Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Ateist in Türkçesi (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5957)

gozeneli 19-04-2008 22:33

Ateist in Türkçesi

Bence ateist ve bu görüşe yakın olan görüşe bir Türkçe ad bulmalıyız.

Nedenide, bu görüşün bir ulusal görüş oldugunu anlatabilmek. Ateistligin bazıları tarafından bir yavur propagandası olarak görülebilmesi bu düşünme düşüncesini terslemeye itebilir.

Kısaca anlatmak istedigim Ateistligi Türkçeleştirmeliyiz. Turan Dursun , İlhan Arsel gibi daha çok Büyük Türk düşünürleri öne çıkmalı.

Bizim ulus olarak Türk Charles Darwin'e,Freidrich Nietzsche'e,Thomas Edison'a ve Schopenhauer'a yok canım bizim Şopen degil Arthur Schopenhauer'a ihtiyacımız var.

Şimdi benim sorum Ateist adının Türkçesi ne olabilir? Daha önemli Ateistligi kültürümüzün bir parçası nasıl yapabiliriz?

Çok güzel burda kendi aramızda tartışıyoruz hatta Batıl inançlı kişilerde katılıyor ve onlarlada saygılı bir şekilde tartışıyoruz.

Benim Dikkatimi çekti yanılmıyorsam bu foruma zaten batıl inançlarını kayıp etmiş ve bu yolda degerli Turan Dursun'u bulanlar ve kendilerinden ve batıl inançlarından o kadar büyük güven duyan ve kendi kafalarına göre bizim gibi sürüden ayrılmışları geri sürüye kazandırmak isteyenler katılıyor.

Dinciler basını ele geçirdiler, sermaye onlarda hükümet onlarda devlet yavaş yavaş onlara geçiyor.

Ama unutuyorlar en büyük silah bizim elimizde pardon kafamızda oda akıl.

Bir müslümanla konuşurken ona sormalıyız sen Kuran'ı okudun mu? Gerisi kolay.

Ateistin Türkçesi ne olabilir?

pante 19-04-2008 23:06

Re: Ateist in Türkçesi

Ateistin Türkçesi "Tanrıtanımaz" dır.

asinar 19-04-2008 23:15

"Tanrıtanımaz" deyince tanrı mı bizi tanımaz, biz mi tanrıyı tanımayız, Pante? :D

gozeneli 19-04-2008 23:16

Tanrıtanımaz olumsuz bir kavram olmuyor mu? Bence olumlu bir kavram bulmalıyız ne bileyim Aydınlar gibi yada Gerçekciler gibi.

Amacım herkesin gururla ben buyum diyebilecegi bir adı bulmak.

pante 20-04-2008 00:13

Alıntı:

"Tanrıtanımaz" deyince tanrı mı bizi tanımaz, biz mi tanrıyı tanımayız, Pante?
Bana göre Tanrı sizi tanımaz tabi. :)

"tanımaz" sözcüğü biraz hatalı duruyor gibi.
Sanki inkar ediyor, gerçeği reddediyor anlamında gibi.

Bence ateist kelimesinin kullanılması daha doğru.
Bu tür sözcükler enternasyonal olmalı.
Sosyalist kelimesi "eşitlikçi" iştirakçi" vs. olmamalı.
Ya da faşist kelimesine başka sözcük üretilmemeli.

Ama illa da bir Türkçe karşılık olsun diyorsanız;
"İnançsız" kelimesi çok kullanılan bir kelimedir.

evrensel-insan 20-04-2008 00:24

Saygideger arkadaslar;

Bence burada Turkceye en uygun kelime, yani seyin kendi; itikat olursa itikat sahibi-itikatli; itkat sahibi olmayan itikatsiz olur.

Yani kendisinin-itikatin- seyini, sahibi olmak-sahibi olmamak temelinde ayirirsak; itikatsiz(itikati yok) ve itikat sahibi olmayan, itikat sahibi ve itikatli (itikati var) ya karsi olma temelinde ateistin turkcesi olabilir.

Tabi bu benim algima gore seyin kendinin ne oldugunu ortaya koymak degil; kendinin-itikatin seyini-karsitliligini- karsipositife tasimaktir.

Buradaki positif, seyin kendine-itikata- paralel olan, yani itikatli veya itikat sahibidir.
Buradaki karsipositifte (counterpositive), seyin kendine-itikata-karsit olan, yani itikatsiz,itikati yok veya itikat sahibi olmayan yani ateist olur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

sargon 20-04-2008 01:10

iyi de, itikat da turkce degil..

Ben turkce kullanilmasindan, yabanci sozcuklerin turkcelestirilmesinden ve turkce yeni sozcukler bulunmasi icin calisma yapilmasina taraftarim. Ornegin bilgisayar alaninda bu konuda onemli calismalar yapilmistir. Bilgisayar sozcugu turkcedir ornegin.

Ancak yine de sozcukleri tukcelestirmek yetmez, sorundan kurtulus anlamina gelmez. Gozeneli'nin dedigi gibi asil sorun Darwin'ler, Nietzsche'ler, Tolstoy'lar cikarabilmektir. Asil sorun bunu basarmakta. Biz cikanlari da perisan ediyoruz.

evrensel-insan 20-04-2008 01:27

Saygideger sargon;

Turkiye' nin de boyle degerler yetistirebilmesi ve neden yetistiremedigi ve koruyamadigi hakkindaki onerilerin veya yorumlarin nedir?

Saygilarimla;
evrensel-insan

imhotep 20-04-2008 12:39

Çünkü bu halk rönesansını da reformunu da aydınlanma devrimini de geçirmemiştir sevgili evrensel-insan. Matbaa bile 2 asır sonra gelebilmiştir bu topraklara.

Atatürk Türkiyesinde, Kemalist devrimler sayesinde kısmi bir aydınlanma olmuştur sadece. O da zaten bugünkü Türkiye'nin İslam dünyasından farkının sebebidir.

Bana göre çözüm, yarım kalan kemalist devrimleri tamamlamak ve de olşuturduğu aydınlanma kurumlarını (Halk Evleri, Köy Enstitüleri vs.) tekrardan inşa etmektir.

Ateist'in Türkçesi konusuna gelecek olursak, Ateist sözcüğünün Türkçesi zaten var. Tanrıtanımaz, inançsız, Allahsız, Kitapsız... Ama bunlar birşeylerin eksikliğini vurguladığı için ve bu ifadeler toplumumuzda hakaret amaçlı kullanıldığı için şimdilik Türkçesini pek uygun bulmuyorum. Ama Tanrıtanımaz olabilir illa ki kullanılacaksa.

Ateizm de olumsuz bir ifadedir, ancak Türkçe olmadığı için insanımız bunun farkına pek varmayabilir. Ki bence ateizm kelimesi de değiştirilmelidir. Varmış da biz inkar ediyormuşuz gibi oluyor.

Zamanla buluruz herhalde *:D

gozeneli 20-04-2008 18:31

Bence bunu konuşmamız bu ülkenin aydınlaması için çok önemli.

Evet Avrupa'da aydınlanma çok gelişti biz geri kaldık. Ama Turan Dursun gibi aydın ve cesur kişilere ihtiyacımız var.

Benim bütün düşüncem bu aydınlanmayı yaratacak ortamı bizim gibi düşünenlerin hazırlaması lazım.
Bunun içinde bu aydınlanmanın '' halkın'' içinden gelmesi lazım. Bu nedenle olumlu bir ad iyi bir başlangıç olur.

Birde Hümanıst bir düşünce var bu bütün teistlikleri kapsıyor. Bence Hümanizm olumlu bir ad.

Ama bunun Türkçesi ne olabilir?

evrensel-insan 20-04-2008 18:59

Saygideger gozeneli;

Bu kavram da ayni insan sevgi v.s. gibi hep suistismar edilebilir nitelikte.

Bilhassa bu kavram bazi dini temellerin ana ogesini olusturuyor.

Bu kavrami-humanizmi- bugunku literaturede dinden ayiran tek terim secularity, yani dunyevilik.

Eger salt humanizmi kullanirsan ne supernaturaldan-dogaustuluk- ne de dunyaotesilikten-kurtulabilirsin.Secularity-secular humanizm- dunyaotesilikten kurtarsa bile, dogaustulukten kurtaramiyor.

Bu temeldeki felsefede ki son gelismeyi, ben linkini vererek"eupraxsophy"de acikladim.

Ben sahsi olarak insanoglu yerine, insani; nakli bakis acisi yerine, aklibakis acisinin idraki dusunce ve *dunyevi davranisini kullaniyorum.

Bunun tek kelimelik bir kavrama indirgenmesi mumkun degil; cunku neyi eklemezsen dini bakis acisi onu one cikariyor.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Putataparosman 21-04-2008 13:20

Henüz tanrıyla tanışma eylemini gerçekleştirmemiş kişidir, gerçekleştirmemiş olduğunun farkına varan kişidir, bu olasılığın olmadığını kavrayan kişidir.

gozeneli 21-04-2008 16:52

Ateist düşüncenin benimsene bilmesi için Türk benliginin bir parçası olması lazım.

Ateist düşüncenin bir uluslararası bir düşünce oldugunu ve buna ulusculugun katılmaması gerektigi yöndeki eleştirileri, anlıyorum.

Ama bence Türkiye'de bir ateist görüşün yayılabilir olması için toplum tarafında benimsenmesi lazım.

Ne yazık ki bugün Türkiye'de Dini kişiligini ulusal kişiliginden önemli görenler var.

Bunun içinde bize düşen bu kültürü ve anlayışı yaratmak ( kusura bakmayın başka uygun sözcük aklıma gelmedi)

Bunu nasıl yapabiliriz?

imhotep 22-04-2008 20:05

Ateist olmak herhangi bir ulusun ya da kültürün tekelinde olmadığı için yerlilik iddiası anlamsızdır. O yüzden Ateizm'in Türk benliğine katılması gibi bir eylem saçma olacaktır. Zira her ulusun bünyesinde bu olgu vardır.

Bunu iddia eden müminler öncelikle mezheplerini değiştirip Alevi olsunlar o kadar ulusalcılarsa ! Ya da daha daha bir milliyetçi ruhları varsa Şamanist olsunlar !

Ben, Ateizm sözcüğü yerine Hümanizm'in tercih edilmesinden yanayım. Ateizm bir ön kabullenmeyi gerektiriyor çünkü. Hümanizm ise kendi içerisinde zaten ateist. Artı değerler olarak tüm etik değerleri de kapsıyor.

Doğal olarak Türkçesi de İnsancıllık oluyor. Ne kadar uygun olur bilmem ama...

evrensel-insan 22-04-2008 20:52

Saygideger imhotep;

Humanizm-insanilik-anlamina gelir.Genelde dini literaturde de kullanilir.Bu konudaki aciklamami aynen buraya alintiliyorum.

Bu kavrami-humanizmi- bugunku literaturede dinden ayiran tek terim secularity, yani dunyevilik.

Eger salt humanizmi kullanirsan ne supernaturaldan-dogaustuluk- ne de dunyaotesilikten-kurtulabilirsin.Secularity-secular humanizm- dunyaotesilikten kurtarsa bile, dogaustulukten kurtaramiyor.

Oneri:BESERI AKLIN, DUNYEVI IDRAKI

Saygilarimla;
evrensel-insan

sargon 22-04-2008 22:02

sevgili evrensel,

bence bu konuda yaniliyorsun. Humanizm otomatik olarak dinsellik tasimaz. Bunun uzun bir tarihi var. Ortaya cikisi baslangicta dinsel tutuculuktan kurtulus surecinde din temelli olusmustur, ancak bugun butun dunyada sekuler humanizm gelismis durumdadir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Humanism
http://www.iheu.org/amsterdamdeclaration

Biz de kendimizi site olarak zaten humanist olarak tanimliyoruz. Sadece olumsuz ifade bicimi olarak dini kabul etmeyenler degiliz yani.

Dünyaya bakış açımız; dinlere, dinlerin tasvir ettiği tanrıya ve cennet, cehennem, melek, şeytan, cin, peygamberlik ve benzeri usdışı kavramların gerçek olduğunu red etmek ve bu dünyayı temel alan hümanist anlayışı savunmaktır.

Site tuzugu

sargon 22-04-2008 22:25

Ayrica nedense islamci kesimler humanizmi ayri bir anlayis olarak disliyorlar. Islam'in kendisinin otomatik olarak humanist oldugunu iddia ediyorlar. Cemil Meric'in humanizmle ilgili yazisi oldukca ilgictir. "Imanini kaybetmis bir cagin dini" diye tanimliyor. Ben de kabul ediyorum bunu. Tabii Meric'in yukledigi olumsuz anlam ile degil, pozitif anlami ile.

http://www.anlamak.com/xbtu/node/554

gozeneli 22-04-2008 22:38

Bencede hümanizm hiç bir dini özellik taşımıyor.

Nedense şu insacıl yada insancılık gibi adlara ısınamıyorum.

Belki söz olarak hümanizmin çevirisi bu olabilir ama ben insancılıklıyım yada insanistim demek biraz kaba gibi.

Hadi arkadaşlar ,aramızda hümanizmi tanımlayacak bir Türkçe sözcük bulacak elbette vardır.

Belki bazı kişiler ateist terimiyle memnun olabilir ama ben olumsuz bir deyimden çok ziyade düşüncemi ve görüşümü yansıtacak olumlu bir ad arıyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim.

imhotep 22-04-2008 23:09

Bence bu yolda bulacağımız her kelime bize kaba gelecektir. O yüzden biraz İngiliz vari bir şekilde bazı kelimelerin baş harflerini birleştirerek yeni bir sözcük ortaya konabilir. Ya da ilk iki kelimelerini.

Şöyle örnekleyeyim, aklıma Hümanizm'in Anadolu'daki temsilcilerinden Mevlana, Yunus ve Bektaş geldi. Me-Yu-Be, ya da Be-Yu-Me ya da bunun gibi bir şeyler... Yani bu tarz bir yolla yeni bir sözcük türetimi olabilir derim ben.

Ama tabi şöyle bir şey var ki bu işlem sonucunda Türkçe bir sözcük bulmuş olmuyoruz.

Hümanizm, hala aklımdaki yegane ifade tarzı.

duyurucu1 22-04-2008 23:19

Ateiste dokunmayın!

Benim düşünceme göre "ateist" kelimesine dokunmayın.Çünkü;önemli olan kelimeler,kavramlar değildir.O kelimelerin kavramlarının içerisinin nasıl doldurulduğudur.

Siz yeni doğan çocuğunuza istediğiniz kadar kahramanlık çağrıştıran isimler koyunuz çocuk yaşamı boyunca kazanacağı kişiliği ile tanınır.Kızılderililer yok olmadan önce çocuklarına isimleri,bir olay nedeniyle ortaya çokan özelliğine göre koyuyorlardı.

Bunun gibi dokunmayın "ateist"kelimesine."Atesit" deyince ateistide ateist olmayanı da ne olduğunu anlıyor.

Selam ve sevgiyle kalın. :lol:

gozeneli 23-04-2008 10:05

Ataiz nasil ? Atasinin izinden giden .Bu zorla musluman edilmeden once atasinin izinden giden anlaminda.

Benim dusuncem , ne Mike olalim nede Mehmet zira Mehmet benim kolelik adim.

Mete olalim diyorum bunuda irkcilik bakimindan soylemiyorum.

commandante 23-04-2008 21:46

yazar ismet özel ateist türk olmaz demiş akşam gazetesinde yazılan bu habere sinirlerim çok bozuldu.neden mi şu sözleri son derece aptalca buldum'...müslüman olmayan türk olamıyor ' bakarmısınz söze bir arap dini öğretisi koskoca bir milleti sultsı altına alınıyor haberin linkini bırakıyorum yorumlarınızı bekliyorum

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=115850,12

imhotep 24-04-2008 01:43

Tahammül edemedim bu yazıya, yarıda kestim. Sonuç olarak elde ettiğim kanı net;

Kanını dinine peşkeş çeken bir insan !

evrensel-insan 24-04-2008 03:07

Saygideger sargon;

bence bu konuda yaniliyorsun. Humanizm otomatik olarak dinsellik tasimaz. Bunun uzun bir tarihi var. Ortaya cikisi baslangicta dinsel tutuculuktan kurtulus surecinde din temelli olusmustur, ancak bugun butun dunyada sekuler humanizm gelismis durumdadir.-sargon

Yazimi dikkatli okursan humanizm ile sekuler humanizm arasindaki farki ben belirttim.Salt humanizmin de yeterli olmadigini.

Saygilarimla;
evrensel-insan

takip38 24-04-2008 12:27

konunun hiçbir mantığını göremedim ateist ismini değiştirsek ne olacak daha mı yücelecez yada daha mı saygı kazanacaz, yok eğer ben türkçe isim koymak istiyorum diosanız herkezin bildiği tanrıtanımam yada dine inanmam dersiniz.hadi ismi koyduk dielim gözenelinin koyduğu gibi ataiz olsun bundan sora kendi aramızda ataiz mi diecez yada literatürlere ataiz mi diye geçecek.müslümanlarla konuşurken ben ateistim dediğin anda onların zaten alaycı,şaşkın bakışlarına maruz kalıoz,ismini değiştirsek bile kim olursa olsun gene aynı gözle bakar bize,hümanizm insanca,insani değerlere önem veren demek dine inanmayıp insancıl olmayan olamaz mı.boşverin değiştirmeyi ateistin suyu mu çıktı yav anlamadım ki :roll:

Nova 02-10-2010 01:30

Canist diyelim :)

evrensel-insan 02-10-2010 01:49

Saygideger nova;

Canist diyelim -nova-

Nasil, yani! temel neden can?

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 02-10-2010 02:01

Saygideger arkadaslar;

Turkiye cografyasinda ve bu cografyada yasayan toplum ve farkli halklarinin Turkce anlami olarak, ateist "Allahsiz (tanri ya da baska herturlu ve herbir yaratan haric), kitapsiz (Kuran), dinsiz (islam), imansiz (Islam dini ve musluman olmayan), zindik (Allaha ve ahirete inanmayan) ve kafir (Allah'in varligini ve birligini inkar eden)" demek.:mad2:

Sec, begen; al.:decision:

Saygilarimla;
evrensel-insan

AerA 02-10-2010 02:19

Sayın evrensel-insan;

"Zındık" kelimesini şahsım adına olumlu görüyorum. Diğerleri de oldukça olumlu ama nedendir bilinmez, "Zındık" kelimesinin telaffuzu bende bir sempati yarattı.

Birde "Mürted" var. Hak dininden küfre dönmüş kişi demekmiş. Bunu ilk duyduğum zaman verdiğim tepki şu olmuştu "Nasıl yani, küfür içeren herhangi bir şeyi Tanrı olarak mı görüyor? 5 vakit namaz yerine ona buna 5 vakit küfür mü ediyor? Ulan ben senin ....... dediğinde aslında sadece Tanrısından mı bahsediyor?"

Neyse ben "Zındık" kelimesini beğendim. Şirin bir şey.

Esen Kalınız.

evrensel-insan 02-10-2010 02:33

Saygideger AerA;

Zindik'in hayirli olsun. :kiss:

Zannedersem, kufur ve kafir ayni etimolojik kokenden geliyor.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 02-10-2010 02:40

Saygideger AerA;

mürtet Ar. murtedd
sf. esk. Müslümanlığı bırakıp başka bir dine geçmiş olan (kimse).-TDK, demekmis. Yani, donek oluyor. Ateizme, uymaz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 02-10-2010 21:01

Saygideger AerA;

Senin ateistin turkcesi olarak secimin, ateizmini de ortaya koymak lazim. Bu acidanda, "z1nd1kl1k" pek uygun kacmiyor.

Oyuzden benim onerim, ayni vahabilik, sunnilik, siilik v.s. gibi, "z1nd1kilik"

Kulaga da "hos geliyor." Yani, Ateizm=ZINDIKilik.

Bu temelde de, digerleri; dinsizilik, imansizilik, kitapsizilik, Allahsizilik, kafirilik v.s.

Saygilarimla;
evrensel-insan

AerA 02-10-2010 21:09

Saygıdeğer evrensel-insan ;

"Zındıkılık"...Beni tanımlar:spy:

evrensel-insan 02-10-2010 21:13

Saygideger AerA;

ZINDIkilik, yani son iki sesli harf i harfi, ilk iki sesli harf I harfi.

Saygilarimla;
evrensel-insan

AerA 02-10-2010 21:23

Alıntı:

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 343417)
Saygideger AerA;

ZINDIkilik, yani son iki sesli harf i harfi, ilk iki sesli harf I harfi.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Sayın evrensel-insan ;

ZINDIK(i)lik beni tanımlar.:cheer2: Parantez içindeki "i" harfinide yumuşatıp, uzattık mı tam bir "oluşum" olur.

evrensel-insan 02-10-2010 21:32

Saygideger AerA;

ZINDIK(i)lik beni tanımlar-AerA-

Hayirli, ugurlu olsun. Gule gule kullan.:cheer2::hug:

Saygilarimla;
evrensel-insan

atillas 02-10-2010 21:34

Doğrusu sn Gözeneli'nin önerisi hoşuma gitti; ataiz :)

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:02 .