Antik Mısır'ın büyülü papirüsleri ve Einstein
Okuyacağınız konuyla alakalı herhangi fikre henüz sahip değilim. Sadece tartışma ve konu hususunda daha da bilgilenme amacıyla bu başlığı açmış bulunuyorum.
Elimde Ergün Candan'ın "antik mısır sırları" adında bir kitabı mevcut. Yazarı ve bahsi geçen bu kitabı pek tasvip etmemekle beraber, kitabın içinden ilgi çekici bir iddiayı (anlatılan olayı) buraya taşımak istedim.
Öncelikle söylemeliyim ki, ilk okuduğumda konu bana oldukça saçma gelmişti. Fakat Elimdeki kitabın konuyla ilgili okuduğum bölümünün sonlarına gelince Einstein'in bahsi geçen konuyla ilgili ciddi bir yorumda bulunduğunu görünce birde burada paylaşayım dedim okuduklarımı. (Henüz bir araştırma yapmış bulunmamaktayım)
Konu şu:
Mısır piramitlerinin yapımında ağır blokları kaldırmak ve uzun mesafelerden inşaat bölgesine getirmek için kayaların üstüne, üzerinde büyülü formüller yazılı papirüsler konulduğu ve bir takım işlemler yapılarak kayanın yerinden oynatılıp yerden 1-2 metre yükseklikte uçuyormuşcasına götürülmesiyle ilgili... Tabi olayı, büyü yerine kayaların manyetizma ile kaldırıldığını iddia eden araştırmacılarda mevcut. Bunun yanı sıra kimi kayaların hem papirüs hemde asa ile kaldırıldığını ve musa'nın asa'sının da mısırdan gelme bir asa olabileceğini yazıyor Ergün Candan.
Einstein konuyla ilgili şu yorumu yapmış:
(Gerçektende yapmışmı bilmiyorum, bu sözü nerde ne zaman nasıl söylediğine dair bir kaynak gösterilmemiş kitapta...)
Einstein: "Bizim bilmediğimiz bazı sırlara eskilerin sahip olduklarını kabul etmek zorundayız. 600 tonluk bazı taş blokların üst yüzeylerinin dışa doğru kubbeleşmesi dikkat çekiyor. Bu ancak muazzam bir çekim veya emme kuvveti ile meydana çıkabilecek bir fenomendir."
Tabiki Einstein'in bu sözleri mısırlıların büyülü papirüsler kullanarak taşların büyü ile havaya kaldırılıp kendi kendilerine ilerlediğini kanıtlamaz.
Fakat kimi eskilerin tarihçisi herodot, arap tarihçi Ebu Zeyd El, araştırmacı Murry hope gibi isimlerin konu hakkındaki söylediklerinin, Einstein'in söyledikleri ile uyuşması gerçekten dikkat çekici:
Ebu Zeyd El Balkhy: "büyük taş blokları yerlerinden kaldırmak ve taşımak için, bunların üstüne üzernde bazı formüller yazılı olan papirüsler konurdu. Sonra bir avuç büyüklüğünde ve iç içe giren halkalardan oluşan bir alet taşın üzerine tutulur, halkalar çevrilirdi. Bunun üzerine, taş blok ağır ağır yerinden kalkar ve istenen yere götürülebilirdi."
Murry Hope: "Dev taş bloklar bir çeşit papirüse sarmalanıp rahip tarafından bir asayla dokunulduktan sonra ağırlığını tamamen yitirmekte ve kolayca hreket ettirilerek tam istenilen noktaya yerleştirilmekteydi." ( The Sirius Connetction, sy.31 )
Bn. Annie Besant: "Mısır'daki taşlar ne sırf kas gücüyle ne de modern teknolojiyi aşan hünerli cihazlar kullanılmak suretiyle dikilmiştir. Bu taşlar dünyasal mıknatısyenin güçlerini kontrol edebilen kişilerce dikilmiştir. Neticede taşlar ağırlığını kaybediyor ve tek bir parmağın temasıyla yönetilmek suretiyle havada süzülerek, belirlenen yerlerine oturturuluyorlardı."
William Kingsland (piramitolog): "Piramitler inşa edilirken, dev taş blokların taş ocaklarından getirilmesi arasında uuzn mesafeler aşılıyordu. Taşlar uygun sembollerin yazılı olduğu papirüslerin üzerine yerleştirilir, arkasından taşlara bir asa ile vurulurdu. Bunun üzerine taş bloklar bir ok atımlık mesafede boyunca havada hareket etmeye başlarlardı. Bu şekilde taşınan taşlar, en sonunda piramitlerin inşa edildiği yere kadar götürülürlerdi."
Saygılarımla.
|