Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Kadın & İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=31)
-   -   ERKEK KADINI NEDEN ÖRTER... (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2807)

DİPNOT_S 26-09-2006 18:54

ERKEK KADINI NEDEN ÖRTER...

Bugün;
Erkeğin dayatmaları ile maalesef kadınlarımız alabildiğine tutsaklaştırılıyor... Yasa koyucular, din bilginleri susuyor. Siyasiler, gericiler at koşturuyor.. En korkuncu ise; Cumhuriyetle kazanılmış olan eşitlik yitiriliyor...
Ve bu bir oyun değil bir gerçek ve baskıyla kapanmağa karşı, aydın kadınlarımızın sessiz kalmalarını anlayamıyorum. Diğer taraftan bu sessizlik bu şekilde sürerse yarın sizde kapanacaksınız, ayni İran'daki gibi. Dönüşü olmayan bir yola gireceğimizin farkında bile olamayacaksınız çünkü sistem iranda ki gibi almayacak zemin hazır bulunacak..
Kısaca;
*Gericilik; demokrasinin hoşgörüsünü kullanarak özgürlüğü kapanına alıyor.*
Biz ise seyrediyoruz...
:(
http://img221.imageshack.us/img221/1517/1lq7.jpg
EVET... ERKEK KADINI NEDEN ÖRTER...
1- Kapanan kadın açıklara göre daha namuslu olduğu için...
2- Tanrı istediği (ÖRTEMEDİĞİ) için...
3- Kadına dini hayrıcalık kazandırdığı için...
4- Kapanan kadın değil kapatan erkek olduğu için...

liopleurodon 26-09-2006 19:05

Re: ERKEK KADINI NEDEN ÖRTER...

Adetten..

İlginç gelebilir, ama kadının kapanmasını kadınlar istemiş olabilir. Düşünün, güçlü bir kadın. Elbette yaşlanıyor vs. Açık gezen kadınların olması, rekabet şansını zorluyor. Kocasını boyuna vidalıyor, namussuz, erkekleri baştan çıkarmaya çalışıyor, hafif kadın vs. diye. Kendini de kapatıyor ki, kusurları örtülsün.

Bu sürecin böyle başladığı sanılıyor. Unutmayalım, insanlığın ilk dönemleri anaerkil dönemlerdir. Hitilerden, daha öncesinden bahsediyoruz. Erkek egemenliği çok daha sonraları ortaya çıkar..

Basitçe, örtünme ile namusun, tahrik etmenin filan bir alakası yoktur. Erkek tahrik olur. Kadının varlığını bilmesi bile yeterlidir. Bu doğanın kanunu, en temel içgüdüdür.

ozgur_beyin 26-09-2006 19:11

Hani bilinen hadistir. Muhammed karılarının sırasını atlayınca argo tabiriyle tantana çıkar . Sen bildiğini yap mealinde ayet gelince (Yahut işine geleni uydurunca ) Ayşe. Senin hevan (zevklerin) mevzu olunca ne çabuk ayet geliyor. der.

Muhammed'in şakirtlerinin de başka türlü düşünmesi imkansız

DİPNOT_S 26-09-2006 21:57

Alıntı:

liopleurodon";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47938)
Adetten..

İlginç gelebilir, ama kadının kapanmasını kadınlar istemiş olabilir. Düşünün, güçlü bir kadın. Elbette yaşlanıyor vs. Açık gezen kadınların olması, rekabet şansını zorluyor. Kocasını boyuna vidalıyor, namussuz, erkekleri baştan çıkarmaya çalışıyor, hafif kadın vs. diye. Kendini de kapatıyor ki, kusurları örtülsün.

Bu sürecin böyle başladığı sanılıyor. Unutmayalım, insanlığın ilk dönemleri anaerkil dönemlerdir. Hitilerden, daha öncesinden bahsediyoruz. Erkek egemenliği çok daha sonraları ortaya çıkar..

Basitçe, örtünme ile namusun, tahrik etmenin filan bir alakası yoktur. Erkek tahrik olur. Kadının varlığını bilmesi bile yeterlidir. Bu doğanın kanunu, en temel içgüdüdür.

İyi güzel de;
Ya kadın intiharları?..
Ya töre cinayetleri?..
Ya kadınların tesettürü?..
Ya kutsal Müslümanlığı koltuk hırsı için bunu politikada kullanması?..
Ya içerde iktidar koltuğu için bunun için tahrikatlara ve cemiyetlere verilen ödünsel zavallılık?..
Doğanın kanunundan önce sınıfsal bir farklılık ve bu farklılığı değişik çıkarlara kanalize edilmesi sizce neyin sonucu ve neye hizmet..
Sevgiler...

liopleurodon 27-09-2006 08:52

Evet, islamiyette kadının yeri, değeri filan yoktur. Bu ayrı bir konu. Kadının örtünmeye nasıl başladığı ayrı bir konu. Kadınların örtünmesi islamiyetten çok çok daha öncelere dayanır. İyi bir tez konusu, ilgilisine.

hiramusta 27-09-2006 14:07

Öncelikle bir şeyi düzelteyim.Başyazıda İran'ın adı verildi ve aşağıya yüzüde kapalı hanımların resmi konduğu için düzeltmek istiyorum.Resimdeki hanımlar İranlı *değildir arkadaşlar.Şiiler yüzlerini kapatacak şekilde örtünmezler.Bu hanımlar büyük bir ihtimalle Hanefidir.Hanefilikte yüzde ziynetten sayıldığı için örtülmesi gereken yerlerden birisidir.Bu yüzden hanefiyim diyen hanımların yüzlerini örtmemesini hep yadırgamışımdır.Hanefi hanımlar ya başka bir mezhebe geçin ya da mezhebinizin gereğini yerine getirin.Boştan yere hanefiyim diye yalan konuşmayın!

Konuyla ilgili şahsi görüşleri mi ise ilerleyen günlerde açıklayacağım.Hepinize hayırlı günler..

sargon 27-09-2006 14:45

Bu konuda Muazzez İlmiye Çığ'ın araştırması var. Kuran, Tevrat ve İncil'in kaynakları üzerine yazdığı kitapta Sümerlerden kalma bir gelenek olduğunu ileri sürüyor. Sümerlerde mabet fahişeliği denen birşey var. Sıradan fahişelikten farklı birşey. Kutsal kabul edilen ve çok değer verilen birşey. Mabet fahişeleri ile sıradan fahişeleri ayırmak için *mabet fahişeleri başlarını örtüyorlar.

M.Ö. 1500'lerde Asur kralı bu kuralı evli ve dul kadınlara da getiriyor. Yani bu durumda evlenmiş, yani erkek görmüş olan kadınlar başları örtülü, genç kızlar ise örtüsüz oluyorlar. Cariyelerin, sokak fahişelerin ve evlenmemiş kızların ise örtünmeleri yasaklanıyor.

Baş örtme geleneği Yahudilere de burdan geçiyor. Biliyorsunuz, Yahudilerin uzun bir Babil sürgünü dönemi var. Baş örtüsü kuralı şimdi de uygulanıyor Yahudilerde. Evlenen kadınlar saçlarını traş ettirip peruk takıyorlar yada başörtüsü ile saçlarını kapatıyorlar. (Özellikle Yahudi yaşlı kadınların çoğunun başında peruk vardır)

Yahudilerin birçok geleneğini Muhammed (daha doğrusu öyle biliyoruz, belki de daha sonra yapıldı bu değişiklikler) alıp İslam'a koymuş. Baş örtme geleneğinin kökeni Çığ'ın açıklamalarına göre böyle.

Son olarak, hıristiyanlarda da aynı geleneğin sürdüğünü belirteyim. Rahibeler başlarını taa tapınak fahişeliğinden kalma baş örtme geleneğinden dolayı örterler. Aynı şekilde Roma'nın bölünmesiyle oluşan Ortodoks mezhebinde *(doğulular) *de aynı şekilde kadınlar başını örter. Doğuy Avrupa'da, İran kadar olmasa da en azından bir Türkiye kadar başını örten kadın vardır herhalde.

agnostic_z 27-09-2006 15:13

Eveet islamın en ilkel yönlerinden birine geldi sıra.Örtünme bence kesinlikle paranoyaklık derecesinde güvensizliğin ve kıskançlığın ürünü bir durum bundan ne söylemek istediğimi anlayan anladı daha fazla açmama gerek yok sanırım.Sayın dipnot_s beyin koyduğu fotoğraf bütün gerçekliğiyle gerçek islam bu diye haykırıyo zaten.Başında rengarenk başörtüsü,altında isterse kumaş isterse blujean pantolonu yada diz altı eteği,üstünde de şık bi ceket ya da pardesüsü olan türk tesettür tipinde bir bayana islam tabiki çok rahat ve kendine değer veriyo,keyfine bakmasına müsade ediyo gibi görünebilir.Ama ne yazıkki sulandırılmış islamı gerçek islam sanan arkadaşımız farkında olmadan desteklediği köktendinciliği ve şeriatı desteklediği müddetçe bilmelidir ki o düzen geldiği zaman yukardaki ninja benzeri bayandan farkı kalmayacak,2. hatta 3. sınıf vatandaş olacak,o kafasına göre yarattığı bazılarına gerçekten yakıştırdığım alternatif tesettür modelini ancak rüyalarında görebilecek,giyebileceği yegane elbise yukardaki bayanın elbisesi olacaktır.

27-09-2006 16:30

NUR:
24.31. Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları (mümin kadınlar), ellerinin altında bulunanlar (köleleri), erkeklerden, ailenin kadınına şehvet duymayan hizmetçi vb. tâbi kimseler, yahut henüz kadınların gizli kadınlık hususiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar (Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler). Ey müminler! Hep birden Allah'a tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz.
24.60. Bir nikâh ümidi beslemeyen, çocuktan kesilmiş yaşlı kadınların, zinetleri (yabancı erkeklere) teşhir etmeksizin (bazı) elbiselerini çıkarmalarında kendilerine bir vebal yoktur. İffetli davranmaları kendileri için daha hayırlıdır. Allah işitendir, bilendir.

Bu yazımda inançlı kadınlarımıza seslenmek istiyorum. Derler ki kuranda her şey apaçık yazılıdır. Eğer bu kuranda her şey apaçık yazılıysa bu kara çarşaf nereden çıktı.Kuran'da deniliyor ki :Görünen kısımları müstesna olmak üzere baş örtülerini yakalarının üstüne gelecek şekilde örtsünler. Nasıl bir kıyafet giyileceği de yazılı değil. Kimi kara çarşaf giyiyor. Kimi türban takıyor, uzun pardesü giyiyor. Kimisi de eşarp takıyor. Şimdi soruyorum. Bu nasıl apaçık bir kitaptır ki her kes farklı farklı giyiniyor.

Bir de bakıyoruz yaşlı kadınlara giyim konusunda bir tölerans tanınmış. Aklıma şu geliyor. Bence kadınların örtünmesinin temelinde ikinci sınıf oluşu ve kıskançlık olayı yatmaktadır. Kadının kapanması demek kendisini ikinci sınıf görüp erkek üstünlüğünü kabullenmesi demektir. Kuran zaten insanlar arasında ayırım yaparak erkeğin üstünlüğünü savunmuştur. Kadınlar tarlanızdır benzetmesi, eve mahkum edilmesi, laf anlamıyorlarsa dövün demesi, dört kadınla evlenebilirsiniz demesi, kadının miras hakının kısıtlanması, şahitliğinin küçümsenmesi,örtünmeye zorlanması hep kadının ikinci sınıf görülmesinin kanıtlarıdır. Ben bu gerçekler ortada dururken buna inanan kadınlarımızı hayretle karşılıyorum. Bir insan olarak bunu kabulenen bir kadın insanlığıyla çelişiyor demektir. Çünkü insani özelliğimizin temelinde eşitlik yatmaktadır. Kadın erkek eşit olmalıdır.

Günümüz çağdaş hukuk kurallarıyla bu eşitlik güvence altına alınmıştır. Bu kurallar ortada dururken ilkel ortaçağ kurallarını kabullenmek nasıl bir anlayıştır. Ben bunu anlamakta zorlanıyorum. Bir de demezler mi islam kadına değer vermiştir. Sadece gülüyorum. Bir insan bu kadar da kör olamaz. Bu nasıl kadına değer vermektir?

Ve bu kadınlarımıza diyorum ki evlendiğiniz zaman nikah yapmayın. Miras ve şahitlik konusunda kuranın hükümlerine uyun. Erkeğinize itaat etmediğiniz zaman erkeğinizin sizi dövmesini kabulenin. Evinizden dışarı çıkmayın. Okumak mı istiyorsunuz. Okumak neyinize. Erkeğinize kölelik yapmaya devam edin. Erkeğin gözünde bir tarla olmaya devam ediniz. Erkeğiniz dilediği gibi bu tarlanıza girmelidir. Çünkü erkek sizin koruyucunuzdur. Onun koruyuculuğu olmadan siz kendinizi koruyamazsınız. Nafakanızı erkek sağladığı için o sizin her şeyiniz. Hele bir de isteklerine karşı çıktınız mı yandınız. Üç kere boş ol demesi yeter. Onun için siz çok mu önemlisiniz. Siz olmazsanız daha üç kadın hakkı daha var. Hatta canı istediği zaman sizinle birlikte daha bir çok kadını üzerinize getirmekte hakkı vardır.

Şimdi inançlı kadınlarımız bunları bir düşünsünler. Bir de günümüzde kadın haklarını bir incelesinler. İkisini kıyaslasınlar. Eğer biraz akıl ve mantık varsa bu kadınlarımızda, aralarındaki farkı çok net bir şekilde göreceklerdir. Bir erkek olarak diyorum ki erkeklerin sizin üzerinizde tahaküm kurmalarına izin vermeyiniz. Bir erkek olarak kadın ve erkek eşitliğini savunuyorum. Bu kör taasuptan kendinizi kurtarınız. İlkel ve çağdışı bir düşünceye kendinizi alet etmeyiniz. Bilgi çağında yaşadığımızı unutmayınız. Okuyarak ekonomik bağımsızlığınızı kazanarak toplumda hak ettiğiniz yere geliniz. Kadının da bir insan olduğunu ve erkekle eşit olması gerektiğini haykırınız. Onların sizleri sömürmesine izin vermeyiniz.

Ama şunu da iyi biliyorum ki bu saçmalıklara inanan kadınlarımız azınlıktadır. Kadınlarımızın büyük çoğunluğu böyle düşünmemektedir. Çünkü ülkemiz çağdaş uygar bir ülke olma yolundadır. Buna paralel olarak kadınlarımız bir aydınlanma süreci yaşamıştır. Yeterli olmamakla birlikte hak ettikleri yere gelmek için bir mücadele içinde olduklarını görüyoruz. İnançlı kadınlarımızın da bu mücadelede yerlerini almaları gerektiğini düşünüyorum. Şunu da bilmenizde yarar varki bu ülkede sizleri haklı gören erkekler de vardır. Bir erkek olarak'' kadının adı yok''
onurlu mücadelenizde sizleri destekliyor saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

M.onur 27-09-2006 16:32

17 yaşındaydım ve o güne kadar hiç bir kapalı kızla samimiyetim olmamıştı. Birgün evde otururken telefon geldi ve bir kız benimle arkadaş olmak istediğini söyledi. Meğer telefonumu uzun zamandır görüşmediğim bir arkadaşımdan almış. Beni her sabah otobüs durağında beklerken görüyormuş ve tanışmak istiyormuş.

Neyse kızla telefonda 15 gün boyunca konuştum ama bir türlü telefonumu hangi arkadaşımdan aldığını söylemedi. Sonra buluşma teklif ettiğimde bana kapalı olduğunu söyleyip benim için problem oluşturup oluşturmayacağını sordu. Bende oluşturmaz dediğim halde dışarıda beraber yürümekten utanıyordum açıkçası. O yüzden kendi evimizden daha uzak bir yerde buluştuk.

Buluştuktan sonra kızın İmam Hatip lisesi son sınıfta okuduğunu öğrendim ve kızla buluşmaya devam ettim. Daha sonra ise bir kızla yaşanabilecek ne varsa çoğunu yaşadım. İşin ilginç yanı kızı terketmek istediğimde kız arkadaşları beni vazgeçirmek için kendisinden telefonumu alıp başka başka zamanlarda da aramaya devam ettiler. Daha sonra bunun diğer kız arkadaşlarıyla da buluşup çıkmaya başladım. Yani arkası çorap söküğü gibi geldi. Bir kaç kez evlerine gittiğimde ailelerine yakalanma tehlikesi atlattım. Bayağı heyecan vericiydi açıkçası. :lol:

Bu kızların tipik özellikleri ise 1 tanesi hariç hepsinin seçim zamanı evlerinin camında Refah partisi bayrağı olması, benimle evli olmadan mahremini paylaştığı halde başörtüye laf söylettirmemeleri, camdan başı açık bakabildikleri halde dışarıda başlarını kapatmaları, aslen Trabzonlu olduğumu bilmelerine rağmen oruç tutmadığım için benim alevi olduğumu düşünmeleriydi.

Bu kızlardan bazıları zaman zaman evlerinden uzakta başı açık dolaşsada, başı açık gezen kızlara içten içe bir düşmanlık besliyor ve onları namussuz olarak görüyorlardı.

Kısaca kapalı kızların açık kızlardan hiç bir farkı yoktur. Onlarda da hormonlar son derece aktiftir ve erkeklere ilgi duymaktadır. Onlar da din kuralları olmasa başları açık gezip daha da güzel görünmek istemektedirler. Çoğu aile zoruyla, azı da koca zoruyla kapanmaktadır. Ortada başörtüsüyle ilgili o hadisler dururken önünü almakta çok zordur.

27-09-2006 16:37

Atatürk ve Türban

''Kimi yerlede kadınlar görüyorum ki, başına bir bez, ya da bir peştemal ya da benzer bir şeyler atarak yüzünü, gözünü gizler ve yanından geçen erkeklere karşı ya arkasını çevirir, ya da yere oturarak yumulur. Bu durumun anlamı, gösterdiği nedir?
Efendiler uygar bir ulus anası, ulus kızı bu şaşırtıcı biçime, bu vahşi duruma girer mi? Bu durum ulusu çok gülünç gösteren bir görünüştür. Hemen düzeltilmesi gerekir."
Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri,
Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yay., C. II., s. 217.

vartor 27-09-2006 16:39

Herhalde usutmesinler diye ortuluyordur. Kadin sermaye, tarla, ahci, bedava usak, cocuk bakicisi, hastabakici....
*Kim ister boyle bir sermayenin, usutup hastalanmasini. Siz, atavistler bu gercek sebepler dururken, gine ortaligi karistirmak icin, abuk sabuk nedenlere karsimiza cikacaksiniz, biliyorummmmm.

liopleurodon 27-09-2006 17:16

Başka bir okulda, bir türk kızı vardı. Türbanlıydı. Bir şekilde tanışıp edip her bir şeyi yaptık. Eteğini ve altındakileri çıkarırken yardımcı bile oldu, ama bir türlü başörtüsünü çıkarmadı. Acayip bir fantazi olmuştu.. Onlar için, başörtsüs olsun, ötesi mevzu değildir resmen..

Ha, hepside kızdır. Hiçbirine sürtük filan diyemem. Ama başı kapalı olunca iyi veya tersi denmesi yalan olur. Neyin içinde olursa olsun, kadın, kadındır. Kadın var oldukça, erkeği isteyecek, erkekte onu isteyecektir. Böyle kapatmakla filan ancak kendinizi kandırırsınız.

agnostic_z 27-09-2006 20:57

Evet yine güzel noktalara değinmişsiniz.Malum ülkemizde muazzam bir doğu-batı tezatı mevcut.Doğuda makyajını daha doğrusu badanasını :D yapsın,ne yaparsa yapsın ama kapalı olsun yoksa o kızdan hayır gelmez anlayışı çok kuvvetli batıya göre.Ben turan dursun hocamızın hemşerisi olarak sivasta bunları bizzat yaşadım.Çoğu ama büyük çoğunluğu sadece aile baskısından ve toplumun baskısından zoraki kapanıyordu.Yoksa evlenmeleri bile çıkmaza giriyordu.Bu gibi zorunluluklardan kapanan kızları diğer açık kızlarda göremediğim hayret verici durumlarda cafe köşelerinde ya da tenha yerlerde görmek benim için çok sıradandır.Çoğu batıda bi yerlere üniversite falan okumaya gidince kelimenin tam anlamıyla sapıtmaktadır.Açık kızları kıskanmakta,onlara taş atmakta amma velakin bi açılabilse onları bastıracağı kesindir.Burdan bütün kapalıları aynı kefeye koyuyorum yargısı çıkaramam ama malum bu başörtüsü olayı ben 2. sınıfım evden dışarı çıkmam bırak konuşmayı erkek yüzü bile görmem demekle eş anlamlıdır.Bunu takıp ta bu felsefeye uyan kız pek te görmedim.Erkeklerle konuşurlar,çıkarlar,herbirşeyi yaparlar ama girdikleri elbisenin felsefesinin farkında bile değildirler.Haa bunu uygulayanlar da vardır onlara saygılarım sonsuz ama çoğunluğu toplumun ve ailenin gözünü müslüman,namuslu diye boyayarak saman altından su yürütme peşindeler ve onlara tepkiliyim bunu da belirtmem gerekiyor.

sodomo-- 27-09-2006 22:45

Atatürk ve Türban

''Kimi yerlede kadınlar görüyorum ki, başına bir bez, ya da bir peştemal ya da benzer bir şeyler atarak yüzünü, gözünü gizler ve yanından geçen erkeklere karşı ya arkasını çevirir, ya da yere oturarak yumulur. Bu durumun anlamı, gösterdiği nedir?
Efendiler uygar bir ulus anası, ulus kızı bu şaşırtıcı biçime, bu vahşi duruma girer mi? Bu durum ulusu çok gülünç gösteren bir görünüştür. Hemen düzeltilmesi gerekir."

Sevgili Ezkamo, bugünün Türkiyesi Atatürk'ün Türkiyesi olmaktan fazlasıyla uzaklaşmış durumda. Atatürk bu sözleri söylerken henüz bir başbakanın eşinin türbanlı olduğunu ve o haliyle yurtdışı gezilere gittiğini ve bu görüntüsü ile Türkiye'yi bir Arap ülkesi gibi tanıttığını görmemişti ve sözlerine "''Kimi yerlede kadınlar görüyorum...." diyerek başlamıştı. Halbuki şimdi o kadınlar "Kimi yerlerde" değil bizzat başbakan'ın eşleri ve pek yakında Cumhurbaşkanı'nın eşleri olacaklar.

Acaba Atatürk bu günleri görseydi ne derdi ?

Feylezof 28-09-2006 00:11

Haa bunu uygulayanlar da vardır onlara saygılarım sonsuz ama çoğunluğu toplumun ve ailenin gözünü müslüman,namuslu diye boyayarak saman altından su yürütme peşindeler ve onlara tepkiliyim bunu da belirtmem gerekiyor.[/quote]

Agnostic bu sözlerine katılıyorum benim tanıdığım ve dört dörtlük insan olarak gördüğüm kapalı kızlar da var. Ama senin anlattığın gibi kimisi de istemeyerek kapanıyor. Ve verdiği sonuçlar biraz kötü oluyor. Bence birinin insan gibi insan olduğunu anlamak için onun kıyafetinden çok, yaptıklarına bakmak gerek.

28-09-2006 04:33

Sevgili Sodomo,
Bu ülkede Tayyip Erdoğanı cumhurbaşkanı olarak görmek. Bu, *bu ülkenin kendine ihanetidir. Ben böyle birini cumhurbaşkanı olarak görmeyi kabullenemiyorum. Şunu bilki eğer bu kişi cumhurbaşkanı olursa Bu ülke Türkiye Cumhuriyeti değil uşak Amerika Cumhuriyeti olacaktır. Dolayısıyla Amerikan uşağı bir cumhuriyet olacaktır. Düşünemiyorum. Korkunç bir olay. Buna izin verileceğini de zanetmiyorum. Yaşayıp göreceğiz bakalım...

hiramusta 28-09-2006 09:52

Ezkamo hocam,Cumhurbaşkanı Ecevit'te olsa farklı birşey olmayacak.Size benim de sizin de hoşunuza gitmeyecek birşey söyleyeyim mi?Bu ülkenin ekonomik,siyasi ve askeri yönden tam olarak bağımsızlığa kavuşmasının yolu Erbakan'ın tek başına iktidara gelmesinden geçer.Mevcut isimler içerisinde Ondan başka bunu başarabilecek kimse yoktur.

hiramusta 28-09-2006 10:07

Atatürk'ün bu sözünden tesettür karşıtı olduğu anlamı çıkmaz.Atatürk burada bence Anadolu kadınının zevksiz giyinişinden,tesettürü abartmalarından ve erkeklere karşı olan tutum ve davranışlarından şikayet etmiştir. Bizler biliyoruz ki Atatürk'ün eşi Latife hanım tesettürlü bir insandır.Dindardır,yanlış hatırlamıyorsam 1-2 yabancı dil bilen medeni bir hanımdır.Üstelik çarşafta giymiştir.Atatürk'ün eşinin kıyafetine karşı eleştirel bir sözüne hiçrastlamadım.Üstelik devrim kanunları içerisinde şapka devrimi vardır ama tesettürü yasaklayan hiçbir kanun maddesi yoktur.Şayet Atatürk tesettüre karşı olsaydı direk yasaklamasa bile ileride yasağın temelini atabilecek birtakım yasal düzenlemeleri devrim kanunları içerisine sokardı diye düşünüyorum.

28-09-2006 10:40

Alıntı:

hiramusta";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 48123)
Ezkamo hocam,Cumhurbaşkanı Ecevit'te olsa farklı birşey olmayacak.Size benim de sizin de hoşunuza gitmeyecek birşey söyleyeyim mi?Bu ülkenin ekonomik,siyasi ve askeri yönden tam olarak bağımsızlığa kavuşmasının yolu Erbakan'ın tek başına iktidara gelmesinden geçer.Mevcut isimler içerisinde Ondan başka bunu başarabilecek kimse yoktur.

Bakacağız Hiramusta. Dediğini anladım. Bu ülke zaten yıllardır deneme tahtası. Denize düşen yılana sarılır misali. Biz Demireli kaç kere başımıza getirdik. Sayısını bile unuttum. Vatan, millet, Sakarya edebiyatına kandığımız sürece her şey olur. İşte biz dünyada emsali görülmemiş böyle bir milletiz. Bakarsın olmadı bir de Ağar'ı deneriz. Demokrasilerde çare tükenmez! :)

exclusive 28-09-2006 12:21

Alıntı:

hiramusta";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 48125)
Atatürk'ün bu sözünden tesettür karşıtı olduğu anlamı çıkmaz...Şayet Atatürk tesettüre karşı olsaydı direk yasaklamasa bile ileride yasağın temelini atabilecek birtakım yasal düzenlemeleri devrim kanunları içerisine sokardı diye düşünüyorum.

Şapka ve Kıyafet Devrimi yeterli değil mi? Çarşaf, peçe, cilbab, fes, sarık, şalvar, cübbe ve benzeri kıyafetlerin giyilmesi kesinlikle yasaklanmıştır. Bunların yerine modern kıyafetlerin giyilmesi gerektiği de açıkça belirtilmiştir.

Din gereği giyilebilecek kıyafetlerin giyilmesi sadece din görevlilerine tanınmış bir ayrıcalıktır. Bir din görevlisi de sadece ayin ve törenler esnasında dini kıyafet giyebilir. Sokakta, çarşıda, pazarda gezerken giyemez.

Günümüzde de bu yasakların tümü kanundaki yerini korumaktadır. Kanuna aykırı bir biçimde, suç işlenerek bu yasakların fiilen uygulanmıyor, takibinin yapılmıyor olması seni yanıltmasın...

Alıntı:

hiramusta";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 48125)
...Latife hanım tesettürlü bir insandır.Dindardır,yanlış hatırlamıyorsam 1-2 yabancı dil bilen medeni bir hanımdır.Üstelik çarşafta giymiştir.Atatürk'ün eşinin kıyafetine karşı eleştirel bir sözüne hiçrastlamadım.

Hiramusta, Latife hanım için tesettürlüydü demek doğru olmaz. Yaşadığı dönemi dikkate almadan, dönemin tek standardı olan kapalı kıyafetle çekilmiş 3-5 fotoğrafa bakarak böyle bir yorumda bulunmak çok yanlış.

Latife hanım, dönemi için en cesur ve özgür giyinen kadınlardandı. Kapalı fotoğrafları vardır ama kapalı olduğu halde saçını özellikle açıkta bıraktığı ve kesinlikle hiç kapalı olmayan son derece modern kıyafetler içinde de fotoğrafları vardır.

Latife hanım dönemin standartlarının dışına çıkıp modern kıyafetler giymiş ve bu şekilde fotoğraf çektirmekten de çekinmemiş az sayıda kadından biriydi. Ayrıca Şapka ve Kıyafet Devrimi'nden sonra kesinlikle kapalı kıyafetler giymemiş ve çağdaş Türk kadınına örnek teşkil etmiştir.

Ayrıca Latife Hanım'ın dindar olduğunu hiç sanmıyorum. Bu iddianı doğrulayacak kaynağın varsa bi zahmet açıkla o kaynağı da biz de bir inceleyelim...

M.onur 28-09-2006 12:34

Latife hanım ve Atatürk günde beş vakit namaz kılarlarmış. Her sene mutlaka hacca gidip üstüne de 2 kere umre ziyareti yaparlarmış.

Zaten bildiğim kadarıyla Atatürk peygamber soyundan gelen bir seyittir. Her ne kadar Kuran hükümlerini uygulamaya kalksada İsmet Paşa ve emperyalistlerin baskısı sonucu devrim kanunlarını kabul etmek zorunda kalmıştır.

Biraz daha sallayacaktım ama aklıma şimdilik bu kadar geldi. Sonra kaldığım yerden sallamaya devam ederim. :lol:

hiramusta 28-09-2006 15:00

Kanun No. 671: Şapka Giyilmesi Hakkında Kanun, 28 Teşrinisani (Kasım) 1341(1925):

Madde l - Türkiye Büyük Millet Meclisi azaları ile idarei umumiye ve mahalliye ve bilumum müessesata mensup memurin ve müstahdemin, Türk milletinin giymiş olduğu şapkayı giymek mecburiyetindedirler. Türkiye halkının da umumî serpuşu şapka olup buna aykırı bir alışkanlığın devamını hükümet men eder.

Madde 2 - İşbu kanun neşir tarihinden itibaren muteber (yürürlükte)dir.

Madde 3 - İşbu kanun Büyük Millet Meclisi ve icra Vekilleri Heyeti tarafından icra olunur.

KILIK KIYAFET KANUNU
Kanun No : 2596

Madde 1- Herhangi din ve mezhebe mensup olurlarsa olsunlar ruhanilerin (din görevlilerinin) mabet ve ayinler haricinde ruhani kisve taşımaları yasaktır. Hükümet her din ve mezhepten münasip göreceği yalnız bir ruhaniye mabet ve ayin haricinde dahi ruhani kıyafetini taşıyabilmek için muvakkat müsadeler verebilir. Bu müsaade müddetinin hitamında onun aynı ruhani hakkında yenilenmesi veya başka bir ruhaniye verilmesi caizdir.

Madde 2- Türkiye’de kanuna tevfikan teşekkül etmiş ve edecek olan izcilik ve sporculuk gibi topluluklar ve cemiyet ve kulüp gibi heyetler ve mektepler mahsus kıyafet, alamet ve levazım taşımak istedikleri zaman yalnız nizamname ve talimatname ile muayyen tiplere uygun kıyafet, alamet ve levazım taşıyabilirler.

Madde 3- Türkiye’de bulunan Türklerin ve yabancıların, yabancı memleketlerin siyaset, askerlik ve milis teşekkülleri ile münasebetli kıyafet ve alametlerini ve levazımını taşımaları yasaktır.

Madde 4- Ecnebi teşekkül mensuplarının kendi kıyafet, alamet ve levazımları ile Türkiye’yi ziyaret etmeleri, İcra Vekilleri Heyeti kararıyla tayin olunacak mercilerin müsadesine bağlıdır.

Madde 5- Türkiye Devleti nezdinde memur bulunanların kıyafetleri beynelmilel mer’i adetlere tabidir.

Madde 6- Bu kanunun tatbik suretini gösterir bir nizamname yapılır.

Madde 7- Birinci maddenin hükümleri, bu kanunun neşri tarihinden altı ay sonra ve diğer maddelerin hükümleri bu kanunun neşri tarihinden itibaren mer’idir.( geçerlidir.)

Sevgili Ex. şapka ve kılık-kıyafet kanununa göre erkekler şapka giymek zorundadır.Bunun dışındaki fes,sarık gibi başlıklar yasaklanmıştır.Bu kanunlarda kadınların tesettürüne yönelik herhangi bir yasaklama söz konusu değildir.Bu yüzden dolayıdır ki Cumhuriyetin ilk yı şapka kanununa muhalefet edenler için sert yaptırımlar uygulanmış,tesettürlü kadınlar için herhangibir yaptırıma gidilmemiştir.
Latife hanımın dindar olmasıyla ilgili bir kaynağım yoktur.Geçmiş zamanda okuduğum bir yazıdan aklımda kalan bir bilgiydi.Peki,..Latife hanımın şapka ve kıyafet kanunundan sonra kapalı kıyafetler giymemiş olduğuna dair bir kanağın var mı?Latife hanımın ailesinde açık insanlar bulunmasına rağmen kendisinin bir tek başörtüsüz fotoğrafını göremedim.

vartor 29-09-2006 02:33

Hiramusta, alinma ama, sen neyi gormek istersen onu goruyorsun. Digerlerini herhalde defans mekanizman belleginden siliyor.

humayun 29-09-2006 03:52

Valla Hiramusta nın dediğine katılmamak elde değil.Çünki bugüne kadar siyasi sahnede *herkez ne kadar amerikan karşıtı görünsede *Amerikayı onun dışında şeytan ilan eden olmadı.Erbakancı değilim ama adam Amerika düşmanı.Yaşar Nuri müslümanları hac vazifesini yaparken şeytan taşlamasını hurafe bulur ve der ki git ben sana gösteriyorum şeytanı aha amerikayı taşla git bush u taşla der.Bu da güzel bir fikirdir.Şeytan orda duruyor onlar gidiyor bir simgeyi taşlıyor.

Kapanma konusuna gelirsek.Erkeğin *kadını örtmesinde dini bir anlam yoktur.Sadece kıskançlık egosunu güya İslamiyet avantajına çevirir ve bu yolla yapar.Kuran da saçının kılı görünmeyecek,yok şöyle olacak şeklinde bir başörtüsü modeli yoktur.Orda bahsedilen peygamber hanımlarının tanınmaması ve zarar görmemesi içindir.Yoksa namus koruma ile alakası yoktur.Sapık olan,hasta psikolojiye sahip olan bir insana karşı ne önlem alırsanız alın genede yetmez.Gider türbanlı porno der daha sapık bir fantezi üretir.Namus kapalı olan kafa da değil,kafatasının içinde olan zihniyettedir.Teşhir konusu burada açılmadığı için uzun uzadı anlatmaya gerek yok.Edepli ,hanım hanımcık , teşhir etmeden giyinmiş deriz ya ( zaten herkes öyle bir hanım modeli zaten öngörür)bu yeterlidir.Kimse karısının porno yıldızları , erotik mankenler gibi giyinip taksimde dolaştırmak istemez heralde.

kuvvaci 29-09-2006 08:40

Benim anlamadığım neden bu işe kadınların karar veremediği. Yani 21.yüzyıla gelmiş bir toplumda hala başını örtüp örtmemeye erkekler karar veriyor, kadın bu kadarmı aciz ki kendi kararlarını veremiyor. Nereye baksanız hep erkekler onların yerine söz söylüyorlar. Ya bikerede toplanın tüm müslüman kadınlar. türbanmı karaçarşafmı başörtüsümü biz müslüman kadınlar olarak bunu takacağız siz erkekler şu şu ayetleri yanlış yorumluyorsunuz allah bize örtünün demişse muhatap biziz bırakın bunun yorumunu bizler yapalım.Ama nerdeeeee...... dostça kalın

M.onur 29-09-2006 12:57

Arkadaşlar Atatürk doğduğunda, sağ omzunda ki mehdi mühürünü görenler, bu çocuk ileride kesinlikle mehdi olacak demişlerdi. Şehirde bir mehdinin dünyaya geldiğini duyan Selanik firavunu tez elden yeni doğan erkek çocukların öldürülmelerini emretmişti. Burayı fazla salladım, sanırım bağlayamıcam, artık idare edin. *:lol:

Atatürkün babası Ali Rıza Bey Selaniğin en itibarlı din bilgini olduğu için Atatürkün daha doğduğu yıllarda mehdi olacağının farkına varmıştı. Ali Rıza Bey hergün olimpiyakos mağrasına kapanıp küçük Mustafa Kemalin canı için Allaha dua ediyordu. O kadar dindar bir insandı ki 5 vakit namazına 5'te kendisi katıp 10 vakit namazını hüşu içinde kılıyordu.

Dinine yürekten bağlı ve peygamber soyundan gelen Ali Rıza Bey Atatürkü daha iyi bir dini eğitim alması için Selanik İmam Hatip lisesine vermişti. Bu lisede dininin gereklerini iyice öğrenen Atatürk ileride İslam Devriminin öncüsü olacaktı.

Nitekim öyle de oldu. Atatürk dindarlığı ve İslam aleminin bir neferi olması sonucu Türkiye Mollalar Meclisinde başmollalığa kadar yükseldi. Özellikle de hacı hoca takımı kendisiyle ayrı bir gurur duyardı. Başmolla Atatürk dini çevrelerde o kadar sevilirdi ki bunları sözle anlatmak mümkün değildir.

Not: Daha sonra hatırlatın sallamaya devam edicem. :lol:

walla 29-09-2006 13:15

Benimde bir arkadaşım (kendisi inançlıydı) sadece kapalı kızlara takılır onları eve götürürdü, nedeni ise kolay oluyormuş, zorluk çıkarmıyorlarmış, nede olsa tanınmıyorlarmış.

29-09-2006 15:09

Şimdi bazı kişiler konuyu sanki *kapalı bayanlar namussuz yada ahlaksız gibi bir boyuta getirmişler burada lütfen bu yanlışı yapmayalım.Yapanları kınıyorum ve *kapalı bayanlarla yaşanan olayları yazan kişiler sizlerde bence en az onlar kadar ahlaksızsınız.Burada *kadını
açık-kapalı farketmez kullanmayı sanki bir marifetmiş gibi yazıyorsunuz.Çok ayıp çok.

Devreye bence korku mekanizması giriyor burda.Ama bu korku *nedense Allah korkusu değilde, daha çok baba,ağabey yada eş korkusu olarak karşımıza çıkıyor bayanlarda.Erkek kadını elbette mükemmel bir köle olması için örter bu bir gerçektir.Kadının dış dünya ile tüm bağlantılarını koparmansının tek yolunun ,onun örtünmesi ile mümkün olduğunu düşünür.

Önemli olan *erkeğin kadını neden örttüğü değil...
Kadının bu örtünmeyi sorgusuz sualsiz kabullenmesidir...

walla 29-09-2006 15:14

Ama aslında kapalı kadınlar kapalı kapılar ardında işler çeviriyorsa bu kapanmaya baş kaldırı anlamındadır değilmi, benimsese zaten kapalı kapılar ardında uslu durur. *(Ayrıca her kadın cinselliği yaşama özgürlüğüne sahiptir)

hiramusta 29-09-2006 15:21

Evet her kadın cinselliği yaşama özgürlüğüne sahiptir.Ama kocasıyla.

walla 29-09-2006 15:23

Neden kocasıyla... Vücut kendi vücudu istediğiyle yaşar evlenene kadar.

hiramusta 29-09-2006 16:00

Kadın sınırsız bir cinselliği yaşama özgürlüğüne sahipse bunu niye evlilikle sınırlandırıyorsunuz?

30-09-2006 06:49

(Billur)
Şimdi bazı kişiler konuyu sanki *kapalı bayanlar namussuz yada ahlaksız gibi bir boyuta getirmişler burada lütfen bu yanlışı yapmayalım.

Değerli arkadaşlarım,
Billur arkadaşımıza katılıyorum. Beğensek de beğenmezsek de inancı gereği kapanmış insanlar var bu ülkede. Bunları yok sayamayız. Bence o örtülerin altında her şeyden önce bir insan var. Düşüncesine katılmayabilirsiniz ama insan olarak saygılı olmamız gerekiyor. Eğer birinden saygı bekliyorsak önce bizim saygılı olmamız gerekir.

30-09-2006 07:01

Alıntı:

hiramusta";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 48353)
Evet her kadın cinselliği yaşama özgürlüğüne sahiptir.Ama kocasıyla.

Sevgili Hiramusta,
Ona ne ben ne de siz karar verebilirsiniz. O kişinin kendi tercihidir. Buna da saygılı olmak gerekir diye düşünüyorum. Her kesin kendisinden sorumlu olduğunu unutmayalım. Bir bayan kalkıp da sen kim oluyorsun benim adıma konuşuyorsun derse yanıtınız ne olabilir?
Onun için de demokrasi diyorum ya hep...Çünkü demokrasi azınlıkların haklarını güvence altına alan bir sistemdir.

soro 30-09-2006 10:24

sayın billura ve ezkamo hocama katılıyorum.

Namus ve ahlak kavramının tesettür veya tesettürsüzlükle alakası yoktur.tesetürlü kadın daha namuslu olduğu için değil,kendi inanışı gereği
yaptığı yorum sonucu tesettüre girmiştir.aileleri tarafından zorla tesettüre sokulan kız ve kadınlar ise evet zorlanmış olabilir.bu da vakıadır.
bir ergen kız veya yaşce olgun bayan karşı cinse ilgi duyabilir,bu yaratılışı gereğidir.ve çok normaldir.belki hepimiz de yaşamışızdır belli ölçülerde bu duyguyu.
islam bu duyguyu nikah müessesesine yönlendirmişve nikahsız birliktelikleri yasaklamıştır.bu müslümanları bağlar.ama her müslüman da günah işleme kabiliyetine sahiptir.bu da onun özelidir..ve günahı günah olarak kabul edip reddetmedikten sonra da dinden çıkmaz,günah işlemiş içimizden biri olarak kalır.hepimiz az çok günahlar işleriz.kimimizinki büyük olur kimimizin ki küçük günahtır.hesabını biz verecez neticede.
dolayısıyla tesettürlü bayan da tesettürsüz bayan da aynı fiilleri işleyebilir,insan olması hasebiyle ve şeytan kandırması açısından bir fark olmaması geregince.
müslümanlar iman ve prensip açısından tesettür taraftarıdır ve Allahın emri olduğunu kabul ederler.bu imandan taviz vermezler.ama şahsi hayatlarını yaşarken aksi davranabilirler.vakıa budur.
insanın yaradılışında vazedilen nefis denen olgu,bu işleri insana devamlı üfler.hormonların ateşi buradan yakılır.
islam da bu duruma sed çekmiş,bir imtihan koymuştur ortaya.
bak senin nefsin karşı cinsle beraber olmayıistiyor.gel sadece nikahlın ile beraber ol.kimseye bulaşma yabancı.sevdiğin varsa nikahlan helaliniz olu birbirinizin.din de size,dininizi nefsin isteklerine tercih ettiğiniz için bu 70 senelik hayatınızda,yani dince haram sayılan fiilleri işlemediğiniz için ebedi mükafat verecek dmiştir.
şimdi müslümanlar nu teklifi kabul etmiş ve kapanma ve yakınlaşma hususunda bu emirlere uymaya çalışmışlardır.
ama nefsine ve hormonlarına mağlup olanlara da tevbe etmek düşer.

durum buyken bazı üyelerin senaryolaştırdıkları tarzda söylemler ise,pek adil değil,ve kendi *ideolojilerini kuvvetlendirmek için böylesine ifadeler kullanmaları normal ahlaktaki insanlara yakışmaz bence.ne halt ettiysen ettin (eğer doğruysa) bunu allayıppullamanın gereği ne .şimdi tam tersi durumları anlatan birileri de gelip afedersin tesettürsüz bayanlarla şöyle şöyle yaptım dese,e bir tane namuslu kadın kalmayacak bu tarz söylemlerle.bence bu adiliktir.böyle söylem olmaz olsun.
tüm kadınlar namusludur,açık kapalı farketmez.
sadece belli kriterlere inananlar açısından o kriterlere göre günahkar olunur,o da Allahla kendi arasında olur günümüzde.
toplumun kabul etmediği oluşumlara ise toplumca ahlaksızlık adı verilir,amabu da kişiden kişiye değişir.
kimseyi deilgilendirmez.herkes kendinden sorumludur.
benim eşim ve kızım hariç tüm sülalem açıktır.hiç bir zamanda aramızda ahlak dersi verme gereği duymadık birbirlerimize.

sosyalist18 30-09-2006 15:03

Birde namus kavraminin iyice irdelenmesi gerekiyor galiba.Cunku bir bayanin veya erkegin,hoslandigi biriryle beraber olmasi ve iliskiye girmesi namussuzluk olark algilaniyor.Buda hala bizim tolumumuzda bilimsel dusuncenin degil geleneksel dusuncenin hakim oldugunu gosteriyor.Bu yuzden bazi arkadaslar kapali bayanlarin baska erkeklere arkadaslik yapmalarini ,tercih ettigi veya sevdigi bir erkekle iliskiye girmelerini o kapali bayanlara hakaret olarak algiliyorlar.

DEVRAN 30-09-2006 21:52

merha kadının aşağılandığı birçok kuran ayati vardır(çok kadınla evlilik,erkeğe itaat edilmediğinde fiziksel şiddet,miras hakkının yarısı vb)(nisa 3,4,11,34)

idil 30-09-2006 23:24

KADIN’I KORUMAKProf. Dr. Ilhan Arsel

Seriat’in gunah saydigi zina’yi Ceza Kanunu’na aktarabilmek icin Basbakan, kendine ozgu bir gerekce bulmus: Kadini Korumak. Oysa zina’yi suc niteliginde bir eylem kilmanin kadini koruyan hic bir yonu olamaz; asil maksat kadini degil fakat erkegi huzun icinde tutmaktir. Eger Basbakan, gercekten kadini koruma hevesinde ise, bu taktirde yapacagi ilk is, kadini her bakimdan asagilayan, ozgurlukten yoksun ve erkegin kolesi haline getiren seriat verilerinin Diyanet yayinlariyle ve din adamlarimiz araciligiyle insanlarimiza belletilmesini onlemektir. Gercekten de bu yayinlarda, kadin’larin “aklen ve dinen dun (eksik)”, sahitlik’te ve miras’ta erkegin yarisi degerinde olduklarindan tutunuz da, “esek”, “kopek”, “domuz” gibi hayvanlara es degerde, “fitneci”, “seytan”, “hilekar”, “duzenbaz”, “kocaya karsi kufran” sayilmalari geregine ve bu nedenle, “cehennemin cogunlugunu olusturduklarina” varincaya kadar, akla ve vicdana sigmaz nice tanimlamalar yer almistir. Her vesileyle dile getirdigim bir kac ornekle yetinmek gerekirse: Diyanet’in yayinladigi “Sahih-i Buhari Muhtasari Tecrid-i Sarih Tercemesi ve Serhi” adli yayinin 1.ci cildinin Fihrist kisminin “Kitab-ul Hayz” bolumunun bir kesiminin basligi soyle: “Kadinin dinen ve aklen dun olduguna dair Ebu Said Hadisi”. Ayni cildin 222 sayfasinda neden dolayi kadinlarin aklen ve dinen eksik olduklari aciklaniyor, ve anlatiliyor ki Kur’an’da iki kadinin tanikligi bir erkegin tanikligina denk tutulmustur (Bakara 282) ve bununla kadinin aklen eksik oldugu kanitlanmistir. Hayizli iken namaz kilmamasi ve oruc tutmamasi iste kadinin dinen eksik oldugunu ifade eder. Diyanet’in ayni yayinlarinin 2ci cildinin 445 ve 3cu cildinin 242. sayfalarinda, (sutretsiz olarak) namaz kilanin onunden kopek, esek, domuz, karga ya da benzeri hayvanlar ve ya da “kadin” gecerse namazin bozulmus olacagi bildirilmis ve su hadis hukmu yer almistir: “Kadin, esek ve kopek ibadeti bozan seylerdendir; namaz kilarken onunuze (deriden yapilmis eger cinsi sutre koyacak) olursaniz ibadetiniz temiz kalmis olur”. Bu dogrultuda olmak uzere Ayse’nin soyle konustugu yazili ayni sayfada: “Tanri elcisi, namazi bozan seyleri onumde tekrarladi. Bunlar: Kopek, esek ve kadindir...” Diyanet’in bu ayni yayinlarinin 10cu cildinin 449 - 450 sayfalarinda, kadinlarin “irade ve bunye itibriyle fitri za’f icerisinde bulunduklari” ve bu nedenle kamu yonetimiyle ilgili gorevlere getirilemeyecekleri konusunda aynen soyle yazili: “Islam hukukunda amme velayeti denilen devlet teskilati riyaseti ancak erkek bir vatandas tarafindan temsil olunur. Bu millet otoritesini temsil edecek mevkiye kadin intihap edilemez. Cunku kadinin fitrati bir cok cihetlerden bu cok agir vazifeyi deruhte emege musait degildir. Bunun icin islam hukukunda... devlet riyasetine intihap olunabilmesi hususunda kadin icin hic bir hak kabul edilmemistir.” Ekleyelim ki bu yasaklama, sadece devlet baskanligi gorevini degil fakat kamu yonetimiyle ilgili her gorevi (ornegin yargiclik, kaymakamlik, vs... gibi) kapsar. Yine ayni yayinlarda (cilt 4, sayfa 219 ve cilt 7 sayfa 300) kadinin, “irade ve hafiza zayifligi” nedeniyle, “bey akdi” (alim satim akdi) yapamayacagi, ya da yaninda kocasi ya da erkek kardesi ya da erkek yakinlarindan birinin koruyuculugu olmadan seyahate cikamayacagi belirtilmis ve bunlarla ilgili Kur’an ve hadis hukumleri sergilenmistir. Yine ayni yayinlarda, kadinlarin ugursuz olduklarina dair su var: “... Ugursuzluk uc seyde: at’ta, kadin’da, evde hasil olur...”. “Eger esyada seamet farz olunursa, at’ta, kadin’da, ev’de ve meskende aranilmalidir...” (Bkz. Cilt 8, sayfa 312, hadis no. 1211 ve sayfa 267-8, hadis no. 1795) Ayni yayinlarda kadinlarin fitneci ya da fitne nedeni olduklarina dair Muhammed’in soyle dedigi yazili: “... Dunya’dan ve kadinlardan sakinin, zira Beni Israil’de ilk fitne kadin yuzunden cikti...”; “Benden sonra erkeklere, kadinlardan daha zararli fitne ve fesad (amili) olarak hicbir sey birakmadim” (Bkz. Cilt 1, sayfa 105; ve cilt 11, sayfa 267, Hadis no 1795 ve 127). Yine ayni yayinlarda kadinlarin cehennemlik olduklari ve cunku Muhammed’in soyle konustugu bildirilmistir: “Bana cehennem gosterildi. Bir de gordum ki ehl-i Cehennem’in ekseri kadinlardir...”. “... Kadinlar, sadaka veriniz. Zira bana cehennem halki gosterildi, cogu sizler idiniz...” (Bkz. Cilt 1, sayfa 41, 224, Hadis no. 27 ve 207)

Ote yandan Gazzali gibi Islam’in temel kaynaklarina dayali olarak halkimiza belletilen seriat hukumleri arasinda kadin’larin “hilekar, duzenbaz, seytani, fitneci ve fesatci” olduklarina dair daha niceleri bulunmakta. Butun bunlar yaninda bir de kadinlarla iyi gecinmek gerektigi konusunda erkeklere tavsiyede bulunurken gerekce olarak kadinlarin aklen ve dinen eksik olduklari animsatilmakta. Ornegin Muhammed’in soyle konustugu bildirilmekte: “Kadinlar aklen ve dinen dun(eksik) yaratilmislardir, bundan dolayidir ki onlarla iyi gecinmek, akillarinin noksan oldugunu dusunup onlara aciyarak eziyetlerine katlanmak gerekir. Kadinlariniz hakkinda Allah’tan korkun (cunku) onlar sizin elinizden hurriyetlerini kaybetmislerdir, onlar sizin kolelerinizdir.” [Butun bu konularla ilgili kaynaklar icin benim “Kadin ve Seriat” adli kitabima bakiniz.]

Kadinin insanlik sahsiyetinin haysiyetine aykiri dusen bu tur seriat hukumleri, Turkiye Cumhuriyeti Devleti tarafindan Turk vatandaslarina dinsel temel veriler olarak belletilirken, Basbakan’in kalkipta “Biz zina’yi sirf kadini korumak icin suc niteliginde kilmak istiyoruz” demesi, inandirici olmak bir yana fakat sasirtici’dir da; ustelik ayni zamanda Avrupa Birligi’ne atilmis bir tokat anlamina gelmektedir, cunku A.B. ulkeleri, Turkiye Basbakani’nin tanimina gore, hani sanki henuz kadini koruma bilincine erismis degillerdir.

Bu vesileyle bir de sunu eklemek gerekiyor: Gecenlerde Diyanet Baskani, zina’nin butun dinlerde buyuk bir gunah (dolayisiyla suc) sayildigini soyleyerek Basbakan’a destek vermege calisti. Ne var ki Diyanet’in yukarda sozunu ettigimiz yayinlarinda (Cilt 4 sayfa 265, 268), zina eden (ya da hirsizlik,cinayet, vs gibi suclari isleyen) kisilerin “La ilahe illa’llah” (yani “Tanri’dan baska Tanri yoktur.”), sozlerini tekrar etmek suretiyle gunahlardan kurtulup dogruca Cennet’e girecekleri yazilidir. Simdi sormak gerekmez mi: Beylesine kolay ve hukuku dislayan usullerle tum gunahlardan ya da sucluluk duygusundan kurtulma olasiligina inanmis ve ayrica da kadini hakir kilici hukumlere muhattap kilmis bir toplum Avrupa Birligine nasil katilabilecek?

idil 30-09-2006 23:27

Örtünme mevzusunu bir özgürlükmüş gibi göstermeye çalışıp beyinleri yıkanan zavallı kadınlarımızın bunu bir özgürleşme hareketi olarak göztermeleri oldukça iç karartıcı *:cool:

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:24 .