Alvin´isimli üyeden Alıntı
Benim farklı bir görüşüm var; o da İsa hikayesini kimler yazdıysa, temel olarak var olan eski mitlerden değil; Yahudi kutsal yazılarından harekete geçerek yazmış. İsa'nın mesih olduğunu kanıtlamak için özellikle. Incil'in anlatımları son derece insani anlatımlar; mitolojik bir dil değil. (Bazıları hariç) genel olarak Yahudi kaynaklara bakılmış ve cımbızlama ayetler alınarak bir hikaye yazılmış.
Benim savunduğum şey budur.
|
Doğru.
Yahudi kaynakların temelinde etkili biçimde Mecusilik var, hatta son dönemler Roma'da bile.
Tabi Museviler, asıl mesajı anlayamamış, ilgili Mecusilik-dini anlayışı, araç edinerken, gayr-ı meşru işlerini meşrulaştırmaya çalışmış, demek ki o haliyle işlerine gelmemiş, Hristiyanlık ise Mecusiliğin tanrının iyi olduğu gibi yönlerini öne çıkarmış -ki bu muhtemel Roma etkisidir ya da zaten Museviliğin mecusi köklerinden dolayı bu biçide inanan bir kesim-mezhep de olabilir. Roma'ya Mitra'nın direk değil, Mitraizmin, Mecusiliğin, Museviliğin etkisi önemli, tabi daha evveline insek, karşımıza kadim Hind, Sümer(İran coğrafyasından başlar) mitolojileri çıkar. harmanlanıyor,
evrimleşiyor.
En nihayetinde Roma'ya yeni bir din ve mutlaka yaşamayan, dolayısıyla kıstas, kriter oluşturulamayacak, hakkında neredeyse hiç bir şey bilinmeyen, böylece rahatlıkla üzerine din ve hikaye yazabilecekleri biri lazımdı, İslam'da böyledir, öykünmeye dayanır...
İsa'nın bir
esinlenme olduğunu düşünüyorum, ancak İsa Mesih diye yaşarken gösterilen birisi olduğu şüpheli, zaten dünyaya huzur ve barış gelmeden ölmüş ise, mesih olmadığı anlaşılmıştır. Muhammed'in dahi 1 ama sadece 1 kişi olduğu şüphelidir.
İsa İncil'in İsa karakteri ise, gerçekte yaşadığı söylenemez, ancak mitolojiye, mite, hikayelere esin kaynağı olan kahramanlardan söz edilebilir -ki bu da doğaldır. Bu anlamda esin kaynağı
Yusuf Oğlu Yeşu olabilir, ancak kendisinin bu hikayeden haberi bile yoktur, ya da 1 değil zaten halk için efsane olmuş ve sadece 1 kişide özdeşleştirilmiş 2-3 karakter de olabilir(ki bu daha bir olası zira çok çeşitli yetenek, iş, sıfatlar yüklenmiş).
Eğer Anadolu'da hakim inanç İslam olmasaydı, Pir Sultan(ki en az 7 kişi oldukları bilinir), Dadaloğlu, Köroğlu gibi karakterler peygamber ilan edilirdi, efsane mitolojiye, ilahi motiflere ve dine dönüşmesi mümkündü - o saatten sonra örneğin Köroğlu efsanesi tüm değerlerini yitirecektir, birileri adıyla her türlü gayr-ı meşruluğunu, katliam, gaspların, halkı kendisine kul edindikleri, tartışamaz kıldıkları yasaları, koşulsuz, sorgusuz biat-
teslimiyeti(Hristiyanlıkta da bu yok mu? Hatta temeli değil mi? Asıl mesele, amaç, strateji bu,
ödül-ceza, tehdit, şantaj taktiği-terörünün temelinde yatan tam da bu, aslında din bu. Pramidin tepesindeki sömürgen, kemirgen efendilere ve hemen altındak ruhban sınıfı(Yüce peder, yüce rahip, yüce...) dolaylı bile olsa biatı, koşulsuz kulluğu sağlamak -günah çıkarmak dedikleri de istihbarat. Özü bu,
din bu). Peygamber ilan edilip, adına fetihler, gasplar, biatlar, tehdit, şantajlar dizilse, Köroğlu efsanelerdeki değerini tamamen yitirecekti...
|
Destan kahramanı Köroğlu'nun öyküleri, Doğu Türkistan'dan Balkanlar'a, Güneybatı Anadolu'dan Sibirya'ya kadar geniş bir coğrafyada 500'e yakın versiyonu anlatılan Köroğlu efsanesinde anlatılır.[1] Halka yardım edip güçsüzü koruyan, padişaha, vezire, yöneticiye isyan eden bir kahraman özelliklerini gösterir.
|
https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ro%C4%9Flu
Ben de meseleye
toplumların istemleri, arzuları, talepleri ve buradan doğan kahramanlar temelinde bakıyorum, ama iş din uydurmak, hakim kılmak, pramidin tepesindeki egemen, efendi azınlığın maddi-manevi çıkarları ve bunlar uğruna tartışalamaz yasalar ve kendilerine koşulsuz biat, kulluk, kitlelerin köleleştirilmesi, afyonlanması, aidiyet edindirip, ölümüne kullanılması, fetih, gasp, hak, gayr-ı meşruluklarına meşruiyet olunca, eşeğin semerine su kaçıyor, efsanelerin ana temasına da, kahramanlarının da, halkların istem arzu, taleplerinin de canına ot tıkanıyor.
İsa'ya(Mitolojik İsa) esin kaynağı olan birisi gerçekten yaşadıysa -ki birisi veya bir çok kişi- Hristiyanlık bu insan-lar-a hakarettir, o insanları tarihten kazımak, yerlerine alakasız karakterde kişileri yerleştirmektir. İsa haksızlığa karşıdır, İSYANCIDIR ancak Hristiyanlık haksızlıkları meşrulaştırmak, başkaldırının tanrının gücüne gideceğini söylemek, akıl-mantık dışı biçimde bol, bol şükretmek v.s için vardır, Muhammed hikayede köleliğe, yoksulluğa, mülkiyete dayalı sistemlere karşıdır, İSYAN ETMİŞTİR(muhtemel mitolojik karakter bu da), ancak İslam aksine halkı köleleştirir, birilerine meze eder, pramidin tepesindekilere kul eder, her melanete şükrettirir, haklının, hakkını aramasını yasaklamaya çalışır, günah addeder v.s...