Saygideger spartacus;
Zaten konu numenal olunca, neyin ne oldugunun sudur temelli kesin bir aciklamasi olamaz. Ben sana o yuzden bu baslikta, akil ve dusunce farkini aciklamaya calistim.
Yalniz surasi onemlidir. Dudunce, bilinc, farkindalik, akil, duygu, his v.s. sadece kavram ile ortaya konur.
Bir kisinin, algi, gozlem,bilinc, dusunce v.s. temelli numenal icerigi de, ancak onun dile getirdiginden degerlendirilir.
Bu temelde, benim acimdan; bilincsiz kimse yoktur. Yalniz, bilinc farki olarak ve farkin farkina varma olarak, algi ve sorun gozlem duzeyi vardir. Bu da sadece sorunu gorenin algisina paraleldir.
Bunu bir cesit, ogrenmek ile bilmek ve aciklayabilmek temelindfe de ele alabiliriz.
Benim bilinci ele alisim ise, tamamen sorunsal temeldedir. Mesela, bir ateist; teizmin sorununun bilincine varmis ki, ateist olmus. Bu da bize teizm duzeyi bir bilincin, ateist olamayacagini gosterir. Cunku ateist, teist duzey bilincin sorununu algilayarak, teizmi birakmis ve teizmin sorunsal bilincine varmistir. Yoksa ateist olamaz.
Ben bunlari, cogu mesajlarimda aciklamistim.
Bu temelde, dusunce, farkindalik, bilinc v.s. ancak ortada bir sorun var ise, duzeyini degistirebilir. Yani bilinc duzeyinden, bilincine varmis duzeyine erisir.
Eger bulundugu duzeyde, zaten; mutlu, huzurlu v.s. olarak sorun algilamiyorsa, o bilinc duzeyini asmasi icinde bir neden yoktur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|