı ortamlarda şizofren olduğu rahatlıkla söylenebilirken,neden Muhammed'le aynı üslubu kullanan Mevlana için şizofren kelimesini kullanamayalım?!
Ben bu tür insanların insanlığa Usame Bin Ladin'den daha çok zarar verdiğini düşünüyorum..Kitleler bu insanların İslam'ı farklı yorumlaması nedeniyle akın akın İslam'a geçtiler/geçiyorlar..O yüzden İslam'la alakası olan herkes benim gözümde birdir..
Tamam,çok büyük insan olabilirler ama hepsini toplasan bir Newton etmez...!
Bu insanları herkes çok abartıyor,iki şiir yazdı diye,iki laf etti diye bu insanların dokunulmaz oldukları söyleniyor..!
Böyle bir saçmalık yok..!

Usame bin Ladin'e içimden ne diyorsam,Yunus'a da/Mevlana'ya da aynısını diyorum..!

Sevgili Fthgzl,

Konumuz anladığım kadarıyle YUNUS EMRE veya MEVLANA'nın dokunulmaz olması değil. Dokunmanızda fayda dahi görürüm. Ancak nasıl dokunduğunuza bakmak da İNSANLIK GÖREVİ. Yani kişileri eleştireceksiniz. Bu eleştiriyi yaparken de, salt o kişilerin eylemlerini, ve edimlerini sergileyerek ve o işlerin neden olumsuz ve topluma zarar verdiklerini tek, tek sıralamak kaydiyle...

Ancak bir kişiyi dünya görüşü veya düşünceleri nedeniyle kendimizden farklı olarak görmek ve de bu nedenle o kişiye nefret duymak bir yana, hiç bir şekilde kişinin yanlışlarını sergilemeksizin, tutup da o kişiye pislikler atmak, ve o kişinin eserlerinden tek satır okumadan, okişiye aşağılayıcı söylemlerde bulunmak insani ölçülere sığmaz diye bilmekteyim. Eğer siz sığdığı düşüncesindeyseniz, onu da tartışmaya açığım.

YUNUS EMRE'nin bu topraklar üzerindeki insanlara ne gibi kötü bir davranış ve edimi varsa, ortaya koyarsınız. Ve biz de onu insani ölçülerde tartışırız. Ancak,
YUNUS EMRE gibi, HALK EDEBİYATIMIZDAKİ bir ozana düşmanca davranmanın nedenini bence kişi kendi psikolojik düzensizliğinde ararsa daha gerçekçi olur diye düşünmekteyim.

Selam ve sevgilerimle,

NOT: dikkatimi çeken bir yanlış bilginizi de düzeltmekten yanayım, bazı yerlerde, kişileri ŞİZOFREN olmakla nitelemektesiniz. Ancak bu ruhsal rahatsızlığın manasını pek bildiğinizi sanmıyorum.

ŞİZOFRENİ'de bir kişilik bölünmesi bir bilinç yarılması söz konusudur.
Eğer aynı kişi bir yerde kendini AHMET, diğer bir yerde ise HASAN veya, Tahir diye tanıtıyor ve o kişiliklere giriyorsa, bu kişinin bir ŞİZOFREN olma durumundan söz edilebilir. Ancak bunu da tıp otoritelerine bırakmak en doğru olanıdır. yoksa her nefret ettiğimiz kişiye biz uyduruk bir tazda ve de yetkimiz olmadan ŞİZOFREN dersek, bu bizim bilgi eksikliğimizin bir göstergesi olmaktan öte bir gerçeklik taşımaz.

Olimpiyat 25-07-2012 15:19

Alıntı:

fthgzl79´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 446005)
İbni Sina veya El harezmi gibi isimler İslam Dünya'sının sembolleridirler ama kardeşim bir Newton çıkaramamıştır İslam Dünya'sı:)
Bir müddet İslam Dünya'sı bilimde ön sıralarda yer alsa da,devamlılığını sağlayamamıştır..

Mevlana yı tekrar tekrar okumanı -naçizane- tavsiye ederim.Büyük bir düşünürdür.
İnan ki, çok şey katacaktır. (Gerçi Mevlana ya atfedilen şeyleri gerçekten O mu yazmış bilmiyorum, bazıları ona ait olmayan kısımlar olduğunu söyler. ama Mevlana ya aitse eğer, bence hafife alma.)

Ahlaksız 25-07-2012 17:48

Alıntı:

Sesli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 446010)
Sevgili Fthgzl,

Konumuz anladığım kadarıyle YUNUS EMRE veya MEVLANA'nın dokunulmaz olması değil. Dokunmanızda fayda dahi görürüm. Ancak nasıl dokunduğunuza bakmak da İNSANLIK GÖREVİ. Yani kişileri eleştireceksiniz. Bu eleştiriyi yaparken de, salt o kişilerin eylemlerini, ve edimlerini sergileyerek ve o işlerin neden olumsuz ve topluma zarar verdiklerini tek, tek sıralamak kaydiyle...

Ancak bir kişiyi dünya görüşü veya düşünceleri nedeniyle kendimizden farklı olarak görmek ve de bu nedenle o kişiye nefret duymak bir yana, hiç bir şekilde kişinin yanlışlarını sergilemeksizin, tutup da o kişiye pislikler atmak, ve o kişinin eserlerinden tek satır okumadan, okişiye aşağılayıcı söylemlerde bulunmak insani ölçülere sığmaz diye bilmekteyim. Eğer siz sığdığı düşüncesindeyseniz, onu da tartışmaya açığım.

YUNUS EMRE'nin bu topraklar üzerindeki insanlara ne gibi kötü bir davranış ve edimi varsa, ortaya koyarsınız. Ve biz de onu insani ölçülerde tartışırız. Ancak,
YUNUS EMRE gibi, HALK EDEBİYATIMIZDAKİ bir ozana düşmanca davranmanın nedenini bence kişi kendi psikolojik düzensizliğinde ararsa daha gerçekçi olur diye düşünmekteyim.

Selam ve sevgilerimle,

NOT: dikkatimi çeken bir yanlış bilginizi de düzeltmekten yanayım, bazı yerlerde, kişileri ŞİZOFREN olmakla nitelemektesiniz. Ancak bu ruhsal rahatsızlığın manasını pek bildiğinizi sanmıyorum.

ŞİZOFRENİ'de bir kişilik bölünmesi bir bilinç yarılması söz konusudur.
Eğer aynı kişi bir yerde kendini AHMET, diğer bir yerde ise HASAN veya, Tahir diye tanıtıyor ve o kişiliklere giriyorsa, bu kişinin bir ŞİZOFREN olma durumundan söz edilebilir. Ancak bunu da tıp otoritelerine bırakmak en doğru olanıdır. yoksa her nefret ettiğimiz kişiye biz uyduruk bir tazda ve de yetkimiz olmadan ŞİZOFREN dersek, bu bizim bilgi eksikliğimizin bir göstergesi olmaktan öte bir gerçeklik taşımaz.

Sayın sesli abicim;öncelikle şu şizofreni konusunda yanıldığınızı söyleyim..Şizofreni ile kişilik bölünmesini karıştırıyorsunuz..Şizofreniye tutulan kişi,olmayan bir şeyi var kabul eder..Bir yerde Ahmet,başka bir yerde Mehmet olmaz..
Gayem Yunus'a ya da Mevlana'ya pislik atmak değil,bilakis bu tür insnaların İslam'a çok büyük faydalarını olduğunu söylemektir..Benim gibi İslam düşmanları kişilerde,bu kişilerin karşısında yer almalıdır..İslam'ı sevdiren insanlar,İslam düşmanları insanların cephesinde yer alırlar,yanlarında değil..!
Ben İslam'a her yönüyle muhalifsem,Yunus'a da/Mevlana'ya da muhalif olmak zorundayım..Ama sizler hem kafir olalım,hem de müslümanların el üzerinde tuttukları isimlere laf söyletmeyelim gayesi içindesiniz..Bu açık bir çelişkidir..!
Kişinin bilmediği konularda fikir söylememesi gerektiğini bende tasdiklerim ama fikir edinmek için ciltler dolusu saçma hikayeleri okumaya da gerek yoktur..Mevlana kadını dinleyin ama dediğinin tersini yapın diyorsa,ben bu Mevlana'nın kitabını filan okumam abicim..Bu insan kadın düşmanıdır..Bu çok barizdir..
Kuran'da kesin/parçalayın/kırbaçlayın veya öldürün kelimelerini gören birisi Kuran hakkında bir fikir edinebilirse;ben de Mesnevi'deki kadına düşmanlıkla ilgili yazılmış cümleleri gördüğüm için Mevlana ile ilgili birşeyler söyleyebilirim..!

Alıntı:

Olimpiyat´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 446013)
Mevlana yı tekrar tekrar okumanı -naçizane- tavsiye ederim.Büyük bir düşünürdür.
İnan ki, çok şey katacaktır. (Gerçi Mevlana ya atfedilen şeyleri gerçekten O mu yazmış bilmiyorum, bazıları ona ait olmayan kısımlar olduğunu söyler. ama Mevlana ya aitse eğer, bence hafife alma.)

Sayın olimpiyat;düşünürlüğü kendine bu insanın..Yeterince düşünememiş ki müslüman olarak göçüp gitmiş..!

Bir de şu var ki;Mevlana eğer düşünür biri olsaydı Konya'da bu kadar koyun olmazdı..Kendi çevresine faydası olmayan Mevlana'nın insanlığa hiçbir faydası olmamıştır/olamaz!

Yergin 25-07-2012 19:33

Alıntı:

fthgzl79´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 446049)
Bir de şu var ki;Mevlana eğer düşünür biri olsaydı Konya'da bu kadar koyun olmazdı..Kendi çevresine faydası olmayan Mevlana'nın insanlığa hiçbir faydası olmamıştır/olamaz!

Bence sizin Mevlana'ya karşı kızgınlığınızın başka bir sebebi var. Siz Konya'lıydınız değil mi?

Ahlaksız 25-07-2012 19:36

Alıntı:

Yergin´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 446062)
Bence sizin Mevlana'ya karşı kızgınlığınızın başka bir sebebi var. Siz Konya'lıydınız değil mi?

:nod:
Doğma/büyüme Konya'lıyım..Mevlana'nın rezil ili,rezil..!

Neva 25-07-2012 22:07

Alıntı:

fthgzl79´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 446000)
Mevlana eşek hikayesi anlatıyor,Yunus şiirle meşgul oluyor.
Newton ne yapmış?
Adını bilim/insanlık tarihine altın harflerle yazdırmış..
Newton'un inançlı veya inançsız olması önemli değil..Adam bilimde çığır açmış..
İslam aleminde Newton gibi birisi çıkmış mı?!

Herkes bilim yapmak zorunda degil ki...? Oyle bir kural mi var?

Sanat'i mi kucumsuyorsunuz?

Konuyu farkli mecraya cekmeye gerek yok, islam bolumunde sordugunuz sorunun islendigi baslik mevcut.

Ahlaksız 25-07-2012 22:36

Alıntı:

Neva´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 446073)
Herkes bilim yapmak zorunda degil ki...? Oyle bir kural mi var?

Sanat'i mi kucumsuyorsunuz?

Konuyu farkli mecraya cekmeye gerek yok, islam bolumunde sordugunuz sorunun islendigi baslik mevcut.

Sanatı neden küçümseyim sayın Neva?
Meram'ımı anlatamıyorum sanırım..

Sesli 26-07-2012 00:17

Alıntı:

fthgzl79´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 446049)
Sayın sesli abicim;öncelikle şu şizofreni konusunda yanıldığınızı söyleyim..Şizofreni ile kişilik bölünmesini karıştırıyorsunuz..Şizofreniye tutulan kişi,olmayan bir şeyi var kabul eder..Bir yerde Ahmet,başka bir yerde Mehmet olmaz..
Gayem Yunus'a ya da Mevlana'ya pislik atmak değil,bilakis bu tür insnaların İslam'a çok büyük faydalarını olduğunu söylemektir..Benim gibi İslam düşmanları kişilerde,bu kişilerin karşısında yer almalıdır..İslam'ı sevdiren insanlar,İslam düşmanları insanların cephesinde yer alırlar,yanlarında değil..!
Ben İslam'a her yönüyle muhalifsem,Yunus'a da/Mevlana'ya da muhalif olmak zorundayım..Ama sizler hem kafir olalım,hem de müslümanların el üzerinde tuttukları isimlere laf söyletmeyelim gayesi içindesiniz..Bu açık bir çelişkidir..!
Kişinin bilmediği konularda fikir söylememesi gerektiğini bende tasdiklerim ama fikir edinmek için ciltler dolusu saçma hikayeleri okumaya da gerek yoktur..Mevlana kadını dinleyin ama dediğinin tersini yapın diyorsa,ben bu Mevlana'nın kitabını filan okumam abicim..Bu insan kadın düşmanıdır..Bu çok barizdir..
Kuran'da kesin/parçalayın/kırbaçlayın veya öldürün kelimelerini gören birisi Kuran hakkında bir fikir edinebilirse;ben de Mesnevi'deki kadına düşmanlıkla ilgili yazılmış cümleleri gördüğüm için Mevlana ile ilgili birşeyler söyleyebilirim..!

Sevgili Fthgzl,

Ben gerçeğin yanında olmaya çalışmaktayım. Bu nedenle ŞİZOFRENi denilince,
psikiyatride de, bu hastalık için eskiden kabul edilen belirtilerin bugün pek kabul görmediğini ve bu bakımdan, ŞİZOFRENİ denilen rahatsızlığın bugün için daha geniş bir alana yayılmış olduğunu kabul etmek durumundayım.

Konunun bir uzmanından bu rahatsızlığı öğrenmemiz belki daha öğretici olabilir;
__________________________________________________ ___

http://www.gonulerdal.com/sizofreni.html

Size önerim, hiçbir öğretiye düşman olmamanızdır. Düşman olarak ancak düşmanlar kazanırız. Sizin isteminiz düşman kazanmak olmasa gerek diye düşünmekteyim.

Bir de bu nefret ettiğiniz kişilerin eserlerini okursanız, onların İslam ile ilgilerinin olmadığını, ancak zamanları itibariyle her konuyu açıkça anlatmak gibi bir lükse sahip olamadıklarını da öğrenirsiniz.

Mevlana'nın kadın konusundaki düşüncelerini beğenmemeniz çok normaldir. Ancak o devirlerde kadınlara değer veren kişileri de burada anmanız gerekir diye düşünmekteyim. Mesela Yahudilerin kadın peygamberleri varken neden bu İslama geçememiş? Sizin gibi dinsel konulara ilgi duyan bir kişinin meselelere bir de bu taraftan bakmasını isterdim.

Ancak MEVLANA müzik ve dansı ilahi bir olgu olarak görmekteydi. İslamda müzik ve dansa yer var mı? Lütfen 6 cilt olan Mesneviyi okuyun ki yanlışlardan arınabilesiniz. Müslümanların büyük bir kesimi MEVLANA'yı sizden daha çok nefretle anmaktadır. Bu konuları bilmeniz gerek diye bu kişiyi okumanızı hararetle öneririm.

YUNUS EMRE ise öylebir ozandır ki, şiirlerini TÜRKÇE yazacak kadar Türkçeyi seven biri. Yani mensubu olduğu toplumu aşağı görmeden, o dilde yazan biri.
Pek çok uyduruk YUNUS EMRE şiiri vardır. Mezarlarının çokluğu da ayrı bir konuyu sergiler. Ona benzemek isteyenler, uyduruk şiirler yazmış ve bu şiirlerde PEYGAMBERİ övmüşlerdir. Gerçekte YUNUS İslamla pek ilgili değildi. Çünkü o daha çok Bektaşi veya ALEVİ inancına yakındı.

BENİ BENDE DEMEN, BEN BENDE DEĞİLİM, BİR BEN VARDIR BENDE BENDEN İÇERÜ dizeleri açıkça bu kişinin KULLUĞU kabul etmeyip içindeki İÇ BENİ ne denli algıladığının açık bir göstergesidir. İÇ BEN denilense SAF BİLİNÇ olup düşünce ve duygulardan aridir. Yani bizim gerçek doğamızın ne olduğunu açıkça belirten bu insan sadece sevgi yüklüdür.

Sevecenlik beğenmediğimiz kişilere de saygılı olmak demektir. Ben böyle düşünüyorum. Ve bu insanı çok rahatlatan bir düşünce. Size de önermeme lütfen izin verin.

Sevecenlikle,

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:10 .