Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   İlahi Komedya Mirac (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=1112)

Quark 05-11-2005 01:29

İlahi Komedya Mirac

"Sözlükte yükseğe çıkma vasıtası anlamına gelen "miraç" din ıstılahında, Muhammedin bir gece uyanık bir halde, ruh ve cismiyle Mescid-i Aksa'dan yüce makamlara çıkması demektir. Mekke'den alınarak Kudüs'teki mescid-i Aksa'ya götürülmüş, Oradan da semalara çıkarılmış ve bütün gök tabakalarını geride bırakarak ki sayısı 7 dir, Mekân ve zamandan münezzeh olan âlemlerin rabbi Allah'ın kelâmına ve iltifatına muhatap olmuştur. Mi'rac olayı hicretten bir yıl ya da on yedi ay önce (milâdî 621 yılı başlarında) recep ayının 27. gecesi gerçekleşir."

"Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir."

İsrâ (geceleyin Mekke'den Kudüs'e yolculuk olayı) âyetle (İsrâ, 17/1),

Şimdi gelelim detaylara... Neden Mescid-i Aksa da Mirac ? Denilebilir ki, Henüz Mekke müşrikleri iman etmemişti, Kabenin kutsal olma vasfı islamiyet açısından o zaman yoktu... Amma velakin Kudüste, Pers yönetimindeydi ve Bizans İmparatoru Heraklius büyük bir sefere hazırlanmaktaydı... Hicret yılında Heraklius, Perslilere karşı Toros dağları eteklerinde ilk galibiyetinide alacaktır... Yani aynı durum Kudüs için fazlasıyla geçerliyken Mescid-i harem yerine Mescid-i Aksa tercih edilmiştir. Burdan iki sonuca varabiliriz.

1. Mescidi Aksa bu çok önemli olay için kabeden üstün tutulmuş kutsal kabul edilmiştir. Bunun arkasında yatan neden o zamanda şimdiki gibi güçlü olan Yahudilere yaranmak, İslamiyeti benimsetmektir. Yaşadığınız yere secde edilmesi, Kutsal kabul edilmesi gururunuzu okşamaz mı?

2.Muhammed fiziksel olarak gerçekleştiğini söylediği bu olaya şahit göstermekten kurtulmuştur.

Ayette "Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye"
yazılmış. Yani miraçtan amaç zaten inmekte olan bu ayetlerin muhammede gösterilmesi imiş... Anlayana sivri sinek saz, Anlamayana davul zurna az.

Gelelim olayın gerçekleşme zamanının stratejik önemine...
Hz. Muhammed'in, Mekke'nin Ebu Talip Mahallesi'nde, Hz. Hatice ve Ebu Talib'i kaybetmiş olduğu, Habeş göçmenlerinin bir kısmının yanlış bir haber üzerine dönerek yükünü arttırmış oldukları bir atmosferde İsra ve Mi'rac olur. Çok önemli yakınlarını kaybettiği ve sıkıştığı bir dönemde ilahi bir destek gereklidir. Destek gecikmez. Randevu, Allahtan gelir.

Hadislere girmiyorum. Zaten girecek olsaydım bu yazım Dante'nin İlahi Komedyası kadar uzar, Konu başlığı yerini tam bulurdu...

Ayette yer alan ilginç bir konuda aslında Kura'nın hemen her yerinde
rastlanan bir hitap tarzıdır. Biz kelimesi melekler olarakda yorumlanabilir ama biz derken tansrısal vasıflardan söz edildiği apaçık ortadır. Dikkatlice okunacak olursa çok tanrılı bir dinmiş izlenimi bıraktığını farkedeceksiniz. Bu konu aslında ayrıca incelenmesi gerekecek kadar önemlidir.

burkay 09-11-2005 18:41

BIZ DENMESI ALLAHIN BÜYÜKLÜGÜNÜN TEMSILIDIR ... BEN DE DIYEBILIRDI ... BANA HERHANGI BIR AYTDE BEN DIYE HITAP EDIYORMU CENABI ALLAH ? ALLAH BILE TEVAZU GÖSTERIYOR BURDA ... BIZ SENI ALEMLERE RAHMET OLARAK GÖNDERDIK DIYEN AYET DE BENZER DURUM ... TANRILAR ANLAMI TASIMIYOR TABIIKI KONUYU ANLAYANA VE SAPTIRMAYANA ...

yucemanitu 08-06-2011 22:12

"Ben Mekke'de iken evimin tavanı yarıldı ve Hz. Cebrail gelerek göğsümü yardı, kalbimi çıkardı ve zemzem suyu ile yıkadıktan sonra içi iman ve hikmetle dolu olan altın bir leğen getirdi. Bunun içindekini kalbime boşalttıktan sonra Hz. Cebrail ile birlikte göğe yükseldik."

Olacak iş mi bu buna nasıl inanabilir insan? Bir zamanlar Müslümanken buna nasıl olup da inanabildiğimi hâlâ anlayamıyorum.

atesvedemir 08-06-2011 23:29

Algilariniz yanlis bence meallendirmenizde
Oncelikle isra suresi resul Musa ve israilogullarindan bahseder mirac yapilmis olsa bile bunu yapanin resul Musa olmasi kuvvetle muhtemeldir Lakin ortada bir miracta yok. Mescid secde edilen yer anlaminda olup secde Bildiginiz fiziksel secde degildir secde itaat anlamindadir ve mescit yani secde edilen yer ise icimizdir secde kabullenmeye dayali bir benlik davranisidir yani itaat
Mescidi aksa uzak itaat davranisi(icimizde)
Mescidi haram yasak itaat davranisidir
Yoksa Allah daha yapilmamis 2 binadan niye bahsetsin
Resul (kuvvetle Musa) mescidi haramdan mescidi aksaya bir yuruyus yapmis
Bu yolculuk icsel bir yolculuktur
Bu yolculuk atalardan kalanlarin reddi
Bu yolculuk yeni bir bina insaa etmeden once eskisini yikma yolculugu
Bu yolculuk bu forumdakilerin cogunun yolculugu
Bu yolculuk onyargi dagini, mevcut yasak kabullerini yikma yolculugudur

Saygiyla

bursali68 08-06-2011 23:52

Merhaba,

Sn.Quark Kur'an ayetlerinden ( mümkünse orjinalinden ) şuanki ismiyle bilinen Kudüs'teki Mescid-i Aksa 'ya ne dendiğini yazar mısınız...???

Sağlıcakla kalınız...

atesvedemir 08-06-2011 23:55

Ben cevap vereyim
Muhtemelen suleyman mabedi diye gecen yerdir
Tutamadim kendimi sayin bursali ;)
Selamlar

Greatestlieevertold 09-06-2011 00:18

başlık 2005 den, quark ın son aktivitesi de 2005 yılından boşuna cevap bekleme :)

bursali68 09-06-2011 00:29

Alıntı:

Greatestlieevertold´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 390616)
başlık 2005 den, quark ın son aktivitesi de 2005 yılından boşuna cevap bekleme :)

Pardon,tarihe bakmadım...

Sağlıcakla kalınız...

ozgur_beyin 09-06-2011 01:24

sevgili quarkgerçek olan şudurki. muhammedin gerçek hayatı çok fludur o bütün mucizeler kahramanlıklarmuhammedin hayatını anlatan siyerlere sonradan girmiştir. bugün muhammedin gerçek olarak ne doğum yılı ne günü ne ayı bilinmemektedir.
ilk siyer kitaplarında mirac yoktur sonradan girmiştir.
daha iyi anlatmak için şunları söylemek gerekir islamı muhammedi ve islam tarihini anlatan dört şahsiyet var
taberi 839 yılında doğmuş ve şu an kaynak olan tarihini yazmıştır.
ve kitabında kuşku duyduğu yerlerde ve zamanlarda (doğrusunu allah bilir deyip)
işin içinden sıyrılmaktadır
diğer üçüde en iyi siyercilerdir kaynak onlardır.
vakıdi doğumu 747
ibni hişam ölümü 833
ibni ishak doğumu 699 işte islam tarihinin ve muhammedin hayatını bu dört adam yazmıştır.
bu yazılanların hiçbirinin bir belgesi yoktur tamamı rivayetlere dayanır bu rivayetlerin ne kadar sağlıklı anlatıldığını anlatan( bana göre) bir fıkra var onu yazayım konu tam anlaşılsın

Sabah hepiniz talim teçhizat ile hazır olun...Albay, binbaşıya :
-Yarın güneş tutulacak. Bu her zaman görülen bir şey değildir. Erleri talim elbiseleri ile talim meydanına getirin de olayı görsünler. Bende orada bulunup kendilerine gerekli bilgiyi vereceğim. Şayet yağmur yağarsa, tabii bir şey göremeyiz. O zaman erleri, üstü kapalı talimgâha götürürsün.
Binbaşı, yüzbaşıya :
-Albayın emri ile yarın sabah saat dokuzda güneş tutulacak. Bu her zaman görülen bir olay değildir. Şayet hava kapalı olursa bir şey görülemeyecektir. Bu durumda tutulma, kapalı talimgâhta gerekli talim elbisesiyle yapılacaktır.
Yüzbaşı, teğmene :
-Albayın emri ile yarın sabah dokuzda talim elbisesi ile güneş tutulmasının açılış merasimi yapılacaktır. Şayet yağmur yağarsa ki bu durum pek görülen bir olay değildir, Albay kapalı talimgâhta gerekli bilgiyi verecektir.
Teğmen, başçavuşa :
-Yarın sabah dokuzda hava güzel olursa, talim kıyafeti ile albay tutulacak. Kapalı talimgâhta yağmur yağarsa, alayın meydanında manevra yapılacak. Çünkü bu her zaman görülen bir olay değildir.
Başçavuş, askere :
-Yarın sabah saat dokuzda kapalı talimgahta Albayı tutacağız. Sabah hepiniz talim teçhizat ile hazır olun.
Askerler kendi aralarında :
-Yarın sabah bizim başçavuş Albayı tutuklayacakmış

işte rivayet budur

calvuss 09-06-2011 08:30

Sevgili Özgürbeyin

Fıkra süperdi güne gülerek başlamama sebep oldun.:bounce:

teşekkürler.

Natürelist 14-06-2011 18:10

Alıntı:

calvuss´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 390646)
Sevgili Özgürbeyin

Fıkra süperdi güne gülerek başlamama sebep oldun.:bounce:

teşekkürler.

Sayin calvuss,

Fikra güzel olmasina güzeldi ama, bu mirac olayi'yla namazin kac kere kilinacagi da belirlenmistir, zaten kuran'da hic bir yerde gecmez kac kere kilinacigi konusunda? bu da hadisle belirlenmistir yani zincirleme rivayetlerle.

Ve bunu muhammed en basta elli'den (50) bes'e (5) Allah'la sIkI bir pazarliga giriyor musa'nin sayesinde? cünkü musa ikaz ediyor muhammedi, 50 kere!! namaz senin ümmetine cok gelir! yapmazlar? diye, sonucta muhammed katlari ine cika mekik dokumustur, namazi bes'e indirdiginde, musa hala coktur yine git tanri'nin huzuruna pazarlik yap, diye demistir! ve gerisi malum

Simdi burada müslümanlar ya bu komedi mirac'a inanip günde 5 kere namaz kilacaklar? yada, yok olmaz böyle bir sey bunlar tamamen sacma uydurma!! deyip, günde 5 kere namaz da kilmayacaklar'dir?

Tanri görmüyormu bu zavalli kullarini, kendi aralarinda hep celiski icindeler?

Ben olsam Tanri'nin yerinde bu komediye bir son veririm, Hic de elci melci göndermeden dogrudan cikarim ortaya yapin bakalim dogru dürüst ödevinizi! nedir bu tiyatronun hali deyip tekrar yedi kat ars'ima (tahtima) dönerim.

Bir de bütün insanlik görür ve sahit olur! ve böylelikle Tanri "var"dir? "yok"tur diye bütün kuskulari, kavgalari da ortadan kaldirmis olur!

Ki, simdiye kadar bir kac peygamber'den baska varligini ne gören olmus nede sahit'ligi! Ne biliyoruz bu kisiler hakkinda? kisilikleri, karakteri, yapisi nedir? ne derece dogrudur bundan binlerce yil önce anlatilanlar? Tanri'dan vahiy aliyorum beni elci olarak gönderdi demekle ne kadar ciddiler?

Görülen odur ki eski toplumlardan gelen bu gelenek muhammed'in dönemine hatta günümüze kadar devam etmistir. Bir tanri bir elciyle bunu basaramiyorsa? bu elcilik yönteminden hemen baska bir yönteme daha dorusu kendisi ortaya cikip insanlara ne yapmasi gerekiyorsa söyleyip tekrar diledigi yere dönebilirdi. Ilk basta Tanri kendisinin varligini inandirabilmesi icin insanlari birbirleriyle bayagi savas'tirmis!! ve kan döktürmüstür!! hic de iyi bir yöntem degil, ne bu basarisizlik? nedir bu zorlama?

Yoksa eski toplumlardan kalma masal kitaplarina insanin inanmasi icin, hayal gücünü bayagi zorlamasi gerekiyor, bilindigi gibi cesur kimseler az cikar, bu konuda da ateist'ler cesurdur, diger kesimler ise korkudan elestiri bile yapamazlar, kayitsiz sartsiz "kulluk" denen nesneyi kabülleneceksin.

Herhalde buda dünya yasantisi cogu kisi icin, zor geldiginden bir teselliye ihtiyac duymalarindan kaynaklaniyor.

Saygilar

Dark_Prince 15-06-2011 00:30

Miracın kökeni de Sümer'e dayanır.Önce İslam'a ordan da Aleviliğe Kırklar Meclisi olarak geçmiştir.Forumda Kökeni anlatan güzel bir yazı var:

http://www.turandursun.com/forumlar/...ead.php?t=6217

Natürelist 15-06-2011 09:26

Alıntı:

Dark_Prince´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 391552)
Miracın kökeni de Sümer'e dayanır.Önce İslam'a ordan da Aleviliğe Kırklar Meclisi olarak geçmiştir.Forumda Kökeni anlatan güzel bir yazı var:

Sevgili Dark_Prince,

Muhammed, Sümer mitolojisi'nden arakladigini ben gayet iyi biliyorum, bunu bilmeyenlere söylemek lazim,

Tanidigim müslüman arkadaslara bu hikayeyi anlatinca amma matrak hikaye derler ve arkasindan muhammed'in versiyon'unu anlatinca? tek bir kelime cevap veremezler, cünkü hikaye hemen hemen aynisi, sümer'lerinki matrak oluyorsa! muhammed'inkide hic süphesiz matrak'dir! ama arkadaslar bunu söylemezler o baska? cünkü efendim, bu muhammed'dir hic olurmu matrak demeleri?

Bir de bu konuda Sayin Dilaver'in Makalesine bakalim, cok da güzel yorumlamis tekrar ellerine saglik olsun;

http://turandursun.com/index.php?opt...man&Itemid=109

TUBA 15-06-2011 10:35

Alıntı:

Dark_Prince´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 391552)

evet aynen öyle ,zaten tüm semavi dinlerin kökeni çoktanrılı dinlerden yani mitlerden tek tanrılıya evrimleşmiştir ,bunu her fırsatta dile getirdik ama anlayana ,anlamak isteyene

benim hep söylediğim bir örnek var bu konu ile ilgili

"Roller Farklı ,Sahne Aynı"

Dark_Prince 16-06-2011 16:20

Alıntı:

Natürelist´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 391615)
Sevgili Dark_Prince,

Muhammed, Sümer mitolojisi'nden arakladigini ben gayet iyi biliyorum, bunu bilmeyenlere söylemek lazim,

Tanidigim müslüman arkadaslara bu hikayeyi anlatinca amma matrak hikaye derler ve arkasindan muhammed'in versiyon'unu anlatinca? tek bir kelime cevap veremezler, cünkü hikaye hemen hemen aynisi, sümer'lerinki matrak oluyorsa! muhammed'inkide hic süphesiz matrak'dir! ama arkadaslar bunu söylemezler o baska? cünkü efendim, bu muhammed'dir hic olurmu matrak demeleri?

Bir de bu konuda Sayin Dilaver'in Makalesine bakalim, cok da güzel yorumlamis tekrar ellerine saglik olsun;

http://turandursun.com/index.php?opt...man&Itemid=109

Sevgili Dostum;

Sana özel olarak söylemedim oradan araklandığını,genele hitaben söyledim.Bilenler hatırlamış olur,bilmeyenler öğrenir gibisinden.

Evet dostum mesela Kur'an'dan bir ayeti İncil ayeti diye oku dalga geçerler,ama sonra Kur'an'dan olduğunu söyle taş kesilirler,bunlar hep böyleler.

Link için sana,bu güzel yazı için de Dilaver'e teşekkür ederim.

Sevgilerimle...

Alıntı:

TUBA´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 391620)
evet aynen öyle ,zaten tüm semavi dinlerin kökeni çoktanrılı dinlerden yani mitlerden tek tanrılıya evrimleşmiştir ,bunu her fırsatta dile getirdik ama anlayana ,anlamak isteyene

benim hep söylediğim bir örnek var bu konu ile ilgili

"Roller Farklı ,Sahne Aynı"

Aynen öyle;Roller Farklı,Sahne Aynı.Ben de bir şiir yazdım bunla ilgili:

Efsanelerle dolu efsane Paganlarız biz,
Bütün ezik dinlere kaynaklık edenleriz. :D

TUBA 16-06-2011 17:52

sevgili dark_prince

:D güzelmiş devamını da getirebilirsen daha güzel olur

Dark_Prince 19-06-2011 21:03

Alıntı:

TUBA´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 392113)
sevgili dark_prince

:D güzelmiş devamını da getirebilirsen daha güzel olur

Beğendiğine sevindim,bak devamı;

Efsanelerle dolu efsane Paganlarız biz,
Bütün ezik dinlere kaynaklık edenleriz,
Karanlığın mızraklarına siperdir bedenimiz,
Işığı arzular,ışıkla çarpan yüreğimiz.

Barbar dinlerin elinden yıpratılsakda,
Hançerlenip ateşlere atılsakda,
Umudun bittiği yerden doğanlarız,
Efsanelerle dolu efsane Paganlarız,
Bütün ezik dinlerin kaynağıyız biz.

Benden harika bir şair olur yav .P :D

calvuss 20-06-2011 08:32

Sayın Natürelist ben özgürbeyin ' in askerlikle ilgili fıkrasına çok güldüm.
Miraç olayı zaten o fıkradan bile daha komik bir olaydır ve oda Akkadlı Sargon ' dan çalıntıdır.

TUBA 20-06-2011 12:21

[QUOTE=Dark_Prince;392768]

şiir tamamıyla güzel ama özellikle şu kısmı bana ayrı bir güzel geldi:)

birkere daha ellerine sağlık

mahirzz 20-06-2011 17:11

eskiden insanların teknolojisi bazı bilimsel olayları anlamaya yetmiyor diye, şu an onları "mit" olarak betimlemek ne kadar doğru olabilir..

insanlık teknolojisi kendi içinde dahi bölge bölge farklılıklar gösterebilmektedir. günümüzde bu globalleşen dünya ile azalmışdır. yani bölgeler arasında ki farklılıklar azalmışdır. en azından eskiye oranla bu böyle. bunun sebebi bilgiye ulaşmanın eskiden olduğundan daha kolay hale gelmesi.

en basitinden şu örneği verebilirim:
eskiden ben çocukken ilkokula felan giderken bir ödev konusunu araştırmak için sehir merkezindeki kütüphanelere seyahet ederdim. bu 1 günümü dahi aldığı zamanlar olmuşdu. şimdi ise bakıyorsunuz ki verilen ödevi araştırmak için sadece örneğin google a girmek yeterli olabiliyor. ve bu evinizde odanıza kadar gelmiş durumda.

yinede gelişmemiş bazı toplumlar var. bunlarında başlıca sebebi fakirlik ve sömürülme olabilir.

bugün günümüzde demirden uçaklara binip, arkadaşlarımızla görüntülü ses iletişimleri sağlayabiliyoruz. ama bunu hayal bile edememiş geri kalmış yerler var.

gezinti ve coğrafi keşifler aracılığı ile bu tür insanların yanına giden gelişmiş ülke insanları bir garip bakılıyor.

çok değil daha yakında bir yakınım şöyle anlatır:
ilk elektirkli lamba köyde öğretmenin evine imiş, ve köylüler aralarında diyorlarmış ki:
"aha böyle bi düğmeye basıon aynen gündüz gibi oluyor.. " :D

bizim gibi insanlara ne kadar da sıradan gelen bir şey değil mi ?

çok çok eskilerden düşünürseniz, bu olayları insanların ne kadar da algılarının ötesinde olduğunu görebilir siniz. değil uzaya çıkmak havada yolculuğu bile düşünemeyen / hayal edemeyen bir toplum için "mirac" gibi bir hadise elbette "mucize" mertebesinde değerlendirilecekdir.

bugün ise ben artık bu olaya "mirac mucizesi" yerine "mirac hadisesi" demenin daha normal olacağını düşünmekteyim.

çünkü biliyoruz ki çok hızlı bir şekilde ve havada yolculuk artık mümkün, ayrıca yeterli teknoloji ile uzay da dahi yolculuk mümkün olabilir.

peygamberimizin de "mirac" hadisesine artık daha olabilir bakabiliyoruz.

belki çok eskilerden bir nevi mucize, ve dolayısıyla imkansızlıklar dolayısıyla masal gibi yakıştırmalar yapmak doğru gibi görünse de günümüzde bilgi ile artık anlıyoruz bu hadiseleri.

ama hala anlıyamıyanlar varsa da onlar da anlıyamamalarının sebebi asla bilgi yetmesi olarak görmüyorum, sadece o eski hikaye devam ediyor :

nefret..

sevgiden uzak,

allah a karşı nefret içinde olmak..

Dark_Prince 20-06-2011 19:49

[QUOTE=TUBA;392857]
Alıntı:

Dark_Prince´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 392768)

şiir tamamıyla güzel ama özellikle şu kısmı bana ayrı bir güzel geldi:)

birkere daha ellerine sağlık

Beğendiğine sevindim.Bencede o kısmı ayrı bi güzel.

Sevgilerimle...

Natürelist 23-06-2011 11:29

Alıntı:

mahirzz´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 392925)

bugün ise ben artık bu olaya "mirac mucizesi" yerine "mirac hadisesi" demenin

peygamberimizin de "mirac" hadisesine artık daha olabilir bakabiliyoruz.

Sayin mahirzz, siz burada öyle bir görüntü veriyorsunuzki, bir zamanlar mucize diye kabül edilen "mirac" sanki gelecekte bir masal olup (zaten masal) bir anlami kalmayacaktir, siz o zaman namazin 5 kere kilinmasini nasil aciklayacaksiniz merak ediyorum? cünkü kuran'da hic bir ayetinde gecmez, dolayisiyla namazida rafa kaldirmaniz gerekir ve böyle derseniz o zaman yerinde olur, diyemezsiniz o baska.

"mirac mucizesi" = demek'ki, is forever out

"mirac" hadisesi = yakinda buda, is forever out

"mirac" masali = ileride tümden, is forever out

Evet degerli Turan Dursun'nun dedigi gibi dinler can cekisiyor,

Sizinde fark ettiginiz gibi,gelecekte yillar, asir'lar herseyi insanlara ögretecektir, benim icin su an utopi olsada, gelecegi bütün dinlerden arindirilmis görüyorum.

Saygilar

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:07 .