Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   İslam Dinine Göre Allah Nerededir? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=3098)

walla 12-11-2006 02:27

İslam Dinine Göre Allah Nerededir?

Evet, Kurana veya Hadislere veya Peygambere veya İslam Felsefesine göre Allah nerdedir?
Bu soruyu sadece Müslüman kardeşlere soruyorum. Bilen varsa söylesin...

Not: Burada Allah varmı yokmu tartışmayalım sadece var olduğu varsayımına göre nerede olduğunu ortaya çıkaralım. Teşekkürler.

walla 03-12-2006 03:39

Re: İslam Dinine Göre Allah Nerededir?

Sevgili islamcı kardeşler. Allah nerdedir.
20 gündür bir müslüman kardeş allah nerde cevap verememiş...

dolfen 03-12-2006 09:54

bilseler söyleyeceker ama nerde oldugu muamma...........

walla 04-12-2006 17:47

Allahın nerede olduğunu bilen yokmu?
Yoksa yoksa yoksa, aman allahım *Allah yokmu.
Allah var diyorsanız onun nerede olduğunuda biliyorsunuzdur. Allahın nerde olduğunu bilmiyorsanız nasıl ona inanıyorsunuz.?

04-12-2006 18:01

Bektaşi dedesi birgün "nasıl olduysa" camide vaaz dinliyormuş, hoca da bu konuyu işliyor ve diyor ki:

Allah ne yerdedir, ne göktedir, ne havadadır, ne sudadır.....

Dede dayanamamış lafa karışmış ve demiş ki:

Hoca efendi sen şuna yok diyeceksin ama dilin varmıyor.

Bilinen fıkradır ama yeri gelmişken hatırlatayım dedim.

everest 04-12-2006 20:15

sevgili walla tanrı kendisinin nerede olduğunu gizlemiş ayetlerinde bildirmemiş yalnızca bu konuda bir hadis var küçük bir cocuk peygambere tanrının nerede olduğunu soruyor peygamberde işaret parmağını kaldırarak göğü işaret ediyor cocuk işte saflığıyla bu soruyla peygamberi zora sokmuş islamcılar yokarda diyorlar ama mekan belirtmiyorlar

yenidendogus 05-12-2006 00:26

bizim mahallede oturuyo :D

kuvvaci 05-12-2006 09:24

Bizim ki sizin mahalledekini döver :D

Valla dostum nerde olmasından daha ziyade beni yaptıkları daha çok ilgilendiriyor. Tabiki bide yapacakları gerçi yaptıkları yapacaklarının teminatıdır ama umut dünyası bu dünya ben yinede kendi adıma umutluyum

hiramusta 05-12-2006 11:03

Aşkın olana aşkın olmayan bir mekanda yer gösteremezsiniz.Yani sınırsız olan Allah'ın sınırları olan kainatta bir yeri olmaktan münezzehtir.Bu zahir anlamdır.Batınen ise Allah,Mü'minlerin gönlündedir.Bize şah damarımızdan daha yakındır.

ilgee 05-12-2006 11:24

Sayın walla,
Hemen şöyle bir soruda akla gelebilir. Siz bana Allah'ın olmadığı yeri gösterin??? *(Olmadığını varsayarak -varmı/yokmu tartışmasına girmeden-)

DreiMalAli 05-12-2006 12:19

Benim oturduğum evde yok sayın ilgee.
İş yerinde de gözüme çarpmadı.
Geçtiğim yollarda da göremedim şimdiye dek.
Şah damarım hangi organ oluyor bilmiyorum. Ama o organ ile benim arama henüz bir yabancı madde girmediğinden eminim.

Ona ait olduğu iddia edilen kitapın bir yerinde; Dünyadaki işler ona 1000 senede ulaşır, diğeri bir yerinde ise; 50 000 senede ulaşır gibi ifadeler vardı. Ciddiye alır ve bunlardan birisinin doğru olduğunu kabul edersek "Allah Samanyolu galaksisinin içinde bir yerlerdedir" sonucu çıkar. Orada; sayısını unuttuğum melekler tarafından taşınan bir taht üzerindeymiş.

Sevgiler

DOĞU 05-12-2006 12:33

Nerde olduğunu bilen varsa banada bildirsin.

austuryaliyasin 05-12-2006 16:26

Nerdesin
AHHHH gönlüm hep seni ariyor neredesin sen!!!!!!! :D *:D

spartacus 05-12-2006 16:48

İslam Dinine Göre Allah Nerededir?

Heryerdedir ve böylelikle hiç bir yerde değildir.

ozgur_beyin 05-12-2006 17:11

sevgili hiramusta:
* * * söyleyeceklerimde kendi yorumum yoktur.sünni islama göre , şu iki
*görüş hakimdir .
* * * * * * * bir: kainat ALLAH tarafından yaratıldığı için,ALLAH'a kendi ya-
*rattığı mekanda bulunmaz. mekanı bilinmez
* * * * * * * iki. Allah , sidretul-munteha 'dadır,veya arş'tadır. ğaybı ancak
Allah bilir.
* * * * * *
* * * * * *Şeklindedir. bu iki fikir *üzerinde islam ilahiyatçıları bir fikir birliğine varamamıştır. Genellikle bu tür netameli konularda *pek tartışma
olmaz , çünkü küfre girmekten korkarlar.
* * * * * senin söylediğin batınilik(içsel) *zahirilik( açıklık) işin içinden çıkamamanın verdiği zorluğu aşma politikasının verdiği bir zorunluluktur.
* * * * *tabi imanlı bir mümin için,bunun bir zorluğu yoktur.

tewderi 05-12-2006 18:07

“Sonsuz bir varlık kendisini sınırlayacak mekanda ve zamanda bulunamaz. Öyleyse hiç bir yerde değildir, hiç bir yerde olmayan şey de yok demektir.,”

Victor Hugo

maddeoz 05-12-2006 18:34

Bununla ilgili İlhan Selçuk'un anlattığı bir Bektaşi fıkrası var, şöyle:
İşte Bektaşi bir gün camide vaaz dinlemektedir.
Hoca Allah'ın kainatın heryerinde olduğunu anlatmaya çalışmaktadır vaazda:
Allah, ne aşağıdadır, ne yukarıdadır.
Ne ötededir, ne beridedir.
Ne sağdadır, ne soldadır.
Ne ileridedir, ne geridedir, derken Bektaşı Hoca'nın lafına karışır:
"Şuna yok diyeceksin de demeye dilin varmıyor."
:)

K.C. 05-12-2006 18:45

madde kardeşim,
şıtıres içinde bulunduğumuz bu günlerde birkaç fıkra daha bekliyorum senden.
ama cafe'ye. :)
kahveler de benden olsun.

NedimYilmaz 06-12-2006 00:28

Nerede olduğu kişiye göre değişir;

İslamiyete göre heryerde

Budizme göre doğanın kendisi

Ateiste göre yok

Agnostik'e göre bilinemez.

Eski Türk dinlerine göre Gökte ve yerde

Daha eski Türk dinlerinde sadece yerde

Eski Greeklere (yunanlılara) göre Olimpos dağının üstünde

vs.

vs...

ilgee 06-12-2006 12:58

Sayın DreiMalAli,
Müslüman damarın asli kaynağı islamda Kur'an'ı referans göstererek meşrulaştırdığınız Allah'ın nerede olduğuna fiziksel bir değer yükleyemezsiniz. Nasıl ki akıl!! ve ruha!! yükleyemediğiniz gibi.. Akıl ve ruhu incelediğimizde çarpıcı bir delil teşkil edilebileceğini ( *Allah'ın nerede olduğuna dair) umut ediyorum.
Saygılarımla.

spartacus 06-12-2006 13:42

Bana göre, İslam dinine göre dendiği içinde ölçütü buradan oluşturur biraz köken ve kaynağa doğru yol alırsak, aslında göklerde bir yerde olduğunu görürürüz. Son tahlilde islam Yaratıcının her yerde olmasının onun bir kudreti olarak ifade ettiği için yer ve mekan sorunsalı doğmuş, onun göklerde tahtında oturduğu, somut yer belirtimine dönük doneler törpülenmek durumunda kalınmıştır.
Biz eğer bir yanıt bulacaksak, Batini etkiyide bir kenara bırakacak ve bu etkiyide bir törpü vesilesi olarak göreceksek törpü sonrasına değil, törpülenen şeyin ne olduğunada bakmak zorundayız.

Arabistan kabilelerinin ataları, MÖ 2000 ler ve buyana doğru, Tanrıları için taşlar dikmektedir, evveli ise, tüm kutsal tapınaklar kubbe yada üçgen olarak gökyüzünü betimler bir mimariye oturmaktadır.
Cami kubbeleri değil burada asıl ölçüt, Minarelerin gökyüzünde sonumlanma noktaları bizim için önemlidir, neresinden bakarsak bakalım, gökyüzünde bitiş noktası olarak üçgen görüntü oluşturur. Ne zamanın mimarisidir hangi etki ile girmiştir yada özünde varmıydı bu ayrı bir konu olmakla birlikte, Allah'ın kaynağı ve kökeninde olan EL(ataların Büyük İlahı, El-İlah) aynen Sümerlerin, Mısır ve Babil'in büyük tanrılarının olduğu yerde gökyüzünde, yıldızlarda yada ötelerde olduğuna dair ifade edilmişlerdir.
EL'in bir ilah olarak nerede olduğunun betimlendiği dönemler çok yakın bir tarih değil, kökeni MÖ 2000 lere kadar dayanır. O gökyüzündedir ve yeryüzünün hakimi, efendisidir(kralıdır), gökyüzündeki tahtında oturur, bu sebeble tüm kutsal adlandırmalara EFENDİ olarak yerleşmesinin en önemli nedenlerinden biriside taht ve gök ve yeryüzü hakimiyeti sorunsalından kaynaklıdır.
Bu sorunsalda peki bu taht nerededir sorusuna cevap gökyüzü olarak gelmekte ve o dönemler, yukarısı gök aşağısı ise yerlerdir şeklinde betimlendiği içinde, ifadelerde gökyüzü yerine o yukarıdadır, tependen baksın gibi kelimelerede etken olmuşlardır.

Her yerde olan hiç bir yerde değildir, asıl ölçüt buradan ele alınacak ise, o halde eğer İslama göre her yerde ise bu onun hiç bir yerde olduğunuda gösterir. O'nun her yerde olduğu yönündeki basit mantık kadar O'nun böylelikle hiç bir yerde olamayacağı mantığındaki basitlik arasında hiç bir özel fark yada zorlama yoktur.

stranger 06-12-2006 21:58

Sayın Hiramusta
Aşkın olana aşkın olmayan bir mekanda yer gösteremezsiniz.Yani sınırsız olan Allah'ın sınırları olan kainatta bir yeri olmaktan münezzehtir.Bu zahir anlamdır.Batınen ise Allah,Mü'minlerin gönlündedir.Bize şah damarımızdan daha yakındır.
dedinki Allah sınırsızdır. Yanlış anladınız dememem için tekrar soruyorum Allah sınırsız mı?

DreiMalAli 07-12-2006 01:28

Sayın ilgee
Ben ölçüp biçilmesi mümkün olmayan şeyleri gereksiz bulurum. Yok sayarım. Allah ve ruhda bunlara dahil. Bundan dolayıda benim evde vs. Allah yok demiştim.
Nerede olduğu tahminimi yaparkende özellikle belirtmiştim, ona ait olduğu iddia edilen kitapta yazılanları ciddiye alır ve bunlardan birisinin doğru olduğunu kabul edersek diye.

Yanlış anlamışsınız. Allah'ı meşrulaştırmış değilim. Olmayan bir şeyi meşrulaştırmak gibi bir niyetim yoktu. Çarpıcı delillerinizle mutlu olmanız ümidiyle.

Sevgiler

anarko 07-12-2006 01:55

Tasavvufa göre tanrı, evren ve ötesinde her ne varsa bütünüyle tek bir varlıktır. yani bilinen veya bilinmeyen her şey bir bütün olarak tanrıdır.
Kant bilmem kaç önermede tanrıyı ispat etmişti de her şey tanrının bir parçası olarak çıkmıştı onun gibi bir şey
Bu konuya tekrar bakayım unutmuşum yav

walla 07-12-2006 03:10

Kesin bir yeri yokmu bu Allahın, kimine göre şurda kimine göre burda olmaz. Maden varlığına inanıyorsanız nerede olduğunuda söyleyin. Kesin ve net cevap istiyorum.
Allah var veya yok bunuda tartışmıyoruz. Allahın var olduğunu var sayıyoruz ona göre cevap istiyorum. (gerçi benim için Allah yok)

vartor 07-12-2006 08:09

Dogmadan once, hepimiz neredeydik ise o da oradadir. Yokluk ulkesinde.

walla 07-12-2006 20:26

Sevgili *İnançlı kardeşler,
Ayetlerde Allahın nerde ve nasıl bir *şey üzerinde olduğu yazıyor. cevap vermeyecekmisiniz. Biliyorum cevap vermeyeceksiniz çünkü kurana göre Allahın nerede olduğu size görede *saçma sapan geliyor ama diliniz bunu söylemeye varmıyor değilmi... * :twisted: *:twisted: *:twisted:

07-12-2006 22:46

Sayın walla,

Neden sürekli Allahın var olmadığına inandığınızı vurgulama ihtiyacı hissediyorsunuz? Birilerinin çıkıp size Allahın varlığını ispat etmesi beklentisi içinde misiniz? Biliyorsunuz ki bunu ne inançlılar, ne de inançsızlar yapamazlar. Karar sizindir. Bence verdiğiniz kararın sorumluluğunu yüklenme zamanı da gelmemiş mi? Yazılarınızın çoğunu okudum. Sizde dinlerden arınmış bir olgun insandan çok babasına isyan etmiş ve onay bekleyen bir çocuk psikolojisi görüyorum. Gerçi ben psikolg değilim (uzmanlık alanımı bilseniz gülmekten yerlere yatarsınız) ama ben bile bu tanıyı koyabiliyorum.

walla 07-12-2006 23:02

Sevgili Yfln
Konu başlığını okumadınız sanırım. İstersen sizin için ve televizyonlarını yeni açan arkadaşlar için tekrar edeyim.

Evet, Kurana veya Hadislere veya Peygambere veya İslam Felsefesine göre Allah nerdedir?
Bu soruyu sadece Müslüman kardeşlere soruyorum. Bilen varsa söylesin...

Not: Burada Allah varmı yokmu tartışmayalım sadece var olduğu varsayımına göre nerede olduğunu ortaya çıkaralım. Teşekkürler.

walla 07-12-2006 23:05

Ve Kuran değişmediğine göre Allahın nerde olduğu konusunda bir tek yer olmalıdır. Cevap tek olmalıdır.

merakli 07-12-2006 23:06

walla,

sonsuzun sonu nerdedir?

yokluk tam olarak nedir?

hayal ettiğimiz şeyler bir var mıdır?

mutlak manada varlık ve yokluk nedir?

walla 07-12-2006 23:46

Allah Kuranda oku diyor, sizden mantıklı bir cevap yok, ben biraz yardımcı olayım. *Ama Allahın kurandaki ayetlerini (aşagıdakileri) okumadan geçmeyin

LÂK SÛRESİ
(2) Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı "alak" dan yarattı. *
ALÂK SÛRESİ
(3) oku! Senin Rabbin en cömert olandır. *
KEHF SÛRESİ
(27) Rabbinin kitabından sana vahyedileni oku. O'nun kelimelerini değiştirecek hiçbir kimse yoktur. O'ndan başka asla bir sığınak da bulamazsın. *
MERYEM SÛRESİ
(73) Âyetlerimiz kendilerine apaçık bir şekilde okunduğu zaman, inkar edenler, inananlara, "İki topluluktan hangisinin bulunduğu yer daha hayırlı meclis ve mahfili daha güzeldir?" dediler. *
HAC SÛRESİ
(72) Kendilerine âyetlerimiz açık açık okunduğu zaman o kafirlerin yüz ifadelerinden inkarlarını anlarsın. Neredeyse, kendilerine âyetlerimizi okuyanlara hışımla saldıracaklar. De ki: "Şimdi size bu durumdan daha beterini haber vereyim mi: Ateş... Allah onu kafirlere vaad etti. Ne kötü varış yeridir orası!" *
MÜ'MİNÛN SÛRESİ
(105) Allah, "Âyetlerim size okunuyordu da siz onları yalanlıyordunuz, değil mi?" der. *
NEML SÛRESİ
(92) De ki: "Bana ancak, bu beldenin (Mekke’nin); onu mukaddes kılan ve her şey kendisine ait olan Rabbine kulluk yapmam emredildi. Yine bana, müslümanlardan olmam ve Kur’an’ı okumam emredildi." Artık kim doğru yola girerse yalnız kendisi için girer. Kim de doğru yoldan saparsa de ki: "Ben ancak uyarıcılardanım."
KASAS SÛRESİ
(53) Kur'an kendilerine okunduğu zaman, "Ona inandık, şüphesiz o Rabbimizden gelen gerçektir. Şüphesiz biz ondan önce de müslümandık" derler. *
ANKEBÛT SÛRESİ
(51) Kendilerine okunan kitabı sana indirmiş olmamız onlara yetmedi mi?3 Şüphesiz bunda inanan bir kavim için bir rahmet ve bir öğüt vardır. *
HÂKKA SÛRESİ
(19) İşte o vakit, kitabı kendisine sağından verilen kimse der ki: "Gelin, kitabımı okuyun!" *

Okumak için yeteri kadar ikna ettik sanırım.
Şimdi neyi okuyacağız. Allah nerdeymiş, kurandan ayetler.
Öncelikle ARŞ nedir bunu bir açıklayalım
ARŞ:
Allahü teâlânın yarattığı en büyük varlık. Yedi kat göklerin ve kürsînin üstünde olup, halk (madde) âleminin sonu, emr (maddesizlik) âleminin başlangıcı. Arşullah, Arş-ı mecîd ve Arş-ı a'lâ da denir.
Âyet-i kerîmede meâlen buyruldu ki:
Allahü teâlâ, gökleri ve yeri altı günde yarattı. (Bundan evvel ise) Arş'ı su üzerinde idi. ( Hûd sûresi: 7)
Bu âyet-i kerîme, suyun, yerden ve göklerden önce yaratıldığını gösteriyor. Demek ki, Arş, yerin yapısında olmadığı gibi, göklerin yapısına da benzemez. Yere ve göke benzer tarafı yoktur. Ancak Arş, yerden ziyâde göklere benzer. Bunun için göklerden sayılmaktadır. (Ahmed Fârûkî)
Yedi sınıf kimseyi Allahü teâlâ hiç bir gölge bulunmayan günde, Arş'ın gölgesinde gölgelendirir: (Bu kimseler) Adâletli devlet başkanı, gençliğini ibâdetle geçiren, kalbi mescidlere bağlı olan, Allah rızâsı için birbirini sevip bir araya gelen ve bu sevgi ile ayrılan, güzel bir kadın kendini çağırdığı zaman; "Ben Allah'tan korkarım!" diyen, sağ elinin verdiği sadakayı, sol eli bilmeyecek şekilde gizli veren ve yalnız iken Allahü teâlâyı zikredince (anınca), Allah korkusundan ağlayan. (Hadîs-i şerîf-Buhârî, Müslim)
Arş-ı a'lâ, Allahü teâlânın şaşılacak mahlûklarından (yarattıklarından) biridir ve mahlûkların en şereflisidir. Her şeyden daha sâf ve nûrludur. (İmâm-ı Rabbânî)

Gelelim ilgili ayetlere;
A'RÂF SÛRESİ
(54) Şüphesiz sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan ve arş'a1 kurulan, geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan, güneşi, ayı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan Allah'tır. Dikkat edin, yaratmak da, emretmek de yalnız O'na mahsustur. Âlemlerin Rabbi olan Allah'ın şanı yücedir. *

TEVBE SÛRESİ
(129) Eğer yüz çevirirlerse de ki: "Bana Allah yeter. O'ndan başka hiçbir ilah yoktur. Ben ancak O'na tevekkül ettim. O, yüce arşın sahibidir." *

YÛNUS SÛRESİ
(3) Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan, sonra da arş'a2 kurulup işleri yerli yerince düzene koyan Allah'tır. O'nun izni olmaksızın, hiç kimse şefaatçı olamaz. İşte o, Rabbiniz Allah'tır. O halde O'na kulluk edin. Hâlâ düşünmüyor musunuz? *

ÛD SÛRESİ
(7) O, hanginizin amelinin daha güzel olacağı konusunda sizi imtihan için, henüz arş'ı su üstünde iken gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratandır. Böyle iken "Ölümden sonra şüphesiz diriltileceksiniz" desen, inkarcılar "Mutlaka bu apaçık bir büyüdür" derler. *

RA'D SÛRESİ
(2) Allah, gökleri gördüğünüz herhangi bir direk olmadan yükselten, sonra arş'a kurulan, güneşi ve ayı buyruğu altına alandır. Bunların hepsi belli bir zamana kadar akıp gitmektedir. O, her işi (hakkıyla) düzenler, yürütür, âyetleri ayrı ayrı açıklar ki Rabbinize kavuşacağınıza kesin olarak inanasınız. *

TÂ HÂ SÛRESİ
(5) Rahmân, arş'a kurulmuştur. *

ENBİYÂ SÛRESİ
(22) Eğer yerde ve gökte Allah'tan başka ilahlar olsaydı kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu. Demek ki, arş'ın Rabbi Allah onların nitelemelerinden uzaktır, yücedir. *

MÜ'MİNÛN SÛRESİ
(86) De ki: "Yedi kat göklerin Rabbi, büyük arş'ın Rabbi kimdir?" *

Bakın burada Arş=yedi kat gök demekmiş.

FURKÂN SÛRESİ
(59) Gökleri ve yeryüzünü ve ikisi arasındakileri altı gün içinde (altı evrede) yaratan sonra da arş'a4 kurulan Rahmân'dır. Sen bunu haberdar olana sor! *

NEML SÛRESİ
(26) Allah kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayandır. Büyük arş’ın Rabbidir.

ER SÛRESİ
(75) Melekleri de, Rablerini hamd ile tesbih edip yücelterek arş'ın etrafını kuşatmış halde görürsün. Artık kulların arasında adaletle hüküm verilmiş ve "Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur" denilmiştir. *

MÜ'MİN SÛRESİ
(7) arş'ı taşıyanlar ve onun çevresinde bulunanlar (melekler) Rablerini hamd ederek tespih ederler, O'na inanırlar ve inananlar için (şöyle diyerek) bağışlanma dilerler: "Ey Rabbimiz! Senin rahmetin ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. O halde tövbe eden ve senin yoluna uyanları bağışla ve onları cehennem azâbından koru." *

Hımmmm *Arş birde Taşınıyormuş, demekki maddesel bişey

ZUHRUF SÛRESİ
(82) Göklerin ve yerin Rabbi, arş'ın da Rabbi olan Allah, onların nitelendirmelerinden uzaktır. *

HÂKKA SÛRESİ
(17) Melekler onun kıyılarındadır. O gün Rabbinin arşını, bunların da üstünde sekiz taşıyıcı taşır. *

Hımmm, *Arşı taşıyanların sayısı sekizmiş...

BÜRÛC SÛRESİ
(15) arş'ın sahibidir, şanı yüce olandır. *

Evet. ARŞ yedi kat gökmü, Uzaymı, yada tüm evrenmi?

Allah Nerde Bilen Varmı?

walla 07-12-2006 23:54

Bir komik ayet.
RA'D SÛRESİ
(2) Allah, gökleri gördüğünüz herhangi bir direk olmadan yükselten, sonra arş'a kurulan, güneşi ve ayı buyruğu altına alandır. Bunların hepsi belli bir zamana kadar akıp gitmektedir. O, her işi (hakkıyla) düzenler, yürütür, âyetleri ayrı ayrı açıklar ki Rabbinize kavuşacağınıza kesin olarak inanasınız. *

Muhammed Gök'ü *bir kubbe yada çadır sanıyor. Hemde direksiz. * * * :twisted: *:twisted: *:twisted: *:twisted:

pante 07-12-2006 23:55

İslam'da Allah'ın yeri-mekanı anlayışı-inanışı panenteizmle hemen hemen aynıdır.
panenteizm Tanrı’yı soyut, mutlak ve değişmez gibi yönleriyle evrenin üstünde- evrene aşkın, somut, göreli ve değişen yönleri ile de evrenin içinde- evrene içkin görür. (Çift kutuplu Tanrı anlayışı)

İslam'da da hem yerde ve gökte her yerdedir, hem de evrenin sonu olan Arş-ı Ala'daki Sidret-ül Münteha'nın ötesindedir.

Yani, Tanrı somut olarak evrenin her zerresindedir, evrendir. Çünkü evren Tanrıdan oluşmuştur.
Soyut olarak ise evrenin dışındadır, fizikötesidir, yokluk alemindedir.
Tasavvufta da Tanrı'nın yerine böyle inanılır.

07-12-2006 23:55

Sevgili walla,

Sen müteşâbih âyetlerin peşine düşmüş, kalbinde eğrilik olan, fitne çıkarmak ve onu tevil etmek için uğraşan, bu kutsal kitabı kendi heva ve hevesin için tevil etme çabasında bir münafık, hatta müşriksin. Halbuki o ayetlerin tevilini ancak Allah bilir. Sen ilimde yüksek bir payeye erişmediğin için :Ona inandık, hepsi Rabbimiz tarafından demeyip Allah nerededir gibi sorular soruyorsun. Yukarılarda bir yerlede işte sana ne? Anlasan ne olacak? Cennetlik mi olacaksın? Tövbe tövbe. Milleti akşam akşam dinden çıkarmanın alemi nedir? Allah herşeyin en iyisini bilendir. Yer de gökler de onun mülküdür, nerede olayım diye sana mı soracaktı?

walla 08-12-2006 00:01

Sevgili yfln
1-) demogoji yapma
2-) Ayetlerin tevilini ancak allah bilirse kendine saklasın sana neden göndermiş.
3-) Allah yok demeye dilin varmıyormu yoksa ? *:twisted: *
4-) Kurandan ayetler ile fitne çıkıyorsa fitne olan ayetlerdir.
5-) Sen Teşbihi-beliğ yapıyorsun sevgili Ateist kardeş...

08-12-2006 00:08

Yok, kendimi müslüman kardeşlerin yerine koyup bir cevap vereyim dedim ama güzel olmamış mı :D

walla 08-12-2006 00:11

kendini ele verdin

08-12-2006 00:16

Baktım onlardan cevap gelmiyor, bari haklarını ben savunayım dedim. Nasıl olsa buna benzer birşeyler yazacaklardı.

walla 08-12-2006 00:18

Nasıl olsa buna benzer birşeyler yazacaklardı.
Büyük söze ne denir.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:01 .