![]() |
Kara Delik Gerçeği
Kara delikler, çekim kuvvetleri çok yüksek, çekim alanındaki hiçbir maddenin kaçmasına izin vermeyen kütlelerdir. Öyle ki çekim alanına giren ışıklar bile kaçamaz ve bu yüzden renksizdir, siyahtır. Ve bu çekim o kadar güçlü ki Güneş'le aynı çekim kuvvetine sahip olacak kara deliğin yarıçapı yalnızca 3 km olmalı.
Aslında çok da korkulacak bilinmezler değil. Sonsuz bir çekim gücü yok. Örneğin Güneş'in yerinde, onla aynı çekim kuvvetine sahip olan 3 km yarıçaplı bir karadelik olsaydı, Dünya bugünkü yörüngesinde dönüyor olacaktı. http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ensing_web.gif Bu resim de kara deliğe rastlayan bir galaksinin resmi. Uzay zaman mekan bükülmesini ortaya koyuyor. Geçmişe dönmek, geleceğe gitmek efsanesi de burdan doğuyor zaten. Bükülmenin gerçek olduğu konusunda çok büyük bir konsensüs var. |
Pardon sosyalist, karadeliğin üzerinden gecen ne burada anlayamadım. Galaksi ise karadelik alanından gecen parçanın yutulup galaksinin sonraki halinde bu bölgede kopukluk olması lazımdı. ışık ise yine yutulup sönmesi lazımdı.
|
Hawking ışıması ile karadelikten kaçabilen bir şey olduğunu S. Hawking göztermişti değil mi?
Sonsuz çekim gücü yok doğru.. Chandrasekhar sınırını okumuştum bi zamanlar çekimle orantılı olarak.. İlginç bir konu açıldı hakikatten. |
Alıntı:
Zaten bu geçmişe yolculuk tartışmaları da burdan doğuyor. Ancak televizyonlarda gördüğüklerimiz şehir efsanesinden başka bir şey değil. Aslı çok daha farklı. Uzay-zaman-mekan bükülmesi teorisine göre karadeliklerde zaman çok yavaş akıyor(kara deliğin bir özelliği değil, ışık hızının özelliği). Bir o kadar da hızlı olunca geleceğe taşınma gerçekleşiyor. |
Alıntı:
Gerçekten ilginç, zevkli, zor ve geniş bir konu. Arada farklı özelliklerini konuya ekleyip üzerinde konuşalım. |
Edit: Bir adres vermiştim ancak bir çok adreste geniş bilgi varmış.
2 bilim dergisi takip ediyorum ama hiç yer verilmiyor bu konuya. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Karadelikler zaten galaksilerin içinde ki :) Eğer iki galaksi çarpışırsa bunların merkezlerindeki dev karadeliklerin çarpışması ihtimali var ki bugüne kadar böyle bir olaya rastgelinmedi... Eğer iki galaksi çarpışırsa da şöyle bir şey olur:
http://imgsrc.hubblesite.org/hu/db/i...-large_web.jpg Belki bir yanlış anlaşılma olmuştur... |
Ouww muhteşem bir resim. Daha önce söylediğim gibi o resim sanırım fake ve gücünü göstermek için hazırlanmış.
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:32 . |