![]() |
Neden Kurban Kesilir?
Ana sayfada konu ile ilgili anket var.
Bu başlıkta da görüşlerimizi paylaşabiliriz. Hangi şıkkı neden işaretlediğimizi savunabiliriz. "Hiçbiri" şıkkını işaretleyenler, ankette olmadığını düşündükleri kendi şıklarını açıklayabilirler. Ya da "hepsi" diyenlerin de bir izahı olabilir. Anket şıklarını tekrar verelim: Alıntı:
Günümüz toplumlarında Ortadoğu kökenli dinlerin konusu olduğundan, bu dinlerin ilk kurbanınıTevrat'ın Tekvin bölümünden aktaralım: 1. Adem karısı Havva ile yattı. Havva hamile kaldı ve Kayin`i doğurdu. “RAB`bin yardımıyla bir oğul dünyaya getirdim” dedi. 2. Daha sonra Kayin`in kardeşi Habil`i doğurdu. Habil çoban oldu, Kayin ise çiftçi. 3. Günler geçti. Bir gün Kayin toprağın ürünlerinden RAB`be sunu getirdi. 4. Habil de sürüsünde ilk doğan hayvanlardan bazılarını, özellikle de yağlarını getirdi. RAB Habil`i ve sunusunu kabul etti. 5. Kayin`le sunusunu ise reddetti. Kayin çok öfkelendi, suratını astı. 6. RAB Kayin`e, “Niçin öfkelendin?” diye sordu, “Niçin surat astın? 7. Doğru olanı yapsan, seni kabul etmez miyim? Ancak doğru olanı yapmazsan, günah kapıda pusuya yatmış, seni bekliyor. Ona egemen olmalısın.” 8. Kayin kardeşi Habil`e, “Haydi, tarlaya gidelim*fe*” dedi. Tarlada birlikteyken kardeşine saldırıp onu öldürdü. |
Bence insanlarımız bu işe şu yüzden bu kadar takıntılı,
c) kan akıtarak korunmak ve günahlardan arınmak içindir. bu davranışta homo sapiens olmadan önceki zamanlara kadar kökeni olan bir durum.Eğer bir hayvan avlanmışsa ve yenecek et varsa, o halde huzur içinde olmamak için bir sebep yoktur. Bilinçaltındaki temel mantık bence budur. |
katliam bayramı diyor başka birşey demiyorum......
|
c) kan akıtarak korunmak ve günahlardan arınmak içindir.
Kurbansız bir toplum hiç olmamıştır sanki tarih boyunca. Ve kurban koruyup kollanmak, günahlardan arınıp, Tanrıları hoş tutmaya yarayan bir diyet gibidir. Bir çeşit rahatlama ritüelidir. Çünkü esasları hayatta kalabilme dürtüsü ile yoğrulmaktadır. Bu arada Habilin sunusu onu korumaya yetmemiş, kabul olan onun ki olmasına rağmen :) |
Oyum hiçbiri yönündeydi. Bence ilkel zamanlardaki dinlerin uzantısı kan bağıyla birbirine bağlı kabile totem kabul ettikleri tanrılarını simgeleyen ve avlanılması yasak olan hayvanı yılın belli bir zamanı kesiyor şölen yapıp yiyordu. O zamanların geleneği evrilerek bugünlere kadar gelmiş.
|
yapılan işlerde "bir şeyleri feda etme isteğinin rituelleşmesi" olabilir. şimdi de benzer şeyler yapılıyor. bu dileğim gerçekleşsin allah için şunu sadaka olarak verecem. ya da senin ayağın taşa değeceğine benim gözüm çıksın gibi dualar var...
kan akıtma olarak değil de bir şeylerden fedakarlık etme olarak bakarsak her yerde bir şeyler mutlaka kurban edilmiştir... acizane görüşüm bu... |
c) Kan akıtarak korunmak ve günahlardan arınmak içindir.
Kurban, insanlık tarihi boyunca çeşitli kültürlerde uygulanan bir ibadet şeklidir.Kan akıtmak bir çeşit temizlenme olayıdır.. İnsan veya hayvan bir şekilde illaki kan akmalı.. Namusta kanla temizlenir..Günahta kanla temizlenir.. |
Habil ile Kabil masalında gördük ki Tanrı yarattıklarından armağan bekliyor.
Eften püften bir armağanı ise reddediyor. İstiyor ki insanlar, değer verdikleri, kıyamadıkları mallarından kendisi için fedakarlık edebilsinler. Gelelim ilk doğan erkek çocuklar yerine kurban kesilmesine: Mısır'dan Çıkış 11:5. Tahtında oturan firavunun ilk çocuğundan, değirmendeki kadın kölenin ilk çocuğuna kadar, hayvanlar dahil Mısır`daki bütün ilk doğanlar ölecek. 13:1-2. RAB Musa`ya, “Bütün ilk doğanları bana adayın” dedi, “İsrailliler arasında insan olsun, hayvan olsun her rahmin ilk ürünü bana aittir.” 13:12. ilk doğan erkek çocuklarınızın ve hayvanlarınızın hepsini RAB`be adayacaksınız. Çünkü bunlar RAB`be aittir. Çölde Sayım 3:13. Çünkü bütün ilk doğanlar benimdir. Mısır`da ilk doğanların hepsini yok ettiğim gün, İsrail`de insan olsun hayvan olsun bütün ilk doğanları kendime ayırdım. Onlar benim olacak. Ben RAB`bim.” Değişim başlıyor. İsrail'in tanrısı Levililere kızdığı için, ilk doğan erkek çocuklar yerine Levilileri kurban istiyor. :) Çölde Sayım 3:41. İsrailliler`in bütün ilk doğanlarının yerine Levililer`i, yine İsrailliler`in ilk doğan hayvanlarının yerine Levililer`in hayvanlarını bana ayır. Ben RAB`bim. İsrail'in tanrısı işi paraya döküyor, meteliksiz kalmış herhalde. :) Çölde Sayım 18:16. İlk doğanlar bir aylıkken, kendi biçeceğin değer uyarınca, yirmi geradan oluşan kutsal yerin şekeline göre beş şekel gümüş bedel alacaksın. Ve erkek çocuklar yerine bedel olarak hayvan kurban ediliyor. Mısır'dan Çıkış 13:15. Firavun bizi salıvermemekte diretince, RAB Mısır`da insanların ve hayvanların bütün ilk doğanlarını öldürdü. İşte bunun için hayvanların ilk doğan erkek yavrularını RAB`be kurban ediyoruz. İlk doğan erkek çocuklarımızın bedelini ise bir hayvanla ödüyoruz.` Bebekleri öldürten İsrail'in tanrısı, bunu Yahudileri kirletmek için yapmış: :mad: Hezekiel 20:26. Her ilk doğan çocuğu ateşte kurban ederek sundukları sunularla kendilerini kirletmelerine izin verdim. Öyle ki, onları dehşete düşüreyim de benim RAB olduğumu anlasınlar. O zamanların Mısır'ı bugünkünden çok daha uygarmış. Kurban kesmeyi iğrenç buluyorlarmış. ;) Mısır'dan Çıkış 8:26. Musa, “Bu doğru olmaz” diye karşılık verdi, “Çünkü Mısırlılar Tanrımız RAB`be kurban kesmeyi iğrenç sayıyorlar. İğrenç saydıkları bu şeyi gözlerinin önünde yaparsak bizi taşlamazlar mı? |
ben Kurban kesmediğim için kesmeyı de kestırmeyı de hıç dusunmedığim için bu konularda bır fıkrım yok..
|
Katliam bayramı diyenler vejeteryan galiba.Gerçi onlarda bitkileri katlediyorlar.
|
Habil ile Kabil masalı a şıkkının, ilk doğan erkek çocukların öldürülmesi ise d şıkkının kaynağını açıklıyor.
Gelelim b şıkkına. Yani fakir fukaranın et yiyebilmesine... Tevrat’taki bilgilere göre kurbanlar genelde kesildikten sonra yakılmakta, hoş kokusunun tanrıyı memnun edeceği düşünülmektedir. Yahudilikte kurban etinin yenmesi veya fakirlere dağıtılmasına yönelik bir gelenek bulunmamaktadır. Yahudiliğe göre, kurbanın hepsi tanrıya aittir, bu nedenle etler mezbalarda tanrı için yakılır. Yalnızca fısıh kurbanından kurban sahipleri yiyebilirler; bu kurban gece kesildiği için gün doğmadan tüketilmek durumundadır, tüketilmeyenlerin güneş doğmadan önce yakılması gerekir. İslam öncesi Kureyş'de kurban önemli bir adet ve ibadetti. İlahlar ve putlar için özellikle hac sırasında kurban kesildiği gibi, çocuğun doğması, birinin ölmesi, bir felaket, iyi bir haber, ürünün bol olması, kıt olması, ilk doğan hayvanlar vb. konular kurban kesme nedeniydi. Kesilen kurban etleri dağıtılır ve yenirdi. Nam için onlarca deve kesip dağıtanlar da çoktu. Bu uygulamaların önemli bir kısmı İslam sonrası dönemde de devam etti. Tek fark, kurbanın sadece Allah adına kesilmesiydi. Hac-36. Kurbanlık develeri de sizin için Allah'ın belirlediği nişanlardan kıldık ki, onlarda sizin için hayır vardır. Ayakta oldukları halde onları kurban ederken üzerlerine Allah'ın adını anın. Yere düştüklerinde onlardan hem siz yiyin, hem de dilenene, dilenmeyene yedirin. Şükredesiniz diye, onları size böylece boyun eğdirmiş bulunuyoruz. Hac-37. Onların etleri ve kanları Allah'a ulaşmaz. Fakat sizin takvânız O'na ulaşır. Allâh onları size böyle boyun eğdirdi ki, sizi doğru yola ilettiği için O'nun büyüklüğünü anasınız. (Ey Muhammed), güzel davrananları müjdele. Bu iki ayetten kesilen kurbanların yenildiği ve dağıtıldığı anlaşılmaktadır. Ama kurban kesme amacının fakirlere et dağıtmak olmadığı açıktır. Yemek ve dağıtmak, "Allah için kestiğimiz kurbanın etini ne yapacağız?" sorusunun karşılığıdır. |
Sevgili pante,
Ben, hem hic biri, hemde hepsi diyebilirim. Dogu dinlerinde kesilen kurbanlar yenmiyor, bati dinlerinde afiyetle yenilip, yaninda raki ve sarap da icilebiliyor. Hatta bir kisi keserken, digeri mangali bir an önce hazirlamakla mesgul oluyor. Aztek lerde kesilen kurbanin derisi yüzülüp icine giriliyor ve kesilen toteme benzenilmeye calisiliyor. Ayrica kurban kesimi asirlardir seyirlik bir gösteri amacini da tasimaktadir.Tarihi irdeledigimizde bir cok cesitlilik iceren bilgilere ulasmaktayiz. En vahseti ise insanin kurban edilmesi. Günümüzde hala dolayli yollardan bile olsa devam ettigini görüyoruz. Benim tek anlamakta zorlandigim, Obama icin Van da kesilen 44 kurbandir. Saygilarimla. |
Sıra geldi "Kan akıtarak korunmak ve günahlardan arınmak için" şıkkına...
Kurbanın temelinde bu anlayış vardır. Sanki Tanrıya "Benim ve yakınlarımın kanını bağışla, bize kötülük erişmesin, bizim yerimize bu kurbanın kanını kabul et ve günahlarımızın üstünü ört" anlamında sunulan bir rüşvettir. Kur'an bu rüşveti "Kurbanların eti ve kanı Allah'a ulaşmaz" ayetiyle kamufle eder. Kan akıtarak korunma ve günahların örtünmesi anlayışı İncil'de açıklanır. Ama bununla beraber, İsa'nın çarmıha gerilerek kanının akıtılmasıyla kurban olmasının tüm insanları kurban kesmekten muaf ettiği yazılır. İbranilere Mektup 9:13. Tekelerle boğaların kanı ve serpilen düve külü murdar olanları kutsal kılıyor, bedensel açıdan temizliyor. 9:22. Nitekim Kutsal Yasa uyarınca hemen her şey kanla temiz kılınır, kan dökülmeden bağışlama olmaz. 10:12. Oysa Mesih günahlar için sonsuza dek geçerli tek bir kurban sunduktan sonra Tanrı`nın sağında oturdu. 9:14. Öyleyse sonsuz Ruh aracılığıyla kendini lekesiz olarak Tanrı`ya sunmuş olan Mesih`in kanının (hayvan kurbanlarının kanına göre), diri Tanrı`ya kulluk edebilmemiz için vicdanımızı ölü işlerden (günahlardan) temizlemekte çok daha etkili olduğu kesindir! Pavlus'un mektuplarında geçen bu ifadeler Hristiyanları kurban kesme adetinden vazgeçirdi. Kurban eti yerine sembolik olarak şaraba ekmek batırıp yediler. Ekmek kurban etini, şarap da kurban kanını temsil eder. |
Alıntı:
Anketimiz, içinde yaşadığımız topluma yönelik olduğundan şıkları da ona göre hazırladık. Dünyadaki diğer din ve inançlardaki kurban kesme nedenleri de bir istisnai görüş olarak sunulabilir tabi. "Hiçbiri" şıkkını işaretleyen arkadaşlardan bu görüşleri bekliyoruz. Ayrıca "Hepsi" şıkkını işaretleyip de yetersiz bulan arkadaşlarımız ilave nedenleri burada yazabilirler. Dinlerdeki değişik kurban kültleri ile ilgili olarak sabık üyemiz :) Akhenaton'un çalışmasını aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz: http://gorusforum.org/index.php?showtopic=483 Adak ile kurbanı karıştırmamak gerekir. Bir de karşılama törenlerinde, açılışlarda, başarılı sonuçlarda, sevinçle karşılanan olaylarda kesilen kurbanlar dini amaçlara girmezler. Obama için kesilen kurbanlar da öyle. Obama, bizim toplumumuzda da kaybolan Amerika sevgisi için yeni bir umuttur. Ayrıca İngiltere prensi Charles'ın müslüman olacağı umudu gibi, Obama'nın da müslüman olduğu ya da olabileceği düşüncesinin ürünüdür. Amerika için ötekilerden biri gibi olan Obama, kestikleri kurbanlar ile Malatyalıların gözünde "bizden biri" gibi görülmekte olduğunun işaretidir. |
Kur'an'da, hac dışında kurban kesme emri yok.
Kurban kesmeyi vacip olarak öne sürenler Kevser suresini gösteriyorlar. Peygambere emredilen müslümanlar için de geçerlidir diye. Halbuki surede Muhammed'e cennette Kevser'in müjdesi veriliyor. Bunun karşılığında da namaz kılıp kurban kesmesi isteniyor. Millet de her yıl kurban keseceğim diye rezillik yaşıyor. |
Sevgili pante,
Bu aciklamalarinin isiginda, ben de oyumu '' e-Hepsi icindir'' olarak kullaniyorum. Ne olursa, olsun bir canlinin kani akitalarak, baska dertlere deva aranilmasinin,bir baska cani kurtarabilmenin; insan olduklarinin farkina varamayanlarin, arayislari olarak düsünmüsümdür. Cocuklarimiza, her yönü ile tertemiz bir Dünya nasil birakabilecegiz? Sorumsuz ve yobazca yasama arzusu, her seyin en önünde geliyor. Azalacagi yerde gittikce cogaliyor. Saygilarimla. |
Kurban hakkında kesinleşen bir bilgim yok ama, en azından Kevser suresi hakkında pante'yi doğrulayan ek bir bilgi vermek isterim. İman gözlüğüyle bakmayan bazı Kuran uzmanları, surenin özellikle ikinci ayetinin yanlış tercüme edildiğini iddia ediyorlar ve şöyle diyorlar,
"Fe salli namaz değil yoldur, yolunda olmaktır. Venhar'ın da kurbanla ilgisi yok, kesilmek üzere boynu kanırtılan devenin gösterdiği dirençtir, dayanmak, direnmek anlamına gelir." Kevser'in sonsuzluk ve sonsuz nimet olduğu kabulü ile, surenin Türkçe anlamı bu durumda şöyle beliriyor; 1. Şüphesiz ki gelecek sonsuz yaşamda sana herşeyi verdik, 2. Şu halde sen de Rabbinin yolunda bugün yapılanlara dayan. 3. Şüphe yok ki asıl kaybenler, işin gerçeğini bilmeyenlerdir. Bu surenin Mekke'de ilk indirilen surelerden biri olduğu, o günlerde Muhammedin henüz düzenli namaz kılmadığı kıldırmadığı, henüz Kabe'nin yanına uğramadığı ve henüz hacdan kurbandan söz etmediği hatırlanırsa, din adamlarımızın bu meal uyarısını ciddiye almaları gerektiği düşünülebilir. Selam ve sevgilerimle, |
Alıntı:
Doğrusu senin yazdığın gibi. Ben sadece İslamcıların meali üğzerinden yorum yaptım. Meale karşı çıkmadan. Suredeki "namaz kıl" kısmına itirazım hazır olmasına rağmen, venhar "ve kurban kes" kısmı bende bir soru işareti idi. Tam da "venhar" kelimesi üzerinde düşünüyorken senin mesajın geldi. "Venhar" ın sabretmek, sebat etmek, üzülmemek gibi bir anlamı olabileceği düşüncesindeydim. "Direnmek" de ayete uygun bir sözcük. Yılma, moralini bozma gibi.. Arapça'da karşılığı varsa eğer, kanıtlamak açısından çok önemli. |
Müslüman olmadığım ve kurban kesmediğim için cevap vermem zor.
Bütün şıklar doğruluk taşıyor. Saçma olan kısmı da kan akıtarak daha iyi bir müslüman oalcaklarına inanmaları |
Kurbanın ;sırattan geçerken insanı taşıyacağı anlatılırdı..?
|
Alıntı:
Zerdüşt dininden İslam'a nakledilenler bunlar. |
Sevgili pante ;
Foruma ölü toprağı serpilmiş gibi hareket için yazdım sana takıldık napcaz şimdi?(laptopubu kırdım ayağına 3 gun uzaklaşsam mı acaba):) Böyle düşünen müslümanlar var değilmi |
Alıntı:
Hareketlendirmek için keskin, tahrikar yazılar gerekir. :) Nurcuların uydurmasıdır kurbanın sıratta binek vazifesi gördüğü. Şöyle der Said Nursi 17. Söz'de: “Hem o Rahmân'ın nihayetsiz rahmetinden uzak değil ki, nasıl vazife uğrunda, mücahede işinde telef olan bir nefere şehadet rütbesini veriyor ve kurban olarak kesilen bir koyuna, âhirette cismanî bir vücud-u bâki vererek Sırat üstünde, sahibine burak gibi bir bineklik mertebesini vermekle mükâfatlandırıyor. Öyle de, sair zîruh ve hayvanatın dahi, kendilerine mahsus vazife-i fıtriye-i Rabbâniyelerinde ve evâmir-i Sübhâniyenin itaatlerinde telef olan ve şiddetli meşakkat çeken zîruhların, onlara göre bir çeşit mükâfat-ı ruhaniye ve onların istidatlarına göre bir nevi ücret-i mâneviye, o tükenmez hazine-i rahmetinde baîd değil ki bulunmasın; dünyadan gitmelerinden pek çok incinmesinler, belki memnun olsunlar.” |
Alıntı:
birde koyun değil 7 kişi birleşip buyukbaş alanlar var..Bu büyükbaş 7 kişiyi beraber mi geçirir yoksa herkes tek bir parçaylamı yetinir?said abimizin bu işide bir kılıf uydurmuşmudur.. |
habil - kabil kıssasının kurban kesmeyle uzaktan yakından bi alakası yoktur.. habil - kabil kıssası tarihteki ilk hak - batıl savaşını temsil eder .. ve islamın tarih felsefesini açıklar ..ayrıntılı bilgi için ali şeriati nin habil-kabil makalesini okuyabilirsiniz :
http://www.aliseriati.com/kitaplar.p...d=56&Kat_id=11 |
Alıntı:
Kurban, ilk dönemlerde kesilir ama eti yenmezmiş. Yahudilerde, Tevrat'ta böyle. İslam'da da böyle devam etmiş olsaydı eğer, günümüz teknolojisinde koyun-sığır değil, bisiklet-otomobil kurban etmek gerekirdi. Öyle ya! Yorgun develerle haccı emreden ayeti, günümüzün motorlu taşıtlarına çevirenler karşısında, kurban da değer verilen-kıyılamayan bir maldan fedakarlıksa eğer, günümüzdeki karşılığı bu olmalıydı. Gücüne göre, kimi insan Tofaş, kimisi de Mercedes kurban edebilirdi. :) Bunu Yahudilere aktarmak lazım! Yahova çağcıl kurban istiyor. Çünkü o tanrınız Rab'dir. :D |
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
doğru haklısın . ama bugünkü kurban kesme olayı hz. ibrahim ve oğlu hz. ismail arasında geçen olaydan sonra kalmıştır . o anlamda demiştim .. sayın pante |
Alıntı:
İtirazlarınızı duyar gibi oluyorum. :) Haklısınız! Kan dökmeden ve can almadan kurban olmaz. Çünkü Rab, kansız kurbanları beğenmiyor. Hele de ilk doğanlar olursa çok daha makbul. Kurban yakışıklı olmalı. Topal, kör, dişleri eksik, hasta, cılız olmamalı. Süslenmeli, kınalanmalı, gerdanlık takılmalı. |
kurban için hadisler;
Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Hiç bir kul, kurban günü, Allah indinde kan akıtmaktan daha sevimli bir iş yapamaz. Zîra, kesilen hayvan, kıyamet günü boynuzlarıyla, kıl1arıyla, sınnaklarıyla gelecektir. Hayvanın kanı yere düşmezden önce Allah indinde yüce bir mevkiye ulaşır. Öyle ise, onu gönül hoşluğu ile ifâ edin. Zeyd İbnu Erkam radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalâtu vesselâm'ın ashabı: "Ey Allah'ın Resulü dediler, bayram günü kesilen şu kurban nedir?" "Bu babanız İbrahim aleyhisselâm'ın sünnetidir" buyurdular. Ashab: "Pekiyi, kurban kesmede bize ne gibi sevap var ey Allah 'ın Resûlü!" dediler. "Kurbanın her bir kılı için bir sevap" buyurdular. Ashab tekrar: "(Kesilen kurban, koyun kuzu gibi) yünlü ise ey Allah'ın Resûlü (sevap nasıl olacak)?" diye sordular. Aleyhissalâtu vesselam: "Yünün her bir kılı için de bir sevap var! buyurdular.(kaynak=ikra.web.tr) Kesmek isteyen arkadaşlara duyurulur..kıllısı daha makbul.. |
Ya kesilen hayali kurbanlar ???
Sakirtler Güney Afrika da kesilecek kurban icin 100 euro, Islami Relif 50, Süleymancilar 130, Milli Görüs ve Diyanet Asya ülkeleri 140 euro topluyorlar.... Sayin müslüman gardas; su anda G.Afrika'da insanlar acliktan ölüyor. Allah izin verirse senin kurbanin, hic tahmin edemedigin gadar, hemi de iki gat faydali olacak insaallah, Ni dersin ha, veriyon de mi? Hemide Allah'in gatinda zencilerede yardim etmis olacagan ha, insaallaaaaah yarabbim.... Tamam kardas , tamam. Aldin kabul ettinmi ? Aldim kabul ettim. Allah kabul etsin... Allah razu olsun gardas, amiiiiin, amin. Allah cocuklarina uzun ömürler versin.... Allah senden razu olsun gardasim, amin. Fotograf hep bu,yillardir hic ama hic degismiyor.... Bir sakirt 30 kurban parasi toplamak zorunda. Her 10 sakirt bir üst rütbeliye götürüyor toplanan paralari ve bu hiyerarsi devam edip gidiyor. Sadece Avrupa geneli icin, ufacik ve en düsük orantilarla bir hesap yaparsam ortaya 20.000 kurban cikiyor. Siz hic simdiye kadar Güney Afrika da kesilmis dünya da ses getirecek 20.000 koyunun bir anda kesildigini izlediniz mi ? Ya da duydunuz mu??? Akillara zarar.. Peki bu hayali akitilan kanlarin ve sanal kesilen görünmez kurbanlarin Allah'i kim ? Bu mantiga göre, Allah'a ayni kendisi gibi bir rakip cikti... Bulmak gerekiyor, bu yeni versiyon Allahi... Daha modern olabilir. En azindan ortada kan yok.... Müslüman gardaslara önemli duyuru !!! Bu yeni Allah, camiileri ve bedensel olarak namazida istemiyor... Bir defaya mahsus olmak üzere 1000 euroya, her kesin kendine ait namaz kilma cekimi yapilip CD ye aktariliyor. Vakit gelince, nirde olursan ol; koy CD yi alete, hemi namaz kil, hemide baska islerinle ugras...Hemi de aklina ne gelirse ha.... Sadece 1000 euro..Sadece bir defalik ha... Biz de, siteyi güclendirmek icin, sanal can kurtarma bayrami yapsak ne olur ? Saygilarimla. |
Ana sayfadaki anket sonuçlarına baktığımızda "Hiçbiri" seçeneğinin %25'in üstünde olduğunu görmekteyiz. Ama hiçbiri seçeneğine ait, diğer seçenekleri bastıracak bir başka seçenek açıklaması gelmiş değil şu ana kadar.
Bu durumda İslamcıların forumda tartışmak yerine izlemede kaldığı ve bu tür anketlerde olumsuz oy kullandığını mı söylemek gerekir? Yoksa anketin anlaşılamadığı, kurbanın kökeninin sorulduğu şeklinde algılandığı mı? Anketin sanal değil gerçek bir anket olduğunu düşünelim ve bunu dünya çapında yaptığımızı varsayalım. Kurban kesen bir insana da bu soruyu yöneltelim. Türkiye'de, İran'da, İsrail'de, Endonezya'da vs. "Alacağımız yanıtlar ne olurdu?" tahminine göre düşünüp yanıtlamak gerekir. "Hiçbiri" deyince dünya insanlarından tüm yazılan şıkların dışında bir genel cevap alınıyormuş anlamına gelir ki bu bilinçli bir tercih ise bunu bilmemiz gerekir. Dünyada kurban kesenlerin büyük bir kesimi müslümandır, biraz da Hindu ve Yahudi. Dolayısıyla bir müslüman ya da bir Yahudi bu ankette "hiçbiri" şıkkını işaretlediğinde kurban kesme nedenini ne olarak açıklayacaktır? Her 4 kişiden biri "hiçbiri" dediğine ve anketteki en yüksek oran bu olduğuna göre umarım bu hiçbiricilerden bir ya da birkaçının ikna edici bir izahı vardır. |
"Kur'an'ın emri olduğundan, farz ibadetlerden olduğundan, Allah rızası için" şeklinde bir açıklaması olabilir o "hiçbiri"nin.
Şıklar aslında gerçekten kurban kesmenin kökeni şeklinde anlaşılmaya da müsait pante. |
Alıntı:
Çünkü; "Kur'an'ın emri olduğundan" yeterli değil: Kur'an'daki bu emrin nedeni nedir? "Farz (vacip) ibadetlerden olduğundan? Vacip olmasının nedeni nedir? "Allah rızası için? Neden kurban keserek Allah rızası aranır? Yani anket sorusu, zaten dini vecibenin nedenini sormaktadır. "Dini vecibeden dolayı" yanıtını aramak için değil. |
Pante sen de çok iyi biliyorsun ki Müslümanlar genellikle farzların sebebini araştırmaz. "duyduk itaat ettik"tir olayları.
Sorgulama aşamasında, ya da birlerinin sorularına yanıt bulmak için sebeplere inilir ki bunu da yapabilenler genel içinde azınlıktır. Kur'an'daki Allah nasıl ki Muhammed'e sorulan sorular için "çünkü öyledir" ya da "hayır öyle değil" türünde cevaplar verebiliyorsa, yani hiçbir gerekçesi ve tatmin edici tarafı olmayan cevapları Allah nasıl veriyorsa İslamiyetteki pekçok vecibenin cevabını da müslümanlar aynen Allah'ları gibi veriyor. Ötesiyle, gerekçesiyle, mantığıyla uğraşmak imanla küfür arasındaki çizgide gezinmek gibidir zira. "Allah farz / vacip kıldıysa vardır bir hikmeti. Onun rızası önemli." Pekçok kişi için tüm cevaplar bunlardan ibaret. Fakat şıklar güzel. Ötesini de düşündürtebilecek nitelikte. Tabii imanı muhafaza ederek bunları düşünüp araştırmak zor. |
k.c sende t.d ne yazdıysa duyduk itaat ettik demiyormusun.
Sorgulama karar dan önceki aşamadır hayatın her döneminde bir mesele sorgulanmaz karar verilir ve başka konuya geçilir. |
Karadenizli,
Sizin yanılgınız nedir biliyor musunuz, İslam karşıtlarının hep TD okuyarak saptığı zannındasınız. TD ya da İlhan Arsel yazmasa kimse sorgulamayacak, düşünemeyecek, araştırıp bulamayacak, zira kimsede bu kapasite yok size göre. :D Kullateyn'i dinden imandan çıktıktan aylar sonra okudum. Daha öncesinde TD okumamıştım. Üzgünüm ama siz, bizler hakkındaki yargılarınızda her daim çuvallamaya mahkumsunuz. Sizin evdeki hesap bizim çarşıda geçmiyor. |
Zamanında bende o şüphelerle boğuştum ama allaha şükür yerden yere vurmasınıda bildim.
Siz o şüphelere yenildiyseniz ben ne yapıyım. Yenilgini unutamıyorsun.bu yüzden allahı ömrünün sonuna kadar hatırlayacaksın. Bir hikaye var; Adamın biri çok çirkinmiş büyücüye gitmiş yakışıklı olmak için,Büyücü ona bir sihir hazırlamış ve demişki aman ha bu sihiri yaparken sakın dişi tilkinin kuyruğunu aklına getirme.Adamda;Yaktın ulan beni büyücü şimdi dişi tilkinin kuyruğu aklımdan çıkarmı hiç. Anlatabildimmi:) |
yahu karadenizli seni busiteye misyoner yapalım mı?
bırak sen milletin dinini imanını sen kendi imanını sakata bağlama . bırak bizi kendi halimize muhammedin dediği gibi bir elimize ayı öteki elimizede güneşi koysan biz allah denen hayali varlığa inanmayız. |
özgür ama yukarıdaki hikayedeki gibi ömrün boyunca unutamayacaksın tamammı canım bu arada yaş kaç
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:41 . |