Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Multimedya (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=15)
-   -   "Cebrail'in Hızı" Video Çalışmam (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=6101)

timsah 19-05-2008 03:25

"Cebrail'in Hızı" Video Çalışmam

Herkese merhaba,
Youtube kapalı olduğu için yükleme yapamıyorum, o yüzden şimdilik sadece bu forumda yayınlıyorum.

Yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler.

www.sohbetedin.net/cebrail.wmv

Lestat 19-05-2008 03:51

çok güzel olmuş..eline sağlık..

evrensel-insan 19-05-2008 03:56

Saygideger timsah;

Guzel emeklerine saglik.

Bu rakamlara insan beyninin ve vucudunun uyum saglayabilmesi, imkansiz.

Ama o tanri ya, bizim ona aklimiz ermez ya-ki biz, tanriyi ve onun iliski icinde olduklarini ortaya attigimiz halde-o zaman yorum yapma olanagida yoktur.

Tahminim inananlarin cevabi soyle olacaktir."Siz insanoglu yeteneginizle bunu algilayamazsiniz"

Bense sunu merak ediyorum, bu bilgileri-kuranda yazan-insanogluna ileten kim? Allah olamaz,insan olamaz, geriye ne kaldi-ki cevap hem insanogluyla hemde tanriyla iletisim kurabilen, bir ucuncu olanak olmali! Nedense bunun cevabini vermeyi kimse dusunememis.

Herhalde bu soru kimsenin aklina gelmedi.Veya geldi, soruldu ve cevaplandi da ben mi bilmiyorum? Bilen insanoglu varsa, bana da bildirsin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

atheist87 19-05-2008 04:15

eline sağlık güzel bir çalışma olmuş

thunderpoint 19-05-2008 08:23

Sevgili timsah,

İçtenlikle söyleyebilirm ki olağanüstü ve çarpıcı bir çalışma olmuş. Diğerlerindeki bir çok teknik eksiği giderdiğin gibi yazımdaki hataları da minimuma indirmişsin. Ufak-tefek bir kaç yazım hatası ve hicri takvimin rol eksikliği dışında hiç bir negatif durum yok.

Söylediğin şeyler düşünme ve hesap gerektiriyor. Bunu doğrulayacak bir çalışma yapmadım çünkü senin bu konuda bayağı kafa ağrıttığını düşünüyorum. Ama inan ki birileri hesaplayacaktır...

Tebrik ederim...

timsah 19-05-2008 08:59

Yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.

Sevgili Thunderpoint, ben biraz sabırsız birisiyim, her konuda olmasada bazı konularda heveslenince sabırsızlanıyorum. Bu videoda daha sabırlı ve titiz davrandım. Sanırım biraz daha piştikçe daha kaliteli işler çıkartıcaz.
Aslında bu videoyu grup çalışması olarak yapıcaktık fakat 1 haftadır siteden kimseye ulaşamadık.
Bu yüzden tek yapmaya karar verdim, ama sorun değil gerekirse sil baştan yeniden yaparız. 4. video için en kısa zamanda sizlerinde desteğini bekliyorum.

Bu arada yurtdışında yaşayan birisi, bu videoyu youtubeye upload ederse sevinirim.

Tekrardan herkese teşekkürler.

okinono 19-05-2008 10:15

Cevabı çok basit bir soruyu allayıp pullamışsınız Sayın timsah;

Öncelikle, Miraç delili olarak İsra 1-2 gösterilir. Diğer geri kalanı bir tevatür zinciridir. Hadis demiyorum hadis olmadığı konusunda da itirazlar var çünkü.

Yani Peygamberin Miraç olayının rüya dahlinde gerçekleşmesi ittifak ile kabul görür çoğu yerde. Burada zaman zaten izafidir. Belki Rüya nedir diyerek başka bir tartışma açabilirsiniz ona bir şey demem.

Gelelim Meraic 4'e

تَعْرُجُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ
(4) Ki ona Melâike ve Ruh uruc eder, bir günde ki mikdarı elli bin sene tutar

فَاصْبِرْ صَبْرًا جَمِيلًا
(5) O halde sabret biraz bir sabri cemîl ile
إِنَّهُمْ يَرَوْنَهُ بَعِيدًا
(6) Çünkü onlar onu uzak görürler
وَنَرَاهُ قَرِيبًا
(7) Biz se onu yakın görürüz
يَوْمَ تَكُونُ السَّمَاء كَالْمُهْلِ
(8) O gün ki olur sema' erimiş bir maden gibi

Elmalı Tefsiri budur. Burada söz edilen RUH kelimesine yeni akımların Cebrail demesi ile sanırım Arapça bilmediğiniz için sizde yanılmışsınız.

Melaike ve Ruh tanım bu dikkat ediniz.

Şimdi, Hayatın tabakaları dinde çeşit çeşittir. 5 tabaka olarak biliyorum ama belki yanlıştır araştırın bence.

5. -8. ayetleri de aldım ki bütünlük bozulmasın diye.

Anlatılan zaman dilimi bu dünya da gözlemlediğimiz zaman dilimi ile ruh âlemindeki zaman diliminin bir karşılaştırmasıdır.

Zaten tefsircilerin birçoğu bu ayete bakarak toplam kıyamet zamanını 50.000 yıl olarak ele alırlar. İhtilaf ise Hz.Adem’in doğuşu yani ilk emrin ortaya çıktığı andadır. Kimileri 48.500 yıl önceden bu zamanı başlatmışlardır ve bu yüzyılın içinde de büyük kıyametin kopacağını ileri sürerler. Kimileri de bu zaman diliminin esnek olduğunu, kader ve kaza ile sürenin kısalıp uzayabileceğini ileri sürerler. Ama bu başka bir ayet ile de çelişir aslında herneyse...

Bu ayetler ile
Bizim algımız dışında bir hız olduğunu ve buna bizim erişmemizin imkânsız olduğunu iddia eder Kuran. Melaikelerin de çeşitli katmanlarda olduğunu iddia edenler vardır. Bazı bu asrın müfessirleri de melaike ile ilgili havayı, suyu, rüzgârı örnek olarak vermiştir.

Elhasıl, 50.000 yıl bir gündür der kuran. Bütün insanlığın yaptıkları başından sonuna kadar bizim zaman dilimimiz ile 50.000 sene olacak demek de mümkündür.

Huzura çıkma meselesi ise, Büyük Kıyametteki hesap gününe atıftır. Zaten sürenin geri kalanı o büyük kıyametin tasvirlerini anlatır.
Ayrıca Mearic kelime olarak bir aşamadan diğerine geçme, aşama kaydetme yani Miraç demektir. Ayrıca MRC kökü de arapça karışıklık demektir. (El Müfredat 2.Cilt Sayfa 600)

Bir uçağın yükselmesi gibi tek düzey olarak tercüme edildiği içinde yanlış anlamalara neden olmaktadır diye şahsi kanaatim olarak söylüyorum.

Ben ilk bu ayeti okuduğumda dedim ki, “yav madem öyleyse Peygamber nasıl oldu da taa 50.000 yıl sonraki bir hesap için o gün o cahil bedevi halkı ikna etti olmuştu.” Sonra anladım ki, başlangıç tarihi muvazeneli olduğu için, her asrın insanı büyük kıyameti kendi dönemi içinde beklemiş durmuş.

Sonuç olarak, yapmış olduğunuz sunuda ki ayette Cebrail kelimesi hiç geçmiyor. Sadece Ruh diyor ve bunun Cebrail olduğu birçok siyasi etkinin tesiri ile bugüne ulaşmıştır. Oysa bire bir kelime çevirisinde Cebrail sadece Kuran’da Bakara 97 ve 98 ayetlerde geçer. Sebebi de Yahudilerden bazılarının Cebraili düşman görmesi ile alakalıdır.

Allah göktedir düşüncesi ise Gök Tanrı inancından kalan bir kültürden başka bir şey değildir. Semavi dinlerin aşamasını incelediğinizde Gök Tanrısı kavramı yerini AL-LAH olarak almıştır. Ve bu süreç kâinatın özü denilen kavrama doğruda gitmektedir. Yani Allah’ı her şeyin özünde aramak ve aynı maddi âlemin içerisinde bir iradenin her şeyi kuşattığı bir şey düşünmek belki tanıma bizi yaklaştırabilir.
Ben buna pek mantıklı bir tanım olmasada akılda kolay kalması için “Tümden gelerek Tüme varma diyorum”

Böyle bir sunu ile ortaya çıkmanız sadece din ilimi hakkındaki yetersizliğinizi göstermek açısından bir gösterge olabilir.

Umarım eleştirimi yapıcı anlamda ele alır, karşı olduğunuz bir düşünceye daha detaylı çalışarak biz inanırları daha sağlıklı ve etraflıca araştırmaya sevk edecek çalışmalara vesile olursunuz.

Selamlar

sargon 19-05-2008 10:25

sevgili timsah,

calismani youtube'a koydum.

http://www.youtube.com/watch?v=LBHTfCJOSag

pante 19-05-2008 10:41

Tebrikler sevgili Timsah.

Alıntı:

Elhasıl, 50.000 yıl bir gündür der kuran. Bütün insanlığın yaptıkları başından sonuna kadar bizim zaman dilimimiz ile 50.000 sene olacak demek de mümkündür.
Secde 5. Allah, gökten yere kadar her işi düzenleyip yönetir. Sonra (bütün bu işler) sizin sayageldiklerinize göre bin yıl tutan bir günde O'nun nezdine çıkar.

Mearic 4. Melekler ve Rûh (Cebrail), oraya, miktarı (dünya senesi ile) ellibin yıl olan bir günde yükselip çıkar.

Sevgili Okinono;
Allah'ın katı ile dünya arası mesafe 1000 yıl mı? 50.000 yıl mı?
Ya da işlerin hızı, meleklerin hızından 50 kat yüksek mi?

Bu mesafe insan için deve hızı mı? Yaya mı? Yoksa roket hızı mı?

Neresinin izahı çok kolay bu ayetlerin?

atheist87 19-05-2008 11:34

bendeki 1982 basımı kuranda bu ayet şöyle yer alıyor;
Melekler ve ruh oraya bir günde çıkarlar.Oranın mesafesi elli bin yıldır. (Mearic-4)

Ta'rucul melâiketu ver rûhu ileyhi fî yevmin kâne mikdaruhu hamsîne elfe seneh(senetin).

Diyanet Meali Şu Şekilde,
MELEKLER VE RÛH (CEBRAIL), ORAYA, MIKTARI (DÜNYA SENESI ILE) ELLIBIN YIL OLAN BIR GÜNDE YÜKSELIP ÇIKAR.

Elmalılı Hamdi Yazır Meali,
MELEKLER VE RUH (CEBRAIL), SÜRESI ELLI BIN YIL TUTAN BIR GÜNDE ONA YÜKSELIP ÇIKARLAR.

Y.Nuri Öztürk Meali,
MELEKLER VE RÛH, MIKTARI ELLIBIN YIL OLAN BIR GÜNDE YÜKSELIRLER O'NA

İslamcıların bu ayet tefsirleriden 2 örnek vereyim,
1--İtaatkâr melekler ve Allah'ın vahiyle görevlendirdiği Cebrâil(a.s.)[11] Yüce Allah'a yükselirler. Bu, dünya senelerinden ellibin sene süren uzun bir günde olacaktır. İbn Abbâs şöyle der: O gün, kıyamet günüdür. Allah onu kâfirler için ellibin sene kadar kılmıştır. Sonra, yerleşmek üzere cehenneme girerler.[12] Tefsir*ciler şöyle der: Bu âyetle, Secde sûresi'ndeki "Miktarı bin sene olan bir günde" mealindeki âyeti şöyle uzlaştırabiliriz. Şüphesiz kıyamette birçok durak ve toplanma yeri vardır. Orada 50 toplanma yeri vardır ve her yerde bin sene kalınır. Bu uzun müddet mü'mine çok hafif gelir. O kadar ki, bir farz namazından daha hafif olur.[13]

2--Bu müteşabihattandır. Manasını tayin etmek mümkün değildir. Melekler hakkında gerçek bilgiye sahip değiliz. Yükseklere nasıl çıkarlar, onun keyfiyetini anlamaktan uzağız. Bu da bizim o merdivenlerin nasıl olduğu ve meleklerin nasıl tırmandığı hakkında bir fikir ileriye sürmemize manidir. Ayrıca Allah Teâlâ'nın hakkında da O'nun belli bir makamda bulunduğunu tasavvur edemeyiz. Çünkü O'nun zatı zaman ve mekan kayıtlarından münezzehtir.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:52 .