![]() |
Müslüman olsaydım, müslüman olmasaydım...
Düşünüyorum;
Müslüman olmayıp, bir yaratana ve dine inanmasaydım nasıl bir yaşamım olurdu;
Buyrun, biraz da isterseniz beraber düşünüp paylaşalım... |
sevgili bilge müslümanlık eğer müslümanlarıyazdığın şıklarda nengellesydi.
islam ülkeleri dünyanın en asude ülkeleri olurdu bunu hiç düşündünmü? |
İslamiyet, müslüman ülkelerin insanlarının yaşadığı din değildir, Kuran ve sünnette belirtilen dindir. Yaşayanına bakıp din hakkında hüküm vermek yerine emredilene bakmak lazım, yanlış mıyım?
Yazdığım şeyler, dinin emirleridir. Yapmayan müslümanlar, bunun sorumluluğunu da yüklenirler. Bu emirlerin bir ülkeyi en asude ülke yapacağında hemfikirsek, demek ki kurallarda değil sorun, yaşayanlarda, bunu da kabul etmek lazım sanırım... |
sevgili bilge butun ateistleri aynı kalıba sokmayın. Oyle bir izlenim yaratmışsınız ki sankı butun ateistleirn kotu alışkanlıkları var, ahlaksız yaşıyorlar, vicdanlı ınsnalar değiller. Eger ınsanlıgı müslumanlık oğretıyorsa arap ulkeleri bıraz insan olurdu. Şimdi diceksiniz ki onlar kuranı tam kavrayamamış falan e peki msulumanlıgı doğru yaşayan hangi ulke var? Lütfen once ınsan olun sonra musluman olun.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben ateistler böyledir, müslümanlar böyledir demek istemedim aslında. Ben inanmasaydım neler yapardım ve inanmayan biri olarak bakınca inansam neler yapardım soruları üzerine tahminlerimi ve fikirlerimi yazmaya çalıştım. Her ateist intihar etmez belki, ama ben ateist olsam intihar ederdim gibi geliyor. Aklım almıyor; ölümden sonrası yoksa, nasıl yaşanır... Bir de; niye ülkeler bazında alıyoruz olayı? Bunlar kişisel şeyler. Bir ülkenin hep birlikte doğru dürüst olmasını beklemek makul değil. Siz bırakın müslüman ülkelerin durumunu, o ayrı mevzu. Bizler kendi durumlarımıza bakalım önce. İslamiyet'i hakkıyla yaşasak nasıl insalar olurduk, onu düşünelim... Ayrıca, ideal müslüman olmadığımın ben de farkındayım. Yeterince okumuyor, yeterince düşünmüyorum. Ancak en azından bunun sıkıntısını ve mahcubiyetini yaşıyorum. Müslümanların genelinin malesef dinlerinden bihaber olduğu fikrinize katılmakla beraber, bunun dinimizin bir sıkıntısı olmadığını düşünüyorum. |
sevgili bilge
cok garip.. yani siz musluman olmasaydınız vicdansız kötü alışkanlıkları olan biri olurdunuz. ama Muslumansınız ve boyle bir ınsan değilsiniz. (bunu demek istediniz )cok buyuk çelişki. Demekki içinizde boyle bir kişilik yatıyor. ateist olsaydınız kişilik mi değiştircektiniz.. şahsen ben musluman değilim bıraz da aileden kaynaklanıyor ama dindar bi aileden gelmış olsaydım yine vicdanlı durust namuslu bir ınsan olabılırdim. ayrıca ben size ideal musluman değilsiniz demedim o kişiden kişiye değişen birşey. mesela benım için bir ınsan ahlaklıysa en onemlısı ınsan gibi bir ınsansa o zaten benım için ideal ınsandır. saygılarımla |
Sevgili dark_light,
O bir çelişki değil bence. Örnek vereyim; ben çok sağlığına dikkat eden birisi değilim malesef. Yani içki içmek haram olmasa, en azından denerdim, sağlığa zararını o kadar önemsemezdim. Çünkü merak ettiğim çok oldu. Ama haram olduğu düşüncesi beni uzak tuttu. Ve şu ana kadar hiç içmedim, çok da memnunum hayatımdan. Etrafımda bir çok kötü alışkanlığa başlayan arkadaşın hep böyle denemelerle başladığını da gördüm, duydum. Vicdansızlık meselesi de buna benziyor. Ben eğer ölünce yok olacaksam, hayat bir mücadele ise, yaptığım iyilik, benle birlikte toprak olup gidiyorsa, hırsızlık eden, adam öldüren, yaptığınla kalıyorsa, benim vicdan sahibi biri olmak konusundaki zorluklarım da artıyor demektir. Bunlar "huy"dur biraz da, ancak inançsızlığın vicdani hisleri desteklediğini, dinlerin körelttiğini iddia edemeyiz en azından, değil mi? |
Müslüman olmayıp, bir yaratana ve dine inanmasaydım nasıl bir yaşamım olurdu;
Eski Cermen topluluklarında klanın içine girdigimiz andan itibaren yaşamın kutsallıgı tartışılmaz bir dokunulmazlık içerinde boy gösterir ; kan dökme kutsal olana saygısızlık, körlük, canına kıyma olarak degerlendirilir. Tıpkı bir sinir ucuna igne batırılmışçasına, apansız ve şaşmaz bir tepki haline gelir. İlençleme bir kez agızdan çıktımıydı, klan törelerin kan dökeni suçlu buldugu nu belirten andı içerek mahkum edilen adamı bir kez reddetti miydi... yasayı çigneyen ölmüştür. İnsanların yaşamı dışına fırlatılmıştır Yunanistanda da böyleydi. Erkek akrabasını öldüren bir kimse toplulugun dışına sürülür, akrabaların ilençleri ya da kendi deyişleriyle, ölen adamın öcünü arayan ruhu tarafından kovalanır, yakalanır ve yutulurdu; ta ki geriye bir kemik yıgını kalıncaya kadar. İlenç ile öç arayan ruh aynı şeylerdir. Öç alma tanrıçaları Eriny'ler yasaları çigneyenleri ayaga kalkıp yok etmeleri için atalarının ruhlarını çagıran klanın ortak ilencini simgelerler. Bütün bunların sonucunda adam çıldırır ve belki de öldürme ediminde bulundugu zaman çıldırmıştır. Yptıgı şey öylesine korkuç, öylesine görülmemiş bir şeydir kiböyle davranmakla toplumun olagan bir üyesi gibi yaşama yeteneginden yoksun oldugunu kanıtlamıştır zaten. İlkellerin mutlak bir tabuyu bilmeden çignediklerini anladıkları zaman korkudan gerçekten öldüklerini ortaya koyan bir çok örnek saptanmıştır. Demek ki bu işlerin ne Allah ile ne Muhammed ile bir ilgisi var. Sadece sorumluluk meselesi, bir de üretim ilişkilerinin niteligi.
Son derece ilkel, basit ve çocukça bir ileti olmuş. Neden cevap yazmak zorunda hissettigimi ben de anlamadım, herhalde kayıtlara geçsin istedim. saygılarımla. |
sevgili bilge,
bunun pek fazla dinle ilgisi yok iradeli bilinçli bir ınsan neyın doru neyın yanlıs neyın oldungu bildiği için boyle alışkanlıklara başlamaz ayrıca boyle alışlanlıkları olan ınsnalarda olabilir anormal bir durum değil. Sağlıgını düşünmeyen adam ınsan değil diye birşey de yok vicdan meselesine gelınce senın yaptıgın ıyılık veya kotuluk toprak olup gitmez ben herzaman bu dunyada yapılan ıyılıkleırn yıne bu dunyada karısna gelıcegını düşünuyorum. bunu öbür dunyaya baglamıyorum Bi de sizin açınızdan bakarsak yanı ıyılık toprak olup gitse ne olur? zaten iyilik karşılıksız yapılan birşeydir |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:23 . |