Re: PUTLAR GERÇEKTEN KIRILDI MI ?
sevgili psiko,
Bu tip türbe ziyaretleri çok hoştur, severim ve arasıra giderim evliya türbelerine. İnsana manevi bir haz verir. Bizim insanlarımızda çok severler türbe ziyaretlerini mesela bez bağlamak, adak adamak, dualar okumak vb. davranışlar adeta bir geleneğimiz olmuştur. Ben bunu hiç bir zaman bir türbeperestlik olarak görmedim çünkü insanlar huzur bulurlar oralarda kendilerini Allah'a daha yakın hissederler, bir yardım elinin uzanacağını ümit ederler ve bunlar çok insanca hislerdir.
Dedenizin söylediklerininin hepsi doğruymuş, çok güzel anlatmış. Şimdi böyle din dersi veren kalmadı artık, baksana kuran kursları, hadis, fıkıh, ilmihal kitapları, risaleler ve bilumum din kitaplarını yığıyorlar çocukların *ve gençlerin önüne sonrada oku da öğren yoksa Allah'ı anlayamazsın diyorlar. Sonuçta Allah'ı anlamak ayrı bir ilim sahası olup çıktı halbuki eski insanlar böylemiydi ya ? *onlar dürüstlük, doğru sözlülük, fakire bakma, yetimi koruma vb. insanca bir tarzları vardı ve ilahi olanı bu insani olandan yola çıkarak anlıyorlardı.
Put meselesine gelince zannedersem BİLİM ve DİN çağımızın iki büyük putu durumundadır.
İnsan ne zaman kendi içsel güzelliklerinden, vicdanından koparsa, *ve egosunun bitmek bilmez isteklerinin peşinde koşarsa işte o zaman karşısına çıkan herşey put haline geliyor. Düşünsene dini korumak için insan öldürüyorlar veya insan öldürmek için bilim yapıyorlar.
Sonuçta dedeniz çok güzel öğütler vermiş, tekrar kulak vermek lazım bu tip öğütlere.
|