Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Felsefik Tartışmalar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 21-02-2010, 06:09
UlulElbab UlulElbab isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Varoluş nedir? ne değildir?

Paslıçivi Diyor ki
benim yapmaya çalıştığım şey insanlığın uykudan uyanmasına yardımcı olabilmek adına yol göstermeye çalışmak.. çünkü tüm dünya insanlığının yaşadığı mutluluk sahte.. ve bu bu sahte mutluluğun tek sebebi gerçeklerle yüzleşmekten kaçmak.. ama kişi bunu yaptığının farkında değil.. çünkü o uyanık, özünde, merkezinde değil.. o çeperde, uykuda, savrulmuş bir şekilde yaşam sürüyor.. sahte mutluluğunu kaybetmemek adına varoluşun tüm acımasız iç dinamiklerine bir kılıf bulup gerçeklerle yüzleşmekten kaçıyor.. tanrılar, ölüm sonrası ikili/çoklu/sonsuz adalet dağıtan yaşamlar üretiyor.. bilinci biraz yükselince burdan sıçrayıp nonteizme geçiyor ve tüm bu hazırpaket rüyaları reddedip bilinci açıklığın oranında kendi kişisel rüyasına teslim oluyor.. ya da senin yaptığın gibi varlığa insanın mutluluğu üzerinden odaklanıp/yaklaşıp varoluşun gerçekleriyle yüzleşmekten kaçıyor..
Yukarıda ki müthiş tesbit ısığında ve aşağıda ki devam eden alıntılar ile bu başlık altında VAROLUŞun ne olduğu ve ne olmadığı konusunda

Saygıdeğer Paslıçivi ve katılım/katkı sağlayacak herkesle tartışmak ve fikirlerinden faydalanmak isterim.

Sevgili Paslıçivi,

Öncelikle bulunduğun FARKINDALIK ve BİLİNÇ düzeyi nedeni ile,şahsına içten takdirlerimi ve tebriklerimi sunmak isterim.

Özellikle kısmen benimde katıldığım başka yazışmalarınızdan alıntıladığım aşağıda ki tesbitlerin büyük bir kısmına katıldığımı bilmenizi isterim.

Ancak, "Varoluş"un ne olduğu noktasına vardığımızda Agnostik tarafınızın ağırbastığını müşahade ediyorum.Yada ben öyle algıladım...
Bunu "Bilmiyorum" diye açıklamaktan ziyade "Bilinemez" demeyi tercih ettiğiniz dikkatimi çekti.
Varoluşun bilinemzliği ve nedenleri konusu üzerinden devam etmek dileği ile bu başlığı açma gereği hissettim.

insana göre kendi inancı mutlak doğru/hakikat,

diğer inanç türleri mantık dışı, aldanma, saçma olarak gelir, algılar.
Yukarıda ki tesbitinize gönülden katılıyorum.Bu sizinde aşağıda bahsettiğiniz "Piramitin" alt tabakasında ki Bilinç düzeyi için genel bir kural diyebiliriz.
Ancak bu konuya Teistleri ve Nonteistleri sınıflandırırken yazının sonunda tekrar değinmek istiyorum...
varoluş ve tanrı kavramlarının mutlak manada gerçekliğinin bilinemez

olduğunu ifade edebilmek, keskin bir farkındalık ve uyanıklık gerektirir..
Yukarıda ki cümlenizde Panteist ile Agnostik bakış açısı arasında gidip-gelen bir görüş gibi algılıyorum.
Sizin Varoluşu tanımlarken yaklaşımınız hangi görüşe daha yakındır?Örneğin "Varoluş" hayata Aktif olarak müdehale eder mi?
Varoluş sizce "İnteraktif" midir? Örneğin insanın yaklaşımlarına karşı tepki verir mi? Yoksa daha ziyade "Deizm"benzeri bir duruşmu sergiler?

varoluşu sorgulamak...
varoluşu sorgulamak, hayal kurmak sadece insan denen canlıya özgüdür..
bilimi aşan konularda düşünce üretmemek ve taşımamak dediğin şey bizim ateistlerin materyalist yaklaşımıyla neredeyse aynıdır..
ben varolan bilimin verileriyle yetinirim,
daha ötesini sorgulamam yaklaşımıdır ki bu bilinçli canlı insanın doğasına aykırı bir davranıştır..
daha doğrusu, sahtebenliğin savunma mekanızmalarından yadsıma/inkar/önemsizşleştirmenin arka planda çok iyi çalıştığının göstergesidir..
çünkü benlik dediğimiz şey ister öz/gerçek olsun, ister sahte/ego olsun tatmin
olmayı beklemektedir.. tatmin olmayı bekleyen bir benlik yoksa benliği üreten bilinç de yoktur
Sahte benlik veya Ego konusunda ki görüşlerinize tamamen katılıyorum.

acı, keder, üzüntü geçmişin, korku, endişe, kaygı, geleceğin meyveleridir..
geçmiş ve gelecekte yaşamak zihinde/zamanda yaşamaktır..
"şimdi"de yani "AN" da her ikisi de yoktur..
Evrenle bütünleşme ve AN olgusuna anladığım kadarı ile Meditasyon ile ulaşıyoruz...Ancak bunun dışında günlük hayatın getirdiği-yukarıda sizinde belirttiğiniz-Endişe ve kaygılar söz konusu...
Meditasyon dışında..yani gün içinde bu duyguların bizleri etkilemesini nasıl önleyebiliriz? "Varoluş" ile sürekli bir BAĞ kurmak gibi bir opsiyon sözkonusumu sizce?

tüm dünya insanlığını ele aldığımızda bilinç açıklığı/düzeyi açısından bir piramite benzer.. piramitin tabanı en diptedir ama en çok alanı/kişiyi o kapsar.. piramit yükseldikçe bilinç seviyesi yükselir ama bu kez kaplandığı alan/kişi sayısıyla ters orantıldır.. Mısır'daki piramitlerini düşün, tabanında binlerce taş, zirvede tek taş vardır.. arada değişik seviyelerde ama zirveye yaklaşıldıkça azalan taş sayısı vardır.. insanlık bilinç seviyeleri de aynı bunun gibidir..

güzel bir söz vardır..

bu dünyayı düşünüp, üreten ve yöneten çok küçük bir azınlık vardır.. bu azınlığın düşünüp ürettikleriyle ve bunları seyrederek yaşayan koca bir kalabalık ve en sonunda bu dünyada ne olup bittiğinin farkında olmadan doğup büyüyen ve ölen muazzam bir kalabalık insan topluluğu vardır..

işte burda da yine bir piramit sözkonusudur..

bilim; bize an itibariyle bazı mutlak gerçekleri sunar ve bu gerçekler evrensel doğrulardır, insanlık bu evrensel doğrular üzerinde tartışmazlar..

dananın kuyruğunun koptuğu yer; bilimin bize sunduklarının sınırından sonrası için başlar..
Bu Piramit örneği içinde geçişler konsunda ne düşünüyorsunuz? Geçişler Dikey mi? Tek yünlü mü? Yoksa aşağı düşülerde oluyor mu?
Farkındalık arttıkca Bilinç düzeyine bağlı olarak yukarı çıkış söz konusu...Ancak insan yaşantısında yavaş yavaş mı yoksa ani sıçramalarla mı gerçekleşir?
Bu soruları sorma sebebim kendi gözlemlerimle karşılaştırmak olduğu kadar..Sizlerin görüşlerinden faydalanmaktır...

Sevgi ve Saygılarımla...

not:Aynı saatlerde online olamayabiliriz ancak akşamları iletileri okuma şansım olabiliyor...Bilginize.

Önerilen Siteler