Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Yasin 40. ayet icin Yorumlarinizi istiyorum. (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=3326)

simonuniti 24-12-2006 22:25

Yasin 40. ayet icin Yorumlarinizi istiyorum.

"Ne güneş aya erişebilir, ne de gece, gündüzün önüne geçebilir. Hepsi bir felekte (yörüngede) yüzmektedirler." yasin 40

Daha once bu konu hakkinda bahsedildi mi bilmiyorum.Eger bu konu islenmisse kusura bakmayin cunku bu konularda yeniyim...

neyse sadede geleyim.Bu ayeti incelerken "Ayin Yorungesi" adli baslikta ayin ve gunesin birbirlerine yetisip yetismemesinden bahsediliyor.Ve hemen aklima herkesin bildigi basit bir doga olayi olan gunes tutulmasi aklima geldi.Eger asagidaki resimlere bakarsaniz daha net anlarsiniz.

Acaba ayete ters dusen bir durum var mi?Yorumlarinizi bekliyorum.

http://imagecache2.allposters.com/im...ce-Posters.jpg

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ima...e_bruenjes.jpg

CROSSWISE 24-12-2006 22:57

Re: Yasin 40. ayet icin Yorumlarinizi istiyorum.

Bence var... İyi yakalamışsınız. Aslında Muhammed'in bahsini ettiği Güneşin Aya ve Ayın Güneşe yetişememesi durumu , Kuran'daki düz evren modeliyle alakalıdır.Yani bu modele göre düşünülmüştür.Eminim ki Muhammed , Dünya'nın ve Ay'ın yuvarlak olduğunu bilseydi , böyle bir hata yapmazdı..En azından zeki bir insan olduğunu biliyoruz.

walla 24-12-2006 23:45

Ne güneş aya erişebilir, ne de gece, gündüzün önüne geçebilir

şu an bile evrende binlerce gezegen birbirine çarpıp birleşiyor. zamanı gelince ay güneşe kavuşacak. ama muhammedin bu konularda bilgisi yok.

ozgur_beyin 25-12-2006 00:14

sevgili simonuniti:
* *ayetteki 'felek' *kelimesine verilen yörünge anlamı gerçeği yansıtmayan zorlama bir anlamdır.
* *bu *anlamı vermek için *te'vil yolu seçilmiştir.
* *valla nın dediği gibi evrende *sürekli bir çarpışma, ayrışma devam etmektedir.
* *yani evrende ki her şey basit anlatımıyla, doğuyor büyüyor, ölüyor.
* * uzaydada biranlamda hayat devam ediyor.

intizar 25-12-2006 10:02

CROSSWISE ; Kurandaki düz evren modeli nedir??

ozgur_beyin ; Felek,kader = önceden belirlenmiş yol gidiş gidişat. Yörünge ne? (aynı şey değilmi? neresi zorlama bunun.)

simonuniti ;

"Ne güneş aya erişebilir, ne de gece, gündüzün önüne geçebilir. Hepsi bir felekte (yörüngede) yüzmektedirler."

Bu ayetede yorum istiyorsan kusura bakma ama , Kurandan yanlış birşeyler bulacam diye kendini bukadar hırpalama. Ayet açık ve açık olduğu kadarda nettir. Ay güneşin önünü kesemez demiyor , iyi oku birbirlerine kavuşamaz diyor yani; güneş kendi kafasına göre kalkıp ayın yanına gelemez diyor ,onlar oraya kendiliğinden gelmedi diyor, Allah onları oraya koydu onlara bir felek (yörünge) tayin etti ,.

Belkide bu ayet kuranın bir mucizesi olduğu içindir bu çaban. taaaaa bundan 1400 yıl evvel size göre bir bedevi birşeyler uyduruyor fakat ne hikmetse uydurduğu şeyler yıllar sonra gerçeğin ta kendisi çıkıyor...

spartacus 25-12-2006 10:38

Sn İntizar
Tebrik ederim öncelikle, evet öne geçme öznesi gece ve gündüz için işlenmiş, Ay ile Güneş arasında değil.

[quote:a2e8f79cc6="intizar"]Belkide bu ayet kuranın bir mucizesi olduğu içindir bu çaban. taaaaa bundan 1400 yıl evvel size göre bir bedevi birşeyler uyduruyor fakat ne hikmetse uydurduğu şeyler yıllar sonra gerçeğin ta kendisi çıkıyor...[/quote:a2e8f79cc6]

Kur'an'da mucize arama çabası, teknoloji çağında Kur'an'ında güvenirliğini inanırlar açısından kaybetmesi tehlikesi varken, sırf Kur'an'da mucize arama çabasıyla, bu tahrifatlara alkışlarla katılıyorsunuz.

Nerede bu kelimede mucize? MS(Miladdan Sonra) 7. Yüzyıl için mucize sayılacak hiç bir şey yok o bilgide, yada sözde. Trigonometrinin MÖ 3000 yılında kullanıldığı, Dünyanın Güneş etrafında 365 günde döndüğünü hesaplayan çok Tanrılı uygarlıklar, onların bu bilgileri aktaran ilahileri, değil mucize, mucize ötesi mucize olsa gerekir?
O bölgede kimler var ve 7. yüzyıldan kaç yüzyıl önce bu bilgiye sahipler, 37 Yüzyıl evvelden bu bilgiye dahada detayları ile sahipler, "fakat ne hikmetse uydurduğu şeyler yıllar sonra gerçeğin ta kendisi çıkıyor..." desenizde, gerçek sizin ifadenizin tam tersi yüzyıllarca evvelden biliniyor. Bir çabaya bir başka özel çaba ile yanıt vermek anlamsız olmuş. İlk paragrafta dedikleriniz yeterliydi, son paragrafınız tutarlı değil.

Nebenbuhler 25-12-2006 11:10

Ayin günesin önüne gecme isi yada tersinin olmayacak olmasindan tanrinin olup olmadigimi ortaya cikiyor acaba??Bunda söyle bir fikir yürütülmüs 2+2=4 eder ve ben hakliyim 2+2 mecbur 4 etmek zorunda bu bilinen bir sey..Yinede bir gün günes devlesince o bahsedilen ayette hükümsüz kalacaktir zaten..

Eger varsan beni dinle:Sakin bana Zeyd bin Harisenin hayatini nasip eyleme..cocuklari yanginlarda..acliktan..tecavüze ugratan..suya düsürüp bogduran..savaslar..sakat dogumlar..hastalilar ..kin ve nefretlerinDE yaraticisi Tanri.
Kimi neyle yargilayacaksin..hangi yüzle..

simonuniti 25-12-2006 14:25

Alıntı:

intizar";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 60270)
CROSSWISE ; Kurandaki düz evren modeli nedir??

ozgur_beyin ; Felek,kader = önceden belirlenmiş yol gidiş gidişat. Yörünge ne? (aynı şey değilmi? neresi zorlama bunun.)

simonuniti ;
* * * * *
* * * * * "Ne güneş aya erişebilir, ne de gece, gündüzün önüne geçebilir. Hepsi bir felekte (yörüngede) yüzmektedirler." *

* * *Bu ayetede yorum istiyorsan kusura bakma ama , Kurandan yanlış birşeyler bulacam diye kendini bukadar hırpalama. Ayet açık ve açık olduğu kadarda nettir. [b]Ay güneşin önünü kesemez demiyor , iyi oku birbirlerine kavuşamaz diyor

Boyle bir iddia gelecegini tahmin ediyordum.Ama ben hazirligimi yaptim.Ben oyle iddia ettigim seyi iddia ettigim seyle savunmam.Ben eger bir seyi iddia edersem akilla,mantikla iddia ederim.Yok oyle hadislere kurana basvurmak falan.Bir cumle soyleyip kenara cekilmek cok korkakca.

Simdi kurandaki mucizelerin kurandan once bilinmedigi iddiasi cok safcadir.Diger ayetlerse bilime hic bir katki yapmamistir.varsa ciksin ispatlasin birisi...

Gelelim konumuza ayette *"Ne güneş aya erişebilir, ne de gece, gündüzün önüne geçebilir. Hepsi bir felekte (yörüngede) yüzmektedirler." deniliyor.

deneme yapmak amaciyla 3 yasindaki yegenime geceyle gunduzun ayni olup olamayacagini sordum.verdigi cevap hayir olamaz dedi.Bir kere bunun mucize gibi gostermek cok sacma.Cunku ayet 3 yasindaki cocugun bile UYDURABILECEGI duzeyde.Bunu tartismak cok sacma.

Simdi burdaki anlam olaylarina bakalim ve karmasayi gorelim...

"Ne gunes aya erisebilir"dedikten sonra "ne de gunduz gecenin onune gecebilir olmaliydi.Mantiken boyle olmali.

Intizarin su sozunu kanitlamasi icin:
"Ay güneşin önünü kesemez demiyor , iyi oku birbirlerine kavuşamaz diyor"

Ancak gunes ten sonra gece kelimesiyle basliyorsa benim iddia ettigim durum ortaya cikar.

"Ne güneş aya erişebilir, ne de gece, gündüzün önüne geçebilir."

Burda ayin gunesin ayin onune gecmesi gibi ayin da gunduzun onune gecebilmesi vardir.Cunku GECE ayi temsil eder.Gunduz de gunesi.

--NE ...NE ... baglacina da dikkat etmek gerekir.Bu baglac iki zit seyin ifade edlmesinde kullanilir.Gecenin gunduzle karsilastirilmasi gibi

Muhammedin gunesten sonra gecenin yerine ay kullanmamasi onun tek bir seyi,tek bir olayi *anlattigi anlamina gelmez...

Ayeti "ne gunes aya erisebilir,ne de ay gunesin onune gecebilir" seklinde de anlasilabilir ve hic bir mantik karmasasi olmaz.

Eger gece AY i temsil etmez derseniz gaf yapmis olursunuz.Hem de Buyuk bir Dilbilgisi hatasini goz ardi edersiniz.

Gunesten sonra Ay kelimesi gelemiyorsa O ayeti kaldirin cope atin cunku gramer olarak yanlissssssssssssssssssss...

vartor 25-12-2006 20:05

Benim anlayisima gore, allah gece ve gunduzu yaratiyor, gunes ve ay bunlarin aksesuari, susu. Dunyayi duz ve merkezde sabit tutan, onun etrafinda gogu donduren bir mantik, mantiksizlik hakim bu sozlerde.
* *Hadi muhammet bilmiyordu, patronu allahin da mi haberi yoktu dunyanin yuvarlak ve kendi merkezinde 24 saate dundugunden?
* Bedevi mantigiyla yazilmis bir kitap ancak bu kadar apacik olabilir.

kuvvaci 26-12-2006 10:04

Dostlar niye inançta mantık arıyoruz ki

spartacus 26-12-2006 13:43

Mantıksızlığında bir mantığı olduğu için sevgili Kuvvacı.
O mantıksızlığın mantığını arıyoruz.

Kur'an'a göre, daha doğrusu salt ona görede değil, Kiliseye görede, Dünya(YER) evrenin merkezidir.

Yerler ve Gökler, aşağısı ve yukarısı olarak görürler dünyayı. Güneş dünyanın etrafında dönüyordur, yıldızlar ise gök yüzünde pullar şeklinde olan kandillerdir, nurdurlar.

Galileo dönüyor işte, dönüyor diyor, dönen kim Dünya. Bu yüzden Kilise Galileo'yu hapsetmiyor mu? Neymiş efenim dünya merkez üs, ve dönmüyor, dönse nasıl sabit duruyoruz değil mi? hem nereye nasıl dönsün, üstte bir parça gök altta diğer parça yer var!

Yaradılış masallarında ortak özneler var, YER ile GÖk'ün tek parça, bir bütün iken birbirinden ayrılması. Kur'an'da ise bu açıkca belirtilir, Sümer destanlarındaki gibi, Kur'an ayrıca, Gök neden yerin üzerine düşmüyor sorusuna yanıt bulur, Görünmez Sütunlar ve çalkalanmayı engellemek üzere dağlar vardır.
Bu bize bir done sunar, demek ki 7. Yüzyıl Ortadoğusunda o zamanın yer ve gök üzerine bilgisi buymuş.

Güneş akşamları Allah'ın emri ile geldiği yere saklanan, insanlar yolunu bulsun diye Allah'ın emri ile Yükselen Ay, sabahları Allah'ın emri ile tekrar saklandığı yerden çıkan güneş,Allah'ın emri ile tekrar saklanacağı yere giden Ay.işte o zamanın o bölgenin bilgisi bu Oysa şimdi bilim ve bilgi sayesinde gördük ki, Güneş hiç bir yere gitmiyor, saklanmıyorda, emir alıp verene göre bir yerlere batıp çıkmıyorda, gece ile gündüz yeryüzünde birlikte oluyorlar, bir yerde gece diğer yerde gündüz oluyor :)

Sümer yaradılışında, önce su vardır, daha fazla uzamasın, bir kaç forumda *detaylı yazdım..

"
Adı yokken göğün daha
Yerin daha adı yokken
Babaları okyanustan
Anaları Ki-ama-t kargaşasına
Sular karışıp bir oluyordu
...
Gök, yerden ayrıldıktan sonra
Yer, gökten ayrıldıktan sonra

İnsanın adı konduktan sonra
An, göğü alıp götürdükten sonra
Enlil, yeri alıp götürdükten sonra"
(Gılgamış Destanı - S.Noah Kramer Tarih Sümerde Başlar)

ENBİYÂ SÛRESİ
(30) İnkar edenler, göklerle yer bitişikken, bizim onları ayırdığımızı ve diri olan her şeyi sudan meydana getirdiğimizi görmediler mi? Hâlâ inanmayacaklar mı?

"BAKARA SÛRESİ
(22) O, yeri sizin için döşek, göğü de bina yapan, gökten su indirip onunla size rızık olarak çeşitli ürünler çıkarandır. Öyleyse siz de bile bile Allah'a ortaklar koşmayın."

HÛD SÛRESİ
(7) O, hanginizin amelinin daha güzel olacağı konusunda sizi imtihan için, henüz Arş'ı su üstünde iken gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratandır. Böyle iken "Ölümden sonra şüphesiz diriltileceksiniz" desen, inkarcılar "Mutlaka bu apaçık bir büyüdür" derler.

"Yar.1: 2 Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı. Tanrı'nın Ruhu suların üzerinde dalgalanıyordu." Tevrat Yaratılış Kitabı Bölüm 1.
Yar.2: 10 Aden'den bir ırmak doğuyor, bahçeyi sulayıp orada dört kola ayrılıyordu.

"
Yar.2: 8 RAB Tanrı doğuda, Aden'de bir bahçe dikti. Yarattığı Adem'i oraya koydu.
Yar.2: 9 Bahçede iyi meyve veren türlü türlü güzel ağaç yetiştirdi. Bahçenin ortasında yaşam ağacıyla iyiyle kötüyü bilme ağacı vardı.
Yar.2: 11 İlk ırmağın adı Pişon'dur. Altın kaynakları olan Havila sınırları boyunca akar.
Yar.2: 12 Orada iyi altın, reçine ve oniks bulunur.
Yar.2: 13 İkinci ırmağın adı Gihon'dur, Kûş sınırları boyunca akar.
Yar.2: 14 Üçüncü ırmağın adı Dicle'dir, Asur'un doğusundan akar. Dördüncü ırmak ise Fırat'tır. "
Tevrat yaradılış Bölüm 2
http://www.incil.info/incil-eskiceviri/Yar.htm

İşte Cennet orası, Fırat Dicle Havzasında birleşen 4 kol...

"MUHAMMED SÛRESİ
(15) Allah'a karşı gelmekten sakınanlara söz verilen cennetin durumu şöyledir: Orada bozulmayan su ırmakları(1. ırmak), tadı değişmeyen süt ırmakları(2.ırmak), içenlere zevk veren şarap ırmakları(3. ırmak) ve süzme bal ırmakları(4. ırmak) vardır. Orada onlar için meyvelerin her çeşidi vardır. "

Çöl sıcağı için Irmak gibisi var mı?

Kur'an'daki Adn bahçeleri Tevratın Aden bahçeleri işte burası, Sümer'in Cennet ülkesi Dilmun yani(öykü anlamında, yer farklı olabilir).
Sümerlerin Dilmununda Yer Tanrıçasının bahçesi var, bu bahçenin yerden fışkırtılan sular çıkartılarak, -Tevratta aynısı olan bölümü(buğu)- sulanmasını geçiyorum, Tanrıça meyvelerinden(8 adet) yenmemesini istiyor. Yiyen Enki ise lanetleniyor ve kaburga bölgesindeki hastalığını iyileştirmek için kaburga kemiğinden Nin-ti yaratılıyor. Bunların hepsi Cennette geçiyor, ortak öznede yani. Garip mi? Değil, hikaye böyle.. (Kaynak için bkz. Tarih Sümerde Başlar, S.Noah Kramer, Kobalcı yayın Evi)
Yazıyı daha fazla uzatmayayım, sırası geldiğinde, şu yukarıdaki örneklerim için yazarım...

Soru şu, gök neresi yer neresi ve nasıl gök yerin üzerine düşsün? Mantıksızlığında bir mantığı vardır, bir yığın haklı gerekçelerde vardır, o zaman mantıksız değilsede bu günki bilgimiz ile hala savunmak mantıksızlıktır, *Kestirme olsun, Yer tam tersi göğün içine düşmüş!

spartacus 26-12-2006 16:47

Madem konumuzda yer denen dünyada geçiyor ve her ne hikmetse, Allah Ademi en son 6. gün yaratıyor ve yine her ne hikmetse Adem meyveyi yediği için dünyaya gönderiliyorsada birazcık detaya inelim.

Allah Adem'i 6. Günde yaratıyor.
O'nu cennete koyuyor. Cennetde Adem, Allah ile yüzyüze geliyor, Allah Adem ile konuşuyor. Cennette iyilik ve kötülüğü bilme meyvesi var. Yukarıdaki yazımda Tevrat'tan aktardığım bölümde, Cennet denen yerin Tarifi, Dicle-Fırat bölgesi olarak ifade ediliyor. O halde Cennet Dünya'da bir yer. Sümer'i işaret ediyoruz burada(Dilmun(Sümerlerin Cennet şehri ile)

1.Şimdi madem Allah en son insanı yaratıyor, o halde Adem nasıl oluyorda Cennetten kovuluyor? Adem dünyadan daha evvel değil mi?
2. Madem Cennet bu dünyada bir yer nasıl olurda, Adem yaratılmazdan evvel Allah ve Melekleri cennette ikamet ediyorlar?
3. Hayır Cennet dünyadan öncedir deniyorsa o halde illa imtihan için Adem'in Cennette hata yapması sonrasında neden Dünya devreye giriyor ve neden Dünyanın yaradılışından sonra ancak Adem kendisine bir yer bulabiliyor?
4. Cennette imtihan mümkün değil mi?
5. Yer ile Gök birbirinden ayrılıyor, Cennet var iken neden yer ile göke ihtiyaç duyuluyor?
6. Cennet tarifi islam tarafından neden tahrifata uğratılıyor ve neden dahada belirginsizletirilerek, hayali aleme döndürülüyor, Dicle ve Fırat bilinen bir yer olduğu için mi?
7. Gehinnom, Cehennem Gehinnom vadisinde kötülerin cezalandırıldığı ve ölülerin yakıldı kuyu iken, neden İslama MS 7. Yüzyıla gelindiğinde hayal alemine alınıyor, Gehinnom vadisi bu dünyada olduğu için mi? Böylelikle izler süpürülmeye mi çalışılıyor?

İzler süpürülsede süpürüldüğüne dair izler kalıyor. Sonraki kutsal dini inançlar, Sümerler'in Tanrı ve insan yaşantısı, onların dünyayı anlama ve açıklama, teolojik bilgi ve ilahileri ile çatışmak değil kimi yerlerde örtüşmek olarak yansıyor. İslamiyet de ise Zerdüşt inancının etkileride çok fazla görülüyor. İyi ile kötünün savaşı, şeytanın diğerlerine nazaran aşırı ve abartı düzeyinde Şeytanı öne çıkartması gibi. Oysa Tevrat şeytan demez, evvelki uygarlıklar gibi lanetlenmiş yada yüceltilmiş Yılan figürünü kullanır!
Tevrat yaradılış bölüm 1 den gidelim.

"Yar.2: 25 Adem de karısı da çıplaktılar, henüz utanç nedir bilmiyorlardı."

Bunu bilmiyorlardı, böyle bir hisleri yoktu çünkü, yasak meyveyi yememişlerdi. İyi ile kötüyü ayırd edebiliyorlarmıydı peki? Mesala meyveden yerlerse bu onlar için kötü olurmuydu? yemezlerse bunu nasıl bilebilirlerdi? İşte bilemezlerdi!? Geliyor;
Yar.3: 3 "Ama Tanrı, 'Bahçenin ortasındaki ağacın meyvesini yemeyin, ona dokunmayın; yoksa ölürsünüz' dedi."
Yar.3: 4 Yılan, "Kesinlikle ölmezsiniz" dedi,
Yar.3: 5 "Çünkü Tanrı biliyor ki, o ağacın meyvesini yediğinizde gözleriniz açılacak, iyiyle kötüyü bilerek Tanrı gibi olacaksınız."

iyi ile kötüyü bilemeyen, daha utanç nedir bilmeyen insan, nasıl ayırt edebilir ki? Değil mi? Böyle bir suçu işleyemez, işlesede bilemez zaten. (Bu bölümde bir nevi Adem'in Avukatı olduk)

Görüldüğü gibi Şeytan değil, Yılan var burada, çok daha sonraki yüz yıllarda şeytan daha baskın bir karakter olarak yerini alıyor, en çokda islam anlayışında, Zerdüşt inancından etkiler daha fazla kendisini gösteriyor. Şeytanın askerleri, oğulları, orduları var...

Bir üst yazıda Cennetin sulanması konusu, geçmişti. Kısaca şöyle.
Dilmun'da güneş tanrısı topraktan sular fışkırtıyor ve böylelikle Dilmun Tanrıların cenneti oluyor, bir sürü bitki meyve yetişiyor. Kaynak için;
http://turkoloji.cu.edu.tr/GENEL/27.php
Aramakda zorlananlar için 14 nolu paragraftır konunun geçtiği yer, yukarıdan aşağı sayabilirler.

"Yar.2: 6 Yerden yükselen buhar bütün toprakları suluyordu." Buda tevratın ilgili yeri. Şuradan bakılabilir.
http://www.incil.info/incil-eskiceviri/Yar.htm

Şimdi anlaşıldığına göre, Cennet ile Dünyanın kaderi bir, kısaca Cennet dediğimiz yer bu dünyada bir yer. Cehennem dediğimiz yerde bu dünyada bir yer ve çok sonraları hayal alemlerine İslamiyetinde büyük katkıları ile süpürülmeden evvel, ciddi ciddi yaşanan yerlerdi. Mesala toplumsal kurallar gereği, suç işleyenlerin Gehinnom vadisinde cezalandırılması, kuyuya atılarak yakılması, somut bir şeydir. Böylesi ayrımların isimleri faklı olsada, somut gerçekliği bir çok uygarlıklarda olmalıdır, Cenneti olan Sümer'in bu Dünyada Cehennemide olmalıdır mesala. Evet var, Tanrıça Ereskigal'in tahtında oturduğu ölüler ülkesi, yerin altında olan yer; Arallu

Bu bahsi geçelim biraz şeytana eğilelim. O'na İbraniler Satan diyorlar, SamaEL, *AzaEL de denir. Aslında şeytan ölümüde temsil eder. Burada bizi ilgilendiren Arapların en büyük Put Tanrısının ismi neden şeytanda-iblisde geçmez sorusuna bulunan yanıttır. Satan demek, daha doğrusu bu gün şeytan demek bizzat şeytanın adını değil, O'nun özelliğinden hareketle bir tanımlamadır, ancak şeytanın isminin ise Samel, yada Azael olduğunuda öğreniyoruz.
EL Arapların büyük tanrısıdır, göklerin ve yerin tahtında EL(ilah)oturur, aynen Sümerlerin Enlili(Babil'in *Ba'al'i) gibi. Tüm meleklere adını verir EL, bazen peygamber adlarına, bazen kişi adlarına ve bazende tanrıça adlarına. AzraEL, MikaEL, İsrafEL, CebraEL, bu dördünü biliyorduk, şeytandaki Allah ismini ise, SamaEL ve AzaEL'de yakalıyoruz, önü açık araştırmaya değer.
Nasılki Yakup Yehova(Eloah) ile gürşip onu yenmiş bu yüzden adına Tanrı ile güreşen denmiş(İsraEL), burada tanrının EL olduğu gayet açıklığa kavuşmuş demektir. Aynen Şeytanın ismindeki gibi.

Yar.32: 24 Böylece Yakup arkada yalnız kaldı. Bir adam gün ağarıncaya
kadar onunla güreşti.
Yar.32: 25 Yakup'u yenemeyeceğini anlayınca, onun uyluk kemiğinin
başına çarptı. Öyle ki, güreşirken Yakup'un uyluk kemiği çıktı.
Yar.32: 26 Adam, "Bırak beni, gün ağarıyor" dedi.
Yakup, "Beni kutsamadıkça seni bırakmam" diye yanıtladı.
Yar.32: 27 Adam, "Adın ne?" diye sordu. "Yakup."
Yar.32: 28 Adam, "Artık sana Yakup değil, İsrail* denecek" dedi,
"Çünkü Tanrı'yla, insanlarla güreşip yendin."

*Terimin aslı İsrael'dir.

Yar.32: 30 Yakup, "Tanrı'yla yüzyüze görüştüm, ama canım bağışlandı"
diyerek oraya Peniel* adını verdi.

"PeniEL": "Tanrı'nın yüzü" anlamına gelir. Burada Tanrı EL oluyor. Yani El-İlah; El-Uzza, El-Menat, El-Lat(Al-menat, Uzza,Lat'ın babası).

İşte doğru noktaya geliyoruz,

Yar.33: 20 Orada bir sunak kurarak El-Elohe*-İsrail adını verdi.

El-Elohe Israel: Israel'in Tanrısı" anlamına gelir.

Uzatalım mı, bu nokta yeterli mi, o halde El-enat, El-Uzza ve El-Lat ın babası EL, şeytanada ismini vermiştir, Samael yada Azael, diğer meleklerin adı gibi.....

Allah cinleri ve insanları, Adem'i kendisine kulluk etsinler diye yaratıyor. Demek ki dünyanın yaratılış mantığının kökeninde kulluk var. Bu bahisle yukarıdaki çelişkileri bir kenara bırakarak yaratılışın mantığının bizi yine Sümer yaradılış inancına doğru götürdüğüne tanık oluyoruz.

Sümer yaradılış inancında, insanların yaratılış sebebi Tanrılara hizmettir. Eğer kulluk da bir vazife bir hizmet ise, buradada çatışma değil örtüşme kendisini gösteriyor. Burada noktalıyorum

ZÂRİYÂT SÛRESİ
(56) Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.

DreiMalAli 26-12-2006 17:30

spartacus'unda dediği gibi:
gece ile gündüz yeryüzünde birlikte oluyorlar, bir yerde gece diğer yerde gündüz oluyor
Gece ve gündüz birbirinden bağımsız şeyler değil. İkisi birden ortaya çıkıyorlar.

Hal böyle olunca
"ne de gece, gündüzün önüne geçebilir" demek
ne de sağ kulağım, sol kulağımın önüne geçebilir demek kadar anlamsızdır,
ya da
"ne de sopanın bir ucu, diğer ucunun önüne geçebilir"
demiş gibi saçma bir bilgiçlik tasalama çabasıdır.

Haaa!
Ay'ın Güneş'e erişmesimi?
Herhalde vakt-i zamanında birisi Ay'ı ve Güneş'i eşit büyüklükde bir şeyler olduklarına iman etmiş ve bunlar kovalamaca oynuyorlar zannetmiş olsa gerek.
Eğer 5 yaşındaki yeğenim "Benim Siku arabam (7x3x2 cm ebatında bir BMW oyuncak araba) Apollo 10'u geçti deseydi tatlı talı gülümserdim. Ama *yetişkin birisi "Güneş Ay'a erişemez" derse aklından şüphe ederim.
Söylediği cümlenin anlatmak istediği; Güneş Ay'ı yakalmak için peşinden koşuyor anlamı çıkar. Bu da benim acı acı glümsememe neden olur.
Cık cık cık.
:oops:

Sevgiler

K.C. 26-12-2006 17:36

Değerli Sparta,

Dün rastladığım bir iki hadisi hatırladım önceki yazını okurken. (daha yazdıklarını okuyup bitirmeden yazıyorum) :)

Fasil : FEZAİL BÖLÜMÜ
Konu : Yeryüzünde Faziletli Yerler
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Seyhan, Ceyhan, Fırat ve Nil cennet nehirlerindendir." HadisNo : 4636

Fasil : PEYGAMBERLİK BÖLÜMÜ
Konu : İsra Hakkında
Ravi : Enes
Hadis :
...Sonra Cebrail beni yükseltti ve altıncı semaya geldik. Kapıyı çaldı. "Bu gelen kim?" denildi. "Ben Cibril!" dedi. "Beraberindeki kim?" denildi. "Muhammed!" dedi. "O`na Miraç daveti indirildi mi?" denildi. "Evet!" dedi. "Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!" denildi, içeri girince, Hz. İbrahim aleyhisselam ile karşılaştık. Cebrail: "Bu baban İbrahim`dir, O`na selam ver!" dedi. Ben selam verdim. O da selamıma mukabele etti. Sonra: "Salih oğlum hoş geldin, salih peygamber hoş geldin!" dedi. Sonra Sidretü`l-Münteha`ya çıkarıldım. Bunun meyveleri (Yemen`in) hecer testileri gibi iri idi, yaprakları da fil kulakları gibiydi. Cebrail aleyhisselam bana: "İşte bu Sidretü`l-Münteha`dır!" dedi. Burada dört nehir vardır: İkisi batıni nehir, ikisi zahiri nehir. "Bunlar nedir, ey Cibril?" diye sordum. Hz. Cebrail: "Şu iki batıni nehir cennetin iki nehridir. Zahiri olanların biri Nil, diğeri Fırat`tır!" dedi...

vartor 26-12-2006 18:22

Cennetin altinci katinin kapisi sik sik caliniyor olmali ki, bu gelen de kim diye sormus Ibrahim. Yani muhammed olmasa kapiyi bile acmiyacak. Bundan da altinci katta ibrahim tek basina oturuyor anlami cikarilabilir.
*Eger soruyu soran allah ise kapiyi calanin kim oldugunu sorduguna gore bilmiyor. Bu da onun sifatina pek yakismiyor dogrusu...

spartacus 26-12-2006 18:50

Teşekkürler Sevgili K.C.

Öncelikle Adem Cennetten kovulmazdan önce(dünya hesapda yok ha) Tevrat'da ne deniyor. Kısaca bir Cennet üçgenimiz var, Cennet de bu dünyanın ta kendisi ve muhtemel buralar VERİMLİ topraklar oluyor. Çöl ise en iyi Cehennem olsa gerek... Gehinnom vadisi ayrıca bir örnek...

"Yar.1: 27 Tanrı insanı kendi suretinde yarattı. Böylece insan Tanrı suretinde yaratılmış oldu. İnsanları erkek ve dişi olarak yarattı.
Yar.1: 28 Onları kutsayarak, "Verimli olun, çoğalın" dedi, "Yeryüzünü doldurun ve denetiminize alın; denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, yeryüzünde yaşayan bütün canlılara egemen olun.
Yar.1: 29 İşte yeryüzünde tohum veren her otu, tohumu meyvesinde bulunan her meyve ağacını size veriyorum. Bunlar size yiyecek olacak."

Görüldüğü gibi MEYVEMİZ yeryüzünde! Adem'imizde.

Aslında kaygım yazı uzuyor, detaya daha fazla giremiyorum, bu ırmakların ucu o kadar karışık ki, ucu Hindistana kadar dahi gidebiliyor :) Ama neyseki elimizde Dicle ve Fırat örneği ve hiç şüphe duymadığım Nil örneğide oldu.

Bu bahisde, bu dünyadaki Cenneti, Cehennemi alıp hayaller alemine götüren Kur'an ile somut gerçeğe ulaşmak zor gibi. Aslında Kur'an'da 2 cennet tarifi var, 2 cennette, 2 şer ırmak toplam 4 Bana öyle geliyor ki Kamer ve Rahman Surelerinde 2 Cennet ve 4 ırmak hakkında bir tahrifat var. Bence Hadisler tahrifatlara da ışık tutuyorlar. *Daha sonraları 4 ırmak anlayışı, su, bal, süt, şarap olmuş :)

Evvela Cennet hem sulak hemde verimli topraklar olmalı. Bu bahisle, Dicle, Fırat'ın doğduğu yerler İbrahim Peygamberin dolaştığı üçgenin merkez üssü gibi. Nil ise hiç tartışmasız Mısır'ı, verimli toprakları ve cennet ülkeyi işaret ediyor. Üçgenin içinde gibi geldi bana, Musa'da bu üçgende. Cennet Dicle ile Fırat'ın doğduğu yer Doğu Anadolu bölgesi, Üçgenin öbür ayağı Mısır'ı gösteriyor, coğrafya burası gibi

"RAHMÂN SÛRESİ
48.İki cennet de (ağaçlar, meyveler, rengarenk bitkiler gibi) çeşit çeşit güzelliklerle bezenmiştir.
49.O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
50.İçlerinde akan iki pınar vardır.
51.O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
52.İkisinde de her meyveden çift çift vardır."

Sonralarda, İki cennet anlayışına bakılırsa Cennet hem sulak, nehir yatak ve havzaları hemde muhtemelen yüksek bir yerdir, 1. cennet püfür püfür yayla havasında 2. Cennetde daha çok vadilerde olsa gerek. *Cehennem aşağıda yada alçakta olduğuna göre. Buradan hareketle
Dicle ve Fırat'ın doğduğu yer üçgenin uç noktası, Diğer ucuda Nil'e kadar giden Cennettir. 1. Cennet daha yüksekte olduğuna göre yayladır Doğu Anadolu, birazdaha alçakta kalan yerler ise 2. Cennet olsa gerek.

Tabi Cennetler çoktur, uygarlığa göre yerleride değişiyordur...

Tarihçi Herodotos, “Mısır, Nil’in bir armağanıdır” diyor, işte o zamanlar toprak verimliliğinin, Cennetin önemi.
Mesala Ganj Nehri'de Hindularca KUTSAL bir nehirdir. Önemi Herodotos'un sözünde saklı.

spartacus 26-12-2006 19:07

"Eger soruyu soran allah ise kapiyi calanin kim oldugunu sorduguna gore bilmiyor. Bu da onun sifatina pek yakismiyor dogrusu... Vartor" *:lol:

spartacus 26-12-2006 19:14

Arada Unutmuşum.
RAHMÂN SÛRESİ
50.İçlerinde akan iki pınar vardır.

62. Bu iki cennetten başka iki cennet daha vardır.

66. *İçlerinde kaynayan iki pınar vardır.

Etti 4 ve illa ikişeri bir 2 cennet. 4 nehir, 4 Cennet. Bunuda es geçmeyeyim.

Toplam 4 PINAR etti, demek ki neymiş, 4 müş. Tahrifat kokuları alıyorum... Pınar mı Irmak mı? Sayıda 4, Cennette 4, Pınarda, Irmak da 4.

simonuniti 26-12-2006 19:18

Iste gunes ayi kovaliyor,gece gunduz oluyor ,O onu yakalamaz,oburu kacar,bunu tutar,su olur bu olur gibi zerzevat hikayeler.....

bunlari bize BILIM diye yutturmaya calisiyorlar.

Iddia edilenler hem calintilar spartacus un dedigi gibi hem de bilim disilar.

saygilar...

soro 27-12-2006 10:28

yasin suresi:diyanet meali.
38. Güneş de kendi yörüngesinde akıp gitmektedir. Bu mutlak güç sahibi, hakkıyla bilen Allah’ın takdiri(düzenlemesi)dir.

39. Ayın dolaşımı için de konak yerleri (evreler) belirledik. Nihayet o, eğrilmiş kuru hurma dalı gibi olur.

40. Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri bir yörüngede yüzmektedir.

40 ayet ise,bence güneş ve ayın birbirini peşpeşe değil,bazen o önde bazen bu önde. fakat hiç bitmeyecek bir yarışta ne o onu geçer ne bu bunu geçer demektir.
malum ana hatta giderlerken,ay günerşinde etrafında döndüğünden,tabi istikamet itibariyle ilariye doğru olan harekette bazen önde olur.sonra dönüşünü yaparken ay arkada kalır,güneş öne geçer.amabu yarışın galibi olmaz.bence ayet bu ifadeleri ile,geldiği zamanın ufkunu aşmış,direkbizlere hitap ediyor.

K.C. 27-12-2006 12:57

Sparta,
akıl yürütümüne ve bilgileri bu şekilde birleştirmene hayran kaldığımı söylemek istiyorum.

İsmi geçen tüm peygamberler Cennet'ten çıkmış oluyor böylece, ve cennette yaşıyor. 8O

korelmis 27-12-2006 19:54

Dünya batıdan doğuya doğru dönmektedir. Dolayısıyla sanki güneş/gün, doğudan batıya doğru hareket ediyormuş gibi olur. Dolayısıyla doğudan bize ulaşan gün/aydınlık batıya doğru akar...

Şu görüntüyü mutlaka görün:

http://bestanimations.com/Earth&Spac...on-05-june.gif

"Allah gece ile gündüzü ardarda çeviriyor. Doğrusu, görebilenler için bunda ibretler vardır." (24/44)

"Andolsun, dönüp geldiğinde geceye," (74/33)

"...Gece de gündüzü geçemez..." (Yasin 40)

Dünya ve ay güneşin etrafında dönüyor ve güneşle birlikte hepsi beraber hızla uzay boşluğunda akıp gidiyorlar...Aşağıda bununla ilgili bir animasyon var:

http://www.youtube.com/watch?v=8RBGNGyHekQ

"Yollara sahip göğe andolsun ki," (51/7)

Güneş ve Ay'ın ikisi de ışıklıdır ama Ay bizzat ışık yaymaz. Kuran aralarındaki farkı şöyle izah eder:

"Güneşi ışıklı(ziya) ayı nurlu yapan..." (10/5)

"De ki: «Onu -Kuran'ı-, göklerin ve yerin sırrını bilen indirmiştir...»" (25/6)

frodo 27-12-2006 20:51

Sn Körelmiş :
* * *
* * Yukarda size göre "mucizevi" ayetleri almışsınız ve açıklamışsınız.
Şimdi sizin açıklamalarınıza başka meallerden ayetler koyalım ne oluyor bir bakalım:(maviler sizin yazınız)

Dünya batıdan doğuya doğru dönmektedir. Dolayısıyla sanki güneş/gün, doğudan batıya doğru hareket ediyormuş gibi olur. Dolayısıyla doğudan bize ulaşan gün/aydınlık batıya doğru akar...

Şu görüntüyü mutlaka görün:

http://bestanimations.com/Earth&Spac...on-05-june.gif

24/44 Allah, gece ile gündüzü evirip çeviriyor. Gözleri olanlar için bunda elbette bir ibret vardır. Y.Nuri Meali

Dünya ve ay güneşin etrafında dönüyor ve güneşle birlikte hepsi beraber hızla uzay boşluğunda akıp gidiyorlar...Aşağıda bununla ilgili bir animasyon var:

http://www.youtube.com/watch?v=8RBGNGyHekQ

74/33 Ve andolsun çekilip giderken geceye.(gölpınarlı meali)

36/40 Güneş'in Ay'a ulaşıp çatması gerekmiyor. Gecenin de gündüzü geçmesi gerekmez. Her biri bir yörüngede yüzmektedir. Y.Nuri Meali

51/7 Andolsun yolyol hareli göğe. Gölpınarlı Meali
Güneş ve Ay'ın ikisi de ışıklıdır ama Ay bizzat ışık yaymaz. Kuran aralarındaki farkı şöyle izah eder:

10/5 Güneş'i ısı ve ışık kaynağı; Ay'ı, hesabı ve yılların sayısını bilesiniz diye bir nur yapıp ona evreler takdir eden O'dur. Allah bütün bunları rastgele değil, şaşmaz ölçülere bağlı olarak yaratmıştır. Bilgiyle donanmış bir topluluk için ayetleri ayrıntılı kılıyor. Y.Nuri Meali

25/6 De ki: «O'nu o zât indirmiştir ki, göklerde ve yerde olan gaybı bilir. Şüphe yok ki O, çok yarlığayan(yargılayan olacak herhalde), çok merhamet edendir.» Ömer Nasuhi Meali (parantez içi bana aittir)

Sizin yazınızda hiç bir değişiklik yok.Sadece mealler farklı ve yazdıklarınızla (iddialarınızla) pek uyumlu olmadı yazı ???

korelmis 27-12-2006 21:25

Değerli frodo kardeşim,

Eğer bütün meallere bakarsan, benim verdiğim meallerin uygun olduğunu görebilirsin.

Mesela Diyanet Vakfı Meali şöyledir:

"Allah, gece ile gündüzü birbirine çeviriyor. Şüphesiz bunda basiret sahipleri için mutlak bir ibret vardır."

"Dönüp gitmekte olan geceye,"

"İçinde yörüngeleri olan göğe andolsun ki"

"De ki: «Onu, göklerin ve yerin sırrını bilen indirmiştir."

Şu an yanımda Arapça sözlüğüm yok. Sözlüğe bakınca ilgili ayetlerde geçen kelimelerin anlamlarını yazarım. Şu kadarını söyleyeyim ki, 24/44'te geçen "yukallibu" kelimesi, ayetin anlamına çok uygun düşmektedir. Mesela "yukallibu keffeyhi" "elleri ovuşturmak" anlamında Kuran'da geçer. Gece ile gündüzün birbiri ardınca çevrilmesi de "yukallibu" kelimesiyle tarif edilmiştir.

spartacus 28-12-2006 12:06

Teşekkürler Sevgili K.C.

Bir zamanlar kitap-bilgi konusunda abur cuburluk yapmıştım. Neredeyse haftada 3-4 kitap bitirdiğim dönemler vardı. Abur cuburluk diye tabir ettim, çünkü ne kayıt tuttum, ne sistematik kayıt aldım, nede kaynak sakladım(saklayamadım daha doğrusu) nede yazarları hatırlıyorum. 3 Kez kütüphane kurdum üçününde sonu onları insanlara dağıtmak oldu.

Forumlarda böylesi konulara denk geldikçe, bende anlık mantık yürütümü oluyor. Mantıken böyle olmalıdır, olması gerekir dediğim çok şey oluyor, dönüp incelemeye başlıyorum ve çoğunlukla öyle çıkıyor. Bilgi aslında ezber yada kaynak değil, kişinin okuduklarına yaptığı muhasebe ile alınıyor ve ifade tarzınızda doğal olarak kaynağı aktaranla noktası virgülüne aynı olmuyor. Bir çok forumda ara ara ifade ettiklerimi yapabilirsem bir başlıkta düzenli bir şekilde yazmaya çalışacağım.

Bir hatırlatmayı gerekli görüyorum.
Birincisi Gece ile Gündüz Dünya açısından beraberlerdir, birbirlerine erişirde kavuşurlarda, zaten birlikteler. Sabahın mahmur aydınlığı(yarı) akşamın yarı karanlığı bunların buluma yeridir. Mutlu izdivaçlarıdır :)
Yörünge konusunda ise mucizevi ne görülüyor anlayamadım. Bu bilgi bundan 5-6000 yıl öncede biliniyordu, bilinebilir hiç bir şeyde mucize olmaz. Mucize diye bir şeyde yoktur, şaşışası ünlemlerimizde kullanırız, ancak bizim şaşılası farketmişliğimiz, farkettiğimiz şey her ne ise onu mucize yapmaz. Farkettiğimizde bilgi sahibi olmamızda, bilgiyide mucize yapmaz, bir eksiğimizi kapatmış oluruz :)

Sümerleri bırakın Hattilerde de Tanrılar insanları hizmet için yaratıyor. Aynen Kutsalcı dinlerin Kulluk için yaratması gibi. Daha doğrusu Dünya aslında Tanrıların Cenneti, yer altı Cehennem(ölüler diyarı), Gök yüzüde mekandır.

Gökyüzü hakkında uygarlıklar araştırma yapmak zorundaydı, ağır aksakda olsa her araştırmada belirli bilgiler elde edilir. Bu yüzyıllara varan bir birikimdir, yörünge ise MS 7. Yüzyıl için peynir mayalamaktan daha kolay bir bilgidir.

opeth 27-01-2012 22:13

Güneşin Yörüngesi

37. Gece de onlar için bir delildir. Gündüzü ondan çıkarırız, bir de bakarsın karanlık içinde kalmışlardır.
38. Güneş de kendi yörüngesinde akıp gitmektedir. Bu mutlak güç sahibi, hakkıyla bilen Allah'ın takdiri(düzenlemesi)dir.
39. Ayın dolaşımı için de konak yerleri (evreler) belirledik. Nihayet o, eğrilmiş kuru hurma dalı gibi olur.
40. Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri bir yörüngede yüzmektedir. (yasin)

arkadaşlar burda apaçık bir bilimsel hata var ama bazıları güneşin galaksideki hareketi diyerek yanlışı mucizeye çevirmeye çalışıyor buna verilebilecek cevaplar nedir ? ben yasin 40 delil alıyorum ay güneşi geçemediği için aynı yorungede oldukları çıkar ayetten.

ozgur_beyin 27-01-2012 22:31

sevgili opeth burdaki anahtar kelime yesbehune'dir bu kelimeye herkes biraz farklı anlam vermiş.(daha çok bugünkü bilinen bilgilere uydurularak).
bu kelimenin en doğru anlamı ''geçip giderler'' kelimenin kökü sebehe'dir سبح
ayrıca bu iki gök cisminin bir birine yetişemediği ni söylemek mucize değil durumu yeniden söylemektir .mucize atfetmek kurana iftira atmaktır

opeth 27-01-2012 22:45

bir dostum yazmış.

Gece/gunduz ve ay/gunesten bahsediliyor. Yorungeden bahsediyor.
ALLAH askina, 200milyon yil(!)da gerceklesen galaksinin etrafindaki yorungeyle hic alakasi olabilir mi!?

Bu, ve benzeri ayetler, COK ACIK ve NET bir sekilde Muhammed'in gunesin dunya etrafinda dondugune inandigina delildir.
Elbette bu sasilacak, ayiplanacak bir durum degil: Dunya'nin gunes etrafinda dongugu taa 800 sene sonra kanitlanacakti, o zamanlar bu gorus hakimdi ve Muhammed'de diger insanlarin inandigindan farkli birsey inanmiyordu..

Neva 27-01-2012 22:45

Alıntı:

opeth´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 429446)
37. Gece de onlar için bir delildir. Gündüzü ondan çıkarırız, bir de bakarsın karanlık içinde kalmışlardır.
38. Güneş de kendi yörüngesinde akıp gitmektedir. Bu mutlak güç sahibi, hakkıyla bilen Allah'ın takdiri(düzenlemesi)dir.
40. Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri bir yörüngede yüzmektedir. (yasin)

arkadaşlar burda apaçık bir bilimsel hata var ama bazıları güneşin galaksideki hareketi diyerek yanlışı mucizeye çevirmeye çalışıyor buna verilebilecek cevaplar nedir ? ben yasin 40 delil alıyorum ay güneşi geçemediği için aynı yorungede oldukları çıkar ayetten.

Hayir orada bilimsel bir hata yok. Sevgili Ozgur-beyin dogru soyluyor.

Yasin 40. delil alsan bile , Ozgur-beyin;i dikkate almaksizin, cikardigin anlam cok kolay curutulecek cinstendir.

Ay gunesi gecemez(ayete gore), ama gunesin olmadigi yerde bildik anlamda gunduzden de bahsedemessin.(ne de gece gunduzu gecebilir)

Cunku karanlik isigin azalmasidir. Isigin(gunesin) tamamiyla %100 sonmesi degildir. Zira Kuran'in hicbir ayetinde, gunesin durulmesine iliskin, gecmis doneme ait bir helaktan soz edilmez. Gunesin durulmesi hep gelecek zamana atfedilir.

Hicbir zaman tamamiyla karanlik olmaz dunya. Ay'in parlak gorunmedigi bulutlu gecelerde dahi durum boyledir.

Kutuplara cok yakin bolgelerde bile durum aynidir.

Aurora Borealis

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/...87_634x402.jpg

opeth 27-01-2012 23:10

güneşin yorungesindne bahsetmesi bilimsel hata değil mi ?

allahcc 27-01-2012 23:51

Kesinlikle durum açıktır...

Yâsîn Sûresinin 38. Ayetinde

Güneş de kendi yörüngesinde akıp gitmektedir. Bu mutlak güç sahibi, hakkıyla bilen Allah’ın takdiri(düzenlemesi)dir.

Enbiya Suresinin 33. Ayetinde

O, geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratandır. Her biri bir yörüngede yüzmektedirler.

Diyanet çevirisidir, güneşin hareketli olduğu açık ve nettir...

Neva 28-01-2012 00:01

Alıntı:

opeth´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 429463)
güneşin yorungesindne bahsetmesi bilimsel hata değil mi ?

Yorungesinden bahsetmiyor ki.

Al bak yorunge var mi ayetin orjinalinde. Diyanet'e bakma her gordugu yere parantez yapistiriyor zaten

Güneş de kendi yörüngesinde akıp gitmektedir. Bu, mutlak güç sahibi, hakkıyla bilen Allah’ın takdiri (düzenlemesi)dir.(yeni cevirisi)

Güneş, kendisi için belirlenen yerde akar (döner). İşte bu, azîz ve alîm olan Allah'ın takdiridir.(diyanet vakfinin cevirisi)

ve eş şemsu: ve güneş

tecrî: akar, gider

li: için

mustekarrin: karar kılınmış, kararlaştırılmış

lehâ: ona

zâlike: işte bu

takdîru: takdir

el azîzi :azîz olan, güçlü ve üstün olan

el alîmi: alîm olan, en iyi bilen

Ayetin orjinalinde yorunge kelimesi yok. (Arapca bilgim yoktur ama anlamlara genelde ayni yerden bakarim)

http://www.kuranmeali.org/36/yasin_s..._mealleri.aspx

Insan urunu oldugunun en iyi kanitidir bu zaten.

allahcc 28-01-2012 00:09

Güneşin akıp gitmeside, yörüngesinin olmasıda tamamen yanlıştır...O çağlarda dünya merkezli bir evren vardı dolayısıyla güneş ay ve yıldızların dünyanın çevresinde döndüğüne ve akıp gittiğine inanılırdı kaldıki kitapta dünyanın yuvarlak olduğuna dair birkanıt yok...

Ama bazı inananlar samanyoluna işaret ettiğine kadar getirmişler olayı, samanyolunun çevresinde döndüğümüzden öyle demiş allah...

Yahu herşeyi tanımlayan allah neden samanyolunun tanımını hiç yapmamış...Şuan bunu arıyorlar ama ateist olarak ben bulacağım bu samanyolunu işaret eden ayeti...

Sanırım bulabilirim...

Neva 28-01-2012 00:25

Alıntı:

allahcc´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 429478)
Güneşin akıp gitmeside, yörüngesinin olmasıda tamamen yanlıştır...O çağlarda dünya merkezli bir evren vardı dolayısıyla güneş ay ve yıldızların dünyanın çevresinde döndüğüne ve akıp gittiğine inanılırdı kaldıki kitapta dünyanın yuvarlak olduğuna dair birkanıt yok...

Ama bazı inananlar samanyoluna işaret ettiğine kadar getirmişler olayı, samanyolunun çevresinde döndüğümüzden öyle demiş allah...

Yahu herşeyi tanımlayan allah neden samanyolunun tanımını hiç yapmamış...Şuan bunu arıyorlar ama ateist olarak ben bulacağım bu samanyolunu işaret eden ayeti...

Sanırım bulabilirim...

Enbiya'da da felekin diyor. Yorunge sonradan eklenmis sanirim. Klasik batlamyus dusuncesi. Dunya kainatin merkezi.

Felek kelimesinin tam olarak anlamlarina bakmak gerekir sanirim.

Samanyolunu baska sekilde algilamislar bence, dunya tasvirlerinde, bir yerlerden gelenler uclarindan eksiltip gidiyorlar. Yol filan olarak algilamis olmalilar samanyolunu, isigin yogun olarak kullanilmadigi bolgede daha net gorurler zira. Bir de hava aciksa, iyice yakin zannederler o yolu veya gokyuzunu.

Alıntı:

opeth´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 429455)
bir dostum yazmış.

Gece/gunduz ve ay/gunesten bahsediliyor. Yorungeden bahsediyor.
ALLAH askina, 200milyon yil(!)da gerceklesen galaksinin etrafindaki yorungeyle hic alakasi olabilir mi!?

Bu, ve benzeri ayetler, COK ACIK ve NET bir sekilde Muhammed'in gunesin dunya etrafinda dondugune inandigina delildir.
Elbette bu sasilacak, ayiplanacak bir durum degil: Dunya'nin gunes etrafinda dongugu taa 800 sene sonra kanitlanacakti, o zamanlar bu gorus hakimdi ve Muhammed'de diger insanlarin inandigindan farkli birsey inanmiyordu..

Ama kendine donemine gore dogru bilimsel bakisla. O devirde oyle biliniyordu cunku.

opeth 28-01-2012 00:33

ve kullun fi felekin yesbehun...her biri kendi yorungesinde yüzer diyor ayet yani güneşe yorunge veriyor. felek yorunge demektir.

allahcc 28-01-2012 00:43

Fâtır Sûresinin 13 . Ayetinde Allah geceyi gündüzün içine sokar, gündüzü de gecenin içine sokar. Güneşi ve Ay’ı da koyduğu kanunlara boyun eğdirmiştir. Her biri belirli bir vakte kadar akıp gitmektedir. İşte bu Allah’tır, Rabbinizdir. Mülk yalnızca O’nundur. Allah’ı bırakıp da ibadet ettikleriniz, bir çekirdek zarına bile hükmedemezler.

Ayetler açık ve net olarak güneşin akıp gittiğine işaret eder, aksini söyleyen kurana ters düşer ve kafirdir!!!

Neva 28-01-2012 01:05

Opeth, koymus oldugunun fetvanin konumuzla bir alakasi yok zira halihazirda acik bir konumuz var dunyanin yuvarlaklik mevzusuna iliskin.

allahcc'yi bilemem ancak, ben zaten kafirim, o yuzden birsey ifade etmez benim icin fetva. Bu sebeple mesajin oraya tasindi.

upuaut 29-01-2012 06:15

Alıntı:

opeth´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 429446)

40. ayette anlatılmak istene şey, nasıl ki gece ile gündüz arasında kesin bir ayırım var ve bunlar kendilerine ayrılan yerlerden başka yerleri işgal edemezse, Güneş ve Ay arasındaki durum da böyledir. Yani bu ayette Güneş Ay'a yetişemez denilirken, yalnızca gece-gündüz arasındaki ilişkiyi hatırlatmak için yapılan bir benzetmedir.

Yoksa, Güneş Ay'a bal gibi de yetişir. Yetiştiği vakit, Güneş Tutulması ya da Ay Tutulması olayları meydana gelir. Bu 3 cisim bu haldeyken, bir çizgi halinde olurlar.

The Rationalizer bu konuda "Kuran-Muhammed'in Geosentrik (Yermerkezli) Evreni (The Quran - Muhammad's geocentric universe)" başlığıyla yine bir güzel video sunumu hazırlamış:

Arkadaşlar, bence bu video sunumuyla birlikte fazla yorulmayın. Çünkü buradan zorlama çıkarımlarla bize ekmek çıkmaz.

Ha, şu olabilir mesela: Bir ayet ya da hadisin uyarısı sonucu AKP yerle bir olur, o zaman bu uyarının Allah katından olduğunu anlarız. Eğer Allah'ın böyle bir gücü varsa, en kısa zamanda bize göstermesini isteriz. O zaman biz de imana geliriz.

lionawar 08-02-2012 14:47

bu ayetlerde bir şey yok.. her şey net güneş ay felan yörüngesel bir rotaları var deniyor. ve kendi yörüngelerinde kendi hallerindeler, sıkıntı yok yani..

problem de yok.. bundan bir şey çıkarmak isteyen ancak ateisttir, ona da lafımız yok.

neye isterseniz ona inanmak herkesin hakkıdır.

upuaut 08-02-2012 15:10

Alıntı:

lionawar´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 430730)
bu ayetlerde bir şey yok.. her şey net güneş ay felan yörüngesel bir rotaları var deniyor. ve kendi yörüngelerinde kendi hallerindeler, sıkıntı yok yani..

problem de yok.. bundan bir şey çıkarmak isteyen ancak ateisttir, ona da lafımız yok.

neye isterseniz ona inanmak herkesin hakkıdır.

Evet, 37-40. ayetlerden bir şey çıkmayacağını daha önceden söyledim. 40. ayette gecenin gündüzü geçememesi Güneş'in Ay'a yetişememesi teşbihiyle anlatılmak istenmiş. Ama Astronomi'nin bir bilim olması ve insanlığın binlerce yıl boyunca bu bilimle uğraşması nedeniyle Kuran'a bir astronomi kitabı gözüyle bakmamız gerekiyor. Örneğin, Kuran'da "Yermerkezli" bir Evren tasarımının olması, o günkü insanların Astronomi'deki aşamasını gösterir.

The Rationalizer, ilk videoda bunu (Evren'in "Yermerkezli" olmasını) yakaladı ama ikinci videoda bu ayetlerin Güneş ile Ay'ı aynı yörüngede gösterdiğini zannederek bir hata yaptı.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:02 .