![]() |
Kız çocuklarının okutulmamasının nedeni
İslam dünyasında sağlam kabul edilen tarihi kaynaklardan anlaşıldığına göre kız çocuklarına okuma-yazma öğretilmemesinin nedeni Muhammed'in sünneti. Bedir Savaşı'nda tutsak edilen müşriklerden okuma-yazma bilenler için verilen hüküm şöyle:
...(müşriklerin) okur-yazar olanlarından her birinin, Ensarın erkek çocuklarından on çocuğa yazı yazmayı iyice öğretmesi şart kılınmıştır. (Kaynaklar: İbn Sa'd, Tabakât, c. 2, s. 22, Ahmed b. Hanbel, Müsned, c. 1, s. 247, İbn Seyyid, Uyûnu'l-eser, c. 1, s. 287, Diyarbekrî, Târîhu'l-hamîs, c. 1, s. 395.) Osmanlı imparatorluğunda kız çocuklarına okuma-yazma eğitiminin verilmeye başlanması 19.yy. ortalarında, Tanzimat döneminin hemen sonrasına denk geliyor. Bu döneme kadar Osmanlıda kız çocuklarına eğitim hakkı gibi bir kavram varolmadığı gibi diğer İslam toplumlarında da görülmüyor. Tanzimat ile birlikte batılılaşma, modernleşme, aydınlanma sürecinin başlamasıyla pek çok alanda önemli değişiklikler olduğu gibi bu konuda da önemli değişikliğe gidiliyor. Kız çocuklarına eğitim verilmemesi sorunu günümüz Türkiyesinde bile etkisi giderek azalsa da hala devam eden bir sorun. Bu sorunun nedenini cahillik olarak tanımlayanlar olsa da bu ifade sorunun gerçek kaynağını ifade etmekten uzak. Uzak olmaktan da öte bilerek veya bilmeyerek bazı gerçekleri örtmeye çalışan bir ifade. |
kzını dövmeyen dizini döver...
erkeğin elinin kiri kadının namusu... erkekse hovarda kadınsa .... okuyupta napacaklar ? kırsın dizini evinde çocuklarını büyütsünler,okuyanları görüyoz ne mal olduklarını:P (duymadınızmı hiç?) |
Okuma-yazma bilmek özellikle İslam'ın ortaya çıktığı dönemlerde son derece büyük bir avantaj ve güçtür. İslam, varlığı gereği ve hedefleri doğrultusunda kadının cahil kalmasını ister; bu aynı zamanda kadının erkeğe koşulsuz teslimiyetinin garantisidir.
Bir başka konuda bununla yakından ilgili bir bir msaj var: http://www.turandursun.com/forumlar/...?t=9337&page=2 13. numaralı ileti. A. |
Fetva makamları devrede kız çocuklarının cahil kalmasını istermiş islam,nereden alıyosunuz bu fetvaları
Kadınların cahil kalmasını isteyen islam değil müslüman yobazlardır zira islam; Nafile haccın yapılmasında kadın kocasından izin ister ama eğer ilim öğrenmek isterse kocasından izin almaz. Bedir savaşındaki bir hükmün başka rivayetlerde erkek geçmesini alıp buradan bir hüküm çıkarmakda ancak sizin gibilerin,acizlerin işidir. İlimden bir bölüm öğrenmen, yüz rek´at namaz kılmandan daha hayırlıdır.36 İlim Çin´de de olsa bulup öğrenin!38 |
Alıntı:
İbn Sa'd, Ahmed b. Hanbel, İbn Seyyid, Diyarbekrî bunlar İslam tarihinin en önemli kaynakları. Bu isimler olmaksızın İslam tarihi olmaz. Bunların ne aktardğını ise en yukarıda yazdık. İddiaların tek bir şekilde anlamlı olur: Kızlara da okuma-yazma öğretmenin iyi bir davranış olduğuna yönelik bir hadis aktarmanla. |
Bu ilim dini ilim mi acaba ?
Alıntı:
Bir soru ; Alıntı:
detaylı bilgi için tıklıyoruz konuyu avret yerlerine bağlıyor :) |
Nafile haccın yapılmasında kadın kocasından izin ister ama eğer ilim öğrenmek isterse kocasından izin almaz.
Bu anlamlı.. Şimdi sende bana kadınların ilim öğrenmesi yasaktır diye bir hüküm söyle o zaman. Peygamberin sözleri bütün müslümanlar için geçerlidir öyle erkekler için falan bunlar senin kendini tatmin etmek için söylediğin şeyler. Bedir savaşındaki o hükmüde nasıl kadınların ilim öğrenmesi yasaktır şeklinde yorumladın akıl alacak gibi değil. Ben şunu söylüyorum bence ateistler islam konusunda fetva vermesinler,yobaz insanların söylediklerini desteklemekte üstünüze yok. |
yaw karedenizli kurandaki kadınla ilgili ayetlere şöyle bir baktımda kadının okuması,gelişmesi vs...ile ilgili bir tane ayet bulamadım,aksine kadınla ilgili tüm ayetler kadını cinsel bir tema olarak görüyor,kadınlarla nasıl ilişkiye girileceği,nezaman girileceği,nasıl boşanılacağı,kaçar tane alınacağı,nasıl dövüleceği,hamile kadınların üreme için ne kadar önemli olduğu vs..vs anlatılıyor
hatta sana özet olarak şu ayeti göstereyim: aliimran14. Nefsani arzulara, kadınlara, oğullara, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşe, salma atlara, sağmal hayvanlara ve ekinlere karşı düşkünlük insanlara çekici kılındı. Bunlar, dünya hayatının geçici menfaatleridir. Halbuki varılacak güzelyer, Allah'ın katındadır. bu ayettende kadınlara kimler kadar değer verildiği açıkça ortadadır! sen kalkmış birde kadınların eğitiminden bahsediyorsun...sen bunları kimin yediğini sanıyosun?geç bunları karadenizli kardeşim geçççç... |
Alıntı:
Yani, mevzu hadis olarak kabul edilir. Sahih olarak görülen hadis kitaplarının hiç birinde yer almaz. |
şimdi uydurma oldu dimi
|
Alıntı:
Ama müslümanları bağnazlıktan kurtarmak için bu hadislere göz yumulur. Yani, pembe yalan gibidir. Örneğin: "Resulullah der ki; Ormanları yakmayın, yeşili koruyun, israftan kaçının." Böyle bir hadis gerçek olmamakla birlikte eksikliği hissedilir. Çünkü bağnaz müslümanlar daima "din ne diyor, peygamber ne demiş bu konuda?" ona bakarlar. Ormanların yakılması, ağaçların kesilmesi konusunda birşey denmemişse önem vermez, dikkatli, sorumlu davranmazlar. Böyle uydurma bir hadisin zararı görülmez. Faydalarından dolayı göz yumulur. Ama uydurma hadislerden yola çıkarak Muhammed hazretleri yüceltilmeye kalkışıldığında "Bu hadisler uydurmadır" diye ortaya konması gerekir. Toplum öyle bilsin ama putçulara gerçeğin belirtilmesi gerekir. |
pante hazretleri
biliyorsunki bu sitede arkadaşların uyduruk hadis literatüründe ilk ona girecek hadisleride koyuyorlar,onlara sesini çıkarmayıp bunlara sesini yükseltmen oldukça manidar. israf konusunda bir hadis aramaya gerek bile yok islamın,kuranın bu konuda ne dediği bellidir. |
Turan dursun amcamız şeytan ayetleri meselesinin doruğa çıktığı zamanda şıracılık yapıp hemen bütün islam alimleriyle tartışmaya hazır olduğunu söylemiş tabi hiç kimse bu bilginin karşısında duramamış,hemen kaçmışlar.
Tabi bilirsin 2 kişiden kaçılır çok akıllıdan bide deliden.... Senin dediğin hiçbir sahih hadis kitabında olmamasına rağmen turan dursun beyimiz en zayıf rivayetlerden biri olan şeytan ayetleri masalında hemen taraf oluvermiş. Bu insan şöyle deseydi evet ben ayın yarılmasınada inanmıyorum şeytan ayetleri masalınada kısaca islama inanmıyorum ben hiç bişeycik dememde,sadece kendini mutlu etmek için ötekine göre sağlam olan bir rivayeti hemen reddedip zayıf bir rivayeti hemencecik kabul etmesi aslında değişik bir ruh halini anlatır. |
Hadis konularında kelam edildiğini görünce bir an eskiye döndüm:
Hatırlıyorum da; mevzuu / sahih / mütavatır hadis sarmalında birşeyler öğrenmeğe çalışırken, okuya okuya sevgili T.D'den Hadis sıhhati ölçütleri, Ravi zinciri vs gibi unsurları öğrenmeğe başladığımı görmüştüm. Kütub-u Sitte'nin bu açıdan İslam; islam tarihi; islam dininin yaşanması; Siyer gibi konularda Kuran'dan daha ağırlıklı olarak ''Mümin''lerin hayatlarında yer aldıklarını anlamıştım. Ötesinde; Buhari ve Müslimde ortak yer alan 8-10 bin ( daha mı fazlaydı?) mütevatır hadisin de aslında -son tahlilde- Kütub-u Sitte'nin özünü oluşturduğunu görmüştüm. İslamın temel kaynakları, sacayakları dendiğinde malum hep dört unsurdan söz edilse de (Kuran, Hadis -sünnet-, İcma, Kıyas) temel iki dayanağın Kuran ve Hadis olduğu açık. Hal böyle iken: İlhan Arsel, Arif Tekin, Turan Dursun, Erdoğan Aydın, Faik Bulut, Muazzez İ. Çığ gibi araştırmacılar Hadis ve Kuranın altından ''kilimi çekmek'' cüretini göstermişlerdir. İyi ki de böylesi bir tavır içinde olmuşlardır. Aksi takdirde bir yerlerde 99'luk tesbih çekip 'sübhanallah' terennüm ediyor olabilirdik. Cevşen hıfzediyor olabilirdik. Tabiat Risalesi ile (''muhterem Bediüzzamanın'') imanımızı pekiştiriyor da olabilirdik vb vb.. Tabii Turan Dursun ve Arif Tekin'in yeri ayrı olmak durumundadır. ''Fusha Sahih'' denen Kuran'ın nüzül olduğu iddia edilen döneminin (7.yy) noktalama işaretlerinden yoksun Arapçasına hakim olan iki araştırmacı ile karşı karşıyayız zira.. İki nev-i şahsına münhasır tabu-deviren. Elleri dert görmesin Arif Tekin'in. Sevgili Turan Dursun da ışıklar içinde yatsın.. Bu örnek bilim ahlakının, araştırmacılığın, sorgulamanın, bilimsel şüpheciliğin Batı'daki ilk kurbanı Giardano Bruno'dur malum..Tarih aydınlanma yolunun fedakarlıklar ve acılarla açılabildiğini bize göstermektedir.Öğrenme-okuma iştahımızın her daim çok olması dileğiyle.. |
8-10 bin ( daha mı fazlaydı?) mütevatır hadisin de aslında
Bu kadar mütevatir hadis yoktur taş çatlasa 50 tanedir mütevatir hadisler. Aksi takdirde bir yerlerde 99'luk tesbih çekip 'sübhanallah' terennüm ediyor olabilirdik. Cevşen hıfzediyor olabilirdik. Tabiat Risalesi ile (''muhterem Bediüzzamanın'') imanımızı pekiştiriyor da olabilirdik vb vb Şimdi ne oldu bu sefer T.D lerin A.T lerin İ.A lerin risalelerini ezberliyorsun ben bir fark göremiyorum-risale kitapçık demektir- |
Karadenizli kardeşim,
bence sen kiminle tartışmaya girmek üzere olduğunu bilmiyorsun. :) Hoş geldiniz mutezile. |
Teşekkürler K.C...çok teşekkürler.Gerçekten burayı çok özlemişim..
''Bu kadar mütevatir hadis yoktur taş çatlasa 50 tanedir mütevatir hadisler.'' Taş çatlar mı çatlamaz mı bilemem. Ama.. İmam Gazali'den sonra ''Hüccet-ül İslam'' taltifi ile anılan Muhaddisin Müslim olduğunu biliyorsundur. Müslim'in bu şekilde anılmak için kaç hadis derlemiş olduğunu da muhakkak biliyorsun..Müslim ve Buharideki hadis adedi zaten aynı değildir. Arada binlerle ifade edilen fark vardır. Benim vaktiyle elime aldığım bir kitapta her ikisinin ortak Ravi zinciri ile ispatlanan hadis adedi binlerle ifade ediliyordu. Sadece Buhari'den bir özet derleme olan ''Zübde'tül - Buhari''yi bir göz önüne alsana.. 50 hadis konusunda önsezin dışında kaynağın var mı? |
Mutezile, hoş geldin. Geçerken mi uğradın yoksa artık buralarda mısın?
|
Alıntı:
İslam'ın düşmanı: Hadisler Ama sahih hadislere de uydurma diyemem, rivayettir ve gerçek olabilir. Alıntı:
İbni ishak, Taberi, Buhari, Tırmızi, Vâkıdî, İbn Sa'd, Taberî, Zemahşerî, Suyuti, İbni Hacer ve daha birçok ünlü hadisçi, tefsirci, tarihçi yazmış. Ama "İlim Çin'de de olsa arayınız." ayetinin adresi Şevkani. Kim bu? Zayıf biri. :) |
Mesajımı yazarken yarım bırakıp, bloğumdaki Garanik Olayı yazısını yeniden düzenledim. tekrar dönüp yarım kalan mesajı tamamlayıp yolladım.
Tabi daha önceki mesajları göremedim. Bu arada Mutezile mesaj göndermiş. Bizim mesajımız arada uygunsuz düştü, belirtmek istedim. Hoşgeldin Mutezile. |
selam güzel kardeşlerım selam ben sizlere kendımı tanıtmayacagım zaten ılerkı gunlerde tanıyacaksınız inşallah.sizden tek istegım yazdıklarıma cevap vereceksenız ahlak sınırları içinde vermenızı isterım.ben aglıyorum evet aglıyorum müslumanlara hrıstıyanlara yahudılere ve dıger dınlere mensup olan kişiler ile ateıst ve deıst gıbı rabbe ınanmayanlara aglıyorum.insanoglu öyle bir varlık ki kendını bir şeye kaptırdımı ondan ayrılamaz siz en dogru şeyı getırsenız bıle dönmez o kişi.önyargıları parçalamak çok zor.bir örnek vereyeyım.hrıstıyanlık da rab derkı sag yanagına vuran olursa dıger yanagını çevir ama bugün ne yaşanıyor daha vurmadan vuruyorlar.müslümanlık da ise kuran ı okuma yerıne ondan yararlanma yerıne kolaya kaçıp sadece dua var yagmur duası ve dıger dualar aslını göremıyorlar yahudıler de ise yehova yanı rab öldürmeyın derken onlar yaşatmıyorlar,ateıstler de ise yoktan var olmaya ınanma yok ken var olunan bır şeyı yaratan nası olmaz düşüncesıne cevap yok var ama istenılen cevap degıl ve dıgerlerı
|
İbni ishak, Taberi, Buhari, Tırmızi, Vâkıdî, İbn Sa'd, Taberî, Zemahşerî, Suyuti, İbni Hacer
Ne yaptın sen pante:) Bunların hepsi şeytan ayetleri olayını yazar diyosun ha. yoksa şöylemi hepsinden birer parça alınır birleştirilir ve ortaya bu hadise çıkar. hadi afiyet olsun |
Sadece Buhari'den bir özet derleme olan ''Zübde'tül - Buhari''yi bir göz önüne alsana..
sayın mutezile mütevatir hadis dediğimiz hiçbir müslümanın reddedemiyeceği reddederse küfre düşeceği bir hadistir mesela;veda hutbesi gibi.. Ama buharideki birçok hadisi bir müslüman kabul etmeyebilir,böyle bir zorunluluk yoktur.Buhari;çoğunluğu ahad ve meşhur hadisler ve diğer hadis türlerindendir. |
Alıntı:
"Onlar ulu turnalardır ve elbette şefaatleri umulur" şeklinde bir ayet okuduğu ise İbni İshak'ta, Taberi'de, Vakıdi, Zemahşeri ve Suyuti'de mevcuttur. Buhari, Tırmızi, İbni Hacer şeytan ayetlerinden bahsetmez. Secde ediş sebebini ayetlerde Lat, Uzza ve Menat'ın geçmesine bağlar. |
güzel kardeşlerım bakın hiç ayırt etmıyorum ister müsluman olun ıster ateıst hepınızde birşeyı anlamıyorsunuz.siz kıtaplara degıl insanlara bakıyorsunuz ıkıncı olarak ise sızın gıbı bılgılı ınsanlar hiç bılmezmısınız bır kıtap bınlerce kişi tarafından binlerce kere farklı anlasılır.her insan kendı düşüncesıne göre yorumlar.
|
İbni İshak'ta, Taberi'de, Vakıdi, Zemahşeri ve Suyuti'de
Bunlar maalesef israiliyat kaynaklı hareket etmişler hiçbir sahih hadis dayanakları yoktur. |
Alıntı:
Beni kendinle karıştırma, ben ne fetva alırım ne icazet. Yobaz dediklerini kim besledi, kim büyüttü, kimin işine geliyor bunlar? Yobazlar ne adına yapıyorlar yaptıklarını? Hadi çık bana de ki "filanca" İslam ülkesinde veya "falanca" müslüman ülkede kadınların okur-yazarlık oranı Avrupa ortalamasının üzerindedir. O da yetmez, çık de ki müslüman kadınların okuma-yazma oranı ateist kadınlarınkinden yüksektir. Hadi bunlar zor, geçelim. Bana bir tane grup/tarikat/cemaat göster ki kadının eğitimini desteklesin, hatta okumayı kadına farz kılsın. Tüm dinlerin ana hedefi ümmetindeki kelle sayısını arttırmaktır. Bu ancak müritlerin ve ağırlıklı olarak kadının cehalet yoluyla köleleştirilmesi ile mümkündür. A. |
Tüm dinlerin ana hedefi ümmetindeki kelle sayısını arttırmaktır. Bu ancak müritlerin ve ağırlıklı olarak kadının cehalet yoluyla köleleştirilmesi ile mümkündür.
Kusura bakma ben böyle bir dine inanmıyorum git,buna inananlarla tartiş. |
Alıntı:
A. |
Dinlerde insan canı çok önemlidir,o yüzden
Bu konuda hiç bir ilahi emir göremiyoruz,sadece peygamberin tavsiyesi var,kural falan değil. İsteyen istediği kadar çocuk yapar kimse karışamaz. |
Alıntı:
Sadece dini nedenlerle, doğum yapmaması gerektiği halde doğuma zorlanan ve doğum sırasında ölen kaç kadın var biliyor musun? Tabi yobazlık işi bu ama unutma ki yobaz dediğin adamlar din tacirlerinin tetikçisi olmaktan öte gitmezler. Ve maalesef tüm dinleri bu din tacirleri yönlendirir, islam dahil. A. |
Peki ateistlerin sovyetlerde
"doğayı yönetmek" mantığı üzerinden nice israflara-bu kelime yetersiz kaldı farkındayım- imza attığını nice insanları açlıktan telef ettiğini lenin in açlığı savunduğunu biliyormuydun efendi. Dinleri ortadan kaldırıp rahatlayacağınızı savunuyorsunuz, Başka bir ideoloji çıkar onun yobazlığını yapar hiç farketmez,bu her sistem için geçerlidir. 80 öncesi anarşistler islamdan hareket etmediler,Pkk islamdan hareket etmiyor Buna benzer nice dinle ilgisi olmayan ideolojiler dünyada terör estiriyor ira,eta.... Peki dinler kalktığı zaman sözümona rahatlayacaksınız ya bunları ne yapacaksınız. Sonuç olarak her sistemin yobazlığı vardır buradan sistemler eleştirilmez. |
sadece okutmamakla kalsalardı yine iyi sokağa çıkarmadılar...
|
Saygideger arkadaslar;
Kiz cocuklarinin okutulmamasinin nedeni aciktir. Cahil kalsinlar, dunyayi tanimasinlar, medeni cesarete ulasmasinlar, bilgi sahibi olmasinlar. Sadece erkekleri; onlardan ne istiyorsa; onu yapsinlar. Iste sirf bu nedenlerden dolayi, kizlarimizin okumasi gerekir. Hem kendilerini kurtarmak, hemde toplumda ses getirebilmek hemde hak ve ozgurluklerini arayabilecek; bilgi ve bilince erismeleri icin. Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Hele bi dünya dinlerden kurtulsun, onları yapacak birşey buluruz merak etme. A. |
Tüm dinlerin ana hedefi ümmetindeki kelle sayısını arttırmaktır. Bu ancak müritlerin ve ağırlıklı olarak kadının cehalet yoluyla köleleştirilmesi ile mümkündür.
Kusura bakma ben böyle bir dine inanmıyorum git,buna inananlarla tartiş karadenizli kardeşım evet üste yazılan şey e ınanmaman çok güzel ne yazıkkı burdakı ateıstler bugünku müslumanlardan hiçbir farkı yok.islam kadına önem verır ve ayrıca bugüne kadar kadın a önem verılmemesı sadece islamla kıyaslanamaz.bu unsur daha sümerler kadar gıder ama nerde bunlar ınsanlara bakıp okuyolarsa artık kıtabı okuyorlar ve birçok musluman gıbı kuran ı yorumlayanları okuyorlar müslumanlık bugün darda ise bu yüzden dir.kuran yeterınce açıktır ama unutmayınız bır kıtabı bınlerce kişiye okutturursanız tek bir ana fikir çıkar ama birçok farklı yardımcı fikir oluşur |
3ılahı dın onem vermiştır kadına ama ne yazıkkı para para ve mal mal bunun önune geçmiştır.allah şahıtkı bugün ınananların ve ınanmayanların %98.10 u nun tanrısı ceplerınde farkında bıle degıller.gıdın sokaktan bırısnden 50 mılyon ısteyın bakalım kım verıyor.ama birgun benı görursenız o zaman anlarsınız.
şeytan=para:farkında olmadan mılyarlarca kişi ye hükmedıyor. |
islamın kadına önem verdiği bir hikayedir
şimdi direkt diyeceğiniz lafta cennet anaların ayakları altındadır olur büyük ihtimal eh madem muhammed bunu demişti de sonrasında neden cehennemin kapısından baktığında kadınların çoğunlukta olduğu görmüş acaba? ayrıca namazı bozanlar arasında neden kadın var? neden bir erkekğin şahitliği yeterleyken iki kadın bir erkek ediyor islamda? kadınları yarım akıllı gördüklerinden olmasın sakın? kimse kalkıpta islam kadına önem veriyo diyerek saçmalamasın. |
Alıntı:
tefsır veya meal sunmaya çalısırsan güzellıgıne devam et derım |
Alıntı:
Lafazanlığı bırak da yukarıda sorulan sorulara bi cevap ver bakalım ... Niye İslam ülkelerinin kadınları bu kadar cahil? Niye katolik kadınlar protestanlardan daha cahil? Niye Amerikalı kadınlar Norveçli kadınlardan daha cahil? Basit sorular bunlar, sizin gibi bilgili insanlar için bunları cevaplamak çocuk oyuncağı olmalı. A. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:45 . |