Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   --hurafelerin kaynagi nelerdir-- (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2852)

soro 05-10-2006 23:31

--hurafelerin kaynagi nelerdir--

gunluk hayatta toplumumuzun *bazi fertlerince islam adina bazi hurafeler ortaya konmaktadir.bunu arasira gorebiliyoruz,bunlarin kaynagi nedir sizce.nerden geldi bunlar ve islama yamandi.
en buyugunden en kucugune.
nazar boncugunden,ay nurdur gidilmeze dek.

dilaver 06-10-2006 00:32

Re: --hurafelerin kaynagi nelerdir--

hurafe dediginiz seyler nedir,inanış biçimleridir.İslamın üzerine yerleştigi toplumsal inanış biçimlerinin islam kılıfı ile devamıdır.
* * *Bu hurafeler uydurulmamıştır,tapım biçimleri olarak islamdan evvel de vardılar.
* * *İslamı ele alalım.Kelime i Sahadet in dışında yeni bir şey getirmiyor.Namaz,oruç,zekat hac zaten var.Düzen getiriyor yanlızca.Kaldı ki toplumun kültürel seviyesinin üstünde ya da altında bir konumda olsa başarılı olabilme şansı da yok.İslamın Orta Asya Bozkırlarında ilk olma şansı yoktu.Orada ne bu tarz inanç biçimlerinden eser vardı ne de bozkırdakilere namazdan bahsedip prim yapabilirdiniz.
* * * Aynı şey zor kullanan kultur içinde geçerli.İslamiyet bir imparatorluga soyunup da evrensel hale gelmeye başladıgında fetihler başladı ve zorla islamlaştırma gerçekleşti.Zorla islamiyeti kabul eden toplumlar eski inanç ve tapımlarından vazgeçmediler.Ama bu inançlarının üstüne islam kılıfı geçirdiler,ya da degişik mezhepler olarak ortaya çıktılar hatta donme olarak eski dinlerini islam maskesi altında devam ettirdiler.
* * *İşte sizin hurafe diye tanımladıgınız eski inanç biçimlerinin islami kisve altına girince sırıtmasıdır.
* * *
* * * saygılarımla

liopleurodon 06-10-2006 09:07

İyi de soröğren. Sende de bariz gördüğümüz gibi, inananlarda hurafeyi gerçekten ayıracak sorgulama mekanizması, gene inanç sayesinde dumurua uğratılmış halde. Bu haldeki insanın hurafe ile gerçeği ayırmasına imkan yok ki..

Eğer hurafeden kurtulmak istiyorsanız, bilime sarılmalısınız, fakat siz bilimi kabul etmezsiniz zaten.

soro 06-10-2006 09:28

sayın liop,
bilimsel olmayan önyargılarınızdan klurtulmanızı ve topicimize daha faydalı yazılar yazmanızı bekleriz.
bırak sen beni fikrini yaz.varsa.

mhmd 06-10-2006 09:42

Sn. SorogrenV2.0,

İnsanların anlayamadığı olaylar karşısındaki hareketidir hurafe
Nedeni; anlayamamak, bilmemektir.
Sadece İslam değil bundan pay alan.
Tüm asılların pasıdır, tortusudur.
Hurafe için din arama, ırk arama, bölge seçme
Hurafe insanın içindedir dışında değil.
Kaynağı; tüm insanlık. Ben ve siz de dahilsiniz bunlara kaynaklığa. Nasıl mı?
Küçük çocuğunuz açık kalan çamaşır makinesinin içine girmeye çalışırken gördünüz. Bir an neler olabileceği aklınıza geldi ve ürperdiniz. Bunu 2 yaşındaki çocuğa nasıl aktarırsınız? Onu korkutarak mı? Gerçek nedenlerini açıklayarak mı? Her insan gibi kolayı seçeriz. Ve başlarız sallamaya. Varın bu çocuğun 10 yaşındaki halini siz düşünün.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın.

soro 06-10-2006 09:47

sayın mhmmd,
haklısınız efendim.bu hurafecilik zamanla insanın içine o kadar işler ki,kendi ideolojisi için,en garip hurafeleri uyduruverir.yok evrim varmış felan gibi.yok madde herşeyi bilir ve yaparmış.aslında bu olayı anlayabilmemiz için çocukluğa kadar *inmek lazım.

liopleurodon 06-10-2006 09:48

Ali senin ilacın budur soröğren:

http://www.kitap.tubitak.gov.tr/k085.html

Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı
The Demon-Haunted World - 1995
Carl Sagan
Çeviri: Miyase Göktepeli
Sayfa Sayısı: 472
Boyutları: 13 x 20 cm
ISBN 975-403-126-6
17. Basım -2500 Adet
Pek az sayıda bilim adamı, bilimin merak, heyecan ve coşkusunu geniş kitlelere aktarmada Carl Sagan kadar başarılı olabilmiştir. Pulitzer Ödülü'ne sahip Sagan'ın milyonların düş gücünü yakalama ve zor kavramları anlaşılır bir biçimde aktarabilme yetisi okurlar açısından gerçek bir kazanımdır. Akıldışılığın ve batıl inançların egemen olacağı yeni bir Karanlık Çağ'ın eşiğinde olup olmadığımız sorusu Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı'nın çıkış noktası. Kitapta bir yandan bilimsel çalışmalara neden kara çalındığı sorgulanırken, bir yandan da uzaylılarca kaçırılma, "bağlantı kurma" ve şifacılık gibi konuların içyüzü gözler önüne seriliyor. Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı, Sagan'ın bilimle bir ömür boyu süren gönül ilişkisinin bir bildirgesi sayılabilir.

TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları 85

K.C. 06-10-2006 09:50

Sayın soröğren bey,
Hurafe olarak gördüklerinizi daha bir somutlaştırıp liste haline getirmenizi beklerdim.

Hurafe midir değil midir bilmiyorum ama ben bir kaç örnek vereyim.

Cunüpken tırnak kesilmez, hatta olur ya kökünden dökülür diye saç bile taranmaz. Yoksa vücuttan ayrılan bu uzuvlar cunüp olarak kalır.
Peki çok sıkışınca tırnak kesmek zorunda kalan kişi ne yapar?
Kestiği tırnakları bir kaba koyar, kaba su doldurur ve tırnaklarına abdest aldırır ki öbür dünyaya cunüp gitmesinler.

Şu anda komik geliyor ama bir gün arkadaşımı tırnaklarına bir kapta abdest aldırırken gördüğümde çok kızmıştım.
"her kıl kökünde cunüplük vardır" diye bir hadis vardı. Bu hadis gereği dudak üstü tüylerini *'bunun yüzünden boy abdesti alamam şimdi' diye uzatan hanımlar da var.

Şeytan sol eliyle yemek yediği için sol elle yemenin günah sayılması...
Yahudiler tırnaklarını sırayla kesiyorlar diye peygamberin tırnaklarını karışık kesmesi, sırayla kesenlerin yahudiye benzeme özentisi içinde addedilmesi... sünnete uymadığı için yadırganması, yargılanması...

Bence hurafe varsa eğer, bunların sebebini aramak için çok da uzaklara gitmeye gerek yok. Kütübü sitte bir tık uzağımızda.

liopleurodon 06-10-2006 10:07

Alıntı:

.bu hurafecilik zamanla insanın içine o kadar işler ki,kendi ideolojisi için,en garip hurafeleri uyduruverir.yok evrim varmış felan gibi.yok madde herşeyi bilir ve yaparmış.aslında bu olayı anlayabilmemiz için çocukluğa kadar *inmek lazım.
Çocukluğumuzda biz de sizin adem havva hikayelerine inanırdık. Kendinin, hiç bir ispatı, delili, kanıtı, emaresi olamyan bir fikre saplantı şeklinde sarılırken, bizim ortadaki bir takım şeylerden çıkardığımız bir sonuca hurafe diyor olman düşündürücü..

Evrim yok diyelim o zaman. Hadi bana Allahın varlığını bir göstersene?

soro 06-10-2006 10:09

sayın kc,

sizin hurafe tanımınız ile benim ki farklı sanırım.

dolayısıyla sizinkileri ben hurafe olarak addedemiyeceğim.benim hurafeden kastım mesela,dine karıştırılan amma dinden olmayan vakıalardır.
sizin tanımınız ise,hayata sizce aykırı olan olaylardır.sizin ki daha geniş bir tanımdır.

günahlar ve emirler hurafe olup olmadıkları ancak onun dinden (Allahtan) olmadığının ispatı ve tabıı ki,Allahın olmadığının ispatı ile mümkündür.Allahın olmadığı ispatlanırsa,o zaman o işler mesnetsiz kalır ve hurafe olur.Ama Allah varken ve Allah menşeli işlere hurafe denilemez.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:09 .