![]() |
Ateizm ve kapitalizm tehlikeli bir ikilidir.
Merhabalar
Öncelikli olarak Sosyalist ve Antiemperyalist bir bakış açımın olduğunu ve diyalektik meteryalizme yatkın bir felsefi düşüncem olduğunu belirterek söze başlamak istiyorum. Bu bazı eleştiri çıkarımlarını netleştirebilir. İncelemek istediğim konu ile ilgili olarak; ateizmin temelinde bir tanrı duygusu ve onun kurallarına aykırılık gibi düşünce olmadığı aşikar bir yaklaşım. Genel itibariyle ateist bir insanın toplum içerisindeki hareket ve yaklaşımlarında kendi oluşturduğu insani değerler ve değer yargıları yön veriyor. Bu değer yargılarının oluşmasında da felsefi yaklaşımlar ve kabullendiği ekonomik ideolojiler en büyük etkenler. Temel itibariyle sosyalist bir ateist için toplumun ortak yükselmesi ve insanlar arasında sınıf farklılıklarının minimum düzeyde olması düşüncesi etkileşim halinde olduğu çevre için yararlı bir durum oluşturuyor. Bunun aksine emperyalist ve kapitalist bir ateistteki üst sınıf olma ve emek sömürüsü ile zengin olma hedefi toplum açısından tehlikeli bir durum açığa çıkarıyor. Zira ne sosyal ne de dinsel bir engel görmediği için ''hedefe ulaşma adına her yol mubahtır'' yaklaşımı ile amacına engel olabilecek her türlü fikir ve kişiyi ezme yok etme eğilimi olacaktır. Bu yüzden ateizm ile kapitalizm tehlikeli bir ikilidir diye düşünüyorum. Fikirlerinizi bekliyorum... Saygılar |
Alıntı:
Bilakis tanri kavrami, somuru icin bulunmaz, sahane bir kavramdir. Neydi hani? Faiz degil, kar payi... |
Selamlar,
yazdıklarınızda "teorik" olarak haklısınız, ilahi bir yargılayıcıya inanmayan birisi, kapitalist hırslara sahip olduğunda çok yıkıcı olabilir gibi bir düşüncesi ilk bakışta mantıklı gibi gelse de, pratiğe uygun olduğunu düşünmüyorum. Çünkü, ateist bir insan, şüphecidir etrafında olup bitenlere şüphe ile bakmış, bu şüphesinin üzerine gitmek adına araştırmalara dalmış, araştırmalarının sonucunda dinin varolmadığını görünce kafasında oluşan sorulara bilimde cevaplar aramış olmalıdır ki çoğunluk zaten böyledir. Evrenle, biyolojiyle ilgilenmeyen bir ateist zor bulunur, çünkü tanrıya inanmamaya başladıktan sonra bu konularda bir çok soru işaretleri oluşmuştur kafasında , ve din konusundaki şüphelerinin üzerine gidebilmiş birisi bu soruların üzerine hayli hayli gidebilir. Ve böyle bir insanın kapitalizmi görüş olarak benimsemesi çok düşük bir olasılık olur, çünkü evrensel gerçeklerle ve bilgilerle donatılmıştır. Burada oluşabilecek tehlikeli kısım, evrim teorisini inceleyip doğal seçilimi, insanların modern yaşamlarına uygulamaya çalışan "sosyal darwinizm" adı verilen görüşe katılmak olur ki, yeteri kadar bilgi sahibi olunduğunda bu görüşe de hak vermenin, bilgi sahibi bir insan için zor olacağını düşünüyorum. Tüm bunların yanında, yazınızda belirttiğiniz görüşe göre ilahi inanç, insanı kapitalizmin vahşetinden uzak tutması gerekir, ancak kapitalist görüşe sahip ve bunu sertçe uygulayan kişlilere baktığında dindar kişilerin çoğunlukta olduğunu görürsün ki bu da görüşünü "pratikte" çürüten başka bir olay |
Sömürüye dinsel bir engel mi var sanki? Allah Kuran'da köleliği meşru kılmış da kaldırmamışken Suudi Arabistan'da kölelik ancak 20. yy.ın ikinci yarısında o da batılı devletlerin baskısıyla kalkmışken dinin sömürüye engel olduğunu iddia mı ediyorsunuz? Yok böyle bir şey iddia etmiyorsanız "Ateizm ve kapitalizm tehlikeli bir ikilidir." de ne oluyor? Köktendinci İsrail'in Ortadoğu'da neler yaptığı ortadayken, din de kapitalizm de savaşları desteklerken din ve kapitalizm çok daha tehlikeli bir ikili değil mi?
|
Merhabalar
Belirttiğiniz konular arasında; birçok dinsel eğilimlerin sömürüyü engelleme eğiliminde bir engel teşkil etmeyeceği konusunda hemfikirim. Hatta ortaya çıkmış dinlerin hemen hemen tamamının sömürü düzenini beslemeye yönelik olduğunu düşünüyorum. Buna karşın dinsel engellerin bazı kişileri bazı noktalarda engelleyebileceğini düşünüyorum. Sözkonusu din islam olduğunda söylediğim söz saçma olabilir ama budizm ya da taoculuk düşünüldüğünde bu çıkarım dar da olsa kabul edilebilir bir görüş. Tekrar etmem gerekir ki islam kesinlikle kişilerin sömürü amaçlarını engellemez bilakis destek olur. Amacım kesinlikle islam gibi bir dini savunmak değil. Ben ifade ettiğim gibi sosyalist bir ateistim, eğitimimi bitirsem dahi eğitim koşullarının devlet tarafından yükseltilmesinin peşinden halen gidiyorum. Yada sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilerek özellerin kaldırılmasından yanayım. Sınıfsal farklılıklar arasında uçurum oluşturacak düzeyde ücret farklılıklarının karşısındayım. Bu sosyalist düşüncemin bir etkisi. Bu fikirler ise toplum adına(geneli) pozitif olabilecek düşünceler. Yani ideolojik fikirlerim toplum için zararlı nitelikte değil. Buna karşın ateist bir kapitalistin toplumun genelinin yararına olabilecek konularda kar payına etki etmiyorsa görüş belirtip fikren savaşabileceğine inanmıyorum. Hatta ekonomik zararına olabilecek bir konuysa ateist fikirlerini bile geri planda tutup, dinsel gruplarla ortak hareket edebileceğine inanıyorum. Bu yüzden bu iki akımın beraber tehlike oluşturacağına inanıyorum. |
Ateizm ve sosyalizm de pek tehlikesiz değil, tarih bize bunu gösteriyor. Gelir eşitsizliği vb. şeyleri olumsuz bulan herkes de sosyalist olmalı diye bir kaide yok. Sosyal demokrat, sosyal liberal vs. olmak gibi daha makûl seçenekler mevcut.
|
Ateist sosyalistlerin sscb'de yaptiklarini gorduk. Antik caglardan beri kayitlara gecmis olan butun katliamlarin kat kat ustunde bir katliama imza attilar iste. Laf olsun diye konusmayin yani
|
Bana kalırsa soru ters sorulmuş. Kapitalizmde tehlikeli olan ateist-işçidir, ateist patron değil. Bugüne kadar rastladığım, başvurularda dindar işçilerin tercih edilmiş olmasıdır. Namaz kılanlar işe alınmıştır. Başvuru formlarında, referanslarda hep bu geçerli olmuştur. Namaz kılmayı ret edenler, ateistler işe alınmamıştır. Ateistler her zaman için ezilmişlerdir. Keşke ateist patronlar olsa da ateist işçilere ekmek kapısı açılsaydı. Ateizm bir dünya görüşüdür, felsefeyle beslenir, kuru bir inançsızlık değildir. Amerika dinin en güçlü kapısıdır. Abdestli kapitalizm de bugün sömürmektedir. Ermeni kıyımını yapanlar ateist miydi? Bir mayıs meydanlarını kana bulayanlar kimdi? Sosyal demokrat denilenlerin chp'nin faşist geçmişine ne demeli. Kurtulun bu ezberlerden.
|
Geçmişte kalan Ateizm ve Sosyalizm izlenimleri ne doğal olarak tahakkümcülüğü, ne şiddet yanlılığını, ne reaksiyoner bir devlet-toplum düalizmini birlikte getirir, ne de bu iki kavramı doğrudan bağlar. O halde kavramları tarihi geçmişiyle ilişkilendirirken, sadece ve sadece icraatleriyle ele alınmamalı. Aksi takdirde mantıksal bir çelişkiyle karşı karşıya gelirsiniz. Ateizm ilk önce sağlam bir psikoloji ve akıl ve mantık çerçevesinde düşünme kabiliyeti, neticesinde ise entiteleri kavrama mecburiyetini gerektirir. Ancak bir çok kişi Ateizmi, daha doğru Ateistleri bilinçli Ateist olarak algılar. Aksine bu bir yanılgıdır. Ateist olmak sadece belirli düşünceleri sentezleyip, doğru ve yanlışı ve sonucunda bir Tanrının var olmadığına dair kanaat belirtme eylemi değildir. Daha doğrusu her Ateist insanın böyle bir sistemle fikir ürettiğini söyleyemeyiz. Hal böyle iken, Ateist ve Kapitalist olan bir kişi hakkında sırf (bilinçsiz) Ateist olduğu için herhangi bir yargıya varmak doğru olamaz. Ancak bir kişiyi Kapitalist kimliği üzerinden analiz ederseniz, daha net bir sonuç elde edebilirsiniz. Kapitalizm doğası gereği zaten kapitalist insanları da taassubu altına almış ve insana değer vermeyen, gayrı ahlaki bir oluşumdur. "Dini, imanı" sermaye olan bir kişiden haliyle her tür baskı beklenilir. Öte yandan bu konum tipik bir "egemenler-aşağıdakiler" ayrımını anımsatır. Egemen kitlelerde bir yörenin geleneksel dininden çok Ateizme daha yakındırlar, ancak aşağı kitlelerin kesinlikle kendileri gibi dinlerinden uzaklaşmasını istemezler. Neden? Çünkü sermayenin refahını bozabilecek hiçbir din yoktur. İşte sırf o yüzden ona muhtaçdırlar.
|
Hayatimin uzun yillari modern köle olarak gecdi,bu dönemde bütün degerleri kar olmus insanlari tanima firsati buldum,bu insanlar o kadar igrencdirki onlarin altinda yasamakdansa intihari tercih ederim,zaten bu topluma köle yetistirmek istemediyimden uzun zaman cocukda yapmadim ,cünkü cocugum bu topluma köle olucaksa hic olmasin daha iyi,efendiler sinifina adim atmama ragmen, kar hirsina kapilmislari hic sevmem, bir insan insanligini bu kadar kaybetmemeli ve bu insanlari ne dindar nede ateist diye tanimlayabiliriz,bunlar yeryüzünün en asagilik yaratiklari,islamda zoruma en cok giden,bu herseyi kar olmus domuz sürüsünü insanligin üstünde tutmasi islamdan nefret etmemin en büyük sebebi bu domuz sürüsünü halen insanligindan hayvanlardada hayvanligindan hicbirsey kaybetmemislerin üstünde tutmasi(domuzlardan özür dilerim).
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:14 . |