![]() |
Geri dönüşüm: Bir tercih değil, zorunluluk.
Bir Fransız fotoğrafçı 4 yıl boyunca çöpünü atmıyor, 4 yılın sonunda ortaya çıkan sonuca bakın. Bunu dünya nüfusuyla çarpın. Geri dönüştürülmediğinde neler olacağını düşünün.
|
ben bunu yaptım öğrenci dairesinde, karşı odadaki çinli çocuğun kapısına 1.5 litre pet su şişelerini
yapıştırmaya başladım. çift taraflı bant kullandım. 90 şişe falan oldu. onun resmini çekcektim bi gün üniden çağırdılar uyarı falan verdiler. sökmüşler. bi de mutfağa mao posteri ve çin bayrağı astım diye de rahatsız olmuş birileri? tayvanlıdır o kesin. biz geri dönüşüme atıyoz ama belediyelerin çalıştığı etkin tesisler yok. 1) geri dönüşüm için belediye poşet veriyor o poşete atçakmışız. yoksa toplamıyolar. 2) iyice ayıracaksın, süt meyvesuyu kutularını ezicen kapaklarını kesicen. 3) plastik kapakları cami topluyo tekerlekli sandalye alıyoruz diye 4) iyice koymazsan almıyolar. çünkü toplayanlara ek bi para gelmiyomuş. bazen 3 hafta gelmiyolar. 5) geri dönüşüm çöpünü delip içinden toplayan gerizekalı birileri var (babam suriyeli deyip duruyo), ama ne vakit geliyo hala göremedim çünkü darp etçektim. bütün geri dönüşüm poşetlerini parçalayıp, sadece kartonları alıp sonra kalan plastik ve camları karıştırıp normal çöpün içine atıyor! biz 1 hafta onla uğraşıyoruz. karşı evden uyarı geldi papaz olduk. bizim çöpü dağıtmayın diyolar. -sebze kabuklarını gübre yapıyoz. -çekirdekleri suya basıp sonra ekiyoruz/saçıyoruz. en azından tarlalara saçın giderken. ya da topluca doğaya bırakın. ama %95'dan fazlası bunu yapmıyor. özellikle bitki ve ağaç hiç yetiştirmemiş veya şehir hayatından hiç çıkmamış tüketim toplumları bilmez önemsemez. birileri getiriyor onlara çünkü. otomatik falan oluyor sanıyolar :D |
sol.org.tr
Alıntı:
|
sol.org.tr
Alıntı:
|
bizim etrafta 50 kişinin çıkardığı geri dönüşüm çöpü 1 metal çöp haznesi doldurmuyor.
kriket sopası gibi bişey buldum bide havalı tüfek ceviz sapıyla vururum saldırı olursa diye yanıma koydum. bütün gün bekliyorum geri dönüşüm aracı gelcek mi gelmedi. 3 hafta oldu. geri dönüşümü boşaltan babam. onları dövcem bizim son çöpü yine yarmışlar ama gece geliyo desem sabaha kadar bekliyorum. gündüz de ses çıkmıyor. bi hareket sensörüyle bi buzzer bağlayıp bakacam. geri dönüşüm çöpümüzden sadece kartonları alıp geri kalanı yere saçıyor kapaklı hazneye. o yerden kürekle toplayan ya ben ya babam. zaten asabiyim tahammülsüzüm. kartonu aldın lafım yok çöp poşetini niye yarıp yere saçıyon bi de gizli geliyor. düşünün etrafta farklı evlere baktık hepsinin geri dönüşüm çöplerini yarmış plastikleri yere saçmış sadece düzgün kartonları almış. meyvesuyu gibi şeyleri de bırakmış. zaten kimse uğraşmıyor. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:59 . |