Abese Suresi Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Hz. Aişe (r.anh.) diyor ki:
"Abese ve tevella" suresi, Âmâ, Abdullah b. Ümm-i Mektum hakkında indirilmiştir. Bu zat Resulullaha gelmişti ve ona: "Ey Allahın Resulü, beni irşad et" diyordu. Resulullahın yanında da müşriklerin ileri gelen*lerinden bir adam bulunuyordu. Resulullah, İbn-i Ümm-i Mektum´a aldınş et*meyip diğer adamla ilgileniyor ve: "Konuşmanda bir mahzur görüyor musun " diyordu. Cevaben de "Hayır" deniliyordu. Bu sure işte bunun hakkında nazil ol*du.
Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla.
1-2- Peygamber, âmâ geldi diye yüzünü ekşitip çevirdi.
3- Ey Muhammed, ne biliyorsun belki de o, kendisini arındıracaktı.
4- Yahut öğüt alacaktı da bu öğüdün faydasını görecekti.
Muhammed, âmâ İbn- iÜmm-i Mektum gelince, diğer insanlarla meşgul olduğu için yüzünü ekşitti ve ondan yüz çevirdi. Ey Muhammed, sen ne bile*ceksin belki de kentlisine yüzünü ekşittiğin bu âmâ, günahlarından temizlene*cekti. Veya öğüt alacaktı ve alacağı bu öğüt ona fayda verecekti.
5-6- Fakat sen, ihtiyaç duymayan kimseye alaka gösteriyorsun.
7- Onun temizlenmesinden sana ne
Ey Muhammed, servetinden dolayı kendisini ihtiyaçsız gören kimseye, müslüman olur ümidiyle ısrar ediyorsun.
Süfyan es-Sevri, burada ifade edilen "Kendisini ihtiyaçsız hisseden kim-se"den maksadın, Abbas b. Abdülmuttalip olduğunu söylemiş, Mücahid ise bu kimseden maksadın, Rebia´nın oğulları Utbe ve Şeybe olduklanni söylemiştir.
8-10- Allahtan korkup koşarak sana gelene ise aldırmıyorsun.
Allahtan korkan ve koşarak sana gelen bu âmâya ise, başkaları ile ilgile*nerek alaka göstermiyorsun.
11- Hayır böyle yapma. Bu âyetler birer ögüttür.
12- Dileyen ondan öğüt alır.
Ey Muhammed, senin, Allahtan korktuğu için koşarak sana gelen âmâya yüz çevirmen ve servetinden dolayı kendisini ihtiyaçsız hissedene ilgi göster-memdoğru değildir. Bu sure bir hatırlatmadır ve bir öğüttür. Allanın, kulların*dan dileyen kimse bu valıyed ileni erden öğüt alır.
|