![]() |
insanların tanrıya ihtiyacı varmıdır?
bence işin temeli bu soruda gizli diye düşünüyorum. bu soruya verilecek cevaplardan bi sentez yapabilirmiyiz dersiniz?
|
Re: insanların tanrıya ihtiyacı varmıdır?
Insanin tanriya ihtiyaci yoktur, cevresinde tanrida n korkan insanlara ihtiyaci vardir. Ornek "Allahin var mi lan senin". Olmasini isterdi degil mi?
Tanri gasp edilmis anne baba sevgisidir -spartacus- gerisini sen dusun artik. |
insanların tanrıya ihtiyacı vardı, ama artık var mıdır sorusu daha anlamlı olabilir diye düşünüyorum. Dahası hala tanrıya ihtiyacı olan insanlar var mıdır diye sormak daha dogru olabilir.
* * * Bu sorunun cevabının evet oldugunu söyleyebilirim. Kapitalizmin tanrıya ihtiyacı vardır. Sömüren sınıfların tanrı olmazsa olmaz koşuludur, çünkü onların en temel argumanı bu dünyada çektigin eziyetlerin karşılıgını öbür dünyada misli misli alacaksındır. En temel felsefeleri, bu dünya bir sınav yeridir onu geçersen ödülünü ahirette alacaksındır. En temel ideolojileri insanların dogumla kazandıkları mutluluk ve insanca yaşama olgusunu , ölümle kazanılacak bir hak olma derekesine indirmeleridir. * * * Yoksul ve kapitalizm öncesi üretim biçimlerinin etkin oldugu toplumların da ve bunların ezilen kesimlerinin de tanrıya ihtiyacı vardır. Tanrı onları yaşama baglayan, sömürüye dayanmalarını saglayan tek kavramdır, bu dünyadan başka yaşam olmadıgını idrak ettiklerinde kimse onları bu igrenç köleci düzende çalıştıramaz. Onlar bu teselli ile kendilerini avuturlar ve bu çileye ve sömürüye bu yüzden baş kaldırmazlar. * * * *Ama insan oldugunun, insan olmanın, bilincinde olan biri için tanrı kavramı mücadele edilmesi gereken bir kavramdır. Sırf tanrı degil, kutsal ve tabu kavramları da öyledir. Ama tanrının yerine, insanlık harici devlet, millet, ırk vs kavramları geçiren biri için de yukarıda söylediklerim geçerlidir. Her türlü kutsala ve tabuya baş kaldırabilen ve bunun üzerine insanlıgın tek dil, tek ırk, tek miiliyet ülküsünü geçirebilen ve her türlü sömürüyü reddebilen kişi ise insandır ve onun tanrı ile bir alaveresi olamaz. * * * *saygılarımla |
nasılki sarı bir balıgın bir motorsiklete ihtiyacı varsa;
insanlarına tanrıya o denli ihtiyacı vardır.... |
insanların zulümlere sömürülere katlanabilmesi için tanrıya ihtiyacı vardır görüşüne inananlar katılırmı acabaa? inananların istedikleri cennetteki huriler değilmidir? bende buradan açıklıyorum kadınlarada cennette gılmanlar vaad edilmiştir otamatik vibratör gibi bunlar aman dikkat sevdiklerinizi cennette bekleyenleri bilelim :D
|
ebrehe yolları dar daaarr *bana bakma benim yarim varrrr....
|
el-alem dikkat et senin yarin cennete düşmesin babam :D
|
hangi cennet dostum eşek cennetimi...
cenetin bir plavra oldugunu el alem anladı....(cümle alem)... |
tanrı biziz hala arıyoruz. zihindeki tanrı çocukların oyuncak ayısından farksız.
|
Sevgili dilaver,
"Bu sorunun cevabının evet oldugunu söyleyebilirim. Kapitalizmin tanrıya ihtiyacı vardır. Sömüren sınıfların tanrı olmazsa olmaz koşuludur, çünkü onların en temel argumanı bu dünyada çektigin eziyetlerin karşılıgını öbür dünyada misli misli alacaksındır." Basligin ana konusu olan, tanri istegi, kapitalizmin kesfedip kullandigi bir guctur. Insanlari bu kadar olay tanriya inanmaya iten sey neydi? Bu kapitalizm degildi, insanin ta icinde biryerlerdeydi. Asil bulunmasi gereken cevap bu sanirim. Kapitalizmin kullandigi birden fazla silah mevcut. Bunlara en son insan haklari ve demokraside eklendi. Ateist bir toplum olamaz, bunu iskembeden atmiyorum. Tanri inancinin en basit sekli, bir ugur parasi yada maskot sahibi olmaktir. Ugur parasi sans tanrisinin Kuran'idir. Yani ilahi varligin nesnel yansimasi (bkz. Allahin sozu). O bozuk paranin ugur getirmesi icin bir sebep var mi? Ugur nedir? Gelecekte olacak olaylarin belli bir irade ile, olumlu yonde, gerceklesmeden once planlanmasi. Bu sacmaliga inanmak icin peygamber felan gelmemistir ama "ugur" un muridi butun dinlerin muridinden fazladir. Bircok insan dine bile ugur parasi gozuyle baktigindan, bir kaza aninda veya baska bir durumda hayatlari tehlikeye girince tekbirler getiriyorlar. Sadece cennet cehennem umudu degil, gunluk hayattaki olasiliklar ve umutlar da toplumda dini pekistiriyor. Iste tanri "ugur"dur "bereket" tir. Insanin bu kavramlara ihtiyaci sona ermedikce, tanrida olmez. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:50 . |