![]() |
crackers- hackers
Türkiyede crackerlara hacker dendiğini düşünüyorum.Yanılıyor muyum, bir kavram kargaşası var gibi.
|
Hacking ve Cracking üzerinde tam uzlaşılamamış şeyler sanırım tanımlar olarak. Sadece Türkiye için geçerli değil sanırım bu.
Benim fikrim; Çoğu Hacker aslında Cracker'dır. O yüzden doğru kavram kargaşası düşüncen. Benim tanımlarıma göre Hacker o işlem için tasarlanmamış bir yazılımı veya donanımı farklı bir amaç için bozup değiştirerek kendi amacı için kullanması. Cracker ise var olan yazılımı veya donanımı değiştirmeden kendi amacı için kullanması. Fakat atıyorum; O iş için tasarlanmamış bir yazılımı, karşı bir bilgisayara sızmak için kullanan kişi Hacker olur mu? Yazılımı değiştirmiyor fakat farklı amaç için kullanıyor. |
PDP-10'da ilk C derleyicisini, Unix'i yazan elemana hacker denir.
Eski bilgisayar dünyasında c64, amstrad gibi cihazlar için hazırlanmış programların lisanslarını kıran, programa kendi scroll'larını bırakanlara cracker denir. Bir şekilde bir bilgisayar sistemine girenlere ise korsan denir. Günümüzde yapılan türde korsanlıkların %85'i için uzmanlık gerekmez. 10 sene önce milw0rm.com packetstromsecurity.org, securityfocus.com'dan search ederek buldukları açıkları hedef aramaksızın sitelerde deneyip, çalışınca da sözde hack bildirisini siteye asanlara hacker deniyordu. İnsanların oluşturduğu her esas kültürün bir varoş, getto bölümü vardır. Gerçek bilgisayar camiasından hacker denecek tipler: Rob Pike, Gerald Jay Sussman, Edgar Dijkstra, Paul Graham... şeklinde gider... |
Alıntı:
Onlara da hacker veya cracker deniyor. |
Mesela dünyadaki ilk Hacker Alan Turing olabilir. The Bombe isimli cihazını, Almanların Enigma cihazına bakarak yapmış. Normalde şifreleme cihazına bakarak, şifre çözme işlemi gerçekleştirmiş.
Decrypt işlemi yapıyor fakat bir Cracker değil. Veya hem Cracker hem de Hacker :) Karar veremedim... :p http://www.cryptomuseum.com/crypto/b...bombe_full.jpg |
İngilizce'de korsan kelimesi bilgisayar literatüründe "piracy" olarak geçiyor. Ancak onlar onu genellikle lisanssız veya değiştirilmiş yazılım kullanmak/satmak bağlamında kullanıyorlar. Hatta yazılımların lisansını kırarak kullanmanın tam olarak korsanlık olup olmayacağına dair tartışmalar var Birleşik Devletler'de. Tartışmalıdır yani.
|
Cracking 80'lerde demoscene ile ortaya çıkmış bir alt kültür. Temelde yazılımların tanıtım bölümlerini değiştirip kendi reklamlarını yapmakla alakalı vs. C64, amstrad zamanlarından bahsediyorum.
|
Alıntı:
Crackerlara, hacker denmiyor, lamerlara hacker deniyor. Crackerım diye gezenlerde, zaten hazır programları(key üreten, yada değişiklik yapılmış dll dosyalarını ectract yapan) kullanıyor, yani onalrda lamer. Türkiyede Cracker -programların güvenlik duvarını saf dışı bırakıp ücretsiz kullanıma açan-, parmakla sayılabilir diye düşünüyorum(emin değilim, genelde hazır programlar kullanılır). Gerçi yazılımcılarıda bir gariptir, çok basit bir iki şey yaparlar(çoğuda aslında oradan, buradan ç-aldıkları kodlar üzerinde bir kaç değişimle) ben kralım lannn diye gezerler, en ala kralım diyenler ise yazılım konusunda yardım sitelerinde akıla ziyan sorular sorarlar(daha bunu (ABC) bilmiyor dedirten cinsten) :) Algoritma neredeyse sıfır, esnek kodlama sıfır, çıktı(tema) ile yorumu ayrı kodlama sıfır, 100 satırla yapılacak işleri 1000 satırla yapmak gırla, kontrolsüz, hatalarla dolu, hata bastırılmış kodlama, fonksiyonerlik sıfır, sorgu mantığı sıfır(bir tablodan tek seferde çekilecek 10 ayrı veri için heer defasında 10 ayrı sorgu yapmak vs), kısaca hacker, cracker üretmeye müsait değil. |
Türkiyede kavramların karmaşa içerisinde olduğu doğrudur.
bu karmaşalardan biride hacker kavramı ile lamer kavramının karıştırılmasıdır. hacker donanım,yazılım(assembly,c,perl,ruby,python,networ k programming,TCP/IP,System programming............) gibi konularda uzmanlaşmış olan kişidir. lamer ise hazır araçları kullanarak hack yapan kişidir.genelde hazır tools kullanan kişiler hacker zannediliyor. |
Alıntı:
kültürün üyeleri üretmişlerdir. Üstatlar, Internet'i kurmuş, Unix isletim sistemini bugünkü haline getirmişlerdir.Şu anda Usenet'i çalışır halde ve webi ayakta tutanlarda onlardır. Eğer bu kültürün bir parçasıysanız, buna bir katkıda bulunduysanız ve diğer insanlar bunun farkındaysa ve size üstat diye hitap ediyorsa, siz bir üstatsınız. Kendilerine göstere göstere üstat diyen ama aslında üstat olmayan bir grup daha vardır. Bunlar (genellikle genç erkeklerden oluşurlar) bilgisayar sistemlerine ve telefon sistemine yasa dışı yollardan giren insanlardır. Gerçek üstatlar bunlara korsan der ve onlarla hiçbir şekilde ilişki kurmak bile olmak istemezler. Gerçek üstatlar, korsanların çoğunlukla tembel, sorumsuz ve güvenilmez olduklarını ve çok da zeki olmadıklarını düşünürler. Nasıl arabaları düz kontakt ile çalıştırmak sizi otomotiv mühendisi yapmıyorsa, güvenlik sistemini kırmak da sizi üstat yapmaz. Ne yazık ki birçok gazeteci ve yazar, korsanları da üstatların arasında yad ediyor ve bu hata tarifsiz şekilde üstadların damarına dokunuyor Temel fark şudur: Üstat bir şeyler yapar, korsanlar ise bunları bozar. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:50 . |