Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Hırsızlığın cezası ne olmalı? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=4897)

korelmis 30-09-2007 02:33

Hırsızlığın cezası ne olmalı?

Hapishanelerde hırsızları beslemek çözüm mü?

http://www.youtube.com/watch?v=nRbmAnZe0Bg

ozgur_beyin 30-09-2007 02:45

Re: Hırsızlığın cezası ne olmalı?

Sevgili *köreklmiş ,senin çözümün ne? ellerini kesip sokağa salıvermek mi? yeni dilenciler yaratmakmı?

12 EYLÜL'den sonra Kenan Evren'de demiştiki ''Asmayalım da ,besleyelim mi?''
Ne dersin? asalım mı? Besleyelim mi ? Yoksa, keselimdemi(ellerini) besliyelim?

korelmis 30-09-2007 03:01

Mesele cezalandırmak değil, caydırmak...

ozgur_beyin 30-09-2007 07:45

Sevgili korelmiş , verdiğin linkteki videodaki murat belli.Senin muradın da belli.
Caydırmanın, bin bir türlü yolu var, cezanında öyle. Tarihte can yakarak ,zulum ederek *hiç bir *sorun *çözülmemiştir.

Osmanlı 36 sadrazımını idam etmiştir. Ama çökmekten kurtulamamıştır.Çünkü ,sorun sadrazamın kellesini düşürmekle çözülemeyecekti , sorunlar başka yerlerdeydi. O , portalı düzenleyen de Osmanlının sadrazamlarını
idam ettirenle, aynı kafada, afedersin ama, sende aynı düşünce iklimindesin.
Bilirsin ,kahvelerde, *emekli olupta, yapacak bir beyin jimnastiği olmayan, vasat zekadaki insanların kullandığı
en mucizevi!! çözüm ''sallandıracaksın ,Sultan Ahmette iki kişiyi, bakbakalım nasıl düzelecek'' * tarzındaki,ucuz fikir budalalığıdır.
Oraya iki tane ayet koymakla işi hallettiğini sanan '' Forrest Gump'' zekalı *Fıkıh!! alimini örnek göstermen beni üzdü,
umarım seni sevindirmemiştir.

30-09-2007 08:12

Hakikaten şu söz hoştur.
"Gözleri vardır görmezler"
"Bataklığı" değil,"Bataklığın" ÜRETTİĞİ sivrisinekleri gördüm ben videoda.
Üretileni görüp,üreteni görememek için nasıl bir göze sahip olmak gerek Ya Hu ?

aspendos 30-09-2007 11:00

bu soruya ateizm cevap versin .

çünki müslüman bir yorum yaptığı vakit hemen ister istemez bilinçaltı tam tersi savunma geliyor ateizm cevaplasınki sizlerin çözüm önerinizi öğrenelim .

kuranı kerim de hırsızlık yapanı ne şekilde cezalandıracağını bizlere bildirmiş .

müslüman olmayan ülkeleride gördük .

ozgur_beyin 30-09-2007 13:02

bu soruya ateizm cevap versin . Aspensos.

Sevgili aspendos, ateizm, bir hukuk sistemi değildir.olmadığı gibi, bir çözüm üretme sistemide değildir.
Ateizm sadece bir durumu anlatmak için yapılmış bir kelimedir. Bir Roma hukuku, İslam hukuku vardır ama
ateizm hukuku diye, bir hukuk yoktur.
Sen eğer sen kuranda bir ''hukuk sistemi'' var diyorsan, benim eleştirdiğim *senin var dediğin hukuktur.
Benim eleştirdiğim 1400 yıldır(aslında *sümerli'lere dayanan) yürürlükte olan statükocu kurallar manzumesidir.
Çözüm ise, günümüz gerçeklerine uygun geçmiş hataları gözönünde bulunduran *EVRENSEL hukukta olmalıdır.

30-09-2007 14:33

Müthiş dindar (!) iktidarın, ceza kanunu'nu kefere'nin istekleri doğrultusunda değiştirerek neredeyse suç olmaktan çıkarttığı kapkaç olaylarını engelleme konusunda müstakbel halifemiz olması söz konusu müthiş dindar (!) tarikat şeyhinin emrindeki emniyet güçleri ellerini kıpırdatmıyorlarsa bu olayları nasıl çözeceğiz?

El cevap: müthiş bir çözümle, yukarıdaki müthiş dindar (!) tiplerin kendilerine rehber aldıkları 1400 yıllık, yazarı belli olmayan kitabın önerdiği şekilde, yani kapkaççıların ellerini keserek. Hatta çaprazlama el-ayak keserek.

Siz insanları gerçekten bu kadar salak mı zannediyorsunuz?

Eee, kişiyi nasıl bilirsin, kendin gibi diye boşuna söylememiş atalarımız.

K.C. 30-09-2007 14:46

Fasil : HUDUD BÖLÜMÜ
Konu : Hadd-i Sirkat
Ravi : Cabir
Hadis: Resulullah (sav)`a bir hırsız getirilmişti. "Öldürün onu!" diye emretti. Kendisine: "Ey Allah`ın Resulü, bu adam sadece çaldı" denildi. Bunun üzerine "Öyleyse (elini) kesin!" dedi ve derhal eli kesildi. Sonra aynı adam ikinci sefer getirildi. Yine: "Öldürün onu!" diye emretti. Kendisine: "Ey Allah`ın Resulü, bu adam hırsızlık yaptı" dendi. Bunun üzerine "Öyleyse kesin!" dedi ve derhal (sol ayağı) kesildi. Sonra üçüncü sefer getirildi ve hırsızlık yaptığı söylendi. Hz. Peygamber: "Öldürün onu!" diye emretti. Kendisine: "Ey Allah`ın Resulü, bu adam hırsızlık yaptı" denildi. Bunun üzerine: "(Sol elini) kesin!" diye emretti. Sonra aynı adamı dördüncü kere getirdiler. "Öldürün onu!" buyurdu. Kendisine: "Ey Allah`ın Resulü, bu adam hırsızlık yaptı" dediler. Bunun üzerine "(Sağ ayağını da) kesin!" diye emir buyurdu. Aynı adam beşinci sefer getiririldi. Hz. Peygamber (sav): "Öldürün onu" diye emretti. Hz. Cabir (ra) der ki: "Adamı götürüp öldürdük. Sonra sürüyerek götürüp bir kuyuya attık. Üzerini de taşla doldurduk."

HadisNo : 1631

Peygamberin hırsızlığa verilen cezayı 4 kez unutmuş olmasını bir tarafa bırakılm,
uzuv kesmek eğer hırsızlığın önüne geçebilecek bir yaptırım olsaydı budana budana ağaca dönmüş bu adamı caydırması gerekirdi en başta.

pante 30-09-2007 15:38

Bu hadis bir kurgu gibi sırıtıyor sanki.
Sahih olması çok zor bence.
İki eli de kesik olan nasıl hırsızlık yapar. Ayaklarıyla yapıyorsa ödül vermek gerekir ona ceza değil.
Hem elleri, hem de ayakları kesilmiş insanın hırsızlığı mümkün mü?

Ayrıca her seferinde suçunu bilmeden bir sadist gibi "Öldürün onu" diyen Muhammed de çok sırıtıyor.
Yok, bu kadarı mümkün değil.

Hırsızlığı önlemek el-ayak kesme ile mümkün olsaydı, 1400 senedir önü alınırdı.
Bence hırsızın yaptığı hırsızlığın 2 misli malına el konmalı, hapis masrafları da kendinden karşılanmalı.
parası-pulu olmayan hırsıza ise ceza yerine iş bulunmalı ve gözetimde tutulmalı.

30-09-2007 16:21

Birinin getirildigini gorunce ne oldugunu bilmeden "oldurun" diye emretmesi ilginc. Adami madalya takmak icin getirseler bile, bizimki gorur gormez "oldurun" diye ziplayacak.

vartor 30-09-2007 17:56

Bir insan neden hirsizlik yapar; Once bunun tartisilmasi yapilmali. Aclik ve caresizlik bece en basta gelen nedenlerdir. Psikolojik hastaliklar, kolay gecinmenin yolu, ahlak yoksunlugu gibi nedenler daha sonlara duser. Buyuk sehirlerin buyuk dertlerinden biridir hirsizlik.
* *Bir ulke, vatandaslarinin karnini doyurabildigi surece, adi hirsizlik oranlari en dusuk seviyesindedir. Bir ornek olarak Kanada'yi gosterebilirim. Dunyada, suc orani yonunden en dusuk ulkelerden biridir.Sosyal yardimlarla vatandaslarinin karnini doyurabilmesi, suc oranini etkilemekte. Hapihaneye dusenler egitime tabi tutulup, bazen topluma bir meslek sahibi olarak dondurulur.
* Biri yer biri bakar, kiyamet ondan kopar atasozumuz, icinde bulundugumuz batakligi ne guzel tarif edebilmis. *El kol keserek care arayacaginiza, batakligi kurutmaya calismak, hem ilerisi icin umit, hem de sivrisinek nufusunun azalmasina sebep olacagina ben eminim.

adrio 30-09-2007 18:21

Alıntı:

pante";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 94001)
[b]Ayaklarıyla yapıyorsa ödül vermek gerekir ona ceza değil.
Hem elleri, hem de ayakları kesilmiş insanın hırsızlığı mümkün mü?[/
b]

çok komiksiniz sayın pante:)

Ayrıca her seferinde suçunu bilmeden bir sadist gibi "Öldürün onu" diyen Muhammed de çok sırıtıyor.

belkide bu söz çarpıtılşmıştır..ama bence de şeriat çok güzel bir karar vermiş..çünkü HIRSIZ demek senin malına göz dikmiş kişi demektir...bundan daha kötü ne olabilir *ki? kesinlikle hırsızlara el kesilme ceza sı vermek en doğrusu hem hırsızlık sayısıda azalır..eğer ki sizin dediğinizi yaparsak...yok canım bu kadar da değil..iyi ben emek etmeden yaşayayım.Başkalarının helaline göz dikeyim hırsızlık yapayım sonrada beni beslesinler:) ne güzel valla keşke HIRSIZ olabilsem madem bana bakacaklar:) pante eğer evde değerli eşyalar varsa söyle senden başlayayım:) :wink: *:wink:

[b]Ayaklarıyla yapıyorsa ödül vermek gerekir ona ceza değil.
Hem elleri, hem de ayakları kesilmiş insanın hırsızlığı mümkün mü?[/
b]

çok komiksiniz sayın pante:)

belkide bu söz çarpıtılşmıştır..ama bence de şeriat çok güzel bir karar vermiş..çünkü HIRSIZ demek senin malına göz dikmiş kişi demektir...bundan daha kötü ne olabilir *ki? kesinlikle hırsızlara el kesilme ceza sı vermek en doğrusu hem hırsızlık sayısıda azalır..eğer ki sizin dediğinizi yaparsak...yok canım bu kadar da değil..iyi ben emek etmeden yaşayayım.Başkalarının helaline göz dikeyim hırsızlık yapayım sonrada beni beslesinler:) ne güzel valla keşke HIRSIZ olabilsem madem bana bakacaklar:) pante eğer evde değerli eşyalar varsa söyle senden başlayayım:) :wink: *:wink:

vartor 30-09-2007 18:47

Gun gectikce bireylerin ne kadar farkli oldugunu gorebiliyorum. Iki mantik mucadele ediyor. Sanki programli gibi hakikaten. birileri oldur, kes diyor, digerleri suca iten sebepleri ortadan kaldir islah et. Dinin bazilari icin cok gerekli olduguna kanaat getirmeye basliyorum, din korkusu olamasa, bircoklari hirsiz katil olmaya hazirgorunuyor. Anlayamadigim ise, neden dini olmayanlar daha musamahali, daha insancil olduklari. Acaba bu vasiflari olmadigindan mi dine sariliyorlar, yoksa din mi bu vasiflari yok ediyor.....

dilaver 30-09-2007 18:58

Eski toplumda hırsızlık hiç görülmedi. 19 yy da Engels oskova Bilim Dostları Derneginde okunan bir tebligi aktarıyor. ( Ailenin Devletin ve Özel ülkiyetin Kökeni sf 214 ) :

* * "Sahalin adasınıda yaşayan Giliyaklar ne tarım bilirler, ne de çömlekçilik; Başlıca avcılık ve balıkçılıkla geçinirler... Giliyaklarda deyim yerideyse kişisel çıkar gözeten suçlar işlenmez. Giliyak, hazinelerini, hiç bir zaman kapalı bulunmayan bir yedeklikler ambarında saklar. Giliyak yüzkarası karşısında öylesine duyarlıdır ki, utanılacak bir davranışı ortaya çıkar çıkmaz, ormana gider ve kendisini asar. Cinayet çok seyrektir ve hemen yalnızca öfke sonucunda işlenir; ama kazanç nedeni ile hiç bir zaman insan öldürülmez. "

* * *Şimdiki yüzyılda şayet assimile olmamışlarsa gidip Giliyakları araştırsak herhalde oldukça yüksek bir suç oranına şahit oluruz. Çünkü artık onlar da mülkiyet ilişkilerine geçmişlerdir. ülkiyetin kendisi hırsızlıktır. mülk edinmeyi temel alan bir toplum biçiminde ise insanların bu temeli devam ettirmelerinden daha dogal bir şey olamaz.

* * * Eskiden, eski toplumda mülkiyet toplumsaldı ve yukarıda alıntıladıgım gibi suç oranı yok gibiydi. Hangi eski toplumu incelerseniz inceleyin aynı şeylere rastlarsınız. Tarımın başlaması ile birlikte soylular tarafından topraklar gaspedildi ve özelleştirildi. Yani toplumun tümünden çalındı. Gerçek hırsızlık işte buydu. Tüm bunları gözden kaçırarak günümüzde el kol kesmekten bahsetmek yoksullara göz dagı vermenin başka bir yoludur.

* * * *Modern ve uygar bir toplum iseniz öncelikle vatandaşlarınızı doyurmak, giydirmek, egitmek ve saglık hizmetlerinden yararlandırmak zorundasınız. Bu güvenceleri saglamak zorundasınız. Bunları yapmadan ne suç engellenebilir, ne de suçlu üreten sisteme dur denilebilir. Bunlar kısmi çözüm olabilir ve Vartorun da belirttigi gibi Kanada gibi toplumlarda nispeten suçu göreceli olarak azaltır.

* * * *Kesin sonuç ise hırsızlıgın temelini kökten kaldırmaktır. mülksüzleştirenleri, mülksüzleştirmek gerekir.

* * * * saygılarımla

3.yol 30-09-2007 20:01

Hirsizlik yapana el ayak kesme cezasi konulmus anladik.

Peki bunun uygulanmasi nasil olacak ? *
Yani karnini doyurmak icin ekmek calan ile banka kurarak milletin trilyonlarini hortumlayanin cezasi bir mi olacak ? Bunun cevabi da var mi Kuran'da ?

AYATA 30-09-2007 20:12

Valla hırsızlık yapanın elini kesmek nasıl olur bilmemde...çok kötü ya...caydırıcı olarak başka ne yapılabilir ki aklıma onlarca fikir geliyor çoğuda edepsizce....meydan dayağı atmak nasıl olur acaba....Bir aylık geçimliğin olan parayı çalıp sen açlığa mahkum edene ne ceza verilmeliki caydırıcı olsun :roll: *utanç verici bir ceza olabilirmi... valla ben dövmüştüm feci şekilde, sonrada pişman oldum.

K.C. 30-09-2007 20:35

Karnını doyurmak için çalanla banka kurup milletin parasını hortumlayana Allah kitabında aynı cezayı öngörmüş.
Zaten yargılanmasını da ön görmemiş.
Peygambere getirilen *el ve ayakları budanmış adamla ilgili hadiste bir tek yargılama bile yok gördüğümüz gibi...

öldürün.... yok yok kesin...
kesecek yeri kalmadıysa öldürün... :evil:
sonra da buna adalet deyin...
yersek...

EZ_TuDu 30-09-2007 22:38

İslamın bir hukuka sahip olduğunu söylemek bile başlı başına bir yanlıştır. Hukukda yargılama en azından savunma vardır. Karar yanlış çıkar yada doğru çıkar ama sonuç itibariyle bir yargılama söz konusudur. İslamda bu geçerli bile olamaz. Üst kademeyle işlerinizi yoluna koydunuzmu iki şahitle bir insanın kellesini götürebilirsiniz. Yoksa dört şahitmiydi. Delil varmış yokmuş bunların bir önemi yoktur.

Hırsızlığın cezası ne olmalı gibi beyinleri kemirten bir soru soran arkadaşın beynindeki ölü kedinin bedenini bir deri posasına çeviren sonrada tavuklara yem olan kurtlardan ne farkı var...

Acaba hiç aç kaldımı (oruçtan bahsetmiyorum), acaba hiç aşağılandımı, acaba hiç çocuğu hastalanıpta parasızlıktan hastane hastane dolaştımı, acaba birileri gözlerinin önünde muhteşem iftar sofralarına kurulurken yutkundumu, acaba hiç çaresiz kaldığını hissettimi...

İnsanlığın hırsıza vereceği cezayı hesaplayacağına hırsızlığı neden yaptığını sorgulaması dileğiyle lanet olsun böyle bir soruyu beyinlerinde taşıyanlara demekten kendimi alamıyorum...

Saygılar...

30-09-2007 23:14

Olaylari maktul gozuyle degerlendirmemek lazim, insancil bir gozle degerlendirmeliyiz. Buyrun bu fotograf belki bu sitede kana susamis arkadaslarin susuzlugunu giderir.

http://www.rawa.org/handcut0.jpg

01-10-2007 08:29

Ateist'im diyenlerin şaşırdığı da bu zaten.
"Hırsızın elini kesin" demiş o kadar.
Hırsızın eli kesilecek.
Ama "Kızım şimdi ben sana saat'ımı satıyorum ve sen bana bu parayı veriyorsun" deyip "FAİZ" getirisini cebelleziye eden ve sonrada *"Kızım şimdi sen bu saati *bana hediye edebilirsin" diyerek,çok inandığı !!!! ve hesapta tırstığı(korktuğu)!!!!!! Allah'ı bile kandıracağına inanabilecek kadar derin düşünebilen,amuca anlayışındakilerin bu derinliklerine rağmen "Hırsızın eli kesilecek" olgusunda,iyi de bu hırsızı bu hale ne getirdi acaba diye accık bile düşünmemelerinin sebeblerini aramak lazım.

Oturmuş "Kurban" edilme üzerinde "Dinsel tabu"ların etkisini tartışıyoruz.
"Veli Göçer" "Toplumsal kabul görmüş hırsızlığın" "Kurbanı" değil miydi ?
Biterim şu "Zemin" "Şekil" ilişkisine *:)

Bazı arkadaşlar dillerinin altında bulunan bir şeyi direkt söyleyemiyorlar.
3 Mart 1924 de "Din ve İman" ı içinde barındıran "Hilafet" makamı lağvedildi.
LAİK Cumhuriyet için bir "Devrim" di bu.
Ama bu devrim olunca,toplumdan "Din ve İman"ın da gitmesine yol açtı *şeklinde,sakil bir anlayış var *bazı kesimlerde.
Bu başlık da bu sakil anlayışın bir ürünü.
Bu sakil anlayış,"Çanakkale şavaşındaki" yengiyi "Yeşil sarıklılar ve İmana" bağlar.
Ama bir türlü soramaz,o "Faiz" parasını muhteşem bir teknik ile cebelleziye eden amuca gibi.
İyi de bu "Yeşil sarıklılar ile İman" 1911 de Trablusgarp'ta,1912 de Bulgarlar Yeşilköy önüne kadar geldiklerinde,koca 1.Dünya savaşı boyunca ve *250.000 den fazla şehit verilen Çanakkale önünden *tek bir mermi atmadan,geçip 13 Kasım 1918 de "Payitaht" "İttifak" devletleri tarafından işgal edilirken,
NEREDEYDİLER diye ?
Sanırım "KURTULUŞ SAVAŞI" esnasında Mustafa Kemal ATATÜRK' ün yanındaymışlar :)

O yüzden şahsen çok görmüyorum "Hırsızın eli kesilmelidir" olayında o hırsızı hangi atmosfer o hale soktu diyememelerini.
Ama illa hırsıza bir şey yapılacaksa ilk olarak Devlet'in ("Yetim"in)hakkını aldığı resmen bilinenlerden başlanılsın.Bakalım yapabilecekler mi yoksa herzamanki "Benim hırsızım iyidir" teranelerine mi takılacağız ? :)

"Veli Göçer"ler işi idare eder mi yoksa ?

"İNSAF" İNSANİ bir ERDEMDİR.

rebera_roni 01-10-2007 11:34

cezadan önce tartışılması gerek 'neden' sorusuna cevap bulabilmek.neden yapılıyor.hangi insan cezaevlerinde yatmak ister bi çanta için, içinde ne çıkacağını bile belirsiz bi çanta veya bir cüzdan.bununla beraber içeriye aldığın bu insana 2-3 öğün yemek ver su ver ve ceza bittimi valizini sırtına at nereye gidersen git.peki çıkan bu insanın cebinde çorba içecek parası yoksa yada bir iş bulacak bir mesleğe sahip değilse.bu insanları bu kadar yıl dört duvar arasında tutup yemek-su vereceğine bir topluma kazandırma yöntemini neden denemiyorsun.arkadaşlar bence asıl suçlu devlet.bide sıradan hırsızı al at cezaevlerine :D ama asıl kalın enseli hırsızlar onları ne edeceksiniz.bir maliye bakanımız vardı bir hortum uzatmış adam iki mesafe arasına bir ucu hazinede diğer ucu evinde :D *şimdi bu adama ceza yok mu.hadi şimdi maliye bakanının ellerini keselim :D

saygılarımla...

degisim 01-10-2007 13:23

BİR BÖREĞE 45 YIL HAPİS, YA BİR TRİLYONA…? Dünkü Zaman Gazetesinde Samsun kaynaklı küçük bir haber yayınlandı. İsterseniz önce haberin tamamını okuyalım; “Börekçilik yapan Mehmet Nas’ın dükkanına giderek işyeri sahibini akrabası Abdülkadir Nas’ı 2 kez, Yunus Nas’ı da bir kez kurusıkı tabanca ile tehdit ederek 2 YTL tutarında börek gasp ettiği iddiasıyla tutuklanan Ramazan A.’nın (25) yargılanmasına devam edildi. Hakkında üç ayrı suçtan 15 ile 45 yıl arasında hapis cezası istenen sanık, iddiaları kabul etmedi.” Haber böyle… Gelelim yoruma; Gasp edildiği ileri sürülen böreğin değerini yanlış yazmadım. İsterseniz ne olur ne olmaz diye bir de yazı ile yazalım. İKİ YTL. Bir böreği değil de, bir böbreği zorla alsaydı ne kadar hapis yatabilirdi, bilemiyorum? Neyse!... Baklava çalan çocukların, yıllarca cezaevinde kaldıklarını önceleri yaygın basından duymuştuk ama, kökü 2 YTL’lik bir börek için 45 yıl hapis cezası verilebileceğini de şimdi duyduk. Bu olayın hukuken müteselsil suç olup olmadığı, gasp oluşu, kurusıkı tabanca ile işlenmesi ve tehdit ile ayrıca olaydaki diğer ağırlaştırılmış sebepleri irdeleyecek veya adli makamların verdiği/vereceği kararı bu yazımızda eleştirecek değiliz. *Eleştirdiğimiz konu, bu çaptaki bir olay sanığının çarptırılacağı ceza ile işlendiğine dair kamuoyunda yaygın inanışlar, kanaatler, söylentiler, dedikodular, iftiralar, ne dersek diyelim, kısaca “işaretler” bulunan ihale ve benzeri yolsuzluk yapanların; ellerini-kollarını sallayarak gezmeleri karşısında toplum vicdanında oluşan tatminsizlik ve insan ruhundaki isyanlardır. *Biri bir börek veya baklava çalar, 15-20 yıl hapis yatar. Diğeri kurum içinden ve/veya kurum dışından hile, sahtecilik, rant yaratma ve mafyavari gibi yöntemlerle işlediği nitelikli organize suçlarla; bir çırpıda milyarları, trilyonları çalar, kısaca “deveyi hamuduyla yutmaya” devam eder. Adli takibata uğramaz veya uğrasa da çoğu kez “ceza davası açmaya yeterli delil elde edilemediğinden” serbest kalır, nice canlar yakmaya, hazineye daha nice zararlar vermeye, kısaca tüyü bitmemiş yetimin hakkı yemeye devam eder….

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Baklava Hırsızları" Geçmişi Unutmadı
5 yıl önce baklava çalan ve hapisle cezalandırılan dört genç artık serbest. İkisi iş arıyor, ikisi asker. 21 yaşındaki Hamurcu'nun ağabeyi kardeşinin psikolojik tedavi görmesi gerektiğini, Avcı'nın ağabeyi ise bayılma hastalığına yakalandığını söylüyor.

--------------------------------------------------------------------------------
Olay Medya
30.09.2002 * *
--------------------------------------------------------------------------------

BİA (Gaziantep) - 1997 yılında baklava çaldıkları gerekçesiyle ikisi 6 yıl ikisi de 9 yıl hapse mahkum edilen 4 genç artık "dışarıda".

Gençlerden Ali Avcı ve Ali Keklik şimdi askerde; Levent Hamurcu ve Metin Subaşı ise askerliklerini tamamladıktan sonra memleketlerine döndüler. Hamurcu ve Subaşı, işsizlikten yakınıyor.

Subaşı ve Keklik, suçlarını itiraf etmiş "canları çektiği için baklava çaldıklarını" söylemiş; Hamurcu ve Avcı ise "olayla ilgilerinin olmadığını" söyledikleri halde ceza almaktan kurtulamamıştı.

9 yıl hapse mahkum edilen Subaşı ve Keklik 3 yıl 8 ay, 6 yıl hapse mahuk olan Avcı ve Hamurcu ise 2.5 yıl cezaevinde kalmıştı.

Subaşı iş bulamıyor

Metin Subaşı şu anda iş arıyor. Babası Servet Subaşı, "Oğlum askerden döndüğünden beri iş arıyor, ancak bulamıyor. Onun her şeyi geçmişte bırakmasını, işini kurmasını ve mutlu bir yuva kurmasını istiyorum. Ona daima maddi ve manevi destekte bulundum ama, artık benim de gücüm tükeniyor" dedi.

"Levent'in tedaviye ihtiyacı var"

Levent Hamurcu'nun ağabeyi Mehmet Hamurcu ise, kardeşinin masum olduğu halde cezaevinde yattığını savunuyor.

Kardeşinin başına gelenlerden çok etkilendiğini ve psikolojik tedaviye ihtiyaç duyduğunu savunan Hamurcu, "Kardeşim olayların etkisini üzerinden atamadı. Askerden döndüğünden beri kimseyle görüşmüyor. Evimizin damında güvercin besliyor. Psikolojik tedaviye ihtiyacı var" diye konuştu.

Ali Avcı'nın ağabeyi kitap yazıyor

Askerliğini yapan Ali Avcı'nın ağabeyi Abdülkadir Avcı ise, kardeşinin başına gelenlerden sonra "bayılma hastalığına" tutulduğunu söyledi. Kardeşinin suçsuz olduğunu söyleyen Avcı, sabıkasının silinmesini istedi.

"Kardeşim suçsuzdu.Olay sırasında onların yanında bile değildi ama, masum olduğu halde cezaevinde yattı. Şu anda askerlik görevini yapıyor ama, bu olaylardan sonra ona bayılma hastalığı geldi" dedi.

Abdülkadir Avcı, kardeşi ve arkadaşlarıyla ilgili kitap yazdığını, hikayesini basacak bir yayınevi aradığını söyledi.

* Baklava Çetesi

10 Ağustos 1997'de Elmacı pazarındaki Güllüoğlu Baklava Salonu'nun kapı kilidinin kırılarak içeriden fıstık ve baklava çalınması olayını araştıran polis, 18 yaşındaki Metin Subaşı, 17 yaşlarındaki Ali Keklik ve Ali Avcı ile 16 yaşındaki Levent Hamurcu'yu gözaltına aldı.

Çocuklar ifadelerinde vitrinde gördükleri baklava ve fıstıklardan canları çektiği için hırsızlık yaptıklarını söylediler. Baklava salonunun sahibi Mehmet Güllü ise, dört gencin 5 kilogram tuzlu antep fıstığı, yedi kilogram fıstık ezmesi, 10 kilogram baklama, 15 kilogram çekilmiş fıstık çaldıklarını öne sürdü.

Dört genç, "yemek amacıyla baklava ve fıstık çaldıkları" için hapisle cezalandırılırken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Sema Pişkinsüt, toplumun verilen cezayı içine sindiremediğini belirtti. Gaziantep Barosu Başkanı Avukat Bahattin Bozgeyik de, "verilen cezanın doğru ancak adaletli olmadığını" savundu.

* 10 Ağustos 1997'de Milliyet Gazetesi'nde Mehmet Taştekin'in haberinden alındı, vurgular Bianet'e aittir.

http://www.bianet.org/2002/09/30/13573.htm

Hırsızlığın diyetini isteyen arkadaşlar, buyrun burdaki haberi geçen *insanların da, diyetlerinin *ellerinin kesilmesi olduğunu bir onaylayın.Hiç düşünmeden hazırlanan multimedia görüntüleri de buraya koyarak bir nevi övünç eseri olarak gösterin.

Saygılar.

aspendos 01-10-2007 13:43

Alıntı:

ucuncuyol";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 94020)
Hirsizlik yapana el ayak kesme cezasi konulmus anladik.

Peki bunun uygulanmasi nasil olacak ? *
Yani karnini doyurmak icin ekmek calan ile banka kurarak milletin trilyonlarini hortumlayanin cezasi bir mi olacak ? Bunun cevabi da var mi Kuran'da ?

allah buyuruyorki güzel kardeşim ,

biz insanların zulmünden dolayı insanlara hemen ceza vermiş olsaydık yeryüzünde tek canlı kalmaz idi .

cenabı allah cenneti cehennemi boşuna yaratmadı . kim zerre kadar iyilik yapmış ise onun mükafatını alıcak kim de zerre kadar zulüm etmiş ise cezasını görecek .

sizler burada allahın gönderdiği kurandan daha mı iyi bileceksiniz.

hırsızlık yapan hakkında ayetini açıklamış .

şeytan neden allaha bağlı allahdan korkan *bir kişiye hüküm geçiremiyor ?

nedense dikkat edin hırsızlık eden kişileri allahdan umudunu kesmiş insanlar dır .

allaha inanan ve onun emirlerinden korkan ve bilen bir insan ne hırsızlık eder nede nefsine zulm eder .

insanlar ancak yaptıklarının cezasını çekerler.

thunderpoint 01-10-2007 13:51

Alıntı:

aspendos";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 94087)
sizler burada allahın gönderdiği kurandan daha mı iyi bileceksiniz.

:D *:D *:D

degisim 01-10-2007 14:02

allaha inanan ve onun emirlerinden korkan ve bilen bir insan ne hırsızlık eder nede nefsine zulm eder . aspendos

İnsanları, yaptığı adaletsizliklerle hırsızlığa iten bir tanrı ve sonrada kalkıp hesap sorması...!!!

Nahl *75 * *Allah, hiçbir şeye gücü yetmeyen, başkasının malı olmuş bir köle ile katımızdan kendisine verdiğimiz güzel rızıktan gizli ve açık olarak harcayan (hür) bir kimseyi misal verir. Bunlar hiç eşit olurlar mı? Doğrusu hamd Allah'a mahsustur. Fakat onların çoğu (bunu) bilmezler.

Saygılar.

ozgur_beyin 01-10-2007 14:53

şeytan neden allaha bağlı allahdan korkan *bir kişiye hüküm geçiremiyor ? aspendos.
bu dediğin ''alahtan korkan'' vatandaşlar hangi gezegende yaşıyor.

AYATA 01-10-2007 15:06

Respendial kardeşim o adam o elleri eve yemek amacıylamı götürüyor acaba....bir yerlerde okumuştum yamyamlar yemek için en çok eli tercih ederlermiş...külbastısı iyi olurmuş. :)

rebera_roni 01-10-2007 15:22

''cenabı *allah *cenneti *cehennemi *boşuna *yaratmadı'' *şimdi bu hayatta yapılanlar cezasız kalacak yani ahireti bekliyeceğiz öylemi :D :D

aspendos 01-10-2007 15:26

bakın dikkat edin burda çözüm yolu üretilmiyor sürekli bir eleştiri ve çok bilmişlik ile müslümanlığı eeştiren bir gurub .

icraata gelince kimse birşey üretmiyor dediğim gibi sizler çözüm yolu üretin nasıl olmalı diye .

ama muhalefet olunacak ya bak bir müslüman birşey yazdı onu hemen eleştireyim alaya alyım gibi tavırlar .

ateizm icraat geöstersin .

DEĞİŞİM :

İnsanları, yaptığı adaletsizliklerle hırsızlığa iten bir tanrı ve sonrada kalkıp hesap sorması...!!!

ALLAH *insanları adaletsizliğe itmiyorki !!!

gene biryerlerinden uyduruyorsun . kuranın hangi ayetinde allah insanları adaletsizliğe itiyor diyen bir ayet var güzel kardeşim ?

ÖZGÜR BEYİN :

şeytan neden allaha bağlı allahdan korkan *bir kişiye hüküm geçiremiyor ? aspendos.
bu dediğin ''alahtan korkan'' vatandaşlar hangi gezegende yaşıyor.

şeytan allahdan korkuyor ama o gururu yüzünden insanları allaha karşı inanmamayı teşvik ediyor ve vesvese veriyor sana yaptırım gücü yok şeytanın ancak sana vesvese ve güzel gösteriyor .

ama bazılarınız bunu kavrıyamıyor sonrada anladım havasına giriyor .

dediğim gibi çözüm üretin icraat gösterin arkadaşlar .

habilis 01-10-2007 15:34

yoook, hem bu dünyada hemde öbür dünyada sonsuz işkence var .. !

el kesme olayıda tamamiyle iğğreenççç!! !!......

hangi çağda yaşıyoruz be arkadaş !
zaten tanrının da aklı hep kesmede ,öldürmede , cezalandırmada ,
söz dinleyenlere cennette kız ayarlama vs.

incildede çok farklı , oradada bağışlayın diyor..
incil bu konuda kurana göre daha liberal ve hümanist yalaşımlar
içinde ..

ancak aynı amaçla yazılan kitaplar. o başka bir konu.
halkın sosyal ihtiyacına göre yazılmış
çizilmiş bu ayetler ..

ancak kuranda daha sadist bir tanrı modeli var !
materyalist kişiler her zaman düşünen , sorgulayan , kafasını çalıştıran ,
öğremeye hevesli , çağdaş insanlardır. dini akımlar peşinde koşanlar ise durağan bir yaşantıya ,bir düşünceye sahip.
bilmem kaç bin yıllık gelenekleri günümüz dünyasına taşımaya çalışanlara söylüyorum tabiki .

thunderpoint 01-10-2007 15:54

Alıntı:

aspendos";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 94099)
DEĞİŞİM : ALLAH insanları adaletsizliğe itmiyorki !!!gene biryerlerinden uyduruyorsun . kuranın hangi ayetinde allah insanları adaletsizliğe itiyor diyen bir ayet var güzel kardeşim ?

Alıntı:

şeytan allahdan korkuyor ama o gururu yüzünden insanları allaha karşı inanmamayı teşvik ediyor ve vesvese veriyor sana yaptırım gücü yok şeytanın ancak sana vesvese ve güzel gösteriyor .

degisim 01-10-2007 16:01

Alıntı:

DEĞİŞİM :
gene biryerlerinden uyduruyorsun . kuranın hangi ayetinde allah insanları adaletsizliğe itiyor diyen bir ayet var güzel kardeşim ?

.

Bu ayeti bir daha oku ve sonra cevap ver istersen.Sana *içinde ''ben adaletsizliğe itiyorum'' diyen bir ayet mi var dedik ki, yorum yaparken dikkat etmiyorsun.Bu ayetle Allah'ın adaleti işte bu kadar dedim !!

Nahl *75 * *Allah, hiçbir şeye gücü yetmeyen, başkasının malı olmuş bir köle ile katımızdan kendisine verdiğimiz güzel rızıktan gizli ve açık olarak harcayan (hür) bir kimseyi misal verir. Bunlar hiç eşit olurlar mı? Doğrusu hamd Allah'a mahsustur. Fakat onların çoğu (bunu) bilmezler.

Saygılar.

aspendos 01-10-2007 16:11

Alıntı:

degisim";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 94104)
Alıntı:

DEĞİŞİM :

.

Bu ayeti bir daha oku ve sonra cevap ver istersen.Sana *içinde ''ben adaletsizliğe itiyorum'' diyen bir ayet mi var dedik ki, yorum yaparken dikkat etmiyorsun.Bu ayetle Allah'ın adaleti işte bu kadar dedim !!

Saygılar.

değişim :

sen merak etme ayetin mahiyetini anlamıyorsun bu yüzden adaletsizlik kavramı getiriyorsun gözünde .

allah herhangi bir ayetde ben bütün insanları eşit yarattım diye bir ayet varmı ?

degisim 01-10-2007 16:15

Alıntı:

aspendos";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 94106)
Alıntı:

degisim";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 94104)
Alıntı:

DEĞİŞİM :

.

Saygılar.

değişim :

sen merak etme ayetin mahiyetini anlamıyorsun bu yüzden adaletsizlik kavramı getiriyorsun gözünde .

allah herhangi bir ayetde ben bütün insanları eşit yarattım diye bir ayet varmı ?

Sana zahmet olacak, bir anlatsan da anlasam şu ayetin mahiyetini, ondan sonra da anlaşırız bir şekilde nede olsa.

degisim 01-10-2007 16:23

Dur bir ayet daha vereyim bak bizim bir atasözümüze nasıl da zıt;

016. Sure - NAHL *SURESİ 71. AYET

ALLAH, RIZIK BAKIMINDAN KIMINIZI KIMINIZE ÜSTÜN KILDI. FAZLA VERILENLER, RIZIKLARINI ELLERININ ALTINDAKILERE VERMIYORLAR KI, EŞIT OLSUNLAR. ŞIMDI ALLAH'IN NIMETINI INKAR MI EDIYORLAR?

''Biri yer biri bakar kıyamet bundan kopar'' :D *:D

aspendos 01-10-2007 16:27

benim sana ayeti anlatmam birşey ifade etmez güzel kardeşim sana bütün kuran ayetleri açık olarak önünde dururken hangi ayetine inandında buna inanacaksın ve hangisini anladın da bunu anlıyacaksın ?

hangi ayet hakkında çelişki yok doğrudur dediniz ?

nahl suresi

73. Allah’ı bırakıp da, kendilerine göklerden ve yerden hiçbir rızık sağlayamayan ve buna gücü de yetmeyen şeylere tapıyorlar.

74. Artık Allah’a (şanına uymayan) benzetmeler yapmaya kalkmayın. Çünkü Allah bilir siz bilmezsiniz.

75. Allah, hiçbir şeye gücü yetmeyen ve başkasının malı olan bir köle ile, kendisine verdiğimiz güzel rızıktan gizli ve açık olarak Allah yolunda harcayan kimseyi misal verir. Bunlar hiç eşit olur mu? Hamd Allah’a mahsustur, fakat onların çoğu bilmezler.

76. Allah (şöyle) iki adamı da misal verdi: Onlardan biri dilsizdir, hiçbir şeye gücü yetmez, efendisine sadece bir yüktür. Nereye gönderse olumlu bir sonuç alamaz. Bu, adaletle emreden ve doğru yol üzere olan kimse ile eşit olur mu?

77. Göklerin ve yerin gaybı Allah’a aittir. Kıyamet’in kopması bir göz kırpması gibi veya daha az bir zamandır. Şüphesiz Allah her şeye hakkıyla gücü yetendir.

78. Allah sizi, analarınızın karnından siz hiçbir şey bilmez durumda iken çıkardı. Şükredesiniz diye size kulaklar, gözler ve kalpler verdi.

79. Gökyüzünde Allah’ın emrine boyun eğerek uçan kuşları görmüyorlar mı? Onları gökte ancak Allah tutar. Şüphesiz bunda inanan bir toplum için ibretler vardır.

tek bir ayetde saklı kalma ayetin öncesini ve davamını okursan anlarsın bu ayetin hükmünü .

ama bak benim imzama sizleri apaçık anlatıyor .

sizler böyle kuranı ateist aklıyla felsefesiyle yorumlamaya kalktığınız vakit anca kuranı bukadar yorumlarsınız .

sizler kim kuranı anlamak kim . anladığını sanma senin anlamanı sağlayan allaha savaş açarsan sen o savaşı herzaman kaybedersin .

degisim 01-10-2007 16:47

tek bir ayetde saklı kalma ayetin öncesini ve davamını okursan anlarsın bu ayetin hükmünü .

ama bak benim imzama sizleri apaçık anlatıyor .

sizler böyle kuranı ateist aklıyla felsefesiyle yorumlamaya kalktığınız vakit anca kuranı bukadar yorumlarsınız .

sizler kim kuranı anlamak kim . anladığını sanma senin anlamanı sağlayan allaha savaş açarsan sen o savaşı herzaman kaybedersin ...aspendos

Evet haklısın aspendos.Tek bir ayete göre yorum yapmayalım.Kıvırma metodun hep aynı islamcı zihniyeti.Sana soru sordum ama bana ayetlerin tümünü yazarak sanki anlatmışsında ben ateist olduğum için anlamıyorum havası vermekle geçiştirmişsin.

Bir Allah ki kendi gücünü, köle zihniyeti üzerinden ispat etmeye çalışıyor ve bana şirk koşmayın diyor.

Daha başka bir izahı varsa buyur.

Bir ateist kafasıyla bunu anladım ya sen nasıl anlıyorsun ? Buyur anlatmayı dene biraz.

thunderpoint 01-10-2007 17:12

Bak sevgili aspendos kardeşim,

Anlıyoruz ki senin, 'hayat mücadelesi'nden dolayı akli ve fikri mekanizmanı geliştirmek ve hücrelerini çoğaltmakla ilgili olumlu faaliyetlerin pek fazla olamamış.

Bu sebeple hiç bir konuda anlaşamayacağımız kesindir. Çünkü sen hem bilmiyorsun hem de kendini geliştirmek istemiyorsun.

"İmzama bak" deyip duruyorsun fakat -yine kendin- oradaki zulmü göremiyorsun!

Ben senin için bir şey yapamam kardeşim; sen beni aşarsın!

İyi nefesler, bol salınımlar ve hayırlı hidayetler...

Sevgiler...

aspendos 01-10-2007 17:26

Alıntı:

thunderpoint";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 94120)
Bak sevgili aspendos kardeşim,

Anlıyoruz ki senin, 'hayat mücadelesi'nden dolayı akli ve fikri mekanizmanı geliştirmek ve hücrelerini çoğaltmakla ilgili olumlu faaliyetlerin pek fazla olamamış.

Bu sebeple hiç bir konuda anlaşamayacağımız kesindir. Çünkü sen hem bilmiyorsun hem de kendini geliştirmek istemiyorsun.

"İmzama bak" deyip duruyorsun fakat -yine kendin- oradaki zulmü göremiyorsun!

Ben senin için bir şey yapamam kardeşim; sen beni aşarsın!

İyi nefesler, bol salınımlar ve hayırlı hidayetler...

Sevgiler...

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:09 .