Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 28-05-2010, 01:32
ulpian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ulpian ulpian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Standart Bireyin İntihar Etme Hakkı ?

Hollanda kamuoyu şu günlerde oldukça ilginç bir konuyu tartışmakta.

Toplumdan yoğun destek alan yeni bir siyasi Kampanya,
''Yaşadım, iyi hoştu, fakat artık onurumla ve kendi kararımla ölmek istiyorum'' diyen kişilerin, doktor yardımıyla (örneğin bir hapla) bu isteğinin insani bir şekilde yerine getirilmesini talep ediyor. Kampanya için çok kısa bir süre içerisinde 117.000 imza toplandı. Mecliste görüşülmesini sağlamak için 40.000 imza yeterli idi.

İntihara teşebbüs eden kişi (eğer bunu başaramazsa) zaten cezalandırılmıyordu. Ayrıca Hollanda'da 2002'de tüm Avrupa'da çok tartışılan yeni bir yasa çıkmıştı ve bu yasaya göre, doktorlar bazı ağır şartlar altında 'ölüm yardımı' yapabilmekteydi:
(1) Hasta, aklı başında bir şekilde, tekraren ve ısrarlı bir şekilde ölmeyi istemeli
(2) klasifize edilebilen bir hastalıktan dolayı dayanılmaz fiziki acılar çekiyor olmalı ve hastalık tıbben çaresiz olmalı
(3) İkinci bir doktor, hastanın durumunu bağımsız bir şekilde tespit etmeli
(4) Son olarak da bir uzmanlar komisyonunun onayı gerekli.

2002'den beri Hollanda'da bu şartlar altında, doktor hastasının ölmesinde yardımcı olabiliyor. Diğer birçok Avrupa ülkesinde henüz bu ağır şartlar altındaki izin bile yasalaşmamışken, Hollanda şimdi de henüz hasta olmayanlara da ölüm yardımında bulunmayı suç olmaktan çıkartmayı tartışmakta.

Kampanya çok sayıda ünlü siyaset adamı, aydın ve sanatçı tarafından desteklenmekte ve gazete haberlerine göre halktan da yoğun destek görmekte. Kilise temsilcileri ise haliyle karşı.

''Kimse yaşamak zorunda değil.''
''Özgür birey yaşamının ne zaman, nasıl ve kimin yardımı ile sonlanacağına karar verebilmeli.''

diyenler çoğunlukta gözüküyor.

Örnek olarak, özellikle belli bir yaşa gelmiş, henüz ağır bir hastalığı olmayan, fakat ''yaşlılıktan dolayı başkalarına bağımlı bir duruma gelmeden, dolu dolu yaşamış olduğum hayatımı özgürce ve insanca sonlandırmak istiyorum'' diyen ihtiyar bireyler gösteriliyor.

Ben de açıkçası, kampanyanın bu talebine karşı rasyonel ve objektif argümanlar bulamıyorum.

Belki konu hakkında görüşleri olan veya tartışmak isteyen vardır?

saygılarımla

Önerilen Siteler