![]() |
Türkiyede hangi dinin hakim olmasını isterdiniz
Size sorulsaydı Türkiyede islam yerine hangi dinin hakim olmasını isterdiniz.
Hristiyanlık Budizm Hinduizm |
İlla bir din olacaksa şıklar arasında en ehven olanı Budizm bence. Zira yayılmacı bir din değil. Kişisel gelişim dini gibi bir şey. Üstelik bilimsel gelişmelere daha kolay adapte olabileceğini düşünüyorum.
|
D Şıkkı, Tengricilik.
|
Alıntı:
Alıntı:
|
E/ şıkkı yokmu! Hiçbiri!
|
P şıkkı Pastafaryanizm
Bol köfteli yemekler, âmin! |
Alıntı:
Hiçbiri şıkkı olsaydı herkes onu işaretlerdi. Bundan dolayı eklemedim. |
Hristiyanlık. Bence insanları kontrol altında tutmaya yarayan en güzel din...
|
% 50 hristiyanlık
% 50 budizm başbaşa gidiyor... |
Alıntı:
Cosmic Perspective oyunuzu kullanmamışsınız :) |
Hakim olmak eylemine katılmıyorum. Hiç bir dinin insanlık yığınını kontrolüne alıp yönlendirmesini istemem. Ancak çoğunluğu sahtekar müslümanlardan oluşan bu ülkede islam olacağına hristiyan çoğunluk olmasını tercih ederdim.
Budizm mudizm bizi aşar :) Saygılarımla Rumpelstiltskin |
Budizzm güzel duruyor, fakat o da kitleleri uyutmak için birebir gözüküyor.
Anadolu Aleviliği de olabilir aslında (Sünni kökenliyim.). :) Bence en güzel din toplumsal hayata en az karışan dindir. Hiç olmasa daha evla tabi ama olacaksa da toplumsal hayata müdahale etmesin mümkünse. *** Ps: İstenirse ankete başka şıklar da ekleyebiliriz, özelden bildirmeniz yeterli. |
Mürted;
Angel isterse Aleviliği de ekleyeblirsin. Ama benzer bir başlık daha vardı. Saygılarımla Rumpelstiltskin |
Alıntı:
Asıl alevilik şeriat yanlısıdır bundan 100 yıl önceki alevilik çok farklıydı. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde cumhuriyetin kurucuları aleviliği pekiyi karşılamadılar. Mezhep çatışmaları aleviliği farklılaştırdı. Benim bildiğim bu... |
Alıntı:
Aleviliği eklersek sunniliğide eklemem lazım. Benim islam ve ateizmi eklemedim. Sebebi bu site genel ihtibarıyla ateist ve müslümanlardan oluştuğu için pek sağlıklı bir anket olacağını düşünmüyorum... Herkes kendi inancı işaretlerdi o zaman. :) |
Alıntı:
Haklı görünüyorsun:) Bu kadar din yeter, dahasıyla uğraşamayacağız zira. Saygılarımla Rumpelstiltskin |
genelde mürtedin birçok fikrine katılmam.
ama kitleleri uyutmak için budizmin de uygun göründüğü fikrine kısmen katılmakla birlikte, budizmin diyalektik düşünceye müthiş yatkınlık içerdiğini de düşünerek budizm derdim. hiç olmazsa bir budistle oturulup konuşulabileceğini düşünüyorum. müslümanlar hristiyanlar ya da museviler. hepsinin canı cehenneme. hiç farkları yok. herşeyden önce tümden samimiyetsizler. yalancılar. ikiyüzlüler.(inançları bağlamında) sizle konuşurken, içsel nazizmlerini yaşarlar; ama size sevgiden ve adaletten bahsederler sizin hakkınızda,aşağılık bir pislik olduğunuz fikrinde olduklarını aslında bilirsiniz. ne kadar utanmaz olduklaqrını düşündükçe midem bulanıyor. o nedenle her şeye rağmen budizme katlanabilirdim belki, ama sami dinlerinin hiçbiri katlanılabilir değil. |
Din olunca taraf da olmaya mecbur. Kotunun en iyisi diye birsey olamaz.
|
Türkiyede hakim olan din belliyken burada böylesi afaki bir soru sormak (...) benzemiş.
Açıkça burada gerçeklerin yerine hayal ürünleri konulmak istendiğini gösteren bir işaret bu. |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Bir anket yapalım dedik yemedik hakaret kalmadı. Fikriniz yoksa susun !!! İnsanların fikrini almak ne zor birşey... |
Sayın angel333.
Açmış olduğunuz başlığa kimin yazıp kimin yazmayacağını hiç kimse belirleyemez. İsteyen fikrini belirtir, isteyen konuyla ilgili yorumunu. Bu nedenle agresif çıkışlara gerek yok. Konuyla ilgisi olmayan iletiler taşınır zaten. Bu noktadan sonra daha duyarlı olmanızı dilerim. |
Başlık kişisel iletilerden temizlendi. Lütfen eleştiri yaparken kişisel alaycı veya uygun olmayan başka söylemler kullanmayalım.
Ben de yukarıda sayılan nedenlerden ötürü Budizm'i tercih ettim. En azından yukarıdan insanlara dikte eden bir Tanrı kavramı yok bu dinde... Bu yüzden sempatik bir din. Diğer yandan insanları da daha ileri görüşlü ve daha az sinirli. |
Buddhizm, kesin kurallari en az duzeyde olan, bu nedenle fundamentalizminin olusmasi en zor olan, insanlarin gunluk hayatlarina karisma duzeyi en az olan, daha cok, olmasi gerektigi gibi, felsefi/psikolojik bir duzeyde kisinin hayatina anlam katan/hayati anlamlandiran, "evrensel olma" niteligine en cok uyan bu nedenle kultur anlaminda uyum saglamanin zor olmayacagi bir din oldugu icin ben de Buddhizm`e oy verdim.
Bir de Buddhizm, genis bir din. Yani felsefi olarak cesitli ilkeleri var ve bu ilkeleri en azindan mantik olarak kabul edince, dis kabugu degistirilebilir. Ulkenin kulturuyle kaynastirilabilir. Ornegin Japonya`daki bir Zen Buddhisti ile Tayland`daki bir Theravada Buddhisti gorunuste tamamen farklidir. Belli basli felsefi ilkeleri kabul eder ikisi de ama gorunusleri, giyinisleri, hal hareketleri, tavirlari, kultur yapilari, hayata bakislari tamamen farklidir. Ama iki taraf da birbirini "Gercek Buddhist degil' seklinde suclamaz. Cunku ikisi de "gercek Buddhist" olabilir. Islamda oldugunun aksine, Buddha`nin sunnetleri yoktur ornegin. "Buddha gibi giyinmek, Buddha gibi davranmak"...vs seklinde sacmaliklar yoktur Buddhizm`de. Ki zaten Buddha Hintliydi, Hint kulturune sahipti ama gunumuzde Hindistan`da Buddhizm yok denecek kadar az. :) Hindistan`da yok olmus ama Japonya`da, Cin`de, Kore`de, Tayland`ta, Tibet`te yayginlasmis. Bati`da da yayginlasmayi surduruyor. Ornegin musluman olunca illa ki bir Araplasma baslar cunku islam. Arap kulturunden ayrilamaz ve Islam, felsefi/psikololojik duzeyde degil, daha cok kulturel/ yasasal duzeydedir. Fakat Buddhizm, bunun tam zittidir iste. Ucuncu olarak butun tek tanrili dinlerin aksine, Buddhizm "tek dogru budur baska dogru yok" ya da "Bu dine/felsefeye girmeyen, kaybedecek/yanacak/aci cekecek" demez. Bu nedenle yobazlastirilmasi en zor dinlerden biridir. |
aslında her 3 şık da olabilir.Yeter ki müslümanlık olmasın...
|
Seneye piyasaya sürmeye düsündügüm kendi dinim. Adi simdilik sir gibi sakli. Tapinaklar yapilinca ögrenirsiniz.
|
insan biraz şık koyar :)
yezidilik olabilir veya tengrizm şamanlıkta olabilir, veya sümer panteonu neden olmasın :p |
Animizm veya totemizmi bir kenara bırakırsak,insanlığın ilk dini Şamanizmdir..Bu dine mensup kişiler o kadar iyilerdir ki;mecbur kalıp öldürmek zorunda oldukları hayvanları keserek değil de boğarak öldürmüşlerdir..Tamamen hayvanlara/doğaya/tanrılarına saygılarından dolayı böyle yaparlar..Şu muhteşemliğe bakarmısınız?
Keşke göçebe bir şaman olsaydım:) |
Sadece Yaratıcı'ya bağlılık düzeni egemen olmalıdır.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
bu yazıyı ben mi yazmışım. neyin kafasındaydım o an valla hatırlamıyorum. alayının Antony Quinn diyorum. son kararım.... |
Alıntı:
(Şamanlar insanın hayvanlardan üstün olduğunu iddia etmez) En azından,farklı düşündüğü insanı öldürüp kalbini çıkarıp yiyen günümüz insanlarından daha medeniler.. |
En "iyimser" görünen din bile dünya ve ülkemiz için baş belasıdır. Tibet'te aynen batıda olduğu gibi bir rahipler sınıfı vardı ve onlar hem siyasi hem ekonomik olarak ülkenin yegane sahibiydiler. Hristiyanlığın ise İslam ve Yahudilikten hiçbir farkı yok. O yüzden bu güzel topraklarda hiçbir dinin, inancın hakim olmasını istemem.
|
Ben çok tanrılı bir dinin egemen olmasını isterdim. Eski Yunanlıların ya da Antik Mısırlıların dininin egemen olmasını ya da Afrika kökenli herhangi bir çok tanrılı din. Çok tanrılı dinler daha demokratik daha insancıl düşünce yapısını yerleştiriyor. Ama Hinduların çok tanrılı dinini onaylamıyorum çünkü onlarınki Antik Mısır ve Antik Yunan'dakinden biraz farklı.
|
Akil ve mantik dini,aklin ve mantigin disinda kalan din yada tanrilar zaten yaratilmislardir,bizler yok olsakda dinler ve tanrilar varolacakdir.
|
Alıntı:
Gelecekte çok büyük olaylar/savaşlar olacak ve insanlık bu lanet dinlerin hepsinden arınacaktır..100 belki de 300 yıl sonra..Belki de daha uzun zaman sonra ama muhakkak dinler yok olacaktır.. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kapitalizm insanlar üzerinde müthiş bir baskı yaratıyor ve bu baskı sonucunda kapitalizm gelecekte yok olmaya mahkumdur..İşte o zaman dinlerde sorgulanmaya başlanacak ve dinlerde tıpkı kapitalizm gibi yok edilecektir.. İnanmak,yoksul/eğitimsiz insanların işine yaradığı için ve günümüze değin de bu yoksulluk/cehalet sistem sayesinde sürdürüldüğü için din ayakta kalmayı başarabilmiştir..Gelecekte yoksulluğun ve cehaletin ortadan kalkması ile birlikte(en azından cehaletin ortadan kalkması ile birlikte)dinlerde yok edilecektir.. Mesela,Facebook'un Arap baharı öncesinde yaratıldığını hatırlatırım size..Eğer internet olmasaydı insanlar ''özgürlük'' diye feryat edemezlerdi..İnternet sayesinde insanlar içinde yaşadıkları sistemin farkına vardılar..Aynı şekilde Türkiye'de Gezi olayları da internet sayesinde hep sıcak kaldı..İnternet sistemleri değiştirebiliyor artık..Gelecekte internetin yoğun kullanımı ile birlikte kafalardaki sistemlerinde değişmesi olasıdır veya farklı icatların/gelişmelerin olması dini ortadan kaldırabilir..Mesela Dünya dışı yaşamın kesin olarak kanıtlanması gibi..! |
Hıristiyanlık..
Çünkü medenileşmeye çok yatkın bir din ve müslümanlık arap putperesliği iken hıristiyanlık roma-yunan putperesliği yani ilk çıktığı medeniyet islam ve arap medeniyetinden kat be kat daha uygar... ilkel arap putperesliği yerine çağa uymaya daha hazır roma-yunan putperesliği olan hıristiyanlık ülkemde yaygın olsaydı mücadele etmesi daha kolay olurdu. Oysa islam çok cani öğretileri ve uygulamaları olan çağdışı vede tehlikeli bir din. |
İlla bir din olması gerekiyorsa felsefi dinler olsun en azından geliştirilebilir tarafları olabilir.Ama din olmasın bence bakış açıları veyahut akımlar olsun.
|
Ben açıkcası Türklere hiç bir dini yakıştıramıyorum, zira açıktan Türklere ne bir kitap nede bir peygamber gelmiş ama bizimkiler illa bir dinimiz olsun diye adeta yanıp tutuşmuşlar.
Önce Tengricilik sonra İslam, tabii arada Yahudi, Hristiyan, Budizm vs. rüzgarına kapılıp giden Türklerde var. Gelmediyse ne güzel işte özgürsün, dinden azat olmuşsun, neden kendini başkalarına gelen dinlere zorluyorsun ki! Ama tabii olay sadece din ile de bitmiyor, dilimizde kaç sefer değişmiş. Ez-cümle "OKU"mamamızın cezasını çekiyoruz.. Okumaktan kastımda özümüzü okumaktır, kendimizi okumaktır. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:07 . |