İlhan Arsel
1921 doğumlu akademisyen ve yazarımızı bugünlerde daha fazla ele almamız gerekiyor.
Kısa yaşam öyküsünü kendisinden dinleyelim:
İstanbul'da doğmuşum. Doğum tarihimi belirtmek isterdim, fakat henüz gençlik sevdasından kurtulamadığım için kaç yaşında olduğumun tahminini size bırakıyorum. Gençliğimde mühendis olma hevesine kapılmıştım. Bu hevesle lise'nin "fen" şubesinden mezun oldum. Fakat muhtemelen içgüdülerimin, ve erken yaşlarda saplı bulunduğumu hissettiğim hak ve adalet duygusu'nun itişiyle hukuka yöneldim. Bunu yapmakla çok isabet ettiğimi şimdi anlamaktayım; çünkü belki mühendis çıkmakla başarılı ve paralı bir yol çizmiş olurdum ama, hukukun bana, bütün hayatım boyunca, sağladığı mutluluğa asla kavuşamazdim. Bu alanda ilk önemli adımı, Isviçre'de Cenevre Hukuk Fakültesi'nde hukuk doktorası yapmakla atmış oldum. Türkiye'ye dönüşte Ankara Hukuk Fakültesi'ne alındım; otuz yıl boyunca Anayasa hukuku dersleri verdim. 1960 ihtilali sonucu yeni bir Anayasa hazırlamakla görevli on kişilik komisyona, az sonra Kurucu Meclis tasarısını hazirlamakla görevli 5 kişilik komisyona üye seçildim. 1967 yılında Cumhurbaskanı Cevdet Sunay tarafından T. B. M. Meclisi'ne "Kontejan senatörü" olarak atandım. Az sonra, meslekî mutluluğumun tek kaynağı olduğunu anladığım üniversite'ye döndüm. 1971 yılında, merkezi New York'ta bulunan "inter-University Associate" kuruluşuna danışman ve araştırmacı olarak atandım ve bu kuruluşun "Kronolojik yorum" esasına göre yayınladığı "Constitutions of the Countries of the World" (Dünya Ülkeleri Anayasaları) adli 21 cild'lik yapıtın "Türkiye" ve "Belçika" bölümlerini (1976 yili itibariyle) hazırladım. 1975 yılında, ders vermekte bulunduğum Ankara Polis Enstitüsü'nden istifa ettim; istifama sebeb olan şey, özgür düşünceli bazi öğrencilerin Enstitü'den atılması idi. Enstitü'nün, polis gücünü belirli inançlar uğruna döğüşken olmakta gören zihniyetine karşı bir tepki niteliğini taşıyan bu istifamdan bir süre sonra, 1977 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'nden de istifa ettim. Bu kez istifa sebebim, şeriatçi zihniyetin tehlikeli şekilde güçlenmesine karşı suskun kalan Üniversite öğretim üyelerinin yetersizliklerini ve cesaretsizliklerini sergilemek arzusuydu. Bu tarihten itibaren araştırma ve öğretim faaliyetlerine devam ettim, ve özellikle şeriat'in olumsuzluklarını ortaya vuran yayımlarda bulundum.
Eserleri:
• Müslümanlık Sınavı (2002,Kaynak Yayınları)
• İslam'a Göre Diğer Dinler (2002,Kaynak Yayınları)
• Muhammed'e Göre Muhammed (2000,Kaynak Yayınları)
• Kur'an'ın Eleştirisi (1999,Kaynak Yayınları)
• Kur'an'daki Kitaplılar (1999,Kaynak Yayınları)
• Tevrat ve Incil'in Eleştirisi (1999,Kaynak Yayınları)
• Şeriat ve Kölelik (1999,Kaynak Yayınları)
• Şeriat'tan Kıssalar I (1996,Kaynak Yayınları)
• Şeriat'tan Kıssalar II (1997,Kaynak Yayınları)
• Aydın ve Aydın (1997,Kaynak Yayınları)
• Toplumsal Geriliklerimizin Sorumluları Din Adamları (1996,Kaynak Yayınları)
• Şeriat ve Kadın (2008, Kaynak Yayınları İstanbul, 17. baskı)
• Arap Milliyetçiliği ve Türkler (1973 1. Basım, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi)
• Biz Profesörler (1997,Kaynak Yayınları)
• Teokratik Devlet Anlayışından Demokratik Devlet Anlayışına (1975, AÜ İlahiyat Fakültesi Yayınları)
|