Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Yahudilik (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=130)
-   -   Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an'da Allah, Günah ve Sevgi (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=9300)

mehmetsalih 25-03-2009 17:25

Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an'da Allah, Günah ve Sevgi

Allah Birdir

Tevrat=Seni Mısır'dan, köle olduğun ülkeden çıkaran Tanrın Yahve Ben'im. Benden başka Tanrı olmayacak. (Çıkış 20 / 2, 3)

Dinle, ey İsrail!: Tanrı'mız Rab tek olan Rab'dır.(Yasa. 6/4)

Zebur=Büyüksün ve şaşılacak işler yapan Sensin, yalnız Tanrı Sen'sin. (Mezmur. 86 / 10)

Ya Rab Tanrım, yaptığın harikalar ve bizim için düşüncelerin çoktur, Sana benzeyen yoktur. (Mezmur. 40 / 5)

İncil= Dinle ey İsrail! Tanrı'mız Rab tek Rab'dır... Din bilgini İsa'ya, “ İyi söyledin, öğretmenim ” dedi. “ Tanrı tektir ve O'ndan başkası yoktur ” demekle doğruyu söyledin.
(Markos 12 / 29, 32)

İsa ona şöyle karşılık verdi : “ Çık git, şeytan! Tanrın Rab'be tapacak, yalnız O'na kulluk edeceksin, diye yazılmıştır.” (Matta 4 / 10)

İsa ona şu karşılığı verdi : Tanrın Rab'be tapacak, yalnız O'na kulluk edeceksin” diye yazılmıştır. (Luka 4 / 8)

Kur’an=...Allah ancak Meryem oğlu Mesih'tir diyenler gerçekten kâfir olmuşlardır... Allah, üçün üçüncüsüdür diyenler de kâfir olmuşlardır. Oysa bir tek Tanrı'dan başka Tanrı yoktur. Eğer söylediklerinden vazgeçmezlerse, onlardan inkâr edenler elem verici bir azaba uğrayacaklardır. (Maide 5 / 72)

Ey kitap sahibi! Dininizde aşırılığa gidip doymazlık etmeyin. Allah hakkında gerçek dışı birşey söylemeyin. Meryem oğlu İsa Mesih, Allah'ın Resulü ve Kelime'sidir. Onu Kendisinden bir ruh ile beraber Meryem'e atmıştır. Artık Allah'a ve resullerine inanın. “Üçtür” demeye son verirseniz sizin için daha iyi olur. Allah Vahid'dir, tek ve biricik İlâh'tır. Kendisi için bir çocuk olmasından arınmıştır. Göktekiler ve yerdekiler yalnız O'nundur...
(Nisa 4 / 171)

«De ki : O Allah, hiçbir şeye ihtiyaç duymayan, herşey Kendisine muhtaç olandır. O'ndan çocuk olmamıştır, Kendisi de doğmamıştır. Hiçbir kimse O'nun dengi ve benzeri olamaz.»

Günah

Tevrat= Oğullar için babalar öldürülmeyecekler ve babalar için oğullar öldürülmeyecektir. Herkes kendi suçu için öldürülecektir. (Yasa. 24 / 16)

...Oğul adil ve doğru olanı yapmış, bütün kurallarını dikkatle izlemiştir. Böyle biri kesinlikle yaşayacaktır. Ölecek olan günah işleyen kişidir. Oğul babasının suçundan sorumlu tutulamaz... Rab Yahve böyle diyor.
(Hezekiel 18/19,20,23)

Zebur= Günahımı açıkladım Sana, suçumu gizlemedim « Rab'be isyanımı itiraf edeceğim » deyince günahımı, suçumu bağışladın. (Mezmur. 32 / 5)

...Tanrı sevecendir. Suçlarını bağışlıyor, günahkarları yok etmiyordu. (Mezmur. 78 / 38)

İncil= Günah bir insan (Adem) yoluyla, ölüm de günah yoluyla dünyaya girdi. Böylece ölüm bütün insanlara yayıldı. Çünkü hepsi günah işledi. (Romalılar 5 / 12)

İçimde, yani benliğimde iyi birşey bulunmadığını biliyorum... İstediğimi yapıyorsam, bunu yapan artık ben değil, içimde yaşayan günahtır. (Romalılar 7 / 18, 20)

Kur’an= ...Biz insanı en güzel biçimde yarattık. (Tin 95 / 4)

Hiçbir günahkâr bir başkasının günahını yüklenmez. ...Akraba bile olsa... Arınıp temizlenen, kendi benliği için arınıp temizlenir... (Fatır 35 / 18)
...Hiçbir benlikten şefaat kabul edilmez. Hiçbir benlikten fidye alınmaz... (Bakara 2 / 48)

...Günahları Allah'tan başka kim bağışlayabilir?...(Ali İmran3/135)

...Allah çok affeden, çok bağışlayandır. (Mücadele 58 / 2)

«...Allah bütün günahları bağışlar. Çünkü O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir.»

Sevgi

Tevrat=…Komşunu kendin gibi seveceksin… (Levililer 19/18)
…Kadın… sevdiği kocasından… (Yasa 28/56)

Rab'bin sana emrettiği gibi babana ve annene saygı göster ki, ömrün uzun olsun. Tanrın Rab'bin sana vermekte olduğu toprakta sana iyiylik olsun. (Yasa 5/16)

İncil= ( İsa ) Size yeni bir buyruk veriyorum : Birbirinizi sevin. Sizi sevdiğim gibi sizde birbirinizi sevin... (Yuhanna 13/14)

Komşunu seveceksin, düşmanlarından nefret edeceksin dendiğini duydunuz. Ama ben (İsa) size diyorum ki, düşmanlarınızı sevin, size zulmedenler için dua edin. (Matta 5/43,44)

Annesini ya da babasını beni (İsa) sevdiğinden çok seven bana layık değildir. Oğlunu ya da kızını beni sevdiğinden çok seven bana layık değildir. (Matta 10/37)

...Kocalar da karılarını kendi bedenleri gibi sevmelidir... (Efesliler 5 / 28)

Kur’an= Ey iman edenler! Siz öyle kimselersiniz ki, inanmayanlar sizi sevmedikleri halde onları seversiniz... (Ali İmran 3/119)

... Size kendi cinsinizden, kendilerine ısınacağınız eşler yaratmış, aranıza sevgi ve merhamet vermiştir... (Rum 30 / 21)

Rab'bin sadece Kendisine kulluk etmenizi, anne ve babanıza çok iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine “ of ” bile deme, onları azarlama, ikisine de güzel söz söyle. ‹kisine de acıyarak alçak gönüllü olmanın kanatlarını onlar için indir ve şöyle dua et: Rab'bim, küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişlerse şimdi sen de onlara öyle sevgi ve şefkat göster.
(İsra 17/ 23,24)

paslıçivi 28-03-2009 07:38

evet mehmetsalih.. bu dünyada son 4000 yıla damgasını vurmuş efsanelerden birinin ortak noktalarını yazmışsın.. ama biliyorsun ki bu sadece bir kısım insanın etkilendiği (tamamen coğrafi dağılım) bir efsanedir.. başka efsaneler de vardır bu bu son 4-5 bin yılda..

sen bir müslüman olarak (sadece zamanlama, son hikaye islamiyet olduğu için) bunları yazabiliyorsun.. ama şundan emin ol ki bir hristiyan bu listeyi yaparken kuranı çıkaracaktır.. bir musevi kuranı ve incili çıkaracaktır.. bir budist, hindu vs.. için bu listenin bir mevsim salatası kadar değeri yoktur.. ve bu listelemeyi yaparken onu diğer canlılardan üstün kılan özelliğini (bilinç) kesinlikle kullanmayacaktır.. sadece dünyaya gözünü açtığı coğrafyanın şartlandırılmasıyla progranlanmış bir robot gibi hareket edecektir.. şu an senin yaptığın gibi...

inanç denen şeyin bilinçli tek canlı insanoğlunu ne hale getirdiğini görmek için güzel bir örnekleme olabilir..

insanlık varolduğundan beri efsaneler vardır ve olacaktır..

bundan 5-10 bin yıl sonra da sen şu an antik çağın tanrılarına nasıl bakıyorsan o zamanın insanları içinde senin tanrın antik çağın tanrısı olacak..

her dönemin ve coğrafyanın insanlığı için kendi inancı evrensel ve sonsuzdur..

varoluşun acımasız kuralı.. değişmeyen tek şey değişimdir..

duygudan arınıp bir parça düşünce dünyasına girebilseniz ama....

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:07 .