![]() |
Zaman yoktur.
Zaman gerçekliği olan bu bir olgu değildir. Bizim hareketi ölçmekte kullandığımız bir niceliktir.bu nedenle zamanın bükülmesi değil hareketin bükülmesi vardır. Güçlü çekim kuvvetlerinde hareket halinde olanın rotası bükülür yolu uzar bu zamanın yavaş akması falan değil yolun uzamasıdır.
*-----------------* Kütle çekim öncesi \..................... / \---------------/ Kütle çekim sonrası yörünge kütle çekim kuvvetinden dolayı bükülür. Zaman hareketi saymaktır, o da hareket gibi tanecikli bir yapıya sahiptir. Bu tanımlama yanlıştır sanki hareketten bağımsız bir zaman varmış gibi. Zaman görelidir. Göreli olan harekettir. Olmayanın nasıl bir göreliği olur ki. Hareketin olmadığı evrende, hareket yoktur. Zamanın yavaşlaması hızlanması da yoktur hareketin hızlanması ve yavaşlaması vardır. * Selamlar. |
Re: Zaman yoktur.
Saygideger vgm;
Iste o yuzden zaman duragandir. Bu duraganin hareketi de onu hareket ettiren ve ona bir islev yukleyen baska bir hareketin fonksiyonudur. Zamanin duraganligi ise ifadenin verisidir.Zamanin duraganligini ona verilen uclemden de algilayabiliriz.Dun, bugun ve yarin. Burada temel veri bugundur ve dun ile yarinda onun karsitlikli iki ucudur. Saygilarimla; evrensel-insan |
|
Işık jeodezilerde hareket ediyor, basitçe iki nokta arasında en kısa mesafe doğrudur. Yolun bükülmesi yolu uzatır. Linkini verdiğin video yolun uzadığını gösteriyor. Bir video daha var o seninki olmalıydı.
Selamlar. |
İki nokta arasındaki en kısa yol doğru mudur? Euclid geometrisi yanlıştır yani Değildir. Hayır yol uzamıyor, sana öyle geliyor. Suyun içindeki ışık kırılır ve nesne olduğundan kısa görünür fakat aslında kısalmamıştır. Işık da yolunu uzatmaz sen öyle görürsün :)
|
Uzaydasın,
Işık kütle çekim kuvvetinin yakınından geçerse bükülecektir. Ordaki geometrinin Labochevsky, Riemann olmasının önemi yoktur. Kütle çekim kuvvetinin olduğu yerde uzay-zamanda jeodeziler oluşur. Aksi halde euclid yeterlidir durumu açıklamaya. Kastımda çok açıktır kütleçekimin olduğu yerde rotada sapma olur. Selamlar. |
Evet haklısın ben yanlış düşündüm pardon vgm :) Zaten bu durum genel görelilik lehine kanıtlanmıştı merkür yörüngesindeki sapma ve kütleçekimsel mercek etkisi ile. Işığın daha geç geldiği de ölçüldü. Pekala.
Bu bükülme uzayın alanında bir genişleme yaratmıyor mu? Sonuç olarak düz olan uzay-zaman bükümlü bir hal alıyor öyle ki ışığın geliş zamanını değiştiriyor bu. Işığın hızı sabit olduğuna göre, kütleçekiminin yakınında ışığın hızında bir azalma veya artma da olmadığına göre, bu durumda kütleçekiminin karşıt olduğu düşünülen uzay-zaman genleşmesini Einstein ın genek görelilik kuramı dahilinde tam tersine arttırdığını söyleyemez miyiz? Einstein a bağlı kalırsak kütleçekiminin uzayın genleşmesine ters etki yaparak yavaşlatması mümkün görünmüyor bu durumda ne dersiniz? Öyleyse kütleçekimi denen şey uzay-zamanda eğilmeye neden olan bir dalga gibi düşünülemez mi gravitasyonel kendiliğinden çekim yerine? Çünkü bu etkiyi taşıdığı düşünülen gravitonlar zaten gözlenemedi bildiğim kadarıyla. Buradan maddenin de atom boyutunda bir bükülme olduğunu düşünemez miyiz uzay-zaman denen şey ayrı bir madde esir değil, tüm bu madde enerji alanına ve hareketine 4 boyutta verilen isim çünkü. Ne diyorsunuz? |
Sevgili chaos bu arada ateforumdaki yazını okudum güzeldi.
Sanki yarattığımız zaman kavramının esiri olduk gibi geliyor, ben kendi çelişkilerimide yazıyorum o nedenle çok net cevaplar veremem, hoş versem MIT de kürsüm olurdu o da ayrı ya. Ben kütle çekimi bir mıknatısın yarattığı çekim alanı gibi algılıyorum, tek kutuplu fakat kesintisiz, tanecikli bir yapı gibi düşünemiyorum acaba diyorum evrende yegane kesintisiz olan şeymidir kütle çekim kuvveti? yada tanecikli yapı fakat aralarındaki mesafe Planck uzunluğu kadar olmalı diyorum. Selamlar. |
Alıntı:
Ben zaman yoktur hareket vardır diyorum, bu anlamda siz hareket durağndır diyorsunuz sanırım farklı bir şey kastediyorsunuz. Selamlar. |
Iki cesit hareket
Saygideger vgm;
Ben zaman yoktur hareket vardır diyorum, bu anlamda siz hareket durağndır diyorsunuz sanırım farklı bir şey kastediyorsunuz.-vgm Daha onceki aciklayici yazimda;hareket-duragan-hareket siralamasini yapmistim. Buradaki ilk hareket fonksiyondur.Duragan olan ise ifade, ve ikinci harekette ifadenin hareketidir. Fonksiyonun tanimini acarsak.Sey ilistirilmis,"dogal"veya"uygun"hareket demektir.Buradaki ilistirilmis sey ifadedir.Zamani var-yok karsitligina tasidigimiz zaman zaman ifadesini hareket ettirmis oluruz. Ozetlersek:Hareketin duragan zamani uclu hareket olarak ifade edilir.Dun, bugun ve yarin. Buradaki ilk hareketin karakteri-verilen tabiati ikilem ve karsitliktir.Duraganligi ise; bir, positif ve noktadir. Saygilarimla; evrensel-insan |
sayın evrensel insan
hareket yok ise onun dünü bugünü yarını olamaz. Anlamı da olmaz. Ama hareket var ise dün, bugün ya da yarın kavramları onu gözlemleyenin kavramlarıdır. Gözlemciden bagımsız bu kavramların hiç bir anlamı yoktur. Bu kavramlar her gözlemciye göre degişebilir, mutlaklıgı yoktur. Bir yerde dün olarak gözlemlenen başka bir yerde başka bir gözlemciye göre bugün olabilir. Peki vgm, zaman şayet bize göre bir şey ise. Zamanın dördüncü boyut olmasının anlamı nedir. Evrenin dört boyutlu olmasının anlamı nedir. saygılarımla |
Gozlemci
Saygideger dilaver;
Ilk hareket zaten ikinci harekete karakterini verir.Ikinci hareketin olmasi icin de ilk hareketin duraganlasmasi zorunludur.Burada gozlemcinin kendisi duragandan baslar, ilk hareketten degil.Ikinci hareket ise duraganlasanin-gozlemcinin hareketidir.ilk hareketin karakterini tasir. Spatiotemporal terimi boyutlari verir.Ayni zamanda tesseract olarakta ifade edilir-4lu hareket-.Spat-kokeni yerden gelir ve uc boyutludur.Temporal-kelime anlami gecici-zamani yani 4. boyutu temsil eder.Bu arada tesseract-4 lu hareketin kokeni de kup, yani en gelismis uc boyutlu cisimdir. Not:x y ve zi yi bulmadan once tesseract benim ilk kesfimdi.Bu kesfimin tutarliligini gormek icin de arastirma yapmistim. Saygilarimla; evrensel-insan |
Zaman bizim yarattığımız bir niceliktir, örneğin hız, ivme, ağırlık vs. boyut değildir.
Zaman bir hareketin başka bir hareketle sayılmasından öte değildir. Bir saat dediğimiz yelkovanın tam turudur, bir gün dünyanın kendi etrafında tam turudur, ha keza bir yıl dünyanın güneş etrafında tam turudur. Referans olmadan olmayacak bir şeydir. Selamlar. |
Ne demek zaman yoktur,zaman olmazsa süreçte olmaz.
Zaman yoksa benim saçlar niye ağardı? Düdüklüde yemeği pişirmek için niye 15 dk.bekliyoruz? Tarihte yalanmı? Babam ölmedimi? Günler geçiyor sen ne dersen de Ömür bitiyor istemesende Sen bir yere kıpırdama ben 112 yi aradım gelip seni alacaklar |
Dünya istikametinden ahiret istikametine hareket etti, arafta mola vereceklerdi o yüzden intikal ettimi, etmedimi onu bilemem. Düdüklüde yelkovanın çeyrek turunu bekliyorsun.
Akıp giden zaman değil, hareket. |
vgm sorum gene açıkta kaldı.
Bu dördüncü boyutun anlamı, faydası ne. Dördüncü boyuttan bahsediyoruz ama nasıl bir şey oldugunu tahayyül edemiyoruz. Kaldı ki daha fazla boyutlardan da bahsediliyor. Zamanın dördüncü boyut olarak kabul edilmesinin yararı ve geçerliligi ne. saygılarımla |
İşte ben de aynı şeyi diyorum yarattığımız kavrama uyduruyoruz herşeyi, gerçekliği hareketin tarifinden başka bir şey değil.
m, cm, m2, m3 gibi bir ölçü boyut falan değil. Çok mal haramsız, çok laf yalansız olmaz derler, benim için üçten fazla boyut bir anlam ifade etmiyor. Selamlar. |
Hareketin başlangıcı ve sonlanması arasında geçen sürece zaman denmektedir.
Herşey zaman ve mekan içinde vardır. Zamanı durdurursan harekette durur. Ölümsüz olabilirsin V = V0 + a.t V: Hız (m/s) V0: İlk hız (m/s) a: ivme (m/s^2) t: geçen zaman (s) yol=Vxt Fizikte zamandan bağımsız hareket yoktur. Ama metafiziğe geçersen zamanı yok sayabilirsin. sevgiler |
Zamanı ispatla aydoe öyleyse, göster, çıkarımla kanıtla nasıl yaparsan yap.
Selamlar. |
Ispat
Saygideger vgm;
Zamanda, varda, yokta, bir ifadedir.Yok ifade olarak vardir ve anlam olarak negatif yukludur. Yani var anlamindaki positif yukun karsitligi.Zaman ise duragandir, yani em positiftir. Zamani var veya yoga tasimak zaman kavraminin disina cikmaz.Bu temelde zamanin varliginin ve yoklugunun tartismasi, ayni tanrinin varliginin ve yoklugunun tartismasi gibidir.Ikna olma-etme iceriklidir. Bu temelde, zaman da ayni tanri gibi-hissediyorsan-vardir; hissetmiyorsan yoktur.Onemli olan zaman kavraminin duragan fonksiyonu ve bu fonksiyonun harekete gecirilisidir. Insanoglu kendi temelinde yere paralel zamana ters dusunce uretmistir.Zamani kendine yasaminda rakip yapmis; zamanla yarisa girmistir.Ancak zaman temelinde dogum ve olum arasindaki yasam surecini dile getirebilmis, bunu da bir sisteme baglamistir. Surec, kimi zaman, zaman; kimi zaman, hareket olarak degerlendirilmistir. Surecin temelide dogum ile olum arasindaki yoldur.Yas gibi. Burada onemli olan nokta, zamanin ifade ile olan bagidir.Bu bagda sey ifadelendigi anda onun icin zaman durur, taki o seyi tekrar kullanima gecene kadar. IFADELEME ZAMANIN DURDURULMASI VE DURAGANLASTIRILMASIDIR.ILK HAREKET ZAMANI IFADELEYEN FONKSIYON, SON HAREKET ISE DURAGANLASTIRILMIS ZAMANIN FONKSIYONEL VE BIR, POSITIF VE NOKTA OLAN HAREKETIDIR-Ki Bu da zamanin varligi karsitligi temelinde VAR VEYA YOKTUR.Zamanin degerlendirilmesi ikilemi temelinde SUREC VE HAREKETTIR. Saygilarimla; evrensel-insan |
Zaman yoksa aşağıdaki formülde t=0
yol=Vxt yol=Vx0 yol=0 Zaman yoksa yolda yok ,hızda yok Ama 100 km hızla 3 saat gidersen Konya'ya 3 saatte varırsın(Ankara-Konya 300 km) Bak senin yüzünden yolsuz kaldık Hızımızda kesildi |
Aydoe m, kg diye şey varmı?
Selamlar. |
Ölçmezsen Konya'ya varamıyormusun?
|
ölçümlenebilen ve algılanabilen kavramların hepsi vardır.
ben herşey mekan ve zaman içinde vardır diyorum. sen dersen ki kütle çekim kuvveti olmayınca kg olmaz o ,o mekan için doğrudur yani seni uzayda kütle çekiminin olmadığı bir yerde tartmamız mümkün olmasada senin dünyada bu mekanda 100 kg gelmen gerçekliği değişmez. sen uzayda 5 yıl kalıp dönersen ikimizde 5 yıl yaşlanmış oluruz |
Sayin vgm,
Zaman yoktur gorusune katilmiyorum. Zaman vardir fakat seninde dedigin gibi gorecelidir. Mesela alkol alirsan zaman cabuk gecer, esrar alirsan zaman gecmek bilmez yavaslar. Insan icin 5 gun kisadir ama bir bocek icin 5 gun uzun bir zamandir, 3 ay gibi kisa bir zamanda bir bocek 3 defa form degistirir. Vs. vs. Zaman yok hareket vardir diyorsun. peki hareket durunca zaman duruyormu, yani saat durdu diye zaman duruyor diyorsun sen. cikar o zaman saatin pilini ihtiyarlama. olmuyor dimi. Eyrendeki butun hareketleri durdurmak imkansiz oyleyse hareket oldugu surece zamanda var olacaktir. hareket zamana bagimlidir, zaman olmadan hareket olmaz, ama zaman harekete bagimsizdir, zamanin gecmesi sureklilik arzeder. |
Alıntı:
zamanmi harekete bagimli?hareketmi zamana bagimli? inanmak deyil bilmek isiyorum,lütfen cevalayin,,ben seytanda deyilimbilmek isteyen bir insan.. |
Alıntı:
hiç bir ölçü birimi yoktur. Göreli olan zaman değil harekettir. Bir araba diğerine göre yavaş yada hızlı gidebilir burda görelilik varsa o da hareketin göreliliğidir. Selamlar. |
Matematik soyut bir bilimdir, zaman da soyut bir sistem.
Evren ve madde olmasaydı zamandan bahsedilemezdi. Örneğin doğruysa eğer büyük patlama öncesi bir zamandan bahsedilemez, eğer büyük patlamadan önce hiçbirşey yoksa. Sadece Tanrı varken de zamandan söz edilemez. Ya da sadece ilk enerji, ilk madde varken. Soyut olarak yine vardır ama ölçülmesi mümkün değildir. Zaman için biri hareketli en az 2 varlık gerekir. Ölçümü için ise bu varlıklardan birinin periyodik bir hareketi olması gerekir. Yani gözlemleyen ve periyodik hareket eden. Diyelim ki ölçebilen bir varlık ve aynı hızda dönen ve her bir dönüşü belli olan bir madde olsun. Dönüş sayısı bir zaman birimidir o varlık için. Hareket olmadan zaman olmaz. Hareketin olması için de kütleye ve o kütleyi hareket ettiren bir kuvvete ihtiyaç vardır. Yani zamanın olmazsa olmazı kütle ve kuvvettir. |
vgm,
burda görelilik varsa o da hareketin göreliliğidir. peki hareketin goreli olup olmadigini neyle olcuyorsun. cevap: zamanla. yani zaman belirleyicidir. hareketin olcegi zamandir zaten. zaman nasil yok sayilir. hareketi olceklendirirken km/s m/sn demiyormuyuz zaten. bak burada sn ve s zaten birim olcektir. zamandir. Lionkinge gelince e zaten sen dogru biliyormussun, bunun neresini anlamadin... bende seni anlamadim. =)) |
Kapistiniz
Saygideger arkadaslar;
Yahu ne zamanmis bu; zamaninizi harcayarak-kullanarak- bayagi kapistiniz. Allah yeni kapismalariniza harcanacak bol zaman versin.-Amin. zaman-hareket-surec-kuvvet-kutle-duraganlik-var-yok-?..... NOT:Listemiz yeni eklentilere acik olup, doldurulmayi beklemektedir, duyurulur. Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Selamlar. |
peki iki saniye derken neyi kastediyoruz. bir gok cismi dunyaya carpsa ve dunyanin kendi ekseni etrafinda donus hizi artsa yada yavaslasa saniye yada saat olcegi degisecekmi insanlar daha cabuk veya gec mi olecek.
|
Evet değişecek bunu rölativite söylüyor. Çünkü zaman bağıldır ve hareketin hızına bağlıdır.
Selamlar. |
Alıntı:
ben bu yazıya bir mana veremedim acıkcası.guclu cekim derken yercekiminden mi bahsediliyor yoksa baska bir şeyden mi.acıklayabilirseniz sevinirim. |
Lionkinge gelince e zaten sen dogru biliyormussun, bunun neresini anlamadin... bende seni anlamadim. =))[/QUOTE]
kusura bakma walla,biran anliyamadim cünkü gazozuma ilac atmislardi ama simdi anliyorum..selamlar |
Alıntı:
g=9.81 m/s^2 (Dünyanın yer çekimi ivmesidir) Selamlar. |
Alıntı:
çözümünde yatar. Herhangi bir cismin örneğin dünyadaki yerini tanımlarken üç boyutlu bir refarans sistemi kullanırız. Örneğin bir yolcu uçağının konumunu enlem-boylam-yükseklik olarak belirleriz. Ancak uzay büyüklüğünde, (tamam kötü bir tanımlama oldu) bir gök cisminin konumunu belirlemek için bu üçlü referans sistemi yetersiz kalır. Bunun nedeni özel görelilik kuramının öngörülerinden birisi ışığın hızının tüm gözlemciler için aynı olmasında yatar. Daha basit olarak, geceleri seyrettiğimiz yıldızların en yakınının yaklaşık 5 bin yıl önceki halini gördüğümüzü biliyoruz. Şimdi o yıldız var mıdır yok mudur ? Eğer evrende bilginin iletilmesi için bile limitimiz ışık hızı ise evreni ancak 4.boyut olan "zaman" la kavramamız mümkün olacaktır. Bunun dışında zamanla ilgili vgm gerekli açıklamaları yapmış. Sadece güzel bir tanımlama olarak spartakus'un aforizmasını :D ekleyeyim: "Demir zaman geçtiği için paslanmaz, demir paslandığı için zaman geçer" |
Zaman hakkında önerecğeim kitap, Yılmaz önerin lasılıktan determinizme doğru isimli çalışmasıdır zaman burada maddenin iç dinamiği olarak ele alınmış...
|
Zaman yoksa, onu bol bol harcamamızda da bir mahsur yoktur artık.
Sevgiler |
Saygideger arkadaslar;
Konu zamanin varligi-yoklugu degil, dusuncenin onu nasil algilayip kavramlastirdigi ve ona nasil bir icerik kazandirdigidir. Saygilarimla; evrensel-insan |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:02 . |