Ibni warrak´in kitabindan bir alinti
Merhabalar,
burada Ibni warrak´in (Ibni warraq) kitabindan "neden müslüman degilim", türkcesini maalesef bulamadim, almancadan aktarmak isityorum.
Kendiside aktarma yapmis, kaynagin sadece bas harflerini verdigi icin ne veyahut kim oldugunu cikaramadim, kaynak olarak *TLS veriyor, galiba bir dergi, 21.ocak, sayfa 12, ingilizce)
Ben simdi bunu bir tercüme etmeye calisayim:
Cok acaipdir ki, Tanri, kendisini ackiklamaya karar verdigi zaman, bir tek kisiye yapiyor.
Niye bir büyük kitleye, bir futbol stadinda, futbol oynanirken, milyonlarca kisinin seyr ettigi zaman aciklamiyor.
Patricia Crone´nin fark ettigi gibi: Tanrinin garip aliskanligidir, insanliga kendisini aciklamak istedigi zaman, hep tek bir kisiye acikliyor.
Insanlarin geriye kalani da, hakikati bu tek insandan kabul etmesi lazim ve tanrisal varliginin bilincini de bu insana tabi olmak ile karsilik vermesi icap ediyor.Zaman gectikcede insancil, beseri *bir kurum bu insanin yerine geciyor, ve böylece tanrisal olan, her zaman baska insanlarin kontrolünde kaliyor.
Okudugum zaman kendime gülmüstüm.
Bir seyin farkina da vardim ,tabii olmak, baglami bizim dilimizde kültürümüzde o kadar negatif bir duygu vermiyor insana, dahasi, sanki tabii olmak, hos bir seymis gibi.Dinden az cok soyulmus kültürlerde tabii olmak, baglami, cok negatif, asagilyici bir sey.
Hosca kalin.
|