Nasıl bir siyasal sistem istiyorsunuz?
Not: Bu topic sargon'a aittir. sargon nicki ile anket ekleyemediği için yazısını ve anketini dilaver ekledi.
AKP'nin kapatılması ile ilgili olarak açtığım başlıkta gelen cevaplar üzerine aklıma bir soru takıldı. Gerçekte site üyelerimizin ne kadarı tek partili yada partisiz bir siyasal sistemden, ne kadarı çok partili bir siyasal sistemden yana acaba?
Bilindiği gibi dünyada çeşitli siyasal sistemler uygulanıyor. Sosyalist rejimlerle yönetilen çok az ülke kaldı ama 70 yıllık deneyim boyunca bu ülkeler tek partili bir sistem uyguladılar. Hala Kuzey Kore, Çin ve Küba'da tek partili sistemler sürüyor. İslamcı rejimlerin olduğu ülkelerde de genellikle çok partili bir sisteme izin verilmiyor. Örneğin bugün İran'da yapılan seçimlerde muhafazakar, reformcu ve bağımsız adaylar yani farklı siyasal eğilimler olsa da, siyasal partilere izin verilmiyor. Komünist ülkelerde de benzer bir şekilde sadece adaylar seçimlere katılabiliyordu. Tabii her iki tür rejimde de birçok adaya aday olması için izin verilmiyor.
Türkiye'de de 1946'dan beri çok partili hayata geçildi. O zamandan beri bütün dünyada olduğu gibi farklı ideolojik, etnik, dinsel, sınıfsal temellere dayalı partiler kuruldu. 2 darbe, 2 muhtıra, çok sayıda sıkıyönetim uygulaması, 21 parti kapatması ile geçen bu süreçte çok partili rejimimiz hala oldukça sorunlu görünüyor. Türkiye'deki rejimin gerçekte çok partili mi yoksa tek partili mi olduğu hala tartışmalı gibi görünüyor.
Gerçekte sizce uygulanması gereken siyasal rejim nasıl olmalıdır? Çok partili ama hepsi aynı ideolojik, dinsel, etnik yada sınıfsal temelde olsun diyorsanız tek partili yada partisiz sistemi işaretlemenizi rica ediyorum. Öğrenmek istediğim göstermelik çok parti isteğinin olup olmadığı değil. Gerçekten farklı ideolojik, dinsel, etnik, sınıfsal temellerde partiler olmalı mıdır, yoksa bu tür şeyler bizde cumhuriyeti yıkar ve dolayısıyla bunlara izin verilmemeli midir diyorsunuz?
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|