![]() |
Kafayı yemek uzereyim
Bu bir dinden çıkma hikayesi degil yanlış yere başlık actiysam ozur dilerim.İçinde bulunduğum şüphe sürecini ve karmaşık ruh halimi anlatmak istiyorum sadece. Yeni üyeyim.
Yaklaşık iki sene oncesine kadar bes vakit namaz kilan dindar bir muslumandim. Herşey youtubetaki bir video ile başladı "Allahin varlığına iki delil". Bu video ilgimi çekmişti ve o günden sonra teoloji,bilim,felsefe konularina girdim. Tanrinin varligina ve yokluğuna dair iddialari inceledim,tartışmaları izledim,kitaplar okudum.Araştırdıkça daha çok arastirasim geldi. O güne kadar hiç akil yurutme zahmetine girmeden dogmatik bir şekilde inandığım Allahin varlığı hakkinda karşıt fikirleri de görünce şüpheler başlamisti artık,ateizmi tanidim, ateistlere karsi onyargilarim kirildi. Onlari " satanist" olarak gormemeye,anlamaya başladim.Ufkumun,dusunce dunyamin genisledigi dusunuyorum. Daha sonra bilhassa islama yoğunlaştım,islami arastirdim,inceledim. İslam karşıtlarının iddialarini öğrendim, islamin hasıraltı edilen,şimdiye dek hiç duymadığım gerçeklerini öğrendim. Öğrendikçe biraz da rahatsız olmaya başladım, şuan neden insanların dinden çıktıklarını daha iyi anlayabiliyorum. Devam ettim islami farkli kaynaklardan ogrenmeye. Sonu gelmeyen bir sorgulamaya girdim. Çok sey ogrendim. Özellikle son bir kaç aydır bu konu dışında hicbirseyle mesgul olmadim,olamadim. Ateist sayfalarin paylasimlarina baktim,bunun gibi sitelere girdim,okudum,öğrendim. Arif tekinin 7 tane kitabini ,ilhan arselin kitaplarını okudum. Eleştirileri ve muslumanlarin verdikleri cevaplari okudum. Türkçe sayfalar yetmedi,az cok ingilizcem olduğundan yabancı sitelere de baktim. Hem islam karşıtı sitelere hem de musluman din savunucularinin ( "apologist" deniyor ingilizcede) sayfalarına baktım, hala bakiyorum. Sabahtan aksama kadar, sürekli bu sayfalarda dolandim,eleştirileri,cevapları, baska elestirileri ve yine bunlara verilen cevaplari okudum,makaleleri,reddiyeleri,tartışmaları okudum,videolar izledim. Eski muslumanlarin sitelerine kaydoldum,onlarla konuştum,tartıştım. Çok yordu bu süreç beni, bir karar veremiyorum. Keşke bu siteleri hic keşfetmese miydim acaba, o zaman bunlarin hicbirini yasamazdim! Ne zaman yeni bir sey ogrensem, musluman sayfalarinda cevap aradım, bir açıklaması olmalı diye. Buralardaki yuzlerce makalede,yazida aradim cevaplari.İlginçtir, çok sorunun cevabini bulabildim bu yabanci islami sitelerde. Hatta artik birsey duydugumda "mutlaka vardir bi aciklamasi" diye dusunmeye basladim. Demek ki tüm muslumanlar bizimkiler gibi (bizim ülkemizdekiler gibi) neye inandığını bilmeyen, dinini savunamayan ,kufretmekten başka halt bilmeyen muslumanlardan ibaret değilmiş. Gerçekten de hadis inkartçılığı, ayet bükücülüğü yapmadan,islami olduğu gibi, adam akilli savunabilenler de varmış. Bunu vurguluyorum çünkü önemli olduğunu düşünüyorum. "Müslümanlar cahil,neye inandiklarindan haberleri yok. Hicbir seyi savunamiyorlar,tek bildikleri küfür hakaret." fikrinin yanlış olduğuna kanaat getirdim,dediğim gibi düzgünce dinini savunabilen çok musluman gördüm. Bunları gördükten sonra dindarlar salaktir,cahildir ateistler entellektuel ve zekidir, her sorgulayan dinden çıkar mantığının yanlış olduğuna karar verdim. Tabi ki her sorunun cevabını da bulduğumu söyleyemiyorum. Sorgulama süreci bitmedi, hâlâ düşünüyorum, hâlâ sorguluyorum,hâlâ internet sitelerinde kayboluyorum,hâlâ okuyorum. İslamin iyi tanlarini dusununce islama yakin hissediyorum, suphelerime odaklaninca soğuk hissediyorum.Acaba diyorum bazen, henuz radikal bir karara hazır mi degilim? Uzun bir süre mi gerekli? Ya da artik ben,dine inanmak istemediğim icin mi zorluyorum kendimi? Gunaha inanmayip, korkmadan ,özgürce yasamak icin bahane mi ariyorum? Kendimi mi kandırıyorum? Belki tevbe etmeliyim, tekrar namaza başlamalıyım ve herşey eskisi gibi olabilir böylece? Diğer yandan,bu kadar şüpheden, sorgulamadan,araştırmadan, cevapsiz sorulardan sonra, sanki hicbir sey olmamis gibi eski günlere donebilecek miyim tekrar diyorum? Mümkün mudur bu? Dört dörtlük bir musluman olabilir miyim şimdi? Sanmıyorum. Denemedim fakat, sanmiyorum. Pandoranin kutusunu açtım bir kere. Suan 20 yasindayim ve bu konular dışında hicbirseye dikkatimi veremiyorum,hicbir seyle mesgul olamiyorum,ne gundeme,ne cevremdekilere,ne sorumluluklarima. Depresyon mu dersiniz, kimlik karmasasi mi dersiniz bilmiyorum. 24 saat boyunca aklimda aynı dusunceler,ayni konu,aynı sorgu. Kafayi yemek uzereyim! Dunya gorusu,siyasi gorusu,kafa yapisi belli olmayan boş bir insanım suanda,oyle hissediyorum. Artık bir karar vermem lazim,hayatımı ve geleceğimi buna göre sekillendirmem lazim. Sonumun ne olacağını hic bilmiyorum, muhtemelen bir son olmayacak. Hayatimin sonuna kadar bu inanç kriziyle yasamaya devam edecegim herhalde, öyle görünüyor. Sacmaladiysam kusura bakmayın, bunlari cevremde kimseyle konuşamadığım icin ancak bu şekilde anlatabiliyorum içimde biriktirdiklerimi, internet uzerinden,yasadiklarimi az cok anlayabilecek kisilerle paylasarak.. Okuduğunuz için teşekkürler :)) |
Aynı durumdayız tek farkı ben ateistim hem de pozitif ateistim (kendime naturalistim desem de.)
Senin kararını vermeni sağlayacak şeyler Kuran'ın kökenlerini bilmek olacaktır bu hikayeler nerden geliyor,yanlış mı alıntılanmış alınan kaynaklardan falan filan. Ben bunlarla uğraştığım için kendimden eminim kMüslümanlık yalan dolan bir inançtır ve bazı hikayeleri alırken hata yapmıştır Kuran yazarları. Bundan emin olduğum için de İslam eleniyor.Hristiyanlık Yahudilik üzerinde de yoğun araştırmalarım sonucu aynı sonuca vardım konuşuruz bunları.Felsefi olarak da insanlığa rahmet iddiasıyla gelen bir dinin bu kadar saçma sapan şeyler yapan insanlara sebep olması bu dinin iddiasını çürüteceği için temellendirebiliyorum İslam'ın yalan olduğu görüşünü. Tanrı da yok tabii ama bunu açıklamak uzun sürer sonra konuşuruz |
Sceptical77,
Alıntı:
2. Bu surecten, din indoktrinasyonuna maruz kalmis ve aklina "sorgulamak" dusuncesi gelen her insanevladi geciyor.. "Dinlerden Nasil Kurtuldum" forumundaki basliklara bir goz at, binlercesi var. Islamin, yapisi itibariyle cogunlukla insani psikoza surukledigini gorebilirsin, bu da psikotik bir surec, dogal bir zehir-atim surecindesin. Simdilik, sitede takil, konulari oku, mahlasinin hakkini vererek sorgula, en ufak seyi dahi sorgulamaktan korkma, gercegi ara, cunku sen aramazsan gercek seni bulmaz, sen onu kendin, kendi iraden ile, gozlem + felsefe kanaliyla saptayacaksin. Sitedeki konulari okuyup irdelersen, bu surecte de islamin sana caktigi hayallere degil ancak felsefeye vakit ayirirsan, muhtemelen 2-3 ay icinde, icerisinde bulundugun bunalimdan kurtulur, yeni bir berrakliga kavusursun. Anladigim kadariyla kavramlarin halen oldukca kati, dolayisiyla islamin statik korku mekanizmalari bunyende fazlasiyla islevsel, ama gececek, bu donemi ileride mizah kaynagi olarak gorecegin donemlere gireceksin, sonrasi da sana ait :) Hosgeldin. |
ne olmuş yani dostum.
belki 2-3 ay değil, yıllarca bu ikilemin içinde sıkışıp kalacaksın. kendine acıma. biran önce karar vereyim de kurtulayım tribine falan da sakın prim verme. merak etme kafayı yemezsin, kafayı yemek genelde başka süreçlerin sonuçları. ama Pyrrhon demiş ya felsefeye vakit ayırırsan diye, evet kesinlikle felsefeye vakit ayır. ama felsefeye, teolojiye değil. o zaman ilk yapman gereken -tabi bu benim kişisel fikrim, seçim senin- felsefe ile teoloji farkını bi anlamak. hem çok kolaydır ama bi o kadar da zor olabilir, zor olabilir çünkü bu ikisi ya aynı şey olarak ya da sıkça karıştırılarak sunulur. Pyrrhon felsefe derken eminim buna teolojik zırvaları dahil etmeden tam da benim verdiğim içerikle önerdi. aynı öneriyi tekrarlıyorum. yaşım 20 demişsin. ben 19 yaşında müslüman oldum, 43 yaşında falan da materyalist. gerçek, peşinden gidilince bulunmaz ama gerçeği bulanlar peşinden gidenlerdir. sen gerçeğin peşine düş, bulamasan bile, o yolda yürümek adama kafayı falan yedirtmez, tam tersine dolu dolu yaşamanın en güzel biçimlerinden biridir. yolun açık olsun genç dostum. |
youtube videoları etkili olabiliyor.
Ateist kanallardan bildiğim kadarıyla; turandursun, rasyonelvideolar, darkmatter2525, bilimsel perspektif, mehmet mirioglu var. Teist kanalları da izleyebilirsin, idrakı islam, 0hakikat0, caner taslaman gibi. Sorguladığını söylediğin için iki tarafı da izleyebilirsin. Ayrıca tartışmak istediğin ve özellikle merak ettiğin sorgulamaların varsa burada bizimle tartışabilirsin. En çok neyin içinden çıkamadın mesela? Herhangi bir konu olabilir. İstediğini sorabilirsin. Alıntı:
|
Sceptical77 foruma hoş geldiniz.
Çevrenin sana vereceği tepki ve ölürsem hesapmı vericeğim diye kendini heba etme derim . |
"Bir düşünceyi iki zıt ucuyla düşünebiliyorsan ve tüm zıtlıklarını hesaplayabiliyorsan ancak o zaman gerçekten anlayabilirsin. Fikrin bir ucunda durmak sadece dengeyi bozar, o fikri öldürür. Fanatiklerin sorunu da budur, öldürürcesine inandıkları fikre sadakatleriyle ihanet ederler aslında. Ortada durmayı beceremiyorsan fikri öldürürsün. Peki nasıl ortada durmayı öğreneceğiz? Nasıl o incecik, belli belirsiz çizginin üstünde, dengede, cambazlar gibi durup inandığımız her şeye hakkını vereceğiz? Hatalar yaparak! Çünkü en yanlışı anlamadan en doğruya ulaşamazsın. Ama biz yanlış yapmaktan korktuğumuz nesiller yetiştirdik. Korkaklık içinde kendini geç kalmış hissedip hareketsizleşen...."
Şu an okuduğum bir kitaptan alıntıydı. Bu arada herkese merhaba. |
Yeni sorular sor. Sonra araştır onları da.. Sonra bir kaç yeni soru daha sor ve onların cevabının peşine düş... Bir yandan da tabi hayatı, demirden yasalarla yönetilen evreni gözlemle. Ve en nihayetinde o son adımı at, ötesine adım atanın geri dönemeyecegi sınırın ötesine... O sınırı gectikten sonra, kafayı yemekten şüphelenmis bile olman saçma gelecek...
.. |
Hoşgeldin.Bu konuyu saplantı haline dönüştürme derim sana korkma kafayı yiyecek bişey yok.Yavaş yavaş,doğruyu bulacaksın .Doğru nedir ? Diyecek olursan dinlerin masal ,yalan ve insanlar tarafından yazıldığını anlıycaksın yakında .forumda kurandaki çelişkiler bölümünü oku derim sana .
|
Eğer üniversitede okuyorsan derslerine odaklan. Mezun olunca hangi sektörde çalışmak istiyorsan ona odaklan.
Ye, iç, seviş:) Boş zamanlarında da bu konulara el at, acele etmeden araştır. İnsan ömrü sınırlı, ne zaman öleceğimiz de belli değil ama eğer Allah varsa, ben onun yerinde olsam, sırf ezberden inanan bir dindardansa, sorgulayarak gerçeği araştırmaya çalışan şüpheci bir insanı cennete daha layık görürdüm.:) |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:39 . |