Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Özgür Düşünce Platformu (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Dindarların düşük seviyesi (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=36503)

Yıldıztozu 16-01-2015 00:05

Dindarların düşük seviyesi

Bazen burada ateistleri eleştiriyor olsam da dindarların genel durumu daha berbat.

Müslümanların zeka ve bilgi ortalaması hesaplansa ateistlerin ortalamasının onda biri falan yapar herhalde.

Çoğunluğu dogmatik inançlarla beyni yıkanmış.
Kendinden çok emin bir şekilde cennet hayalini kuruyor.
Üstelik ateistleri aptallıkla suçluyor.

Kendisi nasıl bir cahilse artık.

Tabi bütün dindarlara genelleyemeyiz ama ortalama seviyeleri çok düşük.

Dünya genelinde de ateistlerin zeka ve bilgi seviyesi ortalamaları daha yüksek.

Mesela ilahiyatçılara bakarsak hiçbirinin bilimden felsefeden haberi yok.
Tek öğretilen şey hadisler tefsirler.
Tamam ilahiyatçılar onu da öğrenmeli ama bu kadar aptal yetiştirilmemeli.

Ne diyorsunuz

Dialectics 16-01-2015 00:17

Akıl yerine iman üzerine kurulan dinlerin makus talihidir bu. Sihirle, süper güçlü bir Tanrı ile her soruyu çözdüğüne iman edince dolayısi ile ne soracak soru kalıyor, ne kuantumu, beyni, paralel evrenleri ne de diğer bazı yaratılış teorilerini incelemek için merak...

Vefik Sami 16-01-2015 00:35

Sn. zfr87;

Sizin müslüman olduğunuzu ve İslâm'ı savunduğunuzu sanıyordum.
Benim müdâhil olduğum başlığa astığınız bir-iki mesajdan böyle anladım.
Ama; yukarıda okuduğum satırlar sanki bir ateist'in kaleminden çıkmış gibi.

Her ne ise.
Konu siz değilsiniz zâten.

Tespitleriniz bence de doğru.
Ama; neden böyle olduğunu bir müslüman olarak en iyi sizin bilmeniz gerekmiyor mu ?
Özet olarak, sebeplerini de görsek ?

*

Bir ara tv24 haber kanalında dini eğitimi Menzil/Medrese kökenli Ebûbekir SİFİL ile sakallı bir ilâhiyatçının moderatör olarak katıldığı ve İslâma dâir hususların konuşulup tartışıldığı bir program vardı. Yanılmıyorsam haftada bir yayınlanmaktaydı. Programın ilâhiyatçı moderatörü iki lafın bir "Epistomolojik olarak" deyip duruyordu.

Genelde kıldığı namazın farz ve vaciplerinin, sünnetlerinin neler olduğunu bilmeyen müslümanların takip ettiği bir programmda mezkür şahsın habire "Epistomoloji" den bahsetmesinin sebebini anlayamamıştım bir türlü. Zannederim; "akademik kariyer sahibi" olduğunu gösterme derdinde idi.

Ebubekir SİFİL, İslâmi ilimlerde bilgili ve birikimli biri. Üstelik hitâbeti de gâyet güzel. Epistomoloji, ontoloji, antropalaoji vs demeyi o da bilir. Fakat; dikkat ettim, izleyenlerin anlayabileceği bir dil/üslûp kullanıyordu.

Türkiyede de entellektüel yapıda ilâhiyatçı var. Ama bence, sayıları bir elin parmaklarını geçmez.

Yıldıztozu 16-01-2015 00:55

Alıntı:

Vefik Sami´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 536906)
Sn. zfr87;

Sizin müslüman olduğunuzu ve İslâm'ı savunduğunuzu sanıyordum.
Benim müdâhil olduğum başlığa astığınız bir-iki mesajdan böyle anladım.
Ama; yukarıda okuduğum satırlar sanki bir ateist'in kaleminden çıkmış gibi.

Her ne ise.
Konu siz değilsiniz zâten.

Tespitleriniz bence de doğru.
Ama; neden böyle olduğunu bir müslüman olarak en iyi sizin bilmeniz gerekmiyor mu ?
Özet olarak, sebeplerini de görsek ?

*

Bir ara tv24 haber kanalında dini eğitimi Menzil/Medrese kökenli Ebûbekir SİFİL ile sakallı bir ilâhiyatçının moderatör olarak katıldığı ve İslâma dâir hususların konuşulup tartışıldığı bir program vardı. Yanılmıyorsam haftada bir yayınlanmaktaydı. Programın ilâhiyatçı moderatörü iki lafın bir "Epistomolojik olarak" deyip duruyordu.

Genelde kıldığı namazın farz ve vaciplerinin, sünnetlerinin neler olduğunu bilmeyen müslümanların takip ettiği bir programmda mezkür şahsın habire "Epistomoloji" den bahsetmesinin sebebini anlayamamıştım bir türlü. Zannederim; "akademik kariyer sahibi" olduğunu gösterme derdinde idi.

Ebubekir SİFİL, İslâmi ilimlerde bilgili ve birikimli biri. Üstelik hitâbeti de gâyet güzel. Epistomoloji, ontoloji, antropalaoji vs demeyi o da bilir. Fakat; dikkat ettim, izleyenlerin anlayabileceği bir dil/üslûp kullanıyordu.

Türkiyede de entellektüel yapıda ilâhiyatçı var. Ama bence, sayıları bir elin parmaklarını geçmez.

Müslümanlara göre ben müslüman değilim.
Ben kendi yarattığım dine ve kendi yarattığım tanrıya inanıyorum.
Bu yarattıklarıma en yakını da müslümanlık olabilir.
En yakın olduğum inanç islam diyebilirim.

İlahiyat fakültelerinde hala 1000 yıl öncesiyle aynı şeyler öğretiliyor.Hadisler tefsirler vs.
Felsefi düşünüp mantıklı sorgulamak yok.
Mantıklı cevap da yok.
Bilimsel düşünme zaten hiç yok.

Bunlar olmadan din olmaz.
Eğer bir tanrı varsa bu tanrıya ancak bilim ve felsefeyle ulaşabiliriz.
Kutsal kitaplara bakarak tanrıyı anlamak imkansız.

Özellikle bu anlamda eksiklik görüyorum.

Ateist-teist tartışmalarını çokça takip eden biriyim.
Hem ülkemizde hem dünyada.

Özellikle ülkemizdeki teist savunmaları çok komik.
Evrim teorisinin bilimle bile çeliştiğini söyleyecek kadar küstah olan ilahiyatçılar var.

Amerika gibi ülkelerde biraz daha makul savunmalar olabiliyor teizm yanlılarından.

Ateistleri bir konuda takdir ediyorum.Cesaretlerinden dolayı.
Her insan kolay kolay dinden çıkamayabilir.
Tabi bu ateistleri cesaretlendirmek gibi olmasın ama sorgulama gücü olan insanlar ateist olduğu için dolayısıyla zeka ortalamaları da yüksek.

Müslümanların çoğunluğu dogmatik.
Ne dersen de ben inancımdan vazgeçmem diyorlar.
Ölene kadar ne olursa olsun inanıcam diyorlar.

Bu kadar önyargılı olmaları da büyük eksikliklerinden.

pianola 16-01-2015 06:08

Alıntı:

zfr87´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 536914)

Sihizm de olabilir buyuk ihtimal. Sihizm

RollingStones 16-01-2015 10:22

Konu süper, yüksek irtifada, doyurucu bir tartışma oluyor. Devamını bekliyoruz :)

kartopu 16-01-2015 11:56

Bir ülkede nüfusun % 98 müslüman dediğinde dini nasıl anlatırsın. Bir ülkede bütün din devlet tarafında fanans edilirse din ne amaçla kitleye anlatılır.

Bir Hiristiyana veya bir dinsize isalamı arkanda devlet ve yasaların korunması olmadığında anlatacak ve onları ikna edeceksin nasıl anlatılır.
İşte o zaman içine felsefe de bilimde koyacaksın hatta ekonomi.

Türkiye de ilahiyet fakültelerinde din nasıl öğretilir o fakülte mezunları okul bittiğinde nerede ve kime hizmet verecek.

Bir din devlet olduğunda başka şekil alır muhalefet olduğunda başka şekil alır. Yunusun anlattığı dinle dinyanet işleri başkanının anlattığı islam birmidir.

Konu islam değil islamın ne iş yaptığı kime ne maksadla yaradığıdır.
İslam dini devlet olduğundan bu yana gericilik le eş anlamlı anılmaktadır. Bundan ne felsefe ne şiir ne bilim çıkar.

Ama devlete muhalif olan islamlar dini farklı yorumluyor işte onlardan insana yakışan bir şeyler çıkıyor.

sertanyaril 16-01-2015 11:57

Alıntı:

zfr87´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 536914)
Müslümanlara göre ben müslüman değilim.
En yakın olduğum inanç islam diyebilirim.

İlahiyat fakültelerinde hala 1000 yıl öncesiyle aynı şeyler öğretiliyor.Hadisler tefsirler vs.
Felsefi düşünüp mantıklı sorgulamak yok.
Mantıklı cevap da yok.
Bilimsel düşünme zaten hiç yok.

Bunlar olmadan din olmaz.
Eğer bir tanrı varsa bu tanrıya ancak bilim ve felsefeyle ulaşabiliriz.
Kutsal kitaplara bakarak tanrıyı anlamak imkansız.

Özellikle bu anlamda eksiklik görüyorum.

Ateist-teist tartışmalarını çokça takip eden biriyim.
Hem ülkemizde hem dünyada.

Özellikle ülkemizdeki teist savunmaları çok komik.
Evrim teorisinin bilimle bile çeliştiğini söyleyecek kadar küstah olan ilahiyatçılar var.

Amerika gibi ülkelerde biraz daha makul savunmalar olabiliyor teizm yanlılarından.

Ateistleri bir konuda takdir ediyorum.Cesaretlerinden dolayı.
Her insan kolay kolay dinden çıkamayabilir.
Tabi bu ateistleri cesaretlendirmek gibi olmasın ama sorgulama gücü olan insanlar ateist olduğu için dolayısıyla zeka ortalamaları da yüksek.

Müslümanların çoğunluğu dogmatik.
Ne dersen de ben inancımdan vazgeçmem diyorlar.
Ölene kadar ne olursa olsun inanıcam diyorlar.

Bu kadar önyargılı olmaları da büyük eksikliklerinden.

Sadece ön yargı değil, aynı zamanda büyük bir kibir ve korku. Kendisini özel hissetme çabası. İnsan tarih boyunca bu dünyanın kendisine özel olarak yaratıldığına inanmış durmuş. Kendisini evrenin merkezinde sanmış ve bunu bir yaratıcıya bağlamış.

Halbuki evrenin büyüklüğüne ve evrenin yaşına bakarsanız ilk insandan(200.000 yıl) bu yana toplam hayatı evrenin yaşının yüzbinde biridir. İnsanın yaşadığı dünya, (eğer evreni dünya boyutuna indirgerseniz) evrende bir toz zerresinden milyarlarca kat daha küçük görünüyor. Böyle bir evrendeki tek hayat olan gezegen miyiz? Daha başka gezegenlere dahi gidememişiz.

Bunu en iyi cosmos belgeselinde anlatıyorlar. Bunlardan haberi olmayan cahil dogmatikler kendi cahillikleriyle mutlular ve huzurlular. Onlar için tek önemli olan bu. Ölünce sana fizik, kimya ve evren sormayacaklar diyorlar, namaz, oruç soracaklar. Böyle zihniyetten akıl, bilim bekleyebilir misin?

Olimpiyat 16-01-2015 17:35

Alıntı:

zfr87´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 536904)
.
Mesela ilahiyatçılara bakarsak hiçbirinin bilimden felsefeden haberi yok.
Tek öğretilen şey hadisler tefsirler.
Tamam ilahiyatçılar onu da öğrenmeli ama bu kadar aptal yetiştirilmemeli.

Ne diyorsunuz

Dindarlar bazında genel olarak haklısın. Ama ilahiyatçı olarak bir istisna ile karşılaşmıştım. İlahiyatçı birisi ile karşılaşmıştım;Genetik, elektronik ,matematik ve fizik alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktorlar yapmıştı.
Arapça ve Farsçanın yanı sıra İngilizce, İspanyolca ve Japonca bilen birisi idi.
Zaten Genetik doktorasını ABD de yapmıştı.

Her akşam yatmadan önce 1 saat Kuran okuduğunu söylüyordu. Ama onunla yaptığım sohbetlerde, bir müslüman ya da dindar havasından ziyade deizme yakın olduğunu hissetmiştim.

slave 16-01-2015 19:46

Başlık hoş görünmüyor. Genele hakaret var.
Dini savunan önderlerin entellektüel seviyesi olarak okumuş olsak bile.
İnsanların güncel bilgiler ile ilgilenmemeleri onları cahil veya düşük seviyeli yapmaz.
Konusu belli, adam önceliğim din diyor. Neden evrim teorisini bilmiyorsun diye seviye belirlemek demek uzaya çıkmayı başarmış birinin tüm yayalara siz roket hakkında fikir sahibi değilsiniz cahil ve düşük seviyedesiniz demesi gibi.
Asıl sorun ateistin dindarı, dindarın ateisti kendisine benzetmeye çalışması.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:22 .