Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Felsefik Tartışmalar (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=148)
-   -   Tanrıyı keşfetmek (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=1340)

sodomo 19-12-2005 17:36

Tanrıyı keşfetmek

Tanrının var olup olmadığını tartışmak sadece bir zihin jimnastiği. Bunun yerine onu nasıl keşfedeceğimizi tartışmalıyız bence.

exclusive 20-12-2005 08:05

Daha içinde su olup olmadığını bilmediğim bir havuza balıklama atlamam ben. Ya sonra ömür boyu sakat kalırsam? Bu riske giremem ben...

Düşüncesi, fikri, mantığı sakat bir adam olarak yaşamak istemem...

sodomo 20-12-2005 09:47

içinde su değil derya var

korkmaya gerek yok bir yerini sakatlamazsın bu tamamıyla senin kendi varlığın ile ilgili yani daha da bir bütünlersin kendini, aslında dün bu konu ile ilgili çok uzun bir felsefi yazı yazdım lakin elektrikler yüzünden gitti güme ilk fırsatta çok detaylı felsefi yaklaşımlar sunacağım en kısa zamanda özellikle" ben" kavramı ile ilgili ve de zaman, mekan, nedensellik üçgeninde tasarım ve bilinç konusunda fakat bütün bunlar bize yaratılışın özünü veya anlamını vermeyecek yalnızca yaratılışın teknik boyutunu ortaya koyacak yani ateistler ve şeriatçıların ha bire üzerinde tartıştıkları teknik boyut ondan sonra da adım adım açarız konuyu öz ve anlama doğru.

sargon 20-12-2005 15:49

Tanriyi nasil kesfedecegini tartismak da, tanrinin var olup olmadigini tartismak da bir fikir jimnastigidir aslinda. Bizler bu konulari tartismayi cok severiz. Atalarimiz da cok severlermis. Irsi bisey sanirim :D

sodomo 20-12-2005 17:21

Tasarım ve Akıl

Evet Tanrının varlığını ispatlamak ile başlamam gerekiyor her nekadar bir zihin jimnastiği olsada çünkü bu aşamayı geçemezsek keşfetme yoluna giremeyiz diye düşünüyorum ve belki "farkındalık" sağlamakta bize bir yol aldırır. Şimdi bu konuda iki önemli felsefi yaklaşım mevcut bunlardan birincisi "tasarım-akıl" birlikteliği diğeri ve bence en önemlisi "ben" olgusu.
Tasarım varoluşun (veya yaratılışın) zaman, mekan ve nedensellik üçgeninde ortaya çıkan son halidir. Biz Tanrı kavramı ile merkezi bir aklın var oluşunu anlatmak isteriz yani bizdekine benzeyen bir akıl . O halde sorulması gereken soru şudur ; Merkezi bir akıl mevcut mudur ? biz bunu Tanrının varlığının ispatı olarak değil ama bizim dışımızda bir "aklın" varlığının ispatı olarak bakarsak soruyu en azından daha sade ve anlaşılır kılarız. O halde bunu takip eden ikinci soru şöyle olabilir ; aklın varlığı nasıl ispat edilebilir ? veya bizim dışımızdaki bir akılın varlığı nasıl ispat edilebilinir ? bunu ispat etmek için elimizde hiç de yabana atılamayacak bir malzeme var, o da insan aklı. Yani insan aklının işleyiş biçimlerini, onun gerçeklik ile temas ederken kendi dışındaki gerçekliği kabul ediş biçimini anlayabilirsek oldukça iyi bir mesafe katederiz. Evet insan aklı, ancak ve ancak zaman, mekan ve nedensellik üçgeninde kendisine sunulan tasarımlar üzerinde işlev görür gerçeği arama yolunda. Yani madde ile iç içe onun tasarımları üzerinden nedensellik zincirlerini araştırararak ilk nedene gitme isteği aklın dolayısıylada bilimin sahasıdır. YANİ her maddenin bir tasarımı vardır (elma, ceviz, taş vb. ) ve en önemlisi tasarımda aklın varlığını zorunlu kılar. Eğer bir madde bizzat insan aklı tarafından tasarlanmışsa (araba, bilgisayar, uçak vb.) bu insan aklını eseri, insan aklı tarafından tasarlanmamış ise bu evrensel aklın (Tanrının) eseri olmak durumundadır. Çok açık bir ifade ile ""RESİM VAR İSE RESSAM DA VARDIR." Bir sonraki yazımda "BEN" olgusunu yani yaratıcının varlığının en kesin delilini anlatmaya çalışacağım.

sodomo 24-12-2005 12:20

anlaşılan bu sitede felsefeye pek ilgi yok varsa yoksa Kuran ayetleri halbuki neler yazacaktım bu konuyla ilgili şevkim kırıldı bu yüzden Tanrının varlığının en şaşmaz kanıtı olan "ben" olgusunu irdelemeyi ileri bir tarihe bırakıyorum

exclusive 24-12-2005 15:38

Arkadaşım elimizde tanrı tarafından bize iletilmek üzere gönderildiği iddia edilen bir kitap var. Benim öncelikli meselem bu kitabın kaynağıdır çünkü bu kitabın kaynağı tanrı ise boşu boşuna başka yerde arayacağız diye ya da var mı yok mu diye kafa patlatmaya gerek kalmaz...

Senin görüşünü tam olarak anlayamadım. Sen kuranın tanrı tarafından gönderilmediği, muhammedin uydurması olduğunu ama bir tanrının da var olduğunu mu savunuyorsun? Yani kitabı bırakalım boşuna onunla vakit kaybetmeyelim, tanrıyı orada bulamayız biz başka yerlere bakalım mı diyorsun?

sodomo 24-12-2005 16:12

Tam üzerine bastın. Bu kutsal denilen kitaplar yüzünden insanlar ya tanrıyı anlamadılar yada tanrıdan vazgeçtiler

exclusive 24-12-2005 17:37

Güzel bu kitapların uydurma olduğu konusunda hemfikiriz. Peki tanrının varlığını neye dayandırıyorsun? Bilim bu konuda kanıt sunamıyor...

yahu sıkıldım hep uyduruk uyduruk şeyleri yalanlamaktan. biraz da böyle düzgün fikirlerden konuşalım...

exclusive 24-12-2005 17:53

Bu tasarım ve zeka ilişkisi üzerinde düşünülmesi gereken bir konu... Acaba böyle bir ilişki gerçekten var mı? Zekanın tasarım yapabildiği tartışmasız bir gerçek. Ama tasarım nedir? Tasarım olmayan şeyler de var mıdır? önce bunları cevaplamak lazım sonra Tasarım için zeka şart mıdır? gibi bir soru ortaya atabiliriz..

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:07 .