Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Tore ve "Namus" Cinayetleri, Kimin ve Neyin Kulturu? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=9469)

evrensel-insan 09-04-2009 21:02

Tore ve "Namus" Cinayetleri, Kimin ve Neyin Kulturu?

Saygideger arkadaslar;

Bilindigi gibi; Turkiye topraklarinda, yaygin olarak; tore-namus cinayetleri islenmektedir. Hatta bu tore-namus cinayetleri, Istanbul gibi illerde; "genc kizlarin intiharlari" olarak yansimaktadir. Insanoglu, hangi insani zihniyetle, boyle bir eylemi destekliyebilir? Bu kulturun tarihi kokeni milli ve dini bir gelenekmidir? TC, bu konuda neden gereken tedbirleri alamamaktadir? Turkiye'de yasayan toplumun onemli bir sorunu olan bu tip eylemler hakkindaki gorus ve yorumlarinizi, bu eylemler hakkindaki tarihi ve kokensel bilgilerinizi ve aciklanabilirse; bu isin mantigini ve bu inancin nasil bir dogruluga oturtulusunun nedenini ve sorgulanisini bekliyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 09-04-2009 21:47

Saygideger kaancan;

Recm derken, rejimi yani diyeti kastetmiyorsun herhalde. Cunku zayiflama konusu recm degil; rejim veya diyettir.

Gerci ilginc; recm-rejim; diyet-diyet odemek. Burada ilginc bir iliskimi, celiskimi, benzerlik mi v.s. ne var acep?

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 09-04-2009 22:15

Saygideger arkadaslar;

Ben mesajimi yazmadan once kaancan nickli arkadasimizin bir mesaji vardi. Kendisi tore-namus cinayetleriyle recm ve zayiflama arasinda "ilginc" bir bag kurmustu. Zannedersem ironi icerikli bir mesajdi. Birde kendisinin Istanbul'da yasadigini parantez icinde belirtmisti. Neyse "ruya gordum" herhalde. Istanbul icin ise; sunu belirtmek istiyorum. Istanbul'un bazi semtlerinde;giderek artan, genc kiz intharlarinin; bir cesit; tore-namus cinayetiyle bagi oldugu bildiriliyor. Yani ya aileler oldurdugu genc kizlarina intihar susu veriyorlar, ya da genc kizlari oldurmek yerine; onlari kendilerini oldurmeye mecbur ediyorlar. Bunun onu alinmazsa; buyuk sehirlere, kirsal kesimlerden gelen goc akiminin; ileride tum buyuk illeride kapsayacagindan korkuluyor. Cunku, goc edenler; bu gelenegi ve toreyi beraberinde getiriyorlar. Bu gelecekteki tehlike.

Kan davasi ile guya aile namusunu koruyan gelenek; tore-namus cinayetiyle aile birligini parcaliyor. Bu nasil bir inanctir? Bu inanci bu gelenekleri koruyanlara dogrulatan nedir? Ustelik bu cinayetlerde; aile fertleri, ailenin buyukleri tarafindan "namus temizleme" adi altinda; resmen zorunlu bir baskiyla cinayete zorlaniyor. Gerci, bu cinayeti inanc olarak, kendinde dogrulayan ve gonullu olarak isleyenler de yok degil.

Ayrica hapishane kulturunun; bu tip suclari kinayacagi yerde; destek vermesi ve kisiyi "kahraman" ilan etmesi de; sorunu farkli bir boyuta tasiyor.

Ayrica, toplumun; bu duruma dusmus aileleri toplum disina itmesi ve bir cesit aileyi boyle bir cinayete zorlamasi da bu isin baska bir yonu.

Evet, bu konudaki; gorus ve yorumlarinizi ve de paylasmak istediginiz tarihi ve izahi bilgilerinizi bekliyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

prozac 09-04-2009 22:24

Rüya görmedin evrensel hocam , herhangi bir yalnışanlaşılma olmaması açısından belirteyim,yazı uygunsuz bulunup kaldırıldı..

Güzel bir konu dağılmadan ilerlemesini dilerim..

evrensel-insan 09-04-2009 22:38

Saygideger prozac02;

Aciklamalarin icin, tesekkurler. Gerci henuz "gaipten ses duyacak ve serap gorecek " v.s. bir durumda degilim ama...

Zaten, dusuncesini dusundurten birey icin, boyle bir sorun mevcut degil. Onu kendisini inanclarina dogrulari ile sabitlemis olanlar ve dogal dusuncenin cikmazini hissedenler dusunsun.;)

Saygilarimla;
evrensel-insan

kaancan 10-04-2009 14:41

sevgili prozac umarım nikinin hangi hastalıklarda kullanıldığını biliyorsundur diye temenni ettikten sonra islamdaki namus hükümlerini kinayeli bir şekilde anlatmaya çalıştım...
eğer sen taşlanarak öldürülme:RECM hükmünü konuyla ilişkisiz görüyorsan bu senin kusurundur ve ikinci dileğim asıl köyden kente göçü değilde daha derinlerdeki;islam inancındaki namus anlayışının;insan öldürme isteğinin bu konudaki hakettiği yerini almasıdır...
saygılarımla.

azınlık 10-04-2009 14:48

Alıntı:

kaancan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 165662)
islam inancındaki namus anlayışının;insan öldürme isteğinin bu konudaki hakettiği yerini almasıdır...

Selamlar,

Recm'in konu ile dolaylı bir ilişkisi vardır sanırım ama tahminim namus cinayetlerinin İslam'ın çok öncesine gittiğidir. Birçok mitolojik hikayede namus cinayeti vardır mesela.

A:

kaancan 10-04-2009 15:22

Yahu islamda bekar erkek ve kadının sex cezası 100 sopa ;evli erkek ve kadının cezası recm değilmi?
bu islamın namus anlayışı değilmi? hoş 100 sopadan sonra bir bayan hayatta kalırmı oda ayrı bir tartışma ya...
arkadaşım... falanca köylü osman ağanın referansı dini,peygamberi...osman ağa anane,örf,adet ve etik değerlerin çokmu farkında zannediyorsun? onun töresi muhammedin sünneti! bunu algılamakmı zor yoksa algılayamamakmı?

prozac 10-04-2009 15:49

Sevgili Kaancan ;

İletin kişilik haklarını ihlalden kaldırıldı,ö.m ile de bildirdim..Konuyu uzatmamızın manası yok ..

Saygılarımla..

kaancan 10-04-2009 15:55

sevgili prozac;
herkez senin gibi düşünmeyebilir,adam töre cinayetleri diye başlık açmış ve sen bu başlığın içinde recm konusunun olmamasını mı istiyorsun?
eğer konuyu imasız ve manasız bir şekilde net olarak açıklarsan gerçekten sevinirim...
saygılarımla.

prozac 10-04-2009 16:13

Sevgili Kaan ;

Recm olmamasını istedim demiyorum,konuya istediğinizi yazabilirsiniz herkesin düşüncesi yaklaşımı farklıdır buna karışamayız ,iletini ö.m ile gönderdim açıklama yaptım neden kişilik haklarını ihlal ettiğini tekrar yazarım..

saygılarımla..

evrensel-insan 10-04-2009 18:39

Saygideger prozac02 ve kaancan;

Sizlerden konuya yonelmenizi rica etsem, cok sey mi; istemis olurum?

Saygilarimla;
evrensel-insan

prozac 10-04-2009 18:44

Sevgili evrensel ;
Aşamadığımız nedenlerden konuya yönelemedik,artık sorun kalmadı..En başta dağılmamasını istemiştim,fırsat bulunca konu hakkında düşüncelerimi aktaracağım..

kaancan 10-04-2009 18:49

sevgili evrensel ben konuya sokaktaki adam olara bakmaya çalıştım;osman ağayı örnek verdim;osman ağanın töresi peygamberin sünneti dedim...ve dahası bu zavallı insanların katilinin dini uygulamalar ve baskılar olduğunu söyledim...
sevgili azınlık ise bunun dinden daha eski bir uygulama olduğunu ve islam dininin bu konuda sütten çıkma ak kaşık olduğunu vurgulamaya çalıştı sanırım:P

fakat sen bize geri dönmedin;mesela evet azınlık senin dediğin gibi bunlar islamdan eski,bölgesel insan gentiğine kodlanmış şifreler olabilir demedin:)

konu senin ve konuyu derinleştirecek olan elbetteki sensin...kolay gelsin.

evrensel-insan 10-04-2009 19:04

Saygideger kaancan;

Biliyorsun, konu konuyu acanin degil; konuya ilgi duyan tum yazarlarindir. Konunun ilerlemesi ve derinlesmeside; konuya getirilecek cesitli bakis acilariyla mumkundur. Ustelik ben zaten ilk mesajimin sonunda konuyu siteye actigimi da belirttim. Mesela; konunun tore kisminin Kurt geleneginden kaynaklandigi soyleniyor, bu ne kadar dogrudur. Ayrica, feodal yapilanmadan ileri geldigi soyleniyor, bu ne kadar dogrudur? bu isin tore kismi; namus kisminin ise; muslumanliktan geldigi soyleniyor. Ama; namus konusu cok eski bir konu, mutlaka bunun bir kavimsel kokeni de; olmasi gerekir.

Bu konunun bir yonu, Diger yonu ise; kavramlarda gizli. Tore ne demektir?, bir kulturmudur?, bir gelenekmidir?, etiksel temeli nedir? v.s. Ayni sorular namus kavrami icinde gecerlidir. Cunku bu tip kavramlar, soyut oldugundan; algisi, goreceli ve degiskendir.

Neyse; bu kadar giristen sonra, gelismesini de; diger yazarlara birakalim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

parmis 11-04-2009 22:09

Saygı Değer arkadaşalar; ben bu konuya daha değişik bir açıdan bakıp değişik bir yorum getirmeye çalışacağım.. Namus cinayetleri erkek eğemen toplumunun kadınları baskı ve korku altında tıutmak için geliştirdikleri ilkel ve seviyesiz bir yönetemdir bence..
Kendilerine gayet esnek hatta özgürlük tanıdıkları cinselliği, kadınlardan ,kızlardan esirgemeleri bunu büyütüp olayı ölüme kadar taşımalarıdır. parayla alıp sattıkları kızlarını ya tecavuze uğradığı yada isteğiyle cinsel ilşkiye girdiği için öldüren yada intihara sürükleyen bu babalara yada ağabeylere ne demeli? başlık parasını cebine koyduğu zaman onbeşlik kıznı altmışlık erkeğe üçüncü dördüncü kuma verirken namusu zedelenmiyor ama kız veya kadın isteğiyle yada isteği dışı bir cinsellik yaşarsa namussuz oluyor bu nasıl bir iki yüzlülüktür ya..
Kadını mal gibi alıp satmak namusuzluktur.Kızları okutmamak cahilliğe ve erken yaşlarda seks köleliğine mahkum etmek namuzsuzluktur,namusu iki bacak arasına indirgemek en büyük namusuzluktur..
BUnun öncesi sonrası kültürü olmaz bence ama geriye bakarsak bu insanlık dışı uygulamanın yine arabistandan çıktığını kız çocuklarını doğar doğmaz canlı canlı gömen ilkelliğin arapların geleneği olduğunu okuruz kitaplardan...
Yani her devirde küçümsenen ezilen sömürülen kadınlardır yalnız islamiyetten önceki Türklerde anaerkil bir düzen olduğu kadınların yaşadıkları topluluklarda saygı gördüğü yönetici olduğuda bilinmektedir.Türklerin islamiyeti kabulündan sonra Türk kadında değerini yitirmiş erkek egemenliğine teslim olmuştur..

parmis Güneşin_kızı

milomanara 13-04-2009 21:02

Bu konuyu bende çok merak etmişimdir. Kökeni konusunda cahil olduğumu da kabul etmem gerekir. Bu konuda dinden öte garip bir Türk refleksi var. Kadının cinselliği ile ilgili herşeyi kapsıyor. Babam agnostik olmasına rağmen, bakire olmayan bir kızla evlenme konusunda fikrini sorduğumda "ben biraz gelenekselim" diye kıvırmıştı. Her ailenin erkek üyeleri kız üyelerine "nereye gidiyorsun?", "kiminle görüşeceksin?", vs... gibi soruları sorma hakkını kendinde bulur, zaten aile de öyle olmasını ister. Konu açılınca da biraz medeni olanlar, her taraf sapık dolu, senin iyiliğin için güzelim :) bozuk plağını çalmaya başlar. Mutlaka hepimiz yakınlarımız için kaygılanıyoruz ama bu tepkiler başka. "Kız kardeşime yangözle baktı" diye adam dövenlerimiz çoktur, çoktur da bunun nesi yanlış? Kabalık, hakaret, taciz, sarkıntılık olmadığı sürece neden rahatsız oluruz birinin hatun bir yakınımızla irtibatından? Şahsen bin bir türlü soytarılık yapıyorum zaman zaman karşı cinsin dikkatini çekmek için.

Kökenini bilmediğim hasta bir refleks var bizim millette, hayatın güzelliklerini ölümcül suçlara çevirebilecek. Hastalığın teşhis ve tedavisinde bilgisi olan arkadaşlar, bizi de aydınlatır mısınız?

eylemsel 05-05-2009 17:18

Töre cinayetlerinde temel olan durum namus kavramıdır. Bu namus kavramı ise kadının bedeniyle özdeşleştirilmiştir.İkiyüzlü bir ahlak anlayışına sahip bir toplum olarak erkeklerden böyle bir şey beklenmiyor. Kadınlar babalarını,erkek kardeşlerinin özel mülkiyeti olarak kabul ediliyor. Erkek yapınca aslan-kaplan olur,kadın yapınca başka bişey oluyor. Toplumun beklentilerinden dolayı,dışlanmamak cezalandırılmamak için başka türlü araçlar geliştiriyorlar.

innara 08-05-2009 15:24

Töre ve buna bağlı olarak uygulanan namus cinayetleri namuslu erkek namussuz kadın üzerine teşkil edilmiş güçlünün zayıfı ezdiği toplumsal bir yapı .

Yergin 08-05-2009 15:44

Tek sorumlusu insandır.

prozac 13-06-2009 15:33

Yoğun bakımdan çıkamazsa namusları temizlenecek..

Alıntı:

Siirt'te erkek arkadaşını ziyarete giden genç kız, yakınlarının saldırısına uğradı. Korkarak, 6. kattan atlayan kız, ağır yaralandı. Başka bir hastaneye sevk edilen genç kız, ambulansa bindirilirken 5 yerinden bıçaklandı.

http://www.ntvmsnbc.com/id/24975538/

parmis 13-06-2009 16:08

vahşete bakarmısınız? ambulansa bindirilirken beş yeinden bıçaklanıyor bunu yapanlar insan mıdır? korkunç ya aklım almıyor... gerçekten hala böyle hayvandanda aşağı güdülerle yaşayanlar olması ne korkutucu..
Bunun bir açılaması olabileceğini bile düşünemiyorum kabulda etmiyorum..

parmis Güneşin_kızı

vartor 13-06-2009 16:43

Cehalet, cehalet ve yine cehalet.
Toplum kurali olarak gorulen tore cinayetleri veya vahsetleri, yine o yoredeki insanlarin somurusu icin kurulmus kurallar. "Oyle derler" diye baslayan, arkasinda hicbir elle tutulur r gercek parcasi olmayan masallarla yutturulan ve yurutulen sosyal duzen. Tuhaf olan, birbirine bakarak, guc ve gaz vererek islenen bu cinayetler, belki de etraf baskisi olmasa, cinayeti isleyenlerin bile yapmayacagi, yapamiyacagi vahsilikler.
Aklima aniden, acaba bu yorenin insanlari, devamli baskalarinin saldirisina ugradigindan, kendi turlerini korumak icin mi gelistirdi bu yasalari diye geciirdim. Yer itibariyla, tarihte her donemde savas ve istilalara sahne olmus, ayrica ipek yolu ustunde.
Nedeni ne olursa olsun, hala bu canavarliklarin suruyor olmasi o yorenin insanlarinin cehaletinden kaynaklaniyor; Ayni din gibi, kutsallastirilmis masallara inanmak ise inanclilarin sayisi goz onune alininca pek de zor olmasa gerek. toreden de ote, din degil mi kadinlari seks cariyesi ilan eden?

nogada 13-06-2009 17:39

Alıntı:

parmis´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 189520)
vahşete bakarmısınız? ambulansa bindirilirken beş yeinden bıçaklanıyor bunu yapanlar insan mıdır? korkunç ya aklım almıyor... gerçekten hala böyle hayvandanda aşağı güdülerle yaşayanlar olması ne korkutucu..
Bunun bir açılaması olabileceğini bile düşünemiyorum kabulda etmiyorum..

parmis Güneşin_kızı

Sayın parmis...

Bu sözettiğiniz insan görünümlü mahlukatlara,hayvan sıfatını bile yakıştırmak hayvanlara haksızlık oloyur bile...

Arkadaşlar her şey olduğu gibi buda cehaler ve yozluktan kaynaklanmakta.Bu dünyada eğer insanlar özgür birer bireylerse herkezin kendi kişisel hakları vardır.Cinsellikte bunun içindedir.Kimse kimseye bu konuda karışamaz.

Daha önce yazmış olduğunuz bir yazıyıda özellikle çok beğendim.Bir kadının mal gibi parayla alınıp satılması hatta babası belkide dedesi yaşınad insanlara üstelik belirtmiş olduğunuz gibi 2.3. eş olarak verilmesi son derece mide bulandırıcı ve korkunç bir olaydır.

Fakat bu benim genelde her zaman sorun olarak gördüğüm eğitimsizlikten kaynaklanıyor.Genelde doğudan göç etmiş veya oaralarda yaşayan insanların bu türlü şeylerle meşgul olduklarını görüyoruz.

Bunların engellenmesi için tümden eğitim kızlı ve erkekli olarak devam etmeli bu durumdaki insanlar bilinçlendirilmeli ve hukuki bakımdan namıus ve töre cinayetleri hafif cezalarla bırakılmamalıdır.

Yani bırakın hepsini bir insan sevdiği bir kişinin nasıl canına kıyabilir,işin traji komik tarafı bunu namusunu temizlemek insiyatifiyle nasıl aklına erdirir,doğrusu ben cevap bulamıyorum buna.

Tüm bu bağnazlık,cehalet ve gaddarlık,hayvanlık,vahşilik ve çirkin sıfatkları yakıştırabileceğimiz bu kötü olgu dilerimki gelecekte kaybolarak hayatımızdan ve toplumumuzdan uzaklaşır ve yok olur...

Saygılarımla...

evrensel-insan 13-06-2009 17:52

Saygideger arkadaslar;

Iste inanc ve inanca iman duzeyindeki kisisel ve toplumsal bagimliligin; tum insani degerlerin nasil ustune cikabildigi, hatta kisinin kendi canindan bile daha degerli olabileceginin kanitidir bu. Bu kanit; genelde; dini inanclarda, milli inanclarda ve etiksel inanclarda ortaya cikar. Asil aci olan; bu iman duzeyindeki inanclarin; baskalari tarafindan koruklenmesi ve cikar amacli kullanilarak; kisilerin bu amacta harcanmaya kadar goturulmesidir. Bu inanclar; dogruluklari ugruna ve inananlari kurban verirler hemde inananlar eliyle, dogruluguna uymayanlari hedef tahtasi yaparlar.

Sonucta; tum inancsal ideolojik dogrular; toplumlari belirli bir dogru pesinde suruklemek icin; ortaya atilmistir. Bunu tek onleyecek olan; birey olma ve bireysel dusunce ve davranis sunabilme, bilincidir. Aksi; toplumun bir kisisi olmak ve toplumun inancsal degerleri seni nereye surukluyorsa; oraya gitmek, onu uygulamaktir. Tabi sadece, bir inanan emir kulu olarak; emir ya kendine zarar; ya da baskasina zarar verme olarak yansir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Neva 08-11-2014 23:59

Guncelleme.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:22 .