Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   düşünceler... düşünceler... (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=1530)

gameover 16-01-2006 23:26

düşünceler... düşünceler...

eskiden koyu bir müslümandım.şimdi ise ateist-deist -agnostik karışımı biriyim.son zamanlarda düşüncelerim şu yönde ilerliyor.

hayatın ikilemler üzerine kurulu olduğunu düşünüyorum.her inancın bir zıt inancı olduğunu görüyorum.her inanç kesiminin kendine göre savları var.beynimize hangi inancı empoze edersek onu belli bir zaman sonra gerçek olarak algılamaya başlıyoruz.bir zamanlar çok sevdiğimiz birinden belli bir zaman sonra nefret edebiliyoruz.islamla neden huzur buluyoruz.çünkü çocukluktan beri beynimizde huzur islamdadır sözü çakılı.bir budiste bakıyoruz.şiddetten uzak gözleriyle bize huzur budizmdedir der gibi bakıyor.bizce neden islam,onca neden budizm?nedir gerçek olan?

deizme baktığımda tanrının bizi yaratıp bizle ilgilenmediği gibi bir izlenime kapılıyorum.islama bakıyorum bu kadar haklı eleştiri alan bir kitap ve peygamber nasıl allah tarafından gönderilirmiş olabilir ve bu kadar tehditkar bir tanrı benim tanrım olabilir mi deyip sahiplenemiyorum.zaten müslüman olduğum devrede bunların hiçbirini bilmiyordum.kuranı kusursuz , peygamberi müthiş bir insan zannederdim.sonradan bilgim arttı ve doğduğumdan beri bana empoze edilen inancı incelemeye başladım.mutlu muyum derseniz pek değil.çünkü gerçekler canımı yakıyor biraz.

ateizme gelince gerçekten sağlam bi ateist olmak zor.özellikle öldükten sonra yok olmak çok ürkütücü bi duygu.belki de yıllarca bize sonsuzluk masalı anlatıldığı için böyleyim.

sonuçta sanki bu dünyada bana uygun bi inanç yok gibi.belki deizm olabilir ama tanrının benle nasıl ilgileneceğini bilmiyorum.üstelik ettiğim dualar kabul olmuyor gibi.tanrı neden ilgilenmez ki yaratmışsa eğer ilgilenirse de kuran gibi evrensel olmayan bi kitapla mı ilgilenir ?

bilmem ki ne yapsam.hayattaki herşey eleştiriye açık.bilimi seviyorum ama insanlık olarak bilim de henüz durumumuzla ilgili net bir şey söylemiyor.

herşey bulanık görünüyor gözüme.inandığımız şeyler sadece bilinçaltımızdan beynimize gönderdiğimiz sinyaller.salt bir gerçek var mı inanabileceğimiz.bizi mutlu kılacak gerçek nedir.gerçekler hep canımızı yakmak zorunda mı? ben bilmiyorum.

kişisel ve duygusal bir yazı oldu.üzgünüm.eleştirilerinizi ve tavsiyelerinizi beklerim.

saygılar.

exclusive 18-01-2006 06:30

Çok samimi düşünceler bunlar gameover...

Aslında bana göre en az insanlık tarihi kadar eski olan din inancı hep "insansı sorunları" aşmak için var oldu. Bu insansı sorunların başında da "öleceğinin bilincinde olma sorunu" geliyor..

Çok gündeme getirip sık sık düşündüğümüz bir mesele olmasa da (ki aksine hep kaçındığımız ve çok nadiren düşündüğümüz bir meseledir) ölüm hep aklımızda biryerlerde.

Düşünsenize ne kadar kalabalık bir ülkede yaşıyoruz ve her saat başı bu ülkede onlarca, bazen yüzlerce insan ölüyor. Peki en son ne zaman sokakta ölü bir insan gördük? Ya da bu güne kadar kaç defa böyle bişeye şahit olduk?

Çok değil... Bunun sebebi ölüyü hemen kaldırmamızdır. hemen bir morga vs. taşırız ölülerimizi ve çok geçmeden de, hatta mümkünse hemen ertesi gün cenaze törenini yapıp gömeriz ve böylece ölüyü göz önünden kaldırmış oluruz. Hatta gömme esnasında bile ölüyü görmemek için ya kefene sararız ya da tabuta koyarız.

İnsanın ölüm düşüncesine tahammülü yoktur. Ölü görmeye ve kendisinin de birgün böyle öleceğini düşünmeye de tahammülü yoktur.

Bana göre ölüm gibi korkunç bir gerçeği kavrayan insan beyni yine tüm zeka kapasitesini kullanarak bu korkunç gerçeklik karşısında bir çözüm üretmiş ve din kavramını icad etmiştir. Başka bir değişle kavradığı en üzücü gerçeği inkar etmeye çalışmıştır.

18-01-2006 15:58

Samimi yazın için tebrikler gameover. Seni anladığımı sanıyorum çünkü aynı duygu ve düşünceleri ben de yaşadım.

Benim bu konuda geldiğim şimdiki nokta agnostizm. Deizm ve teizm biribirinden çok farklı olsa da aklı devreye soktukları için içinden çıkılmaz sorular arasında boğulmaya mahkum görünüyor bence. Özellikle teizm ama deizmin de senin belirttiğin sorulara yanıtı doyurucu görünmüyor bana. Özellikle de tanrı inancını destekleyecek bulgular, deliller onda da yok, aynı teizmdeki gibi.

Ben, tüm dinleri ve o dinlerin tanımladığı tanrıları net şekilde red ediyorum. Deizminkine benzer daha soyut bir tanrın ise bilinemez olduğuna inanıyorum. Gelecekte de bilinemez olarak mı kalacak bilemiyorum ama insanlığın bu günkü bilimsel ve felsefi düzeyine göre bence tanrının varlığı sorunu usdışı görünüyor. Usdışı olduğu içinde varolup olmadığı bilinemez görünüyor bana.

Geleneksel ateizm ( daha doğru deyimle pozitif ateizm) tanrıya net şekilde yoktur dediği için kaba bir materyalizm yakın gelmiyor bana. Özetlersek, ne akılla ne de inançla, imanla ulaşamayacağımız bir alan var görünüyor bana.

Bana göre agnostizm, bazı şeyleri hiç bir zaman bilemeyeceğimizi kabul etmek.

idrisi 18-01-2006 17:17

Merhaba,

Su basinda durmusuz,
cinar, ben, kedi, birde günes,
Suda suretimiz cikiyor cinarin, benim, kedinin birde günesin
Suyun savki vuruyor,
cinara, bana, kediye, birde günese,

Su basinda durmusuz,
cinar ben kedi, günes birde ömrümüz
Suda suretimiz cikiyor cinarin, benim, kedinin, günesin birde ömrümüzün
Suyun savki vuruyor bize,
cinara, bana, kediye, günese birde ömrümüze,

Su basinda durmusuz,
Önce kedi gidecek kaybolacak suda sureti
Sonra ben gidecegim,
kaybolacak suda suretim
Sonra cinar gidecek
kaybolacak suda sureti
Sonra su gidecek günas kalacak
sonra oda gidecek

Su basinda durmusuz,
Su serin, cinar ulu, ben siir yaziyorum, kedi uyukluyor, günes sicak
Cok sükür yasiyoruz,suyun savki vuruyor bize
cinara, bana, kediye, günese birde ömrümüze

Nazim Hikmet

Olaylar zincirinin yukaridaki anlatimdan ibaret olduguna inaniyorum hebsi bu.
----------------------
Na istin panta kala (saglicakla kalin )

ensareo 20-01-2006 23:49

GameOver,
Şunu sana söyleyebilirim ki,insanların çoğunun kararlarında heva ve hevesin,zannın,hezeyanın,bilgisizliğin katkısı %99 dur..Mesela konuyu bilmez ama fikir yürütür.Bu niçin böyle dersin cevap veremez.

Çoğu insanın karar mekanizmalarına bir bak.Çocuk sarılık olur,sarı bağlanır?Neden?dersin..sarı sarıyı çeker derler..Peki neden olduğunu bilirler mi hayır.Peki bu karara nasıl varıyorlar;zanla,hezeyanla..ya öyle yaparsak iyi olur gibi göründü bize...

Büyülenmiş gibi sarhoş akıllarla hükümler veriliyor ve bunlar doğru kabul edilip,''hak'' görmezden geliniyor..

Birşeylere karar vermiyormuyuz sen nasıl karar veriyorsun?İstersen bakalım yazdığına..

islama bakıyorum bu kadar haklı eleştiri alan bir kitap ve peygamber nasıl allah tarafından gönderilirmiş olabilir ve bu kadar tehditkar bir tanrı benim tanrım olabilir mi deyip sahiplenemiyorum.

Öncelikle burada senin önceleri ne kadar koyu bir müslüman!..olduğun anlaşılıyor..demek eleştirileri haklı görüyorsun.. :D Bana şöyle bir şey getir;Kur'an'da şu kadar uyarı (-sen tehdit diyorsun-),ne kadar müjdeliyici ayet var..ha şöyle 2 katı tehdit(-uyarı) ayeti var deyipte getirirsen,bende ya evet,haklısın derim..Oysa seninki hezeyandan ibaret..doğru olan ise şu: her müjdeleyici ayetin akabinde uyarıcı,her uyarıcı ayetin arkasından müjdeliyici bir ayet var..Koyu bir müslüman!!! olarak bunu bilmemeye ne deneceğini bilemiyorum..danışıklı dövüşmü desem :D yada bilgisiz zannını, hezayanını doğru kabul eden bir insan...artık neysen..doğruyu istiyorsan arkadaşım doğru böyledir..getir delili,görelim...yoksa söylediğin boş bir hezeyandır..

sana tavsiyem bir şeye hüküm verirken,hezeyanına yenik düşme.. hezeyanla karar vermek kolaydır.oysa araştırmak,bir bilenden sormak ve öğrenmek çaba ister ama sonuç itibariyle doğrudur,haktır..

Madem birşeylere karar veriyorsun kendini bir hakim farzet..bu mahkemenin hakimi sensin..ve verdiğin kararlarınında...hezeyanla verdiğin kararları bu dünyadayken temyiz edebilirsin,lakin ahıretin tek hakimi vardır;o da Allah'tır..

gameover 21-01-2006 17:02

psikoloji insan beyninin edindiği önyargıları zamanla gerçek olarak algıladığını söylüyor.şöyle insanlar arasında biraz inceleme yaparsak zaten herkesin kendi düşüncesini en doğru bulduğunu görüyoruz.demek ki bu bilgi gözlemlenebilir bir gerçek.ben de bu fikirden yola çıkarak düşüncelerimi yazmıştım. zan bunun neresinde ?

üstelik bir bilgiyi bilmemek hakkında emin olamadığımız bir inanç sistemini kabullenmek manasına gelmemeli bence.

sonuçta diyorum ki allah sen ona inandığın için var.beynin sana allahın gerçekliğine kendini inandırman için ortam hazırlıyor.bu insanların pek düşünmedikleri için farkına varılmadan gelişen bir süreç.

ensareo 21-01-2006 19:21

Sevgili arkadaşım,
Sana hüküm verdiğin bir konuda nasıl hüküm verdiğini göstermeye çalıştım..Öncelikle düzeltilmesi gereken bu üküm verme biçiminin sağlıklı bir şekilde yapılması.Ve açıklamaya çalıştığım gibi çoğu insanın hüküm verme bçimde zan,tevehhüm ve hezeyandır..delil istediğinde deliller getiremez.

Bu manada seninde hüküm verdiğin bir konuya nasıl yaklaştığını delilin değil,tevehhümün-öyle zannetmeyi- kullandığını gördüm..ve sana dedil getirmeni istedim getirmediğine göre şunu dyebilirsin;ben yanılmışım doğru olan Kur'an'da uyarılar ve müjdeler eşittir..Bu yüzden Allah(c.c) tehditkardır demek doğru değildir demen lazım.Neyse...

sonuçta diyorum ki allah sen ona inandığın için var.beynin sana allahın gerçekliğine kendini inandırman için ortam hazırlıyor.bu insanların pek düşünmedikleri için farkına varılmadan gelişen bir süreç.

Belki buna fıtrat diyebilirsin.İnsan fıtraten Allah'ı bilir.Özellikle çok muhtaç olduğu anda..hemen Allah'a yönelir.

Sen ona inandığın için değil,o var olduğu için var..Allah(c.c) gerçektir,Ahıret gerçektir,tekrardan dirilme gerçektir.Hikaye değilidr.Akıllı adam delillere göre hareket eder ve önceden ne yapılması gerekiyorsa onu yapar..İnşaAllahu teala ben yapıyorum,tavsiyem sende yapılması gerekeni yap..

Sana bu yolda haddime düşmez ama tavsiyem,öncelikle nasıl hüküm verileceğinin farkına varmak..Hükümlerinizin çoğunun hezeyan olduğunun farkına varmak..Çamur atmadan önce,öncelikle incelemek ve araştırmak...

varucan 21-01-2006 20:13

Sevgili gameover,
Game is not over until it is over.
Sana ayni hisleri yasamis biri olarak, yokolmaktan korkacak birsey olmadigini aciklamak isterim. Dogmadan once varmiydik bir dusun. Nereden geldiysek oraya donecegiz ,yani yokluga. Olumsuzluk aslinda mumkun; insanlara faydali veya zararli etkileri olan insanlar olumsuzluge bu dunyada kavusmuslardir.Pastor,Edison,Ataturk veya Hitler ,stalin gibi.
Bireysel olarak neslimizi devam ettirebiliyosak,genetik kalitimimizi ,ureme yoluyla , bir baska canliya gecirebiliyorsak, bu yeni hayata gelende, biz de yasiyoruz .
Gerisi hep beynimizin yarattigi sahte duygular.Olumle beraber veya zamanla yok olacagini bildigimiz duygular.
Senin mantikli bir insan oldugun yazilarindan anlasiliyor,bir de varsayip cennete gittigini dusun;degisik dinlerde degisik yerler vaadedeiliyor,musluman cennetinde ebediyen hurilerle yat ,icki ic ,sarhos olma,vs, vs Sonu yok baska sey de yok.olmek istesen olum yok. Herseyden once bugunku bedenin yok.
Benim beynimin ,kendini boyle seylerle kandirabilecek mantiksizliga tahammulu yok!!!!

pante 22-01-2006 00:20

Varucan ;
Cennet hakkında yanlış bilgilerin var!!
Bugünkü bedenin yok derken , bırak bugünkü bedeni,istediğin her bedene,her simaya sahip olabiliyorsun..
Ne dilersen o oluyor..
Çok mu sıkıldın , 50 sene sonrasına programla kendini ,yat aşağı..
Daha fazla bilgi için "Cennet-cehennem-ahiret bilgi bankası" na müracaat edebilirsin..
Cenneti seveceğinden ve isteyeceğinden eminim.. :)

varucan 22-01-2006 03:55

[quote]["Cennet-cehennem-ahiret bilgi bankası/quote]Dunya subesine bir hesap actim, alacagim arsa icin ipotek yaptirmayi dusunuyorum .Beni tanimadiklarini soylediler,senin adini referans,olarak verebilir miyim.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:52 .