![]() |
Darüşşafaka.....İmam hatip yapılacak...
1873 yılından beri varlığını sürdüren Darüşşafaka'nın İstanbul
> Fatih'teki tarihi binası, imam hatip okulu yapılması için İlim Yayma > Cemiyeti'ne veriliyor. > Konuyu bugün Darüşşafaka'nın eski öğrencilerinden Funda Özkan, > Radikal'de yazdı: > Sadece kişisel tarihimin yok edilmesine değil tepkim. Evet, Fatih'teki > okulda, okuduğum yedi yıl boyunca 'çevrenin' tepkisini, baskısını hep > hissettik. > Fatih-Draman gibi tarikatlarca 'yalıtılmış' bir yerde, yatılı > kızlı-erkekli öğrencilere eğitim veren, üstüne üstlük Türkiye > Cumhuriyeti'ne, Atatürk İlke ve Devrimleri'ne ve özellikle laiklik > ilkesine bağlı nesiller yetiştiren okul, 'o çevreler' için bir 'fuhuş > yuvası'ydı. > Galatasaray Lisesi, Osmanlı'ya devlet adamı yetiştirmesi için > kurulmuştu. Darüşşafaka yani 'şefkat yuvası' için de Ziya Paşa, > Abdülhamid'e şunu önermiş: "Çok savaş yaşıyoruz, yetim kalan çocuklardan > fakir ama zeki olanlara devletimizde görev alabilecek eğitimi verelim." > 1873 yılından beri varlığını sürdüren Darüşşafaka, Cumhuriyet ile > birlikte 'aydın gençler' yetiştirme ilkesini benimsedi. > Başka örneği var mıdır bilmiyorum: Osmanlı'da okulun doğal başkanı > 'sadrazam'dı, Cumhuriyet ile birlikte 'başbakan'. > Darüşşafaka Cemiyeti Doğal Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan > döneminde, okulun eski yeri Fatih'teki binaları imam-hatip olmasına > karar verildi. > Nereden nereye gelindiğini anlatayım: Maslak'taki modern kampüse > taşınınca, eski binaların bulunduğu alan Ziraat Bankası tarafından > 'Bankacılık Yüksek Okulu' yapılmak üzere 1993'te yaklaşık 10 milyon > dolara satın alındı. > Yüksek okul yapılamadı, Ziraat Bankası'nca uzun yıllar arşiv ve depo > olarak kullanıldı. > Sonra Ziraat Bankası, kullanmadığı bu alanı Milli Emlak'a devretti. > Oradan Hazine'ye bağışlandı. > Hazine de, iki yıl kadar önce Milli Eğitim Bakanlığı'nın kullanımına > verdi. Ülkemizde okul ihtiyacı olduğu için, Milli Eğitim Bakanlığı > başvuruları değerlendirdi ve başvurular arasında İLİM YAYMA CEMİYETİ'ni > seçti. > Hüseyin Çelik'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde de, geçen yıl İlim > Yayma Cemiyeti'nin burayı Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Okulu > yapılmasına onay verildi. Bakanlık müdür atadı, bizim eski > yatakhanelerin yerine 'yurt' hizmeti verme amacıyla da İlim Yayma > Cemiyeti yurt müdürünü belirledi. > Tabii ki fark var, burası sadece erkek öğrenciler için imam hatip > olacak. Bir tarih yok ediliyor. Darüşşafaka Maslak'ta eğitimine devam > ediyor ama Darüşşafaka adı Fatih'ten siliniyor. Okulun önündeki > Darüşşafaka Caddesi'nin ismi şimdilik kalıyor. > Sadece benim, bizim değil bir Cumhuriyet tarihi yok ediliyor. > Darüşşafaka'nın binası kendi kaderine bırakılmalı mıydı? Elbette hayır. > Okul olmalıydı. > *DEV ATATÜRK PANOSU* > İstanbullular bilir, Fatih'teki bizim Darüşşafaka'nın 15'e 25 metre > büyüklüğünde dev bir Atatürk panosu var-dı. Gündüz de, ışıklandırıldığı > için gece de tüm Galata, Beyoğlu, Haliç'ten görülürdü. > Şimdi hali içler acısı. Demir konstrüksiyon paslanmış, elektrik sistemi > çoktan yok olmuş. Sadece Atatürk panosu mu? 1873 yılında yapılan, > 1874'te eğitime hizmet vermeye başlayan tarihi bina birinci derecede > tarihi eser. Özelliği açısından Topkapı Sarayı'ndan farkı yok. Dahası 2 > bin 800 metrekarelik taban alanlı, dört katlı kâgir-ahşap bina büyüklük > açısından Türkiye için nadir tarihi eserlerden. > Galatasaray'ın Beyoğlu'ndaki tarihi binası cemiyetince baştacı ediliyor. > Bizim tarihi bina İlim Yayma Cemiyeti'nin insafına bırakılıyor. Bitmedi. > Tarihi binanın hemen yanındaki 'L' şeklindeki bina ANITKABİR'in > mimarlarından Emin Onat'ın imzasını taşıyor. > *İMAM İHRAÇ EDECEK* > Darüşşafaka'nın Fatih'teki tarihi eser binasıyla birlikte biri 1953 > yılında Emin Onat'ın imzasını taşıyan ve bir başkası da 1973'te inşa > edilmiş üç binanın olduğu kampüsü 'imam-hatip' olarak kullanacak İlim > Yayma Cemiyeti, yüzde 30'u Türkiye'den yüzde 70'i diğer Müslüman > ülkelerden çocukları alıp, burada eğitecekmiş. > Türkçe, İngilizce, Arapça ve Farsça dillerinde eğitim yapılacak ve > mezunlar da yurtdışında imam olarak görev alacakmış. > Başbakan Erdoğan'ın (ki kısa bir arşiv taramasında İlim Yayma Cemiyeti > ile birlikte epey haber olduğunu gördüm, yarın bu konuya devam ederiz. > Nitekim mevcut Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'dan önce bu görevde > olan Hüseyin Çelik onca başvuru arasında, okulun yerini İlim Yayma > Cemiyeti'ne verilmesini tercih etmiş.) desteğiyle birlikte İlim Yayma > Cemiyeti, eğitime başlamak için gerekli onarım-inşaat için çoktan geri > sayıma geçmiş. > *ZİRAAT: MASRAFLI OLURDU* > Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'a sordum, 'bankanın > mülkiyetindeki Darüşşafaka yerinin niye devredildiğini.' Şöyle cevap > verdi: "Sadece Darüşşafaka değil, benzer birkaç gayrimenkul daha vardı. > Satışa sunmamıza rağmen, alıcı bulamıyordu. Vergi avantajı açısından, > Milli Emlak'a devredip, aktiften çıkardık." Can Akın Çağlar şunları da > söyledi: "Burasının bankacılık yüksek okulu yapılması doğru bir karar > değildi. Bankanın merkezi Ankara'dayken, İstanbul'da okul olmaz. Hem > sırf ana yapıyı korumak için 10 milyon TL gerekiyordu. Sadece korumak > için, kullanıma yönelik bile değil." > > alıntı. |
benim eşim bunu duyunca sinirlenecek kesin.kendisi lise ikiye kadar darüşşafakada okumuştu.
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:07 . |