Hepinizin argumanlarina katiliyorum. Gercekten Hiristiyanligin elestirisi ne Tevrat'in ne de Muslumanlik'in elestirisine benzeyecek . Cunku Hiristiyanligin iki ozelligi bu diger iki kitaptan cok farkli.
Birincisini Sargon cok guzel ifade etmis, sanirim diger arkadaslar da hem fikir. Hiristiyanlik mazlum felsefesi olarak baslamis, baslangic safhasinda kilic zoruyla yayilmadigi icin Tanriya dolayisiyla Isaya sevgi kavramlari baskin oge. Karanlik cagda kilisenin etkin oldugu zamanlarda bu durum degismis. Aydinlanmadan sonra tekrar ilk haline donmus olarak gozukuyor. ABD'de halen bazi arablarin arkasina "Jesus loves you" diye cikartma yapistirirlar.
Ikincisi ise, hiristiyanligin ozellikle bir kavime inmemis olmasi. Bu ozelligi sanirim yahudi kavmi disindaki insanlarin hiristiyanligi cabucak kabul etmesiyle desteklenebilir. Bu tabiiki biraz da birinci ozelligi ile ilgili. O yuzden Tevrat daki irkcilik yok. Ve ayni zamanda pagan toplumlarin icinde yeserdigi icin kolaylikla diger kulturlerden alintilar yapmis gozukuyor.
Neyse, kisaca soylemek istedigim, Sargon'un da belirttigi gibi Hiristiyanligi elstirmek kolay degil. Ama sunu dusunmek durumundayiz:
Biz bu elestiriyi yazarken hitap ettigimiz , mesaj verdigimiz grup kimlerdir ?
Benim gozlemledigim kadariyla siteye gelen insanlarin bir kismi cihat veya misyonerlik amacli ; baska bir kisim ise kafasinda soru isaretleri olan kisim. O yuzden Eski Ahit'ten de argumanlar ortaya koymamiz gerekir diye dusunuyorum. Cunku ne de olsa elimizdeki incil ( ABD'deki diye yazsam daha dogru olur Turkiye'deki incilin icerigini bilmiyorum cunku) eski ahitti de iceriyor. Dolayisiyla hiristiyan din alimleri eski ahiti sembolik alsa bile gunumuz sade vatandas hiristiyanlar bunun farkinda olmayabilirler. Zaten Tanri'nin soykirimi emreden kisimlari cok onemli ( bu kisimlari nasil *sembolik olarak algiliyorlar anlamis degilim)
Eski ahit'te ayni zamanda koleligin desteklenmesi var. Bunun da insani duygulara sahip kisileri etkileyecegini dusunuyorum. Ayrice Isa'nin kisilik incelemesi de iyi olabilir.
Bolumlerin genisletilmesi konusunda aslinda aklima gelen diger konu da bu uc dinin bahsettigi konularin tarihi/arkeolojik incelenmesi. Bu daha uzun ve zahmetli bir is ama uzun vadede gerceklesirse cok guzel olur.
Ayrica, Mica suresini okurken fark ettim Tevrat'daki ayetler Hiristiyanligin Eski Ahit'ine gecerken ( bazi versiyonlarinda ve www.incil.info'nun turkce versiyonunda) *yumusatilmis. Bu durum baska ayetlerde de boylemi bilemiyorum ama ornek
Mika 5:6
Asur topraklarını kılıçla, Nemrut'un topraklarını yalın kılıçla yönetecekler. Ülkemize saldırıp sınırlarımızdan içeri girecek olan Asurlular'dan Bizi bu önderler kurtaracak
"
Tevratta ise soyle geciyor ayni ayet: ( Micah 5:5)
And they shall waste the land of Assyria with the sword, and the land of Nimrod with the keen-edged sword; and he shall deliver us from the Assyrian, when he cometh into our land, and when he treadeth within our border.
waste the land of Assyria with sword, demek Asurlularin *ulkesini kilictan gecirmektir. Bilmiyorum bu saptama bir malzeme olusturabilirmi bizim icin. ( en azindan
www.incil.info nin Turkce okurlari icin belki *

)