![]() |
Fransız düşünürden Mevlana hakkında
Fransız düşünür Eva De Vitray Meyerovitct:
Düşündüğümüzde, bir milyar yıl önce sönmüş bir yıldızın ışığı saniyede 300 bin kilometre hızla bize ulaşır, dolayısıyla aramızdaki mesafe çok kilometre etmektedir, gördüğümüzü anlıyoruz. Ama aynı zamanda Mevlana'da olağanüstü olan şey, kaldı ki İslamı kabul etme nedenim de bu değildir, sanıyorum öngörüleridir ve insanları özellikle de bilime tutkuyla sarılan gençleri etkilemektedir. Düşünün, Mevlana atomu keserseniz güneş sistemini bulursunuz diyor. İçinde ve çevresinde dönen gezegenler bulunduğunu söylüyor, ama dikkat etmek gerektiğini de belirtiyor. Çünkü bu atomlar ağızlarını açtıklarında, bütün dünyayı yok edebilecek bir ateşin çıkacağını ekliyor. Görüldüğü gibi, 13. asırda atom bombasının tehlikelerinden söz ediyor. Dokuz gezegenin bulunduğunu söylüyor. Oysa bilim bunu ancak 1930 da ortaya koyabildi. Daha önceleri yedi gezegenin bulunduğu sanılıyordu. Sekizincisini 1840'larda bir Fransız bilim adamı, dokuzuncusunu 1930 da Amerikalı bir bilim adamı buldu. Ama Mevlana daha o dönemde dokuz gezegen olduğunu biliyordu. Batı'da güneşin dünya çevresinde döndüğü söylenirken, Mevlana dünyanın öbür gezegenler gibi, küçük bir gezegen olduğunu söylüyor. Hatta gerçekten olağanüstü başka şeyler de söylüyor. Dünyada yaşayan bütün canlılar yıldızların etkisindedir. Güneş bitkileri, hayvanları etkiler, ay denizi etkiler gibi ve dahası bilinmeyen birçok şey daha söylüyor. Alınıtıdır.., Saygılar |
Alıntı:
Saygı, herşeyden önce... |
Mevlana atomu keserseniz güneş sistemini bulursunuz diyor......
Bunu nasıl demiş bir de bunu bulup buraya ekleyebilir misiniz... |
Desteksiz atmalar moda galiba:). Hep derim ya masali cok seviyor bu imanlilar diye...
|
Kaynağı nedir bu Fransız ın..
|
kaynağı esinlenmiş mevlana yı sevmişya atim demiş. mevlana hakkında, zaten araştırsanda bunun yalan oldugunu bulursun, değilmi.... herşeye itiraz edin bakalım nereye kadar..
|
Yok be Axzel
Sırf öyle dedi diye doğrudur diyip iman edelim de mi? Canım benim bu bakış açısı zaten sizi imanlı bizi imansız yapmıyor mu? |
yaa onu bunu kötüleyeceğini git konyaya araştır. yada mevlana hakkındakileri ara bak bakalım mevlana nın bilmem kaç asır önce böle sözü varmı yokmu.
|
Yani şimdi dedğinizde laf, Şöyle desem tanrı ölmüş tötüne de pamuk tıkıp toprağa gömüşler, inanmıyorsan kaz yeri bak desem ne diyeceksin? Diyorum ya, atın ama destekli olsun.
Eğer mevlananın böyle bir sözü varsa da buraya ekleyin diyelim ki aaaa evet varmış! |
Küçük yaşta Divan-ı Kebir'i bitirmiş, Mesnevi'nin de önemli bir kısmını bölüm bölüm okumuş ve yıllardan beri Mevlana'yı yakından takip eden, hatta ortaokulda bi ara Mevlevi olmayı bile düşünen=) bir insan olarak merak ediyorum.
Alıntı:
Alıntı:
Baştan sona yalan dolan. Baştan sona hikaye. İnternet bir enformasyon(bilgi işlem) kaynağı olduğu kadar bir dezenformasyon(kasıtlı olarak üretilmiş yanlış bilgilerle bilgi kirliliği yaratma) kaynağıdır da. Bir defa olay baştan hatalı. Mevlana bilim adamı değil ki. Bir Ömer Hayyam değil yani hem şair hem matematikçi/astronom olsun. Ya da bir Pisagor değil hem düşünür hem matematikçi olsun. Mevlana din adamı bile değildir. İmam değildir yani, mutasavvıftır. Düşünürdür yani, tasavvuf filozofudur. Kendisini çok sevmeme rağmen böyle yalanlara da ihtiyacı olmayan bir insandır. Ayrıca Mevlana'nın yaşadığı 13.yüzyılda "güneş sistemi", "atomun kesilmesi/parçalanması" ifadeleri dahi yoktu. Bu kelimeler yüzyıllar sonra icat edilmiş kelimeler. Dokuz gezegen var demiş. Güneş dünya etrafında dönmüyo, dünya sadece gezegen demiş. Güldürmeyin yahu insanı. Tarih yazıcılığında "anakronizm" diye bir şey vardır. Tarihi bir dönemi yazarken o döneme ait olmayan bir kavram kullanırsanız anakronizme düştünüz demektir. Bu yazı da dezenformasyon amacıyla yazılmış, yalan olduğu bir kilometreden belli olan, buram buram anakronizm kokan, üstelik hiçbir belgeye, hatta geçtim belgeyi akla mantığa dayanmayan tutarsız ve yalan dolan bir yazıdır. Benim 1500'lerde yaşamış büyük büyük dedem de "gün gelecek internet bulunacak" demiş. Kaynak istemeyin veremem. İnanmayan gitsin memleketime araştırsın. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:50 . |