![]() |
Mevlana'nın eşcinselliği
Yıllar önce Mevlana'nın rubailerini okurken eşcinsel olduğu sonucuna varmıştım. (özellikle 4.kitap)
Bu neyi değiştirir derseniz, tabi ki büyük düşünce adamının bizlerde bıraktığı izlenimi değiştirmez. İslam coğrafyasında yaşamış bir felsefe, bir inanç adamının eşcinsel olup olmadığı herkesce bilinmelidir bence. Çünkü bu utanılacak değil tam tersi övünülecek bir durumdur. O yüzyılda bu hoşgörü ortamında yaşayabilmiş diye. Osmanlı padişahlarının eşcinsel eğilimlerine bir başka konuda değinmek istiyorum. Önce sufiler! :) Henüz konuyu bende yeterince araştırmadım, buradan gelecek cevaplar belki beni de yönlendirir ve doğru kaynaklara ulaşırım. Teşekkürler, |
Prof. Bayram, iki alim arasındaki gerginliğin temelini şöyle anlattı: Mevlana bir Moğol ajanıydı. Mevlana'ya maaş bile bağladılar. Türkmen çocuğu olan Nasreddin Hoca ise Moğolların Anadolu'yu hâkimiyet altına almalarına karşı direndi.
Kimya Hatun kitabından alıntı: Kimya Hatun, annesi Kerra Hatun’un Mevlana ile evlenmesi sonucu Konya’ya, Mevlana’nın haremine yerleşiyor. Her şey güzel giderken ortaya Şems adında bir adamın çıkmasıyla tüm Konya çalkalanmaya başlıyor. Mevlana ile Şems halvete kapanıp haftalarca kimseye görünmeyince hakkında fetvalar bile veriliyor. Kitabında Mevlana ile Şems arasındaki ilişkiye “Minberlerde onun (Mevlana’dan bahsediliyor) esrar kullanmaya başladığı, İran ve Bağdat’taki hangahlarda görüldüğü gibi eşcinsel eğilimleri olduğu ve nihayet şer’i kuralları ayaklar altına aldığı ve bidat çıkardığı anlatılmaya başlanmıştı.” şeklinde değinen Saide Kuds, Kimya Hatun ile 2006 Pervin Etesami Edebiyat Ödülü’ne de değer bulunmuş. İşte kitapta yer alan olay yaratacak cümleler... “Kulaktan kulağa Şeyh’in mecnuna döndüğü söyleniyordu. Bu tabir, halkın Şeyh için kullandığı en nazik tabirdi.” Şems Mevlana’yı kısa süre terk ettiğinde... “Halvetgahına birileri girecek olsa bakıyor ama onları tanımıyordu. Tek başınaydı, dışarıyla ve dışarıdakiyle bir ilgisi yoktu. Ne onlarla bir işi vardı ne de konuşmayı gerektirecek bir ilişkisi. Yanmış yüreği ve iştiyak ateşinden odada kendisi için bir ateşgede inşa etmişti ve yirmi dört saat onu tavaf edip duruyordu. O ateşgedenin etrafında o kadar dönmüş, o kadar ayaklarını yere vurmuş ve o kadar yanık gazeller okumuştu ki nihayet ayakları tutmaz olmuş ve olduğu yere çakılıvermişti.” “En sonunda Şems’i buldukları ve onu dönmeye razı ettikleri haberi geldi. Maşukun sevgiliye, “Seni böyle bırakıp gittiğim için çok üzgünüm. Biliyorum, sen bunları hak etmeyecek kadar yüce bir insansın” diye yazdığı mektubu, parmaklarını üzerinde gezdirerek okuyan Mevlana, bu mektubun ondan geldiğini anlamış, öpüp koklayarak başının üzerine götürmüştü. Böylelikle biraz kendine gelebilmişti. Aynı zamanda saniyeleri saymaya başlamıştı bile. Fakat bu sefer endişe ve korku değil, daha farklı bir intizardı onunki.” “Sürekli ya birilerinin gönlünü almaya çalışıyor ya gerçek sevgilisi ve can-ı cananına şükrünü eda etmek için alnını secdeye koyuyor ya da döne döne şiirler okuyordu: Küçelere su serpin zira ki yar geliyor...” |
milomanara neden islam ve kadın başlığı altında açtığını anlayamadım:D burdan gelicek bilgilerle doğru kaynaklara ulaşırım demişsin ama sen kabul etmişsin zaten olayı:D
|
Lestat :) Ben kendi rubailerine dayanarak eşcinsel olduğunu düşünüyorum. Ama birisi çıkar derki hayır allaha karşı eşcinsel bir aşkı vardı, gerçek fiziksel bir olayı yoktur, onu da anlarım.
|
Milomanara,
Eşcinsellik dışında bu başlığın başka bir konusu var mı? Cinsellik tartışmaları bu forumun konularına dahil değil çünkü. Yok eğer amacın Mevlana'yı tartışmak ise "arama" ya Mevlana yazdığında daha önce açılmış başlıklarda sorularının yanıtını bulabilir, kendi görüşlerini belirtebilirsin. Kafasına esen böyle abuk sabuk başlık açarsa, forum kirliliği olacaktır. Üstelik de ilgisiz bir yere "Kadın ve İslam" forumuna kasıtlı olarak yazman, birilerini tahrik etme, rencide etme amacı taşıdığını gösteriyor. Henüz araştırmadığını söylediğin bir konuyu sunmak yerine, biraz emek sarfedip araştırır ve daha ciddi bir sunum yaparsan bizler de yararlanabiliriz belki. |
Pante,
Amacım kimseyi tahrik etmek falan değil. Konuyu hangi başlıkda açmamı önerirdin? Mevlananın eşcinsel olup olmadığının bu forumla ilgisi en azından "köylü ve kentli kadının cinselliği"nin ateizmle ilgisi kadar vardır diye düşünüyorum. konuyu açarken de belirttiğim gibi Mevalana'nın eşcinsel olması yada olmaması sadece o dönem şartlarıyla ilgili bir tespit yapılmasına olanak verir. Burada düşünürü aşağılamak gibi bir amacım kesinlikle yok. Konu eşcinsellik ve saygı değer insanlara gelince yükselen tepkininde canlı örneği oldunuz. Forumda Mevlana ile ilgili yazılan bir çok şey var fakat böyle bir başlık yok. Başka başlıklar içinde ucu açık kalmış tartışmalar okudum konuyla ilgili. Bu konu muhammedin eşcinselliği olsa doğru mu olur du? Din düşünürü, peygamber vs açıkça tartışılmıyor mu? Açılan konuyu neye dayanarak saçma sapan buluyorsunuz? Mevzu eşcinselliğe gelince hakaret mi sayılıyor? |
mürit ve mürşit arasındaki ilişkiyi, metafizik muhabbetin uçsuz bucaksızlığını çözemeyen kişilerin bu suçlamaları yapmaları elbet normaldir...soyadı Küçük olan araştırmacı yazarımızda...Fatih sultan Mehmet'in Akşemsettin ile bir çadıra kapanıp sabahlara kadar çıkmamasını buna yormuştu.....bunlar bakış açısı....
bir eve her gün dört beş erkek girip çıkıyor....bunlar ****lerdir alem yapıyorlar........Esrarkeş bunlar, eroinman, bunlar, kumarbazdır kumar oynuyorlar.........bunlar yazar ortak bir eser için çalışma yapıyorlar....bunlar müzisyenler beste çalışması yapıyorlar..........yani bakış açısıdır bütün bunlar.....İnsan kalbindekini görür... |
Alıntı:
"Örnek İnsan Mevlana" başlığında da yazmıştım. Şöyle ki; Muhakkak ki Mevlana'nın da eleştirilecek tarafları vardır. Bu nereden baktığınıza bağlıdır. İslam penceresinden farklı , ateist pencereden farklı eleştirilir. Eleştirilmediği takdirde zaten , bir gariplik var demektir. Çünkü ortada farklı bir felsefe var.Diğer düşüncelerin eleştirmemesi mümkün mü? Ancak eleştiriler felsefe konumundan çıkıp kişiselleştiği ve gerçek dışı isnatlara , yalanlara başvurulduğu takdirde çirkinlik oluşturur. Diyelim ki ben Marx'a karşıyım.Görüşlerine katılmıyorum.Fikirlerini tartışacağım yerde ; " Marx Yahudidir.Türk düşmanıdır.Eşcinsel olduğu rivayet edilir.Fransız casusudur gibi saçma sapan iddialar ve iftiralar da bulunursam bu yakışık almaz. http://www.turandursun.com/forumlar/...mevlana&page=2 Mevlana'nın o kadar çok tartışılacak konuları var ki, bunlar yerine kanıtı olmayan bir yakıştırmanın tartışılması Mevlana'ya değil, o yakıştırmada bulunanlara zarar verir. Çünkü Mevlana bir büyük insandır. Onun gözünde "Tüm müminler kardeştir" değil, tüm insanlar kardeştir. O kafir, gavur vb. sözlere karşıdır. Ayırım yapmadan her inançtan insanı kucaklar. Örneğin İncil'in, kur'an'ın sürekli propagandası yapılır. Bedava kitapları dağıtılır. Buna rağmen İncil'den sonra Mesnevi, dünyada en çok okunan kitaptır. Okuyucuları bir dincinin kitabını okumadığını bilir. Değerli bir insanın, insanları kucaklayan kitabını okur. Mesnevi'de yer alan birkaç açık sözlü cinsel hikayeleri nedeniyle ahlaksızlıkla, dönemin büyük felsefecilerinden Şems'le olan çok yakın ilişkisi eşcinsellikle, Moğolların Mevlana'ya saygılı davranması ve yardımda bulunmaları ajanlıkla örtüştürülmeye çalışılır birileri tarafından. Hatta Nasreddin hoca'yı eşcinsel olduğu için öldürttüğü iddia edilir. Tabi bu durumda hem eşcinsel olduğu, hem de eşcinsel olduğu için birini öldürttüğü iddiasının ikisi birden doğru olamaz. Aslında bu 2 iddia, iddiaların ne derece tutarsız, dayanaksız olduğunu gösterir. Milliyetçilik, ulusalcılık 19. yüzyılda başlamıştır. Ama Mevlana, milliyetçi olmamakla, Moğollardan yana olmakla suçlanır. Aslında buradaki asıl suçlama milliyetçilik konusunda değil, müslümanlık, İslam konusundadır. İhanetinin de İslam'a olduğu, müşrik Moğolların saygısı ve yardımının, Mevlana'yı kendilerine yakın görmelerinden kaynaklandığı düşünülür. Bu konuda farklı bir örnek vereyim. Örneğin, Anadolu'yu Hristiyanlar-Rumlar işgal etseydi eğer, onlar da Mevlana'ya birşey yapmaz, saygı gösterir, yardımda bulunurlardı. Bu defa da Rum ajanlığıyla suçlanır, kafirlerden yana olduğu söylenirdi. Mevlana, eşcinsel de olabilir belki. Bu Hakkındaki düşünceleri etkilemez, değerinden kaybettirmez. Sadece "Mevlana da eşcinselmiş" diyen eşcinsellerin elini güçlendirir. :) İslam'ın elini güçlendirdiği gibi. Müslümanlar Yunus'u, Mevlana'yı örnek gösterir, onlarla İslam'ın propagandasını yapar. Ama onların felsefesine uymaz, onların çizgisinde olmazlar. Zaten olamazlar, çünkü İslam'dan çıkmış olurlar. "Tanrı herşeydir" diyen, "Hacca gerek yok" diyen, evrimi, tekamülü savunan insanların fikirlerini değil, isimlerini kullanırlar. Aynı halkçılıkla, devrimcilikle, devletçilikle, laiklikle bağdaşmayanların Atatürk üzerinden siyaset yapmaları gibi. Bu arada başlık yerini bulmuş. Demek ki senin istemenle Mevlana kadınlaşmıyor. :) Şimdi ben sorayım Milomanara: Bir insanın eşcinsel olduğunu nasıl anlarsın? Hangi göstergelerle "Bu kesinlikle eşcinsel" diyebilirsin? |
Alıntı:
Yazılarında tamda belirtmek istediğim noktaya değiniyorsun. Birinin casus olmasıyla eşcinsel olması aynı şey değil. Casusluk bir iftira olabilir ama eşcinsellik değil. Bu utanılacak bir şey değil ve öyle görülmemeli. Kütüphanemde şu anda bulunmayan fakat sipariş ettiğim Mevlana rubailerinde aklımda şu satırlar kamıştı "ben senin sazın olam parmakla beni, çığlıklarımdan komşular uyuyamasın" düşünürün eşcinsel olduğu kanısındayım ve bu ona bir hakaret olmamalı. Özellikle sufi bir düşünürün eşcinsel olması, islam reformu adına (bence) büyük bir adımdır. Kara müslümanlığın gelmesi gereken nokta bu hümanist yaklaşım olmalı ve bunda Mevlana büyük rol oynayabilir. Ben bu ülkenin islam reformunu diğer müslüman ülkelersen önce yapacağına ve zamanın italyası gibi tüm sanat dallarında parlayacağına (belkide safça) inanıyorum. Soruna gelince, bir insanın eşcinsel olup olmadığını anlamak gibi bir niyetim yok. Benim için senin, benim, yada diğer dostların cinsel tercihlerinin bir önemi yok. Konu bir filozof, bir politikacı, bir sanatçı olduğunda bu onların şahsi tercihleri dışında da bir şeyler ifade ediyor. Mussolini'nin, Stalin'in yada Kennedy'nin cinsel tercihlerini hatta fantazilerini bilmek isterim. Baba Bush zamanında benim babamın hayatıda tehlikedeydi ben onun herşeyini bilmek isterim çünkü onlar topluluklara yön veriyorlar. Picasso Guernica'yı yaptığı andan itibaren benim (herşeyiyle) ilgi alanımdır. Bu ülkede eşcinseller ateistler gibi gizlenmek zorunda. Bu noktada aramızda bir çıkar birliği var, özgür düşünce. Bu ülke eşcinselliği sindirdiği oranda diğer "öteki"leri sindirecektir. Mevlananın eşcinselliği bu noktada ortak çıkarlarımız için bir artıdır. Gerçek olmayabilir ben sadece kim ne biliyorsa koysun ortaya istedim. Saygılar pante, |
Kendimi bildim bileli merak ederdim yahu bu herif Şemsle aylarca bir odaya kapanıp ne haltlar karıştırıyor diye. Mevlana ve Şems Tebrizinin aylarca halvette kalmalarından ve birbirlerine sevgilim diye hitap etmelerinden dolayı ikisininde eşcinsel olabileceğini düşünmüştüm hep.
|
Sevgil i milomanara;
Pante ile aynı fikirdeyim. Ek olarak Mevlana'da, Şems'de erişkin insanlar. Cinsel tercihleri bizi ilgilendirmemeli diye düşünüyorum. Muhammed konusu ise çok farklıdır, orda çocuk istismarı ve poligami söz konusudur. Ek olarak Muhammed'in yaratmaya çalıştığı toplumda kadın cinsel olarak da sömürülmekte ve ikinci sınıf insan muamelesi görmektedir. Başlık magazin başlığı gibi olmuş. Selamlar. |
Sevigli vgm,
Başılkta sürç-ü lisan ettiysek affola:) daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi, kötü niyetle açılmış bir başlık değil. Magazin tarzı yada populer kültürle ilişkilendirilmek istemem. Muhammede gelince, lut kavmiyle ilgili görüşleri zaten açık. O kadar eş ve cariyeden hem cinselerine sıra gelmemiştir tabi. peygamberliğin adam kırk yaşında inmesi yakın çevresindeki genç oğlanlar için şükredilecek bir durum olsa gerek. Libido hızlı adamda ne yaparsın? :) |
Bu arada Mevlana'yı hiç sevmediğimi ve beğenmediğimide eklemeliyim, frodo'nun Mevlana ile ilgili olarak asmış olduğu nefis bir yazı vardı bulamadım.
Kastım insanların cinsel tercihleri yüzünden eleştirilmemesi idi. Selamlar. |
Sanırım bu linki kast ettin vgm.
http://www.turandursun.com/forumlar/...ead.php?t=5797 |
Ajan ajandır.Rumu,Moğolu,Amerikanı farketmez.Yalnız içerisinde erotik hikayelerin de olduğu,Mesnevi nasıl oluyorda Milli Eğitim bakanlığı tarafından ilk ve orta öğretim okullarına tavsiye ediliyor,anlamadım gitti?
|
Sonunda bir arkadaşım Melana'nın rubailerini(Kökler yayıncılık - Mevlana, bütün rubailer) Konya'dan alıp getirdi. Mevlananın eşcinsel olmasının ya da olmamasının karıştırılmaması gerektiğini düşünenlere katılmıyorum. Mevlana gibi derin saygı duyulan ve dindar kesimce de sık sık güzel ahlakla örneklendirilen bir şahsiyetin eşcinsel olduğunun kabul edilmesi, bu ülkede eşcinsellere homofobik bakılmaması için büyük bir adım olabilir. Eşcinsel insanlarında derin ve ahlaklı insanlar olabileceğinin kabulü anlamına gelir. Bu yüzden bu konuyu kazımaya devam edeceğim. Aşağıda rubailerden bir kaç örnek vermek isterim, ben Şems'e yazılan bu rubailerin, bu konuda fikir verebileceğini düşünüyorum. *çenk: harpı andıran bir çalgı.
Yukarıdaki yoğun aşk ve serzeniş içeren rubailere kimin yazmadığını bilmeden baksam, bir kadının yazması daha muhtemel diye düşünürdüm. Çünkü uslup oldukça edilgen bir yapıda kullanılmış, bir saz olma, birisi tarafından çalınma ifadesi her yerde kendini gösteriyor. Ben bunlara dayanarak, Mevlanın eşcinsel olduğunu düşünüyorum, aksini düşünen ifade edebilir, sağlam bir argüman karşısında bende bu konudaki fikrimi değiştirebilirim. Mevlana'dan son bir bombayla bitirmek isterim:
|
Alıntı:
|
Asıl sorun şudur ki, mevlanadan sürekli dem vuran Ateistlerin , işin farklı birinin cinsel tercihine gelince özgürlük masalları okumasıdır.Bu yüzden Ateistleri bu konuda dikkate almak pek doğru olmaz.
|
varsayalim....mevlana escinseldi...
ve escinsellik müslümanlarca büyük bir günah .... bunu ancak "cehenmem" paklar.... ya bundan peki bize ne ? yani bu mevlananin yazdiklarini daha az mi degerli kilacak ? veya mevlananin düsüncelerine itibar etmeyenler , onun escinsel oldugnu kabul ettikten sonra , yazdilarina bir sahiplenme mi olusacak ? eger maksat mevlana kücük düsürülmek istenmekte ise, bu bos bir caba.... zaten kendisi sarsilmaz tahtini insanlarin gönüllerine koymasini basarmis.... |
Alıntı:
Evet bencede hakaret olmamalı sözünüz çok ispatlı. Bu kadarda olmazki ama yazık gerçekten yazık... Saygılarımla... |
Ayrıca islam reformundan bahsetmişsiniz bu durumda eşcinsel olduğu ispat edilirse.Bir ateist olarakda islamda reform olmasını ne kadarda çok istiyorsunuz.Buda çok ilginç gerçekten.Direk baktıklarınıza anlam vermeden okuduğunuzu göstermiş oldunuz,şimdi anladım sayın milomanara neden kitabı da anlayamadığınızı...
Saygılarımla... |
Alıntı:
Defalarca yazıldı yukarıda, eşcinsellik bir hakaret değildir! Kimsenin de Mevlana'yı küçük düşürmeye niyeti yok. Eşcinsel olması değerinin azalması anlamına gelmez. Anlatılmak istenen hem eşcinsel hem de "güzel" insan olunabileceğidir. |
Alıntı:
Saygılarımla... |
Alıntı:
Ne güzel demişsiniz; hem eşcinsel hem de "güzel" insan olunabileceğidir. Birde hem müslüman hemde güzl insan olunabileceğini bir anlasan... Saygılarımla... |
Sayın nogada.
Bazı şeylere gerçekten anlam verebilmek çok zor. Benim babamın söylediği bir söz vardır. Oğlum, insanoğlu çiğ süt emmiştir ne söyleyeceği ne yapacağı hiç belli olmaz diye. Türlü türlü yazılar, fikirler. Bize siz nasıl müslümansınız, iki tane aynı düşüncede müslüman yok deniliyor, ama iki tane ateist in aynı düşüncede olduğunu göremedim şurda. Mevlana, eşcinsellik. Böyle bir kavram olabilir mi? Taa geçen seneden ilk cevapta sorulmuş, bu size ne katar diye? Böyle büyük insanlarla böyle şeyler yazmak hiç iyiye işaret değil, hiç. Eşcinselliğe karşı değilim o farklı bir olay. Ama Mevlana ile Şems arasındaki bağı Allah'tan başka kimse anlayamaz, bilemez bence. Bambaşka birşeydi. Saygılar |
O dlde sayın EnvyMe dünyanın gördüğü en büyük ve en dikkat edilen şhıslarından biri olan Hz.Mevlana hakkında gene bizimkiler çelişkiler buluyorlar ya o çok traji komik geliyor bana.
Yahu bu zatın yazdıkalrını tüm dünya okuyor,dünyada en fazla bilinen okunan eserlerden,adına mevlana yılları düzenleniş bir insan(dünyada 2007 mevlana yılıydı),dünyanın 4 bir yanından her türlü dinden,inançtan müridi olan,turistlerin her yıl hey ay türbesini görmek için konyaya gelmkte olan insanları içerisinde kimsemi dikkat etmedi buna ya.Sayın milomanara ne kadar zeki olmalıki bunalrı görebilmişlr. Dünya mevlana yılında en aından bilinse yada tespit edilse yada bir azcık olas birşeyler düşünülse eşcinsel haklarını savunan insanlar hiçmi mevlanayıda örnek göstermezler canım... Yok yani olacak gibi değil.Hmm diyelimki öyleymiş,e onun yaptığı binlerce öğüt,binlerce güzellik,binlerce insanlık çağrısı,hümanizm,Allah,Peygamber,Dİn sevgisi varken onun bu yönünü çıkarmaktaki amaç ne olabilirki. Cevabı size bırakıyorum... Saygılarımla... |
Sayın milomanara
Mesajdaki rubaiyi okudum. İyide ben burada eşcinsel bir içerik göremedim. Hatta cinsel bir içerik bile bulamadım. Sanıyorum ateistlerle müslümanlar arasındaki fark bu sözleri anlama şekillleri. Sizcede öyle değil mi ? Saygılarımla... |
Ayrıca bir başka makalede nasrettin hoca ve mevlana'nın çekişmelerinden ve mevlananın moğol ajanı olduğundan bashdedilmiş.Moğol istilasından sonra selçuk devleti yıkılmış yerine bir çok türmen beylikleri kurulmuştur.Peki Moğollara yardım eden Hz.Mevlananın torunu neden tüm beylikleri gezerek aralarındaki çekişmeye son verip tekrar birleşmelerini öğütlemiş.Bunun için tüm anadolu türk beylikelrini gezmiş,buranın beyleri tarafından büyük bir insan olarak karşılanmış.
Nedir Bunun Cevabı? Saygılarımla... |
Alıntı:
Sayın keci, Mevlanın aşkına mazhar olan kişinin Şems-i Tebrizi olduğunu biliyorsunuzdur. Mevleviler bu aşkın sembolik olduğunu söylerler. Madem ikna olmadınız rubailerimize devam edelim:
Cinsellikten daha fazla ne kastedebilirsiniz bilemiyorum. Elbette Mevlana'nın Şems-i Tebrizi ile ilişki halinde resmedildiği minyatürleri yoktur. :) Fakat değerli düşünürün ne hayallerde yaşadığının yukarıdaki ifadeleri benim için cinsel tercihlerinin bir aynasıdır. Tekrar etmek gerekirse, bu utanılacak bir şey değil, kucaklanacak bir şeydir. Hem o dönem yaşamış birinin bunları ifade edebilmesinin uygarlığımızı göstermesi, hem de günümüzde gerçek hümanizmi yakalayabilmemiz açısından. |
Sayın milomanara...
Hz Mevlana Şemsi tebrizi hazretlerinde Allahın nuu onun tecellisini görmüş.Onun yüzü suyu hürmetine dinimi tanıdım diyor.Bu aşk başka bir aşktır.Cinsel anlamda değil raks etmek,aşk,şarap,sevgili her zaman anadolu tasavvufunda yeri olan şeylerdir,bunlarla nice gazeller okunmuştur. Burda eşcinsel olsa da bnm ona karşı saygımı yitirmez ama böyle bir konuyu gündeme bu şekilde getirmek komik,daha bir sürü şey varken Hz Mevlananın bu konusunumu tartışmak düştü bize. Saygılarımla... |
geçenlerde '2tarihin arka odası'' proğramında gönül tekin şöyle bir tesbitte bulundu.
gönültekinin ifadesine göre mevlananın şiirlari agnostiktir. kabul edilir edilmez ben sadece bir görüşü aktardım |
Alıntı:
Mevlanın aşkına mazhar olan kişinin Şems-i Tebrizi olduğunu elbette biliyorum ama rubailerdeki kelimeleri farklı anlıyorsunuz. Tabii bunu nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama deneyeceğim. Rubai:130 "suretten kurtulunca," dedi, kendi kendine mısrasını okuyunca bütün herşey anlaşılıyor. Diğerleri etkisiz, önemsiz kelimeler oluyor cünkü Mevlana 'nın fikri yapısı ile örtüşen sözler, bu sözlerle cinsel içerik birarada bulunmaz, bulunursa suyun ateşi söndürdüğü gibi söner geriye kül kalır. Aynı şekilde Rubai:131 gönlümün varlık bağından kurtulduğu gün; yokluk yurdunda, ne şevişeceğim bilemezsin! Rubailerde, kalın yazdığım kelimeler dikkatinizi çekmeye çalıştığım kelimelerdir. Saygılarımla... |
Mevlana'nın rubailerini okurken bende Şemsi Tebrizi 'ye buyuk bir sevgi ve ilgi duyduğunu düşünmüştüm :Şemsi Tebrizi' nin trajik ölümü;oğulları ve müridlerinin kıskançlığı tabiki bana oldukça düşündürücü gelmişti.ama olayları o gunun koşullarında değerlendirmek gerektiğini düşündüğümden bu sevginin yada aşkın ne olabileceğini pek adlandıramamıştım...
"gel ne olursan gel "diyen bir düşünürün cinsel kimliği onun eserlerini daha az değerli kılmaz; bence bu yönüde bizi pek ilgilendirmez.. saygılar.. parmis Güneşin_kızı |
Alıntı:
Sizin anlattığınız Yunus'un yaratan aşkı gibi durumlar, ama burada gayet etten kemikten bir hemcinse ifade edilen şehvetli duygular var. Mesela:
Diğerlerinde dudakların tadı, birinin sazı olup kucağına yerleşme, zifaf falan yoktur! :) Şimdi şuna bakalım:
Ben bu eserlerde, saf çocuksu bir aşk görmüyorum. Bir hemcinse karşı gayet derin, şehvetli, çok zaman fiziksel ifadeler... Şems'le fiziksel ilişkileri vardır, yoktur, bilinmez ama bu ifadelerden, en azından düşünürün hayal dünyasında hemcinsi ile seviştiği aşikar! Bu da eşcinsel olmak için yeter de artar bile. Halkın Şems'e karşı büyük tepkisinin, adamın kaçarcasına Konya'dan uzaklaşmasının, Mevlanan'nın yalvarmalarınadan sonra Şam'dan geri gelmesinin sonra tekrar izini kaybettirerek, ölmüş izlenimi vererek halkdan kaçmasını da o döneme göre oldukça "marjinal" olduğu şeklinde yorumlayabiliriz. Yoksa neden halk erenlerden birine tepki göstersin? |
Ben o dönemde toplumun cok kapali oldugunu düsünmüyorum. Cinsellikle ilgili tabularin artmasi bu dönemden sonradir. 13. ve 14. yüzyillarda Anadolu'da yazilmis oldugu düsünülen bütün metinlerde bugüne göre oldukca rahat sekilde cinsellik anlatiliyor. Nasreddin Hoca derlemelerine bakin, fikralarin cogu bugün ahlaka aykiri sayiliyor, o yüzden de üc bes tane "ahlakli" fikrasi ile Nasreddin Hoca'nin suyunun suyu anlatiliyor halka. Mevlana'nin metni kalmis da biliyoruz, yoksa onu da gelistirilen "ahlaka" uysun diye degistirirlerdi.
Mevlana'nin yazdiklarini bugün bile yazmak cesaret ister. Bu metinler o zaman yadirganmadigina göre toplumsal yargilar daha farkli idi. |
Alıntı:
Yaratan aşkı, farklı farklı tecelli eder insanlarda, ferhat ile şirin, Leyla ile Mecnun, Yusuf ile züleyha örneklerinde olduğu gibi zahirde görülen aslında mecaz dır. Bu bir araç ve aracıdır. Nihai hedef yaratan aşkıdır. Dolayısı ile Mevlana'nın Şems-i Tebrizi aracılığı ile ulaşmaya çalıştığı yaratan aşkı onun hemcins olması dolayısı ile tabiiki yanlış anlaşılmıştır. Halbuki Leyla ile Mecnun aşkıda bundan farklı değildir. Orada teveccüh karşı cinse olduğundan insanlar onu cismani olarak algıladılar. Halbuki yaratan aşkı cismani olanın çok çok üstünde bir aşktır. Cismani aşk gerçek aşk 'ın ilk adımıda olabilir. Öldüğü gün için "Şeb-i Aruz" (Düğün günü) diyen bir insan için zifaf ancak saat (ölüm anı) anlamına gelebilir. Daha önceki Rubailerde kalın yazdığım ifadeler, ölüm anlamına gelir nasıl olurda ölen birisi bu dediklerinizi yapabilir. ? Bu ölüm bildiğimiz anlamda fiziksel ölüm değildir. İslamdaki "Ölmeden önce ölünüz" emrinde kastedilmiş olan ölümdür. Saygılarımla.... |
Alıntı:
Dediklerinize eğer aşağıdaki gibi bir eser okusaydım katılırdım. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Oha diyorum kendime :D (yoksa? Lan?) :D Yani sayın keci, hazret ister sembolik olsun, ister geçek, aşkını "düz" yoldan ifade etmemiştir. Bu nedenlede eşcinseldir. |
Alıntı:
Benim anlamadığım, bu adamlar, kadınlar her neyse yaradanın aşkından ölüp bitiyorsa niye direk söylememiş de yok çadırlar, zifaflar, bilmemnelere takılmış? Hepsi de bi acaip benzetmeler yani. Diyelim ortada eşcinsel bi durum yok, aklı başında bu adamlar hiç "yahu bunları böyle yazsam beni yanlış anlarlar" deyip imtina etmez mi? "Seni seviyorum ey Allah" de bitsin gitsin ... A. |
Alıntı:
Teşekkür ederim. Öncelikle şunu belirtmeliyim. Ben yunus Emre veya mevlana gibi aşık değilim. Eğer olsaydım bu sorunuza cevap verebilirdim. Hatta belkide veremezdim. Ancak ben bu sözleri incelerken, Mevlana 'nın nasıl yaşadığına bakıyorum, bunu herhangi bir insan söylemiyor, Mevlana söylüyor Kur'an bendesi olan bir zat. Ama şunları söyleyebilirim. neden Mevlana bu işin edilgen tarafında? Bedenini "sembolik" Şems'e çadır olarak sunmuş girsin diye? cümlesinde Mevlana edilgen tarafta değildir. ayrıca orada Şems' te yoktur, yokluk yurdunda ben yoktur, beden yoktur. Söz bitti. Artık sadece aşk var. Cismani olan aşktan bahsederken kastettiğim fiziksel olarak biraraya gelmek değildir. Burada kastedilen aşkın kime veya neye (fiziksel bir nesne) karşı olduğudur. Alıntı:
Beyhude uğraşıyorum !! bunu anlatmam mümkün değil.. Zaten bunu anlamış olsanız inanırdınız. Kur'an Kerimde açıkça yasaklanmış olan bir eylemin Mevlana gibi bir insanın düşüncesinin, düşüncelerine bile giremiyeceğini bilirdiniz. Saygılarımla.. |
Alıntı:
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:38 . |