![]() |
Zaman yoktur.
Zaman gerçekliği olan bu bir olgu değildir. Bizim hareketi ölçmekte kullandığımız bir niceliktir.bu nedenle zamanın bükülmesi değil hareketin bükülmesi vardır. Güçlü çekim kuvvetlerinde hareket halinde olanın rotası bükülür yolu uzar bu zamanın yavaş akması falan değil yolun uzamasıdır.
*-----------------* Kütle çekim öncesi \..................... / \---------------/ Kütle çekim sonrası yörünge kütle çekim kuvvetinden dolayı bükülür. Zaman hareketi saymaktır, o da hareket gibi tanecikli bir yapıya sahiptir. Bu tanımlama yanlıştır sanki hareketten bağımsız bir zaman varmış gibi. Zaman görelidir. Göreli olan harekettir. Olmayanın nasıl bir göreliği olur ki. Hareketin olmadığı evrende, hareket yoktur. Zamanın yavaşlaması hızlanması da yoktur hareketin hızlanması ve yavaşlaması vardır. * Selamlar. |
Re: Zaman yoktur.
Saygideger vgm;
Iste o yuzden zaman duragandir. Bu duraganin hareketi de onu hareket ettiren ve ona bir islev yukleyen baska bir hareketin fonksiyonudur. Zamanin duraganligi ise ifadenin verisidir.Zamanin duraganligini ona verilen uclemden de algilayabiliriz.Dun, bugun ve yarin. Burada temel veri bugundur ve dun ile yarinda onun karsitlikli iki ucudur. Saygilarimla; evrensel-insan |
|
Işık jeodezilerde hareket ediyor, basitçe iki nokta arasında en kısa mesafe doğrudur. Yolun bükülmesi yolu uzatır. Linkini verdiğin video yolun uzadığını gösteriyor. Bir video daha var o seninki olmalıydı.
Selamlar. |
İki nokta arasındaki en kısa yol doğru mudur? Euclid geometrisi yanlıştır yani Değildir. Hayır yol uzamıyor, sana öyle geliyor. Suyun içindeki ışık kırılır ve nesne olduğundan kısa görünür fakat aslında kısalmamıştır. Işık da yolunu uzatmaz sen öyle görürsün :)
|
Uzaydasın,
Işık kütle çekim kuvvetinin yakınından geçerse bükülecektir. Ordaki geometrinin Labochevsky, Riemann olmasının önemi yoktur. Kütle çekim kuvvetinin olduğu yerde uzay-zamanda jeodeziler oluşur. Aksi halde euclid yeterlidir durumu açıklamaya. Kastımda çok açıktır kütleçekimin olduğu yerde rotada sapma olur. Selamlar. |
Evet haklısın ben yanlış düşündüm pardon vgm :) Zaten bu durum genel görelilik lehine kanıtlanmıştı merkür yörüngesindeki sapma ve kütleçekimsel mercek etkisi ile. Işığın daha geç geldiği de ölçüldü. Pekala.
Bu bükülme uzayın alanında bir genişleme yaratmıyor mu? Sonuç olarak düz olan uzay-zaman bükümlü bir hal alıyor öyle ki ışığın geliş zamanını değiştiriyor bu. Işığın hızı sabit olduğuna göre, kütleçekiminin yakınında ışığın hızında bir azalma veya artma da olmadığına göre, bu durumda kütleçekiminin karşıt olduğu düşünülen uzay-zaman genleşmesini Einstein ın genek görelilik kuramı dahilinde tam tersine arttırdığını söyleyemez miyiz? Einstein a bağlı kalırsak kütleçekiminin uzayın genleşmesine ters etki yaparak yavaşlatması mümkün görünmüyor bu durumda ne dersiniz? Öyleyse kütleçekimi denen şey uzay-zamanda eğilmeye neden olan bir dalga gibi düşünülemez mi gravitasyonel kendiliğinden çekim yerine? Çünkü bu etkiyi taşıdığı düşünülen gravitonlar zaten gözlenemedi bildiğim kadarıyla. Buradan maddenin de atom boyutunda bir bükülme olduğunu düşünemez miyiz uzay-zaman denen şey ayrı bir madde esir değil, tüm bu madde enerji alanına ve hareketine 4 boyutta verilen isim çünkü. Ne diyorsunuz? |
Sevgili chaos bu arada ateforumdaki yazını okudum güzeldi.
Sanki yarattığımız zaman kavramının esiri olduk gibi geliyor, ben kendi çelişkilerimide yazıyorum o nedenle çok net cevaplar veremem, hoş versem MIT de kürsüm olurdu o da ayrı ya. Ben kütle çekimi bir mıknatısın yarattığı çekim alanı gibi algılıyorum, tek kutuplu fakat kesintisiz, tanecikli bir yapı gibi düşünemiyorum acaba diyorum evrende yegane kesintisiz olan şeymidir kütle çekim kuvveti? yada tanecikli yapı fakat aralarındaki mesafe Planck uzunluğu kadar olmalı diyorum. Selamlar. |
Alıntı:
Ben zaman yoktur hareket vardır diyorum, bu anlamda siz hareket durağndır diyorsunuz sanırım farklı bir şey kastediyorsunuz. Selamlar. |
Iki cesit hareket
Saygideger vgm;
Ben zaman yoktur hareket vardır diyorum, bu anlamda siz hareket durağndır diyorsunuz sanırım farklı bir şey kastediyorsunuz.-vgm Daha onceki aciklayici yazimda;hareket-duragan-hareket siralamasini yapmistim. Buradaki ilk hareket fonksiyondur.Duragan olan ise ifade, ve ikinci harekette ifadenin hareketidir. Fonksiyonun tanimini acarsak.Sey ilistirilmis,"dogal"veya"uygun"hareket demektir.Buradaki ilistirilmis sey ifadedir.Zamani var-yok karsitligina tasidigimiz zaman zaman ifadesini hareket ettirmis oluruz. Ozetlersek:Hareketin duragan zamani uclu hareket olarak ifade edilir.Dun, bugun ve yarin. Buradaki ilk hareketin karakteri-verilen tabiati ikilem ve karsitliktir.Duraganligi ise; bir, positif ve noktadir. Saygilarimla; evrensel-insan |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:31 . |