![]() |
Kurban...?
muslümanlarin bir diğer bayramı olan kurban yaklaşmakta, ee tabii bu konuya değinmemek olmaz.
saffat100. “Rabbim, bana salihlerden (olan bir çocuk) armağan et.” saffat101. Biz de onu halim bir çocukla müjdeledik. saffat102.Böylece (çocuk) onun yanında koşabilecek çağa erişince (İbrahim ona): “Oğlum” dedi. “Gerçekten ben seni rüyamda boğazlıyorken gördüm. Bir bak, sen ne düşünüyorsun.” (Oğlu İsmail) Dedi ki: “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşaAllah, beni sabredenlerden bulacaksın.” saffat103.Sonunda ikisi de (Allah’ın emrine ve takdirine) teslim olup (babası, İsmail’i kurban etmek için) onu alnı üzerine yatırdı. saffat104.Biz ona: “Ey İbrahim” diye seslendik. '''105. *“Gerçekten sen, rüyayı doğruladın. Şüphesiz Biz, ihsanda bulunanları böyle ödüllendiririz.” '''106. Doğrusu bu, apaçık bir imtihandı. '''107. Ve ona büyük bir kurbanı fidye olarak verdik. ''''108. Sonra gelenler arasında ona (hayırlı ve şerefli bir isim) bıraktık. '''109. İbrahim’e selam olsun. '''110.Biz, ihsanda bulunanları böyle ödüllendiririz. kurban'a ilham veren hadise kuran'da böyle geçer, her ne kadar bu kurban, putperest geleneğinin bir devamı olsada biz yinede müslümanların inanış şekline göre sorgulayalım. 1-tanrı neden ibrahimden şüphe etmiş ve *onu imtihan etmiştir, tanrının amacı ödülmü vermek, acımı çektirmek, yarattığı kulundan öz oğlunu öldürmesini isteyecek kadar ikilemde bırakan nedir, tanrının bir rakibimi varki ibrahimi ona kaptırmamak için böyle bir imtihan yapsın. 2- tanrı neden önce ibrahimle ruya ile irtibat kurup, tam ibrahim keserken direkt melek ile iletişime geçiyor, kesme emrinide bu melek ile veremezmiydi, koskoca tanrı neden önce emretmiş sonra emrini geri almıştır, bu kadar tutarsızlık tanrı'ya yakışırmı 3- ismail de tanrının bir kulu değilmidir, bir kulunu diğer bir kuluna kestirmek neden, ismail ibrahimin herhangi bir malımıdırki *tanrıya kurban etsin 4-tanrı için neden sadakatın ölçüsü kan. neden tanrı bu kadar çok kan görmek istiyor, yarattığı tüm canlıların zaten bir yaşam süresi yokmu, mutlaka ölmeyeceklermi, kendi canlılar kendi emrinde değilmi, neden bunu insanlardan istiyor. 5-ilkel toplumlarda kurban edilen kadın ve çocuklara neden engel olmadı, o zamanlar henüz tanrı değilmiydi, onlarında ruyasına giremezmiydi. 6-insanlara iyilikten hoşgörüden bahseden tanrı, neden ortalığı kan gölüne çeviren bir hadiseyi bayram olarak görüyor, neden neden çok kestikçe sevaba giriliyor, tanrı psikopatmı 7-tüm bu canlıları tanrı yaratmamışmıdır, hepsi tanrı'ya ait değilmidir, neden hayvanlar arasında bile bir ayrımcılık yapmıştır, madem kan görmek amaç, kedininki, eşeğinki, kaplanınki kan değilmidir, neden onları kabul etmiyor, madem kesilen hayvanların sırtında sırat köprüsünden geçilecek bunun için en uygun hayvanlar at ve eşek değilmidir, 60 kiloluk zavallı koyun tanrının manda gibi semirmiş 120 kiloluk imam kulunu nasıl taşısın. 8- o hayvanların kesilirken çıkan gırtlak seslerinden, kesilmemek için çaba sarfederken beyinsizı kulları tarafından kırılan kemiklerinin sesinden, tanrı çokmu haz alır. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ******** |
Re: KURBAN ????
1-tanrı neden ibrahimden şüphe etmiş ve onu imtihan etmiştir, tanrının amacı ödülmü vermek,
acımı çektirmek, yarattığı kulundan öz oğlunu öldürmesini isteyecek kadar ikilemde bırakan nedir, tanrının bir rakibimi varki ibrahimi ona kaptırmamak için böyle bir imtihan yapsın. Hazreti İbrahimi niçin imtihan ediyor demek bu dinle ilgili cahilliğin en büyük göstergesidir 2- tanrı neden önce ibrahimle ruya ile irtibat kurup, tam ibrahim keserken direkt melek ile iletişime geçiyor, kesme emrinide bu melek ile veremezmiydi, koskoca tanrı neden önce emretmiş sonra emrini geri almıştır, bu kadar tutarsızlık tanrı'ya yakışırmı bir yaratıcıya ''neden'' demek kadar saçma birşey olamaz .''neden ''çünkü Allah dilediğini yapar 3- ismail de tanrının bir kulu değilmidir, bir kulunu diğer bir kuluna kestirmek neden, ismail ibrahimin herhangi bir malımıdırki tanrıya kurban etsin sen haticeye değil neticeye bak 4-tanrı için neden sadakatın ölçüsü kan. neden tanrı bu kadar çok kan görmek istiyor, yarattığı tüm canlıların zaten bir yaşam süresi yokmu, mutlaka ölmeyeceklermi, kendi canlılar kendi emrinde değilmi, neden bunu insanlardan istiyor. tanrının görmek istediği kan değil ,ameldir Allah'a layık bir kul olmaktır.kendin söylüyorsun zaten mutlaka ölmeyecekler mi diye hazreti İsmail o zaman ölmüşmüdür HAYIR 5-ilkel toplumlarda kurban edilen kadın ve çocuklara neden engel olmadı, o zamanlar henüz tanrı değilmiydi, onlarında ruyasına giremezmiydi. olmadığını nereden biliyorsun böyle bir kaynağı rica edeyim iyiliğe izin veren yaratıcı sınavın bir parçası olarak kötülüğüde izin verecektir tabii,ayrıca burada bu ayeti hatırlatmak iştedim hiçbir kavim yokki başına bir bela gelmeden önce biz ona bir peygamber yollamayalım 6-insanlara iyilikten hoşgörüden bahseden tanrı, neden ortalığı kan gölüne çeviren bir hadiseyi bayram olarak görüyor, neden neden çok kestikçe sevaba giriliyor, tanrı psikopatmı o zaman bütün kasaplara mühür vurun,samimi olsaydın kan yerine kurban kelimesini eklerdin zaten ,unutma ki o etlerin büyük kısmı fakirlere yollanıyor ayrıca ben küçükken en fazla kurban bayramında et yediğimi hatırlarım 7-tüm bu canlıları tanrı yaratmamışmıdır, hepsi tanrı'ya ait değilmidir, neden hayvanlar arasında bile bir ayrımcılık yapmıştır, madem kan görmek amaç, kedininki, eşeğinki, kaplanınki kan değilmidir, neden onları kabul etmiyor, madem kesilen hayvanların sırtında sırat köprüsünden geçilecek bunun için en uygun hayvanlar at ve eşek değilmidir, 60 kiloluk zavallı koyun tanrının manda gibi semirmiş 120 kiloluk imam kulunu nasıl taşısın. yukarıdada dedim neden kelimesi saçmalıktır Yaratıcı için kullanılırsa,yine zavallı koyun demekle islam hakkında pek az bilgi yansıtıyor benim için sana,sadece koyun değil inek,öküz,keçi,manda,sığır,kuzu vs bunlarda kurban edilebilir öğrende gel 8- o hayvanların kesilirken çıkan gırtlak seslerinden, kesilmemek için çaba sarfederken beyinsizı kulları tarafından kırılan kemiklerinin sesinden, tanrı çokmu haz alır. bir hadiste kurban ederken hayvanın can çekişmesini önleyin der ya kardeş sen vejeteryanmıısın madem ozaman bütün et kesim yerlerini kapattırın sevgi sizinle olsun saygılar |
hızlı girdin be ilenay, tipik kör islamcı defansı, sanırsınızki gövdenin
üzerinde içi boş bir saksı var o yüzden düşünemiyor, biraz düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sa de ce dü şü nün sa *de ce *dü *şü *nün sa * * de * * ce * dü * *şü * *nün hepsi bu kadar, tüm doğru cevaplar sizin kafanızın içinde, ama düşünün |
********rdin be ilenay, tipik kör islamcı defansı, sanırsınızki gövdenin
üzerinde içi boş bir saksı var o yüzden düşünemiyor, biraz düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sadece düşünün sa de ce dü şü nün sa de ce dü şü nün sa de ce dü şü nün hepsi bu kadar, tüm doğru cevaplar sizin kafanızın içinde, ama düşünün***** selametle kardeşim selametle |
öncelikle aramiza hosgeldin sevgili ileney;
benim takildigim tek konu tanriya "neden" sorusunu soramamak yada bu sorunun sacma olmasi. ama sunu bilmelisinki insanoglu bu soruyu sormasa; 1- bilimsel gelismeleri yapamaz, 2- baska fikirlere saygi gösteremez, 3- hic bir konu üzerinde derin düsünemez, 4- koyundan farki olmaz, 5- ateist olamaz. demek istedigim sudurki, bizim yapacagimiz her elestiriye tanriya "neden" sorusunu sormak sacmaliktir dersen hic konusmayalim ondan daha iyi. |
Sn. Gandalf,
Hipnoterapik telkininiz beni etkiledi, göz kapaklarımı kaldıramıyorum. Bir çare!!! Kurbana çok var şimdiden pişirip de o zamana bayatlatmak ayıp olur. Sabır. Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın |
Alıntı:
Biri kendi kendine konuşur, "kuşlarla, hayvanlarla konuşuyorum" der. Biri "ben rüzgarlara hükmediyorum, wwwwuw, wuwww" der. Biri tutar sokaktaki kendi halinde bir çocuğu öldürür, "bunu neden yaptığı" sorulunca, "bu çocuk, büyüyünce kötü birisi olacaktı" der. Biri durup duruken çocuğunu kesmeye kalkar, "Allah kes dedi bana" der. Biri babasını tanımadığı için, "ben Allah'ın oğluyum/mucizesiyim" der. Biri evden yuvadan kaçar, dağlara vurur kendini, geri döndüğünde soranlara "Allah'la konuşmaya gitmiştim" der, kendi kendine konuşur, sorulunca, "Allah'la/Cebrail'le konuşuyorum" der. Biri sosyalleşme sorunu çeker, toplumdan uzaklaşır, mağaralara kapatır kendini. Sara krizleri geçirir, "aman dikkaaat, vahiy geliyor, kaçılıııın" diye feryat eder. Sonra aklı başında insanlar "Dellenme Davut/Süleyman//Hızır/İbrahim/İsa/Musa/Muhammed, kedinine gel, sakinleş, neden böyle yapıyorsun" deyince, "ben bunları kendim yapmıyorum, Allah yaptırıyor bunu bana, *inanmıyorsunuz di mi, kafirlerrrr" diye yaygarayı basar. hep aynı hikaye... hep aynı nakarat... Saygılar. |
mhmmd terapim etkili olmuşşsa size birde gerçeği görmeniz için terapi yapayımda beyninizdeki islam kelepçesinden kurlutun, inanın bana kuş gibi
hafifleyeceksiniz. *:lol: *:lol: *:lol: *:lol: |
Sn. Gandalf,
İnsan ağırlığında olup insanca düşünmeyi yeğlerim. Ama yine de teşekkürler. :lol: *:lol: *:lol: Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın |
Hadi bir an için bu hayali karakterleri ve başlarından geçen hayali hikayeleri gerçek sayalım.
Ya ibrahim "hayır, dediğini yapmayacağım, istersen benim canımı al ama oğlumu öldürmem" deseydi? İtaat ödüllendirildiğine göre böylesi bir itaatsizlik sanırım cehennemle cezalandırılacaktı... Belki daha önce böyle diyenler de olmuştur, öz oğlunu bile elleriyle öldürecek kadar kör bir itaat sergilemedikleri için cehennemin dibini boylamışlardır... Hani düşünüyorum bu her türlü kötülüğün sebebi olan, insanoğlundan nefret eden şeytan, tanrı taklidi yapacak olsa, "ben tanrıyım" diyip insanlara emirler yollayacak olsa, şeytanın yollayacağı dinin islamdan pek farkı olmaz... |
Adem'in iki oglu olmustur ki adlari Hâbil ve Kâbildir. Bu iki kardesten biri, Hâbil, koyun sürüsü güden bir çoban'dir. Diger kardes, yâni Kâbil, ise çiftçi'dir. Beraberce yasayip giderlerken bir gün Hâbil, gütmekte oldugu sürünün ilk doganlarindan bir koyunu kesip Tanri'ya kurban olarak sunar. Çifçilikle ugrasan Kâbil ise, Tanri'ya kurban olarak toprak ürünlerinden (bugday) sunar. Tanri, Hâbil'in sunmus oldugu kesilmis koyunu kurban olarak kabul eder, fakat Kâbil'inkini kabul etmez. Bunun üzerine Kâbil, kiskançliga kapilip kardesi Hâbil'i bir vurusla öldürür (Bkz. Tevrat/Tekvin, Bap IV, 1-9).
yalnızca kuran'nın tanrısı değil, tevratın tanrısıda kan görmek istiyor, hemde iki kardeşi birbirine düşman edecek kadar, sadist psikopat |
Kurbanla ilgili sevgili Mustafa İslamoğlu'nun bir yazısını sizlerle paylaşmak istiyorum.Lütfen yarası olmayan alınmasın!!!
http://www.mustafaislamoglu.com/maka...d=534&Kat_id=8 |
Alıntı:
sevgili kardeşim orada ki muhattap yaratıcıdır siz ona neden diyemessiniz ama kendinize neden diye sorarsınız zaten bilimin ilerlemesi insanın kendine neden sorusunu sormasıdır... ayrıca 5. şıkkın beni güldürdü sevgiyle kal |
Hiramusta, yaram olduğundan gocundum sanma ama bu mustafa islamoğlu konuyu çarpıtıyor.
Bikere kurban bayramında Türkiye'de yaygara kopuyorsa bu yaygarayı kopartanlar bizim gibi islam karşıtı kişiler değil. Kurban bayramlarında televizyon kanallarında çok eleştiriler yapılıyor ama kimse "kurban bayramı kadar saçma bişey yok, bu bayram kaldırılsın" demiyor. Bu eleştirileri yapanlar sizden, yani müslüman kişiler. Dedikleri şey de "kurban bayramı kaldırılsın" değil, "kurbanda et kesimi ulu orta yapılmasın, belediyeler vs. mezbaa ayarlasın, orda uzman kasaplar tarafından yapılsın" Şimdi bunları söyleyen bir müslümana "senin içki masanda meze yaptığın et ağaçta mı yetişiyo?" demek olayı çarpıtmak ve terbiyesizlik yapmaktan başka bişey değil. mustafa islamoğlu gibi bir kişiye yakışır bir davranış tarzı... Hadi benim gibi ateistler kurban bayramlarında televizyonlara çıkıp kuban verme geleneğinden yola çıkarak islam karşıtı eleştirilerde bulunuyor olsa adam tepkisinde haklı olabilir ama ben bu güne kadar tek bir kurban bayramında bile böyle bir duruma rastlamadım. Sonuçta ortalık kan gölüne dönüyor, millet elini kolunu kesiyor, çocukların gözü önünde hayvanlara türlü işkenceler yapılıyor, hatta japon turistler bu vahşeti kameraya kaydediyor... Dünyanın bütün ülkelerinde et kesilir ama böyle çirkin manzaralar sadece müslüman ülkelerde yaşanıyor. |
biz mustafa islamoğlunun penceresinden dünyaya bakmıyoruz, onun dünyasında kan, onun dünyasında cihad, onun dünyasında insan gırtlaklayana övgü var, hani bir söz vardırya ''okumuşluk cehaleti alır eşeklik baki kalır'' okumuşluk ne bu adamların cehaletini almış nede eşekliğini, gavur ahtapotu ciyak ciyak haşlıyor diye, bilumum hayvanı gırtlaklama hakkını görüyor kendinde. cahaleti baki kalmış çünkü sorgulamıyor bu insan neden bir kilo ete muhtaç diye, o fakir hep fakir kalacak mustafa bir kilo et verecek mustafa *mutlu olacak, o hep bir kilo ete muhtaç olacak mustafa bir kilo et verip mutlu *olacak, ben ne iyi adamım diyecek mustafa, sonra bunu kendisi gibi beyni kelepçelilerle paçavra köşesinle paylaşacak, herkes düşünecek mustafa ne iyi, hep birlikle mutlu olacaklar öbür et bayramına kadar, ama fakir hep fakir kalacak, fakir hep fakir kalmalıki mustafa mutlansın, fakir hep fakir kalmalıki, poposu parlak takım elbisesinin içine sığmayan elma yanaklı zengin müslüman bol bol sevap kazansın.
mustafa fakiri, fakir bırakan düzeni sorgulamak yerine ona bie kilo et verip paçavra sütününda tüm sevenleri ile paylaşıyor, ve herkes mutlanıyor mustafa ne iyi diye, kimbilir belkide mustafa haklıdır |
Kurban insan tarihi kadar eski bir tapım biçimi. Temel felsefesi canlı insan enerjisinin ölüm onu almadan bir başkasına aktarılması. İnsan kurbanı da bu inanç biçimine uygun olarak yapılmış.
* * * *İlk insan kurbanı bizzat Tanrının kendisiydi. Tanrı-insan kendi eceliyle ölmesin diye genellikle bir sene içinde kurban edilir ve yerine ardılı geçirilirdi. Bu dedigim kralların tanrı olarak kabul gördükleri ilk inanış biçimleri arasındadır. İlk tanrı-krallar bir sene için seçilirdi, daha sonra bu üç ,beş, yedi ve 12 seneye kadar çıktı. Eski Altay Türklerinde kral başa geçtigi zaman bir çarşafla bogulur derecede sıkılır ve kaç yıl hüküm sürecegi sorulurdu, şayet dedigi zamanda ölmezse öldürülürdü. * * * * Bir senelik hakimiyet sonucu dogal ölümle ölmemeleri için öldürülmeleri töresini, ellerinde bulunan mutlak iktidar vasıtasıyla yumuşatmaya çalıştılar. Bunun ilk belirlenimi süreyi uzatmak şeklinde oldu fakat mutlak iktidar sahibinin öldürülmesi pek anlamlı ve keyif verici bir şey degildi Tanrı-kral açısından. Bu kuralı önce simge yoluyla yumuşatmaya çalıştılar iktidarın son bir kaç gününde bir deliyi ya da agır bir suçluyu tanrı kral yaptılar ve sefa sürmesine izin verdiler bir iki gün. Daha sonra törenle öldürdüler ve gerçek tanrı-kral gene hüküm sürmeye devam etti. * * * * *Bir diger bulunan yöntem Kral ailesinin Kraldan sonraki en yaşlı ferdinin Tanrı yerine kurban edilmesiydi. Aynı kan oldugu için Tanrı nın enerjisi devam edecek ve kutsallık bozulmayacaktı. Bu da ailedeki en büyük ogula tekabül ediyordu.Zamanla en büyük ogullarına da kıyamayan krallar dini anlayışların evrimiyle de bu kurbanın yerine hayvan kurbanı geçirdiler. Dikkat edilirse bu kurbanlar da kendilerine en yararlı hayvanlardan seçilmiştir.Koyun, öküz, deve gibi. * * * * *Bu kurban törenlerinin ortak bir paydası da tanrının etinin tüm kabile tarafından yenilmesi gelenegi idi. Burada mutlak bir paylaşım olması gerekiyordu. Tanrı öldürülür eti yenir ve toplum büyük bir vecd halinde kendinden geçerdi. Bu enerji ile toplum tanrısal güçlerle donanır yeni tanrıda daha eskisinin enerji ve gücü kaybolmadan yerini alır ve topluma bereket getirmege devam ederdi. * * * * *Toplumun evrimleşmesiyle ki üretici güçlerin evrimidir bu, yeni üretim ve tarımsal verimlilige uygun dini biçimler gelişti.Fakat gelişen her yenilik eskiyi de içinde barındırmaya devam eder. Böylece tanrılar aşkın oldukça kurbanlar da degişti. Gene canlıydılar fakat artık insan degildiler. İnsanın en yararlı hayvanları idiler. Bu kez kurban tanrıyı beslemek ,öfkesini yatıştırmak gibi sebepler aldı. Bunda rahip sınıfının beslenme gereksinimlerini de göz ardı etmemek gerekiyor. * * * * *Zerdüşt dininde kurbanın üçte biri din adamına üçte biri fakirlere üçte biri da kurban sahibine düşerdi. Tevrat dininde de din adamlarının kurbandan pay aldıgını görüyoruz. * * * * *Eskiden tanrı olan domuz eski Mısırda mekruhtu, fakat kimsenin konuşmaktan çekindigi ,kız bile vermedikleri tabu olan domuz çobanları vardı. Herodot tan dinledigimize göre sene de bir gün domuz kurban edilir ve tüm halk tarafından topluca yenirdi. * * * * *Eski Hindistan da M.Ö 3 yüzyıllarda ciddi bir nüfus artışı oldu. İndüs vadisinin nufusu 100 milyonu buldu. Toplumun önünde iki seçenek vardı : Ya sıgır eti yenecek ya da sıgır sabana koşulacaktı. Yenecek olan inek ve öküzler çiftçilerin üretim araçları idiler ve bunlarsız toprak sürülemiyordu. Sonuç bu hayvanların kutsallaştırılması ve etinin yemesinin yasaklanması oldu. Zerdüştün kurbanı yasaklamasının ya da son derece zor şartlarda yerine getirilmesinin sebepleri arkasında böyle bir olgunun yatmış olabilecegini düşünüyorum. * * * * * Sonuçta ilk Tanrı-Kral öldürülme kut töreni yerini koç kurbanına bıraktı. İnsanların o dönemden tek hatırladıkları ise bu eylemden ve törenlerden çok onunla ilgili yüzyıllardan beri oluşturulagelen söylencelerdi. Bu söylence bu biçimiyle Musa dinine oradan da bir kaç nüans farkı ile İslam dinine girdi. * * * * * * *saygılarımla |
Sen ne yapıyorsun gandalf?Müslümanlar hiçdeğilse sadaka veriyor,zekat veriyor,infak ediyor,kurbanını paylaşıyor,sevgisini-sıcaklığını-dostluğunu paylaşıyor.Bak,biz 2 aydır Lübnan ve Filistin için ilaç topluyoruz.2 Tır ilacımız tamamlanmak üzere.1Ambulans hazırladık,2.side hazırlanmak üzere.Kurban yaklaşıyor,kurbanlarımız dünyanın dörtbir tarafına gitmek üzere.Peki sen ne yapıyorsun Gandalf?...sarumanla oyalanmaktan başka.
|
Hiramusta, kimse kime, ne miktarda, ne şekilde yardım yaptığının veya yapmıyorsa neden yapmadığının hesabını vermek zorunda değil. Senin yaptığın bu yardımlar elbette takdir edilir şeylerdir ama sana başkalarını sorgulama hakkı vermez.
|
Sn. Exclusive,
Ne güzel demişsiniz "başkalarını sorgulama hakkı vermez." Lakin o başkaları da bir diğer başkalarını sorguluyor; yaptığı yardımın şekliyle. Eminim gözünüzden kaçmıştır. Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın |
Kurban cok eski bir gelenek. Hepimiz biliyoruz. Ibrahimi dinler de bu gelenegi eski tapimlardan almislar ama Ibrahimi dinlerdeki kurban geleneginin digerlerinden cok onemli bir farki var. Ve bu fark bence insanin kanini donduracak yobazlikta bir farktir. Bunu Mircea Eliade soyle acikliyor:
Eski dinlerde ogul kurban etme, cocuk kurban etme, yada bir insani kurban etme seklinde inanislar vardi. Bu kurban torenlerini yapanlar bunun anlami konusunda da bir bilgiye sahipti. Ornegin bereketin gelmesi yada baska seyler icin yapilirdi. Ancak Ibrahim oglunu kurban ederken bunun bilincinde degildir. Oglunu ne icin kurban edecegini bilmez, sadece Tanri oyle bir emir verdi diye kurban etmeye kalkar. Ista bu bilincsiz, kor inanis Ibrahimi dinlerin daha oncekilerinden temel ayrim noktasidir. Ibrahim bu yaklasimindan dolayi yuceltilir. Aslinda son derece yobazca bir baglilik iken bastaci edilip herkese boyle yobazca inanmasi ogutlenir. Bence bugun kurbanin anlami eski dinsel inanislardaki kurban geleneginin bir devami degil, sadece yobazligin yuceltilmesidir. Not: Sosyalist'in verdigi islak maymunlar ornegini buraya da uygulayabiliriz. *:D |
Hatta, haslanmis kurbaga, bir tek kopek tarafindan gudulen, koca koyun surusu gibi misallar de uyar.
|
Alıntı:
Bence mustafa islamoğlunun bu yazısı duygu sömürüsüyle başlayan ve gerçekdışı, saçma sapan iddialarla bölücülük ve düşmanlık aşılamaya çalışan bir propagandadan başka bişey değil. Adama bak nasıl beş para etmez cümlelerle ucuz fikirlerini pazarlamaya çalışıyor: "Fakat köpek severler, hikmetinden sual edilmez, bebek sevmiyorlar" mustafa islamoğlu gibi çarpık zihniyetli adamların benim ülkemde değer görüyor olması çok üzücü ve düşündürücü bir durum. |
Kaç gündür uykusuzdu.Çünkü ne zaman uykuya dalsa o korkunç rüyayı görüyordu.Rüyasında,ancak ihtiyarlığında kavuşabildiği evladını yani İsmail'ini kurban ettiğini görüyordu.Evet,bu rüyalarının bir sebebi vardı.Çünkü dininin gereği evladını kurban etmenin vakti gelmişti ve bunun yürek yakan acısı ta rüyalarına kadar girmişti.Allah'ta aksi bir hüküm göndermediğine göre dininin bu gereğini yerine getirmeliydi.Allah onaylamasaydı mutlaka yeni bir hüküm gönderirdi.Sonunda yapması gerekeni oğluna açıkladı;
"Ve [bir gün, çocuk, babasının] tutum ve davranışlarını anlayıp paylaşacak olgunluğa eriştiğinde babası şöyle dedi: “Ey yavrucuğum! Rüyamda seni kurban ettiğimi gördüm: bir düşün, ne dersin?” 37/102 Oğlu yaşından beklenmeyen bir olgunlukla; “Ey babacığım” dedi, “sana emredilen neyse onu yap: İnşallah beni sıkıntıya göğüs gerenler arasında bulacaksın!” 37/103 Dedi. Hayat bir imtihandı ve İbrahim daha önce canıyla sınanmıştı.Şimdi ise canından öte bir varlıkla sınanıyordu...Oğlu İsmaille.. Hernekadar canı istemese de,başka bir çözüm yolu olmalı diye düşünse de,ortada neshedilmemiş bir inanç vardı ve yerine getirilmeliydi... Canparesini yere yatırdı...oğlunu son kez okşadı,öptü-kokladı ve bıçağı çalmak için kaldırdığında sonsuz merhamet kaynağından reform gibi bir ilahi hüküm çıkıverdi; kendisine seslendik: “Ey İbrahim, sen şimdiden o rüya[nın amacı]nı yerine getirmiş oldun! İşte iyilik yapanları Biz böyle ödüllendiririz: çünkü bu, gerçekten apaçık bir sınama idi. Ve fidye olarak o'na büyük bir kurban verdik, *böylece o'nun sonraki kuşaklar tarafından şöyle hatırlanmasını sağladık:İbrahim'e selâm olsun!” Biz iyileri böyle ödüllendiririz, çünkü o Bizim gerçekten inanmış kullarımızdandı.37/104-111 O anda İbrahim'den daha mutlu bir varlık bulunamazdı.Canparesi dahası zamanındaki binlerce çocuk ve gelecekteki milyonlarca insanın hayatı kurtulmuştu.Artık çocuklar kurban edilmeyecek,binlerce ana-baba yüreğine ateş düşmeyecekti.Ne kadar güzel bişeydi bu.Allah bana yakın olmak istiyorsanız çocuklarınızı öldürmekten vazgeçin diyordu.Herzaman yediğiniz hayvanları kurban etmeniz benim için yeterli diyordu.Şimdi geriye bunu halkına kabul ettirmek kalıyordu.Halk çocuklarını gönülsüz kurban ettiğinden bunu kabul edeceklerinden emindi.Nitekim aradan geçen yıllar bu düşüncesinde haklı olduğunu tasdikliyordu... İbrahim...bu haklılığına bizde şahidiz... Takipçilerinden Hiramusta. |
Sevgili Hiramusta,
su binlerce yillik insanlik tarihinde takipcisi olacak baska birini bulamadin mi? Bu Ihrahim denen adamin ozelligi ne? Inanci icin her katliami isleyebilecek yobazlikta biri olmasi. En temel ozelligi budur Ibrahim'in. Iste bu yobazligindan dolayi da odullendiriyor. Mesaj apacik. Gozunuz baska hicbirseyi gormeyecek. Insanlik degeridir, akrabaliktir, ahlaktir, sudur budur. Hersey inanciniz olacak. Bunun icin oldureceksiniz, bunun icin yasyacaksiniz, bunla cennete gideceksiniz. Boyle insanlik disi birseyi reddediyorum. Boyle bir yobazligi reddediyorum. Lanet olsun su Ibrahim'e ve insanlik tarihine verdigi buyuk zarara. |
Alıntı:
|
İnsanların henüz mülkiyet edinmediği dönemlerde,kabile üyeleri basit bir işbölümüne girerler.
* * Erkekler toplayıcı ve avcıdır.Sabah köyden grup halinde ayrılır, köyün yiyecek ihtiyaçlarını toparlarlar.Av ya da doğanın sunduğu yiyecekler eşit biçimde tüm klan üyelerine dağıtılır.Her küçük birim kendisinde fazla olanı başkalarına götürür.Başkalarından da kendilerine gelir .Sonuçta günlük "rızk " herkes için aynı miktarda eşitlenir. * * Eğer kaynakların bol olduğu ve bu nedenle ürünün bol olduğu bir coğrafyada ise bu toplum, nüfus artışı bu paylaşımı birilerinin denetim ve gözetiminde yapmayı zorunlu kılar.Artık günlük rızk bu iş için seçilmiş kişi (ler) tarafından yapılır. Bu paylaşımı gerçekleştirenler avcılık ve toplayıcılık yapmazlar. Ürünün daha fazla olması için düşünen, ve klanı bu doğrultuda örgütleyen kişilerdir bunlar.. * * *Bu toplum hayvanları evcilleştirmeye ve toprağı ekmeye başlarsa işlem biraz daha karmaşıklaşır.Artık bu paylaşımı yapan kişiler ürünün büyük kısmını elde etmeye başlarlar .Ama paylaşım hala geçerlidir.Toprağın ekilmesi aynı zamanda özel mülkiyetin ilkel biçimlerde ortaya çıkması demektir.Giderek insan o eski çıplak paylaşımdan uzaklaşır. Ama paylaşım hala toplumlar için gereklidir. Paylaşım daha karmaşık ve *törensel bir havaya dönüşür. Doğum , ölüm, evlenme ,gündönümleri totem günleri *v.b aslında hala toplumsal paylaşımın devam ettiği törenlerdir. * * * Kurban , hac , oruç (iftar) zekat , sadaka islami paylaşımın bir kaç şeklinden biridir. Amaç bu simgesellikte , o ilkel dönemlerde var olan paylaşımın artık dinsel bir ritüel olarak *sunulmasıdır. Toplumların hafızasını artık dinsel inançlar şekillendirmektedir. Efsanelerle, mitolojik kahramanların davranışları ile...Dinsel açıklamalar her yerde olduğu gibi burda da var olanı başaşağı şekilde anlatır. Kurban bu paylaşımın bir *biçimi olarak kavranmaz *İbrahim'in yaratıcı ile olan garip ilişkisinin sonucu olarak anılır . * * * Daha da tuhaf olan ,bu inancın anlatılmasında hala o ilkel komünal paylaşıma gönderme yapılmasıdır. Amaç onu bulamayanlara yılda bir kez de olsa vererek mutlu etmektir. Yani bir kez daha insanın yaşam pratiğinin bir ürünü vahyi şekilde tekrar insanlara sunulur... |
Kurban'in paylasimla, iyilik yapmayla falan hicbir ilgisi yoktur. Bu sonradan uydurulmus, sirin gosterme cabasindan baska birsey degil. Kurban Tanri'ya adanir, birileri et yesin falan diye degil. Baslarda bu et tamamen yakilir yada topraga gomulurmus. Bitki tapimlarindan kaynakli oldugu icin topraga bereket vermesi icin topraga gomuluyor et. Insan kurbanlarinda tamamen boyle.
Zamanla hayvanlar kurban edilmeye baslayinca et yenmeye basliyor. Baslarda onun icinde cesitli yasaklar var. Eski Ahit'te kurban etini kimlerin yiyebilecegi bile tek tek yaziliyor. Islamcilar Kuran'daki, hadilserdeki, siyerlerdeki, fikihlardaki birsuru sacma sapan seyi biraz duzeltmek, sirin gostermek icin yaptiklari seyi burda da yapiyorlar. Kurban'in yoksul doyurmakla hicbir ilgisi yok. Goz boyayip insanlik dusmani Ibrahim motifini bize yoksul babasi olarak gostermeye calisiyorlar. Hepsi bu. Daha ayrintili bilgi icin: http://sargon.blogcu.com/Insan_Kurban_Etme/ |
Gine anlayamadim.
Ibrahimden once cocugunu tanriya kurban edenler var miydi? Anladigim kadariyla vardi. Tanri neden bekledi Ibrahim'e kadar bu korkunc insanlik disi olayi desteklemeye. Sorgulanmasi gerereken budur. Nereden baksan faul..... |
Hiramusta, ben gerçek dışı iddialar derken yardım meselesini kastederek söylemedim. Yardım yapmıştır, yapmamıştır, yaptıysa kime, hangi şartlar altında yapmıştır vs. gibi konularda bir bilgim olmadığı için gerçektir ya da yalandır diyemem.
Benim gerçek dışı bulduğum iddialar kurban bayramına yönelik eleştirilerde bulunan kişilerin aslında müslüman olmayan ve bunu da açıkça söyleyecek cesaretleri olmayan insanlar olduğu, "hijyenik ortam" gibi bahanelerle islama saldırmaya çalıştıkları gibi iddialardı. Bu iddialar bence üstüne konuşmaya bile değmeyecek kadar saçma |
"İbrahimi iman" konusunda Mircea Eliade'nin kitabından ( Dinsel İnançlar ve Düşüncelşer Tarihi 1.Cilt) ilgili bölümü aktarıyorum. 57 nolu başlığın adı İbrahim: "İmanın Babası" adında. Bilimsel bir kitapta ancak böyle bir başlık yazılabilirdi. Ben başlığı değiştirdim.
Harika bir bölüm ama tamamını yazamayacağım. Bu inanılmaz güzellikte ve önemdeki yazıyı dinlerle ilgilenen herkesin okumasını öneririm. Bugün dinleri uğruna her tür katliamı yapan insanların düşünce sistemini oluşturmada İbrahimi düşünce sisteminin çok büyük rolü vardır. Eliade'nin dediği gibi insanları öldürürken imanları bunun bir cinayet olmadığına inanmalarını sağlar. Kör ve Yobaz İnancın Babası: İbrahim ... Kaynağı ne olursa olsun bu bölüm, "İbrahimi imanın" Eski Ahit'teki derin anlamını benzersiz bir güçte yansıtıyor. İbrahim oğlunu kurban etmeye hazırlanırken, zaferi kazanmak için büyük oğlunu kurban eden Moa kralı Meşa (II. Krallar 3:27) veya zafer kazanırsa dönüşte kendisini karşılamaya çıkacak ilk kişiyi, bunun kendi kızı, tek çocuğu olabileceğini düşünmeden, yakılan kurban olarak Yahve'ye sunmaya söz veren Yeftah gibi (Hakimler 11:30 vd.), kesin bir sonuç beklentisi de yoktur. İlk doğan çocuğun kurban edilmesi ritüeli de sözkonusu değildir; zaten bu ritüel daha geç tarihlerde öğrenilmiş ve İsrailoğullarında hiçbir zaman yaygınlaşmamıştır. İbrahim kendisini Tanrısına "iman"la bağlı hissediyordu. Tanrının ondan yapmasını istediği davranışın anlamını "kavramıyordu", halbuki ilk doğan bebeklerini bir tanrıya kurban edenler bu ritüelin anlamının ve büyüsel-dinsel gücünün tamamen farkındaydılar. Diğer yandan İbrahim kendi Tanrısının kutsallığından, mükemmelliğinden ve gücünün her şeye yeteceğinden asla şüphe duymuyordu. Dolayısıyla kendisinden beklenen davranışın bir evlat katli görünümünde olmasının tek nedeni, insan idrakinin güçsüzlüğüydü. Diğer bütün insanlar için bir cinayetten hiçbir farkı olmayan bu hareketin anlamını ve değerini yalnızca Tanrı biliyordu. Burada, kutsalın diyalektiğinin özel bir örneğiyle karşı karşıyayız: "Kutsal olmayan", ilk yapısını koruyarak (kutsal bir taş yine de bir taş olarak kalıyor) "kutsal"a dönüşmekle kalmıyor, "kutsallaştırma" insan aklı tarafından idrak edilebilecek birşey olmaktan da çıkıyor. Evlat katli (ilk doğan bebekleri kurban edenlerde olduğu gibi) belirli bir sonucu hedefleyen bir ritüele dönüştürülmez. İbrahim bir ritüel yapmaz (çünkü hiçbir amacı yoktur ve davranışının anlamı bile ona yabancıdır); diğer yandan "imanı" bir cinayet işlemediği konusunda ona güvence verir. İbrahim"in hareketinin "kutsallığı"ndan kuşku duymadığı, ama bu kutsallığın "niteliği anlaşılamaz", dolayısıyla bilinemez olduğu söylenebilir. "Kutsal"ı bilebilme konusundaki bu olanaksızlık (çünkü "kutsal" tamamen "kutsal olmayan"la özdeşleşmiştir) üzerine geliştirilecek düşünce çabası hatırı sayılır sonuçlara yol açacaktır. İleride göreceğimiz gibi, "İbrahimi iman" Tapınağın ikinci kez yıkılması ve devletin yok olmasından sonra, Yahudi halkının trajik tarihlerinin bütün sınavlarına katlanmasını sağlayacaktır. Ve bazı Hıristiyan düşünürler de onların imanının paradoksal ve son tahlilde "tanınamaz" niteliğini, ancak çok geç tarihlerde, XIX. ve XX. yüzyıllarda, İbrahim örneği üzerine düşünce yürüterek yakalamışlardır. Kierkegaard, nişanlısının hayal edilmesi olanaksız bir biçimde kendisine geri verileceği umuduyla ondan vazgeçiyordu. Ve Leon Chestov gerçek iman için bir tek kesin kanı gerektiğini, bunun da "Tanrı için her şey mümkündür" olduğunu açıklarken, İbrahim'in deneyimini biraz daha basitleştirmekten başka birşey yapmıyordu. |
“...., kabul edilmelidir ki, insan et yemeksizin varolamazdı. Ve et yiyiciliği de, bildiğimiz tüm halklar arasında şu ya da bu dönemde yamyamlığa yol açtıysa bile (Berlinlilerin ataları olan Weletabiyanlar ya da Wilziyanlar, onuncu yüzyıl gibi geç bir tarihe kadar ebeveynlerinin etini yerlerdi) bunun günümüzle bir ilişkisi yoktur. Doğanın Diyalektiği, s.193 F.Engels
“Kamp, yoğun bir toplumsal etkileşim alanı ve besinin paylaşıldığı yerdir” “et elde edildiğinde, bu paylaşım genellikle, katı toplumsal kuralların hüküm sürdüğü karmaşık bir ayini gerektirir.” R. Leakey, [İnsanın Kökeni, s.51] “ilk insan topluluklarının tüm temelinin işbirliği, kolektif faaliyet ve paylaşım olduğunu gösterir. Harvard Üniversitesinden Glynn Isaac, 1978’de Scientific American’da basılan geniş bir makalesinde antropolojik düşüncede önemli bir ilerleme kaydetti. Isaac’in besin paylaşımı hipotezi, kolektif besin toplama ve paylaşmanın toplumsal etkisini vurgular. 1982’de Darwin’in yüzüncü ölüm yıldönümünde yaptığı bir konuşmada şunları söylemişti: “Besin paylaşımının benimsenmesi, dilin, toplumsal karşılıklılığın ve aklın gelişimine yardımcı olmuş olabilir.” Son kitabı olan İnsanlığın Oluşumu’nda Richard Leakey şunları yazmıştı; “besin paylaşımı hipotezi, ilk insanları modern insana götüren yola sokan şeyin ne olduğu sorusuna yanıt getirmeye güçlü bir adaydır.” Sevgili Sargon; Bu alıntıları yapmamın nedeni şu; toplumsal hafızamız dinsel inanışlar tarafından “kirletilmese “ idi “kurban” anlayışının kökeninde ne olduğunu daha iyi anlayacaktık...Dinler gerçeğin baş aşağı edilmiş açıklamalıdır. Başlığımız İbrahim’in oğlunu nedenini bilmeden , gördüğü bir rüya üzerine tanrıya kurban etme girişimi, ve bu girişimin tanrı tarafından “fidye” olarak bir koç indirilmesi üzerine oluşmuş “kurban” kültü...Böylelikle tanrı kendisine çocukların kurban edilmemesi gerektiğini biz aciz kullarına anlatmıştır...O sadece hayvan kurban edilmesi ile yetinecektir; içimiz rahat olsun !!! Toplumsal gelişmemizi sağlayan şeylerin – ki ben yazımda bunlardan besin paylaşımını anlattım- tanrısal vahiylere dönüştürüldüğünü aslında bunların ,doğrudan insan pratiğinin ürünleri olduğunu vurgulamaya çalıştım..Tuhaf olanın, bu dinsel açıklamanın ,yeniden paylaşımın en önemlisi olan “et” paylaşımının orijinal çıkışına gönderme yapması olduğunu da belirttim... Şimdi , eğer islami anlayış kurban kavramına “fakir fukara da et yiyebilsin” açıklaması yapıyorsa bunun doğru olup olmaması benim açımdan ikincildir..Önemli olan kurban motifinin aslında hiç de İbrahim ve ya başka bir peygambere vahyedilmesi ile ilgisi olmamasıdır. Anlatılması gerekenin bu paylaşım biçiminin insanın toplumsal gelişmesinde "yeri” olmasına rağmen artık ilkel kalmasıdır..Bu ilkellik magazinsel olarak örneğin “bonuslarla kurban helal midir ?” komikliklerine düşmektedir...Paylaşımın devam etmesini dinsel anlamda gerekli bulanlar artık bu “ilkellikten” başka yollar bulmak zorundadırlar... |
Sevgili frodo,
ben sadece senin yazdıkların üzerine söylemedim ama senin iddianı da kapsar şekilde kurbanın paylaşım ile olan ilişkisine karşı çıkıyorum. Blog'dakji yazımı okudun mu bilmiyorum. Orda kurbanın dinler tarihinde nasıl geliştiğine dair açıklamalar yapmıştım. Ve bu sürecin paylaşım ile hiçbir ilgisi yok. Şunu kabul ederim ki, avlanmanın paylaşımla ilgisi vardır. İlkel insan tek başına koca hayvanları avlayamazdı, bunun için de işbölümü gerekiyordu. Bunlar yaşamak için zorunlu olan şeylerdi. Ancak kurban denilen olay karın doyurmak ile ilgili değil, bereketle, uğursuzlukla, büyüyle, dinle ilgili bişey. Bunun paylaşımla ilgisi yok diyorum ben. Yoksa, eğer bir argümanın doğru olduğuna kafam yatarsa, bunu Hiramusta da, Mhmmd de söylese kabul ederim. Hiramusta bunu bilir, daha önce onun bazı argümanlarını kabul ettim örneğin. |
devletin oluşmadıgı dönemlerde ya da erken devlet diyebilecegimiz dönemlerde kabilenin liderligini büyük saglayıcı diyebilecegimiz kişiler yapıyor.Bu adamların herhangi bir sınıfsal üstünlügü yok. Ancak en temel işlevleri şölenler düzenlemek. Bu şölenlerde de toplu et yemek dustur. Bunun beslenme rejimi ile alakası var süreç içerisinde de dinsel bir özellik alıyor ; ya da tam tersi bu törenler dinden kaynaklanıyor veya dini oluşturuyor.
* * * * Dinin bu ortak paylaşımlardan feyz aldıgını düşünmemek için hiç bir neden yok. İnsanın insanal özü paylaşımcılık. İnsan paylaşarak evrimleşiyor ve gelişiyor. Mamutu öldüren onlarca insanın bu kollektif eylemi bireysel olarak sürdürebilecegi bir beslenme rejimiyle taçlandırmasını herhalde düşünemeyiz. * * * * Bu insanlara vahy de gelmedigini bildigimize göre bu rituellerini ortaklaşmacı bir vecd halinde oluşturduklarını düşünebiliriz herhalde. Ya da bir tehlikeden kurtulmak için böyle bir sonuca vardılar ya da bir anayasa yazdılar kendilerine göre. * * * * Ama hesiodos ya da homeros bunları kendi aklından uydurmadı. Bir birikimin tercümanı oldular bana kalırsa * * * * *saygılarımla |
Kurban Nasıl Kesilir?
1-Kurban kesmek için bıçak önceden bilenip hazırlanır ve hayvanın göremeyeceği bir yere konulur. 2-Sonra hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır. 3-Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır. 4-Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir. 5-Arkasından "Bismillâhi Allâhü ekber" denilerek, hayvanın boynuna bıçak vurulur. Nefes ve yemek boruları ile şahdamarı denilen iki ana damarı kesilir. 6-Hayvan soğumaya bırakılır, kanının akması beklenir ve sonra derisi yüzülür. 6-Hayvanı elinden gelirse, kurban sahibinin kendisinin kesmesi menduptur. Kendisi kesemezse, bir müslümana kestirir alıntı-biriz-biz 1-eğerki müslümanlar ibrahimin hikayesine göre kurban keseceklerse, hikayedeki gibi kesmeleri gerekmezmi, yukarda ilk maddede bıçağı kurbanın görmeyeceği bir yere saklayınız diyor, oysaki ibrahim oğlundan kurban edileceğini saklamamış aynen iletmişti. nasıldı o diyalog - ibrahim- oğlum, rüyamda tanrı seni kurban etmemi istedi, ne dersin, bi düşün istersen -ismail- ya ba söylediğin şeye bak düşünecek ne var bunda, kesilme zamanım gelmişse kes tabii, hatta benim kaba etimi sen al külbastı yaparsın, bak almassan darılırım valla *:lol: * 2-ikinci hata kıbleden bahsediliyor, ibrahimin hikayesinde kıble geçmiyor 3- ibrahime inen koçun ayakları da bağlanmışmıyd bu şekilde, ibrahimin ilk kurbanı oğluydu, oğlu itirazsız gittiğine göre, ibrahimin yanında ip götürmesine gerek yoktu yoksa o sıralarda koç alana ip bedava kampanyasımı vardı. 4-ibrahim o zamanlar allahın a sını bile bilmiyordu, nasıl ''allahu ekber'' *desin, şimdi hiç bir musluman ordan çıkıp çak cuk yapmasın madem ibrahimin hikayesine göre kesiyorsunuz, aynen uygulamanız gerekir. 5- vicdanınız kurusun, buna yorum yapamam, insan olan bunu yapmaz 6- şimdi bu deri yüzme hikayesi nerden çıktı, amaç tanrıya kurban vermek değilmi, ne yani tanrı sözünde durup kıvırmasa ibrahim oğlunu kesseydi derisini kesip t.h.y yemi bağışlayacaktı. islam bir putperest geleneğidir dedim, kurban geleneği gök ve bereket tanrısı allattan gelir dedim, sitedeki bir çok arkadaş yalan yanlış dediler kaynak göster dediler, ben burada hepsini kınıyorum, yani arkadaşlar muhammet o kadar şeyi alıntı yaptı hiçbir kureyşli kaynak göster, url ver demedi. birçoğunuz yazdıklarına itimat edip sütünlarınıza taşıyorsunuz, ona inanıyorsunuz bana inanmıyorsuz, aşk olsun size ben daha ne diyim. :lol: |
Kurban Bayramı
Merhaba arkadaşlar.
Kurban bayramı yaklaşmakta. Yaklaşmasına yaklaşıyor yalnız kurban bayramının bir hayvan terörü olduğunu düşündünüz mü hiç!!?? Düşündünüz diyelim. Öte yandan bayram harici et yemenin de bir açıklaması olmalı öyle değil mi? Birde nebatat yönden ele alsak olmaz mı şu kıyımı?? Bitkilerinde canlı olduğunu göz önünde bulundurursak ortaya bitki kıyımı çıkar mı? Arkadaşlar konu ile ilgili aydın fikirlerinizi sunup beni aydınlatabilirseniz çok bahtiyar olacağım. Saygılarımla. ilge. |
Re: Kurban Bayramı
Kurban, hem bir güç göstergesi hem gövde gösterisi ama hemde kendini affettirme olarak yansıyor, tarihin yapraklarına.
Güç ve Gövde gösterisi olarak, Amerika kıtasında yeni bulunan Piramit'de ortaya çıkartılanlar. Son söz araştırmayı yapan Arkeologdan, uzatmama gerek yok. "Sugiyama, "İnsanları kontrol altında tutmak, hükümdarlarının isteklerini yerine getirmeleri konusunda ikna etmek için insan kurban etmek önemliydi" diyor." http://www.nationalgeographic.com.tr...nu.aspx?Konu=5 Affettirme ve bağışlanma biçimi olarak. Denizlerin köpürmesi, yıldırımların şiddeti, deprem ve sel taşkınları, büyük göktaşı olayları(lut gölü), beklenmedik savaşlar, beklenmedik kuraklıklar.... Tanrıya olan korku hallerinde. Kişisel yada toplumsal istekler, adak hallerinde. Bu aslında bir nevi rüşvet demekde oluyor, gürültü ve patırtı arasında gözden kaçıyor. Sırat köprüsünü bir koyunun yada bir ineğin sırtında geçme hurafesi... .... Kurbanların bu gün kesiliş biçimleri, ilkeldir. Bir ilkelliğin gelenek adına sürdürülmeside ondan dahada ilkeldir. Karşı savunma, kurbanın kanı akmalıdır. Yersiz karşı savunmanın eleştirisi, canı yanmadan da kanı akabilir. Giyotin ve mezbahalarda ve bilhassa çocuklara kapalı alanlarda kesim yapılması. Bir gelenektir, geleneğe inanırlar elbette bu geleneği sürdürecektir, bir buyruktur. Et ve gıda sanayi her gün binlerce ton et üretimini karşılamaktadır, kurban bayramında, bu üretim yöntemiyle aynı olmak ancak gelenek ile çelişmememek koşulu ile kurban işleri yürütülebilir, bu zor değildir. İnsanlar seçtikleri kurbanları kurban kesim noktalarında, hayvanın en az canı yanacağı bir şekilde yapar, yaptırabilirler yada bıçak yerine kullanabilecekleri araçları kullanmaları sağlanabilir. Ötesi kör bıçakla yapılan ilkel bir eziyettir. Gelenek tabu olmuş ise, hiç bir söz kolay kar etmeyecektir, çocukların önünde ve özellikle erkek çocuklara can havli ile bağıran hayvan izletilecektir. İşte basit bir güç göstergesinin, üzerimizden atamadığımız en bariz örneği, alına birde kanı sürdün mü değmeyin pehlivana. Tekrar en başa dönünüz Kurban, hem bir güç göstergesi hem gövde gösterisi ama hemde kendini affettirme olarak yansıyor. |
Gine beyin yikama, gine din.
Karincayi bile ezmekten cekinen bir coklarimizin, din adina, sokaklarda, herkesin gozu onunde, bogazina vurulan bicagin surtunmesiyle fiskiran kaninin bosalmasiyla, oldurulen hayvanlari, olmeden once, refleks titremelerini seyredip de, mutluluk, huzur ve vazifesini yapmis olmanin memnuniyetini duymasi, akil almaz bir celiskidir. * Maksadin fakirlere et dagitmaksa, git kardesim, kasaptan al etini dagit. Bu korkunc ritueli devam ettirmekteki mana ne? Inanmissan bile allahin senden kurban bekliyor olmasi mantikli midir. baska sekillerde yap fakire yardimini, fakirligini toptan ortadan kaldiracak biseyler yap ta hem ben, hem de inandigin herneyse sevinmis olsun. * Ilgee, insan hem et ,hem de bitki yiyebilir bir sindirim sistemine sahip. Her ikisini balansli yemek ise ideal diyet seklidir. Insan gida zinciri icin yetistirilip, tuketimi icin hazirlanan ister et ister ot olsun, acimamizi gerektirecek bir sorun degildir. hayvan gibi bitkiler de canlidir, onlarin aci duyup duymadigini bilemeyiz ancak ac da kalip olecek degiliz herhalde. |
''İnsanlar seçtikleri kurbanları kurban kesim noktalarında, hayvanın en az canı yanacağı bir şekilde yapar, yaptırabilirler yada bıçak yerine kullanabilecekleri araçları kullanmaları sağlanabilir. Ötesi kör bıçakla yapılan ilkel bir eziyettir.'' Sparta hocam zaten artıkın kimsecik uğraşmiyo öyle rahat olunuz.Ya ehil bir kasap hallediyo ya da uzmanlaşmış yerler.Kesim ücreti almaksızın sadece derisini ve isteğe bağlı kellesini aliyolar.Hem artıkın kalmadı öyle babayiğit haydaaaaa kılıç kalkan hesabı sözüm ona bilirkişi kasaplarımız.Olay artıkın sıhhileşiyo.Bunlar benim gözlemlerim.
Tüm islam aleminin ve müslim kardeşlerimin kurban bayramını kutluyorum.Daha nice bayramlara sağlıklı mutlu... |
Çetin *Altan ,bir yazısında şöyle der.
* * * * * gerçek yaşam tiyatrodur * * * * * *tiyatro ise yaşamdır.(çünkü yaşamda az veya çok hepimiz rol yapmaktayız) * * * * *gene birileri tanrıya rol yapacaktır. * * * * * * * * * *bu bayramdada tanrıya oynanan tiyatroyu seyredeceğiz. |
Eti git kasap tan al sanki kasap o hayvanı öldürmeden ve hayvana hiç acı çektirmeden etini koparı veriyor oda hayvanı kesmiyormu.?
Vartor , Karıncayı bile incitmeyenler kos koca hayvanı can çekişirken zikirler ve içini huzur ,vazifesini yapmis olmanin memnuniyetini duyuyuor demeki bir tek karıncalar için geçerli bu merhamet :D Baksanıza şanlı islamiyete karşı gelenleri (aslında kendi iktidarları için) kafalarını kesmiyormuydu bunuda islam adına yapıyordu ,Ama bir yeni çeri hiç bir zaman karıncayı ezdiği görülmemiş:D Sparta, Yine çok güzel bir yazı, vermiş linketekileri okuyunca insanların bütün barbarlıklarını tanrı adına yaptıklarını anlamamak elde değil . |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:35 . |