Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   kader (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=4021)

el-alem 06-05-2007 22:52

kader

selamlar ben el-alem siteye merhaba.

Kader in ne olduğunu şöyle anlatayım :

Yazıldığı için olmuyor, olacağı için yazılıyor.

dilaver 06-05-2007 23:21

Re: kader

Yazıldığı için olmuyor, olacağı için yazılıyor

* * *
* * * 1- olacagı nasıl tayin ediliyor ve kim *tarafından

* * * 2- bu olacagı kesin anlamına mı geliyor, o halde degiştirilmesi mümkün degil

* * * 3- degiştirilmesi mümkün degilse bir imansızın da kendini imanlı yapma çabası mümkün degil

* * * 4- şimdi benim kaderimde ateist olacagım mı yazılmıştı.

* * * * * * bu arada aramıza hoş geldiniz.

* * * * * * saygılarımızla

el-alem 06-05-2007 23:26

hoş bulduk sayın yönetim kurulu üyemiz...banada şirkette küçük bi temizlik işi verirseniz sevinirim..

07-05-2007 00:12

Kader bana arabesk bir kiz ismini cagristiriyor.

Kaderi kimse yazamaz, Allah'ta yazamaz Hebelubu'de yazamaz. Ben bile yazamam. Kader bir zaman ve olan olaylar istatistigidir, oldugu AN yazilir. Bu kavramin dine yerlesmesinin sebebi, Allah herseyi bilir teorisine karsi, "bunuda biliyor mu?" diyenleri susturmak icin. Onlara gore Allah bulari biliyordur, ama MAHSUS oyle yapiyordur.

exclusive 07-05-2007 08:35

Tez, Ödev, Kader yazılır.
hardcopy olarak teslim edilir.
grup indirimimiz vardır.

tewderi 07-05-2007 11:12

1:Tanrı insanın kaderini neye göre yazıyor
2:Şeytanın etkisi varmı İnsanların Kaderi yazılmasında?
3: Benim kaderim yazılırken İradem varmıydı?
4: Şeytanın iradesini Tanrımı yazdı(yani şeytanın yapacağı bütün kötülükleri tanrımı belirledi.) ?

sargon 07-05-2007 12:07

KADER bir dernektir. Birinin basina bir is geldigi zaman bu dernege basvurur, ki buna da KAZA denir. Ama KAZA ayni zamanda kucuk bir yerlesim birimi anlamina da gelir. Bilindigi gibi yerlesim birimleri giderek buyutulur, hatta il yapilir ve bu da bir KAOS'a neden olur. Bir zamanlar herkes 67 ilimiz oldugunu bilirdi. Simdi cok az kisi kac ilimiz oldugunu bilebilmektedir. KAOS da aslinda Allah'in adlarindan biridir. Bilim dunyasinda ise buna Fuzzy Logic (Bulanik Mantik) denir.

Karisik gibi gorunebilir, ama aslinda cok basittir. RESET etmek yeterli.

Aliminyum 07-05-2007 12:27

Hakim duruşma esnasında koridorda duran bir bir suçluyu yanındaki savcıya göstererek dedi ki; "Bu adam 3 gün sonra karşıma birinin evini kundaklamak suçundan gelecek" Bunu o adam da duydu.

3 gün sonra o adam o suçtan geldi. Savunmasında "Sayın hakim, siz benim bu suçu işleyeceğimi biliyordunuz, o halde sorumlu sizsiniz" dedi.

Ülkenin bütün yargı organları iflas etti.

tewderi 07-05-2007 12:33

Alıntı:

Aliminyum";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 76506)
Hakim duruşma esnasında koridorda duran bir bir suçluyu yanındaki savcıya göstererek dedi ki; "Bu adam 3 gün sonra karşıma birinin evini kundaklamak suçundan gelecek" Bunu o adam da duydu.

3 gün sonra o adam o suçtan geldi. Savunmasında "Sayın hakim, siz benim bu suçu işleyeceğimi biliyordunuz, o halde sorumlu sizsiniz" dedi.

Güzel bir cevap olmuş fakat burada hakim sadece biliyor kişinin yapacağı suç için ona yardım etmiyor (yaratmıyor ) veya kişiye suçu işletmesi için birini musalat etmiyor (şeytan göndermiyor) burada hakim bu sadece biliyor . Ama Allah bilmenin yanında kişiye yapacağı kötülükte yardım ediyor (ne derler yardım yataklıkmı ?)

Beni özene bezene yaratan kim? Sen!
Ne yapacağımı da yazmışın önceden.
Demek günah işleten de sensin bana:
Öyleyse nedir o cennet cehennem?

*Biz gerçekten bir kukla sahnesindeyiz:
*Kuklacı Felek usta, kuklalar da biz.
*Oyuna çıkıyoruz birer, ikişer ikişer;
* Bitti mi oyun, sandıktayız hepimiz.

sargon 07-05-2007 13:06

Saka bir yana, gercekten bu kader ve kazanin ne demek oldugunu merak edenler icin daha once yaptigim bir calismayi asayim buraya.

http://sargon.blogcu.com/Islamda_kader_konusu/

Ayrica bu konuyu daha detayli sekilde SIA arkadasla da tartismistik. Sanirim iseteyenler arama bolumunden bulabilirler.

Aliminyum 07-05-2007 14:22

sevgili sargon; *çalışmanda kavramların tariflerini eksik vermişsin ya da alıntı yaptığın yerler (İslami olarak görünseler bile) eksik vermişler. Anahtar kavramlar üzerinde konsensüs olmadan bu konuda hiçbir yere varılmaz. Yine de bir konsensüs olacağını sanmıyorum ama gene de ana kavramların kısaca açılımlarını yapmam lazım;

قَدَرَ (GADERA=KADER) hepimizin bildiği gibi Arapça bir kelime : Kelime olarak ölçme, biçme, takdir etme, biçime koyma ve şekillendirme anlamlarına geliyor. Sözlük anlamı bu.
Arapçada bu kelime Tef'il babına nakledilince GADDERA haline gelir ve o zaman da anlamı; hükmetti, hükmünü geçirdi, kazada bulundu haline gelir.
İşte KADER kavramı hakkındaki açıklamalar kelimenin bu sözlük anlamlarından yola çıkılarak yapılır ve üzerinde İslam Alimlerinin genelde anlaştıkları tarif şudur; KADER, ALLAH'IN KAZA OLARAK TAKTİR ETTİĞİ VE HÜKMETTİĞİ ŞEYDİR."

Enam 59, Yunus 49, Neml 75, Yasin 12 gibi ayetler de bu tarifi teyit eder.

Kaza ve kader bir yönüyle aynıdır, diğer yönüyle farklıdır ancak ayrılmaz ikilidir. Kader, Allah'ın takdir ettiği, kaza ise bu takdirin yerine getirilmesi, infaz edilmesidir.

Kavram bakımından neticede KADER; Her şeyi olmadan önce ilmi planda ve ilmi varlığıyla Allah'a vermektir,

Buna göre kader ve cüzi ihtiyari İslamın ve imanın son sınırını gösteren, hal-tavır ile alakalı ve vicdani bir imanın parçasıdır. Yani sizin anladığınız manada bilimsel ya da pratik bir düşünce değildir. Allah'ın varlığını ve birliğini ya da Hz.Muhammed'in nübüvvetini çeşitli ilmi verilerle ispat edebiliriz, ancak elbette ki kader meselesi böyle bir mesele değildir. Eskiler bu duruma hali ve vicdani demişler.

Müslüman her şeyi hatta kendi fiilini Allah'a vere vere sonunda teklif ve mesuliyetten kurtulmak için cüzi ihtiyari (kişisel irade) öne çıkıyor ve ona diyor ki; "Dur bakalım, senin iraden var, mesulsün, mükellefsin", sonra yine o müslümandan südur eden iyilikleri, güzel amelleri o müslümanın kendi nefsine mal edip gurur ve kibire hatta Allah karşısında bir şımarıklığa düşmemesi için kader yine karşısına çıkıyor ve "Dur bakalım, yapan sen değilsin, haddini bil" diyor. Yani kader, insanın nefsini gururdan ve iradeyi sorumsuzluktan kurtarmak içindir.

Mesele galiba şu soruda düğümleniyor; Kader ile cüz'i ihtiyari (kişisel irade) nasıl birbirine zıt değildir?

Evet insanın kendi kişisel iradesi ile kader arasında bir zıtlık yoktur.
Bir defa herkes kendisinde bir iradenin varlığını öyle ya da böyle hisseder. Bunu vicdanen bilir ve inkar edemez, bir varlığın mahiyetini ve vücudunu bilmek ayrı ayrıdır. Çok şeyler var ki varlığı bizce malum olduğu halde mahiyeti hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Bazıları insan iradesini de bu kısımdan değerlendirmişler.
Cüz'i ihtiyari kadere münafi değildir, tam tersine kader ihtiyarı (iradeyi) teyid eder. Çünkü kader Allah'ın ilminin bir çeşididir, ilm-i ilahi irademize taalluk etmiştir, müdahale değil. Öyle ise iradeyi teyid eder, iptal etmez.
İşin bu kısmında en önemlisi şudur; KADER, İLİM NEVİNDENDİR, İLİM İSE MALUMA TABİDİR. MALUM İLME TABİ DEĞİL. Maluma tabi olmayan bir ilim düşünülemez. Bilinen olmadan bilmek olmaz. Bu esastan hareketle Allah'ın, insanın yapacağı şeyleri bilmesi, o insanın o yaptıklarını kendi iradesiyle yapmış olmasını gölgelemez. Anlayış budur.

Kaderin sebep ile müsebbebe bir taalluku vardır. Mesela denilse ki, Bir adam diğerini tüfekle vurdu öldürdü, bu ise ezelden takdir edilmiş bir şeydi, o halde o vuran adamın ne kusuru vardı ki
hakkında günah yazıldı, azap takdir edildi. Bu anlayışa karşılık denilir ki; evet, kader, o maktulün tüfek ile vurularak öldürülmesini tayin etmiştir, eğer katilin tüfeği ateşlemediğini farzetsen o zaman kaderin adem-i taallukunu yani olaya taalluk etmediğini farz etmiş olacaksın, o halde o adamın ölmesini kader programına göre neyle açıklayacaksın?
CEBRİYYE gibi; sebebe ayrı sonuca ayrı birer kader tasavvur etsen ya da MUTEZİLENİN BAZI İMAMLARI gibi Kaderi toptan reddetsen, ehl-i sünnet vecemaati bırakıp fırka-i dalle (dalalet fırkası) içine girersin. Bu durumda ehl-i sünnetin anlayışı "Tüfek atılmasaydı o adamın ne şekilde öleceği meçhuldü, bizi zahiren ilgilendiren o tüfeğin tüfeği atanın iradesi ile atılmış olmasıdır."

MATURİDİde, iradenin aslı olan meyil itibaridir, yani farazidir. Bu durumda kulun kendine verilebilir. Ancak EŞARİde ona mevcut yani gerçekten var nazarıyla bakıldığı için kula vermez, ancak o meyillerdeki tasarruf yine Eşariye göre bir emr-i itibaridir.

Gördüğün gibi sevgili sargon . Eşaride irade önde zorunluluk arkada, Maturidide tam tersi gibi değerlendirmeler yaparken irade ve cebrin mahiyeti hakkında bi araştırma yapsaydın daha sağlıklı olurdu. Bu şekilde Eşari ve Maturudi arasında bir çelişkinin varlığı gibi yanlış bir fikre kapılmazdın.

Evet, Enam 59'a göre ( YAŞ VE KURU NE VARSA KİTAB-I MÜBİNDE-APAÇIK BİR KİTAPTA- YAZILMIŞTIR) her şey vukuundan önce ve sonra yazılmıştır. Allah'ın katında herşey zaten bellidir, önceden ya da sonradan gibi tabirler zaman kaydıyla sınırlı olduğuna inanmadığımız Allah hakkında kullanılmaz zaten. Öncelik veya sonralık bize mahsus. Bu böööyle gider agam paşam. Yüz kere konuşuldu, bin kere konuşulsa işe yarar mı bilmiyom.

sargon 07-05-2007 17:20

Sevgili Aliminyum, yazdigin yazidan hicbirsey anlamadim. Neresi alinti, neresi degil? Benim hangi yazdigima hangi gerekceyle karsi cikiyorsun? Sanki konunun anlasilmasi ve acikliga kavusturulmasi icin degil de tartismada ustun gelmek icin yazmissin gibi duruyor yazin. Senin ustun geldigini bastan kabul edelim istersen. Hic onemli degil. Ama ne yazdigin hala anlasilmamis olarak duruyor olacak. Acikcasi bunlari yazmak icin ciddi zaman ayiriyorum. *Baskalarindan da elestirirken biraz ozen beklemek hakkimdir diye dusunuyorum.

Son olarak kader ve kaza kavramlari o kadar karmasik hale getirilmis durumda ki, ne denmek istedigini anlamak icin saatlerce ugrastim. Senin yazdiklarinda da bir netlik oldugunu goremiyorum. Bence bu sorunun ustesinden atlayabilmek icin bu karisiklik yaratiliyor, sonra da Allah'in katinda zaman yoktur deyip isin icinden siyrilmaya calisiliyor.

Aliminyum 12-05-2007 16:55

niye ya anlaşılmayacak ne var. 3 tane osmanlıca kelime var diye mi bu kadar laf ettin. Yapma gözünü seviyim. Taftazani'den Said Nursi'ye kadar ehl-i sünnetteki kader anlayışını ufak çaplı özetliyim dedim. Tamam karıştırmış olabilirim de altında nie başka manalar arıyon ki. ayıp oluyo ama.

NedimYilmaz 24-05-2007 02:06

Bir İngiliz Gazeteci Dönemin popüler liderlerinden biri olan Atatürk'e bir soru yöneltir;

- Kaza ve Kader ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Atatürk;

"Kaza ve kader, talih ve tesadüf tâbirleri Arapça'dır; Türk'leri âlakadar etmez."

Buradan da yakın..

24-05-2007 02:20

türk dil kurumu iyi çalışmış.

yargı,yazgı,şans,rastlantı

Atatürk'ü saygıyla konu dışına alıyorum.

spartacus 24-05-2007 08:59

Kader;

İmkansızlığın ve kağnı arabası devrildikten sonra olanın, olasılığının adıdır...

Kader gibi bir şeyin olması mümkün değildir. Sadece kağnı devrildikten sonra yol gösterenin, yoluna verdiği isimdir.

24-05-2007 09:35

Kader denilince benim de aklıma mum gelir nedense.Bir mumun fitilinin yakıldıktan sonra baştan sona eriyip bitmesine kader diye bakıyorum.Mum yanarken dışarıda rüzgar ve fırtına var ise bizde bunu bilirken pencereyi açıp mumun sönmesine sebeb olursak bu da kaza mı olur acaba ?

Aliminyum 12-06-2007 14:49

sevgili sargon farkında mısın? Kimse kaderin tarifini yapmıyor, kader deyince aklına gelenleri yazıyor?
Aklın ve bilimin aydınlığı, mantıklı düşünme, akılcılıktan şaşmama falan filan... Hani nerde?

Neva 30-06-2012 14:20

guncelleme.

sergenci 01-07-2012 01:16

Alıntı:

Aliminyum´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 70213)
sevgili sargon farkında mısın? Kimse kaderin tarifini yapmıyor, kader deyince aklına gelenleri yazıyor?
Aklın ve bilimin aydınlığı, mantıklı düşünme, akılcılıktan şaşmama falan filan... Hani nerde?

Alıntı:

Aliminyum´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 66651)

sn. aliminyum, bu argüman hakime ve suçluya yakıştırılabilir, bunlar bir yaratana yakıştırılmaz. Bir yaratandan bahsediyoruz, bizim neler yapacağımızı bilen bir tanrınında kanunlarıda iflas etmiştir.

Kendi kendinizi yok etmişsiniz ama bunun farkında değilsiniz.

Allah bizi sınıyor, hem kaderimizi yazıyor, hem bizim neler yapacağımızı biliyor, hem akıl veriyor fakat müslüman gibi düşünmeyenleri akılsızlıkla suçluyor. Bizim her yapacağımız hareketi bilen bir tanrı, bize neyi ispatlamaya çalışıyor, bu argüman hakim ve savcıyı size hatırlatmıyor mu, bir benzerlik yokmu sizce.

Kabeyi korumaktan aciz ve kabedeki putları kıskanan bir allah, kendi üstünlüğünü insanlarına göstermek için din ve peygamber yolluyor. Ben şimdi allahın büyüklüğünümü anlamış oluyorum, Bu ve bunun gibi birçok şeyi farz edelim anladım. Benim anlamamdan allah nasıl faydalanacak, ona yalvarıp yakaracağım, 5 vakit yatıp kalkıp tapacağım, dualarla onu yücelteceğim vd.

Yaşanılan bir yaşam ile allah bana bak sen bunları, şunları yaptın hadi bakalım cehenneme, allah bana neyi göstermiş oluyor. Benim acizliğimi mi yoksa allahın kendi acizliğinimi.

4 kitap ve binlerce peygamber yollayan, kitaplarının değişmesine engel olamayan ve evim dediği kabeyi putlardan koruyamayan, yarattığı şeytana sözünü geçiremeyen *bir allahın beceriksizliğini insanlar cehennem ilemi çekecek.

Kader diye bir yazgı yoktur, olayların akışı ve sonucu vardır, sonuç ölümdür.

Daima örnekler verilir ve sonucunda da kader denir. Kaderi sadece günümüze uygulanıp öyle konuşulur, geçmişte yaşayan insanların kaderlerine hiç bakılmaz ve ilgilenilmez. Sanki geçmişte hiç kimse yaşamadı, hiç bir katliam olmadı, hiç bir insan işkenceler çekerek öldürülmedi, başları kesilerek öldürülmedi, aslanlara yem olarak atılmadı, gaz odalarında öldürülmedi, fırınlarda yakılmadı, daha yüzlerce ölüm şekilleri insanlar üzerinde denenmedi.

Bu milyarlarca insan ölümleri allahın yazmış olduğu kader anlayışı değilmidir, siz kaderi başka nasıl tanımlayabilirsiniz.

Esenkalın.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:29 .