Yılbaşıyla ilgili olarak İslami çevrelerde farklı tutumlar görüyoruz. Kimisi Yılbaşını ve Noel'i hiç kutlamamak gerektiğini söylerken, kimisi yılbaşını kutlamanın evrenselliği nedeniyle makul olduğunu ancak Noel'in İslam'la hiç bağdaşmadığını dile getiriyor. Şimdi tarafsız bir bakış açısıyla konuyu ele alalım.
Yılbaşı herkesin bildiği gibi Hz. İsa'nın doğumunun yıldönümüdür. Ancak ülkemizde yeni bir yılın başlangıcı vesilesiyle de kutlanmaktadır. Zira İsa'nın doğumgünü olarak kutlanmasında da bir sakınca olacağını sanmıyorum. Kuran müslümanlara kendisine inandığı gibi kendisinden önce gelen kitapları da kabul etmesi gerektiğini yazmıştır.
Onlar sana indirilene de, senden önce indirilenlere de inanırlar. Ahirete de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi 2. ayet
Noel'i kutlamaya gelince öncelikle noel ve Noel Baba hakkında biraz bilgi edinelim...
Noel Baba'nın (Santa Claus) gerçek öyküsü 3. yy civarında Ptara'da doğan Nicholas'la (Saint Nicholas) başlar. Turkiye'nin güney batısında yer alan bölge o dönemde Rum nüfusuna sahipti. Onun dindar bir Hristiyan olmasını sağlayan varlıklı ailesi, Nicholas daha çok gençken, bir salgın sonucu hayatını kaybetmişti. İsa'nın
"Sahip olduklarını sat ve parayı fakirlere ver" sözlerine uyarak Nicholas ailesinden kalan bütün serveti ihtiyacı olanlara, hastalara ve acı çekenlere dağıttı.Bütün hayatını tanrıya ibadet etmeye adadı ve daha halen çok gençken Myra'nın (Demre/Antalya) psikoposluğunu yaptı. Psikopos Nicholas ihtiyacı olanlara karşı cömertliği, çocuklara olan sevgisi ve denizcilere ve gemilere olan tutkusuyla bölgede daha tanınır hale geldi.
Hristiyanlara zalimce acı çektiren Roma İmparatoru Diocletain'in *yönetimi altında inancı nedeniyle sıkıntılar yaşadı, sürgüne gönderildi ve hapise atıldı. Zindan tamamen psikoposlar, rahipler ve yardımcılarıyla doluydu. Öyle ki gerçek suçlular-katiller, hırsızlar, soyguncular için neredeyse hiç hücre kalmamıştı. Serbest bırakılışının ardından MS. 325 yılında Nicaea Konseyine atandı. 6 Aralık 343 yılında Myra'da hayatını kaybetti ve kendi kilisesinde yakıldı. Ölümünün yıldönümü şu anda Noel (St. Nicholas Day) olarak bildiğimiz kutlama halini aldı.
Kaynak:
Who is Saint Nicholas?
çeviri nasıl olmuş?
Görüldüğü üzere Noel Baba fakirlere yardım etmiş, acı çekenlerin yanında olmuş ve bu yönleriyle döneminde ünlenmiş evrensel bir kişiliktir. Hristyan olmasına rağmen yardımseverliği onu, dinlerin ve inanç sistemlerinin üstünde tutmuş, evrenselleştirmiştir. Üstüne üstlük o dönemde Türkler Anadolu'ya henüz yerleşmemiş olsa bile Noel Baba bizim topraklarımızn insanıdır.
Tabi ki bu yazıyı yazarken, "Yanlış yapıyorsunuz, bakın bunları da kutlayın!" gibi bir densizlik amacı taşıyıp, haddini bilmezlik yapmıyorum. Ne var ki ülkemizde Noel'e ve onu kutlayan müslümanlara karşı bir nefret oluşmuş gibidir. Bu yüzden elimden geldiği kadar fikirlerimi beyan etmek istedim.
saygılarımla...